torsdag 7 april 2011

Jag hoppas det stämmer

Jag hoppas verkligen det stämmer att polisen har hittat rätt person bakom bränderna under den senaste tiden.

Det är oerhört obehagligt i ett så relativt litet samhälle som Älmhult när det blirmånga bränder så kort tid.

Jag tror de flesta av oss i lite mer vuxen ålder fortfarande minns Gotthards-bränderna och alla bränderna på Silverdalen under åren mer än väl, och känner att det är nog. Inte minst för de människorna och föreningarna som på ett eller annat sätt blir drabbade.

Tyvärr är det alldeles för få av de bränderna som blivit uppklarade, men som sagt så hoppas jag verkligen att den här branden är det så att vi slipper fler.

Uppdaterat Polisen ser inte så här långt, enligt Radio Kronoberg, något samband mellan bränderna i fritidshusen och de på Älmekulla.

media smp smp smp smp smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Alliansens politik konstant mot de som behöver hjälp

Igår konstaterade jag att Alliansen gynnar starka grupper och att Maud Olofsson allt mer ifrågasätts. Vilket känns som något som är på tiden med tanke på den kritik som bland annat jag och många andra lyft fram mot henne.

Men frågan är om kritiken som kommer nu angående Vattenfallshanteringen inte blir hennes baneman från det politiska livet? Det finns onekligen många som vill bli av med henne.

90 miljoner i fallskärmar i Tyskland till några få chefer är beklämmande för ett privat bolag och knappast bättre när det gäller ett statligt ägt bolag.

Hennes åsikter om sjukvården och privatiseringar nämnde jag också igår och det fortsätter komma fler bevis på hur ohyggligt illa och omänskligt skött den hanteringen är, inte minst den av sjukskrivningarna där kraven är orimliga på många sjukskrivna.

Känd krögare drabbad av cancer, och får ändå  inte, trots behandling, vara sjukskriven. Det går att se på bilderna att han inte ser särskilt frisk ut. Uppenbart är, när man läser en artikel om att få intyg för färdtjänst att det lastar mer tid på vårdcentralernas läkare, med den här typen av system som alliansen infört med krav på fler utredningar och mer intyg från läkare. En läkares uppgift borde vara att hantera sjuka människor så att de blir friska.

Att det ska bli lättare att överklaga är visserligen inte något som är dåligt. Men ett välfungerande system av något så här viktigt ska inte behövas, i synnerhet inte när det överklagas ofta och så ofta döms mot Försäkringskassan och de bedömningar de gör av de otydliga reglerna som finns.

Tydligen så är jobbskatteavdraget och avregleringar viktiga nog att gå över lik för, oavsett om det drabbar, fattiga, sjuka eller barn.

Media ab ab e24 svd svd svd svd svd svd svd skd exp hd hd dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Folkomröstning i regionsfrågan!

Jag noterar att de stora partierna i Skåne verkar bestämt sig för att de vill gå tillsammans med Kronobergs län för att skapa en sydsvensk region.

Jag tycker, precis som jag konstaterade i rapporten från Regionfullmäktige, för någon vecka sen, att det bästa är att ha ett sammanhållet Småland.

Normalt sett är jag inte förtjust i för många folkomröstningar, utöver valen, eftersom vi har representativa val.

Men det går att konstatera att i den här frågan hade det varit lämplig, eftersom allmänhetens kännedom om hur regionpolitiken fungerar är låg och få vet vilka frågor de har hand om och att regionfullmäktige utses efter landstings- och kommunalvalen, eftersom landstinget och kommunerna ska ha representanter i regionfullmäktige.

Regionförbundets verksamhet är följande, vilket var okänt för mig innan jag började som aktiv politiker:

  • utveckla länets infrastruktur
  • vara trafikhuvudman i Kronobergs län genom Länstrafiken Kronoberg och Öresundståg
  • stödja och driva nätverk för gemensamma regionala frågor, ex. Energikontor Sydost, Reaktor Sydost, Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge med flera
  • stödja, starta och driva regionala kultur-, tillväxt-, miljö- och infrastrukturprojekt med hjälp av statliga medel för regional tillväxt och egna projektmedel
  • föra länets talan och vara regional representant på nationell nivå, ex. genom remissvar
  • arbeta internationell i EU via vårt Brysselkontor och genom att delta i internationella projekt
  • erbjuda tjänstemän och förtroendevalda utbildningar för kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte (Kurs & konferens)
  • forska för en bättre välfärd och omsorg (FoU Södra Småland)
  • tillhandahålla utbildningar och informativt skolmaterial för pedagoger (AV-media Kronoberg)
  • stödja länets besöksnäring (AB Destination Smaland)
Sett till de frågorna så ser jag mer problem och att Kronoberg blir bortprioriterat mot de skånska satsningarna mot exempelvis Danmark och Köpenhamn eller satsningar som gynnar de skånska större städerna, som Malmö och Lund.

