onsdag 4 juli 2012

Vänsterpartiet - Ett alternativ för vanliga människor

Jag har ondgjort mig en del över de borgerliga allianspartierna i Alliansens väg utför med Sverige och dess befolkning och Sverigedemokraterna - Ett parti för de rika.


Det finns däremot ett mycket bra alternativ i Vänsterpartiet. Befinner du i Almedalen på Gotland så finns det mycket de bjuder på av framtida politiska lösningar för de många människorna.


Vänsterpartiet har ett antal frågor som går helt i paritet med vad en majoritet av den svenska befolkningen tycker. En av dem är ett totalstopp för vapenexport till diktaturer, som jag upplever att få känner till.


En annan är den att Vänsterpartiet är det enda partiet som är emot vinstdrivande verksamhet inom skola, vård och omsorg och emot att pengarna inte beskattas i Sverige, utan tas ut till länder utan skatt alls.


Bara de frågorna tycker jag gör att Göran Greider, med flera en gång för alla borde bli Vänsterpartister.


Läs gärna den utmärkta debattartikel i dagens DN, "Så skapar vi en välfärd fri från kommersiella intressen":

Ofta slår vinstintresset mot personaltäthet och utbildningsnivå. Till exempel har kommunala äldreboenden mer än 10 procent fler anställda per äldre jämfört med privata och lärartätheten är 20 procent högre i kommunala gymnasieskolor än i de fristående. När det gäller förskolan pekar statistiken på att de privata väljer en annan metod – de anställer personal utan utbildning i mer än dubbelt så hög grad som de kommunala.
En välfärd fri från vinstintressen gör det möjligt att istället fokusera på kvaliteten. De pengar som i dag försvinner som vinst till bolagens ägare innebär ett enormt slöseri med skattemedel. Om de istället användes till att anställa mer personal i välfärden skulle de räcka till cirka 20.000 nya anställda. Det är lika många som enligt Arbetsförmedlingens prognos skapas totalt i Sverige i år och nästa år.
Vänsterpartiet är det enda partiet i svensk politik som tydligt står för att välfärdens resurser ska gå till just välfärd. I dag presenterar vi en modell för hur detta kan göras.
Vi föreslår lagstiftning om att skattemedel för kärnverksamheterna inom vård, skola, förskola och äldreomsorg inte ska kunna gå till vinstsyftande eller vinstutdelande företag. Överskott ska där i allt väsentligt stanna i verksamheten och antingen sparas eller direkt återinvesteras. Ett liknande regelverk gäller i dag för till exempel fristående skolor i Norge.
...
Vinst kan inte plockas ut genom att omvandla sådant bolag till annan form av bolag och det finns även bestämmelser som reglerar fusion, likvidation och interna överföringar inom koncernen. Det innebär ett slut för riskkapitalbolagens metoder att utan vanligt vinstuttag ändå slussa ut skattemedel från verksamheten. Om så behövs för att säkra att överskottet verkligen stannar i verksamheten kan aktiebolagslagens krav också skärpas för de aktuella verksamheterna.
Ändringarna kombineras med ny lagstiftning om att huvudmannen för välfärdsverksamheterna, det vill säga kommunen, landstinget eller staten, ska besluta när och var icke-offentliga aktörer får etableras. När det finns ett behov av alternativ pedagogik, behandling eller motsvarande kan icke-offentliga aktörer ges tillstånd att driva detta. Men de ska inte själva kunna bestämma var de startar en skattefinansierad verksamhet. Vid till exempel överetablering eller bristande pedagogisk mångfald ska befintliga tillstånd kunna omprövas.
...
I dag anser mer än 8 av 10 svenskar att den som driver skattefinansierad välfärd inte ska plocka ut vinst därifrån. Men de borgerliga partierna står fast vid sina privatiseringar och andra partier famlar efter lösningar. De som är för splittrade för att ta ställning har hanterat det genom svårtolkade förslag med oklara konsekvenser. Men för att lösa välfärdens problem krävs det glasklara och konkreta förslag. Väns­terpartiets svar är tydligt: kvalitet och jämlikhet före vinstintresse.


Vänsterpartiets förslag påverkar alltså på många olika sätt till det bättre, även genom att få fler personer i arbete.


Mer går att läsa av Sjöstedt och Vänsterpartiet i den dagsaktuella chatten med Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ordförande.


Det är inte undra på att subventioner för läkemedel tas bort och drabbar fattiga och riskerar att vi får fler aborter, när det viktigaste är låga skatter för rika och vinster för företag som inte skattar här. Det gör att det är märkligt att Kd väljer att vara kvar i alliansen...


Och det är märkligt att så många vill rösta på en allians som inte ens bryr sig om att arbetsförmedlingen inte hjälp människor att få jobb...


Sen spelar det ingen roll om alliansen är ett parti eller flera, som nu....


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd smp smp smp smp smp smp smp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag skd skd skd skd skd sr sr sr sr sr sr sr sr dag nsk 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 3 juli 2012

Alliansens väg utför med Sverige och dess befolkning

För att fortsätta lite från gårdagens inlägg, Sverigedemokraterna - Ett parti för de rika, om dagspolitiken, med influenser från Almedalen, som även tog upp en del om Miljöpartiet och deras nya förslag.


Det går inte att säga annat än att det varit ett hårt år för moderaterna och att det partiet åtminstone utåt sett försökt förändra sig från forna tiders betonghöger. Det är ingen som blir förvånad över att färre litar på alliansen.


Men den mesta skillnad tror jag ärligt talat att det är försvaret som har råkat ut för. För det tidigare så försvarsvänliga moderaterna agerar nu betydligt värre än alla andra partier.


