måndag 13 december 2010

Förståelse för andras flykt

Apropå vad jag skrev om igår i Vilka blir konsekvenserna om sprängningen i Stockholm, så är det minst sagt märkligt hur olika individerna behandlas av media och kommentatorer.

Jag noterade att Kalle Larsson från Vänsterpartiet skrev på Facebook, så kan man fråga sig varför en vit man som sköt invandrare i Malmö ansågs vara en "ensam galning" och en svart man som spränger sig själv i Stockholm genast är en terrorist... Båda händelserna passar väl in på Wikipedias förklaring av ordet Terrorism.

Själv konstaterade jag att självmordsbombare tyvärr inte är särskilt ovanligt, i andra delar av världen, och att ett samhälle med många sådana risker är ett samhälle man behöver fly ifrån, vilket borde få någon att fundera över varför människor alls flyr till länder som Sverige där sådan här saker sällan händer.

När alla i Sverige reagerar som de gör, hur skulle människor då känna om det var något som hände dagligen och om det dessutom inte fanns någon att varken utreda vad som hänt eller att sköta om de som blir skadade?

Sista gången något jämförbart hände här så gällde det den svenske OS-bombaren.

Jag hoppas själv att det här verkligen är ett undantag från lugnet och att alla tar sig en funderare på om det verkligen är rimligt att behålla soldaterna i Afghanistan, ett land fler och fler andra länder är på väg bort från och ställer sig frågande till. Blir den enda konsekvensen av den militära satsningen att vi plockar hit kriget också, så hoppas jag verkligen att de ansvariga döms för att ha skapat mer otrygghet och osäkerhet för alla.

Sen ska man självfallet inte överdriva riskerna, för det kommer fortfarande vara så att den största risken för din hälsa via våld är män och alkohol, gärna i kombination. Men den diskussionen är sällan särskilt närvarande eller stor, och når endast media via rapporter om slagsmål eller rattfyllor, utan någon vidare kommentar kring varför de sakerna finns.

Läs också Vilka blir konsekvenserna från gårdagen, för hur man än vänder och vrider på det inträffade så finns det inga bra saker att vänta i slutändan för någon, utom för sd och dess anhängare...

Konsekvenserna av att det officiella Sverige nästan tar ett dygn på sig att reagera skrämmer mig mer, för någonstans har inte myndigheterna lärt sig mycket efter Tsunamikatastrofen...

Uppdaterat Till sist kan jag lägga till Europols statistik över terrorbrott i Europa, som inte oväntat visar att Sd:s närstående partier är värst:

Europols statistik över terrordåd i Europa 06-09:
Total number: 1770
Islamic: 6 (0.34%)
Right Wing Ethno-Nationalist and Separatist: 1596 (90.17%)
Left Wing: 106 (5.99%)
Other/Not Specified: 62 (3.50%)
Uppdaterat 2 Det är illa nog med religiöst attackerande tokstollar som riskerar våra liv. Men det blir knappast bättre med rastistpartiets idioter som gör utspel som snarast verkar vara glada åt den här händelsen. Hur cynisk kan man vara i sin strävan efter ett vitt Sverige, och glatt utropa "äntligen"?

Trots att sd säger sig vara svaret på den här typen av händelser, så visar det sig återigen att man inte kan dra alla över en kam, som exempelvis när muslimer ordnar demonstrationer mot terrordådet, för självfallet så drabbar det dem hårdast och sett över världen så är det mest muslimer som dör i självmordsattentat.

Att S byter fot och plötsligt kan tänka sig att signalspana igen via FRa förvånar mig inte alls. Det kan knappast vara lösningen att ta till diktaturlösningar för att komma tillrätta med problem i en demokrati.

Mer media svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp skd skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk ab ab ab ab hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smp exp exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

16 kommentarer:

 1. Ja, det verkar alldeles klart att det inträffade hänger ihop med Sveriges engagemang i bl.a. Afghanistan. Och tyvärr så är risken stor att Sverige i.o.m. det riskerar att dra kriget till Sverige.

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Jag hoppas att vi har Spanien som föregångsland och besinnar oss, så det inte blir samma tokreaktioner här som i USA. Spanien är ett land som år efter år plågades av terroristattacker från ETA - men där vägrade man att ge efter för rädslan och fortsatte ha ett öppet och demokratiskt samhälle.

