lördag 27 februari 2010

De sjukskrivna färre, men mer utsatta

De sjukskrivna färre än på 29 år konstateras det, och det är självfallet inte svårt att förändra reglerna så att få klarar av att vara sjukskrivna. Att det sen drabbar faktiskt sjuka som inte kan betala sin hyra är en annan sak...

Det är, som många gör, inte minst från högerhåll både vad det gäller politikerna och de som röstar åt höger, ondgöra sig över de som är sjuka.

Det gäller hela tiden att komma ihåg att det finns många andra förklaringar till de stora talen än just "lathet" och liknande.

I Sydsvenskan lyfts en sak fram i En puckel som fortfarande är politiskt sprängstoff:

Idag har pendeln svängt tillbaka lite grand. Många sjuka skäms fortfarande över att vara sjukskrivna, eftersom en fusk- och slapphetsstämpel kletat sig fast vid begreppet. Samtidigt präglas debatten numera av en större förståelse för de sjukskrivnas situation. Malmöstatsvetaren Björn Johnsonsforskning, som avfärdar fusk och överutnyttjande som förklaring till sjukskrivningspuckeln, har uppmärksammats av politiker.
I själva verket låg 1990-talets ekonomiska kris bakom puckeln, enligt Johnson. Kommuner, landsting och andra arbetsgivare hade inte längre resurser att omplacera och mjukt ta emot anställda som tidigare varit sjukskrivna. Sjukskrivningstiderna blev längre. De sjuka kom inte tillbaka.
Dessa rön är främst ammunition för oppositionen, som tycker att regeringen pressar de sjuka för hårt. Samtidigt anser den erfarne sjukförsäkringsutredaren Jan Rydh att även de rödgröna saknat något i sin politik. Hög ersättning måste kombineras med höga krav. Där brast tidigare S-regeringar, anser Rydh.
Just Jan Rydh som nämns här säger mer i en egen artikel i samma tidning, Innan var fler män sjukskrivna:

Vad har jämställdhet med saken att göra?– Yrken som var kvinnodominerade drabbades, men i stället för att åtgärda problemen lät man kvinnor bli sjukskrivna. Om man accepterar sådana arbetsplatser, är det ett jämställdhetsproblem.
Finns det något man kan göra åt det?– Man ska skapa arbetsplatser som är anpassade efter individens förutsättningar. Många projekt pågår, framför allt i den privata sektorn som har insett sambandet att en bra chef bidrar till färre sjukskrivningar. Där människor känner sig sedda, behövda och ledningen skapar gott klimat, där klarar man av större påfrestningar.
Jag har definitivt ingenting emot höga krav på de som ska bli sjukskrivna eller sjukpensionärer under lång tid.

Men i ett samhälle där det enda som räknas är kortsiktig ekonomisk vinning så är det självklart att ingen orkar, vill eller har råd med att hantera de som hamnar utanför.

Lägg till han konstaterar ovan att man inte åtgärdade arbetsplatserna att man många gånger har lång tids väntan på rehabilitering, vilket försätter människor i ett förlängt tillstånd av sjukskrivning, trots att lösning finns.

Det behövs en uppryckning sen alla neddragningar för att få tillbaka folk till arbete, och inte cynism i form av att slänga ut människor från möjligheten att jobba eller försörja sig. Att göra om dem till arbetslösa riskerar att inte få dem ett dugg friskare, det gör bara att de far mer illa.

På sikt ger dessutom det här tänket andra, mindre allvarliga konskevenser, både i form av färre medaljer i OS och färre artister som kan slå internationellt (även om det var fånigt att använda sig av just schlagerfestivalens bidrag, som bara kan bli bättre...)

Vill man ha ett fungerande och rättvist samhälle, där alla får liknande möjligheter, så måste samhället också satsa och låta det kosta, utan att det sker på de svagas bekostnad.

Mer media sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Odemokratiskt att inte vilja röra andra?

Den fria viljan måste tillåta även ofrihet skrev jag om för ett tag sen, syftandes till att man måste få välja att leva sitt eget liv hur man vill, även om det är på ett sätt de flesta av oss anser vara ett ofritt liv.

Lena Andersson på DN skrev tidigare om den nu så berömde muslimen som inte ville ta i hand, som fick sin ersättning indragen tack vare att arbetsförmedlingen inte tyckte att han ansträngt sig nog för att få jobbet, trots att inte AF:s representant var närvarande och såg om mannen hälsade med en bugning istället eller inte...

