lördag 24 april 2010

Att sila mygg och svälja kameler

Jag läser om hur Heidi Avellan skriver om Samma gamla visa, att vänstern kritiserar att högern är de som äger tidningarna.

Ärligt talat så stöter jag betydligt oftare på påståendet om att journalister är vänstervridna, som undersökningar lär ha visat för ett antal år sen, och att det påverkar vad journalister skriver om.

Att det sen är så att ekonomiska och politiska journalister oftast inte är åt vänsterhållet är det däremot få som vill berätta...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


Kul att Göran Skytte gillar kultur

Det är kul att läsa att Göran Skytte gillar kultur, oavsett vad för typ av kultur det handlar om.

Det är däremot märkligt, som kommentatoren Kerstin säger, att den första gången den 19 aprill dokumentären om Ann-Sofie Mutter, som Skytte nämner, visas på tv-kanalen Axess enligt mätfirman MMS inte har mätbart antal tittare, det vill säga under 1000 tittare.

Undrar hur det går att göra tv-program, och bra sådana i synnerhet, när ingen tittar och med andra ord ingen vill betala för det? Det tog jag för givet var en av huvudpunkterna i den radikalt borgerliga Skyttes åsiktsregister...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Gammal nyhet om Johnny Depp och rock'n'roll

Aftonbladet försöker göra en nyhet av att Johnny Depp "äntligen" ska få leva rockstjärneliv. Det är inte mycket till nyhet ärligt talat...

Det har han gjort förr, redan så tidigt som 1994, med Shane MacGowan som förr sjöng i The Pogues. (Bild finns här som är lite bättre)

Han har även spelat, både på skiva och live, med Iggy Pop, som spelades in av fransk tv och som finns utgiven på en bootleg som heter Nightclubbing in Paris.

Utöver Johnny Depp så är även hans fru, Vanessa Paradis och Chrissy Hynde från The Pretenders med under den konserten, som jag räknar som en av de bästa med Iggy Pop någonsin.

Som grädde på moset samarbetar MacGowen och Depp i covern av "I put a spell on you" för en låt som gjorts till förmån för katastrofen i Haiti, med ett antal andra artister.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 23 april 2010

Dags att förändra presstödet

Kulturministern vill se över presstödsreglerna och det som krävdes var en rasistisk tidskrift som ges ut av Nationaldemokraterna.

Frågan är om det är det som är anledningen till att se över presstödsreglerna och om det inte borde vara något annat som styr över vilka som ska få presstöd?

Bakgrunden är att en av redaktörerna som bestämmer om vilka som ska få presstöd väljer att avgå för att han inte vill att Presstöd inte ska användas för att finansiera rasismen:

Det behövs inte många minuters läsning för att se att redaktörerna för den här tidningen hade trivts bra på Rasbiologiska institutet. Det är kort sagt en rasistisk tidning som skattebetalarna stöder.
Och så måste det vara säger systemets försvarare, eftersom nämnden inte får ha åsikter om innehållet. I Presstödsförordningens tredje paragraf kan man läsa: ”Presstödsnämnden får vid tillämpningen av denna förordning inte ta hänsyn till vare sig tidningens politiska inställning eller dess ställningstagande i enskilda frågor.” Inte ens om innehållet är direkt olagligt går det att neka presstöd.
I sändningstillståndet för Sveriges Television och Sveriges Radio vågar man däremot ta ställning till innehållet: ”Det är inte heller tillåtet med program eller inslag som är uppenbart kränkande för något av könen eller mot människor med viss hudfärg, nationalitet, religion eller sexuell läggning”, slås det fast.
Public servicebolagen är alltså förbjudna att driva rasistisk propaganda medan presstödssystemet betraktar den rasbiologiska tidningen Nationell idag som ett bidrag till mångfalden. I Presstödsnämnden finns många kompetenta personer med gott omdöme, som borde få vettiga regler att arbeta med.
Jag tycker han för fram en mycket relevant poäng i jämförelsen med sändningstillståndet för SvT, som säger att de inte får kränka utifrån kön eller hudfärg, sexuell läggning, nationalitet eller religion.

Samma regler borde naturligtvis vara mer än lämpliga för att förändra urvalskritieriet även för presstödet.

Sen borde man å andra sidan diskutera om vi alls ska ha presstöd när det gäller tidningar som inte bara går ihop utan även ger vinst? Att ha det till tidningar på orter där det finns en stor dominant tidning, där en av dem har det svårt att att få ekonomi i det hela tycker jag är en annan sak som gynnar demokratin.

Mer media svd svd dag dag ft sds smp skd hd dn dn dn dn dn dn nsk exp ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!
Då är jag hellre långsammare...

Jag noterar att Expressen skriver om spring mindre och bli snabbare.