Frågan är konkret: Vem tror på att Ljungbergmuséet i Ljungby blir prioriterat framför Kulturen i Lund eller Louisiana i Danmark? Vem tror på att Kronobergs slottsruin utanför Växjö får en bättre utveckling när Kronborgs slott med Shakespearanknytning finns i Helsingør och Malmöhus slott finns i Malmö? Vem bryr sig om glasriket i Småland när Österlen syns ofta i media? Vem bryr sig om tågstopp i Gemla och Vislanda när det är överfullt på tågen inom de skånsk-danska storstadsområdena?

Ju längre bort de här satsningarna kommer från hemmaplan och ju mer samhället i stort skiljer sig åt, som det faktum att södra Skåne är tätbefolkat och har större städer och bara Malmö har över 100 000 fler invånare än hela Kronobergs län, desto mer större är risken för att vi blir bortglömda och inte kan påverka vår egen vardag lika bra om innan.

media smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 6 april 2011

Det är inte ofta jag inte håller med Vänsterpartiet...

Det är inte ofta jag inte håller med Vänsterpartiet centralt, men i frågan om insemination delar jag inte alla de åsikter som partiet har.

De enda anledningarna, som jag tycker räcker, är att barn i sig är så utsatta att de behöver ha två personer som föräldrar och/eller vårdnadshavare och att barnen i de flesta fall har behov av att få veta sitt ursprung.

Behovet av ursprung finns naturligtvis inte hos alla exempelvis adopterade eller de som har en förälder de inte vet mycket om. Men vem som helst som har sett eller läst om människor som inte vet mycket om sina föräldrar, som exempelvis i tv-programmet Spårlöst, inser också att många människor har det behovet och att det egentligen inte är så svårt att förstå, även om de flest är som jag att de känner till sin släkts historia åtminstone ett par generationer bakåt i tiden.

Jag har för övrigt naturligtvis inga problem med att homosexuella skaffar barn, däremot så anser jag inte att homosexualitet är en sjukdom. Jag vet inte om följande i en tre år gammal artikel från Sveriges Radio stämmer, att det är olika från landsting till landsting om de får betala det själva eller får det betalt som om det vore vilken sjukvård som helst.

Bortsett från att det är ett problem med olika regler för en sån här sak beroende på vad du bor i Sverige, inte minst när det skiljer så mycket i pris som mellan några hundralappar och tiotusentals kronor, så tycker jag att skattefinansiering enbart ska ske för sjukvård som är medicinskt motiverad och det är den knappast för friska människor, som inte har mer fertilitetsproblem än genomsnittskvinnan.

media ab ab ab ab svd svd svd svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Synd att han inte var konstnär

Nä, jag tycker egentligen inte att det är lämpligt att rita hitlermustasch på en sd-politiker, trots att det inte var helt ovanligt med att rita mustascher på affischer som "bus" för längesen. Det är bättre att bemöta dem med argumentation och ord.

Men med tanke på diskussionen kring Lars Vilks så tycker jag att det är synd att det inte var en konstnär som gjorde det och gjorde konst av det istället. Det verkar ju åtminstone alla sd-anhängare numera ha oväntat stor förståelse för...

Jag tvivlar på att de har lika stor förståelse för konstnären som klädde ut sitt barn till Hitler, och gjorde konst av bilder på barnet, för att visa att även den ondskefullaste människan en gång varit barn.

Fler bilder här och här, samt bildsökning.

Media gp dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Debattartikel publicerad i Kvällsposten


Jag har en debattartikel publicerad i dagens Kvällsposten, som är ett svar på en tidigare debattartikel från två personer från Svenskt Näringsliv och Skattebetalarnas Förening, Dags att stärka egenmakten.

Min debattartikel är i sig en omskrivning och förkortning av främst sista halvan av mitt gamla blogginlägg Fusk och oärlig retorik. Den går med fördel att läsa även om man har läst texten i Kvällsposten, eftersom den innehåller en del länkade referenser till det jag påstår i debattartikeln.

Fusk och oärlig retorik

Stefan Fölster och Robert Gidehag skrev en debattartikel den 1 april.

Deras debattartikel innehåller en ful och obehaglig retorisk fint i form av att slå ihop skattefusk kring svartarbete med fusk med a-kassan och försäkringskassan inblandade, för att sprida vidare myten om att det fusket är omfattande.


Det är bara ett fel. Fusket kring försäkringskassan är inte särskilt omfattande, inte alls som vad det gäller rent skattefusk.
Malmöforskaren Björn Johnson konstaterade det för ett bra tag sedan i sin bok "Kampen om sjukfrånvaron", utan att det var rehabiliteringsarbetet på arbetsplatserna som havererat.


Fusket kring försäkringskassan är bara 0,04 procent av alla utbetalningar under 2009 och det är under ett år som försäkringskassan ökat kontrollerna så att möjligheterna att hitta fler fuskare är större än tidigare år.