Idag skriver samme Andersson lätt motsägelsefullt, om än inte ointressant, om seder och värden:
Det är inte odemokratiskt att använda andra seder än de gängse i landet där man bor. Men det är odemokratiskt att ha en syn på kvinnor och män som gör att man inte kan (får för Gud) nudda någon av motsatt kön, vara ensam i ett rum med dem och tilldelar dem helt olika och begränsade roller i samhället.
I vår tid är det starkt på modet att påstå inte bara att alla seder är lika giltiga utan också att alla värderingar och föreställningar är det. Möjligen är det en sammanblandning av seder och värderingar som har banat väg för den skadliga kulturrelativismen, enligt vilken ingen kultur och inga värderingar kan vara att föredra framför någon annan, oavsett vad de bär på för innehåll.

Själv kramar jag ofta om vänner, av båda könen, och hade definitivt kunnat sträcka mig till att hoppa över att ta i handen till att krama om alla, även de jag inte känner väl nog att kalla vän, eller känner överhuvudtaget.

Kan jag då hävda att det är odemokratiskt om andra inte vill hälsa på det sättet inte bara jag, utan många andra, inte minst yngre, gör numera?

Eller är det inte så egentligen att vi alla själva inte bara får, utan bör, bestämma vilka vi vill ha fysisk kontakt med? Barn försöker man många gånger lära att de inte måste krama vuxna som de inte vill krama, inte minst för att de ska lära sig att de själva bestämmer i hög grad över sin kropp.

Att se oviljan av att ha fysisk kontakt med någon annan, oavsett anledning, som odemokratiskt är direkt horribelt. Själv har jag träffat på exempelvis de som varit utsatta för våldtäkt eller varit rädda för smitta som väljer bort fysisk kontakt, inklusive handskakningar och det är självfallet omöjligt att kalla dem odemokratiska.

Min tes är hela tiden att det är att hälsa som är det viktiga, inte hur man gör det.

En annan sak också, apropå religion och muslimer...

Jag läser om en minst sagt bred politisk uppgörelse som ska ge en moské i västra Stockholm, vilket naturligtvis är fullständigt rimligt.

Frågan är bara varför vänsterpartiet valde att stå utanför uppgörelsen? Någon som vet?

Uppdaterat Jag läser en bra kort text från Sydsvenskan om hur man ska Lära av punkarna i det islamska punkbandet Taqwacore, som får kämpa med flera sidors fördomar om vilka de är.

Människan  är, som artikeln säger, komplex och religionstron, eller frånvaron av den, är bara en del av det som gör en människa till människa, oavsett om vi talar om ett land där många är religösa eller Sverige som är världens mest sekulariserade land, där diskussionen om religionen i skolan inte diskuterats än och oavsett vad man tycker om det inte ens är ett särskilt religöst troende land längre.

Däremot går det inte att komma ifrån att den kristna traditionen i landet är stark, men så går det självfallet att diskutera om det ska få komma fram på så många andra sätt än i historieundervisningen?

Mer media dag svd db ya dn skd dag dag dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 26 februari 2010

Regeringen väljer lösningar från Östtyskland på arbetslösheten

Det är direkt häpnadsväckande att läsa om hur vår högerregering väljer samma typ av lösningar som Östtyskland när de väljer att "dumpa praktikanter på myndigheterna".

65 000 praktikplatser gynnar inte bara de offentliga siffrorna för arbetslösa i sig. Det kommer dessutom dra med sig att myndigheterna får anställa mer, utgår jag ifrån, eftersom de flesta myndigheter, precis som de flesta företag överhuvudtaget, har så nedbantat sett till antalet anställda, att de kommer att få anställa fler personer bara för att ta hand om praktikanterna.

För att förstå hur absurt det här kommer att bli så finns det de som räknat ut att praktikanterna kommer att utgöra 36% av de som är på skattemyndigheterna, när personalen där utökats från drygt 10 000 till drygt 16 000. Förhoppningsvis innebär det att skattemyndigheterna jagar rätt på betydligt fler skattesmitare bland höginkomsttagarna, så att det hela kanske kan gå ihop sig i slutändan ändå...

Sen kan man ju tycka det är synd att högern både på regerings-, landstings- och kommunalnivå valt att sälja ut så mycket skattefinansiserad verksamhet som de har gjort.  Tänk så bra tågen fungerat i snökaoset om det funnits mängder av arbetslösa skottare och inga rabatter hade behövts ges till resenärerna och hur lite hala vägarna varit om vi haft beredskapsjobbare som hackade bort is, istället för byggde dem som på 30-talet.

