lördag 24 juli 2010

Märkligt resonemang

Det är lite märkligt att inte bara förtroende för regeringen är högt, utan även att den ökar för oppositionen. En tröst om något...

Mig förvånar det som sagt, eftersom man jobbar så hårt på att dölja ökade inkomstklyftor, som jag bland annat var inne på igår i Det där stämmer inte. Jobbskatteavdraget ger inte fler jobb, bidragsberoendet har ökat och rut-avdraget gynnar mest välbeställda.

Satsningar på de som har det bäst har fortfarande den effekten att klyftorna ökar, vilket ger ett otryggare och orättvisar samhälle.

Jag menar när ska regeringen börja göra något åt de företagare som väljer att utnyttja ungdomar i arbetslivet och ett faktum att sköterskor inte tjänar på utbildning, trots att alla hade tjänat på fördjupad kunskap? Det finns mycket kvar att jobba med för att förtjäna det stora företroende de just nu tycks ha.

Mer media exp svd svd sds ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte förvånande

Jag noterar att Skånskan/Norra Skåne uttalar sig positivt om presstödet, trots att de annars, som alla borgerliga tidningars ledarsidor, skriver negativt om bidragsberoende och så vidare...

Fast egentligen är det inte så förvånande när man läser följande rubriker:

Skånska Dagbladets presstöd i fara
Skånskans presstöd sänks m ed 15 miljoner
Minskat presstöd för skånskan

Fast det är ju bättre än Svenska Dagbladet som är än mer hårdföra mot allt vad bidrag heter, men som ändå glatt tar emot presstöd, eftersom de "bara" är andra tidning i Stockholm...

Mer media nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 23 juli 2010

Det där stämmer inte

Det stämmer knappast att jobbskatteavdraget ökar sysselsättningen. Det ökar möjligen sparandet, som jag och Lisa var inne på i insändaren vi skrev för några dagar sen.

Med lite otur så får det folkpensionärer att stanna kvar på sina anställningar, vilket på lite sikt till och med kan göra att det blir ännu svårare för unga att få jobb.

Så även om man inte kan kalla det för straffskatt för pensionärer, så går det att kalla det för bestraffning, eftersom pensionärer, sjuka och arbetslösa får högre skatt, trots att de är grupper som borde få lite mer eftersom det ökar deras ekonomiska förmåga till inköp och det är sen länge känt att människor med låga inkomster har ett uppdämt behov av inköp, som snarare hade påverkat samhällsekonomin mer positivt än om människor med goda inkomster får ännu mer.

De enda som tjänar på det är bankerna.

Det är bättre att satsa på utbildning av arbetslösa och investeringar i skola och välfärd för att få fler ut i jobb på längre sikt.

I övrigt noterar jag att centern får mycket media idag, inte minst angående deras vacklande jakt på väljare. Så här med facit i hand så ter det sig obegripligt hur det gamla bondepartiet centern kunde hamna i klorna på stureplanscenterns politiker... Inte ens smålandspostens ledarsida förstår det och de brukar annars har förståelse för det mesta som allianspartierna sysslar med...

Helt uppenbart är det inte bara kristdemokraterna som har dålig koll på verklighetens folk... Förståelsen för kd:s patenterande av ett allmänt uttryck skulle jag vilja säga är lika litet som det är för centerns vurmande för grupper nästan så långt från kärnväljarna man kan komma.

Apropå fler saker som inte stämmer, som allianspartierna påstår så har verkligen bidragsberoendet ökat och rut-avdraget främst gynnat redan välbeställda. Det går utan att tveka visa det med trovärdig statistik.

Mer media exp exp exp dag dag dag svd ab hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Varför spela hatets parti i händerna?

Nu tycker jag visserligen att vi ska vara stolta över demokrati och religionsfrihet och att sd är ett patrask som själva skapar mycket av det de angriper.

Men det är definitivt olyckligt att läsa inlägget Är vi beredda att älska juden och muslimen? och konstatera att ett försvar för halal- och kosherslakt spelar sd i händerna till stora delar.

Även om det stämmer att det finns slakt som är plågsam även i Sverige, som skribenterna säger, så ser jag ingen anledning att man därför ska förändra till det sämre för djuren. Det borde snarare vara så att den typen av slakt förändras till en mer djurvänlig variant.

Ett exempel på en nödvändigt förändring är hur grisar kastreras obedövade som naturligtvis inte borde vara tillåtet,  men som enligt svensk tradition går utmärkt.

Bedövar man dem däremot innan, och det fungerar med el som bedövning, som kronfågel försökte införa för ett antal år sen, så ser jag inte att det spelar någon roll hur djuren avlivas sen.

Uppdaterat Ett bra svar kommer idag från representanter från Scan, Djurskyddet Sverige och Veterinärförbundet i Religiös slakt är inte förbjuden i Sverige, som påpekar att det är få muslimer som har något emot halalslakt med bedövning. Med andra ord blir inte den typen av slakt värre än den vanliga svenska slakten.

Synd bara att de inte säger något om plågsam slakt eller hantering av slaktdjur, som jag nämnde ovan... Där finns det garanterat mer att göra för plågade djur.

Mer media dag dn exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Nu tror jag inte att Ask behöver vara så rädd...

Nu tror jag inte att Ask behöver vara så rädd för att några vänsterpartisters förslag om legalisering av att inneha droger för missbrukaren ska bli verklighet, eftersom det är så få andra som tycker om det, och som sägs i artikeln så få vänsterpartister i övrigt som vill ha den typ av lagändring. Mest lär ju påverka att de andra samarbetspartierna hos de rödgröna inte går med på det heller.

