lördag 2 januari 2010

Vargjakten och politiken

Skammens jakt är påbörjad, skrev jag tidigare idag. Och den tycks vara avslutad också. Det hela blev, inte oväntat, Rena vilda västern och tog slut snabbare än väntat.

Inte oväntat så blev det på minst ett område, sett till de officiella siffrorna, en överskjutning av de vargar som jägarna tilldelats att få skjuta. Vad det gäller de inofficiella siffrorna så vet de flesta av oss inget om dem. Men att det med jämna mellanrum försvinner vargar spårlöst och att jägare misstänks för tjuvjakt gör att siffran som jakten är beräknad på är i högsta laget från första början.

Det är skönt att se att det finns många som reagerar, inte minst Naturskyddsföreningen, som anmäler vargjakten till EU-kommissionen, eftersom man bara tillåter jakt på arter med "gynnsam bevarande status", vilket naturligtvis vargens 210 individer inte är i närheten av att vara.

Men det är snart val igen och det känns, sett över hela Sverige, som om det är en majoritet för en vettig rovdjurspolitik. Jag minns vilka som gav det här dåraktiga, och möjligen olagliga, förslaget om 210 vargar.

Istället för att lyssna till hela befolkningen så väljer man att lyssna på en liten grupp jaktintresserade människor.

Även i SvD:s utfrågning av Reinfeldt och Sahlin idag kommer vargfrågan in. Tyvärr tycker jag att Sahlin är för undfallande i svaret, då hon säger att vargfrågan ska vara en regional fråga. Som jag sagt innan tycker jag det är fel, eftersom det är en så hårt ansatt djurart, som hela landets befolkning kan ha ett intresse av att vilja sköta på ett bättre sätt än det sköts just nu.

Det blev ytterligare några frågor om andra ämnen till både Sahlin och Reinfeldt med ganska snällt och tamt innehåll.

Även om jag inser att de två representerar de två största partierna så tycker jag fokuseringen från media på de två är olycklig eftersom det stryper alla de andra partiernas möjlighet att ta sig fram i mediebruset.

Lustigt nog så känns det som om Sd får mer uppmärksamhet, även i utfrågningen av de här två, än vad alla andra mindre partierna får. Kan det verkligen vara en god journalistisk tanke?

ab dn svd svd hd sds dag

Skammens jakt är påbörjad

Skammens jakt är påbörjad, och sannolikt snabbt avslutad, när det rapporeras att det redan nu är mer än hälften av tilldelningen skjutna av de vargar som får skjutas. Hur många tror på allvar att det kommer att stanna vid 27 skjutna vargar?


Det finns istället alla möjligheter att i den lagliga jakten gömma fler skjutna vargar, när man ändå har denlagliga möjligheten att få röra sig fritt ute.


Att jaga en så liten stam får konsekvenser, som jag skrev innan, om man inte väljer att importera djur som inte alls är släkt med den lilla närbesläktade stam som finns i Sverige och Norge.


Hur man nu ska kunna få en varaktig och genetisk frisk stam på så få individer? Det enda sättet att göra det på är att importera flera andra vargar som inte alls är släkt på nära håll med de vargar som finns i Sverige idag, som alla utom en härstammar från ett par vargar från, om jag inte minns fel, tidigt 80-tal.


Vår miljöminister är mer intresserad av att tillfredsställa gruppen jägare och deras åsikter om den konkurrens som vargen ger. De behöver definitivt få vara i fred, precis som den större, men fortfarande lilla, lodjursstammen. Han borde lyssna på Tom Arnbom på Världsnaturfondensom anser att naturvårdsaspekterna helt kommit bort.


"– En stam på 200 vargar är en mycket liten stam. Vargens ekologiska roll har tyvärr kommit bort. För att arten ska få chansen att spela den rollen krävs det långt fler vargar i landet, säger han."


