torsdag 23 februari 2012

Motion om verklig Valfrihet

Motion om verklig valfrihet

Idag bestämmer kommunen vilka hemtjänstinsatser som ska göras och vilka som ska få det.
Vi tycker det är dags att låta den som är fysiskt förhindrad att själv röra sig obehindrat, får mer makt över sina egna liv och mer valfrihet.

Man är inte nödvändigtvis intellektuellt förhindrad att välja vad man prioriterar främst i sitt liv. De som är berättigade till hemtjänst är individer de också och ska få välja fritt om de vill.

Därför ska de som har hemtjänstinsatser få välja annat än att få rent praktisk hjälp med t ex inköp, städning, tvättning och mat. Man borde själv kunna få bestämma om man istället vill gå i affärer, gå på bio eller teater, köpa nya gardiner och få dem uppsatta osv.

Idag får de över 80 år ansöka om hemtjänst. Vi tycker det bör förändras till att alla över 80 år som vill ha hemtjänst i någon mån, får det upp till åtta timmar per månad, utan prövning. Vill man ha fler timmar än de åtta eller särskilt boende, så ska ansökningarna genomföras på nuvarande sätt.

Vi vill också att man förändrar rätten till särskilt boende till att bli utan prövning, för alla över 90 år.
I kommuner som, med framgång, infört liknande har det visat sig att även tryggheten hos de äldre har ökat. Det påverkar även det psykiska måendet, vilket påverkar övrig hälsa, att få en ökad rörlighet och mer möjlighet till stimulans, vilket kan påverka de reella vårdbehoven och på sikt bli en minskat behov av tyngre vård.

Vänsterpartiet yrkar därför på:

att kommunen utreder möjligheterna för att få de med hemtjänst att själv få välja mer fritt över vad de vill ha sina hemtjänsttimmar till.
att kommunen utreder möjligheterna att låta alla över 80 få upp till 8 timmars hemtjänst i månaden och de över 90 år få särskilt boende utan prövning.


Jerker Nilsson, Vänsterpartiet


Predrag Jankovic, Vänsterpartiet


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 22 februari 2012

Radiointervju från Radar i Radio Kronoberg

Radiointervjun, som var min första någonsin live, som politiker, gick lite över förväntan.


Jag, och den äkta hälften, som vet hur jag låter, hörde vid ett par tillfällen att jag var nervös. Men så mycket mer än så var det inte trots allt.


Det hade nog varit lite mindre stressigt om jag sluppit att höra min egen röst hela tiden via högtalarna som gick ut till Ikea-besökarna, där intervjun skedde. Men någonstans ska man ju vänja sig vid detta också :)


Intervjun ligger kvar på hemsidan fram till den 23 mars 2012, om jag inte fattade fel.


Lyssna: 15.30 - 16.00 onsdag 22 feb 2012


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Jag är med på radio idag 22 februari

Idag är jag med i Radio Kronobergs program Radar, som ska sändas från Ikea i Älmhult. Jag kommer att vara med mellan ca 15.30 och 16.00. Det går att lyssna på det från hemsidan, annars har jag för mig att de sänder på 101 mhz över Kronoberg och en bit in i grannlänen.


Exakt vad det kommer att handla om vet jag knappt själv, mer än att de har valt att sätta, om jag inte fattade fel på en brusig mobiltelefon, Älmhult och Ikea i fokus och att även jag, som figurerat en del i media senaste året, i fokus. Inte minst sen jag blev vald till ordförande i Vänsterpartiet Älmhult.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Bananrepubliken Alliansen

Det är egentligen rätt märkligt att det alltid är Vänsterpartiet som får stå till svars för bristande demokratisyn, oftast långt tillbaka i tiden.


Visserligen går det inte att förneka att Vänsterpartiet tidigare har haft demokratiska problem. Men hur vore det att tala om realpolitik av idag, istället för att som Hübinette igår kväll, tjata om koppling till kommunismen, som är ett sen länge passerat stadie? Tror ni att hon hade frågat en moderatpolitiker, som sin syster, om hur deras tankar är kring det faktum att moderaterna tidigare var det enda partiet emot sanktioner av apartheid Sydafrika? 

Betydligt värre är att moderaterna, med Ulf Kristersson som för tillfället främsta härförare, bedriver en antidemokratisk politik. Ingen ska inbilla mig annat än att han igen har moderatledningens godkännande eftersom det inte är första gången de försöker förhala beslut som går emot regeringspolitiken.


