lördag 19 mars 2011

Sd:s retorik faller

Jag är inte förvånad över att man vetenskapligt kommit fram till att Uppväxten är avgörande för brottslighet:

– Skillnaderna beror inte på att "invandrarkulturer" är mer brottsbenägna eller liknande. Utan det här beror i övervägande del på under vilka förhållande invandrare lever i Sverige och om de kan skaffa sig de resurser som är nödvändiga för att leva ett anständigt liv, säger Sarnecki.
Studien visar att när hänsyn tas till faktorer som var vi vuxit upp, våra föräldrars utbildning, sysselsättning och inkomst så försvinner till större delen de skillnader som finns mellan första och andra generationens invandrare och svenskar. Enligt Sarnecki är det mest avgörande om föräldrarna arbetar eller inte.
– Att folk får jobb när de kommer till Sverige så fort som det bara går är det mest centrala. Då kommer deras ungar att klara sig mycket bättre.
Forskarna har följt 66.330 personer som under åren 1990–1993 gick ut grundskolan i Stockholmsområdet fram till 2005. Personernas brottslighet har analyserats med hänsyn till socioekonomiska förhållanden under deras uppväxt.
De skillnader som ändå kvarstår när dessa förhållanden har vägts in kan enligt Sarnecki bero på mätfel i undersökningen men skulle också kunna bero på att invandrare i viss mån diskrimineras i rättsväsendet. Det finns inget stöd för att skillnaderna kan kopplas till vilka länder personerna kommer från.
– Det finnas inga likheter i brottsmönstren mellan människor som kommer från samma länder eller som tillhör samma invandringsvågor. Att brottslighet hos olika invandrargrupper skulle kunna förklaras med kulturskillnader kan vi i princip avskriva.
Det är som jag och vänstern har hävdat hela tiden. Orsaken till brottslighet finns i miljön och vilka förutsättningar man har som individ att leva ett vettigt liv. Utan jobb är det svårt att exempelvis få en hjälpligt bra ekonomisk möjlighet att klara sig och dessutom ger ett jobb självkänsla m m.

Att invandrare döms till hårdare straff generellt, kommer alldeles säkert att kritiseras av sd-anhängare. Men som en undersökning visade för flera år sen så stämmer det. Man jämförde likvärdiga rattfyllor och hittade att invandrare dömdes hårdare än svenskarna, tvärtemot vad många inser.

Media dn svd hd dag gp ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Fågelholkarna är online

Nu är båda våra webkameraförsedda fågelholkar online igen: http://birdhouseinliatorp.blogspot.com/

Förra året gick det oväntat bra och det är upplagt i en separat blogg: http://birdhouseinliatorp1.blogspot.com/

Tittar ni lite på länkarna till den bloggen så hittar ni en hel del både stillbilder och filmklipp från den lyckade häckningen.

En av lokaltidningarna var här dessutom och fotade och gjorde ett reportage idag, så det kommer att komma senare i veckan.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Kärnkraftsopinionen vände snabbt

Alternativen till kärnkraft har aldrig varit politiskt intressanta i Sverige och det har varit mycket konstiga argument som jag var inne på igår.

Men precis som Miljöförbundet Jordens Vänner, vars pressmeddelande jag hittade hos Svensson, så är det oerhört viktigt att slutförvaret är säkert under extremt lång tid.

Att SKB framhäver bergrumsförvaret i Forsmark som säkert är tvivelaktigt av flera skäl. Det planerade bergrummet ligger vid Östersjökusten och om en läcka sker kan Östersjön förorenas vilket skulle ge katastrofala följder för hela ekosystemet och alla de människor som bor längs kustområdena. Att bergrummet ligger intill ett aktivt kärnkraftverk utgör dessutom en risk för att avfallsarbetet abrupt måste avbrytas om en olycka skulle uppstå vid kärnkraftsverket så som nu skett vid Fukushimaverket i Japan, säger Sven-Erik Sjöstrand, styrelseledamot i Miljöförbundet Jordens Vänner.
En del problem, och risker, är svårt för oss vanliga lekmän att alls förstå sig på här, för vem kunde räkna ut att brist på experter hotar säkerheten? Eller snarare vem kunde tro att det var på väg att bli en så stor brist att det går ut över just säkerheten?