Lustigast är och förblir när folk argumenterar för att vargen är så farlig. Det är betydligt vanligare att folk dör på grund av älgar och björnar, men få vill utrota dem. Undrar varför?
Svaret kan mycket väl finnas hos DN idag som skriver om blandade känslor för vargjakt.Under vårt samtal kommer grannen Göran Lindberg förbi. Han är också jägare och hundägare. Förra året tog vargen två av hans hundar, en drever och en jämthund.
– Hundarna är familjemedlemmar och det är inte trevligt att behöva ta hand om deras kvarlevor ute i skogen, säger han med tydlig underdrift.
Vargskräcken har många bottnar och en lång historia i Sverige. Sagor som ”Rödluvan och vargen” eller Selma Lagerlöfs berättelse om hur Gösta Berling och Anna Stjärnhök jagas av en vargflock i vinternatten har säkert gjort sitt till.
Men den moderna oviljan mot Gråben har nog mer pragmatiska orsaker. Vargen tar jägarnas hundar och den river böndernas får. Och inte att förglömma: den är också ett hot mot jägarnas villebråd. Vargens huvudföda är älg och en varg beräknas i snitt riva cirka tio älgar per år.
Eller som Kenneth Holmström i Brattfors bistert konstaterar.
– Vargen får jaga älg hela året och vi bara några veckor på hösten.


Om hundarna hade räknats som familjemedlemmar som man inte vill ska dö eller råka i olyckor, som de lätt gör annars, så hade man haft dem kopplade. För det är fortfarande så att betydligt fler hundar råkar ut för olyckor, inte minst efter påkörning av bilar, vilket hade undvikts om man inte släppt dem lösa.


En jägare som tycker synd om sig själv för att han bara får jaga några veckor på hösten, när vargen får jaga året om har helt tappat begreppen. Jägaren överlever utan jakten. Det gör inte vargen. Om jägaren inte vet hur man får vargen att bli vegetarian.


Eftersom jag alltid brukar få påhopp om att jag är stadsbo som bor långt från skog och varg så kan jag direkt säga att jag bor på landet, har skogen runt husknuten och vistas mycket i skog och mark själv, samt har haft en mycket omskriven varg mindre än kilometer från bostaden.


Så på frågan vilka som är bäst i regeringen, så kommer inte svaret vara de ministrar som ligger bakom denna eftergift till den minoritet i landet som inte vill ha vargar alls.


svd svd dn dn sds dag dag kb kb kb hd vf gp ab

Året börjar bra

Starkt Mp när valåret börjar borgar för att det ska kunna gå bra när det väl är val. Även om det ser relativt jämt ut, med bara ett par procents skillnad mellan blocken så är risken fortfarande uppenbar att Kd kommer att trilla ur riksdagen när de hamnar en bit under spärren på fyra procent.

Jag har ärligt talat svårt att se att det skulle kunna bli en borgerlig valseger eftersom de gjort bort sig för mycket, främst med hur försäkringskassan ska hantera de som är faktiskt sjuka. Få har något emot att de kontrolleras om de verkligen är sjuka och att de som fuskar får problem att göra det. Men att ha så hårda gränser så att man inte ens kan få vara sjuk när man är det, det gynnar inte någon. Varken de sjuka eller moderaterna.

Någonstans är jag också rätt förvånad över att man är så blind inom moderaterna att man inte kunde inse de problemen som de skulle få med de här förslagen...

Gladast är jag dock för att V går lite framåt i valundersökningen! Det var inte en dag försent...

dn dag kb nsk

Ologiskt

Det är verkligen beklämmande att läsa om hur Främlingsfientlighet mötte hjälpare i nöd när Sävsjöpastor hjälpte unga i nöd, när de blev avslängda i Sävsjö utan kläder, pengar, mat eller husrum.

Från grannbyn Eksjö så berättades det om en turkisk lastbilschaufför som blev kvar under julen utan att kunna lossa lasten och utan att kunna köpa mat, där en snäll polis gav bort sin matlåda för att mannen skulle kunna få äta något när Sverige stängt så totalt att det går att räkna som hermetiskt tillslutet för den som vill köpa mat.


