söndag 12 december 2010

Vilka blir konsekvenserna?

Det var knappast någon rolig nyhet att en dåre valde att spränga sig själv i luften i Stockholm och att han är misstänkt för att vara islamistisk extremist.

Det är däremot tur att han inte lyckades med något annat än att döda sig själv och spränga sin bil.

Däremot så blir det svårt att överblicka alla negativa konsekvenser, på flera olika plan.

Risken finns naturligtvis att det blir en inspirationskälla för fler religösa och politiska extremister som vädrar morgonluft att utföra liknande attentat, både från extremhögerhåll som har en intäkt för att döda invandrare och för andra religiösa idioter som kan få inspiration att begå liknande dåd.

Jag hoppas att det visar sig vara en helt ensamt agerande dåre, så risken för fortsatta händelser minskar något.

Att det spelar sd, och möjligen andra extremhögerorganisationer, i händerna betvivlar jag däremot inte alls. Vilket naturligtvis skapar ett ännu värre samhälle att leva i för alla, med fler motsättningar och knappast gör det lättare för majoriteten av muslimer som knappast är mer extrema än du och jag och gemene man.

Som väntat så börjar tokdårarna på bloggar runt om internet från högerextremt håll vädra morgonluft och sprida sin skit mer än tidigare.

Märkligt nog så fungerar det att slänga ihop alla människor från mellanöstern och/eller med arabiskt ursprung i en och samma klump av extremistiska terrorister.

Men gud nåde om någon skulle drista sig till att göra det samma med alla de sd:are som visar sig ha tydliga nazistsympatier i då- eller nutid eller som på andra sätt gör bort sig och begår brott eller andra saker som inget annat parti tillåtit.

Konsekvens är knappast någon extremists grundval och som jag har hävdat tidigare så är den ena extremisten en grogrund för den andra, så frågan är vad de skulle göra utan den andres existens?

Utan den svenska medverkan i Afghanistan så hade vi mycket väl kunnat hålla oss utanför den här typen av händelser, i synnerhet med facit i hand när insikten är stor i alla länder utom vårt att det inte fungerade med en militär insats.

Läs gärna Dilsa Demirbag-Sten som skriver en bra text om att inte hänge sig åt kollektiv skuld och Eva-Britt Svenssons EU behöver kvinnojourer, för att få perspektiv i att över 1 100 kvinnor mördas av sin partner varje år i EU, vilket borde ge mycket mer rubriker.

Som en liten fotnot på slutet så lyfter Alliansfritt Sverige fram en sak, om hur lite information regeringen ger ifrån sig vid ett misstänkt terrorbrott, enbart via Bildts Twitter.

Mer media svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dag dag dag dag gp gp gp gp gp gp skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk hd hd hd ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

14 kommentarer:

 1. Well, nu behöver man iallafall inte vara så diskret med sitt förakt för islam och muslimer längre. Samtalen runt fikaborden blir betydligt mer öppna.

  SvaraRadera
 2. Det är inte märkligt att det fungerar att slänga ihop människor i en hög. Det kallas att generalisera och det gör vi alla. Låt mig förklara...

  Jag tror att vi alla, alltid generaliserar. Ju närmre det händer oss desto mindre grupper blir det. I Sverige är ungefär, skåningar(danskar), snålläningar, 08or och norrlänningar. Alla dessa har vi olika fördomar mot som bygger sig på att vi generaliserar. Om vi går mer lokalt kan det inom samma stad finnas lokala "variationer" för de som bor just där. Sen har vi grannar i norden och länder i EU och USA. Sen blir det sydamerikaner (men i sydamerika är det såklart tvärtom) etc etc och då även muslimer.

  Muslimer kommer från en sådan avlägsen kultur så vi kan omöjligt hålla reda på alla länder och skillnaderna i kulturerna och uppdelningar av religionen. Därför är det inte konstigt att vi tänker på de som en homogen grupp.

  Sen är det så att en dålig sak överväger tusen bra, dvs om en muslim spränger sig i luften väger det tungt när vi generaliserar muslimer. Att sedan det finns muslimska män som byter blöjer etc är ingenting vi lägger tung vikt på.

