fredag 19 augusti 2011

Vänstern borde fånga vreden mot högerpolitiken

Lite som en fortsättning på både Dubbelmoral från alliansen och Vänsterpartiets framtid och liberalismen...


Nu är det visserligen socialdemokraterna som Daniel Suhonen skriver om på Aftonbladet i sin ypperliga text om Populism - om hur svenska vänstern ska fånga folkets vrede mot högerpolitiken, men den hade precis lika gärna kunnat gälla Vänsterpartiet:Kapitalismen måste återregleras och inbäddas i en demokrati som sätter människans och samhällets behov före storfinansens. Att dagens fördelning av vinst, lön och risk är sjukt sned gör att samhällena kantrar, går sönder.
En vänster som inte sätter ord på detta och kanaliserar denna legitima vrede demokratiskt förlorar sitt uppdrag. Då går till slut folk ut på gatorna mot ”Politikerna” eller riktar vreden mot varandra och samhället eller släpper lös sin hopplöshet i vanlig enkel vandalism, främlingsfientlighet eller apati. För mig är det den moraliska innebörden av en social demokrati. Samhället måste ta ansvar för sina medborgare för att i verklig mening vara demokratiskt. För så ser demokratins sociala förutsättning ut.
Det är så tydligt att en helt fri och oreglerad marknad inte fungerar bättre än en totalreglerad marknad. Att sossarna befinner sig långt iväg från sin tidigare grund är ingen nyhet, även om Suhonen drömmer sig bort. Men där borde sen länge Vänsterpartiet klarat av att kliva in tydligare än de gjort så här långt, eller klarar via via Rossana Dinamarca som partiledare, även om hon skriver ett antal mycket kloka saker:

Detta tillsammans med mycket annat behöver Vänsterpartiet lyckas med för att stå starkt inför framtiden. Vår kongress kommer att debattera och besluta om inriktningen på det framtidsprojekt vi ska bygga gemensamt. I valet 2014 vill jag se att Vänsterpartiet ingår i regering, men vi ska gå fram som egna partier och söka människors förtroende för vår politik. Innehållet i en sådan regerings politik avgörs av styrkeförhållandena i valet. Det är orimligt att allt ska vara uppgjort innan folket sagt sitt.
Jag har länge varit kritisk till användandet av ordet "feminism", eftersom det,  precis som ordet "kommunism" är ett så infekterat ord så går de inte att använda längre, även om man kan hitta innehåll och saker inom dessa, och alla andra "ismer", som är positiva.

Jag är också väldigt kritisk till att hon inte alls kan tänka sig ett delat partiledarskap, något som begränsar hennes möjlighet att bli partiledare, tyvärr.

Centerns partiledarval anses vara ideologiskt, och jag är livrädd för ett starkt centern med en så hårt uttalad och världsfrånvänd nyliberal som Annie Lööf. Men jag undrar så om centerpartiets kärnväljare på landsbygden verkligen vill ha en partiledare som hyllar en anhängare till en massmördare? som Annie Lööf märkligt nog gör.

Jag hoppas att det för Vänsterpartiet blir en partiledare som befinner sig på ett betydligt mer realistiskt plan, som på ett tydligt och klart sätt kan förklara varför vi alla förlorar på att ha hälften av vården privatiserad och varför vi förlorar på att ha en miljöminister som byter åsikt på kort tid, mot naturens bästa.

Det är med andra ord inte bara Kd som behöver fundera på Varför finns vi?

En sak som man ytterst sällan ser någon vänsterpartist tala om är företagsamhet. Det finns många olika anledningar till det, varav det främsta borde vara att det snarare är fattiga anställda, eller som har svårt att få jobb, som är de vi värnar om mest. Samtidigt måste man inse att även privata företag behövs.

Det är inte det samma som att man inte kan kritisera dem, som när de gnäller via sina organisationer över vad de vill ha av ungdomarna i landet.

Varför inte inse sin egen roll i att få de anställda de vill ha? Jag har mycket svårt att förstå att de ska begära så mycket utbildning av samhället för att få rätt och anställningsbara personer. Det börjar bli dags att ta sitt eget ansvar och internutbilda de människor de vill ha. När det gäller just arbetslösa, i synnerhet unga, så finns det goda möjligheter att göra det på företaget för låg eller ingen kostnad alls, om man anställer dem sen. Det gäller bara att inte slimma organisationerna till max till aktieägarnas fromma...