Lösningen är självfallet intervallträning...

Jag har bara testat det ett par tre gånger, om jag inte minns fel så var det inför Broloppet i Malmö 2004, som är en halvmara på lite drygt 21 km.

Jag har verkligen inte en aning om hur andra kan fortsätta med den typen av träning för själv kände jag bara att jag drog mig för att alls träna, och hellre lät bli helt och hållet.

Det sköna enligt mig med att träna, att komma ut och röra sig och andas frisk luft och vara i skogen, försvann någonstans och det blev bara tråkigt, jobbigt och plågsamt.

Det är möjligt att jag också blivit bättre tränad om jag tränat seriös intervall, men är det inte roligt också så funkar det inte.

Det som däremot funkar, och som jag läst någon annan expert uttala sig om, är att höja tempot rejält i slutet på den längre löprundan.

Jag har något vagt minne av att det bör vara runt den sista tredjedelen av det man tränar. De gångerna jag varit vältränad nog att våga mig på något sånt, till skillnad från nu när jag inte varit helt skadefri på över 1 1/2 år, så har jag höjt tempot lite de sista kilometrarna, för att försöka springa den sista kilometern så fort som möjligt, och ha som mål att försöka springa den sista kilometern fortare än jag gjort tidigare.

Det upplevde jag funkade då och jag hoppas det inte bara var i hjärnan den förbättringen satt :)

Har jag fel så är jag mycket hellre lite långsammare, mot att jag får njuta lite mer av träningen, ty bra på allvar kommer jag aldrig att bli varken på löpning i sig eller på orientering.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


Politik

Regeringens politik lurar er skrev jag om igår och jag noterar att de fortsätter genom att försöka se ut som om de vill skydda människors integritet, men samtidigt inför de egentligen värre fra- och ipred-lagarna.

Tidigare har de även varit för samkörning av de register de numera säger sig vilja agera mot, vilket riskerar att förvärra situationen för den enskilde medborgaren.

Lustigt nog så tror jag inte de här sakerna påverkar så mycket, och med tanke på hur många säger att de inte har något att dölja eftersom de har rent mjöl i påsen, så är det knappt jag förstår de som tycks vara upprörda över det ena, men inte det andra...

Jag noterar i vart fall att många är redo att byta block i det kommande valet, och det kan vara en rätt tydlig signal då de 20% som nämns är en rätt hög siffra i ett osäkert val. Det kan göra att exempelvis reklam i tv, som moderaterna ska satsa på, något det inte varit mycket av förut, kan bli tungan på vågen.

Å andra sidan så kan det också stjälpa partiet om de misslyckas, för långt ifrån all reklam som gjorts, oavsett för vilken produkt vi talar om, har fått önskad effekt...

Mer media svd svd dn dn dn exp exp hd hd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sluta göra våld på kvinnornas frihet!

För några månader sen skrev jag inlägget Den fria viljan måste tillåta även ofrihet:

Muslimer, inte minst i Sverige, har jag skrivit om några gånger.

Som jag hela tiden har hävdat så går det inte att tala med tvång eller kvinnoförnedring per automatik med burkor eller liknande former av slöjor, de gånger det handlar om kvinnor som har det av fri vilja. Inte mer än att man hävdar att det är kvinnoförnedrande (eller mansförnedrande) att ha S/M-sex som begränsar någons frihet på ett sätt som de flesta andra anser vara förnedrande på ett negativt sätt.

Jag noterar, som jag hela tiden hävdat, att det finns de kvinnor som gör det av fri vilja, och som dessutom inte tycks vara så hemskt tysta och förskrämda som påstås av de så kallade "kvinnokämpar" som inte vill låta kvinnorna välja själva, utan gärna vill ha klädregler utefter religion som vilken taliban som helst...

Lika lite som man kan dra alla kvinnor från muslimska länder över en kam, som jag skrev om för ett tag sen efter att ha träffat en muslimsk kvinna som bröt radikalt mot mångas fördomar, lika lite kan man uppenbarligen dra alla som säger sig värna om kvinnor över en och samma kam.

När det gäller andra problem när det gäller jämställdhet och kvinnor så saknas många av er allt som oftast...

Den texten känns alltjämt aktuell i samband med att Belgien diskuterar burkaförbud, och det i ett land där endast 30 personer av närmare 11 miljoner anses beröras av lagen...

