fredag 20 augusti 2010

Ska ni läsa en bra text idag...

Ska ni läsa en bra text idag, så läs då Mikael Nybergs på Aftonbladet Kultur som heter Kapitalets syndaflod:

Anders Borg talar myndigt om ”ansvarsfull ekonomisk politik”. Samtidigt har regeringen utverkat tillstånd i Bryssel att än en gång förlänga statsstödet till bankerna. Subventionerna motsvarar enligt Financial Times drygt 49 procent av BNP, ett av de största åtagandena i världen.
I stället för att nyttja sin kreditvärdighet till att låna pengar till investeringar i bostäder, utbildning eller alternativ energi går staten i borgen för bankdirektörer med en beprövad förmåga att sprätta bort pengar och själva ta för sig. De politiska partierna har i samförstånd satt förskolor och pensioner i pant. 
Vi måste nu, förklarar finansministern, “samla i ladorna” för nästa kris. EU har avblåst den keynesianska utflykten. Vi ska med tysk och svensk effektivitet spara ihop till de räntor och bolagsvinster som försörjer samhällets överdel.
Direktörsklubben European Round Table of Industrialists, ledd av Volvochefen Leif Johansson, föreslår reformer av de sociala trygghetssystemen ”för att uppnå en bättre balans mellan social sammanhållning och finansiell hållbarhet, till exempel genom att lägga större vikt vid patienternas ansvar för sjukvårdskostnaderna”.
”I sken av den ekonomiska verkligheten behövs insikt om att det finns saker vi inte längre har råd med,” skriver Fredrik Reinfeldt och brittiske premiärministern David Cameron i en gemensam artikel . Finansminister George Osborne har beordrat departementen att räkna på 40-procentiga nedskärningar.
Den underliggande, aldrig uttalade uträkningen är enkel: när den översta procenten fått sitt åligger det övriga medborgare att skruva ner anspråken
Ha det i åtanke när ni läser Anders Borgs uttalande om pengar till reformer för svenska folket och om att vara försiktig med att inte slösa för mycket med tillgångarna.

Även om jag i grund och botten tycker bra om det rödgröna samarbetet så visas det vid flera tillfällen att Vänsterpartiets samarbetspartier inte är riktigt så och att deras retorik kring pensionerna lämnar utrymme åt att inte alls öka pensionärernas tillgångar som de tidigare verkar ha velat.

Oavsett vad som ska betalas, så är det löntagarna som får betala. Frågan är bara om ni vill betala de absolut rikaste människornas inkomstökningar, eller vill ni betala vad pensionärerna är förtjänta av?

Jag noterar också att Färre sjukanmäler sig. Frågan är varför? För att det inte är någon idé även om man inte är frisk?

Mer media ab svd dn dn gp gp kb


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Alliansens partierna backar...

Det är skönt att se att de rödgröna blir större och att sd igen är utanför i den senaste mätningen. Tråkigt är att se hur V däremot plötsligt blev minsta parti av alla...

Det är visserligen en månad kvar till valet, och formellt sett så är skillnaden i slutändan inte så stort om V får 4,5% eller 5,5% så det bekymrar jag mig mindre om, så länge det faktiskt blir en rödgrön seger till sist.

Någonstans så börjar fler av partierna hos alliansen, och kanske främst enskilda politiker, förändra sig och sina åsikter när de inser att de tappar röster och riskerar förlora i längden på sin politik.

Det mest tydliga exemplet under de senaste dagarna är moderater som hoppar av när han sett konskvenserna av sjukvårdspolitiken och folkpartiet vill genomföra sanktioner mot friskolor, som sannolikt inte är genomförbara alls...

Det är tydligt att det inte går att driva en politik i längden som försöker saluföra att folk är lata bara för att de inte vill jobba med slavjobb som fortsätter att öka de klyftor Vänsterpartiet vill minska, eftersom fler människor reagerar negativt på det.

Lägre standard på bostäder är en sak, men frågan är hur låg standard partierna vill ha på hela individens liv? Det går inte att sänka standarden på allt och tro att alla ler och är glada för det, och hur ska man kunna överleva på ickeavtalsenliga löner när det inte fungerar för utländska bärplockare heller?

