lördag 16 oktober 2010

Putsa fasaden - Räcker det?

Jag läser om hur kristdemokraterna vill byta namn till "Familjepartiet Kristdemokraterna".

Bortsett från att det är långt och krångligt, så undrar jag om de på allvar tror att det är i den delen av namnet problemet ligger?

Jag tror snarare att det till viss del är i partiledaren men framförallt i att vi lever i världens mest sekulariserade land och att de så tydligt är ett religöst parti, även om de själva påstår motsatsen.

Smålandspostens ledare skriver att Kristdemokraterna behövs i riksdagen, men det är naturligtvis inte med sanningen överensstämmande. Hade de inte fått många stödröster i årets val så är det tveksamt om de alls kommit in och deras påverkan av allianspolitiken under föregående mandatperiod har varit väldigt liten, gudskelov.

Det är illa nog med att de fått igenom vårdnadsbidraget, som går tvärtemot arbetslinjen på alla sätt och vis.

Och då har vi ändå inte talat om hur väldigt lite som den sittande regeringen gjort för de utsatta grupperna som kristdemokraterna påstår sig värna om...

Läs även Svenssons Kd behövs inte, där han konstaterar att det finns alternativa partier för de olika grupper som finns inom kd.

Uppdaterat Tydligen tycker inte väljarna heller att kd behövs, vilket ärligt talat känns tryggt. Går de bara ner rejält under 4%-spärren till nästa val så inser förhoppningsvis de flesta av alla deras stödröstare, vilket var nära 40% av deras röstande, att det inte är någon idé att alls rösta på dem.

Mer media ab ab ab sds exp kb hd dag dag gp gp gp dn svd svd sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Om självmord

Det på Flashback länkade självmordet för några dagar sen har gett viss media, på både gott och ont.


Det finns alltid en risk med den här typen av händelser, att det inspirerar fler att göra samma sak, vilket är en anledning till att media vanligtvis inte tar upp exempelvis den som ställer sig framför ett tåg och dör som en större nyhet.


Jag blev direkt beklämd när jag såg hur en av kvällstidningarna slog upp det oerhört stort och nästan direkt gick ut med den dödes namn och bild.


Däremot så måste naturligtvis självmord och varför människor väljer att ta sig liv diskuteras.


Anders Kilander skriver bra och intressant i Expressen om att Vi tiger ihjäl de knäckta killarna som inte vågar visa känslor när de mår psykiskt dåligt.


Jag tror det är en mycket viktig sak han lyfter fram, att försöka sudda ut den förhärskande machoattityden för pojkar och män. Det påverkar med största sannolikhet att män i högre utsträckning tar livet av sig när de inte riktigt tillåts att må dåligt. 


Det är en sak som påverkas redan från barnåren och framåt, med den attityden som man ofta hör om hur pojkar ska tillåtas att vara pojkar och flickor ska vara flickor.


Varför tillåta begränsningar av känslor och uttryck efter andras fördomar om "hur man ska vara"?


Sen tror jag däremot att Kilander gör det lite för lätt för sig i sin analys när han hävdar att män mår sämre än kvinnor generellt sett eftersom de tar livet av sig mer och missbrukar mer.


Av någon anledning tycks det vara så av naturen, vilket jag inte anser vara en ursäkt för någonting utan är ett generaliserande konstaterande, att män/pojkar/hanar alltid dör tidigare än kvinnor/flickor/honor och är mer våldsamma och riskbenägna.


Hur vore det om man försökte begränsa vad som tycks vara medfött till att minska genom påverkan, där det går att påverka mot en förändring?

Varför inte börja med att ändra om hur psykvården bedrivs, så att det finns fler platser och fler möjligheter till samtal med psykolog och liknande, framför att enbart medicinera med "lyckopiller"?

Uppdaterat Flera bra artiklar idag om ämnet ovan.

