lördag 10 juli 2010

De moderata skandalerna

Jag skrev tidigare om hur Aftonbladet "outar" vanligt folk men inte minstrar, apropå debaclet kring Littorins avgång och ytterligare något tidigare skrev jag att jag tycker hans avgång med påstådda trakasserier av hans barn var Tråkigt för Littorins anhöriga.

Fast ärligt talat så är det naturligtvis ännu mer synd om Littorins anhöriga nu. Inte nog med att han tycks ha gått till minst en prostituerad kvinna, han valde dessutom att gömma sig bakom sina barn på ett betydligt värre sätt än jag tyckte att han gjorde tidigare.

Jag har absolut ingen uppfattning eller kännedom om sakförhållandena i vårdnadstvisten han är indragen i, mer än det jag läst i media och att han tycker att den f d frun inte är lämplig som vårdnadshavare på grund av en kriminell ny respektive.

Stämmer det, beroende på vad för brottslighet det handlar om, så kan han ha viss relevans i sitt påstående.

Men är man en bra vårdnadshavare som väljer att dra in sina barn som sköld när det är man själv som har gjort bort sig?

Jag tycker fortfarande att hans påstådda examina i sig var ett skäl nog att få honom att avgå.Sederade dagsedlar tar upp hur Littorin verkade uppåt och glad kvällen innan och allt verkade vara fullständigt normalt innan Aftonbladets intervju och det var omöjligt att se av hans agerande att han skulle avgå snabbt.

Jag tycker för övrigt fortfarande att Aftonbladets agerande och förklaringar, även nu i efterhand, är märkliga, men å andra sidan så lär historien sälja reklam och oavsett vad man tycker om kvällstidningar så är det just reklamen de tjänar pengar på, så rent ekonomiskt är det självklart en fördel att göra på det här sättet. Journalistiskt sett känns det tveksamt däremot...

Frågan är sen hur det påverkar realpolitiken? Nu tycker jag definitivt att prostitutionslagen är en utmärkt lag och att det defintivt är värt en avgång som minister om man gått till prostituerade. Men hur jag än vänder och vrider på det så är Bildts inblandning i Lundinaffären betydligt värre.

Jag har sagt flera gånger tidigare att all skit tycks rinna av moderaterna, utan att påverka väljarna. Frågan är om även det här gör det? Jag tror dessvärre det, trots att prostitutionslagen tycks fungera och vara populär, att det ytterligare en gång blir en händelse som borde få människor att tappa förtroendet för moderaterna. (Jag hoppas att alla som inte vill ha den läser att kvinnan ifråga har behövt psykologhjälp för att hantera tiden som prostituerad, vilket igen visar att "den lyckliga horan" i huvudsak är en myt).

Alla minns Sahlin och tobleronen, men hur många minns alla moderata skandaler? Jag tror inte ens jag minns dem alla..

Suspekta avdrag och porrsamtal: Helle Kleins blogg
Valfusk hos moderaterna: Kent Perssons blogg och Expressens ledarsida
MUF-fuskar med bidragen: Motvallsbloggen
Svarta pengar vid renovering av sommarhus: Sveriges Radio
Skriven i Malmö men bor i Stockholm ger 120 000 kr i bidrag: Expressen
Drygt en halv miljon i sjukersättning åtalas för bl a bedrägeri: Göteborgsposten
Ansvar för krisberedskap och packad på krogen: Dagens Nyheter
Hänga ut och skicka färgade kuvert till möjliga torskar: Min egen blogg (tips från kommentarerna nedan)

Björn Anderssons blogg nämner även följande:

14 oktober 2006. Handelsminister Maria Borelius (m) avgår efter bara åtta dagar. Hon erkänner att hon trots miljoninkomster haft svartbetalda barnflickor och att sommarstället ägs av ett företag i skatteparadiset Jersey. Borelius har inte heller betalat tv-licensen.
Cecilia Stegö Chilò

16 Oktober 2006. Kulturminister Cecilia Stegö Chilò (m) avgår efter medgivanden om svartbetalda barnflickor. Hon erkänner att hon inte har betalat tv-licensen de senaste 16 åren. 
Anders Borg

17 oktober 2006. Finansminister Anders Borg (m) erkänner att han anlitat både städhjälp och barnvakt svart. Även migrationsminister Tobias Billström (m) medger att han under flera år struntat i att betala tv-licensen. Båda sitter kvar trots massiv kritik.

Carl Bildt

8 januari 2007. Utrikesminister Carl Bildt (m) hamnar i blåsväder för sina aktier i bland annat rysk gas. Överåklagare Christer van det Kwast inleder en mututredning av hans optionsaffärer i Vostok Nafta. Bildt erkänner att ”det kan ha uppstått missförstånd” men får sitta kvar. Utredningen läggs ner.
Mikael Odenberg
5 september 2007. Försvarsminister Mikael Odenberg (m) avgår i protest mot nedskärningarna i försvaret.