De 315 miljoner som återkrävs, som anses röra uppsåtligt fusk, är en summa som låter hög. Men i själva verket så är de 133 miljarder som fusk med skatten innebär, en betydligt högre summa, som det skrivs betydligt mindre om.Dagens Arbete undersökte det hela i november 2010 och hittade att vi har 133 miljarder i försvunnen skatt, som innebär många olika saker.


De tittade på en så liten och relativt okänd sak som olagligt sparande utomlands. Det kostar uppskattningsvis 7,5 miljarder om året. Det handlar om personer som gömmer en del av sina förmögenheter på utländska konton där de slipper betala skatt i Sverige. Skattebrott av människor som har gott om pengar.


Bara förlusten för skattesystemet för den här typen av olagligt sparandet, är åtskilligt mycket större än det uppskattade fusket inom socialförsäkringssystemet.
En organisation som skulle jobba på olagligt sparande utomlands, har stora möjligheter att få in mer pengar till skattebetalarna än försäkringskassans kontrollverksamhet har.Skatteverket har haft problem de senaste åren och tvingats lämna in en handlingsplan till riksdagen. Där står att man "haft otillräckliga förutsättningar att minska skattefelet". Verket beräknade att fel för 22 miljarder ändras varje år. Målet har varit tre gånger så mycket. Men i stället för de extra 400 miljoner som skatteverket bett om, gav regeringen hälften, vilket gör att upp till 100 anställda behöver avskedas, trots att deras verksamhet betalar sig med bred marginal.Att det här uppmärksammas mindre tror jag själv beror på två saker, det skapar färre rubriker och att det finns en tydlig agenda hos många som utövar lobbyverksamhet, som väljer att klumpa ihop två vitt skilda saker att se ut som en. Trots att det så tydligt handlar om vitt skilda orsaker och trots att så mycket skattepengar försvinner, att vi kunnat få bättre välfärd och lägre skattetryck om pengarna kunde plockas in.JERKER NILSSON (V), 
ersättare i landstingsfullmäktige Kronobergs län
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Alliansen gynnar starka grupper

I någon dag gamla Dikt och förbannad lögn så skriver jag om hur Maud Olofsson försöker försvara sjukförsäkringarna, trots att enskilda centerpartister väljer att försöka tala om motsatsen och att det behövs en stor och tydlig förbättring.

Men protesterna börjar bli många nu, inte minst från kyrkligt håll där man konstaterar att kyrkan får ta över samhällets omsorg över fattiga och sjuka i allt högre utsträckning, vilket onekligen ser ut som en billig och privatiserad lösning helt i högerns anda, där man istället tycks föredra höga ersättningar till de som redan är välbetalda, trots att det handlar om skattepengar som Vattenfalls höga chefer får ut...

Inte undra på att Maud Olofsson tycker att det behövs mindre pengar i sjukförsäkringen, sjukvården och färre försäkringskassor, trots att det snarare behövs fler för att hantera problemen kring försäkringskassan.

Som jag har sagt innan så oavsett vad man tycker om S och Juholt så behövs det ett starkt S för att kunna ha en möjlighet att peta bort regeringen, som politiken ser ut idag i varje fall och det behövs inte fler som vill tjäna pengar på vården, utan fler möjligheter att göra människor friska.

Men det är klart, så länge några statsvetare medveten sågar honom och andra stryker honom lite mer medhårs så är det ett direkt osäkert läge om hur det kommer att gå med den saken.

Skönt är att det finns tydlighet om Vattenfalls fallskärmar från socialdemokraterna och en tydlig vilja att gå vidare med de mycket märkliga turerna kring dem.

Uppdaterat Maud lever ett blåsigt liv där på toppen, med flera partikamrater som vill ha bort henne efter dåliga val. Det är inte utan jag förstår dem och inte alls förstår hennes val att vara kvar. Men som hon är nu så är hon en bra kampanjarbetare åt oss på vänstra sidan, så hon behöver inte ha någon brådska för min del :)

Media svd svd svd svd svd svd ab ab ab ab ab ab hd hd hd dn dn gp dagInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 5 april 2011

Sveriges grönaste stad?

Egentligen hade jag velat åka till Växjö i lördags för att hjälpa till med protesterna mot Norremarksåsen i Växjö. Men manifestationen hjälpte dessvärre inte, trots skillnaden mellan nu och sen är oerhört tydlig och ful.

Det som är mest galet av allt, även om man nu väljer att fullkomligt att strunta i miljön, är att det är oerhört mycket dyrare att jämna en ås med marken än att anlägga nya industriområden där det är hjälpligt plant. Det finns oerhört mycket övriga ställen, till billigare pris och snabbare tid, att göra nyanläggningar på.

Även Länsstyrelsen är emot det hela.

Film från manifestationen:Mer om protesterna:

Cheryl Jones Fur's blogg
Skövla inte bort Norremarksåsen
Hela Norremarksåsen grävs bort


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Nu blev det rätt fel...

RFSU:s generalsekreterare tycker att omskärelse kränker pojkars rättigheter.

