lördag 19 juni 2010

Ett historiskt sista kungligt bröllop idag?

Jag kommer att titta på bröllopet idag, i vart fall delar av det, trots att jag är starkt och tydligt emot kungahuset av flera anledningar. Den största är att det kan bli det sista historiska kungliga bröllopet någonsin i Sverige, innan vi blir moderna på allvar efter nästan tusen år av kungadömen.




Det handlar om att det knappast är ett vettigt statsskick att ha i en demokrati, det att man föds till det.

Att man föds in i ett ämbete som inte är helt lätt att ta sig ur i fall man vill göra något annat av sitt liv. Hur ofta protesterar vi inte annars när barnen inte får välja varken det yrkesliv de vill eller någon annan partner än den föräldrarna godkänner? Det ger en orimlig press på de inblandade, och det är knappast en slump att Victoria tidigare dragits med ätstörningar.

Alternativet som förs fram är vanligtvis att ha en president istället. Men jag tycker precis som de ledande företrädarna för Den republikanska föreningen tycker att Sverige kan bli så modernt att vi blir det första landet i världen som är den första republiken utan statschef.

Statschefens uppgifter kan ersättas av att statsministern tar över statschefens utrikespolitiska uppgifter och att talmannen får utökade inrikespolitiska uppgifter.

I teorin kan det naturligtvis innebära mer jobb till redan tyngda tjänster. Men i praktiken så går det att lösa med att anställa någon till under dem som får göra mer av övrigt arbete.

Varför ska det då bli ett sista historiskt bröllop?

Jag tycker det verkar som att opinionen faktiskt är på väg att vända. Även om kungahuset många gånger suckat över medias närgångna bevakning, så  har media alltid varit deras bästa vänner, eftersom de knappast granskat kungahuset kritiskt och snarast gjort reklam för deras existens.

Idag lyfter media fram fler kritiska röster, även om granskningen av kungahuset i sig fortfarande är oerhört undfallande. 

Men någonstans så tycks den hysteriskt överdrivna massmediala övervakningen ha påverkat gemene man via massmedierna, så att stödet för kungahuset är lägre än någonsin förut.

Därför hoppas jag att opinionen vänder så radikalt att inte bara Vänsterpartiet driver frågan om att lägga ner kungahuset, utan att även socialdemokraterna, och gärna även det sista rödgröna partiet också. S kommer aldrig att våga följa sitt partiprogram innan de har opinionen på sin sida, och det behöver vara en längre och tydligare negativ opinion än vad det är nu.

Även om kungahuset i sig inte är en särskilt dyr post, så är det likväl skattepengar de kostar och det är en mycket sluten verksamhet där utgifterna inte är särskilt offentliga. Frågan är varför vi ska betala andras lyxliv? Eller varför våra kommunpolitiker åker dit med presenter de hävdar är billiga, men glömmer att vi betalar resa och uppehälle åt dem också...

Det sägs ofta från flera större svenska företag att de får mycket gratisreklam via kungahuset. Varför inte låta dem betala deras kostnader fullt ut också då, som alla andra får göra med reklam? Det är en av få saker som kunnat få mig att kanske, jag säger kanske, ändra åsikt om att behålla kungahuset.

Men det blir fortfarande konstigt att man inte ens i teorin kan få ett jobb på meriter, vilket gör att vi har en kung jag upplever som relativt dålig på sin tjänst, en åsikt även många svenskar verkar dela, som tycker kungen ska abdiker. Jag tror trots allt att Viktoria kommer att göra jobbet bättre!

Men jag hoppas och tror att hon är en så klok kvinna att hon väljer att låta sina barn slippa det hon själv gått igenom.

Så med allt detta i åtanke, se till att titta på bröllopet idag du också. Det kan vara den sista gången en blivande regent gifter sig, innan landet blir det moderna land det borde varit sen länge.

Till sist så hoppas jag ändå att de personer som gifter sig idag, Victoria och Daniel, får ett bra äktenskap och lyckligt liv och att bröllopet kommer att kunna genomföras utan handgripliga attacker. Oavsett vad så tycker jag att de ska få det.

Fast om människor tutar med vuvuzelor utanför kyrkan så är det naturligtvis ett utmärkt sätt att visa uppskattning på :)


Hade jag sen bara hunnit lära mig att tuta fram dagens mest givna hitlåt Knugen skuk av Kriminella Gitarrer så hade jag gärna åkt till slottet och tutat :)





Ett annat alternativ är Ebba Gröns "Beväpna er"



Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab gp gp gp gp gp svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd e24 e24 dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn skd skd skd skd skd skd skd skd sds sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag smp smp nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk exp exp exp exp exp 

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

10 kommentarer:

  1. Du gör precis det misstag som så många republikaner gör, du tror att dagens kungahus i Sverige har någonting med politik att göra, det har det inte, utan är mer en sorts skvallertidningsstjärnor. Eliten hyllar konungen för att han är en nationell lyckofigur som bara behöver och föväntas vara. Titeln Statschef är ingen politisk titel utan är mer att jämföra med miss universum, därför blir republikaners snack om den demokratiska principen enbart skrattretande. En sak som irriterar mig är att republikaner försöker inbilla folk att de bryr sig om kungligheterna som människor vilket är skitprat, du och andra republikaner ger inte ett skit för dom som individer utan använder dem bara som verktyg för republikpropaganda.

