torsdag 13 juni 2013

"Hur skulle det se ut om vi lade ner en skola bara för att vi inte kan bemanna?"

Pjätteryds skola har en jättefin verksamhet, som jag besökte för några år sen.

Kraven är att där ska vara minst 40 elever. Idag är det enligt en uppgift 24 elever. Det är alldeles för få för att få en välfungerande verksamhet som ger en vettig ekonomi.

Dessutom kommer det enligt rektorn inte att finnas behörig personal kvar till hösten och inga behöriga lärare som söker lediga tjänster dit.

Centerns dröm om att få älmhultselever att åka dit med buss fungerar i princip inte. 

Som det är nu får all annan verksamhet betala skolan i Pjätteryd och med tanke på hur illa både verksamhet och ekonomi är inom utbildningsnämnden så är det kostsamt på alla sätt och vis att hålla liv vid en skola som inte kommer uppfylla målen om ett år heller.

Centerns Claes Lindahl säger i tidningen Smålänningen (tyvärr inte online) följande:

"Hur skulle det se ut om vi lade ner en skola bara för att vi inte kan bemanna?"

Bortsett från att man enligt skolförvaltningen sparar 1,7 miljoner, till en skola stadd i konstant kris, så kan man efter det uttalandet dra slutsatsen att Centern kan tänka sig en tom skola helt utan lärare, i synnerhet lärare med utbildning. Huvudlöst är det minsta man kan säga om det!

Läser man centerns valmanifest inför valet 2010 så säger de bland annat att man vill återskapa lärartätheten som fanns innan 2009

Jag förstår mycket väl att centern inte längre vill ha kvar sin Vitbok om skolorna i Älmhult online, för hur skolorna än har blivit så har det inte blivit som centern påstod att de ville ha det innan valet utan bra mycket sämre.

Lärartätheten är sämre, i synnerhet med utbildade lärare på landsbygden. Och jag säger inte om att det är svårt att rekrytera lärare till en kommun där skolan inte får tillräckligt med pengar för att kunna drivas bra.

Det är ju viktigare att låna ut pengar till Trafikverket, för både Haganäsled och järnvägsövergång, på  minst 100 miljoner kronor tillsammans. Räntefritt. Trots att kommunen får betala ränta på minst 2 miljoner per år på alla utlånade pengarna och trots att man inte vet när man får tillbaka pengarna.Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!