De här bristerna, hur är det tänkt att man ska veta att de inte uppstår under de närmaste 100 000 åren? Och alla andra risker som vi både kan förutse och inte alls kan förutse? Som garanterad livsnödvändig elförsörjning? Eller som garanterat grundvatten, något som det är svårt att föreställa sig att vi alls kan överleva utan.

I övrigt noterar jag att opinionen för kärnkraft vänder rätt snabbt i Sverige och att det i vanlig ordning är kvinnorna som är mest pålitliga om att vara rädda om moder jord...

Är det inte dags att ta en ny omröstning om kärnkraften nu, som andra har velat ha igen för att de tyckt att resultatet från 1980 spelat ut sin roll? Det behövs eftersom Vår beredskap inte är god  och det borde vara självklart att Säkerheten går före egenintresset.

Media ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag nsk hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp exp exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Svårt att se annan lösning

Jag var lite försiktigt optimistisk igår, men om det stämmer att Libysk flyg attackerat vad som påstås vara rebellernas sista fäste, så var löftet om att låta bli att flyga inte mycket värd.

Normalt sett är jag, som jag sagt vid flera tillfällen, inte alls förtjust i militära lösningar. Men det här som går via FN och stödjer en påbörjad revolt för demokrati, som få ställer sig emot och det till och med verkar finnas stor förståelse för även inom länder som varit skeptiska till militära aktioner i Irak och Afghanistan har en betydligt större legitimitet än det brukar ha.

Rent demokratiskt är det med andra ord bra. Men hur det slutar rent militärt och hur det slutar efteråt och hur mycket omvärlden vill lägga sig i, står skrivet i stjärnorna. Där är jag oerhört skeptisk till att det går problemfritt.

Men som läget är nu är det omöjligt att låta en regim stå kvar när den dödar sin egen befolkning med militär kraft.

Sen är ju bara frågan om vad man ska göra med alla de andra länderna där det finns protester och där de slås ner med våld?

Det finns i vart fall tro från min sida på att situationen kan lösa sig för flera av länderna med problem nu, om de får hjälp. Det går inte att tro att alla kan klara sig lika bra och lätt som Egypten, som ändå visar fram sig som ett bra exempel på en snabb demokratisering, när man idag låter landets befolkning rösta om förändrad författning för landet.

Uppdaterat Jag noterar att någon på borgarsidan ÄNTLIGEN vaknar till liv och inser att vi haft en horribel vapenexport till diktaturer. Undrar om Björklund vågar driva det vidare i regeringen och inte bara för partikamraterna?

Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag skd hd hd hd hd hd hd hd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sverigedemokrat agerar illa

Sverigedemokrater är snabba med att påpeka att andra ska uppföra sig väl, men det är oerhört tyst utanför Åstorps kommun, om att sd-politikers agerande skapar nytt behov för etiska riktlinjer för politiker, något som inte behövts tidigare...

Utöver svaret till anmälaren beslutade arbetsutskottet även att man ska sammanställa ett dokument med riktlinjer när det gäller förhållningssätt och etik bland kommunens politiker.
– Liknande dokument finns redan för både anställda och chefer men nu ska vi göra ett även för politikerna. Vi har diskuterat det tidigare men i och med den här händelsen blir detta ännu mer angeläget, säger Ronny Sandberg.
Dokumentet planeras vara klart före sommaren. Exakt vad det ska innehålla är inte bestämt men enligt kommunalrådet handlar det om generella etiska förhållningssätt.
– Som politiker har man ett ansvar och man företräder mer än bara sig själv. Språkbruk och liknande har betydelse. Man skäller inte ut någon utan man pratar sansat i stället. Det är sådant vi ska teckna ner, säger Ronny Sandberg.
Ska ett sådant dokument vara nödvändigt?
– Nej, det tycker jag inte att det borde vara. Det handlar om sunt förnuft, men ibland måste man påminnas om att man inte bara är en privat person som politiker.
Sen är det upp till partiet lokalt att hantera det hela, men med tanke på att de gömmer sig för media så lär det inte hända något alls...


Läser man upprinnelsen till det hela, i SD-politiker polisanmäld för olaga hot och förolämpning, så undrar man hur människan ifråga agerar när det händer något allvarligare än en av misstag vält soptunna?


