söndag 14 november 2010

Lycka till i framtiden Mona!Jag skrev för några dagar sen och undrade retoriskt om de vågar tänka nytt inom socialdemokratin, och det tycks åtminstone vara så att Mona Sahlin i och med sin avgång idag vågar inse det som flera andra tyvärr tycks ha haft svårt att inse inom S, att hon är bränd som partiledare. Nu tror jag ännu mer på förändring.

Jag vill säga att jag personligen tycker bra om henne och tycker hon har fått mycket mer skit än hon någonsin har förtjänat. Även om hon naturligtvis gjort misstag, så ligger de långt tillbaka i tiden, men får hela tiden det uppkört i ansiktet, trots att alla moderata skandaler ligger närmare i tiden och på många sätt varit värre, så är det ändå "Mosa Mona-kampanjen" som har fungerat mest och fått mest påverkan på väljarsympatierna. Helt obegripligt.

Men det är likväl ett faktum, att Sahlin så väl som Persson vid valet 2006 var en belastning för valet. Sahlin kunde inte gärna avgå innan hon varit med om ett val som partiledare, men hon har, till skillnad från Persson, mer vett att inse vilken negativ roll hon spelat, även om det är omgivningens agerande som inte låter henne bli förlåten för de misstag hon gjort förut. Det tycker jag hedrar henne och jag tycker fortfarande att hon är en av de bättre socialdemokratiska ledarna i modern tid, men omvärlden var för oresonlig och hård mot henne.

Jag önskar henne av hela mitt hjärta all lycka i framtiden och jag tycker inte att hon borde avgå från även riksdagen, utan sitta kvar där hela mandatperioden. För det är trots allt många som trott på henne och röstat in henne, även om det inte var tillräckligt många.

Vem som blir hennes ersättare står skrivet i stjärnorna och precis som Mellin i Aftonbladet så tror jag det blir svårt att hitta en bra ersättare, när nu inte Wallström tycks gå att övertala... Ser man vilka kandidater Aftonbladet listar så blir min inte överlycklig, eftersom det inte finns någon som höjs över de andra som någon form av självklar ledare...

Nu tror jag ännu mer på förändring skrev jag i början på inlägget. Det gäller självfallet att det inte blir en fortsatt gråsossemarkant ledning i partiet i fortsättningen också. För det är inte bara några personer som behöver bytas ut i toppen, det går inte att skylla allt på partiledaren, utan det krävs betydligt mer förändringar av politiken och framförandet för att vinna väljarnas förtroende 2014.

Nu blir det spännande i politiken framöver för att se om det finns fler partiledare som vågar vara lika självkritiska och inse sina begränsningar för sina partier och inse att det behövs ett byte. Det behövs när moderaterna fortsätter att bli större och större...

Uppdaterat Inte oväntat så talar Margot Wallström om att hon inte är en ledarkandidat, men jag är optimist och tror fortfarande på att hon går att övertala, för sossarnas bästa!

(Alla bilder är mina egna och är tagna från tillfället då de Rödgröna Partiledarna besökte Växjö inför valet 2010. De får användas fritt på nätet, om man anger vilken adress orginalinläggen finns på.)

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd kvp nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp dag dag dag dag dag
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

 1. Du är rolig, Jerker. Du jämför på fullaste allvar Monas garderob med littorin och tycker den senare är värre?

  Den s.k. "Sexskandalen" är ett av de största mediaskämten jag sett. En skvallernyhet, baserat på inget annat än en okänd kvinnas telefonlista. Det brott som i fantasin skulle kunna ägt rum skulle dessutom varit preskriberat.

  Inga fakta, ingen person, ingenting. Men det är värre än Sahlin drös av sjuka historier? Fanboy!

  SvaraRadera
 2. Sommerstad är en riktig sosse! Mycket kunnig och bildad men kanske inte ett media-ansikte? V borde införa delat ledarskap och det gäller även S. Då tar man kommandot före högern!

  SvaraRadera
 3. jag tycker inte att hon borde avgå från även regeringen skriver du,men hon sitter inte i regeringen,det gör alliansen förstår du,kanske du menade riksdagen för där har hon ju en plats men hur skulle det se ut om hon trampade omkring där undrar jag..

  SvaraRadera
 4. ALLA Anonyma - Använd namn eftersom jag normalt sett inte publicerar anonyma inlägg, som det står i slutet på varje inlägg...

  Anonym 1 - Hade du bemödat dig med att klicka på länken och läsa hela inlägget så hade du sett att Littorins problem på slutet av sin politiska karriär var en mycket liten del. Värre är hans fusk med betyg och värst tycker jag att Bildts inblandning i folkmord är, men det finns åtskilliga andra skandaler som är mycket närmare i tiden och värre än Sahlins 16-17 år gamla misstag.

  Tankesmedjan - Jag tror också på det delade ledarskapet! Sommerstad gillar jag men instämmer med vad du säger om att hon nog inte är något medieansikte.

  Anonym 2 - Ett skrivfel av mig som är ändrat. Eftersom hon är invald personligen, och fick många kryss, så tycker jag det är självklart att hon är kvar där mandatperioden ut.

  SvaraRadera
 5. Hej,
  Det är riktigt mörkt just nu, men uttrycket 'Det är allra mörkast före gryningen' brukar faktiskt stämma. Det var nödvändigt med ett ledarbyte inom S (kanske också V?) men nu finns det gott om tid att hämta nya krafter.
  Och mig övertygade du i alla fall när jag var som mest besviken över kd före valet.

  /Karin

  SvaraRadera
 6. Jag blir lika glad varenda gång du säger att jag har övertygat dig! :)

  Jag hoppas så att du har rätt i att det måste börja ljusna nu och jag är övertygad om att även V måste byta ledning, om man inte vill fortsätta vara ett 5%-parti...