Om det inte gjorts så hade det även där gått att klämma in mängder av arbetslösa, så att det i praktiken gått att få mycket billigt arbete gjort för nästan inga pengar alls och en arbetslöshet som varit nära noll procent, samtidigt som man fått hoppats på att ingen kom ihåg den kritik moderaterna riktade mot sossarna under förra mandatperioden för att inte redovisa antalet procent i faktiskt arbete, istället för officiellt arbetslösa, vilket inte inkluderar de i praktik eller liknande.

När hörde ni sist högern berätta siffran för procent i faktiskt arbete?

Så kära högerdebattörer och politiker, sluta komma dragandes med tjat om gamla diktaturländer från öst och vänsterpartiet. Inte nog med att ni glatt klubbat genom övervakningslagar från de länderna. Nu kommer ni och era partier dessutom dragandes med deras arbetsmarknadspolitik. Inte undrar på att de inte vill tala om varifrån partiernas pengar kommer.

Om det är lösningen på alla våra problem så är det en revolution av större magnitud än självaste oktoberrevolutionen i Ryssland och som får mitt gnäll över att liberalerna inte alls är liberal att vara en droppe i havet.

Någonstans är det märkligt men så läser jag om de nya reglerna för studier och intagningspoäng, som självfallet missgynnar fattiga. I högerns Sverige ska allt skattebetalt som inte kan säljas ut bli så billigt att det kan drivas med mängder av arbetslösa för att hålla skatterna nere ännu mer. Ja helst ska du jobba dig igenom din studietid och ve dig om du har så svårt för studierna att du behöver låna pengar och inte jobba bort ditt läsande...

(Sen är det f ö märkligt att man låter försvaret gå med flera miljarder i vinst. Är inte det att stjäla skattepengar?)

Uppdaterat Självfallet ser oppositonen till att slå in den öppna dörren som det här tilltaget ger och kritiserar den sönder och samman. Inte ens arbetsförmedlingen tror på den och någonstans kanske konkurrensverket borde syna även detta...

Uppdaterat 2 Notabelt är att absolut ingen tycker om förslaget, utom de bakom förslaget. Inte ens moderaternas stödtrupper från högerledarsidorna tycker om det, utan konstaterar krasst att det bara fungerar i teorin och att Littorin är desperat.

Mer media svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn  dn sds sds ab ab hd hd hd hd hd hd hd smp kb ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 25 februari 2010

Tjänar du över 46 000 i månaden? Då tjänar du på RUT-avdraget

Jag noterar att Mp vacklar om förslaget att göra sig av med avdragsmöjligheterna för hushållsnära tjänster och hur suspekta högerpolitiker applåderar förslaget.

Men som betydligt bättre politiker konstaterar så är pigavdraget en omfördelning av skattepengar till de rika eftersom enbart de som tjänar över 46 000 kronor tjänar på avdraget. Vi andra hade tjänat mer på att gå ner i arbetstid så mycket att vi hunnit städa, och kanske umgås mer med våra barn, familjer och andra nära och kära.

Bortsett från det så  har vi högerpolitiker som normalt sett inte tycker om kvotering i några andra sammanhang men här lyckas man både kvotera så att rika få mer pengar, mer fritid (eller mer arbetstid om man väljer den vägen) och någonstans kvotera så att vissa grupper av företag får tydliga framgångar.

Om man tycker det här är en bra väg att gå så borde det väl gälla alla branscher där folk anställs?

Uppdaterat Även Sahlin uttalar sig positivt för rut-avdraget, om än inte utan förbehåll. Även om jag hellre såg att det försvann så görs det med hennes förslag, att göra det konjunkturanpassat och riktat mot äldre, mer sympatiskt och vettigt.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Är den idén så god egentligen?

Jag skrev om förslaget om att börja använda sig av dörrknackning inför valet för ett tag sen och sen ytterligare en gång och var lätt skeptisk till det redan då. Nu läser jag om hur sossarna också vill göra det och säger sig vilja nå en miljon väljare.

Bortsett från att jag vet inte hur politikerna ska ta sig förbi portkoder och liknande för att komma åt de väljarna som är minst benägna att gå till valurnorna så undrar jag om de inte alls tänker på den undersökning som talade om att folk inte vill ha fler "försäljare" som ringer på dörrar och telefoner än vad de redan har idag?