Aftonbladet: Låt killar vara med än "kåta snubbar" och Expressen Machokulturen bärs upp av er snälla killar

Unni Drougge:

Jag tror att det vore bra om vi alla kunde erkänna att det är kvinnor, barn och snälla män som far mest illa i vår kultur. Och de män som nu är snälla får minsann visst tjejer. Ännu en myt - om kvinnor - är nämligen att dessa kategoriskt föredrar ett bad ass med machokomplex. Att de föraktar veloursnubbar. Det stämmer sällan. De kvinnor som blir sönderslagna av sina män föll inte alls för det skitstövliga hos honom. De smälte inför hans initiala uppvaktning där han var öm, sårbar och mjuk. Det är så de våldsamma männen får kvinnorna på kroken. De spelar snälla. När så leopardfläckarna tonar fram stannar kvinnan kvar för att hon hoppas in absurdum att han ska bli så där ömsint och snäll, vilket han från början lurade henne att tro var hans sanna väsen.
De genuint snälla männen borde liera sig med kvinnorna och gemensamt ta avstånd från den stereotypa mansrollen i stället för att spela macho på samma vis som de råbarkade typerna spelar snälla. Det är bara tillsammans vi kan bryta mönstret.


Media gp gp smp 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 15 oktober 2010

Bodströmaffären

Jag är en av få som har svårt att bli riktigt upprörd över Bodströms resa till USA, om det stämmer att han gör det för barnens skull  och inte för att skriva böcker...

Självfallet måste även en riksdagsman kunna vara föräldraledig från sitt jobb, eftersom föräldrarledigheten är för viktig att kompromissa bort.

Att det sen är tunt kring Sahlin är snarare ett strukturproblem hos Socialdemokraterna som man borde hanterat långt innan Bodströms eventuella resa blev aktuell.

Sen ska jag inte göra något annat än att konstatera att jag personligen inte är så jätteförtjust i Bodström, hur trevlig han än verkar vara ibland.

Han var alldeles för positivt inställd till Ipred- och FRA-lagarna för att jag ska känna mig det minsta glad för att ha honom som justitieminister.

Visserligen blev det inte bättre med dagens Bea Ask, men jag hade mycket hellre sett någon annan på den posten än Bodström under en RödGrön-regering.

Själv tror jag inte att Bodströms karriär som politiker är över. Någonstans så tycks många, främst inom S, alltid komma tillbaka när man minst anar det och de som mest behöver en fixstjärna. Det kanske kanske Bodström hade kunnat fungera som, även om jag konstant hoppas på att Margot Wallström ska komma tillbaka tillsammans med alla gamla socialdemokratiska väljare och gamla politiker med konstiga idéer.

Det behövs definitivt en motvikt mot all den nya propagandan som moderaterna kör över oss med!

I övrigt så skriver Expressen rätt bra om politiker som behöver Skärpa sig, för det finns fler än Bodström som är mångsysslare av rang.

Läs även Peter Högbergs tankar om Bodström.

Mer media svd svd svd svd dn dn dn dn dag exp exp exp exp exp exp ab ab ab ab ab ab ab ab hd gp gp kb sds sds kvp hd kb


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 14 oktober 2010

Apropå kohandel

Jag skrev igår om den Märkliga kohandeln inom politiken i Älmhults kommun, som inte är helt lättbegriplig, i synnerhet inte med Mp:s resonemang som ger dem själva mindre makt tack vare att de vägrar valtekniskt samarbete med andra partier.

Men det vet i fåglarna om inte Vänsterpartiet och Miljöpartiet, och för den delen sd också, i Värnamo är än mer märkliga som ingår valsamarbete med varandra.

Visserligen förstår jag som sagt poängen med det. Men det bör ju vara med partier man känner lite mer samhörighet med än med sd.

Nog för att det är viktigt att se till att man själv får lite mer makt, men frågan är varför man också ska ge det till partierna som är absolut längt ifrån en själv?

Ett parti som försöker skrämma medier till tystnad ska inte gynnas.