Sen är det inte riktigt som Ask säger, av en artikel hos Yelah.net att döma:
Polisen fokuserar på att gripa kända missbrukare istället för att ta langarna och missbrukarvården har kraftigt försämrats de senaste decennierna. 
Nolltoleransen, som handlar om att antalet drogmissbrukare ska ner till noll, är ett mål som det rått konsensus om bland riksdagspartierna. Det vänsterpartiet framförallt vänder sig emot är att lagstiftningen inte bara kriminaliserar innehav och försäljning, utan även de personer som har narkotika i kroppen. 
- Vi föreslår inte att det ska vara lagligt att knarka. All hantering av droger ska vara olaglig. Men vi vänder oss mot att själva missbrukaren ska vara kriminell, säger Alice Åström, gruppledare och förste vice ordförande (v) i ett pressmeddelande. 
Denna lagstiftning tillsammans med den socialpolitiska nedmonteringstrenden, där i vilken bland annat missbrukarvården kraftigt försämrats de senaste decennierna, har nu gjort att vänsterpartiet sett sig tvungna att reagera. 
Misstaget med den nuvarande restriktiviteten- och den är inte så liten- är betoningen på straff snarare än vård och stöd. Från 1990-talet fram tills idag har svensk narkotikapolitik liksom övriga socialpolitiska frågor präglats av hårdare tag. Antalet öppna vård-institutioner för missbrukare har halverats samtidigt som antalet missbrukare har fördubblats. Enligt Kriminalvården har drygt 60 procent av de intagna på landets överfulla fängelser en beroendeproblematik. 
Tidigare under året avslöjades det att polisen hellre griper redan kända missbrukare än jagar drogförsäljare. Det är nämligen ett lättare sätt att bättra på statistiken. Vad som ser ut som resultatet av ett framgångsrikt arbete från polisens sida, döljer alltså i själva verket det faktum att myndigheten blivit betydligt sämre på att få fast langarna. På 20 år har så kallade langningsärenden minskat från runt 20 000 per år till knappt fyra tusen förra året. Samtidigt har antalet anmälda narkotikabrott ökat kraftigt. Det är ett minst sagt uselt arbete som polisen göra då de hellre än att försöka stoppa droghandeln trakasserar missbrukare.
Något behöver uppenbarligen göras, och precis som i andra frågor är inte Ask rätt person att göra de förändringarna.


Uppdaterat Läs även Björn Johnssons eminenta inlägg Fy skäms Beatrice Ask och Vänsterpartiets partimotion som ligger bakom det hela, som han tipsar om.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 22 juli 2010

Sd skapar det de själva angriper

Det är skönt att se att fler än jag konstaterar att burkaförbud är lika illa som burkaplikt, precis som jag skrev för ett tag sen i Varför inte hylla religionsfriheten? och Beklämmande förbud i Frankrike.

Rubriken på artikeln om sd i dagens Dagen, Sd skapar själva det de angriper är oerhört träffande i det här sammanhanget och påståendet att de värderar kärnfamiljen högt stämmer bara delvis, för det gäller naturligtvis att kärnfamiljen är svensk...

Att de själva skapar det de säger vara emot är tydligt med burkaförbudet eftersom de är emot det demokratiska beslutat att själv få bestämma vad för klädsel man ska ha på sig.

Jag själv tycker att alla sd:are skulle tvingas ha dumstrut på sig, så att man fick se dem på ett tidigt stadie, så att man kan gå långa rundor förbi dem för att slippa riskera komma nära deras hat.

Tvärtemot vad sd:s teorier går ut på så är vill alla olika, och vi kan alla förändra oss, om vi får möjligheterna till det.

Själv läser jag den fina berättelsen om Benka som springer för framtiden och konstaterar att han inte sprungit för någon framtid alls om sd varit vid makten i Sverige idag, utan istället hade risken varit ännu större för ännu fler fattiga barn, istället för en udda marathonsatsning i Stockholmsförort.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett förslag som kanske kan blir bra

Det kommer fram förslag om att göra tre terminer för högskolestuderande, istället för att ha ett relativt långt sommarlov som det är nu, och har varit sen lång tid tillbaka.

Krantz, som är högskoleminister, hävdar också att han vill ge bonus vid examen och ett studiemedelssystem som ger "peng per poäng".

Bonus vid examen låter lite övermaga, för vem låter bli att slutföra sina studier av anledningar som låter sig övertygas att stanna kvar på grund av en ekonomisk bonus? Det låter som något som fördyrar för staten, alternativt stjäl pengar för de som får anstränga sig mer för att klara sig.

Studiemedel efter hur många poäng man tar har den risken att man skapar sämre ekonomi för de som har det svårare med studierna så att de ger upp lättare om inte ens ekonomin går ihop. Dessutom lär det vara de som har det svårast att ta sig tid att jobba vid sidan om för att få ekonomin att gå ihop.

Egentligen är det den gruppen, som inte klarar av att både studera och jobba samtidigt, som får det svårast om de inte har möjlighet att jobba över sommaren när de är lediga, för att ordna till sin ekonomi.

Jag kan ändå inte ställa mig helt emot förslaget, men det vore skönt att se förslag som riktade sig mot de som är på marginalen att klara studier och ekonomi, så att de faktiskt klarar sig. Ett förslag mot ett höjt studiebidrag/lån hade varit mer verksamt.

De som har lättare för att studera lär alltid klara sin ekonomi med extrajobb, och att göra det på kortare tid.

Det jag hoppas kommer nu är reaktioner från studentorganisationerna som kan se problemen bättre med det här förslaget bättre än vad Krantz kan.

Det enda som saknas nu är att Jan Björklund kommer ryandes om att det som löser alla problem är mer betyg från förskoleåren så att ingen sover sig genom universitetsutbildningarna...