Enligt Annika Ström Melin hos DN är det dessutom inte särskilt effektivt:

Är ett förbud ens effektivt? Sannolikt inte. En studie som publicerades i somras visade att en stor del av de franska kvinnor som klär sig i burka har konverterat till islam. De är födda och uppvuxna i Frankrike och det är inte svårt att gissa att slöjan är ett slags protest. Risken är att ett förbud förvandlar burkan till en förment frihetssymbol i Europa.
Vem vill leva i ett land där kvinnor i burka inte får visa sig på gator och torg, inte får åka buss eller sätts i fängelse? Inte jag.
Eller för att hårddra det: Vem vill leva i ett så odemokratiskt land att det stiftas lagar om vilka kläder du ska få ha på dig? Det gör inte landet och lagstiftarna, samt de som är för ett förbud, bättre än de religöst extrema länder som tvingar på på burkor och slöjor på de som inte alls vill ha dem och det är märkligt att upplysta länder som normalt sett insett att religionsfriheten är en del av demokratin väljer den här vägen.

En mer relevant diskussion är den om våldtäkter och varför så många våldtäkter läggs ner:

Oavsett de åtgärder regeringen hittills vidtagit så kvarstår tyvärr de problem som Amnesty pekar på i sin rapport. Uppemot 90 procent av alla anmälningar om våldtäkt tas inte ens upp för behandling i domstol. 2006 blev sex personer fällda för våldtäkt trots att nästan 4 000 personer blev anmälda. Vad sänder detta för signaler utåt? Jo, att våldta en kvinna inte är värre än att snatta ett paket tuggummi på en Ica butik.
Att våld mot kvinnor fortlever är ett bevis på de ojämlika maktrelationer som finns mellan kvinnor och män i Sverige.
En väg att försöka komma tillrätta med det problemet är att inrätta särskilda mottagningar för våldtagna:

Bland annat vill de införa sexual undervisning som ett obligatoriskt moment i lärarutbildningen och bygga ut det psykosociala stödet till personer som utsatts för sexuellt våld. Samtidigt bör regeringen tillsätta en oberoende granskningskommission för att identifiera brister i polisens och åklagarnas utredningar av våldtäktsärenden.


Mer media svd svd svd svd dag dag gp exp exp sds gp dn dn skd smp smp skd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!
torsdag 22 april 2010

Mer om mardrömmar...

Jag skrev för någon dag sen om att jag har en mardröm, där jag syftade på att det är en mardröm med mer konservativa politiker i riksdagen i form av fler kristdemokrater och sd:are...

När man läser KDU:s ordförandes inlägg hos Aftonbladet idag, så blir det än tydligare, Att skaffa barn är ett åtagande:När ett föräldrapar glider ifrån varandra och till slut splittras för att de under lång tid har haft svårt att få ekonomin eller den gemensamma tiden att gå ihop, ja då är det ett misslyckande som även vi politiker måste ta på oss en del av ansvaret för. Vi måste åter möjliggöra för barnfamiljer att kunna klara av sin ekonomi och ha möjlighet att prioritera sin vardag på ett bra sätt. Av ekonomiska skäl kan idag få familjer till exempel välja att minska på arbetstiden för att på så sätt få mer tid för barnen. Ett annat problem är att mer än 40 000 unga föräldrar står utan egen bostad och är hänvisade till att hyra andra eller tredje hand alternativt bo hos de egna föräldrarna.


För det första så vill jag ge honom rätt i en sak, det ÄR ett åtagande och politikerna kan, men måste inte vara, en del av anledningarna till att en relation inte fungerar.

Men det gäller också att komma ihåg, bäste kdu-ordförande, att nedskärningar i socialförsäkringarna, vilket har gett många arbetslösa och sjuka sämre ekonomi, är något ni i Kd  har medverkat till. Varför är ni inte mer intresserade av att ge även fattigare familjer en ekonomisk grund att stå på?

För det andra så har han naturligtvis fel i att det nödvändigtvis måste vara en försämring för barnen efter en skilsmässa.

Risken är att man, som sägs av Helene Sigfridsson, skuldbelägger när man inte måste göra det:Forskningen visar att barn till lyckligt skilda mår bättre i vuxen ålder, än barn till olyckligt gifta. Skilda föräldrar har en viktig uppgift, att upprätthålla goda relationer efter skilsmässan. Där ser vi att samhället ofta brister i att hjälpa föräldrar som söker extra stöd med samarbetssvårigheter.
Att som kdu väljer att göra, sätta etiketten splittrade på människor och familjer är farligt. Det belägger dem med skuld och skam. Det är en värdering. Det finns ingen anledning att värdera familjer olika, eller rangordna dem. Istället ska vi värdesätta och stötta familjen så att den kan vara trygg och välfungerande oavsett vilka som ingår i den.
Jag tror att nästan alla vuxna människor har varit i ett förhållande som inte fungerat och vet hur det påverkar en som person och det behövs inte mycket fantasi för att förstå att det riskerat påverka även barnen.

I slutändan kan det till och med bli bättre med inte bara glada föräldrar, utan även fler vuxna som får en möjlighet att bry sig om och älska barnen.