Så vitt jag sett har ingen reagerat negativt på det, utan som en bra sak.

Den enda skillnaden jag ser är att de här barnen var mer utsatta, som inte ens hade en lastbilshytt att värma sig...

Dessutom så borde alla som har den minsta insikt i kristendomen framförallt inse att pastorn och de andra medlemmarna  i församlingen i Sävsjö gör vad de bör göra enligt sin egen tro, bry sig om sina medmänniskor som befinner sig i nöd.

Vilka de är och varför de hamnat i nöd är inte relevant.

dag

Trevligt att även kvinnor kan...

Trevligt att även kvinnor kan bli väldigt välbetalda, men det vore betydligt bättre om de generella kvinnolönerna var de samma som männens och om de traditionella kvinnoyrkena fick upp sina löner. År 2010 känns olikheter i lönerna på grund av kön oerhört passé.

Lägg till det att jag i  mitt jobb som kyrkvaktmästare får kläder som skyddar mot inte bara smuts och slitage, utan även väder och vind. Det får nästan inga av de som exempelvis jobbar inom barnomsorgen, trots att de likväl som jag behöver kläder anpassade efter arbetet.

Så nej, det är inte jämlikt ännu, även om det självfallet finns länder som är värre. Men ska man ge upp bara för att det finns de som har det värre så borde vi alla ge upp allt vi någonsin vill förändra till det bättre, jämlikare och rättvisare.

fredag 1 januari 2010

Den enda mellandagsrean värd namnet...

Den enda mellandagsrean värd namnet och mödan är den när de sänker alla överblivna kartonger med julens choklad till halva priset.

Jag vågar inte räkna efter hur många kilo jag köpte för någon dag sen, men ett par av kartongerna på bilden är på ett kilo och de andra på ett halvt kilo... Till det kan läggas ett par tre som jag fick i julklapp dessutom :)Det är som vanligt...


Det är som vanligt när det är högtider, möjligen julafton undantagen, det blir stökigt. Anledningen är i vanlig ordning i första  hand alkoholen, som sen kombineras med bilkörning, raketer och socialt umgänge.

Det sociala kan jag för all del förstå. Men det är onekligen alldeles för många som blir som killen som ställer en fråga om hur att hantera att han blir social men störig av drickandet. Frågan är varför man själv inte kan komma till insikt om att det ger mer än det tar, och kanske framförallt varför inte omgivningen kan sätta hårt mot hårt?

Jag hoppas det var många som lyssnade till Vit jul-kampanjens budskap till julfirandet, även om jag antar att det var som vanligt, de som bäst behövde lyssna stängde öronen och trodde att det inte gällde dem.

Oavsett vad man försöker skylla våld och olyckor på så kvarstår nästan alltid en enda sak i grunden som ett gemensamt  problem: alkoholen. Eller som en icke nykterist, men sjuksköterska och partikamrat till mig sa: Utan alkoholen så skulle sjukvården få lägga ner mycket, eftersom det skulle minska behovet av sjukvård radikalt.

Det är oerhört märkligt att acceptansen för alkohol är så stor när den kostar så mycket, både i pengar och lidande. Det är inte värt det alls, eller vem vill offra sina anhöriga för lättillgänglig alkohol?

Det märkliga är att det så sällan framkommer när media rapporterar om händelser att det ligger alkoholbruk, som inte alltid behöver vara missbruk, bakom det som händer. Av någon anledning tycks misshandel i samband med alkohol få mycket mindre utrymme i media än de mindre vanliga händelserna som oftast skapar mindre problem och lidande...

Även ab svd nsk hd

torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År!

2009 har varit det bästa året i mitt vuxna liv. Ja, antagligen under hela livet, men så mycket minns jag inte av mina barnaår, så jag låter vara osagt vad det gäller några av de tidigaste åren...

Flytt tillbaka till mina hemtrakter, husköp, sambo och ett fast jobb för första gången på år, för att inte säga årtionden!