Alliansen backar om vårdvalet i Stockholm och i Kronobergs län så vill S ha nya regler för vårdcentralerna. Det behövs en ny rödgrön sjukvårdspolitik om det ska bli en vettig förändring!

Mer media ab dn dn dn dn dn sds exp svd hd hd hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 18 augusti 2010

Apropå brott och straff

Det finns naturligtvis många politiska vinster att göra angående den förrymda pedofil som greps på tåg nu.

Det går också att komma ihåg att det handlar om en sjuk man som suttit inspärrad, på vad som verkar vara goda grunder, i 30 år.

Hade han, som så många sägs skrika efter, dömts till fängelse så hade han varit ute långt tidigare och kunnat göra mer skada.

Mer media ab svd dn exp gp svd hd hd dn dag dn skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Funkar inte sanningen så kanske lögnen fungerar

PJ Anders Linder, som är ledarskribent på SvD, väljer att ljuga för att få ihop sina argument i A-kassetvång kommer aldrig bli gratis, när han säger " Inom kort kan debatten mycket väl handla om hur skattesubventionerna av a-kassan kan minska snarare än öka".

Det är bara ett problem. A-kassan är överfinansierad och drar in mer pengar till statskassan än vad som går ut, och borde därför räknas som en extra skatt.

Debatten, om den vore ärlig så här i valtider, skulle istället handla om att man lade kostnaden av försäkringen i paritet med utgifterna för den. Det är ändå inte ett vinstdrivande företag vi talar om, utan en socialförsäkring som ska fungera.

Men det är bättre att vara lika tyst om det som moderaterna är om vem de står i skuld till när det gäller bidragen till deras parti. Det är det bara de och kristdemokraterna som är.

Frågan är vilka som de inte vill skylta med och hur väl det hade märkts på politiken vilka de gynnar? Bara det nya dyra Karolinska i Stockholm gör mig misstänksam och bidrar knappast till någon av den säkrare vård som Göran Hägglund försöker driva sin politik kring. Exakt samma sak gäller Apoteken som snarast blivit sämre.

I själva verket står de betydligt mer i skuld till hur de demenssjuka och andra hårt utsatta grupper har behandlats under de senaste åren, men de kan ju knappast räknas som en stark väljargrupp värda att försöka påverka...

I ljuset av diskussionen kring den egentligen rättvisa fastighetsskatten, som inte försvann som utlovat med alliansen, utan bara bytte namn till "fastighetsavgift" och plötsligt gynnade de med mest pengar, så finns det betydligt mer intressanta och viktigare rättvisediskussioner än den enda skatten som inte går att fuska bort. Den som ligger på oss husägare.

I övrigt så ligger centern och kristdemokraterna oerhört nära 4%-spärren och om åtminstone ett av de två mer onödiga partierna åker ur så kommer antalet mandat fördelas betydligt intressantare än om de med ett nödrop klarar sig.

Till sist så noterar jag att Fagersta är bäst i landet, vad det gäller ekonomi, enligt Dagens Samhälle, över landets alla kommuner.

Fagersta är sen många år styrt av Vänsterpartiet, som sen valet 1998, om jag inte minns fel, och är kommunens största parti.



Mer media svd svd svd hd hd hd hd hd dn dn dn exp exp gp gp ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 17 augusti 2010

Märkligt att se...

(texten räddad från google cache då jag klantade mig och tog bort den av misstag...)


En viss artist sägs användas för att rädda centern och försöker att införa allsång på deras valturné, ett i sig rätt innovativt och trevligt sätt att dra folk ska erkännas.

När hon sen blir uppsagd från sitt jobb hos LO, så väljer hon att vara helt oförstående till att de inte vill ha någon som sympatiserar med motståndarsidan föratt uppträda hos dem.

Frågan är varför inte den som betalar ska få ha rätten att tacka nej till att betala för någon som tidigare har motarbetat deras organisation genom att hjälpa motståndarna?

