torsdag 29 april 2010

A-kassan och dess utformning

Jag hoppas verkligen att alla politiker från alla läger läser igenom vad bland annat ordföranden i A-kassornas samorganisation säger i dagens DN-debattartikel:

Ny rapport om a-kassan: Dags höja ”taket” och ändra regelverket så att fler får a-kasseersättning. Bara drygt var tionde av alla arbetslösa når upp till 80 procent i a-kasseersättning. Uppemot hälften av de inskrivna hos Arbetsförmedlingen har ingen ersättning alls. För att inte helt urholka värdet och legitimiteten för försäkringen är det dags att höja dagpenningbeloppet, skriver Melker Ödebrink och Harald Petersson.
Nu är jag visserligen i grund och botten positiv till vad Borg tycker, trots att han är moderat, vad det gäller en obligatorisk A-kassa.

Men det beror ju självfallet på hur den utformas och vilka nivåer det handlar om.

Har man en obligatorisk A-kassa så blir det självfallet lätt att lägga nivån låg, eftersom ingen kan välja att gå ur den.

Jag tror dessutom det hela handlar om att försöka få bort fackets koppling till A-kassan, som är försvagad redan.

Själv tycker jag det är idiotiskt att plocka bort den kopplingen, då det redan finns en väl fungerande organisation, som dock får för lite resurser för att kunnat göra ett riktigt bra jobb.

Så gärna en obligatorisk A-kassa, men se då till att den inte blir ett strypsnöre, utan något människor faktiskt uppfattar som en försäkring som hjälper och inte som ger en så låg procentsats av lönen som den gör idag.

Uppdaterat Jag noterar att Littorin kallar A-kassornas höjning för en miljardrullning. Men vad f-n kallar man då det faktum att A-kassorna är överfinansierade och är något som snarast är en extraskatt som ger statskassan mer pengar än vad som kommer ut ur den?

Är det så omöjligt för de rödgröna eller Vänsterpartiet att få ut den nyheten, så att de kan öka sitt försprång ännu mer? De har ju åtminstone lyckats med att få ut nyheten, åtminstone på Aftonbladet, att Arbetsförmedlingen har mycket pengar över, trots att det finns gott om arbetslösa att slösa upp pengarna på...

Jag brukar i vanliga fall se mig som hjälpligt påläst inom de här områdena men att det var SÅ illa med A-kassan som kassako var en nyhet.

Läs Scaber Nestors ypperliga inlägg om det hela:

En ny A-kassa blir ett nytt försäkringskassefiasko

Visste ni att den (pga ändrade regler av Allansregeringen) höjda A-kasseavgiften bekostar skattesänkningar?

I övrigt har även Alliansfritt Sverige skrivit om det tidigare och svt.se samt Dagens Nyheter:BERÄKNINGAR GJORDA av SVT:s Rapport och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen visar att i år ger a-kassesystemet ett överskott på 14 miljarder kronor.
För Sture Nordh, ordförande för TCO, kommer inte uppgifterna som en överraskning.
- Vi påpekade redan när försämringarna i a-kassan gjordes med sämre villkor och högre avgifter att systemet redan var finansierat. Regeringen gav också besked om att man tänkte använda det här överskottet till andra saker, till skattesänkningar och införandet av jobbavdrag, säger han till TT.
HAN SÄGER ATT arbetslöshetsförsäkringen allt mindre är en försäkring utan i stället blir en finansiering av andra ändamål i statsbudgeten
Tala om att jag är trött och irriterad på den här regeringen...

Mer media svd svd svd hd dag dag dag dag dag gp gp ab dn dn exp exp smp smp ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


2 kommentarer:

  1. Littorin gjorde nog även en ordentlig tankevurpa i sitt uttalande om miljardrullningar....vilket var tvunget att kommenteras i min blogg. Rätta mig om jag har fel!

    SvaraRadera
  2. Det finns inget att rätta i ditt inlägg :)

    SvaraRadera