Ewa Björling

13 september 2007. Handelsminister Ewa Björling (m) har gjort sig skyldig till byggfusk genom en generös tolkning av ett bygglov. Länsstyrelsen beslutar att hon måste återställa huset på Ekerö. 
Och då är jag övertygad om att alla glömt att det moderata paret Cederskiöld som haft svart städhjälp i 13 år och där igenom lurat sin arbetsgivare på pengar eftersom deras löner betalas även i någon mån av deras egna skatter.

Jag är övertygad om att det finns många fler saker och här kommer ytterligare några, som jag glömt eller till och med missat:

Moderat politiker åtalas för barnpornografibrott
Rattfull moderat åker fast för andra gången
Moderat låter fosterbarn bo i uthus på sin gård
Moderat misstänks ha lurat psyksjuk på hans hus
Moderatpolitiker misstänks för miljonsvindel
Facket jagar svartjobbare hos moderat politiker
Moderat politiker dömd för misshandel

Minns ni fler än mig? Fyll på i kommentarsfältet!

Läs även Jonas Sjöstedts inlägg om en Allians i förfall och några tretton rätt är mycket svåra att finna hos regeringen, så här i andra halvlek inför valet.

Uppdaterat De politikerkamrater som vågar säga något om Littorin visar ingen förståelse och gör som vi andra, förstår varför det gick så bråttom att försvinna. Flera konstaterar att Reinfeldt inte hanterat det hela särskilt bra och det måste kännas oerhört pressande så här nära valspurten.

Mer media hd hd dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag gp gp gp gp gp ab skd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn ab nsk sds exp exp exp exp exp exp sds sds sds sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

23 kommentarer:

 1. Sexköpslagen trädde i kraft 1999. Littorin köpte sex 2006 så man får anta att han blir föremål för en förundersökning. Förhoppningsvis blir det inte samma "lägga på locket" scenario som på 70-talet då Lennart Geijer, Fälldin, Olof Jahansson och Palme figurerade i en bordellhärva där 14-åriga flickor var inblandade.

  SvaraRadera
 2. Jag förstod det som att hans brott är preskriberat?

  SvaraRadera
 3. Regeringen har förlorat 6 ministrar på mindre än fyra år, den sjunde, Bildt borde sitta löst men han är en av de hårda.

  Det är svårt att hitta bra folk till höger =)

  SvaraRadera
 4. Jaha. Var det inte mer än så? Man trodde ju att han begått ett mycket allvarligt brott. Detta visar ju bara att Littorin är människa som vi alla andra.

  Littorin har mina sympatier nu. Den här puritanska lagen är en sosselag. Och deras egna har många gånger brutit mot sin egen hemmagjorda moral. Ta tex bostadsaffärerna, och glöm inte bordellaffären på 70-talet där Palme blånekade i Riksdagen inför svenska folket. Littorin har åtminstone avgått.

  Sen kan man undra varför den här kvinnan kommer just nu före valet. En Allianshatare.

  Lennart

  SvaraRadera
 5. Verkligen ynkligt att gömma sig bakom barnen. Undrar hur de mår idag.

  SvaraRadera
 6. Thinking - Det tycks omöjligt :)

  Lennart - Det anses ju allvarligt nog numera, men synen var väl en annan på 70-talet? Inte för att den var bra, men det var inte olagligt att gå till prostituerade då.

  Vonkis - Jag undrar det också.

  SvaraRadera
 7. Good work!

  Jag har knåpat ihop en blogpost, angående din fråga till mej:
  http://cattisb.wordpress.com/2010/07/10/vart-varsta-straff-ar-isolering/

  SvaraRadera
 8. För inte så länge sedan var Beatrice Ask nära att tvingats avgå pga sitt förslag att skicka grälla kuvert till misstänkta för just... sexköp.

  SvaraRadera
 9. Så sant så, det var onekligen en skandal det också!

  SvaraRadera
 10. Jaha du Lennart. Du verkar inte var helt med båda fötterna på jorden om du tycker att Littorin är en vanlig människa eftersom han köper sex? Du tycker tydligen det är okej med prostitution och vill upphäva sexköpslagen. Fundera på om du vill att någon av dina anhöriga skulle gå på gatan och sälja sin kropp till högstbjudande? Förmodligen vill du inte det och det vill inte jag heller och därför tycker jag denna lag är bra. Allt kan inte köpas för pengar.

