lördag 8 januari 2011

En rolig Saab-nyhet

En rolig Saab-nyheter, bland alla mindre roliga som varit under det senaste året är den som många tidningar kablar ut igår och idag om hur en tidigare meterolog skapar Saab av snö, men som endast kommer i textform i alla tidningar,  utom en enda, Folkbladet från Norrköping, som har bilder också.

En kul nyhet, men som tappar massor utan att se hur Saaben i snö ser ut. Ett fantastiskt tålamod jag  absolut inte besitter för att göra en sån sak av ett förgängligt material!

Mer media svd dn svd dn dn hd hd hd dag 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Förstår de "tillgång och efterfrågan"?

Frågan är om dagens regering och Anders Borg förstår hur "tillgång och efterfrågan" fungerar?

Det är tveksamt när man läser ytterligare en gång om hur rot-avdraget ger smyghöjningar eftersom det plötsligt är en betydligt större efterfrågan på hantverkare, och med det kommer självfallet fusk dessutom, som jag upplever att man varit oförberedd på och inte verkar veta hur man ska hantera.

Visserligen förstår jag att man som husägare är glad för det hela, men eftersom husägare normalt sett är stadd vid god kassa så är det en märklig reform när man samtidigt nedprioriterar andra områden som är beroende av skatterna.

Visserligen påstods det att det tidigare skulle ge så mycket mer skatteintäkter att det inte bara skulle gå ihop, utan även ge överskott.

Men i den mån det stämmer så tycks det viktigare att hålla lägre skatter än en vettig skola, åldringsvård och liknande...

Tyvärr känns det som att oppositionen är förlamad av partiledarbyten och att ingen kräver några svar av mittenpartierna som fortsätter halka med de starka moderaterna och det finns egentligen ingen riktig diskussion om den politiska framtiden, som känns osäker för alla utom moderaterna.

Partier påstås vara mer än en samling idéer, men idag känns det tveksamt om de ens är det... Det påstått kreativa förslaget om att slå ihop Fp och C, som jag skrev om tidigare i veckan, som kom från deras ungdomsförbund, bemöts idag med frågan Varför kan inte CUF och LUF slås ihop för att visa vägen? Det bemöts med tystnad från ungdomsförbunden...

Det enda kreativa jag hört på en lång tid från oppositionspartierna eller de mindre partierna i övrigt är från gårdagens Aktuell som innehöll en taggad Josefin Brink, som konstaterade att det uppenbarligen går att få jobb i inom butiker och liknande att bli heltidsjobb i högre utsträckning, om man vill, om det inte handlar om affärer med övervägande kvinnlig personal...

Mer media exp svd svd ab ab skd nsk hd hd e24 e24


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Själv blir jag ofta kallad kommunist...

Själv blir jag ofta kallad kommunist och förväntas försvara diverse diktaturer jag aldrig har hyllat eller tyckt om.

Men när det handlar om den h
är typen av hyllande av världens största diktatur så är det tyst bland kommentatorer och ledarsidor, ty diktaturen Kina är en skyddad del av världen där vi alla kan tjäna pengar på andra människors ofrihet.



Uppdaterat SvD:s ledarsida fortsätter sin extremt enögda argumentation även i dagens tidning, där man bland annat skriver att man inte förstår restaurang KGB:s sovjetnostalgi.


Min kommentar till det inlägget är


Förstår du inte? Kinesisk kultur finns det gott om att uppleva i Sverige, men aldrig att man hör den här ledarsidan på allvar ifrågasätta Kina på samma sätt som i debattartikeln ovan. Varför göra skillnad mellan diktatur och diktatur, varför inte ifrågasätta alla icke-demokratier?


Mer Media ab svd


(Även Analysen saknas och Mängder av år sen jag skrev en insändare sist)


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Analysen saknas

DN:s ledarsida har en intressant artikel idag om alarmismens apostlar, som handlar om hur man ska akta sig för att leta efter rubriker eftersom risken är att man går ut med något som inte alls stämmer med verkligheten.





Medierna fungerar annorlunda. Det sensationella har automatiskt nyhetsvärde. Någon tid att vänta på utvärderingar finns sällan. Det aparta ställs gärna mot det etablerade för att ge sken av balans, som om de vore likvärdiga sanningar. Medielogiken tenderar att bli populistisk genom att ställa den vanliga människans oro mot expertisen.
Med Internet och de sociala medierna har denna ”demokratisering av sanningen” förstärkts ytterligare. Utvecklingen är på gott och ont. Men den får konsekvenser i verkligheten. Alarmismen som följde på Wakefields studie kan mycket väl ha orsakat fler dödsfall och sjukfall än vad som annars hade varit fallet.
Det är en påminnelse om att yttrandefrihet också innebär ansvar. Det gäller i synnerhet för professionella journalister, som just är satta att bevaka allmänhetens intressen.
Vem vet, det kanske kan finnas ett värde i att följa upp tidigare påstådda nyheter och se om de verkligen stämmer, även tiden efter den första rubriksättande sensationsnyheten? Mer analys skadar aldrig att återkomma med, även om jag förstår att det är svårt i vissa situationer eller lätt att anamma att enbart kopiera tt:s utskick om nyheter, utan vidare analys.