Precis som DN skriver om forskare så är det som behövs långsiktig trygghet, oavsett ålder på de studerande och oavsett vad tryggheten består av, vilket naturligtvis är olika beroende på vilken typ av studier eller forskning vi talar om.

Mer media svd gp gp gp skd dn ab hd hd hd exp exp sds smp skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Mycket märkligt...

Jag har helt missat att det dömts en man för barnporrsbrott, trots att det enbart handlade om tecknad japansk manga.

Jag trodde det var omöjligt att döma någon för vad som är ett sexuellt övergrepp om det inte ens finns ett offer. Säga vad man vill om tecknade seriefigurer, men lida kan de definitivt inte göra.

Själv konstaterar jag snabbt att det finns mycket att göra för rättsväsendet i form av ingripande mot fotokonstklassisk konst, mer klassisk konstmedeltida konst och mer medeltida konst. För att inte tala om ingripanden mot bilder på Jesus och Maria eller mycket av den blodiga text som bibeln innehåller, bland all kärleksbudskap.

Ska man sen dra det vidare så finns det rätt mycket film, litteratur och musik som visar upp betydligt mer trovärdigt våld, mord och lidande än vad japansk manga någonsin kommer att göra. I konsekvensens namn borde man självfallet även ingripa här, eftersom det inte tycks vara nödvändigt att någon faktiskt råkat illa ut...

Samtidigt konstateras det att det i vissa områden är endast en polis som utreder barnporrbrott. Hur kan man då tillåta ett område med för få resurser att lägga tid på något där ingen ens tagit skada? I slutändan så får andra brott, inte minst barnpornografibrott där barn faktiskt tagit skada, mindre tid och möjlighet att utredas.

Läs även Juristens blogg om tankeförbud.

Mer media exp exp abl


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 21 juli 2010

Så skönt!

Så skönt att det äntligen tycks komma lite regn och att temperaturerna kommer att gå ner lite jämfört med de senaste dagarna. Det behövs verkligen, inte minst för att förhindra fler skogsbränder.

Även om det inte varit så jäkla illa som det var för en vecka sen eller som i Moskva så är det mer än illa nog. Blir oerhört trött och seg, inte minst när jag springer.

Nu är jag visserligen ledig så jag orkar springa lite längre på morgnarna, istället för kortare när jag jobbat i värmen hela dagen. Fast det kanske hade varit värre att vara busschaufför  än kyrkvaktmästare?

Men som idag så tog jag nästan totalt slut efter en dryg mil och sen gick de sista fyra kilometrarna allt annat än snabbt, och det trots att jag hade ovanligt mycket skugga, även över kalhyggena, eftersom där var backar som gav skugga så tidigt på morgonen.

Jag skulle varit ute ännu tidigare, och inte vid sju-tiden eftersom solen började värma på då och jagade bort de kalla tunna dimslöjorna som varit innan och kylt ner...

Det är svårt att inte tänka på människans påverkan på klimatet och konstaterandet att det Den globala temperaturen har varit högre än normalt 304 månader i rad. Sist den understeg den normala var februari 1985 enligt Expressen. Nu vet jag visserligen att temperaturerna går i cykler i rätt stora tidsperioder, men det är svårt att tro att vi alla inte alls påverkar temperaturen.

Men med många som tycker att vindkraftverk är en styggelse så är det svårt att tro att människans påverkan ska minska...

Mer media dn dn dn dn dag dag gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Insändare

Att Orättvisorna ökar under alliansregeringen skrev jag nyss, och insändaren nedan som jag och Lisa Johnsson skickat fram och tillbaka mellan varandra de senaste dagen nedan är i paritet med det inlägget.

Efter lite skickande så blev den så här, efter vi kapat massa snygga formuleringar för att hålla nere antalet ord:


Centerpartiet i Älmhult försöker få läsarna att tro att V vill höja skatterna hur som helst.
Vill ni veta hur vänsterpartiets ideologi fungerar i dagens samhälle, kan vi tipsa om Fagersta, där vänsterpartiet varit störst och i ledning i flera år, och bara går bättre och bättre och som i många år i följd sänkt skatten. Och det händer nu, idag, i verkligheten, i Sverige, bland alldeles ”vanliga” svenskar.

Att centern inte har koll på V må vara hänt. Men att de har dålig koll på jobbskatteavdraget är värre.

Ökad inkomst kan bidra till ökat sparande. Och sparande gör tyvärr inte särskilt mycket för att lyfta oss ur den ekonomiska krisen och påverkar inte Älmhults företagare positivt.
Är det några som längtar efter att få shoppa är det de som har låga inkomster. Så centern borde se till att jobbskatteavdragets pengar kommer arbetslösa och sjukskrivna till godo om de vill öka köpandet. Direkt via högre och fler ersättningar eller indirekt genom åtgärder som får dem att snabbare komma tillbaka i arbete igen.

Däremot har centern rätt i att vänsterpartiet inte tror på jobbskatteavdraget.

För jobbskatteavdraget har inte, som de vill få folk att tro, skapat fler jobb!
Och det lär det heller aldrig göra.

Tanken med jobbskatteavdraget är att människor ska lockas ut på arbetsmarknaden för att de får mer pengar över efter skatt.
Vilka låter då bli att jobba bara för att de måste betala skatt?
Möjligtvis de som har pengar så de klarar sig ändå, och de lär ju inte komma ut och jobba så länge alliansregeringen fortsätter med sina sänkta förmögenhetsskatter.

Men visst har vissa grupper fått mer inkomster sedan jobbskatteavdraget infördes. Det har vi aldrig försökt förneka.

Fast pengar har även försvunnit snabbt ur plånboken genom alliansens besparingar i a-kassa och sjukpeng.