Sen tidigare har de fått kritik, som tyvärr tystnat, kring hur vapenexporten ser ut från Sverige, som per capita räknat är världens största vapenexportör. Men det pågår fortfarande en omfattade export till diktaturer, även till de som befinner sig i en väpnad konflikt. På vilket sätt gynnar det en stabil trygghet i världen? (Läs mer hos Svenska Freds)


Hur man än vänder och vrider på det, så är det ett totalt demokratiskt underskott när inget händer i sjukförsäkringsfrågan, trots två beslut om förändringar i sjukförsäkringen i riksdagen, som ska vara demokratin Sveriges högsta beslutande organ, när Sd valt att ta sitt ansvar för en gångs skull och röstat med de rödgröna partierna i en viktig fråga. Kristerssons pudel räcker inte. Han borde, efter sitt fusk med lägenheter som borde gått till behövande inte ens fått en ministerpost.


Tyvärr får jag säga att jag blir besviken på socialdemokraterna, som väljer att lägga sig platt och acceptera det hela, med hänvisning till att de ska vara ett statsbärande parti som inte okynnesanmäler. Det är skönt att se att Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiet, inte tänker släppa det här, innan man får se vad förslag som kommer att komma från Kristersson.


Men frågan är hur det kan vara något annat än relevant att anmäla när det styrande partiet och alliansen struntar i demokratin och kör över av riksdagen demokratiskt fattade beslut?

Jag är inte förvånad när mörktblåa borgerliga ledarsidor resonerar och försöker få oss att fortsätta ett tjugotal år bakåt i tiden, som jag inte har något emot att göra, men som ser ut som blådunster i ögonen för att dölja den demokratiska bristen i alliansregeringen. Att fråga någon från en diktatur om vad de tycker om vad de tycker om hanteringen av stasiagenter är inte irrelevant, men mer relevant vore det att fråga om vad de tycker om att regeringen väljer att strunta i vad riksdagen har beslutat om i ett majoritetsbeslut?

Det gäller bara besluten angående sjukförsäkringen. Det återstår att se om Sd vågar stå upp för, som de påstår, att vara ett parti för den lilla vanliga människan. Två av tre arbetslösa är utan ersättning från A-kassan idag och en stor majoritet av de arbetslösa når inte upp till de 80% av lönen som A-kassan ska ersätta.

Allt för att ersätta för tappade intäkter som istället gått till att öka skattesänkningarna för välbetalda, sänkt restaurangmoms och rut-avdraget.

Varför inte ägna sig åt kärnverksamhet istället? Så att sjukvården blir relevant i synnerhet när nyfödda är inblandade, istället för att bara försöka medicinera en sjuk politik med konstgjord andning? Eller att ägna sig mer åt relevant forskning, som skapar oss en bättre sjukvård? Eller åt att konstatera att kanyler kan slängas i soporna, eftersom apoteksreformen gjort att apoteken inte längre behöver ta emot kanyler?

Sverige börjar bli för anfådd för att orka med mer av alliansens politik.

Edit: Stämmer det att Bildt varit spion/informatör etc åt USA så måste han avgå. Naturligtvis så dementerar han.

media ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd exp gp gp gp gp gp dag dag dag dag nsk skd skd sr sr sr sr svt svt svt exp 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 20 februari 2012

Borgerliga prioriteringar - Högre kostnad för skattebetalarna

(publicerad i Kvällsposten 18/2 och Smålänningen 20/2)

Det var beklagligt att höra hur allianspartierna gick emot att låta bl a mammografi ingå i högkostnadsskyddet under det senaste landstingsfullmäktigemötet.

Det är beklagligt eftersom det motverkar viljan att göra undersökningen, inte minst hos de grupper med lägre inkomster som statistiskt sett är de som är oftast blir drabbad av sjukdom och oftare undviker även sjukvårdskostnader i ett pressat ekonomiskt läge.

Faktum är att på längre sikt så blir en tidigare upptäckt sjukdom inte bara mindre lidande för patienten, utan även betydligt mindre vårdkostnad för landstinget, eftersom tidigare upptäckta sjukdomar är det samma som billigare och vård med lyckat resultat i högre utsträckning.

På samma fullmäktige så beslutade man att låta flygplatsen utanför Växjö få in i sina ägardirektiv att den inte ens behöver gå med vinst under en längre tid.

Frågan är vad som är viktigast, kärnverksamheten i landstinget att få invånarna friskare eller att slösa med skattemedel som kunde använts bättre?

Jerker Nilsson, Vänsterpartiets landstingsgrupp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!