Ett exempel är all hysteri kring några få extremister som får alla muslimer att stå till svars eller alla människor ur ett visst område trots att många kan ha annan tro, trots att majoriteten är oskyldiga, trots att monster kommer i alla typer av skepnader.

En liten tröst är att extremister i olika former gärna ägnar sig åt interna bråk och delas upp i fler och fler fraktioner (även om historien om mannen bakom sd-television är intressant eftersom han med sina förtalsdomar ökar på statistiken om att invandrare begår brott) och ofta har svårare problem med den interna politiken än vad de har med invandrarna i sig.

Idag är högerextrema mer populära än vänsterextrema och jag är övertygad om att kommunistiska partiet, som idag är helt utan betydelse, inte kan tjäna på det i och för sig ärliga namnbytet, för vem uppfattar "kommunist" som positivt idag? Då tror jag det falska namnet "Sverigedemokraterna" klingar betydligt bättre.

Själv blir jag ofta kallad för kommunist men vem klagar på de som hyllar diktaturer?

Mer media hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Deltidsjobben går att göra om till heltid

Jag sitter och tittar på Josefin Brink som har en lysande argumentation om hur det tydligen går att lösa de problem som påstås finnas inom detaljhandeln med att kvinnor arbetar deltid, även om många vill ha heltid.

Jämför man med hemelektronikbranschen, där det är mest män som jobbar, så finns det få som jobbar deltid.

Det går inte att bädda in tyvärr, men det finns några dagar till hos SVT-play cirka 6 minuter in i programmet.

Mer Media ab smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 7 januari 2011

Mer alkohol till folket

Jag noterar att många barn har haft en orolig jul enligt BRIS. Det finns ingen anledning att tro något annat än att det i många fall handlar om barn som inte fick uppleva en Vit Jul av sina föräldrar.

I och med det nya året så kommer det lagändringar som möjliggör att även restauranger som inte gör varm mat får servera alkohol. I sak kan jag egentligen tycka att det är en gammal och lite fånig regel som hängt med för länge.

Men med tanke på att det sätts rekord i drickande av föräldrar så är det olyckligt att det blir fler ställen som säljer alkohol, vilket fortsätter öka acceptansen för drickandet överhuvudtaget.

Artikeln Ett land av sorgligt bakfulla föräldrar är lite märklig, som lyfter fram hur märkligt det är att en gravid kvinna får rådet att inte ens dricka ett glas vin.

Eftersom man fortfarande inte vet exakt var den skadliga gränsen går för hur mycket man som gravid kan dricka så borde det vara självklart att man under graviditeten och amningen kan låta bli att dricka. Har man så svårt att avstå något ej livsnödvändigt under så kort tid så vet i katten om det inte vore bättre att börja fundera på vilka prioriteringar man har i livet och hur mycket man dricker egentligen? (Självfallet bör den blivande pappan också låta bli att dricka som stöd för mamman).

I övrigt kan det finnas all anledning att låta bli att dricka, eller i vart fall inte dricka ofta och mycket, även efterföljande år, för att ge ett gott exempel för sina barn att man inte måste dricka alls.

Mer media hd smp smp gp gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det där med lägre skatter...

Det är, i vanlig ordning är bäst att tillägga, beklämmande att behöva läsa om konsekvenserna i samhället för det som är en konstant sänkning av skatterna, vilket lika konstant missgynnar de grupper som är i behov av samhällets stöd.

Här i Älmhult vaknar de ledande politikerna upp och konstaterar att den gångna mandatperioden i en mindre skola får konsekvenser när man mer än halverat pengarna till läromedel. Undrar varför man inte tror att det får konsekvenser i form av för gamla och dåliga läroböcker?

Det går även i ett större perspektiv se hur elever med handikapp diskrimineras för att de inte få tillgång till det de behöver för att, som i det  här exemplet, som dyslektiker få en chans att få tillgång till de saker de behöver för att ha en rimlig chans inte bara att ta till sig undervisningen, utan i slutändan även få möjlighet att få jobb och delta i samhällslivet som vilken annan människa som helst.

Med tanke på hur mycket som man måste läsa in på många arbetsplatser idag så är det en absolut nödvändighet och det är beklämmande att det skiljer mycket mellan skolorna i landet, ja till och med inom en och samma stad kan det skilja oerhört mycket.

