lördag 31 december 2011

Nordens Ark November 2011 - Järv

Järven på Nordens Ark var lite som jag sa med Lappugglan, det var svårt att få några riktigt bra bilder, tyvärr.


Järven är ett djur vars existens jag visserligen känt till, men inte vetat mycket om och inte sett särskilt många gånger. Vilket i sig kanske inte är jättemärkligt, med tanke på att den inte hör hemma så långt söderut som jag bor.


Jag visste inte ens att den tillhörde familjen mårddjur, vilket jag i och för sig kunnat räkna ut om jag tänkt. Det var utan att tveka ett av de charmigare och roligare djuren. Oerhört nyfiken och den stod inte stilla många sekunder, vilket onekligen var en av anledningarna till att den var svårfotograferad. 


Jag vill minnas att vi stod rätt länge inne i det hägnet och charmades, vilket jag hoppas syns på filmerna under stillbilderna. 


Kartongerna innehåller mat, så att djuren får lite motstånd och något att leka med. För järvarna är oerhört leksna av sig, så även om maten är uppäten för längesen, så fungerar den tomma kartongen som leksak och det finns morgonen efter inte många synliga bitar kvar av kartongen.


I sista filmen var det inte utan att jag blev lite nervös när den kom springande så nära mig :)Den som vill se mer få gärna bli facebookvän med mig och hänvisa till att ni vill se fler bilder, eftersom jag lägger upp mer där än här: https://www.facebook.com/jerker.nilsson eller titta på övriga inlägg som är taggade med Nordens Ark.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Nordens Ark November 2011 - Lappuggla

Några få av djuren vi mötte blev helt eller delvis misslyckat, ur fotosynpunkt.


Å andra sidan så fick vi lite "bonus", för som med lappugglanNordens Ark, så var det inte alls planerat att vi skulle gå in och se den bli matad eller komma närmare den.


Men av en slump så stod en av de djurskötare som inte följde med oss och matade ugglan när vi körde förbi, så vi stannade till en rätt kort stund och fick se även den.


Den var fantastiskt majestätisk när den seglade nästintill ljudlöst fram för att ta sitt byte och den hade en imponerande vingbredd, som kan bli drygt 1,5 meter, som inte riktigt gick att ana när den satt stilla.


Den betecknas i Sverige som Nära hotad, och är så ovanlig att den vissa år inte rapporterats vara synlig för någon människa och att den är ovanlig beror till stor del på det förändrade skogsbruket.


Råttorna är för övrigt vad den matas med, men den här gången var den inte fantastiskt hungrig och fick inte alla de feta goda råttorna på bilden :)


Som sagt så är bilderna inte så bra och bäst behållning ger kanske den korta filmsnutten som kommer efter bilderna.Den som vill se mer få gärna bli facebookvän med mig och hänvisa till att ni vill se fler bilder, eftersom jag lägger upp mer där än här: https://www.facebook.com/jerker.nilsson eller titta på övriga inlägg som är taggade med Nordens Ark.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 30 december 2011

Nordens Ark November 2011 - Vargar

Förra gången vi varNordens Ark, så såg vi bara till vargarna en kort stund, tack vare ett litet barn som gick och ylade förvånansvärt likt en varg. Vilket gjorde att nästan hela flocken följde nyfiket med runt hela hägnet. Innan dess hade vi knappt sett de skygga vargarna...


Den här gången, med parken nästan folktom utöver oss och max 10 besökare till, trodde åtminstone jag att det skulle bli lättare och tack vare Mäktigt Möte och djurskötaren som sällskap.


Men icke! Trots att vi kom in i hägnet med mat, och att de mycket väl är van vid människornas lukt och existens och förknippar den med mat, så var de så skygga att de inte var i närheten så länge vi var i hägnet. Något man kan ta med sig ut i den vargdebatt jag har befunnit mig rätt hårt involverad i under perioderna som var när Kynna befann sig i mitt absoluta närområde, vilket slutade med att jag var med Naturskyddsföreningen för att Stängsla för vargen.


Vargen i sig är möjligen lite felplacerad på Nordens Ark, eftersom arten i sig inte är direkt hotad sett till världen. Men som det står på Nordens Arks hemsida, så är den i Sverige gravt hotad av människors oförmåga till att acceptera arten. Den gör helt enkelt nytta i parken för att få människor att inte tycka illa om den.


Även om den var blyg den här gången med så var den lite mer nyfiken och avslappnad i det stora hela än i somras och så vitt jag vet kan det svalare vädret få den att känna sig lite mer nyfiken. Det var något som gällde i princip alla djuren. När man var ensam med att titta på dem så kände man att de verkligen la märke till en, jämfört med när det stod gott om folk och tittade på dem i somras. Och naturligtvis såg de en själv långt innan man själv lagt märke till dem...Den som vill se mer få gärna bli facebookvän med mig och hänvisa till att ni vill se fler bilder, eftersom jag lägger upp mer där än här: https://www.facebook.com/jerker.nilsson eller titta på övriga inlägg som är taggade med Nordens Ark.
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Nordens Ark November 2011 - Snöleopard

Det andra djuret vi kom nära var Snöleoparden, som så här i efterhand skulle visa sig bli min absolut största upplevelse av alla besöken av djuren på Nordens Ark.

Anledningen var simpel, och rätt mänsklig. De var, trots att de var relativt stora vilda och livsfarliga kattdjur, ändå kelna och kurrande och påminde om vanliga katter. De var till och med så lika vanliga katter att de var kittliga på baktassarna när jag kittlade dem och de uppförde sig som en vanlig kelig katt när man klappade dem.