Om man till exempel inte har råd att försäkra sig eller inte alls får möjligheten att göra det på grund av tidigare sjukdomar, låga inkomster eller osäkra anställningsförhållanden, vad vill centern att man ska göra då?
Men kanske centerns”vanliga människor” aldrig blir sjuka eller riskerar utLASning? Med tanke på att de vill fortsätta försämra LAS-reglerna lever de säkerligen i den tron.

För ett år sen var 8,3% i arbetsför ålder arbetslösa i Sverige.  Arbetslösheten i kronobergs län var då 8,1%
Om de arbetslösa mot förmodan inte redan sökt sig ut på arbetsmarknaden, men gör det nu så betyder det bara en sak: arbetslöshetskön blir längre.  Och då spelar ju inte jobbskatteavdraget någon roll, alls.
Detta erkände ordföranden i regeringens finanspolitiska råd i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Hur många jobb skulle då jobbskatteavdraget faktiskt ge?
Om riksbanken låter bli att höja räntan för att facket håller nere löneökningarna och vi löntagare ”nöjer” oss med lägre lön och när alla dagens arbetslösa har fått jobb, alltså? För det är det som krävs.

70 000 jobb, högst,  enligt finanspolitiska rådets ordförande.
70 000 jobb, som kostar 70 miljarder kronor i jobbskatteavdrag, dvs en miljon per ännu icke-existerande jobb. Per år!

Det är dyra jobb.  Dessutom har riksbanken redan börjat höja räntan.

Så vad allianspartierna än försöker slå i er, så kvarstår faktumet att jobbskatteavdraget inte har något som helst med jobben att göra.
Det är en allmän skattesänkning, som visst kan vara kul att uppleva för de som får del av den, men till sist måste vi alla ändå betala.

Om det nu är höjda inkomstskatter som är viktigt så måste vi längre fram få in pengar till bland annat äldreomsorg, vård, skolor, pensioner och sjukpeng, via andra skatter.

Så hur har centern i Älmhult tänkt klara sig utan skattehöjningar, när de vill behålla alla små skolor med sitt låga elevantal kvar i kommunen?
Vad ska de dra in på? Kvaliteten tycks vara mindre viktig för skolorna, barnomsorgen, och vårdens del, än bevarandet av skolbyggnaderna i sig om man ser till centerns lösning.

Vi i vänsterpartiet kommer se till att alla – både ”vanliga” och ovanliga – ska få vara med och betala, efter förmåga och inkomst.

Med vänliga hälsningar och hopp om ett stort valdeltagande,
Lisa Johnsson, Predrag Jankovic, Jerker Nilsson Vänsterpartiet Älmhult
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Orättvisorna ökar under alliansregeringen

Om Fildelare som miljövänner, skrev jag om för några dagar sen, apropå förslaget om att börja lägga avgifter som ska gå till musikens upphovsrättsinnehavare.

Copyswede förklarar varför den behövs och en moderat svarar genast emot att det är orättvist. Och Ja, det är märkligt att det inte är alla potentiella upphovsrättsinnehavare som får vara med och dela på vinsten av avgiften, utan bara några få.

Frågan är dessutom varför vi ska lita på moderaterna i denna frågan? De har flera gånger visat att de är ointresserade av upphovsrättsliga frågor, annat än att de gärna går industrins ärende och inte den vanliga människans, till skillnad från vänsterpartiet, miljöpartiet och naturligtvis piratpartiet.

Men även om det är formellt fel så är det likväl inte särskilt stora pengar det handlar om och det är synd och märkligt att den här typen av nyheter bli så stora och omdebatterade, när det faktum att vart fjärde tandvårdsklinik har försvunnit, som en konsekvens av politiken som förs av den borgerliga regeringen.

Som alltid annars så har privatiseringar och utförsäljningar påståtts vara den stora räddningen. Men det stämmer inte, eftersom ingen vill etablera sig där det inte går att göra stora vinster på kort tid, vilket också gör att det finns överetablering på sjukvård i andra områden.

Där kan vi tala om en orättvisa som borde få mer uppmärksamhet, att många får betydligt längre till tandläkaren, vilket på sikt kan skapa sämre tänder.

Artikeln nämner att den socioekonomiska bakgrunden påverkar mycket, men det är också så att det är i de områdena där klinikerna försvunnit där de med låg socioekonomisk potential bor, så effekten blir dubbel. Allt för att några få ska få tjäna pengar på skattepengar och andra ska få mer pengar i plånboken.

Är det inte bättre med möjlighet till bra vård snabbare innan vi sänker skatten? Nä, som sagt så är inte regeringens politik särskilt bra...

Mer media ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Naivt resonemangDet förvånar mig inte att se en av få folkpartister som någonstans verkar vara liberal ändå i ett inlägg som det lätt naiva om att skrota sexköpslagen. Men att jag skulle hitta en vänsterpartist där också förvånar mig definitivt:
Det förekommer också avskyvärda avarter såsom trafficking. Detta måste få ett slut, och det snarast. Slaveri och tvång i alla dess former är oacceptabelt, och dessa företeelser måste bekämpas genom att brotten utreds och förövarna spåras upp och döms. Men lagar som täcker in detta finns redan. Att utöver detta även kriminalisera sexhandel mellan samtyckande vuxna gör bara situationen värre. 
Kriminaliseringen av sexköp ger upphov till illegal ersättningsmarknad där handeln är farligare. Efterfrågan minskar inte, utan exporteras dels utomlands, framför allt till europeiska grannländer och Asien, och drivs dels ner under jorden. Kriminella organisationer ges möjlighet att etablera sig. Det blir svårare för köparen att avgöra om det föreligger tvång eller frivillighet. Benägenheten att larma polisen för den som misstänker att säljaren far illa minskar markant. Man riskerar repressalier både från de kriminella elementen och staten. Det senare eftersom man kan göra sig misstänkt för "försök till sexköp" – vilket också är kriminaliserat.  
Sexhandel mellan samtyckande vuxna kommer att finnas så länge människor är sexuella varelser som sinsemellan kan byta pengar, varor och tjänster.  
Detta är ett faktum som ingen lag kan ändra på. Med öppna och lagliga sexköp kan alla i branschen lättare upptäcka avarterna. Säljarna måste kunna organisera sig utan att kopplerilagen därmed gör dem kriminella, vilket är fallet idag. Ett licensförfarande kan vara en lösning för verifiering av ålder och andra attribut. Kriminalisering av sexköp där slaveri eller trafficking föreligger är också ett alternativ. 
Det naiva ligger i att tro att trafficking skulle underlättas av en sexköpslag och att kriminella organisationer har det lättare att etablera sig och att alla säljare med hallickar skulle välja att organisera sig och anmäla sig för licenser.