Det tog egentligen bara 3 år efter jag flyttade från min uppväxtkommun, om jag inte minns fel, innan jag insåg att jag egentligen ville tillbaka dit igen eftersom de flesta av släkt och vänner bodde där. Men det tog nästan 11 år innan det blev så, och då via "omvägar" i Perstorp och Gemla.

Att jag bott i lägenhet i hela mitt vuxna liv har retat mig i minst tio år, men det har aldrig känts som om det funnits den ekonomiska möjligheten, kombinerat med att jag inte haft fast jobb, om än mängder av tillfälliga, vilket har gjort att jag inte velat binda upp mig om jag hittar jobb någon annanstans.

Det känns så skönt att bo i eget hus nu så jag hittar inte ord för det!

Dessutom fick jag en sambo på köpet, och en det så här långt känts som om det fungerar oerhört bra med. Naturligtvis höjer vi rösterna och bråkar ibland vi också, för vem är felfri?

Men det känns åtminstone som om jag bor med någon jag passar ihop med och som det går ganska långt mellan bråken, och desto kortare mellan de barnsliga skämten och skratten. Innan har jag vid mer än ett tillfälle funderat på om jag alls passar att bo ihop med någon, men det tror jag att jag kan säga att jag gör. (Sen blir det naturligtvis lättare att ha ett rätt stort hus att samsas om än lägenhet, i synnerhet om man jämför med den första sambons och min lägenhet som var på 17 kvm + att vi var "unga och dumma").

Det fasta jobbet började visserligen förra året, men blev inte fast på pappret då, utan en bit in på detta året. Naturligtvis är det som alla jobb, inte bara bra och felfritt. Men det är det jobbet jag trivts "minst dåligt" på. Egentligen är jag så mycket hemmakatt att jag helst varit hemma hela dagarna :)

Så med de sakerna i bakfickan så blir jag nästan nervös inför nästa år. Det blir svårt att toppa det här året och någon gång måste något gå åt helvete. Väl?

Gott Nytt År!

Ishavsklimat

Visserligen föredrar jag kyla före värme alla dagar på året, men det är klart, väder som ger rubriker som Chockkyla drar in över Sverige hade även jag klarat mig utan.

Men det är ju som det heter så att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder så hade jag tänkt mig ut för att först skotta bort snön runt huset, sen till jobbet för att öppna upp och eventuellt göra lite i ordning och till sist ut och springa :)

En sak är i varje fall säker, jag kommer att vakna till rejält (och bli skittrött när jag kommer in i värmen igen :) ) och jag är glad att bergvärmen funkar som bäst när den behövs som bäst, när det som idag är uppåt -16°c :)

Bara att hoppas att det går att få upp värmen någorlunda i den snart 200 år gamla kyrkan, som sannerligen inte är lätt uppvärmd såna här dagar, tills eftermiddagens begivenheter...

onsdag 30 december 2009

Bara förlorare i gravolyckan

Som kyrkvaktmästare, som dessutom jobbade på en kyrkogård i Skåne när den omskrivna olyckan hände inte så många mil från de drabbade kyrkogården, är det skönt att se att någon faktiskt döms för att inte ha tagit sitt ansvar och sett till att de två som var satta att hölja (fylla igen) graven hade kompetensen att göra det.

Det är ändå tragiskt att läsa kyrkoherdens egna ord hos Dagen.

För mig som jobbat inom den branschen i 7-8 år, till och från sen 80-talet, så får jag ändå säga att jag är förvånad att det inte händer dödsolyckor oftare än det gör.

En av de få bra saker som kommit ut av denna olyckan är att Svenska Kyrkan tagit tag i att skapa ett säkrare arbete på kyrkogårdarna. Jag hoppas verkligen att det kontrolleras att det blir så i praktiken också, och att de inte bara blir något som genomförts på pappret...

Media dn sds hd

Tystnaden kan stå oss alla dyrt

Slaget om väljarna skriver Aftonbladet om, och att det står mellan Reinfeldt och Sahlin. Det är onekligen så det verkar bli.