Apropå terrorister, som sd-politiker och deras anhängare så gärna uppehåller sig vid, om de är muslimer, så läser jag ett tragikomiskt inlägg hos Svensson om en svensk terrorist, som i Norrland förberedde bombattentat och utpressning, samt var innehavare till diverse vapen.


Undrar varför den mannen inte kan klassas som terrorist också?Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 18 mars 2011

Tveksamma vinnare av årets bild

Jag blir alltid lite konfunderad när jag läser om tävlingen Årets bild, som arrangeras av Pressfotografernas bild.

Dels för att jag varje år får känslan av att det finns så många klasser så att varje större tidning ska få en chans att få in minst en vinnande fotograf.

Och dels, och kanske främst, för att det som i år vinner är bilder på döda människor, i vissa fall självvalda, som med självmordsbombaren i Stockholm och i vissa fall, som med den unga flickan från Haiti.

Jag förstår naturligtvis nyhetsvärdet i händelserna som så. Men det blir märkligt att vinna med bilder som, om det är svenska medborgare, inte går att använda i vanlig media eftersom kutymen här är att inte visa ansikten på döda människor. (Vilket jag i sig tycker är rätt).

I övrigt så tycker jag inte särskilt bra om att visa bilder på några döda människor, trots att jag, med tanke på mitt jobb, inte tycker det är obehagligt som så.

Däremot tycker jag inte att man ska tvinga folk att se de bilderna och jag tycker inte att man ska visa de så tydligt som i de här fallen av respekt av de döda människorna och deras anhöriga.

Uppdaterat Jag hittar via Scaber Nestor ett antal länkar till blogginlägg i vad som borde vara årets bild egentligen.... Jag förstår varför flera av bloggarna som publicerar bilderna (som jag hårddraget tycker gör samma sak som medierna och fotograferna och jag själv slipper inte undan så mycket heller i och med att jag länkar, om än inte publicerar bilderna) väljer att döpa dem för "Hyenafotografer" och liknande:

Radionerd
Ligator
Scaber Nestor

Media hd ab exp gp sds dag svd dn dn exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Kanske ett litet fall framåt?

I morse skrev jag Äntligen börjar något hända, där FN äntligen tog ett beslut om att agera mot situationen i Libyen, och jag syftade på att de faktiskt försöker agera så att revolten inte hinner slås ner.

Ett litet fall framåt, eller rätt stort egentligen om uppgifterna stämmer och håller i sig, är att konsekvensen verkar vara att Libyen beslutar om eldupphör efter att de har insett att de har i det närmaste hela världen mot sig.

Jag är antagligen en stor cyniker, men jag trodde inte att det skulle kunna hända något annat än en blodig sammandrabbning.

Nu finns det naturligtvis ingen som vet vad som kommer att hända i fortsättningen, men det känns åtminstone som om det finns en liten liten möjlighet att det kanske kan gå att lösa på något annat sätt än med våld, trots att jag inte alls känner något förtroende för någon av de inblandade.

I övrigt noterar jag att många tror att man minns bombningarna från 1986 i Libyen, och att ledningen vet att fortsatta bombningar mot den egna befolkningen bara riskerar drabba honom själv.

Media ab ab ab ab svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp gp gp hd hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Är det för jobbigt att se vad som är det egentliga problemet?

Nu har den långlivade flugan internet kommit så långt att folk på ett tydligt allvar börja reagera mot de saker som är farliga.

Vad tror ni det handlar om? Barnporr? Knark? Droger? Alkohol som dödar människorKändisar som visar sig vara dåliga förebilder? Självmord?

Nej, det handlar om den stora upprörda samling människor som uttalar sig chockerande över en dejtingsida som har planerad otrohet som affärsidé.

Att man blir upprörd om någon är otrogen, är en sak. Men vill man söka anledningarna till det så är det märkligt att man ger sig på konsekvensen av att många redan är otrogna.

Allvarligt talat så tror jag den största enskilda anledningen till otrohet är alkohol, som i så många andra fall får människors omdöme att svikta, men det är naturligtvis ingen risk att någon börjar med indignerade och långa texter över det...

Om det nu är otroheten i sig man vill minska, så varför inte börja någonstans i början, istället för i slutet?

