måndag 5 juli 2010

Vänsterpartiet och Ohly i Almedalen

Lasse Ohly har naturligtvis helt rätt när han säger De borgerliga har en vilda västern-syn på välfärden.


Ett typexempel på det är konstaterandet att Privata sjukvårdsförsäkringar ökar. Varför ökar de?


Självfallet för att det finns en marknad för dem och för att någon kan tjäna pengar på det hela.


Varför kan man det?


Jo för att den allmänna sjukförsäkringen är så dålig numera på att ge tillbaka vad den har kostat, att de flesta får ett märkbart tapp ekonomiskt om de blir sjuka. A-kassan är samma sak, bara det att den är om möjligt ännu sämre...


Nackdelen är självfallet för de som inte kommer in på arbetsmarknaden, och de är några stycken numera, och får ett fast jobb eftersom de knappast blir erbjudna någon typ av försäkring, vilket fortsätter att skapa ett ännu mer ojämlikt samhälle med större och större skillnad mellan människor och människor.

Jag ser att Gudrun Schyman, den gamle vänsterledaren, hackar på vänsterpartiet för att de är "könsblinda när det kommer till männens löner". I grund och botten är det lite okreativt att hacka på partiet F! står närmast, men självfallet så är det nästan bara från V de kan ta röster, så där är det viss logik.

Men märkligt att försöka dra väljare från ett av de mindre partierna, som redan har många åsikter gemensamt med just F!

Precis som jag sa igår så är de enda som tjänar på den här typen av agerande alliansen, och hur bra det går för jämställdhetsfrågorna under dem vet vi alla...

Tyvärr får jag ge DN rätt när de konstaterar att vänsterpartiet behöver något nytt att profilera sig med. Frågan är bara vad? Det blir inte mycket till mediegenomslag med saker alla redan vet, hur bra saker det än gäller.

Intressant också är undersökningen som visar att potentiella vänsterpartiväljare kräver förändring. Ett parti som har 17% som kan tänka sig att rösta på V, men ändå bara slirar runt 5% borde försöka agera för att fånga upp några av de potentiella väljarna, även om det självfallet blir svårt att fånga upp de som påstår sig vilja ha skattesänkningar, som har svårt att gå ihop med välfärdsökningar...

Jag noterar att ett antal, vilket är välkänt, har svårt för Lars Ohly som person, vilket jag inte betvivlar påverkar negativt.

Min gissning är att han kommer att bli utbytt efter det här valet och det finns ett par olika kandidater som jag tycker kan axla partiledarrollen väl, som jag hoppar över att spekulera om här och nu.

Fast när jag läser om Mikael Wiehe så seglar han definitivt upp som en ny och bra potentiell kandidat! Undrar hur svårövertygad han är?

Uppdaterat När jag läser om Ohlys tal så tycker jag det låter bra. Frågan är om det når fram?

Diskussionen om vårdbolagen, heltidsjobb och tandvårdsreformen är viktiga frågor för många, och det borde självfallet vara frågor som lockar människor, för ofta har inte ni hört människor konstatera det märkliga, och ålderdomliga, faktumet över att just tänderna är dyrare att laga än om man får problem med resten av kroppen?

Precis som en socialdemokrat beskriver det i Smålandsposten så är moderat politik att de hungrigaste vargarna vinner, genom att gynna de som redan har det bra.

En rödgrön politik med vänsterpartiet involverad blir motsatsen.

Mer media ab ab ab ab gp gp svd svd svd svd svd skd hd dn dn dn sds exp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

  1. Ohly lovar bort andras pengar utan problem. Och välfärd får man inte av att kommunister döper om ett parti till välfärd. Välfärd får man av en god ekonomi och inte fantasier.

    SvaraRadera
  2. Jag hörde också Lars tal igår och har några synpunkter:
    1. Citat: Jag vill inte att Sverige ska bli ett land där direktören kan köpa sig bättre sjukvård än ensamma Mamman, slut citat. Men hallå Lars har du levt under en sten de senaste 30 åren. Detta är en utveckling du varit med att skapa genom ditt stöd till S. Det har gått att köpa sig förbi kön i 30 år!

    2. Jag noterade att föreningen JAG var på första parkett. Där ingår många med personlig assistans, en underbar reform genomförd på initativ av fp. Väldigt många plakat sa " rätten att få vara privat" Lars säger nu och många gånger förut "Alla skall få den hjälp de behöver" Han säger inte att det innebär att en "expert" bestämmer vad, hur mycket och av vem.

    3. Det var många där men inte så många som applåderade.

    4. 2010 var året som tillgängligheten för alla med något hinder" skulle vara genomfört men Lars "glömmer" att nämna att under tiden från beslutet (2000) så stödde han sittande regering i 6 år. Varför hände inget då? Kommer något att hända om Ohly och "gänget" vinner nu? tror inte det.

    5. Jag noterade att Lars la fram 11 punkter eller visioner. 10 av dom var från V och endast 1 från röd-gröna alliansen.

    6. Det är intressant mycket av vad Lars tog upp i sitt tal men intressantast är kanske vad han inte tog upp t.ex. utrikespolitik. Till och med vänsterinriktade skribenter drömmer mardrömmar om Ohly som utrikesminister.

    Tack för ordet
    Bengt Hall

    SvaraRadera
  3. Joakim - Han betalar säkert skatt han också så det är säkert både hans och mina pengar vi båda lovar bort.

    SvaraRadera
  4. Bengt Hall - Jag tror att V har betydligt bättre förutsättningar att påverka när de blir en del av regeringen, när de rödgröna vinner.

    SvaraRadera