Sen undrar jag vad för argument det är sexhandel alltid kommer att finnas? Allt olagligt kommer antagligen alltid att fortsätta finnas i högre eller lägre grad även i fortsättningen hur man än gör. Det kan gör med lagar är att försöka minimera skadorna.

Istället blir det lättare att, som i andra länder, gömma traffickingofferna bland den vanliga prostitutionen.

Utöver det jag redan skrivit om ämnet, bland annat i Lagligt sexköp har baksidor och Vad var det jag sa?, så har svenskan idag en artikel om situationen i Spanien, Tandlös kamp mot sexhandeln, som igen tar upp hur utsatta de prostituerade är och att den lyckliga horan tycks vara en myt även där, utan att det handlar om tvång och risk för hälsan.

Jag rekommenderar även I Europa trafficking nu mest lönsamt:

En rapport från FN:s avdelning för bekämpande av droger och kriminalitet visar att trafficking är den mest lönsamma illegala verksamheten i Europa nu. 

Kriminella organisationer gör tillsammans en vinst  på 2.5 miljarder euro, en svindlande summa på att sälja människor.

Vid varje givet tillfälle är det minst 140.000 offer för trafficking i Europa, fast i en våldsspiral med övergrepp, våld och förnedring. ”Omsättningen” är minst 50% vilket gör att det varje år traffickeras 70.000 nya offer in i Europa.

Vad som händer med de 50% , dvs 70.000 personer som försvinner ur trafficking  varje år är okänt.

84% av offren är till  prostitution, offer som är lurade in i en tillvaro de inte kan komma ur.

32% av offren kommer från Balkan, 19% från de forna öststaterna, resten från Sydamerika, Asien, Afrika  och Centraleuropa.


Sverige är ett svårarbetat land för traffickerare. Köparna är rädda och nervösa. Inte för böterna i första hand, utan för att åka fast, med skammen.  Traffickerarna måste byta mobilabbonemag, byta lägenheter, byta kvinnor, ha ett säkerhetstänkande vid kontakt med kunderna, polisen kan ju finnas i bakgrunden… Allt detta är ett hinder att etablera sig i Sverige. Det är lättare att bedriva verksamhet i andra länder.
Det är inte bara att ställa ut dem på gatan som i Italien, exploatera dem i bordeller som i Tyskland eller ställa dom i ett fönster som i Nederländerna, i alla fall hittills.
Tro inte att dessa kvinnor är tydliga offer, dom framstår som frivilliga,  ler och står till ”tjänst” på alla möjliga sätt.
Vid tillslag i Sverige, förs hallickar och kvinnor  till häkte resp skyddade boenden.
Så effektivt är det inte i länder med en annan syn på prostitutionsproblematiken.Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Kronofogdenytt

Tveksam nyhet att V är topparti hos kronofogden, när det gäller riksdagspolitiken. Det är så vitt jag vet inte ens olagligt, om än dumt, att hamna hos kronofogden. Att det är ett parti som inte i första hand vänder sig till de med större rikedomar gör att jag inte alls förvånad. Men läser man mer ordentligt så kan man konstatera att det finns ett antal representanter från alla partier.

(Läser man ännu mer ordentligt, vilket jag fick en kommentar om bland kommentarerna, så ser man att alliansens är fler politiker med problem hos kronofogden, vilket kullkastar min tes)

I min gamla bostadsort Perstorp så var den med mest skulder moderat och min gamla granne, som var politiker för SPI, valde att hoppa av efter att ha blivit granskad. Andra politiker klarar sig undan med folkmord...

Nu tycker jag visserligen att man ska sköta sina ekonomiska åtaganden, och är väldigt småländsk sett till hur få lån jag haft i mitt liv (studielån, huslån och för 20 år sen ett billån på ett par tiotusentals kronor) och har alltid betalt hyran i tid, men det vore onekligen en välgärning att göra som några kristdemokrater föreslår, privatekonomi på schemat, och något för att motverka det som i samhället driver för många mot att vilja ha saker de inte har råd med. Ett förslag jag vet att vänsterpartiet har lagt som förslag tidigare.

Att de dessutom tar upp att man ska ha ett ökat ansvar för långivare och skuldrådgivning gör förslaget än bättre. Synd bara att det är deras egna allianskamrater som gjort så att skuldrådgivning och konsumentrådgivning fått mindre och mindre utrymme i de kommunala budgeterna på väldigt många orter.

Varför inte höja skatterna, om det inte finns marginaler redan nu för att åtminstone lära ungdomarna ekonomi? Det torde bli billigare än att låta kronofogden ta hand om dem i slutändan... Men det behövs kanske fler unga som kan jobba för de som är för lata för att städa själva?

Mer media skd smp ab svd dn exp gp sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 20 juli 2010

Ingen brist på vad som kan privatiseras...

Jag ongjorde mig lite över allt som kan privatiseras, och riskerna med det, i Sverige tidigare idag.