I övrigt så noterar jag att internet främjat kontakter mellan människor under lång tid och det samma går ju att säga om alla utveckling som främjar kommunikation mellan människor, inklusive transporter...

Så här finns mycket att göra för de som på allvar vill förhindra otrohet, istället för att agera som om de önskade att de bodde i ett land där otrohet av religiösa skäl är förbjudet...

(I övrigt så konstaterar jag att även de som upprörda ger sidan ifråga oerhört mycket gratisreklam och gör så att absolut ingen missar att den finns - bara det något som garanterat ger flera otrohetsaffärer).

Själv tycker jag det vore betydligt mer berättigat att uppröras över att känd skådespelande flerbarnsfar använder knark.

Den första tanken som slog mig var att jag undrar om han som pappa blir lika ifrågasatt som "vanliga" människor som blir tagna för drog- eller alkoholrelaterade brott kan bli? Av någon anledning tror inte jag det och som sagt så noterar jag att upprördheten över det är mycket liten, lika liten som över att han varken är en förebild för sina barn eller andra som vet vem han är.

När man för fram den här typen av åsikter så får man ofta tillbaka att man inte vet hur det är att bli bedragen. Det vet jag om och jag har blivit det mer än en gång, och hur jobbigt det än var då så motiverar det inte tiden och kraften vissa människor lägger ner på att protestera, mot vad som är ett samhälleligt pseudoproblem.

Likväl så tycker jag att jag mycket hellre ser att min kära sambo hellre är otrogen mot mig än använder droger eller blir missbrukare. Det är till och med ett väldigt lätt val. Därför skriver jag hellre texter om samhällets slappa inställning mot alkohol än mot otrohet...

Media dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab exp exp exp hd hd hd svd svd dn dn gp gp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Är "förfula" ett hållbart argument?

En sak slår mig, så här i katastroftider, med tanke på vad som hänt i Japan och med tanke på diskussionen i Sverige.

Det är märkligt att man, som i artikeln Kärnkraften för farlig - oljan tar slut, så ofta hör argument om att vindkraften "förfular"... Det är svårt att se att kärnkraften gör något vackrare och det är svårt att förstå hur man resonerar kring att energi behövs och att få verkar vara intresserade av att verka för en  hållbar förändring.

Jag inser också att jag gör av med mängder av energi, även om jag gör vad jag kan för att minska åtgången, men jag skulle definitivt aldrig argumentera för att något förfular...

Det stora problemet jag har upplevt är när protesterna började mot vindkraftverk i havsbandet, som även där mycket av argumentationen gick ut på att det var fult och förstörde utsikten... Inte för att vara sån, men ibland är det det man inte ser som är det fulaste, som radioaktivitet och övriga utsläpp från kol- eller oljebaserad förbränning.

Lösningen är knappast att tro att det går att lösa med en enda ultimat energikälla, utan det behövs flera olika typer av energikällor för att få fram den energin som behövs. Att tro att kärnkraften är utan sina problem, ens i Sverige är en myt, som jag lyfte fram igår och som också bekräftas av andra idag från flera olika håll.

Tidigare bodde jag i Skåne och passerade ofta förbi vindkraftverk på öppna fält och jag har svårt att de är, oavsett var de placeras, är särskilt mycket fulare än något annat industriellt byggnadsverk, oavsett om det ger energi eller används till annat. Snarare är det skönt att se att det inte släpper ut något ur en hög skorsten som förstör naturen och människorna.

Ska det komma något enda lite gott ur den här katastrofen som orsakat så många människors liv och så mycket lidande, så är det att det förhoppningsvis kan påskynda processen seriöst att föra fram grön energi i högre grad, så att det verkligen går att tjäna pengar på det, som i vanlig ordning är den främsta drivkraften.

Det brukar hävdas att kärnkraft är en billig och ren energikälla. Jag hoppas ni som tycker det inser en sak: Till dess kostnader behöver också räknas in alla kostnader i samband med en olycka, som den här i Japan nu. Och inte bara den... Man behöver också räkna in allt produktionsbortfall, både det som sker nu och det som aldrig någonsin blir gjort, eftersom människor dött och mark för lång tid förstörts.