Mer media sds exp skd skd kb nsk nsk svd hd dn gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

EU mer konservativt än hälsosamt

Egentligen tillhör jag de vänsterpartister som tycker att det inte finns någon anledning att för hårt driva kravet på ett EU-utträde. Frågan känns helt enkelt överspelad och någonstans är det lättare att vara med och åtminstone ha en teoretisk möjlighet att påverka de beslut som tas.

Men med jämna mellanrum så blir jag oerhört tveksam. Som när ett svenskt bra förslag förändras så gravt att det blir ett så dåligt förslag så att det från och med nu tillåts inom hela EU, inklusive Sverige, att vårdpersonal kan tacka nej till att delta vid aborter. Ja inte bara personalen, utan hela sjukhus!

Bakgrunden var ett fall i Polen där man vägrade att utföra en abort på en kvinna med tarmproblem som hade behövt opereras, där man helt enkelt valde att prioritera fostrets liv framför kvinnans och där det slutade med att kvinnan dog. Frågan är varför ett liv var så mycket mer värt än någon som kanske inte ens överlevt gravidteten?

Men det är klart, vad att vänta av ett EU som prioriterar badvattnet framför andra miljöfrågor och som konstant kräver orimligt mycket pengar av medlemsländerna?

Det är en klen tröst att Sverige ibland är ännu sämre än EU i stort, när det gäller utsläppen. Men å andra sidan så är jag cynisk och luttrad nog för att tro på EU:s minskningar först när jag ser dem...

Mer media nsk nsk sds skd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 13 oktober 2010

Märklig kohandel

Jag konstaterar att det måste kohandlats en hel del i älmhultspolitiken när centern behåller kommunalrådsposten, trots att moderaterna var större, om än bara med 17 röster, och att moderaterna tar ordförandeposterna i ett antal nämnder...

Visserligen är det så märkligt att jag vad det gäller Älmhult tycker bättre om (eller mindre illa om man så vill :) ) moderaterna än vad jag tycker om centern, men det här utfallet känns ändå lite märkligt.

Jag funderade tidigare på om det känns demokratiskt riktigt eller inte med den här uppdelningen, men det kan det nog göra i slutändan ändå.

Nu skriver visserligen tidningen att maxialliansen blev segrare redan under valnatten. Men än så länge har jag inte hört något om miljöpartiet stannar kvar i maxialliansen eller inte.

Naturligtvis borde de ingått valteknisksamverkan med de andra röda partierna redan vid det valet, för som det varit under den gångna mandatperioden så har de varit helt utan representation i alla nämnder. Det hade det inte blivit med samverkan.

Hur det funkar går att läsa om från Gällivare, där tre partier hade valteknisk samverkan, för att få inflytande från fler partier, något som i sig ger en bättre demokrati (Läs artikeln V + SKP + MP i valteknisk samverkan).

Varför Mp i Älmhult sade nej till det förra valet är obegripligt , eftersom de i princip inte fått något alls i utbyte för att ge upp så lätt.

Frågan är varför de väljer att ignorera sina väljare genom att inte tacka ja till möjligheten att påverka? Det är knappast demokratiskt riktigt att ignorera sin ökade väljarskara en mandatperiod till, om det nu blir deras val.

Uppdaterat Tydligen så blev det så att Mp väljer att stanna kvar i Maxialliansen. På grund av att de har fått ytterligare ett mandat så tar de plats i kommunstyrelsen. Men de får på grund av sin obegripliga ovilja att ingå valteknisk samverkan ingen plats i någon av de andra nämnderna.

Givetvis drabbar det även oss i Vänsterpartiet, vilket självfallet är en anledning till att jag irriterar mig på deras val. Men även Mp:s väljare borde vara intresserade av att Mp får vara med där en mycket stor del av det politiska bestäms, i nämnderna.

Frågan är varför man ska rösta på, eller alls ta Mp i Älmhult på allvar i fortsättningen, när deras intresse av att påverka politiken är så liten?