Uppdaterat Apropå det här så känns det mycket märkligt att läsa om hur en kvinna kommit in på sin drömutbildning men tvekar inför att börja på den eftersom att hon har familj.

Psykologen ger ett rimligt svar, som naturligtvis inte bara kvinnan själv, utan även samhället i övrigt borde ha lärt sig och alla sina medborgare: Det finns en man också och varför kan inte han, under de åren utbildningen varar, ta ett större ansvar för familjen, och eventuellt gå ner i arbetstid?

Den dagen vi kommit så långt att ingen ställer den frågan har vi kommit långt nog att inte behöva fundera på den jämställdhet som partier som Kd aldrig kommer att agera för att få fram.

Mer media dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Bristande argumentation

Jag noterar att Lars Ohly har varit i Växjö och uttryckt en önskan om att bli minister, vilket inte vore en nackdel om han blev.

Som vanligt, inte minst hos Smålandsposten, så är nästan det enda motargumentet mot det Ohly, eller valfri Vänsterpartist, att han är en kommunist och så dras paralleller till diverse diktaturer, inte minst Kina.

Min syn, som Vänsterpartist, på Kina har jag redovisat tydligt i Mängder av år sen jag skrev en insändare, och som jag säger i slutet på det inlägget/insändaren så har jag inte stött på någon Vänsterpartist som vill ha något annat än demokrati.

Hur vore det om man valde att argumentera mot vad dagens Vänsterparti driver för politik?

Sen konstaterar jag också att Smp släpper igenom  några av mina kommentarer, struntar i ett par och till det sista de valt att släppa igenom tar bort mitt efternamn och min partibeteckning...

Jag tycker det är självklart att där stå för vem man är, när man inte argumenterar som privatperson utan i en offentlig roll som politiker. Det blir lätt att missa när hälften av infon om vem man är försvinner...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Regeringens politik lurar er

Igår skrev jag om hur Regeringens politik gynnar rika, men det är inte nog med det, för nyheterna idag visar även hur deras politik lurar er att tro saker som inte stämmer, men som drabbar redan utsatta.

En av de mest notabla nyheterna är att låg A-kassa inte alls ökar motivationen eller möjligheten för att få ett nytt jobb, precis som jag alltid har hävdat.

Jag var arbetslös i många år, även om en stor del av de sista åren var med jobb stora delar av året, ibland så långt som ca 9 månader. Oavsett ersättningen från A-kassan så gick det bara att söka så många jobb som existerade att söka, vilket periodvis, under det bistra 90-talet, var oerhört få jobb som var ens teoretiskt möjliga att söka. Jag minns fortfarande tillfällen då de lediga jobben som fanns rörde sig på en nivå av "överläkare" och liknande tjänster som jag var rätt långt ifrån att ens bemöda mig att söka...

Redan för ett bra tag sen, i Valfrågor som borde bli avgörande, skriver jag om köttklister:

En annan fråga som borde ha högre prioritet är maten och hur den görs. Det verkar ju åtminstone som om vår jordbruksminister jordbruket är viktigt för Sverige: Förutom de åtgärder jag nämnde har regeringen också skapat en vision om att Sverige ska bli Europas nya Matland. För att det ska bli verklighet är det helt avgörande att vi har svenska bönder som producerar sund, säker och god mat. Därför har jag i handlingsplanen för hur Sverige - det nya Matlandet ska bli verklighet skrivit in att primärproduktionen av mat i Sverige ska öka, och det kommer jag att jobba för.
En annan sak är om han verkligen menar det? Sverige tackar ja till köttklister som gör det möjligt att sätta ihop bitar att se ut som en hel köttbit. Den enda anledningen att göra det är för att det går att tjäna pengar på att lura konsumenten att det är en helt bit och kunna ta ut ett högre pris än köttbiten ifråga förtjänat så här långt. Köttsminkning var ett lysande ord att beskriva det hela som, och vem tror på allvar att det inte även kommer att hamna inom restaurang- och cateringverksamhet till sist ändå?
Nu visar det sig än mer tydligt att inte bara regeringen utan även moderaterna mer tydligt står upp för fusket med köttklister, tillsammans med folkpartisten Marit Paulsen som salufört sig som en förkämpe för bra mat, för att lura oss konsumenter och de försöker slå undan den gamla alkohollagstiftningen genom att införa en ny, som många är mycket kritisk mot, trots de kända riskerna med alkohol.

Som om inte det vore nog så döljer även moderaterna mer valfusk inom sina led... Vem kan lita på dem längre?

Mer media dn dn gp gp exp hd exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!onsdag 21 april 2010

Klimatsmart!