Jag vet inte om det går att räkna ut en exakt summa över alla de sakerna. Men det gör definitivt kärnkraften betydligt dyrare rent ekonomiskt. Tyvärr låter sig inte de mänskliga lidandena räknas ut lika lätt...

Dessutom måste du inte bara, som kärnkraftsförespråkare- och byggare, kunna förutse att den värsta tsunamin på 200 år kan drabba dig. Utan du måste kunna se 100 000 år in i framtiden, som jag var inne på tidigare också.

Läs även Privatisering gör Sverige dåligt rustat mot katastrofer, som är en tankeväckande debattartikel:Om Sverige i dag drabbas av en allvarlig kris riskerar en del sjukhus på grund av den bristande samordningen att bli utan el, mat, personal och utan leveranser av läkemedel och andra förnödenheter. Utförare av hemtjänst och äldreomsorg skulle inte klara av att sköta sina uppgifter. Kommunerna skulle inte längre veta vilka vårdtagare de har ansvar för, var de bor eller var nycklarna till dem finns. Skulle de lyckas ta reda på detta så har de ändå ingen personal som kan utföra uppdragen. Sjuka människor skulle på grund av bristerna riskera att bli utan mat och vård, vägarna skulle bli oframkomliga och hela infrastrukturen kunna kollapsa.
Sannolikheten att alla svenskar snabbt skulle få relevant information om detta inträffar är liten. De företag som i dag står för den teknik som krävs för effektiv informationsspridning drivs av privata aktörer och ingår inte i det svenska ”samverkandet”.
Många av de problem som lamslog det svenska samhällets förmåga att stötta och informera svenskar efter tsunamin 2004 kvarstår tyvärr i dag.
Japan investerar drygt 30 gånger mer i krisberedskap per invånare än vad Sverige gör. Japan har naturligtvis större behov, men vi i Sverige behöver ändå se över vår beredskap.
Tyvärr finns det ingen som i dag tar ett helhetsansvar. Förutsättningarna för den viktiga samverkan mellan det offentliga och privata Sverige, som måste ske vid en större kris, existerar inte. Våra myndigheter, kommuner och landsting, som har krisansvaret, är så fokuserade på sina egna uppgifter att de förbiser att näringslivet i dag tagit över mycket av den offentliga servicen.
Det är också läge att komma ihåg att den japanska kärnkraftsindustrin är mer privatiserad än den svenska. Livsviktiga saker, både när det gäller att skapa energi och katastrofhantering är för stora och allvarliga saker för att låta privata intressen ta överhanden för.


I övrigt noterar jag att många nu hävdar att den här katastrofen är värre än Tjernobyl och att det finns risk för att drabba hela Japan, vilket känns allt annat än bra.


Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag skd skd skd skd nsk nsk nsk hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp sp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Äntligen händer något

Precis som jag skrev igår så verkar något hända i Libyen, som är positivt, igen eftersom FN tog beslut om att inrätta en flygförbudszon över landet.

Jag hoppas inte att det är allt för illavarslande att jag har samma åsikt som Bildts officiella, att det behövs mer än en flygförbudszon över landet, för att något på allvar ska hända och att en demokrati som är för befolkningen ska kunna införas.

Men med tanke på all tidigare kritik mot honom, som mer än väl varit berättigad, så går det inte för Bildt att officiellt ha en annan åsikt än att det tyvärr behövs våld. Trots att det handlar om gamla affärsvänner...

Frågan är om det inte behövs mer FN-understött agerande i andra  länder också? Men det märkliga att soldaterna ifråga kan dödas av vapen från sina egna länder och att Libyen inte borde varit så välbeväpnade som de är från första början...

Med tanke på att allt känns så osäkert i Libyen med flera länder är det oerhört skönt att inse att det är rätt lite nyheter som kommer från Eygpten, och att det inte beror på att händelserna i Japan överskuggar det hela, utan att det beror på att det verkar som om det är en riktig demokratiseringsprocess på gång i det landet.

Läs gärna om hela processen som startade revolterna i den korta men upplysande artikeln En frukthandlares död, som började med hur en frukthandlare med en dunk thinner och en tändsticka startade en större revolution än jag tror att han hade anat, en berättelse i sig som beskrivs kort i Mohamed fick nog - startade en revolution.

Tala om en människa man önskar hade överlevt och fått ett långt och lyckligt liv!