Det gäller att på allvar visa att faktiskt EQ smäller så högt som påstås. Som i att låta tillräckligt många vuxna jobba med barn och ungdomar i skolorna, så att de unga slipper känna ångest och oro i skolan, utan kan känna sig trygga. Inte bara de vuxna ska strunta i att titta bort, utan även politikerna som mest ser skolan som ett ställe att spara inpå, inför fler skattesänkningar.

Att vi riskerar hamna där igen är säkert som amen i kyrkan, när vi verkar gå mot börserna världen över rasar...

media ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn hd hd hd hd smp smp gp gp gp gp gp gp dag dag dag exp exp exp exp dag dag dag skd skd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 17 augusti 2011

Dubbelmoral från alliansen

Det är möjligt att solidaritet inte är så sexigt idag, men vad vet vi om vad som kommer i morgon? Det är visserligen en klen tröst att det går i vågor vad som är avgörande för hur människor politiska ställningstaganden.

Men det gäller alltid att bygga för framtiden, oavsett vad eller vem det gäller...

Centerpartiets försök att föra en öppen debatt om vem som ska bli partiledare, även om den kritiserats på goda grunder, ger mycket mer media än vad det partiet, i skuggan av moderaterna, annars skulle fått. Som t ex Lööfs artikel om barnomsorg och att inte begränsa föräldrarnas valfrihet (men däremot säger hon inget om att barnens bästa hamnar i andra hand jämfört med föräldrarnas bästa, men solidaritet med väljare är väl viktigare än med barn?), samtidigt som de för en politik mot möjligheterna till att ha nattöppna dagis.

Inte heller så visar hon någon vilja att skapa en faktiskt mänskligare sjukförsäkring, något som i ett slag ökat både föräldrars valfrihet och barns hälsa.

Vänsterpartiet får ytterligare en partiledarkandidat i form av Rossana Dinamarca, men tyvärr tycker jag hon diskvalificerar sig själv via att vara emot ett delat partiledarskap.

Att bygga för framtiden och inte begränsa människors valfrihet, samt att känna solidaritet, måste självfallet gå till andra länder också, som i länder som Syrien med uppror och uppmaningar om att inte hjäpa regimen.  Fast det är ju inte så längesen som handelsminister Björling åt middag med diktatorn och hans hantlangare, så nog borde väl de redan vara fria? Som om det viktigaste där var att diskutera demokrati... Eller sätta press på dem om handeln när det gäller demokratiska processer för folkets bästa.

Precis Som Vänsterpartiets partiledarkandidat Hans Linde säger så är det dubbelmoral när ministrar besöker dikdaturer på allt för okritiskt sätt

Men hanteringen av den av Sverige tidigare misshandlade och utvisade egyptiern visa på hur både den här och tidigare regeringar verkligen skiter i demokratin i andra länder, om det finns pengar att tjäna.

Dubbelmoralen rör sig över så många olika plan.

Ett exempel är när Funktionsnedsatta plötsligt sägs behövas i den offentliga sektorn, när man samtidigt minskat den offentliga sektorn radikalt via utförsäljningarna, där bilprovningen blir nästa att säljas ut, som gjorts och när resurserna skurits ner för funktionsnedsatta och andra utsatta grupper, till förmån för skattesänkningar och jobbskatteavdrag. Kvar är snart bara kyrkan kvar att hjälpa människor som hamnat utanför.

Ett annat är den över hur Björklund ligger bakom lärarnas minskade löner, samtidigt som han nu vill höja dem, tvärtemot praxis i Sverige och offentliganställdas löner, som brukar förhandlas mellan arbetsgivar- och löntagarorganisationer eller varför inte regeringens rävspel kring Saab?

Lägg till det här en ekonomisk kris, som knappast gör att det blir mer pengar till det allmänna i vårt land, oavsett om det ska säljas ut eller skötas på annat sätt.

Vänsterpartiet behövs som en stark röst att blåsa på, för att försvåra för de värsta avarterna som drabbar oss som inte är rika och välbetalda. Därför behövs det två språkrör som människor lyssnar på och tror på.

media ab svd vd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd hd hd exp exp exp exp exp dag dag kvp skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk ab ab ab ab gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!