Jag skrev följande tidigare:

Jag vet att mitt eget parti diskuterat att gå och knacka dörr, vilket ska ha gjorts i grannkommunen med påstådd framgång, för att träffa folk hemma, som Aftonbladet kallar det.

Jag vet också att det används, också med påstådd framgång, i USA.

Men vill verkligen de flesta vanliga människor ha politiker som knackar dörr och vill sälja politik?

Problemet om man inte gör det, är att den lokala politiken inte alls når ut, så här i tider när tidningarna inte vill skriva för mycket och i synnerhet inte om partier som inte är i närheten av tidningens partitillhörighet och i tider när färre och färre läser lokala tidningars nyheter, om de inte finns på nätet (där å andra sidan inte alla artiklar är med).

Den andra sidan är om man istället riskerar göra folk irriterade så de absolut inte vill välja partiet man representerar, utan i bästa fall väljer något annat eller efter sjunde besöket av en politiker inte alls vill gå till valurnorna.

Så kära potentiella väljare, vad tycker NI? Om ni inte tycker detta är en variant att göra, finns det något alternativ?

Helst hade jag frågat folk om vad de vill förändra i kommunen och landstinget, som jag kommer att vara kandidat till, men frågan är hur?

Mer media dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Den mest självklara domen av dem alla

Vuxen slår barn. Vad tycker ni om det? Om jag inte minns fel så har det under många år varit en tydlig opinion mot att vuxna, oavsett om det är föräldrar eller andra, och att de får ta till fysiskt våld mot barn.

När det gällde debatten om pensionären som örfilade en 12-åring så tycks det som om väldigt många applåderat det hela, vilket är milt sagt inkonsekvent och korkat.

Hade ni sagt samma sak om det varit en till mannen jämnårig kvinna som han burit sig illa åt mot och valt att slå?

Så vitt jag vet är det bara polisen som har våldsmonopol i det här landet och det är skönt att domstolarna tycks vara väldigt ense om att det så ska förbli.

Uppdaterat Jag noterar så här några dagar efter att den misshandlande äldre männen ska överklaga till HD  vad det gäller böterna på 6 500 kr eftersom att han tycker att det är "otroligt att man ska behöva betala så här mycket för en skitsak".

Hur mycket samhället och domstolen kostar för den där "skitsaken" tycks karln dock inte ha en tanke på, trots att han har fått böterna betalda av insamlingar...

Mer media ab dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Är det inte dags att ifrågasätta EU hårdare?

Jag är inte förvånad över att Birgitta Ohlsson lobbar mot EU-tvång, eftersom det i slutändan riskerar bli så att hennes egen tjänst som hennes egen blir omöjlig att behålla.

I grund och botten så tycker jag snarast att det igen visar att EU är en för stor koloss vars garn vi trasslat oss för djupt in i. Självfallet måste kvinnor få lösa sin föräldraledighet på det sättet som passar dem bäst. Även om många män tycks vara dinosaurier, eller barn, så finns det tillräckligt många som påverkas av de väljer att låta sina barns mammor göra karriär.

Inte bara kvinnor kan, utan även män kan vara bra föräldrar den första tiden i barnens liv. Jag hade mer än gärna varit hemma med mina barn från första början om jag haft eller kommer att få anledning till det.

Mer media ab ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det är klart...

Det är klart att Federly gör vad han kan för att ta bort ljuset från vad han gjort själv för att rikta ljuset åt något annat håll och för att ge uppmärksamhet åt lokalpolitiken.

Ilmar Reepalu borde lämna sin post så ignorerar han totalt historiska fakta, som det att Reepalu startat ett dialogforum för att komma tillrätta med de problem som finns och att Federly själv väljer att skänka pengar till en stat utan rättssäkerhet som väljer att döda oskyldiga människor och som får stor kritik från bland annat Amnesty och det EU Federly säger sig vara positiv till.

Att Gudmundson sen påstår att hanteringen av det hela är anledningen till att många av judisk bakgrund flyttar till Israel låter som en tankevurpa. Väljer man att flytta så långt iväg och till en annan kultur än den i Sverige så torde det snarare vara så att man flyttar av andra orsaker. Hade man valt att flytta till exempelvis Vellinge, eller någon annan grannkommun med få antiisraeler så hade han kunnat ha en poäng däremot.