    SvaraRadera
  2. Självfallet har en statschef med politik att göra. Men oavsett vad så handlar det om att det är en titel man föds till per definition, oavsett om man vill det eller inte. Det är inte demokratiskt.

    Jag bryr mig om alla människor på det sättet att jag anser att alla ska ha möjlighet att fritt få välja sina liv och självfallet inkluderar jag även kungahusets barn i ordet "alla".

    SvaraRadera
  3. Givetvis ska man även söka efter bröllop med vänsterextremister inblandade och tuta sönder även deras bröllop med vuvuzelor. Jävla idiotiskt sätt att visa sitt missnöje mot kungahuset på. Men vänstern håller ju på såhär, ointelligenta vareelser som inte inser att allt dom gör som vanliga NORMALA Svensson ogillar bidrar till att SD får mer röster. Och det äör inte lite dom gör, SD får massvis med sympatiröster bara av att vänsteridioter beter sej odemokratiskt åt.

    SvaraRadera
  4. Kalle - Tror du att de gifter sig alls?

    SvaraRadera
  5. Ja, tänk att världens kanske mest fria, demokratiska och moderna länder är monarkier (jag tänker på de tre nordiska länderna).
    Uppenbarligen finns det andra, mer moderna länder, som lyckats bättre, enligt bloggen. Vore kul att höra vilka de är?
    Och är media så undfallande? Tycker det jäser av olika illasinnade "avslöjanden" och buskageiakttagelser - vad saknar du?

    SvaraRadera
  6. Du menar att inte Tyskland, Frankrike, Island, Italien m fl är goda och moderna demokratier?

    Jag sa att media VARIT undfallande, även om det är det i mindre utsträckning idag.

    SvaraRadera
  7. "Men någonstans så tycks den hysteriskt överdrivna massmediala övervakningen ha påverkat gemene man via massmedierna, så att stödet för kungahuset är lägre än någonsin förut."

    Medias bevakning har ju varit rent vämjelig den här veckan, ett intensivt hamrande plus de sedvanliga försöken att göra profit på händelsen. Stockholmarna har knappast brytt sig och de som försökt kränga bröllopsvaror har inte haft mycket att göra. Jag trodde därför att även själva bröllopsfirandet skulle bli en flopp. Men så dumma är tydligen inte stockholmarna och tillresta. Flera hundra tusen människor ute på stan för att gratulera. Folk står och väntar i flera timmar för att få se paret i några få sekunder. Glädjetjut och applåder när man ser de tu pussas på en storbildsskärm. Ett rent folkhav hurrar för brudparet på Norrbro. Och samtidigt ett lugn och en vänlighet i folkmassan som jag knappast någonsin sett maken till.

    Det alternativa evenemanget "Massglädje" på Gärdet samlar ca 20 personer.

    Monarkin är de facto populär. Kultureliten befinner sig rekordlångt från folket och samhället och republikanerna har inget annat att göra än att slänga sig i väggen. :-)

    SvaraRadera
  8. Jag sa att monarkin är mindre populär än vad den har varit och att det är en pågående trend nedåt som har förstärkts nu vid brölloppet. Den är dessutom populärare bland de äldre än bland de yngre, vilket påminner om kristdemokraternas popularitet. Båda två kommer att försvinna med tiden, när de äldre dör och kommande generationer får andra prioriteringar än kungligheter.

    Tror du inte mig så finns det info på många ställen, bland annat här: http://svt.se/2.22620/1.1984186/kungahuset_fortsatter_tappa_stod

    Att jämföra med alternativa fester är bara trams. Den hade inte jag heller gått på och jag gick inte på de två olika andra evenemang som fanns i min geografiska närheten heller.

    SvaraRadera
  9. Kungafamiljen är socialbidragstagare men de kan ha både bil,hus och lägenhet utan problem. 2 vuxna personer har enligt socialbidragsnormen 6000 kr kvar att leva för efter hyran.Då ska det räcka till mat och allt annat även kläder,fritid,hygien och mob. Kunga familjen får i snitt ca 10,3 miljoner i bidrag/mån. Är det rimligt??

    SvaraRadera