En annan  konsekvensen är hur äldreboenden fördyras för äldre på ett osmakligt sätt. Som en äldre konstaterar så var det tryggt redan innan och konstaterar att minskad personal knappast gör det bättre.

Mindre hjälp till dyrare kostnad. Färre som får sina behov tillgodosedda, fast det kanske jämnar ut sig med att det blir färre äldre som har råd att bo kvar så det blir mindre behov av personal också?

Mer media smp hd hd svd skd skd kvp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 6 januari 2011

Dags för förändring!

Det är verkligen dags för förändringar till det bättre och rättvisare!

Riksdagsledarmöterna är inte intresserade av att söka nya jobb eller använda jobbcoacher som andra arbetslösa tvingas att träffa antingen de vill eller inte... Naturligtvis kommer kritiken från en vänsterpartist, i form av Jonas Sjöstedt och det är och förblir ett märkligt system med så höga ersättningar under så lång tid som det handlar om för riksdagsledamöterna.

Det borde vara självklart med en förändring i paritet med de som gäller för vanliga arbetslösa medborgare, om inte annat för att faktiskt förhindra ett än större politikerförakt, som på sikt kan göra demokratin en stor otjänst.

Energi behöver vi alla och antagligen mer än vad naturen tål och orkar med under hur lång tid som helst. Det blir knappast bättre att man säljer ut en så viktig del till strikta kapitalintressen, som gärna sparar mer pengar än vad som är säkert, vilket gav en stor katastrof i Mexikanska golfen. Brister i tätningen var en orsak, vilket var välkänt sen lång tid innan...

En katastrof i det mindre är hetsen bland yrkeschaufförerna, något som påverkar inte bara miljön utan även alla oss andra som är på vägarna ibland. Själv saknar jag inte tiden som taxichaufför, vilket var stressigt nog med alla hinder som sinkade möjligheten att hålla förväntade tider.

Att S behöver förändra i mycket är inte alls okänt. Jan Eliasson lyfter upp det hela genom att tala om att det är dags för S att sluta gnälla och istället blicka framåt och gå tillbaka till grundvärderingarna. Undrar om någon lyssnar på honom eller om det blir som jag och många tror en anpassning åt höger och åt sd:s invandringspolitik? S jag jag tyvärr rätt litet hopp om så här långt...

Jag läser också en rätt bra och vettig artikel av Cecilia Malmström om att låta EU konfiskera gangsterpengarna och hur  hon vill få in pengarna i den vita ekonomin för att öka europas tillväxt. Det är svårt att säga emot.

Samtidigt får vi inte glömma bort att öppenhet är korruptionens värsta fiende. Utan insyn och granskning kan korruption frodas - i såväl företag som den offentliga sektorn.
Mycket av det jag vill göra kan verka avlägset från muthärvan i Göteborg. Men det finns en tydlig koppling. Om vi ska lyckas förebygga och bekämpa korruptionen måste vi alla dra vårt strå till stacken. Och med gemensamma verktyg och regler inom EU kan vi bli ännu mer samordnade och ännu bättre på att bekämpa korruption på alla nivåer i Europa.
Med det resonemanget, som också minskar politikerföraktet, så kan jag konstatera att hon alldeles säkert är villig att driva på en jakt mot moderaterna och sd som inte alls är villiga att tala om var ifrån de får pengarna till sin parti- och valkassa. Det kan verkligen behövas för att se om de är korrumperade...

Mer media hd ab exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Folkomrösta om sd ska få finnas kvar


Jag tycker vi ska rösta om vi tycker att Sd ska få finnas kvar som parti. Med tanke på att de endast fick 5% lite drygt i riksdagsvalet så är jag övertygad om att de kommer att få lägga ner.


Naturligtvis var jag ironisk och vill med det vill jag säga att man inte kan rösta bort allt och hävda att det är demokrati. Religionsfrihet, inklusive byggnader som följer gällande normer och regler, ingår i det så länge man följer de svenska lagarna precis som tillåtelse av obehagliga partier som följer lagarna i landet.


Men så tycks inte de ständiga "demokratikämparna" i sd tycka, som vill folkomrösta om en moskée i Borlänge...


Mer media svd hd 



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 5 januari 2011

Profilering pågår

Jag noterar en kreativ folkpartist som vill sticka hål på bostadslånebubblan med räntechock enligt en debattartikel på DN-debatt.

I sak tycker jag det är vettigt, eftersom ingen är betjänt av en exploderande bolånemarknad i Sverige.

Men det är ju lätt att säga när byggandet i Sverige inte är tillräckligt, i synnerhet inte när det gäller hyresrätter. En marknad som mer och mer går ut på att äga sin bostad trissar upp bolånemarknaden och mer än jag har hört många som uppenbart köper boende för att de förväntar sig att inom ett antal år kunna tjäna stora pengar, något i slutändan mest gynnar bankerna.