Fast det kunde vara värre, som i USA där den amerikanska staten gjort sig beroende av privata aktörer inom underrättelsetjänsten och själva staten mister kontrollen. Rubriken Ett okontrollerbart monster tycks definitivt stämma, vilket ger en stat i staten.

Jag skrev ju om skurkstater och mänskliga rättigheter tidigare, och trots att jag inte är särskilt amerikavänlig så brukar jag anse det landet vara en demokrati, om än med ett antal stora brister.

Att skapa en stat i staten, som dessutom ägs av företag med ekonomiska intressen, försvagar definitivt demokratin eftersom de misstag de gör är mycket svårare för staten att ta ansvar för.

Frågan är hur mycket lättare det skulle kunna bli för en CIA-chef eller till och med president att skylla ifrån sig vid misstag från underrättelsetjänsten och få sitta kvar på sin post, istället för att avgå som brukligt är?

Till det kan man naturligtvis lägga att den med ekonomiska intressen kan välja någon annan att delge information som betalar bättre och kan, när de har mycket information och kontroll, naturligtvis överdriva kostnaderna för att bedriva sin verksamhet, vilket betalas av amerikanska skattepengar.

Det är ärligt talat svårt att förstå att man väljer att inte själv välja att ha kontrollen över något som verkar vara så viktigt för den amerikanska staten, och många medborgare, men jag är inte förvånad och blir inte förvånad med dagens svenska regering om vi också kommer att hamna på något som bara går att beteckna som ett sluttande plan, var sluttning är brant.

Synd bara att även vi inom EU dras in i det hela, tack vare det faktum att eu lämnar över fakta om oss och våra bankaffärer till USA.

Vem vet, kanske är det som Radikalen påstår, att terroristerna har vunnit? Märkligt nog så tycks han vara borgerligen liberal och verkar missa att det är den typen av politik som ligger bakom det faktumet som jag skriver om ovan.

Mer media dn svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vad var det jag sa?

Precis som jag ska i Lagligt sexköp har baksidor så konstateras det att sexköpslagen har positiva effekter på trafficking, trots att jag fick mothugg då.
En utvärdering av de kortsiktiga effekterna av sexköpsförbudet i Bergen visar att mängden gatuprostitution sjunkit, att mängden internetannonser för prostitution minskat, och att inga nya arenor för sexköp upptäckts. Det kan också noteras att antalet ärenden hos det nationella ROSA-projektet (som hjälper traffickingoffer) ökat i 2009 i jämförelse med 2008 när det gäller tvångsarbete men minskat när det gäller trafficking för sexuella ändamål.
Sexköp bör fortfarande vara förbjudet, för allas bästa, i synnerhet de mest utsatta, de som får betala med sina kroppar och liv.

Mer media svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Så då var inte regeringens politik så bra ändå?

Jag noterar att Svensk tillväxt bromsar in 2011 och IMF:s ekonomer ger en annan bild av verkligheten än vad Anders Borg har gjort, en bild som är märkbart sämre än vad Borg så här på valåret försöker få oss att tro.

RUT-avdraget till trots, trots att upphandling efter ekonomiska mått prioriteras framför kvalité, trots lögner om socialbidragen, och så vidare...

Sen blir det märkligt när man försöker problematisera bakterier som förökar sig, som blev värre tack vare överanvändning av antibiotika, som skrivs ut i betydligt högre grad i länder med totalt avreglerad apoteks- och sjukvårdsmarknad, som också har större problem än Sverige.

Ändå så driver partierna till höger på om möjligheten att opereras utomlands, trots att det, via smitta, kan göra situationen ännu värre.

Mer media sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett större problem

Jag har svårt att se att det är ett så stort problem att antiliberalismen är stark i svenskt kulturliv, om den alls är det.

Sakine Madon, på Expressen, skriver ett intressant svar i att Inaveln är värre än marxismen, vilket mycket väl kan vara närmare sanningen.

Problemet är bara att det knappast gäller enbart den kulturella delen av samhälls- och medialivet.

Det gäller definitivt ledarskribenter, politiska skribenter och ekonomiska skribenter på våra större medier. Där är den påstådda liberala inriktningen vara mer eller mindre total, inte minst beroende på att exempelvis alla större tidningar i landet, även de flesta på landsorten, är just liberala.

Det trots att Folkpartiet Liberalerna i sig oftast inte är mycket mer än marginellt större än exempelvis Vänsterpartiet.

Det är alltså ingen slump att Sahlin och Reinfeldt beskrivs enligt helt olika måttstockar.

Själv tycker jag dessutom det är ett större problem att Folkpartiet inte är ett liberalt parti egentligen,  utöver några enstaka av deras politiker i bästa fall...

Uppdaterat Dilsa Demirbag skriver idag om hur liberalismen borde vara. Fast hon, som många andra, missar att friheten kan innebära ofrihet för andra.


Mer media dn dn dn smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett litet steg framåt för de mänskliga rättigheterna

Rubriken Homosexuella får tillträde till FN, som är i flera av dagens tidningar, ger en nästan skrämselhicka över hur trångsynt mycket är fortfarande, även om Sverige i sig oftast i det här området har lämnat just trångsyntheten mot homosexuella en bit bakom sig.

Nu handlar det om en rättighetsgrupp för homosexuella som vill ha konsultativ status hos Esosoc (som är FN:s ekonomiska och sociala råd. Det vore på tiden och naturligtvis är det beklämmande, när man ser på röstningssiffrorna, att 26 länder röstar emot eller lägger ner sina röster, när bara 23 röstar för.

Skönt är att se att det ofta kritiserade och ibland av högerkristna för hårt influerade USA faktiskt varit en av de drivande sidorna i denna fråga.