Som får till svar av en prost att barn av viss tro inte kan leva i Sverige och nekas sin tro och försöker få det hela att sluta i att RFSU försöker kriminalisera religionsutövandet.

Det jag ser i det här är snarast att RFSU försöker få igenom att barnen har tillgång till religionsfrihet och att slippa bli utmärkt på ett sätt som inte går att ställa åter igen, den dagen det är utfört.

Vad de sen väljer att göra som vuxna människor är en helt annan historia.

Barn har rätt till ett sammanhang, heter artikeln. Tyvärr så verkar de inte har rätt till sammanhanget att ha kvar sin förhud.

Naturligtvis mår barn bra av att befinna sig i ett sammanhang. Frågan är ju bara vad som är fel om det krävs att man är utan förhud för att det ska bli så att de inte hamnar utanför de sammanhangen skribenten syftar på.

Media dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

40 år som sambo räckte inte

Som av en händelse så läser jag Sambo. Ensammare än du tror, av Eva Gabrielsson och Gunnar von Sydow.

Bakgrunden över Eva Gabrielssons samboskap med den inte helt okände Stieg Larsson är naturligtvis orsaken till boken och över konstaterandet att sambolagen ger sämre skydd än många tror, något som blev oerhört påtagligt när hon i princip inte hade rätt att bok kvar i deras gemensamma lägenhet efter hans hastiga dödsfall.

En märklig parallell till mycket av det som boken tar upp, att det inte hjälper att man bott under "äktenskapsliknande former", är den nyhet idag att en kvinna inte får läggas i samma grav som sin sambo och hans familjegrav, trots att de bott ihop i 40 år.

Jag trodde först, när jag såg rubriken, att det var hennes sambos släkt som protesterade och att det fanns någon konflikt. Men istället är det Länsstyrelsen och Förvaltningsrätten som sätter stopp för det, och hävdar att det inte räcker...

Boken ifråga tar bland annat upp hur det,  historiskt sett, inte alls varit så vanligt med giftermål som många tror idag, utan att olika former av "sammanlevande under äktenskapsliknande former" varit väldigt vanliga. Det mest kända exemplet, fram tills våra dagars samboskap, är Stockholmsäktenskapet.

Boken tar även upp hur det redan under tidigt 80-tal blir så många som nästan hälften av alla barn som föds utanför äktenskapet i Sverige.

Det gör det oerhört märkligt att se hur myndigheter 30 år senare agerar så stelbent att man inte ens vid dödsfall tycker att sambor under 40 år är så närstående att de ska få begravas i samma grav.

Även om jag förstår att myndigheter, utifrån förändrade omständigheter i samhället, har en viss eftersläpning, så borde det vara på tiden att man inser att sambo är en boendeform som funnits länge och inte kommer att försvinna på länge heller och att man får ändra lagar, regler och kanske framförallt attityder kring det hela.

Nästan hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa i dagens samhälle, vilket tydligt visar på att det inte längre är så att äktenskap är en så mycket säkrare, tryggare och mer seriöst sätt att bo ihop att det ska ha en särställning mot andra sätt att leva.

Synd bara att det drabbar okunniga och oskyldiga människor som trott annorlunda, nu till och med efter döden.

media dn svd gp dag hd hd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sverigedemokrat agerar illa

Jag skrev för några dagar sen om hur illa jag tycker om att media skapar sensationsjournalistik med de sista bilderna tagna av sen mördade människor, som inte kan försvara sig och som ingen vet om de alls hade velat vara uthängda, nu när de inte gjort något brottsligt själva.

En av de mördade som det inlägget handlade om, men som jag medvetet valde att inte länka ut till överhuvudtaget, valde en sd-politiker att hänga ut med bilder från mordet och polisutredningen som hade läckt ut.

Läckan och att någon lägger upp dem på en porrsite i sig är oerhört illa minst sagt, men att dessutom publicera dem som politiker, på sin blogg blir som ett andra övergrepp som knappast gynnar varken utredningen, den mördade eller dennes anhöriga.

Att använda sig av bilder av en mördad och skändad ung person för att bedriva politik eller skapa sensation är oerhört lågt och hade det gällt ett annat parti än sd så hade personen åkt ut direkt ur partiet.

Eller snarare, hade det varit något annat parti så hade det aldrig hänt eftersom det är svårt att tänka sig att det finns något annat parti där det finns politiker som inte har någon känsla för vad som är lämpligt att publicera online.

I övrigt så rekommenderar jag Jonas Sjöstedts debatt mot Jimmie Åkesson i Köpenhamn, där Åkesson får svårt att svara på frågor kring utrikespolitiken där han har annan åsikt än sin utrikespolitiske talesman och där han får ännu svårare att hantera varför Åkesson som aldrig haft ett riktigt jobb ska kritisera invandrare som går upp mitt i natten för att jobba för små pengar jämfört med Åkessons 100 000 kronor i månaden...

media dn gp dag svt


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Förr pratade moderaterna om frihet...

Förr pratade moderaterna om frihet.