Dessutom så ju mer jag tänker på det desto märkligare tycker jag det är med att låta det centerpartistiska kommunalrådet vara kvar på sin post, mot att de bara får en enda ordförande kvar, den i socialnämnden. Det är ju om inte annat bra reklam för centerpartiet att vara kommunens ansikte utåt...

Läs även om den ännu märkligare kohandeln i Värnamo...

Mer media smp smp smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Utmanande och oförskämd

Utmanande försiktig, är rubriken på svenskans artikel om budgeten.

Utmanande och oförskämd borde den heta.

Inga negativa förändringar är en annan rubrik.

Inga positiva förändring, är mer relevant.

Det är som andra säger, en kall hand över de som behöver samhällets hjälp och dagens bästa citat kommer från Aftonbladet och dess ledarsida som säger:

I Sverige har vi emellertid en regering som inte tror att det finns andra skäl till sjukdom och arbetslöshet än att folk har för mycket pengar.
Det känns sådär.

Inte ens den gamle sydsvenskanskribenten Kennet Andreasson tycker att man kan ha en budget som snurrar kring de sjukskrivna enbart:

I själva verket är grunden för den nya försäkringen inte alls rätt och riktig. En ambition att genom rehabilitering och annan omsorg hjälpa människor att återgå i arbete, är naturligtvis inte fel. Men reformens verkliga grund stavas lönebildningen: hårdare tag i sjukförsäkringen – och a-kassan – är den ”drivkraft” som tvingar försäkrade, och utförsäkrade, ut på en arbetsmarknad med lägre löner.
Det är vad det huvudsakligen handlar om. Det är så sjuktal och arbetslöshet ska pressas ner.
Regeringens översyn ändrar inget, om inte Reinfeldt och Anders Borg lägger en helt ny grund för försäkringen. Det gör de givetvis inte. Det skulle helt ändra riktningen för den ekonomiska politiken.

Möjligen är det positivt att alla uttalar sig kristiskt mot sd:s budget, som inte oväntat har problem med verklighetsförankringen.

Men risken är, igen, uppenbar att det bara ger dem mer uppmärksamhet än vad de som ett litet parti förtjänar och i slutändan ger dem mer sympatier, utan att presterat något politiskt för att förtjäna den.

Att det dessutom är ett parti där en av deras absolut ledande riksdagskandidater är fällda för förtal, men utan repressalier från partiet, något som aldrig kunnat hända ett annat parti, visar hur långt ifrån de andra partierna sd står på många punkter, inklusive sin egen politik.

Mer media svd svd dn dn dn dn dn dn sds dag gp gp gp kb hd hd skd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 12 oktober 2010

Bra om Vänsterpartiet av Jonas Sjöstedt

En bra analys och text av Jonas Sjöstedt publiceras idag på Expressens debattsida och hans blogg, Är Vänstern konservativ?

Själv försökte jag mig på en analys av valresultatet i På tiden, som missar lite av vad Sjöstedt för fram och för fram en del saker han själv inte säger något om.

Oavsett om man benämner det gubbighet eller något annat, så tror jag att det stämmer att Vänstern är och har varit konservativa vad det gäller den politik vänstern har fört länge.

En rejäl förnyelse och bättre support från moderpartiet, och inte samma dåliga stöd som det alltid tycks ha varit, vid valrörelserna är milt sagt ett måste.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det tycks likväl fungera

Som jag skrev för ett bra tag sen så är jag inte för olagliga aktioner som att släppa ut minkar.

Men det tycks oavsett vad man tycker faktiskt fungera. Två av fyra minkfarmer läggs ner och orsaken är naturligtvis attackerna mot dem.

Man kan också komma ihåg att med ett följande av den lagstiftning som finns, att djuren ska kunna leva hjälpligt naturligt, vilket knappast minkarna gör i trånga burar, så hade det inte utförts några fritagningsförsök.