Den största boven i dramat är dock, och förblir, staten Israel som fortsätter att agera helt emot gällande regler och väljer att skapa kriser i sina relationer till omvärlden och det gäller för alla att komma ihåg att det är långt ifrån alla av judisk bakgrund som tycker att staten Israels agerande är vettigt, varken för sin egen, judarna eller andra människors del. Högerextrema israeler är inte mer representanter för sitt land än vad Sverigedemokraterna är för Sverige.

Uppdaterat Reepalu gör en pudel och anser sig har vetat för lite, även om det till stora delar verkar ha varit en viss tidning som inte citerat honom rätt. Men med tanke på den tidningens tidigare publicerade texter så är jag inte förvånad...

Mer media dag svd svd svd svd svd dn dn dn hd hd hd sds sds sds sds sds sds dag dag skd skd ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 24 februari 2010

Motionsspåren i Älmhults kommun

Jag läser om några medborgarförslag angående motionsspåren i Älmhults kommun, dels där man ska byta ut underlaget på det i Klöxhult och dels ett förslag om att tända ljusen tidigt på morgnarna.

Det sistnämnda förslaget är en klar och tydlig nackdel vintertid eftersom det varit problem med att många människor, inte minst hundägare, väljer att gå i preparerade skidspår, trots att det finns regler som säger att det inte är tillåtet.

Det enda som verkat stoppa det så här långt är mycket snö, för den senaste tiden, när det är minst sagt svårt att ta sig fram utan skidor, så har problemet tyckts minska för att i princip försvinna.

Det andra förslaget, om att byta underlaget, vill jag minnas var ett löfte till orienteringsklubben för att de skulle fortsätta ta hand om skötseln av spåret.

Nu valde de att säga upp det, eftersom de ansåg att kommunen bröt avtalet när de inte uppfyllde löftet om lämpligt underlag, som hade gjort det mer tillgängligt för fler kommuninvånare och som minskat skaderisken för de som ändå väljer att motionera i motionsspåret i Klöxhult.

Om jag inte minns fel så fick orienteringsklubben 10 000 kronor för att sköta den. Frågan är hur mycket mer det kostar kommunens skattebetalare nu när kommunen får ta över skötseln själv helt och hållet? Billigare lär det inte bli.

Vänsterpartiet stödjer definitivt inte den här hanteringen och kommer att driva på om förändring vid ett skifte i ledningen på kommunen.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Gärna skärpta straff för könsstympning

Vad skönt att läsa att det från kristdemokratiskt håll kommer krav på skärpta straff på könsstympning. Självfallet utgår jag ifrån att kristdemokratiska kvinnoförbundets ordförande även har samma syn på manlig omskärelse, eller om man så vill manlig könsstympning.

Det må vara att det är betydligt mindre skadligt och hämmande för både liv och hälsa för män och pojkar, men kränkningen att inte låta barnen själva välja som vuxna finns kvar eftersom det inte går att göra ogjort.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 23 februari 2010

Arbetslinjen sviks av högern

Slå på de som redan ligger ner så kritiserar jag prioriteringen att sänka skatterna vilket drabbar de som behöver hjälp.

Gravida är inte nödvändigtvis ekonomiskt sett behövande, men som gravid behöver du onekligen hjälp från sjukvården för att slippa riskera mer lidande än nödvändigt, för både barn och mor, och kanske för att orka jobba lite längre än du annars behöver göra.

Till Växjö sjukhus vill man locka kvinnor att föda, men samtidigt så tar man bort akupunkturen till gravida med motiveringen att man ska satsa på amningshjälp istället.

Naturligtvis ska man inte överhuvudtaget behöva ställa de här två sakerna mot varandra, utan istället skulle det vara självklart att även här från högerns sida gå på arbetslinjen... Men det är som vanligt, så fort det kostar pengar istället för att tvinga folk som inte kan jobba, då sviks arbetslinjen så fort det går. Det är ju viktigare med sänkta skatter för de som redan har, vilket skickar fler till kronofogden.

Rödgrön politik höjd i dunkel påstår en skribent. Jag tycker att högerns politik är betydligt mer höjd i dunkel...

Uppdaterat Läser om hur det inte är generöst att skicka unga till livslångt utanförskap och vem kan säga något emot det? Frågan är bara varför man inte satsar mer pengar på faktisk rehabilitering för att få folk att kunna jobba igen och varför man inte tvingar arbetsgivarna att förändra förutsättningarna för de sjukskrivna? Dessutom tycks många komma tillbaka till försäkringskassan vilket får en att undra vad kostnaderna är för denna rundgången?