En bostad ska man naturligtvis först och främst skaffa för att bo i.

Sen undrar jag vad de som bestämmer i alliansen tycker om alla de olika utspelen från de andra allianspartierna? Det ser inte längre ut som en särskilt sammanhållen allians, vilket borde öppna upp för bland annat socialdemokraterna som kämpar på med att vinna fler väljares intresse.

För hur populistiska utrikesminstern än säger att oppositionen är så är det ändå så att det är moderaterna som växer på alla andras bekostnad, vilket låter än mer populistiskt...

Läs även det tidigare inlägget Grattis till er som inte är sjuka.

Mer media dag dag svd e24 svd svd svd svd svd dn gp gp nsk nsk skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Märkligt...

Det är märkligt att läsa om hur svårt det är för föräldrar att hitta mötesplatser, när till och med caféer inför barnvagnsförbud.

Nu inbillar jag mig inte att den typen av brister kanske påverkar viljan att skaffa barn så mycket, men som en del i ett samhälle där det tas mindre hänsyn till föräldrar finns det i slutändan en risk för att det sluttande planet slutar i att färre alls vill skaffa barn och då är frågan hur många nya kunder caféerna med förbud kan attrahera?

(Märkligast i artikeln är dock mamman som köper en barnvagn som inte tål regn... :) )

Men det tycks gå en våg genom samhället där barnen och omsorgen om dem är på väg att nedprioriteras. Det har synts länge inom skola och barnomsorg, där det är bra mycket färre antal personal per barn än det varit förut och det har förvånat mig som barnlös under lång tid att så många föräldrar hellre prioriterar lägre skatter än bra barnomsorg...

Ytterligare ett steg på vägen i den trenden är det nya programmet Föräldrarfritt/Boys and girls alone, som importerats från England och sänds på femman, som försvarar sig med att barnen är där med föräldrarns medgivande.

Ett rätt ihåligt argument, för jag tror att alla av oss kan komma på ett antal föräldrar som inte agerat lämpligt. Föräldrar som skickar iväg så små barn till den här typen av program är knappast lämpliga som föräldrar och ser inte till barnens eget bästa på längre sikt.

Mer media gp ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Grattis till er som inte är sjuka


Jag läser ledarskribent Sanna Raymans grattis till de orter som hon tycker har tjänat på apoteksreformen men nämner inte ett ord om de risker och skador som finns rapporterade, bland annat i hennes egen Svenska Dagbladet, under den senaste tiden och som nu det annars så förmyndarobenägna Danmark överväger att införa lagar kring...

Även de saker Rayman nämner berör ett mycket litet fåtal orter, de flesta av oss, utanför storstäderna, har ett och samma Apotek, ibland med annat namn än förut, som förut att vända oss till vilket knappast ger någon ökad konkurrens heller.

Apoteket Hjärtat försökte min, i meniérs sjuka, sambo ringa för att få veta om de hade hennes mediciner hemma. Det är illa att de inte kan se in hos konkurenterna vilka mediciner de har på lager, för att som det är här på landet att slippa åka 15-20 mil för att titta in på alla de olika apotek som finns i Ljungby och Växjö, som är våra grannkommuner.

De kunde inte ens, på deras centrala nummer, se in i de enskilda butikernas lager inom den egna kedjan, utan var tvungen att koppla vidare till varje butik, som i sin tur inte kunde koppla vidare till den central växeln.

Lät det som något som gick snabbt? Nej inte alls, för det var en kvarts väntetid till varje butik och en kvart varje gång hon blev kopplad till växeln igen och fick tillbringa en bra bit över en timme innan hon kunde få svar...

Tala om att det var lättare och gick snabbare när det fanns en kedja som hade insyn i alla andra apoteks lager. Och tala framförallt om hur högt förtroende Apoteket hade då!

Men det är uppenbart inte omsorgen om människorna som är viktig i den här förändringen som bland annat Göran Hägglund var djupt involverad i. I synnerhet inte de som är i stort behov av sina mediciner för att må bra, möjligen för de som glömt att köpa huvudvärkstabletter till baksmällan...



Det hela påminner om både situationen med tågtrafiken och elmarknaden som numera bara har ett litet fåtal elproduktionsbolag och högre priser och det finns ingen anledning att tro annat än att det ska skapas ett oligopol även inom Apoteksmarknaden också.


Det känns som om argumentationen mot vindkraft och för den dyra och undermåliga kärnkraften drar det hela åt samma mycket märkliga håll, som slutar i oligopol och något som är sämre än att staten äger. För att energin och medicinerna har blivit dyrare sen avregleringarna är mycket tydligt.