En liten notis med rubriken Klimatsmart i Helsingborgs Dagblad, som jag tror att få läst, slår någonstans huvudet på spiken när de säger

Företag som hur ut mötesrum för videokonferenser berättar att de har fullt upp att göra från tidig morgon till midnatt i flygtrasslets spår. Kanske kommer många nu att skaffa sig nya vanor. Videomöten är klimatsmarta. De sparar också tid och pengar, men för flygbranschen kostar det.
Bättre än så kan det inte sägas. Frågan är varför man inte kan ha färre flygbolag och färre anställda inom den branschen till förmån för fler inom de branscher som möjliggör videokonferenser, som sparar både tid och miljö?

Jag förstår mycket väl att man många gånger måste träffas. Men helt ärligt så är jag övertygad om att det många gånger finns mycket tid och pengar att spara på att låta bli att träffas rent fysiskt, och bara föra diskussionen via en tv-skärm och högtalare.

Synd bara att det måste till en mindre naturkatastrof för att åtminstone en tidnings ledarsida ska uppfatta möjligheten...

Mer media gp ab ab ab ab  svd svd svd svd hd dn dn dn dn dn dn dn dn sds dag smp smp nsk exp exp exp skd skd skd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Regeringens politik gynnar höginkomsttagarna

Att regeringen ligger bakom för billiga försäljningar förvånar mig inte. Det är samma fenomen som i Täby, där skolor såldes till underpris, vilket naturligtvis ger en rejäl vinst för köparen...

Det är bara, mig veterligen, några få tidningar som på allvar skriver om de här frågorna, vilket gör att genomslaget i media blir litet och ger orimligt positiva rubriker, som av någon anledning har större genomslagskraft...

I själva verket så har både de och finansministern misslyckats:

I Borgs tabeller kan man läsa att raset i den svenska ekonomin blev dubbelt så stort som i den amerikanska, trots att det var där krisen började och att det var där bankerna gick omkull. Deras ekonomi krympte med elaka 2 ½ procent medan vår gick minus med 4,9 procent. Till och med övriga Europa med sina jätteproblem i Spanien, Storbritannien, Irland, Grekland, Ungern och Finland kunde undgå den svenska ekonomins öde, deras minus stannade vid 4 procent.
Särskilt störd är jag över hur det gått med ungdomsarbetslösheten, den enskilda post som kommer att betyda mest för hur stora de bestående effekterna av denna kris kommer att bli.
Risken för långsiktiga sociala konsekvenser av att ungdomar under lång tid ställs utanför arbetsmarknaden är för mig krisens allvarligaste fråga. Och just här är Sverige tyvärr illa ute.
Ungdomsarbetslösheten är långt högre i Sverige än i övriga EU, med 26 procent ligger vi en tredjedel högre än EU i stort. Våra ungdomar har en sämre sits än de som växer upp i t.ex. Island, Portugal eller Bulgarien.
Skattesänkningar till dem som redan har stabila jobb var inget bra recept i lågkonjunktur, pengarna gick till sparande och till aktiemarknaden, inte till efterfrågan och jobb, det är alldeles uppenbart nu, och helt i linje med internationella erfarenheter. Och sedan vi fick sämre ekonomi för långtidssjuka och arbetslösa och särskild skatt på pensionärer har antalet jobb minskat, inte ökat.
Frågan är fortfarande varför de som redan har mest ska få ännu mer och kunna spara mer? Jag beskrev tidigare jämförelsen mellan mig som jobbar inom något som inte är ett höglöneyrke på något sätt och sambon som är sjukskriven och hur snett det avdraget slår.

Och då vågar man ändå inte tänka på alla de brister som pensionssystemet av idag har... Regeringens inställning till pensionärerna, utom i år när det är valår, är välkänt...

Mer media sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Jag har en mardröm

Jag har också en dröm, men det är en mardröm om att Kd ska få närmare 7% och att Sd ska bli tredje största parti. Då får vi hastigt och inte alls särskilt lustigt en väldigt hög procent konservativa politiker i riksdagen, och det kan aldrig sluta väl...

Säga vad man vill om konservatism, men främjat utvecklingen har den aldrig gjort.

Att inte släppa in sd i skolorna må vara principiellt fel, men med tanke på retoriken de för fram, som motar in människor i fållor de inte ska placeras i så är frågan hur de med sitt budskap ska kunna släppas in på skolor som arbetar för integration?

Mer media dag dag exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!tisdag 20 april 2010

Låt unga bo hemma och leva fattigt

Låt unga jobba för lägre löner tycker centerpartiets ungdomsordförande.

Det är bara ett problem. Man behöver, även om ung, om man vill flytta hemifrån och inte bo kvar hemma tills man fyller 30 år, en lön man kan leva på.