  SvaraRadera
 11. Jaha du Lennart. Du verkar inte vara helt stabil under fötterna om du tycker att Littorin är som en vanlig människa eftersom han köper sex. Du verkar tycka prostitution är bra och tolkar jag dig rätt så vill du avskaffa köpsexlagen. Skulle du då tänka dig att någon av dina anhöriga säljer sin kropp till andra för högstbjudande? Troligtvis inte och det vill inte jag heller, det är därför jag vill ha sexköpslagen kvar. Allt Lennart kan inte köpas för pengar även om vissa högerpartister har svårt att förstå det.

  SvaraRadera
 12. Mitt kompromiss förslag till sexköpslag, som borde kunna tillfredsställa alla:
  Låt endast de kvinnor som är månmgmiljonärer prostituera sig (varje prostituerad måste kunna visa att han/hon äger minst 10 miljoner innan de legalt får utöva "yrket"). Då kan vi kanske utgå ifrån att de prostituerar sig av egen fri vilja, och då får ju de där stackars behövande männen en viss tillgång på vad de tydligen inte kan få utan att betala och inte klarar av att fixa för egen maskin.

  SvaraRadera
 13. Även om jag tycker att sexköp i teorin är acceptabelt, så länge man kan säkerställa att tjejen gör det av egen fri vilja vilket är i princip omöjligt, så förstår jag regeringen Reinfeldts agerande.

  Har Sven-Otto Littorin köpt sex så skall han avgå, av det enkla skäl att moral och etik är viktiga grunder när man skall styra landet.

  Det är även den insikten, och hans avgång, som gjort att Moderaterna löpande "klarar" sig från skit som kastas på dem. Medan de rödgröna ställer fram en statsministerkandidat som åkt dit med fingrarna i syltburken, fått en förundersökning mot sig nedlagd på tvivelaktiga grunder och därefter kontinuerligt brutit mot de demokratiska regler hon varit med och upprättat, så visar Moderaterna att dylikt beteende är totalt oacceptabelt.

  Fast förstås, det går bara att hitta skit hos Moderaterna och alliansen (även om en länklista över de rödgrönas brott/skit/korrupta beteende skulle bli rätt lång den med).

  SvaraRadera
 14. Den skulle bli kort jämförelsevis om vi bara räknar senaste mandatperioden.

  SvaraRadera
 15. Om vi bara tittar på Mona så ja - jag hittar bara två saker, parkeringsböter och att hon inte gick med i facket förrän det var klart att hon skulle bli partiledare - men går man så långt ut från maktens center som du gjort i din lista så blir det plötsligt väldigt många incidenter.

  Wanja Lundby-Wedin som antingen saknade kunskap för alla de förtroendeuppdrag hon tagit eller helt enkelt struntade i dem när hon beviljade pensionsavtal på hundratals miljoner. Fast hon var juh inte den enda socialdemokrat som beviljade enorma pensionsavtal, eller för den delen lyfte stora ersättningar för förtroendeuppdrag som ingick i hennes välbetalda roll som LO-ordförande.

  Det finns många andra saker att plocka fram om man så vill, exempelvis att socialdemokratiska ombud gjorde insatser för gamla och anordnade poströstning på äldreboenden, även om det bara var socialdemokratiska valsedlar där.

  Och går vi tillbaka ett val så finns det en lång lista... http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-skandaler-vi-minns-1.610438

  SvaraRadera
 16. Fast nu diskuterar vi väl bara de som sitter i regeringen? Jag är visserligen inte okritisk till Lundby-Wedins agerande men jag tycker likväl det är en viss skillnad mot henne och ministrar.

  SvaraRadera
 17. I övrigt tycker jag din lista är betydligt kortare fortfarande, om man inte ska behöva gå långt tillbaka i tiden...

  SvaraRadera
 18. Då får vi två problem - det första är att din lista till stor del är personer som inte är eller har varit ministrar, och det andra så finns det inga socialdemokratiska ministrar så till vida du inte vill fokusera på de socialdemokrater som var ministrar under förra mandatperioden.

  SvaraRadera
 19. Point taken. Jag tog fler exempel efter jag citerat Björns blogg vilket jag inte tänkte på. Men ministrar är de jag tycker är värst eftersom de borde vara utvalda med omsorg.

  SvaraRadera
 20. En moderat politiker i östra göinge som var god man till en förståndshandikappad försnillar pengar från denne .Straffet i domstol blev att betala tillbaka ,åklagaren tyckte synd om moderaten

  SvaraRadera
 21. Vilket traaaaaaaams!!!
  Man skulle kunna fylla denna sida med bara Monas "meriter"!
  Och hon kandiderar som statsminister. VEM vill på allvar ha henne på den posten?

  SvaraRadera
 22. Så det är trams när det gäller moderaterna men inte Mona?

  SvaraRadera