Uppdaterat Badlands Hyena skriver och länkar och skriver om ämnet ovan enligt fin satirisk tradition :)


Mer media exp exp gp dn dn hd dag dag 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 4 januari 2011

Dags att ta sin mats ur skolan

Jag måste säga att jag tycker att det är rätt kul att spela, om än inte för så stora summor, eftersom jag är väl medveten om att det inte är tänkt att jag som spelare ska gå med vinst. Men någon dröm om mer eller mindre möjlighet till ekonomiskt oberoende är skön att ha...

Jag tycker dessutom om att ge till välgörenhet, vilket gjorde Postkodlotteriet till en rätt kul sak. Men efter den senaste tidens skriverier så börjar jag tänka om. För med så låg procent som går till välgörande ändamål och så höga löner så känns det inte som rätt sak att satsa på...

Jag tror inte att sambon som jag delar spelet med är så svårövertalad heller...

mer media ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sd och alliansen hand i hand

Jag skrev tidigare idag om hur centern har slut på idéer, men frågan är om det inte gäller fler partier, för att inte säga hela alliansröran?

Förlitar man sig för mycket på Timbros idéer så är det svårt att veta var det slutar, i synnerhet när de hävdar att borgerligheten är en bred kyrka.

Ja att de är breda är bara att erkänna, så breda att i princip även sd ingår i alliansen, eftersom de i princip alltid röstar med dem. Vilket inte förvånar mig...

I övrigt undrar jag när en seriös granskning och debatt kommer om alla de kostnader som kärnkraften och dess oförmåga att fungera kommer?

Det börjar bli tröttsamt om påståenden om att vindkraften kostar. Som om inte misslyckandena med kärnkraften gör det...

Mer media gp dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte allt blir bättre...

Jag har lite svårt att bli riktigt så upprörd som andra över att den digitala moralen hårdnar via de ledande företagens vilja att gå mer konservativa krafter till mötes.

Visserligen tycker jag inte det är rätt av dem, även om de gissningsvis som alla andra främst står för de åsikter som ger dem mest vinst i förlängningen.

Men är problemet verkligen att det inte går att få porrappar till sin iPhone? Så vitt jag vet så går det fortfarande att surfa på det vanliga nätet, där det är fullt med både porr och religionskritik för den som vill ta del av det.

Den dagen man inte kan det så börjar problemet bli betydligt större. Jag tycker inte om deras inställning men så länge det går, ocensurerat, att nå internet via deras produkter utan större problem så är det ett marginellt problem, så här långt.

Ett värre problem är Ungerns censurliknande nya medielag som verkligen gör mig mörkrädd, när ett helt land i princip väljer att censurera medierna och utsätta dem förhandsgranskning. Där är det, till skillnad från ovan, mycket svårare att komma runt det hela...

Tänk dig själv Sverige och svårigheten att ens få granska kungamaktens görande i nu- och dåtid, för att det riskerar att se ut som om du kritiserar landet på ett för negativt sätt för att tillåtas.

Det är märkligt att regeringen är så tyst, ungefär som med Kina, när de annars är så snabba att kritisera andra länder som inte sköter sig som de borde.

Samtidigt ska man inte helt kasta sten i glashus...

Den mycket mycket märkliga händelsen där man inte ser skillnad på fredlig protest och verkligt hot, när några svenska filmare döms för att ha filmat en flygövning med amerikanska militärer, som befann sig i ett tillfälligt skyddsområde som på intet sätt var utmärkt att det var ett skyddsområde lämnar mycket i övrigt i det här landet att önska också, med hjälp av en lag som slutade gälla några månader innan de filmade.

Läs mer om det på följande länkar:

Toppmötet - Lägg ner åtalet
Folket i Bild - Lägg ner åtalet
Svensson - Bisarr rättsprocess mot fredsaktivister
NSD - Fredsaktivister åtalas - flög en leksaksdrake

Det känns inte direkt som Sverige utan som något taget från en bananrepublik...




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Centern har slut på idéer

För några dagar sen så skrev jag om centerpartisten Stefan Hanna som vill ha straffbeskattning för feta, vilket inte bara är helt horribelt, utan även mycket märkligt eftersom hans parti snarare är drivande inom matområdet och att Sverige ska hosta upp sig några snäpp inom det området, för att tjäna mer pengar.

Idag är centerpartisten Maud Olofsson som kommer med lite nya idéer för centerns politik, som går tvärtemot allianspartiernas politik på vissa punkter, som bland annat vill ge möjligheten för elever att betygssätta lärare.

Själv skrev jag om det inför valet, då bland annat socialdemokraterna i Malmö kom  med ett liknande förslag.