Media ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag skd hd hd hd
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Kan ett klick rädda två barn?Det är fullständigt bedrövligt, detta. Jag finner faktiskt inte ord. Gör du?
Och man är så maktlös. Men, om det finns en väldigt, väldigt liten chans att lyckas, kan man ju försöka.
Vill du hjälpa till? Det krävs bara två klick.
Ett här.
Ett på send-knappen i ditt mejlprogram.
Men vill du, skriv om texten. Lägg till några rader. Underteckna, svär och länka.
Eller vad du nu tror skulle kunna förmå generaldirektör Dan Eliasson att visa mänsklighet och riva upp beslutet.

PS. Har du en egen blogg? Stjäl html-koden till detta inlägg och posta ett du också. Ju fler ställen det syns på, desto större effekt. Sverige har cirka 600 000 bloggläsare.

Uppdaterat: Sydsvenskan har en fylligare artikel om barnen. Den här paragrafen är som ett slag i magen:
I nästa vecka kommer barnen – som ännu inte vet något om den överhängande avvisningen – att informeras av polis. Inom 48 timmar ska de så sitta på ett plan mot Makedonien. Med eller utan sin mamma.


Läs mer här: Barn utvisas ensamma

Kopierat från Pers Värld 

Media dn svd hd skd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 17 mars 2011

Bildt hade ekonomiska intressen i Libyen

Det var ett tag sen jag hade möjlighet att nämna något om situationen i Libyen med flera andra diktaturer.

skrev jag bland annat följande:

Normalt sett är jag emot krigsinsatser, som exempelvis i Afghanistan. Men jag är pragmatisk. I fallet Libyen, där ledningen med berått mod väljer att mörda sin egen befolkning i desperation för att få behålla makten kan jag tänka mig att det är motiverat, i synnerhet om man sen backar undan och ser till att landets befolkning får skapa den demokrati de vill ha och inte den demokrati västvärlden tycker de ska ha.

Egypten är ett exempel på där det var oerhört bra att befolkningen fick sköta revolten själva, men jag tror inte helt de länderna går att jämföra eftersom Egypten hade en opposition på ett sätt som Libyen inte lär vara i närheten av att ha. Demokrati eller diktatur, oavsett vad så måste det finnas ett fungerande samhälle med arbeten, sjukvård, skolor  m m, så att det inte blir ett nytt Liberia med ett långt och förödande inbördeskrig, som bara lamslår befolkningen och egentligen är viktigare än frågan om demokrati. Utan en grund av fungerade infrastruktur så fungerar inget annat heller.
Det verkar tyvärr ha varit nödvändigt med en beväpnad motåtgärd, om nu inte det Gaddaffi säger inte är ren propaganda, för det låter som om hans sida av striden är på väg att vinna det kriget.


Jag har full förståelse för att omvärlden tappade koncentrationen till viss del på vad som händer där, till förmån för katastrofen i Japan, men det måste vara möjligt för media att rapportera om flera omvärldshändelser åt gången, för att kunna sätta tryck på ledarna i de länder som kan påverka. Det är trots allt inte mindre synd om de som lider under en diktator för att det är synd om japanerna också.


Det går inte att Stillatigande titta på, men det gäller också att den egna tidningen vågar låta utrikesnyheterna breda ut sig lite mer och välja att hellre låta rapportera från flera olika områden mer kortfattat än fantastiskt mycket från ett enda område, som det tyvärr varit hela det här året.


HD:s ledare säger att den militära tyngden är det som kommer att avgöra, vilket jag inte betvivlar eftersom det är en stor fördel att kunna anfalla från luften.


Det gör det beklämmande att se hur gärna väst både valt att via export/import gynna landet att skapa sig en ekonomi att upprusta sin militär med och i synnerhet att ha exporterat krigsmaterial till landet. Det är omöjligt att inte få blod på sina egna händer.


I vanlig ordning så har Bildt som privatperson och företagsföreträdare varit inblandad i Lundins affärer med Libyen och det kan mycket väl förklara att det tog lång tid att uttala sig mot diktatorn för Bildts del.


Hans Linde uttalar sig på Vänsterpartiets hemsida mot Bildts agerande.


Media svd svd ab ab exp nsk dn hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!