Många löner, i synnerhet inom de branscher där arbetsuppgifterna räknas till de mer "okvalificerade" som många unga får som första jobb, har så låga löner att det är tveksamt om någon som inte bor hemma har råd att klara sig på de lönerna.

I synnerhet i lite större städer med höga hyror och bostadsbrist, som sannerligen inte blir bättre av de borgerliga politiken mot mer bostadsrätter, som man naturligtvis inte får låna pengar till för att man har för låg och osäker lön...

Så frågan är varför man inte vill göra de unga självständiga och fria?

Uppdaterat

Jag hade glömt att Josefin Brink hade besvarat den här frågan redan under senhösten förra året på ett bättre sätt än jag gjorde här ovan:


Om unga ska tvingas jobba för så mycket lägre löner än äldre borde centern rimligen också införa lägre hyror för unga, lägre matpriser, lägre taxa i kollektivtrafiken och ungdomsrabatt på sjukvård och biobiljetter. Det gör de inte. Beskedet är alltså att unga ska sänka sin levnadsstandard ytterligare jämfört med äldre. Och att det på något sätt skulle leda till lägre arbetslöshet för unga som grupp. Det är rent hokus pokus.
Att arbetsgivarorganisationerna, särskilt så här i avtalsrörelsetider, alltid hävdar att höga löner är det som orsakar arbetslöshet är inte förvånande. Men det är ett partsintresse, inte ett faktum, som centerpartiet tycks tro. Det finns ingenting som tyder på att sänkta löner i allmänhet leder till minskad arbetslöshet. Tvärtom är arbetslösheten betydligt lägre i exempelvis Sverige och Norge, där lönerna är relativt höga, än i länder som Litauen och Lettland där lönerna är låga. Om centerpartiets tes stämde skulle det ju vara precis tvärtom.

Mer media ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Bara hälften kvar!

Nu är det bara lite drygt hälften av befolkningen i landet som tycker att kungahuset ska vara kvar.
Kungens tal till tsunamioffren 2005 höjde tillfälligt förtroendet, men sedan dess har det sjunkit igen.
– Att förtroendet sjunker trots kronprinsessan Victoras förlovning och stundande bröllop tror jag kan bero på en paradox mellan upphöjdhet och vanlighet.
– Att stödet minskar inom alla grupper kan ha att göra med att Victoria valt en man av folket, säger Lennart Nilsson.
– Jag har inget riktigt belägg för det, men det finns en sådan dimension.
Däremot är slutsatsen enligt artikeln inte vad jag tror är orsaken.

Jag tror det är enklare än så:

ATT det är ett kungligt bröllop överhuvudtaget som får mycket media, vilket skapar diskussioner kring om det är vettigt att skattebetalarna betalar stora delar av det och om det är vettigt att födas till en titel och evig förföljelse av fotografer, om man inte vill det själv, samt svårigheter att kanske få gifta sig med vem man vill...

Att det har att göra med att hon gifter sig med en man av folket tror jag uppriktigt sagt inte alls på.

Finns det något parti som är modigt nog att göra partipolitik av det här, så  här lagom inför valet?

Mer media dn dn dn gp exp smp nsk skd skd ab smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Varför prioritera det mindre allvarliga?

Prioritera vardagsbrotten säger några kristdemokrater.

Det kan låta vettigt. Men jag undrar vem som tycker polisen ska prioritera någon av de av mina cyklar som blivit stulna genom åren, framför exempelvis våldtäkter, där gärna alla typer av våldtäkter ska prioriteras, även om det ibland känns som om det bara är hedersvåldtäkter enligt en tänkt och strikt gradering som är intressanta för media och vissa partier?

Det bästa vore självfallet att man slapp prioritera, men inte ens alliansen tycks vara intresserade av mer pengar till rättsväsendet för att kunna prioritera både och. Istället går skattesänkningarna före allt annat.

Mer media svd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Vems ärende går Timell?

Efter att ha läst inlägget Låt rot-avdraget vara kvar, av bland annat Martin Timell, så undrar jag stillsamt vems ärende, utöver byggbranschens möjligen, som Timell går?

Framförallt så undrar jag vem hans opponent är som inte vill ha kvar rot-avdraget? Jag kan inte påminna mig om ett enda parti som vill ta bort det, vilket gör debattinlägget rätt onödigt...

Regeringen vill det inte och inte de gröna och inte socialdemokraterna och definitivt inte vänsterpartiet. Kvar i den politiska diskussionen står egentligen bara sd, och vad de vill i någon annan fråga än invandrarfrågan vet inte någon...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!måndag 19 april 2010

Argument mot sverigedemokraterna

För några dagar sen så skrev jag inlägget Tyvärr sd i Älmhults kommun, när nyheten kom att det skulle komma en lista med sverigedemokraterna inför valet även i Älmhult, till skillnad från förra valet.