Det har tidigare prövats i Trelleborg, där allianspartierna var för det hela, och ett liknande sätt har testats i Malmö där eleverna gav lärarna bra betyg:

















I ett pilotförsök har eleverna fått en enkät med 18 olika påståenden om sina lärare. Det handlade bland annat om lärarens förmåga att förmedla kunskap som till exempel ”min lärare förklarar så att jag förstår”.
De fick också påståenden om trivsel och ordning som bland annat ”min lärare ser till att ingen blir mobbad”.
Eleverna har sedan fått fylla i hur bra påståendet stämmer på läraren på en femgradig skala.
Ursprunget till projektet är ett förslag från Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu som efter att ha sett SVT: s uppmärksammade dokumentärserie klass 9A blev inspirerad att utvärdera hur bra lärarna i Malmö egentligen var.
Förslaget kallades snabbt för lärarbetyg och väckte protester från både fackligt och politiskt håll. Ordet betyg uppfattades av många som mycket laddat men det är egentligen inget betyg säger Henric Kahlmeter som leder projektet för Malmö stads räkning.
– Vår förhoppning är att när lärarna har gjort det här tillsammans med klassen och visar upp resultatet så ska det ske en god diskussion om innehåll och form i undervisningen.
Men att kalla det för betyg är inte helt fel tycker Annelie van Lunteren på Möllevångskolan och berättar att det fanns en viss oro på lärarrummet.
– Jag tror att lärare är rädda för att bli betygsatta. De tycker inte att eleverna ska sätta betyg på mig. Jag tror de är rädda för att om man är en tuff lärare som själv är hård i bedömningarna så ska man få det tillbaka. Det är viktigt att tänka på att det bara är en temperaturmätning.
De flesta lärare kan nu andas ut andas ut. Nästan alla fick över fyra i snitt på den femgradiga skalan, högre än man hoppats på. Än så länge har försöket bara gjorts på 14 skolor men det kan det bli obligatoriskt på alla Malmös skolor nästa år.
Annelie van Lunteren tyckte att det var en nyttig upplevelse och hoppas kunna använda sig av omdömet i sitt fortsatta arbete.
– Det var ett bra snitt sen var det vissa bitar som var lägre och vissa som var högre. Det kan ge mig vägledning. Att jag tänker jaha, inte har jag tänkt på att det här var min svaga punkt och eller att det här var min mest starka från elevernas synvinkel. Det ger en vink till mig om hur jag ska arbeta vidare, säger Annelie van Lunteren, lärare på Möllevångskolan i Malmö.
Läser man igenom citatet ovan, och gärna hela artikeln, så kan man snabbt konstatera att det i själva verket är ett bra förslag att ge eleverna möjlighet att tala om hur lärarna fungerar. Exempelvis är frågan om lärarens förmåga att ge eleverna kunskap något som är lysande att låta dem bedöma, för vilka är mer lämpad att avgöra det än eleven själv?

Det är bara ett problem. Det är knappast ett nytt förslag, det är knappast Maud Olofssons förslag och det är framförallt ett förslag som inte alls har gillats av alliansen på riksnivå tidigare, vilket omöjliggör en sammanslagning av på pappret så vitt skilda partier.

På något sätt så får man ändå säga att fettskatten är lite mer innovativ och ny, men knappast något som är lämpligt att genomföra, om man inte börjar straffbeskatta alla andra som gör något hälsovådligt också. Exempelvis som centerpartisten Helen Törnqvist som tycker att man ska ge höjda avgifter till de med astma och exem, som hon själv har för att "lyssna mer noga på sin läkare, medicinera rätt och sköta sin hud ordentligt".

Ja herregud så mycket skit man ska behöva höra. Är man inte redan motiverad nog, med tanke på att man inte är frisk och har symptom, så är det nog snarast Törnqvist själv som har personliga problem. Vi andra sköter oss bra nog som det är och rent ekonomiskt så är det redan fattig som det är om man inte är frisk nog att kunna jobba heltid.

Ett mer lämpligt förslag från centern, med tanke på vilken minister fru Olofsson är, är inom området av att göra det attraktivare att starta företag. Men där tycks idéerna har sinat helt. Vilket gör att moderaterna kommer att fortsätta växa och likt jätten Glufs Glufs sätta i sig de andra partierna, som har svårt att få gehör för sina hjärtefrågor, både på gott och ont.

Vilket någonstans i slutändan ändå är en välgärning för alla oss andra på sikt eftersom det minskar väljarbasen för alliansen.

Uppdaterat Noterar nu några dagar senare att C och Fp:s ungdomsförbund vill slå ihop partierna och på sikt har jag svårt att se att något annat är en möjlig väg att gå, om inte styrkeförhållanden i allianspartierna ändras drastiskt. Det öppnar också upp för ett faktiskt liberalt parti att få plats.