Att Kina, Ryssland och Egypten, med sina problem med demokratiska rättigheter är emot förvånar mig dessvärre mindre...

Dagens skriver om ett bakslag för demokratin, dock inte om ämnet ovan. Men just händelsen ovan är en framgång för demokratin och förhoppningsvis kan det i förlängningen, på sikt, påverka även de här länderna att ändra inställning i sin syn på homosexuella.

Mer media hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 18 juli 2010

Fildelare som miljövänner

Det är lite synd att rubriken blir Fildelarna har slutat bränna cd, när det lika gärna kunnat vara att Fildelarna är miljövänligare än de som köper fysiska produkter...

Anledningen är att fler och fler väljer att låta bli att bränna ut det de laddar ner.

Gissningsvis så kommer det snart en höjning av den straffskatt på alla de möjligheter som idag finns att spara ner musik och film, som på mobiltelefoner, som knappast bara är telefoner idag.

Någon slags logik kan jag se i det, även om det är precis lika ologiskt att det är en skatt som drabbar även de som inte alls använder sina hårddiskar till att spara andras upphovsrättsligt skyddade material.

Däremot låter jag det vara osagt om det är nedladdningen som gör att ljudboksförsäljningen sjunker. Det kan lika gärna handla om att de, jämfört med pappersböckerna, är alldeles för dyra, trots att det går att göra distributionen billig och att det inte behövs en fysisk produkt alls.

Mer media e24 dag hd svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Att göra sig själv en otjänst

Det måste vara att göra sig själv och sitt parti en rätt stor otjänst att strunta i nix när man ringer till väljare så här inför valet som politiker?

Så vitt jag vet så är folk redan rätt trötta på försäljarna som ringer, och frågan är om det är många som blir gladare när de står och gör mat eller försöker natta ungar och någon försöker ringa och sälja in politiska budskap?

Sen tycker jag i och för sig att det är en annan sak med reklam i brevlådan, och att det kan ses som godkänd samhällsinformation och inte nödvändigtvis som reklam som sådan, i synnerhet när man skickar med valsedlarna.

Jag vet att Vänsterpartiet i grannkommunen har knackat dörr och diskuterat politik med människor, och att de upplevde det positivt, men lite slitsamt och som att man inte hann med så många besök per tillfälle, vilket gör det diskutabelt sett ur vinkeln av hur effektivt det egentligen är.

Den stora risken, i synnerhet på lite sikt eftersom lokaltidningarnas täckning minskar konstant, tror jag är att kommunpolitiken hamnar ännu mer i skymundan om gemene man möjligen ser vad riksmedia visar av politiker, där det i princip bara handlar om rikspolitik. Det är under rätt lång tid, åtminstone där jag bor och har bott senaste årtiondet, som landstingspolitiken blir mindre och mindre bevakad och gör det svårare för människor att bilda sig en uppfattning om hur den fungerar och vilka alternativ man står inför.

Visserligen ska man sätta sig in i vad man har att välja på själv, som väljare i ett demokratiskt land. Eller man borde göra det. Men frågan är hur många som gör det? Politikens innehåll i all ära, men det är inte så sällan man ser partier på lokal nivå handla på ett sätt som deras motsvarighet på riksdagsnivå inte hade gjort, i synnerhet när det handlar om eventuella skandaler, som kan smitta ner de lokala, men oskyldiga, partierna rätt hårt.

Mer media dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Jag minns gamla tider...

Jag minns gamla goda tider, när centerpartiet var ett parti att lita på, när jag läser HD:s ledare om Lotteririksdagen 1973, som bland annat tar upp hur Palme hade det svårt med Fälldins folkliga framtoning, trots att Palme var en retoriker av guds nåde.

Centerpartiet då var det partiet, via Fälldin, som från första början fick mig intresserad av politik överhuvudtaget. Fälldin var den första politiker någonsin som jag hörde intressera, och bekymra sig för, miljön. Det fick mig att bli centerpartist, i vart fall åsiktsmässigt, i några år. Låt gå att det var när jag var en 10-12 år ungefär. Trots min familjs tråkningar för att jag tyckte om "den där fårfarmaren"...

När jag sen läser Sydsvenskans ledare, Skräp Carlgren, som handlar om hur miljöminister Andreas Carlgren hänger upp sig på skräp i parker, vilket självfallet är illa, men samtidigt tycks strunta i miljön på många andra sätt, som exempelvis via lagarna om vargstammen och det misshandlade strandskyddet, som gör att människor på sikt riskerar få mycket mer problem. Och då har jag inte ens nämnt kärnkraften...

I Sverigebilden 2010, en publikation från Svenska institutet om hur Sverige uppfattas av omvärlden, framhävs den orörda naturen, ”norra Europas sista vildmark”, som något som bör lyftas fram i marknadsföringen av landet.
Just idén att erbjuda turister en naturnära upplevelse är grunden för konceptanläggningen Treehotel i Harads, som invigdes igår. Av den imponerande mängden pressklipp att döma har hotellrummen i de norrbottniska trädtopparna, mycket riktigt, väckt stort internationellt intresse.
Det svenska varumärket har försvagats de senaste fem åren, enligt det så kallade Nation Brands Index. I den första undersökningen från 2005 knep Sverige första platsen. I den senaste mätningen, som inkluderade femtio länder världen över, blev det en delad tiondeplats. Trenden måste vändas.
Att ansvariga politiker värnar miljön är en förutsättning för att Sverige i framtiden skall kunna locka turister med orörd natur.
Parker i all ära Carlgren, men det finns, vågar jag påstå, i alla större städer världen över, i vart fall i de industrialiserade länderna.

Men hur många turister lockas av att man begränsar möjlighetern att röra sig i Sveriges natur och istället prioriterar hårdare tag mot djur och natur?