Konstigt nog så trodde jag att allianspartierna, och deras supportrar, tyckte det skulle vara lätt att göra sig av med människor de inte tycker passar i organisationen...

Värst av alla borgerliga kommentarer är centerpartisten Anders W JonssonJonas FalkLars Beckman och Tokmoderaten, som helt tappat koncepten...

Jag förvånas lite att en annars så god retoriker som Mina moderata karameller dras med i den allmänna hetsstämningen, och jag undrar om det är några andra egna företagare som ni tycker det ska vara omöjliga att avboka som företagare eller organisation när man inte tycker att de passar in?

Allianspolitik - för de som redan har det bra

Jag skrev om Ett bra och ett dåligt förslag i morse. Det dåliga handlade naturligtvis om Sabunis märkliga förslag om att korta föräldraledigheten för vissa grupper för att få ut dem på arbetsmarknaden, trots att hon snarare borde kritisera kd och den regering hon själv i högsta grad är en del av som inför vårdnadsbidraget, som inte bara förpassar kvinnor generellt in i hemmen, utan även cementerar invandrarkvinnor utanför integration och det svenska samhället.

Sopa rent framför sen egen dörr är det enda uttrycket som jag kommer i mitt huvud...

Inte för att det blev bättre sen under dagen på något sätt. Sen fortsatte Folkpartiet med att vilja ha elitklasser i grundskolan. Inte för att vara sån, men är det inte bättre att i första hand satsa på de som verkligen behöver hjälpen?

Den dagen man kommit bra mycket längre med utsatta människor och skolan är i bra mycket skick än idag och framförallt har fler lärare per elev och övriga vuxna i skolorna så då kan jag tänka mig att satsa på elitklasser. Det kommer inga utspel om att det är trångt för många skolbarn och att de behöver mer plats för att kunna tillgodogöra sig sin kunskap.

Men med fortsatt allianspolitik, som gäller att snåla in på så mycket som möjligt som riskerar att kosta pengar, för att kunna ge sänkta skatter så lär det aldrig hända och den drivs med oärlig retorik: Vi har inte särskilt hög sjukfrånvaro i Sverige längre och anledningen till att vi hade det går att läsa i den eminenta Kampen om sjukfrånvaron: Ett havererat rehabiliteringssystem. Det vill inte ansvariga moderata ministrar kännas vid alls.

Trots alla dessa faktum om en sämre och omänskligare så försöker kristdemokraterna låtsas om att de inte alls är en del av de som vridit samhället mot det hållet och valt att göra nästan alla välbetalda ministrar hundratusentals kronor rikare.

En politik för de som redan har det bra.






Mer media ab ab ab ab ab ab exp svd svd sds sds sds dag mnd dn dn gp nsk skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett bra och ett dåligt förslag

Det var inte så roligt, men rätt oväntat att den allmänna flyktingamnestin fick stryka på foten i den rödgröna politiken.

Däremot är det lite roligt, men möjligen naivt, att se att Miljöpartiet vill ursprungsmärka kläder. Själv försökte jag i många år bojkotta allt som kom från Kina eftersom jag ogillar att gynnar diktaturer. Det var till sist nästan omöjligt att ens hitta lite dyrare kläder som inte var därifrån.

Men sen kom det en regel som sa att det inte behövdes, och den regeln tror jag kom från EU, vilket gör det hela till ett lite naivt förslag från Mp att lyfta fram i just den svenska valrörelsen, eftersom det antagligen inte går att skapa nationella lagar som går emot eu:s lagar.

Det sämre förslaget kommer från Sabuni och handlar om att korta föräldraledigheten för utlandsfödda för att de ska ha lättare att komma ut på arbetsmarknaden.

Hon tycks fullkomligt ha glömt att hon sitter i en regering som har infört vårdnadsbidrag tack vare lätt tokiga kristdemokrater, som definitivt gör att invandrarkvinnor inte kommer ut på arbetsmarknaden och att barnen inte får möjlighet att utvecklas med andra barn, och så vidare... Och att Kd vill tvinga kommuner att införa vårdnadsbidrag, tvärtemot arbetslinjens och Sabunis åsikt.