Mer media svd sds sds ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 22 februari 2010

Problem i det lilla på jobbet

I både Snön i text och bild och Vädret fortsätter så har närmast hyllat kylan och snön, för min egen personliga del, även om jag förstått andras stora problem.

Rent privat tycker jag fortfarande det är skönt med en lång vinter och mycket snö och jag önskar att den aldrig försvinner.

Men jag måste erkänna att det börjar blir rätt stora problem på jobbet, även om de problemen kan tyckas små jämfört med många andras problem naturligtvis. Mig börjar de ge magknip däremot.

Kyrkogården är uppbyggd av rätt små och smala gångar, där de som är värst har en stor kyrkmur på ena sidan och på andra sidan baksidor av gravstenar, samt bevattningsstolpar med jämna mellanrum.

Naturligtvis är det inte så många människor som alls bryr sig om att försöka ta sig ut på kyrkogårdarna så här års, i synnerhet inte i det här vädret. Men det finns några tappra som har skottat långa gångar fram till "sin" sten.

Problemet är istället att vi förväntas hålla gångarna öppna för att kunna gräva nya gravar, men nu börjar snödjupet bli så stort och vallarna vi plogat upp bli så höga att varje nytt försök att ploga bara innebär att snön trillar tillbaka eftersom vallarna är för höga och branta, vilket på flera ställen skapar så mycket "halvlös" snö så att det är svårt att ta sig fram, trots stora hjul, stark motor och fyrhjulsdrift.

Lägg till det att man måste köra rätt fort för att alls ta sig genom snön och att man trycks ut åt ena kanten det blir för mycket tung snö som tar emot och traktorn inte orkar putta det framför sig. Det ökar också risken för att saker går sönder och vem vill bli stillastående när det är konstanta hot om mer snö?

Någonstans är traktorn för liten för snömängden, men för stor för det lilla spelrum den har att röra sig på, och det spelrummet blir väldigt litet med stora snöhögar och vallar, som dessutom döljer diverse kanter som man riskerar att köra sönder.

Så ja, jag är rätt trött på snön och hade gärna haft semester fram tills våren, för att uppskatta den sista resten av vinter för mitt eget höga nöjes skull...

Sen vore det dessutom skönt om den snåla kommunen kom och skottade vår korta lilla vägstump så att det gick lättare att ta sig till och från jobbet. När man ser hur underredet gör spår i snön så är det för mycket snö helt klart.

Jag önskar att jag kunde skylla på regeringen som SJ, med gott samvete, kan göra... Att vår allt annat än vettiga regering är en del av skulden till det hela gör mig inte förvånad alls. Men visst, en borgerligt styrd kommun och en borgerligt styrd kommun kan aldrig bli bra i slutändan.

Om det handlar nästa blogginlägg...

Uppdaterat Jag noterar att det snöat ett antal timmar i natt och snöar milt sagt ymnigt nu. Det är omöjligt att inte få lite ont i magen av det hela och alla problem det ställer till. Man får be en bön om att åtminstone komma ut på den oplogade vägen...

Var jag helst skulle vara just nu frågar HD ett antal människor, så här i kylan och snökaosets Sverige. Jag säger just där jag är nu, fast med några veckors semester :)

Media om väder ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds kb kb dag sds sds sds hd hd hd smp smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Slå på de som ligger ner

Jag läser om hur sjukförsäkringen är allt för generös, trots att sjukförsäkringen går med vinst, enligt Timbro och hur man ofta hör mycket om fusk för att få bidrag.

Jag hittar däremot följande siffror hos socialdemokratiska Veronica Palm, som visar vad som kostar oss mest pengar, nämligen skattefusket som kostar 133 miljarder kronor jämfört med försäkrings- och bidragsfusk som "bara" kostar 9,5 miljarder, som i sig är lika mycket som direkta felaktigheter.

Tyvärr kommer du aldrig att få höra Timbro och Skattebetalarnas förening berätta vad som kostar oss skattebetalare mest pengar, för vem vill sluta slå på de svaga grupperna.

Mer media ab sds hd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte oväntat

Det är inte helt oväntat att det moderata valfusket sänker Reinfeldt och det ska bli intressant att se om det även påverkar opinionssiffrorna för partiet.

Många gånger är min upplevelse att den här typen av fusk mer påverkar partierna till vänster, där jag inbillar mig att väljarna har mer förväntningar på att inte fuska sig fram till bättre positioner och mer pengar, något som bland annat märktes i början av högerns mandatperiod där visserligen många minstrar gick och fick kritik, men där flera också slapp lindrigare undan eftersom det tycks vara mer "sport" att begå skattebrott och vägra betala tv-licenser m m där man har en kritisk grundinställning till höga skatter och liknande...

