måndag 5 april 2010

Förtroende och tobinskatt

Jag skrev ju igår om Partiledarnas roll, i form av att de tycks ha mindre och mindre förtroende från väljarnas håll.

Regeringen däremot har fått höjt förtroende och visar upp en bättre siffra än för några månader sen. Vilket är märkligt eftersom det knappast hänt något särskilt som regeringen gjort notabelt bättre. Som vanligt får man inte veta frågeställningen, varken från den tidigare eller nu framlyfta undersökningen, vilket gör att det känns lite tveksamt...

Men jag kan ju konstatera att det finns gott om utrymme för att lyfta fram förbättringar.

En sak som till och med fått mig att, vid en fråga från skop, säga att jag fått höjt förtroende för regeringen vore om de drev frågan om Tobinskatten, i synnerhet under tiden när Reinfeldt var EU-ordförande (ja, jag vet man förväntas att inte driva för många egna frågor då men det hade inte varit en fråga som enbart gynnat svenskarna och hade setts som universell enligt mig).

Ute i världen så börjar flera regeringschefer från skilda politiska håll vilja ha tobinskatten, även nuvarande svenska regeringens högervänner:








I dag vill Gordon Brown, Nicholas Sarkozy och Angela Merkel alla införa en Tobinskatt och USA:s förre riksbankschef Paul Volcker är positiv. Uppståndelse är inte bara ett koncept för påsken. Svåra ekonomiska kriser kan få förslag från politikens utkant att återuppstå som det vi kallar sunt förnuft.
Tobinskatten är en skatt på internationella finansiella transaktioner. Den amerikanske ekonomen James Tobin föreslog 1972 en skatt för att lägga band på kortsiktig spekulation i utländska valutor (och stabilisera valutavärdet). För tio år sedan dök en liknande idé upp igen, nu hos den globaliserings kritiska vänstern. Här brydde man sig knappast om valuta värden – däremot om att skatteintäkterna skulle kunna användas för fattigdomsbekämpning.
Nu är Tobin tillbaka igen. Skattebetalarna har räddat finanssektorn med miljarder och åter miljarder. Finanssektorn fortsätter att betala ut bonusar som om inget har hänt. Regeringar börjar tycka att det är dags för finanssektorn att faktiskt betala sin del av notan. Särskilt regeringar som måste hantera stora budget underskott. I dag skulle en skatt på finansiella transaktioner dessutom vara tekniskt genomförbar, men det är oklart hur mycket den skulle dra in.
...







En skatt på runt 0,25 procent skulle inte hindra en seriös investerare som tänker långsiktigt från att köpa aktier i ett bra företag.

Däremot skulle den hindra den som köper och säljer samma aktie inom en eller två dagar, enbart för att göra vinst på tillfälliga kursförändringar. Den här typen av kasino verksamhet skulle slås ut – samtidigt skulle skatten ha väldigt liten effekt på de finansiella transaktioner som är bra för samhället. Finanssektorn skulle krympa radikalt. 
Läs gärna hela artikeln, som inte är skriven på något svårt språk alls (det är ju ändå Aftonbladet :) ) som visar hur man riskerar att ta bort folk från att satsa på entrepenörskap istället för att leka med pengar och hur tobinskatten kunnat gynna oss alla på längre sikt.

I Sverige är högerns skribenter mot, av rätt dåliga anledningar, och så vitt jag vet är det bara miljöpartiet och vänsterpartiet som varit för tobinskatten och att vänsterpartiet lagt motioner om det tidigare.

Tyvärr tycks frågan rätt död i valdebatten nu. Men vaknar man till liv i andra länder, och även länder som styrs av partier till höger, så kanske det finns hopp för tobinskatten. Synd bara att det behövs en finansiell kris som kanske kunnat mildrats radikalt av en skatt av den typen som tobinskatten är.

James Tobin som låg bakom idén fick 1972 Sveriges Riksbanks pris till Alfred Nobels minne 1972, enligt Wikipedia och han stödde inte de i antiglobaliseringsrörelsen som förespråkade att skatten skulle användas för projekt i tredje världen.

Uppdaterat Linder på SvD skriver om Förtroendeklyfta - inte bara en fråga om personlighet och försöker hävda att när Mp börjar gå dåligt så riskerar hela den rödgröna sidan att gå dåligt. Vad är det som säger att inte de flesta går mot S och V istället då?

Mer media dn gp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!









6 kommentarer:

  1. En annan skatt som garanterat skulle väcka debatt är en "slavskatt". Det finns 27 miljoner slavar i världen idag, inte ens Sverige är fritt från slaveri. Produkter som inte är garanterat slavfria får högsta momssatsen. Rättvisemärkta varor blir momsbefriade. D.v.s. Frihandel för sjysst producerade varor.

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag låter som ett bra förslag! Överhuvudtaget skulle rättvisemärkta varor ha en mycket lägre moms. Frågan är bara hur det skulle kontrolleras?

    SvaraRadera
  3. Ett "producentverk" (analogt med konsumentverket) skulle ta emot förfrågningar om momsbefrielse. Detta producentverk skulle ha rätt att utföra stickprovskontroller hos företagen. Rättvisemärkningen fungerar idag, där skulle producentverket ha mycket att lära. (Det skulle vara problematiskt att överlåta kontrollen till Rättvisemärkt, då de inte är under demokratisk kontroll.)

    Vad tycker du om det relaterade förslaget Frihetlig Skatteväxling på min blogg?

    SvaraRadera
  4. Det låter som om det finns en möjlighet att få det att fungera.

    Jag tycker det låter skitbra men jag undrar uppriktigt hur lätt det är att övertyga omvärlden om att det är det?

    SvaraRadera
  5. Hittills har jag inte hört någon som är emot, även bland liberaler är kritiken mild, se t.ex.
    http://visionaren.blogspot.com/2009/11/vansterpartiet-och-marknadsekonomin.html

    Däremot så baxnar folk, även inom vänstern: Det skulle strida mot frihandelsavtal...

    Hittills har jag inte fått med mig någon höjdare inom V på förslaget. Imorgon kommer Ulla Andersson, talesperson för ekonomiska frågor för V, till Uppsala. Få se vad hon säger.

    SvaraRadera
  6. Hoppas du kan få henne att lyssna på dina åsikter!

    SvaraRadera