Det är sannolikt ett led i folkpartiets försök att dra röster från Sd. I just det syftet kanske de kan göra nytta, men i övrigt så är det så här långt ett av valets större skämt.

 Mer media svd svd hd sds dag gp gp skd dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 16 augusti 2010

Är det media vi ska skylla på eller folkpartiet?

Frågan är om det är slarvig media vi ska skylla på eller Folkpartiet?

Nyheten att Retorik/Valexpert fick sparken från TV4 för att hon var politiker för folkpartiet hinner knappt svalna innan Alliansfritt Sverige lyfter fram att även svenska dagbladets retorikexpert är aktiv folkpartist.

Förra året försökte folkpartiet fuska via datorfusk, nu försöker de ta över media rapporteringen även på nyhetsplats.

Sen undrar jag dessutom, lite försynt, vem som kan ta en retorikexpert på allvar som inte inser att det är rätt dålig retorik att försöka framstå som neutral när man är allt annat än en neutral bedömare?

Det är ungefär lika trovärdigt som när kristdemokraterna igen utlovar ingen höjning av bensinskatten. För visst minns vi alla hur regeringen höjde den direkt efter förra valet?

Mer media dn dag dag svd svd kb sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det är inte utan man undrar...

Rut- och rotavdrag påstås ha gett 18 000 nya jobb.

Själv undrar jag hur mycket pengar som hade kommit in om man valt att göra som brukligt är, jaga de som begår brott  istället för att ge dem skatterabatter?

Det påstås att det kostat 10 miljarder, eller 55 000 kronor per jobb, att skapa 18 000 nya jobb. Hur många nyanställda hos skattemyndigheterna hade det behövts för att jaga rätt på de som tidigare var ointresserade av att betala sina skatter?

Frågan är om det är något annat ej tillåtet som vi ska ge bonus till?

Samtidigt så har priserna stigit för att anlita hantverkare, när andra branscher går baklänges.

Mer rimligt hade varit att dra ner arbetsgivaravgiften för alla branscher än att gynna några få eller att lägga pengarna på att ge mer möjligheter till hjälp för de som behöver det, som äldre och handikappade.

Som det är nu så är det de som haft råd ändå som får ännu mer pengar över.

Läs även Tälja guld med fällkniv

Mer media svt


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Mer orättvis beskattning

Igår skrev jag om Mona Sahlins sommartal och idag kommer det fortsatta reaktioner på det, inte minst från de borgerliga ledarsidorna.


Ska man bryta ner löftena, som både från Sahlin och Reinfeldt, till stor del handlade om, i vart fall det medierna rapporterade om, pensionärer och pensioner så går det bra att jämföra löftena hos Aftonbladet i Kolla så mycket får du i pension.


Personligen tycker jag det skulle utvidgas till att alla beskattas likadant oavsett om de jobbar eller inte, och oavsett anledningen till att de inte jobbar.

Jag tog mig och min i meniers långtidssjukskrivna sambo som ett exempel i Orättvis beskattning av sjuka och arbetslösa, och visade där hur min skatt procentuellt sett var lägre än hennes, tack vare jobbskatteavdraget.

Själva tanken är naturligtvis att man ska bli bättre på att söka jobb med större ekonomisk motivation. Men med tanke på att ersättningarna som sjuk eller arbetslös är låg så finns redan den motivationen och ingen rapporterar att jobbskatteavdraget har fått folk att varken söka eller få jobb i högre utsträckning.

Tyvärr tycks högern vilja behålla den typen av bestraffning. Reinfeldt ondgör sig över de som inte vill ge lägre skatter till de som jobbar. För egen del så tycker jag att jag med en inkomst klarar mig och har mindre behov av sänkt skatt och har mindre behov av ökad köpkraft än de som har låg inkomst, som sjukskrivna och arbetslösa har. Konstigt nog så tycks inte köpkraften de utan inkomst också ha räknas.