  Jag tror att alla människor fungerar på detta sättet, jag har åtminstone inte träffat på någon som inte gör det...dock flera som påstår det.

  SvaraRadera
 3. "Märkligt nog så fungerar det att slänga ihop alla människor från mellanöstern och/eller med arabiskt ursprung i en och samma klump av extremistiska terrorister."

  Finns en enkel och logisk förklaring på detta.
  En förkrossande majoritet av från mellanöstern och de av arabiskt ursprung är muslimer.

  Tror ej att det finns en förkrossande majoritet av SD väljarna som har nazistsympatier eller rasistiska värderingar.

  Lisa

  SvaraRadera
 4. Europas mest muslimvänliga land, det här är nog bara början. Tyvärr kommer vi nog snart se snyftrepotage om hur synd det är om denna muslim som valde att försöka döda kanske hundratals oskyldiga människor men misslyckas. Det är Du och dina gelikar som har ett större ansvar till det här. Det är Ni som har drivit fram en totalt vansinnig politik och ett åsiktstförtryck mot de som inte delat Eran syn på multikuturalism. Istället ska det här med alla till buds stående medel dämpas och tystas ned. Dock är det intressant, inte ens det mest muslimvänliga landet i Europa slipper undan muslimsk terrorism. De enda som på ett seriöst sätt vill skydda oss från det här är Sverigedemokraterna men dom sympatiserar inte Du med utan Du väljer hellre att sympatisera med organisationer som Hamas och liknande.

  SvaraRadera
 5. Nick - Det lär vara en negativ effekt av händelsen...

  Danne - Jag håller med om att det inte är svårt att förstå hur generaliseringar fungerar, däremot tycker jag oftast det är olyckligt att generalisera eftersom alla människor är individer och kan skilja sig från mängden rätt radikalt.

  Lisa - Den enda förkrossande majoriteten är de som är muslimer och inte begår några illdåd alls, precis som med sd:arna som i huvudsak är lagligt levande. Att man är från sd:are och/eller mellanöstern, arabisk och muslim är inte det samma som att man är kriminell.

  Kalle - Skärp dig nu om du vill ha igenom kommentarerna, du vet lika väl som jag att jag inte sympatiserar med Hamas eller någon terrororganisation. Det är värre med dig som försvarar allt som går sd:s ärenden. För visst är det så eftersom jag inte hört dig säga något mot sd:aren som misshandlade barn för ett tag sen?

  SvaraRadera
 6. Menar du att du inte känner något ansvar alls till det inträffade? Inte ens på politisk åskådningsnivå? Eller åsiktsförtrycksnivå? Hade Sverige drivit en mer sund politik hade vi sannolikt klarat oss några år till från islams vansinne. Det är även intressant att "dåren" som Du benämner honom sannolikt rör sej om en person född i Sverige med rötter i Mellanöstern. En person som har studerat på högskola. Således inte en fattig outbildad person. Vad ska du skylla på här? Islam, eller vansinne? Du kanske hör till den naiva skaran som gått på lögnen att islam betyder fred?

  SvaraRadera
 7. Antingen är det alltid olyckligt att generalisera eller aldrig. Det kan inte vara oftast.

  SvaraRadera
 8. Kalle - Du svarade inte om du tar ansvar för de tokar som sd tack vare sina anhängare ger makt?
  Hade vi låtit bli att gå in i Afghanistan så hade antagligen det här inte hänt och att jag varit emot den satsningen är du väl medveten om.
  Så vitt jag vet finns det inga garantier även om man är utbildad. De senaste bombdåden av liknande karaktär i Sverige var Lars Tingström och OS-bombaren. De var också välutbildade.

  Danne - Om du ska dra en generalisering över hur Sveriges alla män väger genom att räkna ut deras medelvikt så tycker jag det funkar. Men det funkar inte om du ska hävda att alla svenska män är feta, även om medelvikten är över fetmagränsen.