Nu blir det en nyhet när de väljer att kräva censur hos Uppsala Moderaterna, via förhandsgranskning av debattartiklar, tvärtemot den kutym som i princip alla andra partier använder sig av idag, att så länge du signerar med eget namn och partibeteckning så är det okej att publicera dina skrivna ord.

Det är illa nog när partipiskan viner hårt i samband med omröstningar, men att till och med låta den vina innan en åsikt är publicerad är knappast trevligt för ett påstått demokratiskt parti.

Konstigt nog så brukar Vänsterpartister i tid och otid kallas för kommunister och påstås tycka om diktatur, men i den här frågan tycker inte ens svenska dagbladets ledarsida det samma som moderaterna.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Märkligt om lekplats i Älmhult

Det känns direkt absurt att läsa om hur Nicklabacken är den bästa platsen för lekplats, med tanke på hur  merparten av Nicklabacken kommer att försvinna tack vare Haganäsleden.

Plötsligt så kan inte bara den fyra decennier gamla pulkabacken få fortsätta användas och den blir en ännu mer olämplig plats för lekande barn.

Även om Ikea naturligtvis har en åsikt som är i motsatsförhållande till min och Vänsterpartiets vad det gäller Haganäsleden så är det bra att de trycker på för att få några saker som drar folk till Älmhult, både på kort och lång sikt, som med en stor och bra lekplats.

Personligen tycker jag att den ska vara placerad så centralt i Älmhult att den är nära för de flesta, vilket gör att jag inte tycker att Arnolds Park är ett bra alternativ. (Arnolds Park är den lilla park med damm som många har missat både namn och placering på, som ligger ca 100 m väster om gamla kyrkogården och prästgården).

Jag har skrivit ett antal gånger tidigare om Haganäsleden och hur gärna jag än vill så finns det tyvärr inte tillräckligt många politiker eller partier som är emot den, för att den ska gå att stoppa och nu har även markköpet gått igenom, tack vare att Högsta Förvaltningsdomstolen inte kommer att pröva köpet.

Ett betydligt bättre förslag är däremot den om en järnvägsbro över spårområdet i Älmhult som skapar en snabbare väg från de centrala delarna av Älmhult till det nuvarande Ikea-området.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 4 april 2011

Ett olämpligt föredöme

Vilket "föredöme" av en rektor att välja att göra en olaglig handling för att försöka stävja en icke-olaglig (men naturligtvis olämplig) handling...

Det blir inget lämpligt föredöme överhuvudtaget och som många andra säger, är det så stor skillnad på könet som ser det eller om det är hetero- eller gayporr?

Tidigare i morse skrev jag om skolan också, i Bra om utbildningspolitiken och uppenbart är att det kanske inte alltid är eleverna som ska förbjudas farliga saker, som kepsar, som minister Björklund ofta pratar om, då det verkar finnas riktiga lagbrott att reagera mer på istället...

Media svd kvp smp smp smp dn hd dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ideologierna är mindre viktiga för väljarna


Jag måste säga att jag känner mig till viss del tveksam till en del av det som står i det senaste inlägget hos Framtidskommissionen, Ideologin är grunden till allt


Jag tror att man i mycket högre grad måste fortsätta driva realpolitiska frågor och tona ner de ideologiska grunderna, oavsett vilka grunder vi talar om, utåt sett. 


Vill vi ha fler väljare så tror jag det är för långsamt att behöva utbilda en stor del av befolkningen till att inte sparka bakut så fort någon andas "Marx", eller slagord överhuvudtaget som har ideologisk grund, som tyvärr många gör idag, eftersom de lägger sina egna tolkningar av orden i det. 


Däremot sparkar mycket färre bakut när man talar om fler arbeten, sjukvård och mer rättvis fördelning, oavsett vilken teori som ligger bakom, eftersom det är saker även de minst politiskt intresserade förstår.


Icke-konkreta ord vänder sig snarast inåt, för att stärka de redan frälsta, men riskerar att stöta bort alla andra, och de flesta av våra väljare lär även fortsättningsvis vara de som inte är pålästa om Marx, i synnerhet våra nya potentiella väljare, och det är till dem vi ska vända oss till.


Tyvärr tycker jag att det fungerar dåligt med ord som "feminism" och "socialism", eller "Marx" och "marxism", eftersom folk gör tolkningar som jag som socialist och feminist aldrig skulle göra.


Däremot kan man driva en feministisk och socialistisk politik ändå. 


Ett lysande exempel är Carin Högstedts förslag om barnomsorg i Växjö under nattetid, som går att läsa här: http://smp.se/nyheter/lobbyn/alla-kan-inte-arbeta-nio-till-fem(2297340).gm


Det är ett förslag som utan problem går att se både som socialistiskt och feministiskt, men det uttrycks på ett sätt som så att alla förstår poängen med det och inte en enda av 14 kommentarer väljer att kalla henne för "kommunist" eller förlöjliga förslaget med att hon är feminist som "alla vet hur de är", i ett kommentarsfält i en tidning där man ofta får de orden slängda på sig som Vänsterpartist.