Det som förvånad mig lite ett tag att Piratpartiet haft så låga siffror vid opinionsmätningarna sen EU-valet.

Men med tanke på deras tystnad i media så finns det ingen anledning att vara så förvånad, som framförallt verkar varit bra för Sd:s anhängare. Tyvärr verkar den tystnaden verkar bestå ända in i europaparlamentet.

Även om jag inte är Piratpartist så sympatiserar jag onekligen med deras politik, även om den är alldeles för enfrågeinriktad för min smak, och jag hade hellre sett dem som samarbetspartner till De rödgröna än en vågmästarroll åt Sd, som det riskerar bli nu.

Frågan är om det går att hoppas på en uppryckning för deras del? Och om det inte är ett svaghetstecken att det känns som om deras roll som det största missnöjespartiet behövs för att mota bort Sd?

Mer media svd

Våld föder våld


Det verkar vara upp och nervända världen när så många tycks applådera möjligheten att inte bara för föräldrar att slå barn, utan även gemene man.

Så vitt jag vet är våld inte alls tillåtet i rättstater som bestraffning och i synnerhet inte av barn, oavsett vad för dumt de gör.

Hade de med åsikten att den äldre mannen hade rätt att misshandla ligisten ifråga haft samma åsikt om en kille i yngre tonåren med invandrarbakgrund valt att använda samma våld mot en äldre man som kallat honom för svartskalle och kriminell och bett honom dra åt helvete? Eller om han på annat sätt brytit mot någon lag eller regel?

Själv har jag stött på några snattande äldre människor och gud vet  hur många med okopplade hundar som de haft dålig koll på, för att inte tala om de på varuhusen som kör över mina hälsenor med kundvagnarna...

För att få någon konsekvens i resonemangen så utgår jag från att det vore okej att använda våld mot dem också som inte vill förstå att det de gör är fel? Eller?

Media ab svd dn sds hd

10% av vargarna ska skjutas

Det är verkligen beklämmande att se hur regeringen bestämt att 27 vargar ska skjutas, det vill säga cirka 10% av den lilla vargstammen i Sverige.

Det enda sättet det på allvar kunnat påverka vargstammen positivt, genom att göra inavlen mindre, är om man samtidigt för in vargar som inte alls är släkt med de vargar som, med ett undantag om jag inte minns fel, härstammar från ett och samma vargpar, som levde under 1980-talet.

Men att ta det här beklagliga beslutet fullt ut är det ingen risk att regeringen vågar göra. Det är inte vargarnas bästa de har för ögonen, utan att tillfredsställa stora delar av jägarkårens potentiella väljare...

Det ser ut som en händelse...

Det ser ut som en händelse att jag först läser om Thåström i Aftonbladet, och om hur hans texter blivit rakare och mer "jordade", samtidigt som SvD på ledarsidan parafraserar en textrad av Ebba Gröns "Tittar på TV" i artikeln Från Peking hörs det just nu väldigt mycket, samtidigt som jag konstaterar att både Kina och SvD, från sina totalt olika utgångspunkter, går åt motsatt håll, och snarare blir mindre trogna sina grunder.


Thåström har jag följt sen Ebba Gröns andra skiva 1982 och trots att han är så totalt emot nästan allt vad media heter, så har han (bortsett från några urusla år i Imperiet) alltid gått framåt och framstår mer och mer som den mest sanna och äkta textförfattaren i Sverige, vilket borde ge honom en plats i Svenska Akademin (som han, om han följer sin mytbildning, naturligtvis skulle tacka nej till) och borde ge honom en helt annan status än överskattade personer som exempelvis Lundell.