  /Karin

  SvaraRadera
 3. Som vanligt sitter de röda glasögonen på. Så här står det om 2007-2009 (lägg märke till att seriös forskning skiljer på separatism och högerextremism):

  Sammanlagt antal: 1316

  Islamistisk: 3 – 0,2 procent

  Separatistisk: 1166 – 88,6 procent

  Högerextrem: 5 – 0,4 procent

  Vänsterextrem: 89 – 6,8 procent

  Annan/Icke specificerad: 53 – 4,0 procent

  SvaraRadera
 4. "Jag noterade att Kalle Larsson från Vänsterpartiet skrev på Facebook, så kan man fråga sig varför en vit man som sköt invandrare i Malmö ansågs vara en "ensam galning" och en svart man som spränger sig själv i Stockholm genast är en terrorist"

  Då kan jag berätta för dig att kallas för "lasermannen" väldigt tidigt, och det är utan att veta hans motiv överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 5. PS För övrigt anser jag, efter att ha läst kommentarerna och dina svar här nedan, att du är ett under av tålamod :) Jag vet inte många andra som skulle ha orkat.
  /Karin

  SvaraRadera
 6. Smidigt att du väljer statistiken där Right Wing och separatist är ihopslaget.
  http://www.makthavare.se/2010/12/13/forsvinnande-liten-andel-islamistisk-eu-terrorism/
  Sammanlagt antal: 1316
  Islamistisk: 3 – 0,2 procent
  Separatistisk: 1166 – 88,6 procent
  Högerextrem: 5 – 0,4 procent
  Vänsterextrem: 89 – 6,8 procent
  Annan/Icke specificerad: 53 – 4,0 procent

  Jobbigt när verkligheten inte stämmer med det man vill säga va? Men det går ju att åtgärda.

  Och för att förekomma, jag stöttar inte SD, jag är kraftigt besviken över att de är i riksdagen. Men man ska inte skjuta raketgevär i glashus, och det är det du sysslar med just nu.

  SvaraRadera
 7. Karin - Det var ett bra exempel att jämföra med! Tack. Och tack för att du tycker att jag är tålmodig :) Jag är nog främst luttrad och de värsta kommentarerna kommer aldrig fram. Men jag tror jag har diskuterat så länge på nätet att jag aldrig blir på allvar arg oavsett vad som sägs, eftersom det är lättare att säga saker värre än vad man gjort annars.

  Sebbe - Lasermannen och vad han hade för motiv, vad hade det med något att göra?

  Jolalus/Mosebacke - Separatism och högerextremism ligger nära varandra på många sätt så jag förstår varför man slår ihop dem. Men oavsett vad så är de islamistiska attackerna är så få, så jag undrar vems verklighet som är jobbigast egentligen? Uppenbarligen är det andra grupper som är farligare.

  SvaraRadera
 8. "Alltid Rött..."

  Jag tycker verkligen inte att islamistiska attacker är något vi behöver oroa oss för, och har aldrig tyckt, så min verklighet är inte jobbigare nu än den var innan jag såg den här undersökningen.

  Separatism/högerextremt håller jag inte med om fullt ut. Det är ju väldigt vanligt att separatistiska organisationer är socialistiskt drivna, eller för den delen religiöst (IRA motsvarande).

  Jag anser att man utifrån statistiken kan göra vissa bedömningar. Separatism behöver vi inte vara särskilt oroliga för. Ingen del i Sverige har en sådan stark strävan efter självständighet, jag ser varken Skåne eller Samerna som någon större grogrund för terrorkampanjer.

  Jag rankar risken följande:
  Vänsterextrema grupper. AFA etc. har ju redan visat att man inte tvekar för att använda våld mot vare meningsmotståndare eller företag. Visst, att målet skulle bli civila oskyldiga är inte så troligt men 3e-partsoffer är ju sannolikt.

  Högerextrema grupper. De har gjort det förut med flyktingförläggningar etc. Dock räknar jag inte SD hit på samma sätt som jag inte räknar VP till förra paragrafen. Oavsett vad jag tycker om deras åsikter så verkar de satsa på att försöka åstadkomma målen den demokratiska vägen. Men det är klart, att SD får föra ut sina ideér kan ju inspirerar människor.