Nu ser jag att min partikamrat Michael Haider har fått in en ypperlig insändare i Smålandsposten, Några frågor till Älmhults sd:

Socialnämnden har sparat in mellan 10-20 millioner kronor i den senaste budgeten. Detta har skett genom att göra sig av med personal (20-50 personer). Naturligtvis drabbar denna nedskärning de som behöver hjälp på olika vis och den personal som finns kvar och skall utföra arbetet. Här är frågan:
Hur kommer SD att ställa sig till socialnämndens lyckade beslut och hur kommer ni att agera inför nästa budget i denna fråga?
Med tanke på hur illa partiets representant svarade i den tidigare artikeln som jag länkar till i Tyvärr sd i Älmhults kommun så betvivlar jag på att han får något svar...

Smålandsposten innehåller idag ytterligare en oerhört bra insändare, Verkligheten mot sverigedemokraterna, skriven av representanter för vänsterns, moderaterna och sossarnas studentorganisationer i Växjö:

Sverigedemokraterna motsätter sig annan religionsutövning än den kristna, man opponerar sig mot homosexualitet och man anser att Sverige håller på att omformas till ett mångkulturellt samhälle och de sågar samtidigt en sådan utveckling då man menar på att detta leder till våld och motsättningar. De invandrare som tar till sig majoritetskulturen och på sikt uppgår i nationen accepterar man. Vad är majoritetskulturen? Den nuvarande majoritetskulturen accepterar att människor är olika.
Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund bedriver därmed en politik som syftar till att rasera andra kulturer. Vad som utgör den svenska kulturen är höjt i dunkel och man verkar inte vara särskilt intresserad av att klart definiera vad det handlar om. Istället så misstänkliggör man de som inte passar in i normen, vad nu normen är. Samtidigt har man felaktiga förklaringsmodeller på samtida problem, i Växjö har SD:s partiföreträdare skyllt droganvändning på invandringen. Bristande resurser till tullen, finslipade knarksmugglare och social utslagning betonas inte. Att skylla Sveriges problem på invandring blir i nio fall av tio helt fel.  
I läroplanen för gymnasiet står målen för skolans verksamhet, exempelvis så ska skolan sträva efter att elever inte accepterar att människor utsätts för förtryck och kränkande. Man ska samtidigt arbeta för att eleverna förstår och respekterar andra folk och kulturer. Läraren ska uppmärksamma och i samråd med övrig skolpersonal vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling. 
Alla som arbetar i skolan ska medverka till att utveckla elevernas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor också utanför den närmaste gruppen. Att Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund inte är välkomna på svenska gymnasieskolor borde därmed ses som en självklarhet. Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet. 
Inlägget Hört talas om empati? och Ta avstånd från rasismen är inne på samma typ av retorik, då från min sida:

Det är anmärkningsvärt att man inom Sd driver samma politik som går emot det demokratiska i att ha religionsfrihet och att få bygga de kyrkobyggnader man vill ha och anser sig behöva, under förutsättning att det följer alla andra regler för byggnader i Sverige, vilket gör att de ligger nära de nazister som kommer att delta i valet i några av kommunerna i landet.

Uppdaterat

Ytterligare argument mot sd och deras politik är att den understryker det faktum att de med invandrade föräldrar, även om de sköter sig aldrig så mycket, fortfarande trots en ny generation, får fortsätta att bli behandlade som invandrare. Det är f-n ta mig skamligt att man inte kan bedöma människor efter vilka de är istället för vilka de ser ut att vara...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Hört talas om empati?

Lite ovanligt med positiva nyheter redan i rubrikerna, inst minst på Aftonbladet, i form av Falliansen, när man konstaterar att det bara är en av tre som tror på att alliansen vinner valet.

Även om det kan låta lite konstigt så är det rent mänskligt och psykologiskt ofta så att något som har framgång ofta drar fler anhängare till sig (oavsett om det gäller politik eller annat). Kort sagt, vem vill tillhöra losergänget?

Det kan förhoppningsvis göra att det dras lite fler människor till de rödgröna...

I varje fall så tycks inte alla ledarsidor, som bland annat Expressen som pratar om ratad allians, förstått varför kvinnor inte vill rösta på högern.

Under denna regering har skatterna sänkts så kraftigt att ett vårdbiträde har fått en hel månadslön extra om året. Inga låglönesatsningar i mannaminne har åstadkommit något liknande på samma tid. Visst, män har som grupp fått ännu mer kvar i plånboken i kronor och ören räknat. Men vad spelar det för roll? Få saker är viktigare för kvinnors makt över sina egna liv än en lön att leva på.
Jag betvivlar inte alls att kvinnor tycker det är viktigt med mer pengar i plånboken.