Men å andra sidan så känns det omöjligt med tanke på att man är rätt långt ifrån varandra i ett antal olika frågor, som exempelvis de här frågorna ovan nämnda inom skolan.

Mer media dn ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd hd smp smp smp gp gp gp dag dag dag dag nsk nsk gp gp gp skd skd kvp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 3 januari 2011

Undrar om min varning kom med?

Vi var i väg under dagen hos min sambos föräldrar, samt i hennes gamla hemort Ljungby för att handla mat och byta lite julklappar.

Strax innan vi kom innanför statsgränsen så sprang det tre älgar fram och tillbaka över vägen, där den ena hamnade på ena sidan vägen och de andra två på den andra, vilket skapade lite oro hos dem.

Eftersom jag lyssnar på lokalradion nästan hela tiden när jag kör någonstans så har jag lärt mig telefonnumret 020 999 444 som går till Trafik och Service-redaktionen och ringde dit eftersom det utan att tveka gick att se ett problem med relativt mycket trafik (minst 5 vanliga bilar och ett par lastbilar under den korta stund vi stod och tog fotona nedan) som inte kändes som en bra kombination med oroliga älgar.

Jag visste inte alls hur det funkade innan, men konstaterade, som det inte står i den här gamla artikeln om Trafik och service-redaktionen, att de kände av direkt från vilket område man ringde från och vilken redaktion man skulle bli kopplad till.

Jag sa mitt ärende och var älgarna befann sig och la på. Vi körde och satt kvar i bilen en kvart till efteråt men meddelandet kom inte fram, utan man fortsatte att prata om att sluta röka och spela musik, vilket säkert var viktigt på sitt sätt.

Sen orkade vi inte sitta kvar längre utan gick ut så huruvida de alls berättade om de tre älgarna som sprang över väg 124 eller inte vet jag inte. Men om man gjorde det så är jag lite förvånad över att man väntade så länge eftersom det kändes som något som borde kablats ut rätt omgående.

Efter en kvart kunde de både flyttat på sig och för den delen varit påkörda och skadat både sig själva, människor och bilar och det kunde varit försent.

Mer media skd nsk hd







Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inte hållbart med fri försäljning

Jag skrev tidigare om diverse utförsäljning och privatiseringar, som de av apotek och gårdsförsäljning av alkohol i Vad var det jag sa? och Är ni villiga att betala det priset istället? Den sista gången jag nämnde det nu, där det orsakade lite debatt, var i Borde inte samma resonemang gälla andra droger också? där jag blev bemött med att man inte kan använda paracetamol för att ta livet av sig.

Tyvärr visar det sig att det inte stämmer och det är mycket märkligt, som artikeln visar, hur snäll man är mot reklamen som visar fram en produkt som harmlös och i det närmaste snäll nog att använda hur som helst, som vilken produkt som helst, trots att den går att missbruka som andra droger, vilket fick mig tidigare att påpeka att engelskans användning av ordet "drug" till både lagliga och olagliga preparat är mer än väl motiverad.

Är det som sägs i artikeln om reklamen som läkemedelsföretagen gör så att de inte bryter mot några lagar när de uppenbart vänder sig till en målgrupp som inte är helt vuxen och inte tydligt nog lyfter upp alla risker med deras produkter, så är det ett måste att börja göra det omgående.

Det är illa nog att man fått göra reklam för dem i många år och det är ännu värre att de nu, när det redan fanns problem tidigare, väljer att låta dem bli tillgängliga i hart när alla butiker som vill sälja dem.

Det tycks som att driften att tjäna pengar på läkemedel går över lik och att man inte bryr sig om ifall man gör patienterna svårt sjuka. Då har man alldeles säkert någon annan produkt som går att sälja ännu mer av. Nu väntar vi bara på att någon av de nya försäljningsställena ska avslöjas med att sälja fuskmedicin dessutom.

Det är skönt att många tycks inse att avregleringen måste rivas upp men det tycks som om avregleringspolitiken är viktigare än vår hälsa, vilket knappast gör att fler sjuka kan gå tillbaka till sina jobb.

Att sen borgerliga ledarskribenter pratar som de har förstånd till är inte särskilt oväntat och jag undrar bara om han håller kvar sin åsikt om  hans son väljer att missbruka de mediciner pappan idag är glad för att han kan köpa när som helst? Tyvärr är den påstådda tryggheten en chimär, där risken för medicinerna snarare är större om man använder dem än tvärtom i hans fall med en febrig son, som inte var mer febrig än att han var vid gott mod...

Med tanke på hur de gångna åren och politiken hos alliansen har varit så ser jag inte fram mot 2011 alls...

Mer media exp exp hd hd dn dn gp gp svd svd smp



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Akta dig för ärlighet och att säga vad du tänker

Har du någon gång jobbat på ett ställe som känts som ett dårhus? Jag har det och jag är övertygad om att i princip alla andra har gjort det också.