Men det finns försvarstrupper som ställer upp på deras sida, för att försöka minimera skadeverkningarna, som Smålandspostens ledarsida, som försöker skriva om historien och försöker föra fram att högern var mer demokratisk än vad som sägs redan för hundra år sen, när de gav fler rösträtt redan 1909, som ett argument för de som hävdar att  högern var emot kvinnors rösträtt ett tiotal år senare.

Synd bara att de inte är har så bråttom med att berätta att rösträttsreformen gjorde att bara 19% fick rösta av landets befolkning, eftersom det var begränsat av bland annat ekonomiska skäl över vem som fick rösta...

Mer media dn ab ab ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 21 februari 2010

Vädret fortsätter

Snö i text och bild skrev jag om tidigare, på behörigt avstånd från både snön och vintern. Men sen gav jag mig ut och skottade undan de 5-6 cm nysnö som kommit senaste dygnet och sen gav jag mig iväg med min arbetskamrat för att åka 1,5 mil skidor i väldigt vacker terräng, vilket vi inte var ensamma om.

Jag inser att jag klarat mig lindrigt undan när jag läser om alla problem människor har, inte minst de som ska förflytta sig, och att de nu varnar för att vädret i morgon blir ännu värre, och att de som kan ska stanna hemma från jobbet.

Det är lite svårt att inte göra politiken av vädret, eller i vart fall av vädrets konsekvenser, när det visar sig att företagen av upphandlingen av skattefinansierad trafik kör med fordon som inte tål förutsättningarna på samma sätt som gårdagens fordon, där skaparna tycktes inse vilket klimat det ibland blir i Sverige...

Som många andra konstaterat så är naturligtvis information oerhört viktigt och det är märkligt att man inte har kapacitet nog att klara av det när det är som viktigast. Jag ser att ansvarig minister skyller på banverket, som fått ökade anslag, och att de inte kan hantera situationen.

Nu är det visserligen en extremsituation, men frågan är hur mycket som är banverkets fel och hur mycket som är tågföretagens fel? Utförsäljningar är sällan till ditt bästa, inte denna gången heller och inte heller är de neddragningar det, som bland annat ger konsekvenser av svårare arbetsförhållanden för exempelvis hemtjänsten, som vanligtvis åker i små bilar med tveksam krocksäkerhet och som är minst lämpade av alla modeller för att ta sig ut genom dåligt plöjda skogsvägar till äldre på landet.


Mer media ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds sds smp kb kb kb hd hd hd hd dag dag dag dag dag dag dag smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Den fria viljan måste tillåta även ofrihet

Muslimer, inte minst i Sverige, har jag skrivit om några gånger.

Som jag hela tiden har hävdat så går det inte att tala med tvång eller kvinnoförnedring per automatik med burkor eller liknande former av slöjor, de gånger det handlar om kvinnor som har det av fri vilja. Inte mer än att man hävdar att det är kvinnoförnedrande (eller mansförnedrande) att ha S/M-sex som begränsar någons frihet på ett sätt som de flesta andra anser vara förnedrande på ett negativt sätt.

Jag noterar, som jag hela tiden hävdat, att det finns de kvinnor som gör det av fri vilja, och som dessutom inte tycks vara så hemskt tysta och förskrämda som påstås av de så kallade "kvinnokämpar" som inte vill låta kvinnorna välja själva, utan gärna vill ha klädregler utefter religion som vilken taliban som helst...

Lika lite som man kan dra alla kvinnor från muslimska länder över en kam, som jag skrev om för ett tag sen efter att ha träffat en muslimsk kvinna som bröt radikalt mot mångas fördomar, lika lite kan man uppenbarligen dra alla som säger sig värna om kvinnor över en och samma kam.

När det gäller andra problem när det gäller jämställdhet och kvinnor så saknas många av er allt som oftast...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Snön i text och bild

Jag döpte gårdagens inlägg om vädret till Hur mycket snö finns det? Svaret på den frågan har jag också: Mer än jag någonsin anade!

Bilderna nedan togs igår förmiddag och sen dess har det kommit närmare en decimeter till. Bilden på mig, där snön går upp till strax ovanför knäna, så stod jag på snö och hade ett antal centimeter till ner till marken.