Men det är också kvinnor som är sjukskrivna oftare och det är de som har mer jobb inom kommunala- eller landstingsstyrda verksamheter.

Det gör att de i mycket högre grad än män ser vad neddragningarna, som finansierar deras arbetsplatser, får för effekter och jag är övertygad om att den som frågar om vilket som är viktigast av hög lön eller en fungerande arbetsplats med tillräckligt med resurser i väldigt hög utsträckning får till svar att lönen kommer i andra hand.

Säkert spelar även tryggheten för anställningen stor roll, men med tanke på hur vanligt det blivit med bemanningsföretag så tar även det bort en del av tryggheten, och partierna till vänster är mer kritiska mot bemanningsföretagen än vad högern är.

Så det hela ter sig mer logiskt och oavsett om det gäller alkohol, våld eller politik så har många män mycket kvar att lära av de flesta kvinnorna, för att generalisera lite.

Varför inte bara benämna det som empati?

Mer media ab svd dag ab svd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Jag blir bara trött!

Jag blir bara trött på den här typen av artiklar som Dras flickor naturligt till dockor? är.

Varför?

Jo för även OM det är så att flickor naturligt dras till dockor så gäller det inte alla. Om man inte på allvar försöker låta barnen välja vad de själva vill ha eller vill göra, utan att i högre utsträckning än nödvändigt påverka dem, så kommer de barnen som INTE vill göra som fördomarna om deras kön säger våga välja vad de vill leka med, vilket i sig och i förlängningen kan påverka val längre fram i liven vad det gäller utbildning och jobb.

Det är bra att det faktiskt känns som om det är på väg att förändras, vad det gäller fördomar om könen, med tanke på att det är fler och fler kvinnor som väljer högre utbildningar och kommer mer och mer in på typiskt manliga yrken, även om det känns som att det är lång väg kvar att vandra innan det är så jämlikt det går att få.

Dit når vi först när vi inte bara ler överseende med pojkflickor, som gör och klär sig enligt vad vi tycker är typiskt pojkar.

Dit når vi först när vi inte har det minsta problem med motsatsen, flickpojkar, som föredrar saker och lekar som är typiskt flickor.

Själv kan jag konstatera att jag aldrig någonsin tvivlat på min heterosexuella läggning, vilket jag på sätt och vis kan beklaga. Det trots att jag gärna lekte med dockor och nallar också.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Ta avstånd från rasismen

Politik från igår var jag inne på bland annat opinionssiffror, som flera tidningar skriver om idag, och om hur det kan bli spännande med tanke på hur jämnt det kan bli, med tanke på den knappa ledningen de rödgröna är i, vilket jag tror till stor del kan tillskrivas det nyspråk som moderaterna lagt till sig med. Vilket jag tror alla, utom möjligen HD:s ledare tycker, som hävdar att det är utan nerv så här långt...

Jag är mer inne på NSk:s ledare som kallar den för thriller, i synnerhet när risken just nu verkar stor för att Sd får en vågmästarroll.

Apropå Sd och rasism så skriver i dag liberala ungdomsförbundet och Ungdom mot rasism en bra debattartikel i GP, Vi måste stå enade mot rasismens hetsjakter:


Förra söndagen samlades över 400 personer i en manifestation mot rasism och för religionsfrihet, manifestationen genomfördes också med bakgrund av den våldsamma konflikten som skulle kunna tänkas uppstå vid det planerade moskébygget på Hisingen. Detta var den hittills största manifestationen mot rasism som arrangerats i Göteborg i år.
På andra sidan, under parollen Förstör ni vår park, förstör vi er framtid, samlades olika mer eller mindre nazistiska och rasistiska grupper för att demonstrera mot byggandet av en moské – i ett land där religionsfriheten är grundlagsskyddad.
Oavsett hur man står i frågan om byggandet av religiösa byggnader, är det en demokratisk princip att om det är tillåtet att bygga kyrkor och synagogor, skall det även vara tillåtet att bygga moskéer. Den frågan vi ställde oss var, är det religion i allmänhet de ställer sig emot, eller är det specifikt islam? Hade de demonstrerat om det varit en kyrka som skulle byggas?
Det är anmärkningsvärt att man inom Sd driver samma politik som går emot det demokratiska i att ha religionsfrihet och att få bygga de kyrkobyggnader man vill ha och anser sig behöva, under förutsättning att det följer alla andra regler för byggnader i Sverige, vilket gör att de ligger nära de nazister som kommer att delta i valet i några av kommunerna i landet.

Varför inte läsa någon av de två reportageböcker som Expressen skriver om för att få en vettigare syn på verkligheten?

Mer media hd exp nsk sds skd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!