De som man kom närmast var honan och de två ungarna. Hannen var mer sur och lättirriterad efter mat. Ungarna har idag flyttats ut från hägnet till en annan djurpark och finns inte kvar. Så här i efterhand så var det tur att vi kom dit innan de flyttades.

Nordens Ark sponsrar forskning kring snöleoparden, eftersom det är ett djur man vet relativt lite om i vilt tillstånd, eftersom den lever upp till 6 000 meter över havet och där det är riktigt kallt. Men en del detaljer vet man, som att svansen kan innehålla mycket vätska för överlevnad och är oproportionerligt lång och tjock.

För att få komma så här nära, och få så bra guidning, så är man tvungen att beställa det Nordens Ark kallar Mäktigt Möte. I synnerhet i det här fallet, för min del som var, som ni ser och hör på filmen sist efter bilderna i det här inlägget, så var det roligare än julafton för en treåring och värt vartenda öre. Jag har aldrig haft en sån djurupplevelse så här långt, som att få klappa en snöleopard.

Den som vill se mer få gärna bli facebookvän med mig och hänvisa till att ni vill se fler bilder, eftersom jag lägger upp mer där än här: https://www.facebook.com/jerker.nilsson eller titta på övriga inlägg som är taggade med Nordens Ark.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 29 december 2011

Nordens Ark November 2011 - Amurtiger

Det första av alla våra nära möten med de vilda djuren på Nordens Ark började med Amurtigern. För att komma så här nära, och få extra information om djuret man möter och möjligheten att mata det m m så behöver man välja ett så kallat Mäktige Möte. Även om det kan tyckas dyrt så var det med bred marginal värt alla pengarna, inte minst för all info den medföljande djurvårdaren stod för. De två djurvårdarna vi hade var oerhört kunniga och trevliga personer som förhöjde upplevelsen rejält.

En av tigrarna här, den kastrerade hannen, visade sig inte vara helt renrasig utan var korsad med andra tigersorter, vilket var anledningen till kastrationen, vilket var synd eftersom han var tänkt att gå i avel.

Honan var viltfödd, där mamman hade dött tidigt och hade som man trodde först hannen varit renrasig så hade det blivit nytt dna inom aveln av tigern, eftersom hans gener först bedömdes vara mycket lite inavlade.

Det var en märklig upplevelse jag kommer att minnas väl, att se att de här stora och egentligen farliga djuren faktiskt kunde uppföra sig som rätt snälla huskatter, när de visste att det fanns mat i närheten.

Först fick vi vara med inne i köket för inte bara Amurtigern, utan även för övriga djur.

Den här dagen var det bland annat älg som stod på menyn.


Den här bollen var en tigerleksak som de dessutom tyckte var väldigt kul, vilket syns på alla riv- och bitmärken på bollen.Stoppar man mat eller skinn innanför den här stocken, som går att skruva ihop hårt, så har tigrarna och flera andra av kattdjuren lite att syssla med och bry sig om för att slippa bli uttråkade.


Den här säcken med ull och skinn hängs upp från ett träd för att tigrarna ska få en möjlighet att hoppa och försöka få ner den.


Undertecknad fotar genom rutan, vars existens jag är rätt glad för :)


Den som vill se mer få gärna bli facebookvän med mig och hänvisa till att ni vill se fler bilder, eftersom jag lägger upp mer där än här: https://www.facebook.com/jerker.nilsson eller titta på övriga inlägg som är taggade med Nordens Ark.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Kajsa Grytt Kafe dé Lux Växjö 28 december 2011Intervjun inför Kajsa Grytts spelning på Kafé de Lux i Växjö den 28 december gjorde verkligen skäl för rubriken på den intervju och artikel som gjordes om henne i Smålandsposten inför spelningen: Orädd Kajsa Grytt på dé Lux.


En, enligt sitt twitter, nervös Kajsa Grytt gjorde en fantastisk spelning. Fan vet om ändå inte recensenten i Smålandsposten var den modigaste som i sin årsbästalista hävdade i förväg att konserten blev årets näst bästa, men i själva verket så ångrar hon sig och inser i efterhand att det var den absolut  bästa.


Jag kan bara hålla med henne. Det finns alldeles för få artister som opretentiöst och naket nog kan ställa sig med enbart en elgitarr (och vid några få låtar en akustisk gitarr) för att kunna spela både hårda och nakna låtar och hålla en fantastisk humor och kontakt med publiken.


Det klarade hur som helst Kajsa Grytt i går i Växjö och alla ni som inte var där kan bara avundas möjligheten att få se henne mer levande än någonsin på en liten illa belyst scen som den i Växjö.
Jag såg henne på Helsingsborsfestivalen tidigare i år, då med band och sen på Bokfestivalen i Kristianstad under hösten, där bandet skulle varit med men fick förhinder. Som jag skrev då så är hon betydligt bättre och intressantare när det enda som kan förhindra henne är hennes egen gitarr och inte ett helt bands brötiga ljud, så att man verkligen hör sången och texterna helt och full.


Som tidigare så kommer det att finnas fler bilder och filmer på min Facebooksida, utöver de som kommer under texten, så ansök gärna om vänskap för att se dem också.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 28 december 2011

Nordens Ark November 2011 - Lantraser

Till att börja med så var vi själva på besöket, och valde att gå till lantraserna, som vi inte alls hunnit med förra gången vi var här.

Jag får erkänna att jag är så dålig på de här raserna att jag får gissa mig till, så det är bättre ni själv går till Nordens Arks sida för lantraser, för att gissa vem som är vem på bilderna :)
Den som vill se mer få gärna bli facebookvän med mig och hänvisa till att ni vill se fler bilder, eftersom jag lägger upp mer där än här: https://www.facebook.com/jerker.nilsson eller titta på övriga inlägg som är taggade med Nordens Ark.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!