  SvaraRadera
 9. Vi är överens om att vi inte borde ha gått in i Afghanistan, dock är vi nog inte överens om anledningarna till att vi är av samma åsikt. Jag anser att det är komplett slöseri med resurser sålänge islam tillåts existera i den mån det gör idag i Afghanistan. Du delar även åsikten med Sverigedemokraterna att vi bör dra oss ur omgående. Däremot hade muslimer i Sverige alltid hittat en anledning till att spränga folk och saker i Sverige så där går våra uppfattningar isär. Sprängdådet på Bali är ett utmärkt exempel på att man urskillningslöst dödar precis vem som helst och desto oskyldigare människor som dör desto bättre är det. Det kallas inte terror utan anledning. Angående utbildning, Du och Dina gelikar brukar ofta använda socioekonomiska anledningar (läs: fattigdom och brist på utbildning) när ni försöker förklara varför muslimer beter sej som dom gör. I det här fallet går inte det, inte heller London-bombningarna där man var mycket högt utbildade läkare och liknande.
  Du kanske menar att dravvlet om socioekonomiska skäl inte är en exakt vetenskap utan mer en samling okvalificerade gissningar ni för er med som så kallade argument. Den här sprängningen, eller någon annan framöver, hade inträffat oavsett våra insatster eller icke-insatser i Afghanistan. Sen är det intressant att media inte gått ut med namn på gärningsmannen ännu, visst hade vi en sådan diskussion tidigare där du menade på att media inte gjorde skillnad på utländska och svenska gärningsmän. Precis just nu benämnde Rapport gärningsmannen som "28-åringen från Tranås". Att det är han råder det mycket lite tvivel på, med tanke på all information som samlats ihop om honom från internet.

  SvaraRadera
 10. Nja ett medelvärde är ingen generalisering. Det visar ett fakta. Att hävda att svenska män är feta är däremot en generalisering. Att säga alla fungerar dock inte. Sen är det en rätt bra generalisering då medelsvensken är överviktigt (har jag för mig).

  SvaraRadera
 11. Kalle - "Alltid hittat en anledning att spränga folk i Sverige"? De sista sprängdåden av större och allmänfarligare mått har varit svenska kriminella, som t ex OS-bombaren.
  De flesta muslimer är dock långt ner på den socioekonomiska skalan, även om det finns undantag.

  Danne - Läser man Wikipedias tolkning, som är den samma som min, så fungerar den som jag använde den innan: http://sv.wikipedia.org/wiki/Generalisering Generaliseringar kan f ö vara fakta över medelvärdet.

  SvaraRadera
 12. Men i Europa har samtliga muslimer som bombat haft en högre utbildning. Sen talar du om de sista sprängdåden, ungefär som man kunde urttyda en trend av något slag. Ungefär som vi haft ett dussin sprängdåd utförda av svenskar i Sverige. Du är givetvis ute och greppar efter halmstrån som vanligt. Verkligheten däremot, och då måste man se utanför landets gränser, har i princip all terrorism på den här sidan om sekelskiftet utförts av muslimer i Europa. Vi har haft både lyckade och misslyckade försök. Gemensamt för de alla är hög utbildning. Vi kommer att se mer terrorism utförd av muslimer i Sverige och anledningen kommer att vara ungefär vad som helst, allt för att hitta sätt att förtrycka den otrogne, precis som islam förespråkar.

  SvaraRadera
 13. Visst om du säger. Svenska män är feta. Någon frågor vad grundar du det på? Medel BMI är 40...tex. Om du menade så självklart. Men att säga Medel BMI på svenska män är 40 är ingen generalisering.

  SvaraRadera
 14. Kalle - Hade muslimer generellt behandlats bättre så tror jag det funnits mindre grogrund för att hitta anledningar till att självmordsbomba. Men visst jag erkänner gärna att när det gäller extremister, oavsett vad de är extremister med så hade de hittat anledningar. Och som sagt så de svenska mest kända bombmännen fram tills nu var män med utbildning de också.

  Danne - Nej men att säga att svenska män är feta är det, oavsett om det stämmer el inte.

  SvaraRadera