  Så jag håller helt med dig om att Islamistiska attacker inte är något stort hot, vilket jag aldrig påstått.

  Dock skulle jag vilja se mer specificerad statistik på hur attackerna genomförts etc. vilka de riktat sig mot. För det som är speciellt med bomben i Stockholm är ju sättet den inriktade sig på att döda så stor mängd random civila som möjligt. Detta sysslar inte Vänsterextrema med i samma utsträckning (och inte heller högerextrema som riktar sitt hat väldigt snävt, de skulle inte vilja ta risken att skada en svensk. Så inte av några nobla skäl utan just för att de är så vridna) Denna typ av attacker är ju näst intill unika för vissa separatistgrupperingar och för vissa islamistiska grupperingar, därför vore även den statistiken intressant. Men som sagt, nej, inget jag känner mig särskilt hotad av. (Beror också på vad som kommer fram om de påstådda andra sprängladdningarna i Stockholm som inte detonerade).

  PS. Ja, "lasermannen 2" kan med rätta benämnas ensam galning fram till vi har bevis för något annat. En självmordsbombare är så gott som aldrig detta. Det må verka så men sådana attacker är ytterst komplicerade ur planeringssynpunkt, det visar historien, på en självmordsbombare får man nog räkna med en stödgrupp på 5-12 personer. (Tror ni mig inte så finns det spaltmeter skrivit om detta både på nätet och diversen kurslitteratur för kurser på unviersitet inom terrorism etc.) Detta gör att ensam galning inte blir ett passande epitet även om personen i fråga var en galning. Det är mer planerat än så.

  Slutligen, om jag framträtt som otrevlig, dryg, eller för den delen främlingsfientlig eller SD:are i något av mina inlägg vill jag be om ursäkt för den första delen och dementera den andra. Jag lyfter vissa frågor, inte för att jag "brinner" för dem utan för att jag anser att de be dissekeras just för att kunna bemöta liknande åsikter.

  SvaraRadera
 9. I dessa dagar är det populärt hos islamförsvarna att försköna lördagens terrorattack i Stockholm. En av de vanligaste metoderna är att förenkla hela frågan om islamrelaterad terrorism till att den bara påstås handla om ”galenskap”. Den retoriken visar antingen på en total okunskap om islams urkund Koranen eller en påtaglig blindhet för verklighet och fakta.

  Även ondskans toppfigur Adolf Hitler har under alla år haft epitetet ”galning”. Men så enkel är inte verkligheten. Hitler och hans underhuggare byggde sin fasansfulla lära, diktatur och politik på den nazistiska ideologin. Men var han ”galen” ur strikt biologisk synvinkel? Ja, därom tvista väl de lärde.

  På samma sätt förhåller det sig med ondskan inom islam, alltså islamismen och annan muslimsk extremism i världen. De extrema muslimerna hämtar sin näring ur islams urkund Koranen och ”profeten” Muhammed och hans oftast destruktiva budskap.

  Ordet ”galen” i de här sammanhangen förringar egentligen hela frågan väsentligt. Gissningsvis beror ordvalet hos Maria Ferm och hennes åsiktsfränder till stor del på en beröringsångest inför grundproblemet – att islam faktiskt är en uttalat ondskefull religion och en grym totalitär politisk ideologi.

  Den som vågar påpeka den här sanningen i ett offentligt sammanhang med politiskt korrekta mångkulturförsvare blir omedelbart brännmärkta med ordet ”islamofob” i pannan. De blir med all sannolikhet även stämplade som ”rasister” och ”främlingsfientliga”.

  Det är en stor tragik för Sverige att vi fortfarande behandlar islam och islamism som katten kring het gröt. Journalister och ledande politiker talar gärna om ”en enstaka galning” och bortser konsekvent från själva grogrunden till islamistisk terror i världen – budskapet i Koranen och från ”profeten” Muhammed.

  Hela det politiska etablissemanget och de flesta journalisterna borde snarast gå en grundkurs i vad islams urkunder faktiskt innehåller. Där hittar vi själva roten till ”galenskapen”. På sikt kanske vi kan börja kalla sakerna vid deras rätta namn.