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Varför inte hylla religionsfriheten?

Jag skrev om Ett beklämmande förbud i Frankrike i tisdags, angående den nya lagen om att förbjuda viss typ av slöja/burka i Frankrike, trots att det bara beräknas beröra kanske ett par tusen kvinnor som mest.

Reaktionerna blev som vanligt, negativa, bland kommentatorerna och mer positiva bland de liberala ledarsidorna, vilket självfallet är en klen tröst, för någon som tycker att man i grund och botten ska få välja kläder själva, oavsett anledning man väljer de kläder man har.

Lyckligtvis så verkar Frankrike stå relativt ensamt än så länge, när nu Storbritannien tackar nej till ett liknande förbud, men det finns fler EU-länder som diskuterar möjligheten...

Det märkligaste är någonstans ändå att man gör kvinnorna till ett problem. Ska man gå efter de muslimska kritikernas åsikter så tycks det vara terrorister och allmänna våldsverkare som är ett problem, och hur ofta hör man talas om att det är något annat än just män?

Dessvärre så kan det mycket väl göra situationen värre för alla kvinnor i vissa länder:Europa har ambitionen att vara en röst för tolerans, demokrati och mänskliga rättigheter över hela världen. Men Europas trovärdighet som toleransens apostel i världspolitiken hotas av slöjförbudet. Muslimer världen över kommer – med all rätt – att uppfatta förbud mot burka och nikab som en stigmatisering och ett utryck för islamofobi. Att bara ett fåtal av Europas stater än så länge har beslutat om förbud kommer sannolikt inte att spela någon större roll för den muslimska opinionen.
Slöjförbud i Europa stärker regimer som Mahmoud Ahmadinejads i Iran eller Omar al-Bashirs i Sudan. Det är fullt tänkbart att fundamentalisterna sporras till hårdare tag mot de kvinnor som bryter mot den muslimska klädkoden, med Europa som alibi. De gör ju faktiskt bara samma sak som fransmän och belgare när de angriper kvinnor på grund av deras klädsel, kan de hävda.
Friheten kan komma att beskäras inte bara för muslimska kvinnor i Europa, utan också för kvinnor i Iran eller Somalia. Ett sämre utfall av en lag som påstås ha som syfte att stärka kvinnors ställning är svårt att föreställa sig.
Undrar hur man ska föregå och vara ett gott exempel inför diktaturer med de här besluten?

Här hemma riskerar vi få samma typ av regler, om sd mot all förmodan skulle visa sig få mer makt än väntat, nu när så många tycks blunda för de nära kopplingarna till faktiskt högerextrema.

Istället borde sd ägna sig åt att definiera det som är svenskt, som allemansrätten, även om det inte är det enda som är svenskt.

Varför inte hylla valmöjligheterna och religionsfriheten, även för de religioner som vi personligen står långt borta ifrån? Eller ska möjligen sd börjar driva att nunnor, som funnits i Sverige nästan lika länge som kristendomen, tar av sig sina huvuddok de också?

Mer media skd exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Så sant så...

Jag skrev för några dagar sen om outning av vanliga människor i media, i samband med Littorins uthängning och om hur det finns viss logik med den, eftersom han inte bara var utan, oavsett vad han själv anser om det, kommer att fortsätta vara en offentlig person, i synnerhet vad det gäller saker han gjort under sin ministertid.

Jag nämnde också att jag retar mig mycket mer på de som hängs ut, innan de dömts och ibland som i efterhand konstaterats vara sjuka.

I normala fall så skriver och länkar jag aldrig till sådana artiklar eftersom jag inte vill bidra till den typen av uthängning, även om jag naturligtvis knappast gör någon mer uthängd än de redan är om de figurerar i de stora medierna.

Men ett undantag gör jag idag, för en bra artikel från Aftonbladet, där man konstaterar att Pressen hänger ut asperbergssjuka, som handlar om en kille som visserligen mördade familjemedlemmar, vilket naturligtvis är något som medierna ska ta upp. (Och lika naturligtvis hänger även denna artikeln ut ytterligare).

Men vad är poängen med att på ett så tidigt stadie lyfta fram identiteten på den misstänkte förövaren? Det verkar inte ens som media lyckas få till en förklaring, av sensationslystnad utgår jag ifrån, att det är ovanligt med att, som i fallet här, asperbergersdrabbade dödar andra människor. Oddsen är däremot stora att det blir så som allmänheten uppfattar den typen av diagnos.

Själv jobbade jag för ett antal år sen med en schizofren kille i en av de församlingar jag varit vaktmästare i. Lugnare och snällare människa har jag inte träffat och jag kan omöjligt tänka mig att han skulle skada någon annan. Men skulle man tro rapporteringen kring vissa mord och schizofreni så skulle jag varit livrädd...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Den börjar i varje fall väldigt bra...

Jag läser en recension i Aftonbladet av Lars Keplers nya roman Paganinikontraktet och konstaterar att redan början är bra mycket bättre än jag minns att hela den först boken var.

Jag förstod uppriktigt sagt inte riktigt hysterin kring Hypnotisören. Visserligen var det en habil och bra bok, men den stack inte så särskilt mycket ut från mängden av andra svenska krimimalromaner.

Den här däremot, har jag redan fått betydligt större förhoppningar kring, som jag hoppas inte grusar helt under de sidorna som är kvar...

Födelsedagar har ju alltid den fördelen, sen många år tillbaka, att det nästan alltid innebär någonting nytt i bokväg och just Keplers senaste bok var den första jag fick i år :)

(Vad jag läser just nu, i bokväg, står för övrigt alltid en bit ner i vänstra kolumnen här i bloggen.)

Mer media gp svd hd hd dn sds skd nsk kvp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!