Påståendet att det är kontroversiellt att vara Vänsterpartist inlägget hos Framtidskommission, och att det kanske är så det ska vara, tycker jag inte fungerar alls. Istället så borde Vänsterpartist vara något som är så bra så att alla vill vara det och jag har svårt att se att ens de 15-20% av befolkningen som jag tycker Vänsterpartiet borde ha som fast väljarskara är människor som ser sig som kontroversiella.Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Bra om utbildningspolitiken!

Att utbildning är viktigt tror jag alla är överens om.

Men jag är betydligt mer osäker på om hur tidigt man behöver specialklasser i skolan.

En av de som på gymnasiet läste konstaterar några år senare att det är för tidigt i högstadiet att börja med specialinriktning, eftersom det finns så mycket annat som är viktigt då och att det är för tidigt att flytta hemifrån som 13-åring.

Det finns många goda analogier att göra med idrottsvärlden, där man under de senaste årtiondena konstaterat att det inte är bra med för tidig specialisering och där det inte är bra med för tidiga elitsatsningar.

Det vore betydligt mer givande att lägga ner kraft på att fånga upp de, via komvux och yrkesutbildningar som regeringen skurit ned på sen första dagen vid makten, som efter ett antal år insett att de hamnat fel i utbildningar eller yrkeslivet av flera olika anledningar, inklusive hälsoskäl.

Så här långt har det mer från Björklunds sida handlat om krav på betyg från låga åldrar, mot all vetenskap, och förbud mot kepsar, som om det påverkar skolans förmåga att lära ut i någon högre grad...

En professor i sociologi ger ett antal bra tips för en ny och bättre kunskapspolitik i sin debattartikel Ny kunskapspolitik för vänstern i fem punkter:

1. Återförstatliga skolan. Medge att kommunaliseringen var ett misstag. Skolan utbildar för en nationell arbetsmarknad och högre utbildning. Det finns inget egenvärde i lokala variationer.
2. Stoppa vinstuttagen i skolsektorn. Överskott ska återinvesteras i verksamheten. Det är helt orimligt att knappa skattepengar används för att berika skolkoncernernas ägare.
3. Förstärk den avancerade yrkesutbildningen. Här finns en god arbetsmarknad och bra jobb. Fokus på akademiskt kunnande får inte leda till att de kvalificerade arbetaryrkena negligeras.
4. Återupprätta vuxenutbildningen. Det ska alltid finnas en chans till för den som vill byta bana och börja läsa. De val man gör i tidiga tonår ska inte bestämma ens framtid.
5. Återställ finansieringen av högskoleutbildningen. Det skulle generellt öka kvaliteten, men vara särskilt betydelsefullt för dem som kommer ur icke-akademiska hem.
Det går att se på det danska systemet med friskolor där vinstuttag är förbjudet och har ett bättre fungerande system än i Sverige, som ett exempel.

Jag är möjligen tveksam till hur mycket skillnad återförstatligandet av skolan gör, men jag är beredd att testa det också, av just de argumenten som framförs, i synnerhet eftersom dagens människor, inte minst ungdomar, är så oerhört rörliga geografiskt sett.

Uppdaterat Ännu bättre blir det i En förolämpning mot barnen - Så sänkte skolan kraven på läskunnighet

Media dn smp ab ab ab svd svd svd gp skd skd  exp exp dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Dikt och förbannad lögn

Jag skrev igår ett av många inlägg som berör sjukvård eller sjukförsäkringarna och konstaterade att alliansen ångar på och struntar i den lilla sjuka människan som behöver vård snarare än ett nytt jobb...

Idag försöker it- och regionministern, den centerpartistiska Anna-Karin Hatt, att slå i oss att Centern står för en varm och grön socialliberalism.

Jo tjena, säkert.

Maud Olofsson säger i Sjukförsäkringen i fokus att "den borgerliga regeringens sjukförsäkringsmodell ger människor en ny chans, inte ett liv som ung, utsorterad med förtidspension".

Påskupproret har samlat en mycket stor mängd länkar som visar på raka motsatsen till vad Hatt och Maud Olofsson försöker slå i oss. Läs den här: http://katolskakyrkan.blogspot.com/2011/03/paskuppropet-annu-fler-lankar.html

Man behöver inte visa många av länkarna för att inse att den där varma socialliberalismen sen länge är som bortblåst från centern och att det inte finns någon anledning att tro att socialliberalismen skulle komma tillbaka i någon form efter år av stureplanscenterns påverkan av partiets politik.

Läs och lär om hur illa det är i Stockholm och fråga er om det är så ni vill ha det i resten av landet?

Media ab skd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 3 april 2011

Grattis till elitserien Växjö!

Senast igår så förklarade jag för partikamrat Birgitta om hur mycket idrottsintresse jag tappat under de senaste tio åren, dock främst fotboll, även om hockeyintresset har avtagit radikalt också.