Mer media svd svd exp gp ab svd hd dn sds smp gp gp dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 15 augusti 2010

Sahlins sommartal

Mona Sahlins sommartal är inne lite på samma spår som mitt förra inlägg här, och lyfter att skattesänkningarna är viktigare än de verksamheter som behöver skattepengarna,  och brer på med sänkta skatter för pensionärer, om ekonomin tillåter det.

Inte för att vara sån, men naturligtvis vore det bättre om de fick det, och om ekonomin inte tillät det så är det dags att höja skatterna för oss som har en inkomst, om inte ekonomin tillät höjningen.

Hon nämner även en höjning av antalet timmar barn får vara i förskolan.

I grund och botten tycker jag även att det är bra med en höjning av hur många timmar man ska få ha barnen på förskolan. Möjligen kan jag tycka att 30 timmar, när det gäller arbetslösa och föräldralediga låter rätt mycket och dyrt.

Viktigare hade varit att tvinga kommunerna att låta föräldrarna själva ska få välja hur många timmar per tillfälle de ska få vara där och att mat då ska inkluderas, och inte som i min kommun där det är max 3 timmar per dag och ingen mat alls.

I övrigt håller jag med Lena Mellin i Aftonbladet att det borde varit mer prat om sin och de rödgrönas politik och vad de vill förändra, även om det självfallet är omöjligt att inte alls nämna motståndarna.

I övrigt så kan jag rekommendera Om att gå vilse i vårdkön, som visar att det inte alls måste vara snabbare eller billigare att börja använda sig av privat sjukvård, utan tvärtom. Utöver att det blir mer lidande för den sjuke.

Mer media svd dn dn sds exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp kb kb dag dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Orättvisorna riskerar att öka med skattesänkningarna

Det är fortsatt jämnt i opinionssiffrorna när det bara är en dryg månad kvar till valet. Det förvånar mig och det känns än mer som att det skett en förändring under senaste mandatperioden, som inte känns särskilt sympatisk alls.


Med tanke på hur Moderaterna slösar upp välfärdspengarna så verkar det som att fler och fler mycket hellre väljer att se mer pengar i egen ficka, istället för att vara säker på att få hjälp om de blir sjuka eller arbetslösa. Det räcker att gå tio år tillbaka i tiden, om ens det, för att det skulle vara svårt att hitta någon som erbjöd dig att teckna sjuk- eller arbetslöshetsförsäkringar, utöver de som sköttes via försäkringskassan eller A-kassan/Alfa-kassan och liknande.

Bortsett från att det är svårt att få en riktig försäkring, samt att de riskerar bli dyrare då någon vill tjäna pengar på dem, så är den största orättvisan att de som vanligtvis har störst behov av dem, är de som antingen inte får någon eller som får betala dyrast för dem.

Med tanke på att välfärdsfrågorna fortsätter vara viktigast så är det märkligt att se hur högerpartierna klarar sig undan. Själv tror jag att egoismen och det kortsiktiga tänkandet har blivit betydligt viktigare än innan, även i betydligt fler människors medvetande.

Kort sagt så är det svårt, för att inte säga omöjligt, att inse att man ska kunna få allt man förväntar sig av samhället om ingen vill betala för det.

I min egen kommun är det så absurt med underhållet och skötseln av offentliga lekplatser att människor åker till grannkommunen, vilket förklaras med bristande resurser av kommunalrådet. Frågan är om det är bättre för grannkommunen att vi sliter på deras saker och att människor åker bil i onödan för något som borde finnas här?

Igår gick vi igenom en del av området jag växte upp i och kunde konstatera att underhållet av park- och lekplatsområden i det området såg totalt annorlunda ut och att det lika gärna kunde vara en slumförort från en amerikansk film det handlade om. Tydligen är det viktigare med helt andra saker än att barnen ska kunna leka och barnen riskerar stängas ute av fattigdom.

Läs även Skattesänk Sverige tillbaka till medeltiden

Mer media svd svd svd svd hd dag dag gp gp gp ab ab ab ab ab dn sds sds skd skd kvp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!