  SvaraRadera
 7. Denna kommentar lämnade jag på en annan blogg, men den togs inte emot. Kanske slarvade jag med mailadressen. Hursomhelst, jag gör ett försök
  här innan jag raderar texten. Det gällde ett uttalande om att Palm chanser nog var små eftersom hon var kvinna: citat: "…dels är Palm bara 37 år och KVINNA”.
  Nu hoppas jag att folk från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet börjar ta till sig en del fakta angående könsdebatten.

  Det ovanstående påståendet skulle nämligen haft relevans för 20-30 år sedan!
  Har ni överhuvudtaget någon aning om hur mycket myter av denna sort har kostat vänsterideologin i Sverige och i övriga Europa?
  Analysera för en gångs skull varför Reinfeldt föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för en fullständig kvotering samtidigt som det kommer förslag om att förbjuda strejk, t.ex.?
  Därför att varje myt tjänar som argument för högern att föra fram sin egen ”passa-på”-politik.
  Hur kommer det sig att borgerligheten idag består av radikalfeministiska element samtidigt som Ohly ständigt tuggar om samma saker?
  Mona Sahlin valdes ju just pga sitt kön.
  Den här myten har skapat ett slödderproletariat med obildade bönder som följeslagare.
  Rent ekonomiskt är de ju lika gärna miljonärer jämfört med massvis med indier, afganer etc.
  Så varför är de inte nöjda?
  Det räcker inte med Kapitalet för att förstå detta.
  Läs förslagsvis Sartre eller Kierkegaard mfl.
  När Ohly pruttar ur sig något om könsaspekt som orsak till Sahlins avgång, då bådar det VERKLIGEN inte gott för Vänsterpartiets framtid.
  Under minst ett halvår före valet var Sahlin den minst populära av ALLA partiledare – opinionsundersökning efter opinionsundersökning.
  Det var FOLKETS röst – till stor del kvinnor. Även Centerparties ledare är ju kvinna.
  Har Ohly någon aning om vad för sorts person Sahlin är till att börja med? Hon har levt som en fjantig kapitalist ända från början.
  Man kunde nästan tro att både Sahlin och Schymann har varit hemliga agenter åt borgarna enbart i syfte att förstöra (men vi kommer aldrig få veta det).
  Vad skulle en framtid med Sahlin ha inneburit?
  Hon var ju den som aktivt deltog i den stora lögnen att en Mia tvingades söka asyl i USA eftersom svensk polis och armé inte kunde skydda henne i detta avlånga land från en arab och hans gäng.
  Som hämtat ur en DÅLIG KOMEDI!
  Vet ni hur mycket skuld hon och Marklund har till SD:s framgångar idag, bl.a. tack vare en bok med ett omslag som föreställer en sorts stackars Cindrella som är ett offer för en anonym ”ful” arab.
  20 år för sent får man veta att allt var en stor bluff som har gjort båda till miljonärer. Trots sina miljoner i USA får Mia fortfarande sin månadsersättning av försäkringskassan. Varför görs ingenting åt detta? Det är pinsamt förstås att erkänna sin delaktighet i en gigantisk bluff.
  Det var hög tid att Sahlin avgick.
  /DAN

  SvaraRadera
 8. fortsättning:

  Jag hoppas att Palm som verkar vara mer åt vänster, inte lever på sådana myter, att hon har integiret och att hon kan stärka partiet.
  Att blanda in hennes kön är respektlöst. Min egen kvinna blir förbannad när hon hör sådant, eftersom detta sätt att behandla ett kön, om ni tänker efter, är med nödvändighet behäftat med en respektlös attityd: hon är kvinna, alltså måste hon skyddas, ha företräde etc..
  Det är ett större problem när många andra kvinnor VILL bli behandlade på det sättet, då det ger dem stora fördelar. De väljer den lata vägen att tjäna sina pengar enbart på sitt kön …(vilket också håller hela myten vid liv, som massmedian som tjänar högern, tjänar på etc.)
  Det är jämlikt mellan könen mer eller mindre på alla fronter. Gamla familjestrukturer är mer eller mindre borta. Många SD-are skyller sådant på sossarna. Hur ska ni få dem att fatta att denna sorts förändring var historiskt nödvändig och inte ideologiskt betingad.
  De sista förbättringarna i jämlikhetsfrågan bör ske i naturlig takt och inom parlamenteriska ramar.
  Nästa steg för kampen för kvinnors likvärdighet är internationell.
  Det räcker inte med att läsa Marx’ Kapitalet (som de flesta marxister ändå aldrig riktigt förstått sig på, vilket är en av huvudanledningarna till de ständiga kriser som dyker upp inom vänsterideologin).
  Den svåra biten är att tolka föränderligheten. Samhället idag ser inte ut som för 10 år sedan…
  Hade det räckt med teori, Hade Hegel dugt lika bra.
  Ni (de rödgröna) har 4 år på er. Om ni har självbevarelsedrift, börja med att studera dagsläget. Försök analysera samhället. Vad säger folk. Varför.
  Avfärda inte allting med en motslogan eller myter.
  Jag är medveten att allt det här kan upplevas som provocerande. Men vad är alternativet? Gömma huvudet i sanden, förlora ett val till..? Sen är det kört. Efter det skulle ni behöva 40 år för att återställa allting...
  Lyft fram de gamla riktiga socialistiska värderingarna: jämlikhet i alla avseenden för varje medborgare. Den falska massmedian tjänar högern som själv tjänar på social och ekonomisk förfallenhet.
  /DAN

  SvaraRadera