Men jag tycker definitivt att det är skitkul att se Växjö Lakers i elitserien i hockey i nästa säsong. Det menar jag dessutom, trots att jag var kritisk mot Lakers behandling mot damlaget och kanske främst för att jag i första hand är inte bara AIK-fan, utan till och med ännu mer Troja-fan och glad över att slippa vara nervös över att de inte skulle klara sig kvar i allsvenskan.

Jag tror mycket väl att det kan bli ett bra lyft på många sätt och ge bra reklam för kommunen och kanske regionen i övrigt, samt att jag tycker både laget och fansen är värda det.

Så jag säger det igen: Grattis!

media ab ab ab ab ab svd svd dn dn dn smp smp smp smp smp smp smp smp smp smp smp smp exp exp exp hd gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Alliansen för en sverigedemokratisk politik

Redan i oktober, vid det nya Landstingfullmäktige i Kronoberg, så kontaterade jag att sd är en borgerlig knähund.

Så är det även i regeringen och så var det även i kommunerna innan sd kom in i riksdagen och så fortsätter det att vara.

Det borde vara två sidor som funderar över det hela, mer än övriga.

Allianspartierna och deras röstande som kan fundera över vad för inhuman politik de för som attraherar sd i så hög grad, istället för att "rasa mot de rödgröna"...

Och sd:s väljare som har fått ett parti som inte agerar särskilt självständigt, utan med mycket få undantag stödjer en politik som gör fattiga fattigare, det vill säga sd:s största väljargrupper, som inte tillhör de högst uppe i löneligan.

Läs även Sd:s retorik faller och Kaj Raving

Media svd dn exp skd skd nsk gp gp hd 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Fusk och oärlig retorik

Nyheter från eu-politiken är det inte ofta man får från svenska medier, vilket jag definitivt tycker är en svaghet, eftersom dess regelverk påverkar vardagen mer och mer.

De gångerna någon skriver om det, så är det inte sällan i samband med några skandaler, som den senaste med fem utpekade parlamentariker, som misstänks för korruption och bidragsfusk:Skandalen har inte bara väckt krav på de avslöjades skalper, men också satt ljuset på parlamentarikers extraknäck och samröre med lobbyister. Den visar också hur svagt EU:s interna system för att spåra maktmissbruk och korruption fortfarande är, mer än ett decennium efter att en hel uppsättning EU-kommissionärer tvingades avgå på grund av utbrett fiffel och nepotism.
Brittiska Sunday Times reportrar låtsades komma på uppdrag av bankvärlden, och bad EU-parlamentarikerna om ett möte för att prata om lagar som just nu diskuteras i EU-institutionerna, och som kan innebära mindre rörelsefrihet för finansinstitut. 14 ledamöter tackade ja. Med dold kamera fångade britterna sedan hur en handfull av ledamöterna diskuterar metoder och arvoden för att lägga ändringsförslag som passar bankvärlden.
Det gör ju att man osökt kommer att tänka på hur Sverigedemokraterna och moderaterna numera, efter att kd ändrat sig, är de enda som inte vill redovisa vilka deras bidragsgivare är, trots kritik från just EU:s antikorruptionsenhet, som ändå inte verkar vara den starkaste organisationen på det här området...

Alliansfritt Sverige konstaterade i höstas att Minst hälften av moderaternas bidrag kommer från stora bidragsgivare, i sin stora rapport om det Moderata bidragsberoendet. Någonstans är det svårt att inte få känslan av att det märks i politiken. Det är bara lite mer uppenbart med eu-politikerna ovan...

Hur många riskkapitalbolag, som ser stora förtjänstmöjligheter ligger bakom bidragen? Många av skolorna i södra Skåne ägs av danska riskkapitalbolag, vars uppgift är att tjäna pengar. Det är synd att den typen av satsningar lätt gör att Välfärden töms på pengar och en mycket märklig retorik om att det är arbetslinjens förtjänst att det blir färre fattiga barn, när det i själva verket är så att barnfattigdomen ökar och att Sverige bryter mot barnkonventionen tack vare det. (Rädda Barnens rapport rekommenderas som läsning)

Sjukförsäkringen är en annan del, där det jämfört med för mindre än decennium tillbaka, där det plötsligt blivit så mycket försämringar att det plötsligt öppnat sig en gigantisk marknad att tjäna pengar på för privata försäkringar. Det är svårt att se att det kom av en slump.

Innan har den allmänna sjukförsäkringen varit betydligt bättre och verkligen gällt alla människor. Men de privata försäkringarna vill naturligtvis inte ha redan sjuka människor, utan sållar ut de friska och de med bäst inkomst.

Ett annat exempel på den retorik som möjliggör det här, och som kommer från en ytterst sannolik bidragsgivare till moderaterna, är debattartikeln Dags att stärka egenmakten i Kvällsposten igår av vd:n för Skattebetalarnas förening.