Vad det gäller SvD:s artikel om Kina, så är det nog första gången någonsin jag läser om hur någon högerskribent skriver och uttrycker tvivel över att den kinesiska ekonomiskt liberala ekonomin faktiskt innebär någon förändring för demokratin där:
Kina praktiserar kapitalism av västerländskt snitt men tycks inte samtidigt röra sig i riktning mot demokrati, utan kan tvärtom bli ett varaktigt exempel på hur marknadsekonomi och ofrihet ändå kan umgås relativt obekymrat. Jag är osäker på om familjerna till arkebuserade fångar ännu måste betala staten kostnaden för den använda revolverkulan, men hur som helst finns det ett förtryck och en brist på information som är påtaglig.
Redan något så harmlöst som Facebook är blockerat på internet. Men Louis Vuitton-väskorna guppar alltjämt fram på storstädernas trottoarer. Det är kort sagt ett besynnerligt samhälle som växer fram där borta. Och efter Köpenhamn måste vi åtminstone lära oss att bättre handskas med det. Kanske kan det nya årtionden innebära en mindre hyllande retorik av det kinesiska undret och ett konstaterande att det inte är bra att fylla diktaturers kassor, utan att det är dags att försöka pressa på en förändring mot demokrati?

Normalt sett brukar annars skribenter och politiker på högersidan hävda att de hyllar friheten och ratar diktaturen. På vilket sätt är det frihet att låta en stor diktatur få så stor ekonomisk makt?

Egentligen är jag inte säker på att det är ett så besynnerligt samhälle som SvD-skribenten, och säkert andra också, tycker. Hur många tackar nej till bättre ekonomi för egen del? Det är trots allt sig själv man är sig närmast, och jag är övertygad om att den politiska ledningen i Kina är väl medvetna om att inte göra samma typ av "misstag" som gjordes när östeuropa föll efter att det gjorts några få eftergifter till demokratin.

Personligen tror jag att Kinas ökad makt är ett betydligt större hot än terrorhotet som så många anser vara det värsta av allt, men det tycks ibland som om det är lättare att hitta en tydlig fiende som inte är de som ger oss billig elektronik...

tisdag 29 december 2009

Vilket århundrade är vi i?

Det känns oerhört konstigt att läsa om hur Kärnfamiljer går först i kön och att det bland annat i Stockholm utgår köregler för förskola och förskoleavgift från adressen där barnet är skrivet, trots att det sen ett antal år är kutym med delad vårdnad och boende varannan vecka hos vardera föräldern.


Sen kan man lägga till att just Stockholm antagligen är den staden med flest separationer och barn som bor på mer än ett ställe.


Normativa regler stressar när kärnfamiljen är rådande när det gäller även egentligen rätt banala saker. Som att ha ett system som fungerar i ett samhälle där det sen länge är ungefär 50% av äktenskapen som spricker inom tio år, vilket onekligen påverkar barnen och dess förmåga att inte bara ha en fungerande relation med två föräldrar, utan även med sina skolor och barnomsorg.


Det är väl ändå på tvåtusentalet vi lever, och inte 1800-frös ihjäl? Inbilla mig inte att det inte går att skapa system och datorprogram som kan hantera de faktum många levt eller lever  under sen årtionden tillbaka.

Jaha, vad säger man då?

Hej och välkomna kanske? :)

Jag har använt mig av internet för att uttrycka mina åsikter i olika former av dagböcker, bloggar och kanske framförallt diskussionsforum sen 1995.

Med denna bloggen är det första gången det blir under mitt faktiska namn, även om jag inte alltid varit särskilt noga med att hålla mig anonym.

Hur det går låter jag vara osagt, men jag ska försöka tänka mig för lite mer innan jag skriver vad jag tycker, än vad jag kände att jag behövde göra med den föregående bloggen, lite beroende på både mitt jobb och mitt val att bli aktiv igen inom politiken.

Den gamla bloggen var i huvudsak politisk, vilket jag utgår från att även denna kommer att vara. Men det kommer säkert att slinka med en del privata inlägg och foton dessutom.

Dessutom är jag helt ny hos Blogger och känner mig direkt osäker på det rent tekniska, men förhoppningsvis löser sig även det :)

Utan min kära sambo Annikas hjälp hade jag inte redat ut varken layout eller något annat, så tack till dig!

Det var nog allt jag kom på nu och är det någon som undrar något så får ni väl fråga? :)