Jag gillar snön fortfarande, till skillnad från många andra, även om jag förstår att den skapar problem för många, inklusive mig själv som får köra snö hela dagarna både hemma och på jobbet och det vore skönare om den kom mer jämnt utspridd från första advent till nu, med lagom mellanrum. Men på gott och ont så är naturen svårstyrd dit vi vill.

Tak som rasar in  är ett stort problem, som även kan bli ett problem för oss, men nu är i vart fall det värsta, som gick att komma åt igår, borttaget från carport- och uterumstaket, som borde vara de klenaste taken för vår del. Men fortsätter det så här så var det inte sista gången de skottades...

Det märkligaste av allt jag läst angående allt snöande är konstaterandet att skidlopp hotades att ställas in på grund av snö, och det är inte en rubrik man läst många gånger, i synnerhet inte gällande skånska skidtävlingar...

Men visst, som jag var inne på igår så sätter allt snöande käppar i hjulen även för min egen skidåkning. Det är ju ingen idé att göra spår eftersom de ändå snöar igen, utan normalt sett görs de när det slutat snöa. Men när det aldrig gör det så är det knepigare...

Så här såg det i vart fall ut igår runt vårt hus när jag var ute och skottade. Sen dess har det kommit närmare en decimeter snö till...

Alla bilder är klickbara!


Mer media ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds sds dag dag dag dag hd kb kb kb nsk nsk nsk

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vilken tävling!

Jag skriver relativt sällan om sport, utöver mina egna misslyckade försök på motionsnivå, men det är skitsvårt att vara tyst när jag ändå ser på relativt mycket sport, i synnerhet vintertid när det är roligare sporter än den förbannade fotbollen som jag numera kräks på, efter den underbara tävlingen i skiathlon i OS sent igår kväll svensk tid.

Än roligare blir det när man läser om hur segraren hånats av norrmännen tidigare och norrmännen, i synnerhet i männens skidspår, lämnar ett direkt mediokert intryck tävlingsmässigt.

Det mest spännande och roliga var egentligen inte att Hellner vann, utan att trean Johan Ohlsson inte bara lyckades köra nästan halva loppet på egen hand, tvärtemot teorin om hur den typen av lopp brukar läggas upp för att vinnas och få oerhört bra hjälp av sina lagkamrater, som trots OS tänkte oegoistiskt så länge Ohlsson låg själv långt framme, och försökte stoppa konkurrenternas framfart.

Att Ohlsson dessutom orkade bita ihop och inte klappa igenom helt när han blev upphunnen tycker jag är en betydligt större bragd än att Hellner lyckas vinna hela loppet och gör honom som en mer än välförtjänt kandidat till exempelvis Svenska Dagbladets bragdmedalj. Men vem tror på att någon vågar ge en bronsmedaljör den medaljen när segraren också var svensk?

Det bör dock sägas att Södergren och Hellners insats är värda att hyllas också, i synnerhet Hellners som agerar hjälpryttare, men sen ändå vinner hela tävlingen. Men mest imponerad är jag av Ohlssons lopp.

Mer media ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds sds kb nsk nsk nsk hd smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Utförsäljningar - inte för ditt bästa

Jag är definitivt ingen vän av utförsäljningar av diverse verksamheter till privata intressenter, vars enda intresse är att tjäna pengar, framför att ha en fungerande verksamhet till gemene mans fromma.

Ett av problemen är att det är svårt att få insyn i privat verksamhet, jämfört med skattefinansierad verksamhet, trots att det betalas med skattepengar vissa gånger.

Ett märkligt exempel är hur ett privat företag kan utestänga någon från ett badhus, trots att man överhuvudtaget inte behöver vara medlem hos företaget för att få utnyttja det före detta kommunala badet och någonstans tas ifrån den enskilde medborgaren att, med så diffusa skäl så att man tänker på en viss Josef K, få använda sin rättighet att få kritisera hur de kommunala och skattefinansierade anläggningarna sköts.

En liknande berättelse är den om telefonbolagen som gärna säljer oss produkter, men sällan eller aldrig vill hjälpa oss ordentligt när det inte fungerar som det ska och att döma av kundtjänsts hemliga listor så är det knappast i deras intressesfär att hjälpa oss, om det är ett problem som tar för lång tid.

Uppenbart är det så att det inte hjälper, som ibland påstås, att slå där det gör som ondast, mot plånboken. Bor man inte i en större stad så är möjligheterna att välja ett annat badhus rätt begränsade, om det är just simma och bada man vill.

Mer media dn dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!