  SvaraRadera
 10. Vänsterextremism med - de höga separatistsiffrorna beror på att Spanien och Frankrike räknar alla separatistrelaterade brott som terroristbrott (och ETA-brott i Spanien och Frankrike är huvuddelen av separatismen, korsikaner och nordirländare står för resten). Och ETA är ju marxist-leninistiskt, om man skall ägna sig åt fingerpekande; enligt statistiken begås ju ungefär 2/3 av alla terroristbrott i Europa av extrema vänstergrupper. Rapporten var lätt att få tag i, kolla själv upp det hela!

  Dessutom rapporterar tydligen inte Storbritannien in data om islamistisk terrorism. Och till slut kan man kanske tycka att en sammanställning av antal offer faktiskt också skulle kunna vara belysande - rätt många dog ju i Madrid, London och i tjetjenska terrordåd i olika delar av Ryssland. Varken sekulära separatister av valfri färg, höger- eller vänstergrupper verkar vara lika intresserade av att skada civilbefolkningen; islamistisk terrorism är ett hot mot Europa, även om det inte finns någon anledning att måla fan på väggen.

  SvaraRadera
 11. Lasermannen I hade ju morden som rökridå för sina rån, vilket inte gör honom till terrorist utan bara väldigt vrickad eftersom målet att förbättra sin egen ekonomi inte kan räknas som att man vill tvinga fram politiska förändringar och Lasermannen II´s motiv är väl inte helt klarlagda ännu, helt klart är ju att han inte har alla hästarna i stallet heller...

  Sen vad gäller statistiken så väljer man ju alltid den senaste statistiken, inte den som är mest vinklad som man vill ha det om man inte vill framstå som en politiker/annan typ av lögnare. Plus att det vore ju mer intressant med en förteckning över förluster som dåden orsakat eftersom terroristdåden i London och Madrid ju var många ggr värre än när nån bara spränger en ensam bil eller dyl. Sen har ju muslimska fanatiker en till sak som ligger dom till last och det är ju att de flesta andra terrorister väljer ut mål som de anfaller medans muslimerna slår specifikt mot civila, något som ju faktiskt är förbjudet även i krig. Inte ens AFA/nassarna skulle ju få för sig att smälla en bomb som bara dödar oskyldiga!

  SvaraRadera
 12. Mosebacke - Jag tyckte du uttryckte dig oerhört väl och jag har inget att säga emot det du skriver! Själv tror jag dock att de som löper störst risk för den här typen av kriminalitet är invandrare i flyktingförläggningar o dyl som jag tror kommer att få det svårt närmaste åren. Vanligaste våldet folk råkar ut för kommer dock att i vanlig ordning vara det som beror på alkoholen.

  Gunnar - Det går inte att påstå att alla muslimer är potentiella terrorister, som debatten oftast brukar gå ut på.

  Jakob - Jag är osäker på om jag skulle välja att kalla exempelvis IRA eller protestanterna på Irland för något håll politiskt sett. Samma sak med ETA. Det känns inte som det är de inriktningarna som ligger till grunden för deras aktiviteter.

  Ove - Det där stämmer inte riktigt. Visserligen sysslade han med rån också men det är osant att han inte dödade för att han tyckte illa om invandrare. Hade det varit rånmord han sysslade med så kanske du kunnat ha rätt. Men mord för att dölja rån är ett oerhört långtsökt resonemang.

  Hade du kunnat din historia så kan du se att exempelvis bombningar o dyl på Irland för inte så många år tillbaka och ETA:s sprängningar också riktat sig mot civilbefolkning. Det finns ett antal bomber som sprängdes i London under jultid som några exempel.

  SvaraRadera
 13. "Separatism och högerextremism ligger nära varandra på många sätt så jag förstår varför man slår ihop dem"
  med tanke på att den direkt högerextrema terrorismen står för mindre än 0,5% av guppen separatism/högerextrem.tror inte du att man skulle hitta en minst eller större andel vänsterextrema inom gruppen separatism?
  och varken ETA eller IRA kan väl anses vara höger?
  jonas arbetare

  SvaraRadera
 14. Jag ser det som att sepatarismen ligger nära högerextremismen eftersom man enbart värnar om sin egen lilla grupp och de gränser som finns för dem gentemot andra, oavsett om det gäller kultur, ras, religion, geografiska gränser eller något annat. Någon som är till vänster värnar om större grupper.

  SvaraRadera
 15. finns det någon pålitlig källa till denna statistik vill gärna se den. Mvh joakim

  SvaraRadera