Läs det nedanstående citatet från hans debattartikel noga:

Nästan 80 procent har antingen köpt svartarbeteunder fjolåret eller är villiga att göra det. Tyvärr finns liknande trender också i Sverige. Svenska folket har fått en alltmer skeptisk inställning till de offentliga systemen. 
Bara hälften anser att det aldrig är rätt att fuska med skatten, enligt de senaste mätningarna från World Value Survey. Fyra av tio tycker samtidigt att det kan vara rätt att ta emot offentliga bidrag som man inte är berättigad till. 
Felaktiga utbetalningar från försäkringskassan, som resulterade av misstag eller fusk, uppskattades år 2009 till hela 16 miljarder kronor. För några år sedan medförfattade vi, plus några andra samhällsdebattörer, boken "Plan B - den dolda jakten på välfärd". Där kartlade vi hur allmänheten på olika sätt anpassar sitt beteende till de offentliga systemen. Nära 95 procent av de tillfrågade svarade att de under de senaste fem åren på olika sätt ändrat sitt beteende för att vinna olika fördelar. Mer än en tredjedel erkände att de tillgripit olika former av fusk, exempelvis genom att överutnyttja a-kassan och sjukpenningen eller genom att köpa svarta tjänster. Den svenska välfärdsstaten byggdes upp kring de mycket starka arbetsnormer som tidigare fanns i Sverige. 
Den innehåller en mycket ful och obehaglig retorisk fint i form av att slå ihop skattefusk kring svartarbete med fusk med A-kassan och Försäkringskassan inblandade, för att sprida vidare myten om att det fusket är omfattande.

Det är bara ett fel. Fusket kring försäkringskassan är inte särskilt omfattande, inte alls som vad det gäller rent skattefusk. Malmöforskaren Björn Johnson konsterade det för ett bra tag sen i sin bok och debattartikel i DN.

Fusket kring försäkringskassan är bara 0,04 procent av alla utbetalningar under 2009 och det är under ett år som Försäkringskassan ökat kontrollerna så att möjligheterna att hitta fler fuskare är större än tidigare år.

De 315 miljoner som återkrävs, som anses röra uppsåtligt fusk, är en summa som låter hög. Men i själva verket så är de 133 miljarder som det fuskas med skatten med en betydligt högre summa, som det skrivs betydligt mindre om:

Så: 133 miljarder i försvunnen skatt har vi på bordet. Var ska vi börja bena? Låt oss ta det olagliga sparandet utomlands. Det kostar uppskattningsvis 7,5 miljarder om året. Och det är ingenting annat än personer som gömmer en del av sina förmögenheter på utländska konton där de slipper betala skatt till Sverige. Skattebrott, utfört av den som har rätt mycket, men tycker att lite mer ska jag ha.

Håll i dig nu. Bara kostnaden för det här olagliga sparandet, är två miljarder mer än hela det uppskattade fusket inom hela socialförsäkringssystemet. En organisation som skulle jobba enbart med att förhindra skattesmitarkonton, har chansen att dra in mer till statskassan än Försäkringskassans kontrollverksamhet någonsin kan.


Men Skatteverket har haft det knapert de senaste åren och tvingats lämna in en handlingsplan till riksdagen. Där står att man yxat, skurit och ”haft otillräckliga förutsättningar att minska skattefelet”. Verket beräknar att fel för 22 skattemiljarder rättas till varje år. Målet är att få in tre gånger så mycket. Men i stället för de extra 400 miljoner som Skatteverket bett om, gav regeringen hälften. Nu måste mellan 50 och 100 anställda bort nästa år.

Att det här uppmärksammas mindre tror jag själv beror på två saker, det skapar färre rubriker och att det finns en tydlig agenda hos många som utövar lobbyverksamhet, som mannen från skattebetalarnas förening, som väljer att klumpa ihop två vitt skilda saker. 


Det är dessutom inte förvånande att regeringen drar ner på den här typen av kontroller för skattesmiteri, för det är uppenbart att de riskera drabba deras väljare i hög grad, trots att en satsning med fler anställda med lätthet och på kort tid hade betalat sig.


Istället för att få en väl anpassad omsorg för svaga grupper, så får vi istället privat verksamhet, som inte vill betala skatt för sig som andra företag och som har visat sig i många fall ha låg utbildning och dålig kontroll över vilka de anställda är...


Men privat verksamhet är, med mycket få undantag, mest intresserad av att tjäna pengar. Så när det inte finns pengar att tjäna, som på kultur, så blir det inga större satsningar heller, vilket i sig ger ett demokratiproblem, när samhället vänder sig till färre och färre människor med sina kultursatsningar, och enbart väljer de större arrangemangen.

Eftersom den här regeringen inte kommer att ändra sig i någon högre grad, så fortsätter jag, trots allt att hoppas på att sossarna kommit till ro och nu kan agera en tydligare opposition, för att sätta tummen i ögat på alliansregeringen och deras nästan konstanta stöd sd...

media svd svd svd svd svd svd svd hd hd hd gp exp exp exp exp gp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!