Frågan är varför man inte koncentrerar sig mer på att ge minkarna ett bra leverne i första hand, så löser sig de andra problemen av sig självt?

I slutändan tycks det bli så att det trots allt blir färre minkar som kommer att plågas, eftersom det är fler minkfarmare som lägger ner.

Mer media svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 11 oktober 2010

En ny modern politik önskas

En regering med unken inställning till jämställdhet och som totalt glömmer bort hur viktig och grundläggande hyresrätterna är för människor att kunna inte bara flytta hemifrån som unga, utan även kunna flytta på sig till dit jobb finns, går inte helt och fullt att ta på allvar.

Alla de här sakerna hänger ihop. Exempelvis hänger bristen på bostäder på universitets- och högskoleorter ihop med möjligheterna att bo, även om vi har en ansvarig minister utan utbildning som inte verkar förstå mycket av de saker han borde driva.

En sak att lyfta fram, just för den här typen av billiga bostäder för studerande, är friggeboden som kan inredas som ett hem och både placeras i vanliga trädgårdar eller på allmänna kommunala tomter.

Hade inte det gått att dra vidare mot att ha som bostäder för alla de människor som har svårt att hitta bostäder, oavsett anledning? Jag tror de flesta, i vart fall som är utan familj och barn, hellre hade bott så än inte alls och varit utan jobb eller möjlighet till utbildning.

Men de flesta tycks hellre vara kvar i det gamla och invanda än att söka framåt, trots att det är utvecklingshämmande, och ett samhälle för alla.


Mer media ab nsk svd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett steg framåt

Jag är visserligen lite kluven till att tillåta dödshjälp, även om jag i grunden är positiv till det.

Men det kommande förslaget om att sövas in i döden under slutskedet låter som ett förslag som borde kunna genomföras utan allt för stora risker och protester från de som är absolut emot dödshjälp.

Däremot tycker jag det är vanskligt att bara tillåta det när det är en eller ett par veckors beräknat liv kvar. Till och med jag som på alla sätt är en lekman inom de medicinska och biologiska områdena är mycket väl medveten om att det oftast inte är så lätt att beräkna hur länge någon lever.

Vad gör man om man sövt ner någon i ett par veckor men som lever ändå?

Mer media hd gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 10 oktober 2010

Konstigt resonemang från Björklund

Lite förvånande är det att man ska ge kristendomen ännu mer uppmärksamhet i skolan eftersom det varit den dominerande religionen i Sverige i tusen år.

Jag har svårt att se att den inte redan är det i skolan och frågan är hur man ska låta den få än mer uppmärksamhet? För att vi ska få lära oss mer om varför vi firar jul? Tillåt mig tvivla på att det är så många som inte vet varför inte gör det.

Jag tror däremot att det är mycket ovanligare att barn och deras föräldrar vet om att julen firas av flera olika skäl vid den tidpunkt den gör, och att Jesus sannolikt inte alls föddes runt jul.

Frågan är om det i så fall inte vore minst lika vettigt och intressant att lära ut bakgrunden till de sakerna också, som också är en del av den svenska historien?

Eller varför inte lära ut grunderna bättre, som inte har tyckts fastnat vid konfirmationen för ett antal sd:are?

Som frågan om man ska tillåta eller inte tillåta burka, så tycker jag det här är en pseudofråga som friar till kristdemokraterna och sverigedemokraterna möjligen, som på allvar påverkar väldigt lite.

Det vore bättre om man koncentrerade sig på att förstå vad som gör att vissa skolor plötsligt blir en mycket bättre skola än att peta i verksamhet som tycktes fungera väl innan också.

Den enda trösten i det här debaclet är att folkpartiet säger sig vilja tala med S om skolan. Jag tror det är vettigt med breda överenskommelser. Däremot så undrar jag hur det ska gå ihop med tanke på alla huvudlösa skolinlägg Björklund gjort?

Mer media exp hd hd hd kb gp