Har ni berättat om det för andra? Det har jag också gjort, ibland för att det varit så illa att man definitivt behövt ventilera det för att själv må bättre.

Huruvida det var något som kunde gjort att jag blivit av med jobbet låter jag vara osagt, men är man anställd hos en offentlig arbetsgivare (stat, landsting eller kommun i första hand, vars verksamhet inte drivs av en privat entreprenör) så har du exempelvis all rätt i världen att kontakta media utan risk för repressalier.

Men någonstans tycks inte den arbetsrättsliga lagstiftningen hängt med, för säger du det på Facebook, som jag är övertygad om att en majoritet av oss ser som någorlunda privat, så kan du bli av med jobbet, även om du bara har en vecka kvar av det.

Det tycker jag är illa, eftersom det begränsar yttrandefriheten. Hade det handlat om affärshemligheter som avslöjats hade jag haft all förståelse i världen, men inte i det här fallet.

Uppdaterat Jag har fått rätt många kommentarer här som jag inte hunnit läsa igenom ordentligt och släppa igenom än, men det kommer.

Jag kan lägga till att jag självfallet ska försöka lösa problemen, vilka de än må vara, på arbetsplatsen först och främst.

Men, och det vidhåller jag fortfarande, jag tycker inte skillnaden är så stor mellan att skriva sånt man säger.

För handen på hjärtat, är det inte vanligt att ni hör många säga saker om sin arbetsplats som är kritik relativt öppet till flera och inte bara internt till de absolut närmaste? Jag ser ingen skillnad på de som gör det och de som skriver det på Facebook.

Skillnaden är möjligen att det är svårt att förneka om det finns kvar som bevis och är det bara det som skiljer så tycker jag fortfarande att det är dags för det arbetsrättsliga att hänga med.

Jag tycker dessutom att Mary X Jensen formulerar det bra när hon skriver Även mottagare av information har ett ansvar och bör ju fundera lite.

En jämförelse kan också göras med den byggjobbare som bloggade om sitt jobb och där företaget Botrygg AB hotade att stämma bloggaren bakom Utsikt från ett tak, men som nu slipper ifrån det hotet eftersom man inte kan förtala något annat än personer och inte alls göra det med företag och liknande. Det är milt sagt förvånande att ett så stort företag inte är medvetna om det, något till och med jag utan juridisk kunskap i någon högre grad vet om.

Det är självfallet att han ska få driva sin blogg och jag hoppas att företaget snart byter namn till något som inte har ordet "trygg" i sig, för trygghet måste självfallet gälla även den som bygger.

Mer media dn dn dn svd svd svd hd hd exp exp dag gp gp gp gp gp ab smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 2 januari 2011

Har han hamnat i rätt parti?

Som den minnesgode kommer ihåg så har centerpartisten och jordbruksministern Eskil Erlandsson talat sig varm för att sälja mer mat och tillåta gårdsförsäljning av en sort som innebär att risken är stor för att det dricks mer alkohol. Centern är även ett parti som var positiva till apoteksutförsäljningen, som också riskerar att skada mer människor i längden...

Därför ter det sig oerhört märkligt att en centerpartist kräver skatt för feta för att de lever ett mer riskfyllt och för samhället mer kostsamt liv. Jag undrar om han hamnat i rätt parti överhuvudtaget, ett parti som vill ha mer av det som är farligt...

Fan vet om det inte vore bättre med en skatt för alla centerpartister, för de driver en politik som riskerar att få oss alla i för tidig grav...

Snart kommer det, från säker källa, en propå om att vi ska gynna bönder med skattemedel som vill starta tobaksodling i Sverige, för det ger ju fler jobb till en yrkesgrupp som har minskat konstant i många år nu...

Det roligaste i hela den här historien är nog karlns Jag-ber-om-ursäkt-inlägg i sin blogg där han skriver bland annat...

Jag startade min blogg for att den skall vara en chans for de som tror pa mig att fa en battre forstaelse for vem jag ar och vad jag tycker. 
Det har vi verkligen sett nu och jag vet inte vilket som är värst, om han är en person som verkligen har den här typen av åsikter eller om  han är en person som konstant talar innan han tänker...

Uppdaterat Och som inte det räcker så visar nu bloggen Alliansfritt Sverige hur Stefan Hannas har många roller i Uppsala och frågan är hur han kan sitta kvar på sin kommunalrådspost med så många engagemang därutöver som egentligen inkräktar på hans roll som kommunalråd. Hur många stolar kan man sitta på innan man trillar av och ska argumentera mot sig själv?

Mer media svd svd svd svd dn dn gp gp hd hd hd dag dag exp exp ab ab ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!