Jag har själv lite kluven syn på försvaret, som bland annat vägrade göra lumpen, och ifrågasätter många gånger nyttan av den, med tanke på Sveriges fredliga historia. Ännu mer kan man ifrågasätta den utifrån att vi istället för att lägga pengar på försvaret, lägger pengar på att åka till exempelvis Afghanistan...


Någonstans tror jag att jag har förändrat mig lite under åren och konstaterat att vi sannolikt behöver ett försvar hur vi än vänder och vrider på det. Men det tycks vi inte få av moderaterna.


Däremot är frågan om vi för tillfället inte ska satsa mer på jobben och infrastrukturen, än att satsa på militären.


Mest undrar jag ändå om inte regeringen Reinfeldt funderar på de dåliga siffrorna i opinionen, även om det främst drabbar de mindre partierna i regeringen, som ärligt talat inte har någon politik alls längre att tala om...

Jag tror också att det är ett stort hot att allmänheten, eller stora delar av den, att vården inte blivit bättre för allmänheten, utan enbart för de som kan tjäna pengar på den. Eller för att hålla låga skatter, så man låter larm ersättas av bjällror...

Utöver vården så tycker jag att nedmonteringen av skolan är den absolut värsta förändringen som regeringen har åstadkommit.

Konstaterandet att grundskolan är den enda chansen för barn och unga att nå någonstans i livet är direkt skrämmande. Jag tror alla känner flera personer som inte var mogna nog under sin grundskole- eller gymnasietid för att tillgodogöra sig tillräckligt med kunskaper för att kunna få en vettig utbildning eller vettigt jobb därefter.

Alliansen har hela tiden avlövat de utbildningar som finns därefter, från komvux till mer yrkesinriktade utbildningar. Man måste hela tiden kunna förändra vuxenutbildandet i alla former, efter vad som faktiskt efterfrågas av arbetsmarknaden. Här tycks alliansen helt tappat greppet både mot skolan och företagarna. För vem tror på allvar att betyg från lägre ålder hjälper de som har det svårt i skolan?

Men vem är förvånad, för satsa inför framtiden har inte varit den starka sidan hos den här regeringen. Det har varit att ge till de rika och ta från de fattiga...

Inte undra på att de unga tappat tro på medmänniskorna.

Vänsterpartiet är fortsatt det enda partiet som är mot snabba och oskattade vinster för privata företag inom skola, vård och omsorg.


media ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd smp smp smp smp smp smp smp smp smpgp gp nsk nsk skd skd skd skd sr


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 2 juli 2012

Sverigedemokraterna - Ett parti för de rika

Jag känner att jag har ont om tid att hinna med bloggandet alls, dels för att jag skriver mer för vanlig pappersmedia, i form av insändare och debattartiklar, men även för att det är en hel del inläsande inför möten och sen själva mötena som stjäl tid.


Lägg till det ett vikariat nu på några månader som truckförare, ett nog så intressant jobb med bra arbetskamrater, som omväxling till föregående jobb...


Men när Almedalen börjar och Sd börjar visa sina politiskt fula trynen är det svårt att vara helt tyst med kommentarerna...


Den här gången försöker de, tror jag, att dels fjäska för regeringen för att få mer makt och att försöka bredda sin politik till att inte bara handla om invandrare, när de går ut med att de gå med på regeringens femte jobbskatteavdrag.

Jag förstår inte hur det på något sätt kan gynna merparten av deras väljare, som i hög grad består av låginkomsttagare som jobbar för låga löner, är sjukskrivna eller arbetslösa.

Det är en reform som inte har kunnat bevisas ha ökat antalet jobb, men däremot inkomsterna för de som tjänar mest och har tvärtemot inte gynnat de med låg eller ingen inkomst alls. Det vill säga Sd:s främsta väljare.

Jag har hela tiden försökt hävda att Sd ÄR ett borgerligt parti, eftersom de till 90% röstar igenom de borgerliga förslagen i riksdagen. (Det samma gäller f ö även Älmhults kommun och Kronobergs landsting, som jag är aktiv i, och som jag förstått även i övriga landet).

Men jobbskatteavdraget visar tydligt på att de inte bryr sig om sina väljare låginkomsttagarna...

Att de är ett främlingsfientligt parti vet vi sen länge, vilket förstärks via deras samarbete med ett högerextremt österrikiskt parti.

Det är dags att få väljarna att inse att de även är ett parti som är emot vanligt folk med vanliga låga löner. Din välbetalde chef kan få många tusenlappar extra i månaden av de fyra första jobbskatteavdrag och Sd vill att de ska få ännu fler.

Du får i bästa fall någon hundralapp, om du har jobb. Annars betalar du helt plötsligt en betydligt högre skatt än de som har bäst råd till det, upp till över 10%-enheter mer.

Jobbskatteavdraget är en orsak till att resurserna är sämre för Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, vilket har skadat deras förtroende gravt. Det vore bättre att Sd la sina resurser där istället. Eller på gamla och dementa, ett förslag där Vänsterpartiet har bra förslag om kontroller.

Till och med moderaterna inser att de måste satsa på de svaga inför nästa val, men frågan är vem som luras av kortsiktiga satsningar lagom till valet? Inte försvaret i alla fall...

Ska jag nämna något om de övriga så har Mp synts oväntat mycket, efter att ha varit osynliga länge. Deras förslag om att laga billigare tycker jag är ett rätt bra förslag för att minska resursslöseriet och är en sak som jag faktiskt kan funka produktivt på ett annat sätt än rut-avdraget.

Däremot vet jag inte varför man ska begränsa sig till skräddare och skomakare?


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd smp smp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag nsk skd skd sr sr sr sr


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!