lördag 22 maj 2010

Göran Skytte skämtar och går på

Göran Skytte skämtar och går på när han försöker få oss upprörda över att Wetterstrand är en politikerbroiler.

Det är möjligt att han har någon poäng i det. Synd bara att han inte nämner att Göran Hägglund, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Tobias Billström och många många fler i alliansen har väldigt liten erfarenhet av det verkliga livet.

Till skillnad från Skytte tycker jag dessutom att det är viktigt att det inte bara är entrepenörer som blir representerade, utan även alla andra yrkeskategorier. Men om det bekymrar sig Skytte och hans högervridna tidning inget alls om och han lever i en aningslös tro om att inte statsmaktens förtroende för företagen minskat.

Kanske vore det bättre med fler entrepenörer även hos alliansen, så att det hade blivit något annat än en politik som ökar bidragsberoendet?




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Man ska inte riktigt lita på vad media för fram...

Självfallet ska man inte lita på allt media för fram, vilket jag inte tror så många gör när det gäller skvallerpressen.

Märkligt nog så tycks alla lita mycket mer på det som sägs när det gäller exempelvis politik och liknande.

Partitesterna visar sig vara dåliga vägvisare för att visa vilket parti man sympatiserar mest med och tycks få vissa till folkpartister hur de än bär sig åt, vilket kan tyckas märkligt med tanke på alla de liberala tidningar som använder sig av partitesterna...

Samtidigt så har det kommit ut en bok med alla landets statsministrar, med stor andel liberala skribenter, vilket naturligtvis gör att Palme får mindre positiv uppmärksamhet än han förtjänar:



”Borgerligheten skriver historia” kunde det ha hetat, Bonniers stora mastodontverk om Sveriges statsministrar under hundra år, som lanseras nu i dagarna.
Här blir socialdemokratiska hjältar satta under lupp av profilerade ledarskribenter på högerkanten. Vänsterskribenterna är långt färre. Endast fyra kvinnliga författare har man lyckats skrapa ihop, vilket i sin tur för tanken till vilket underligt land Sverige är. Jämlikast i världen, men inte en enda gång under hundra år en kvinnlig ledare.
Dessutom så glöms Fälldins missar bort och de var som alla minnesgoda vet inte få eller små:



Fälldinporträttet i statsministerserien lägger inte något nytt till bilden av mannen som ledde den första icke-socialistiska regeringen på 44 år och som lät inte bara den utan också sin andra koalitionsregering spricka. Thorbjörn Fälldin står för exempellös framgång – valsegern 1976 – och lika exempellösa nederlag – regeringsupplösningarna 1978 respektive 1981. Och så till slut den nesliga avsättningen från partiledarposten senhösten 1985. Förklaringen heter inte enbart personen Thorbjörn Fälldin – här finns mängder av andra faktorer som borgerlighetens heta önskan om maktskifte och de borgerliga partiernas konkurrens. Men detta att Fälldin uppträdde både som fundamentalist och traditionell maktspelare, sådde förvirring och misstro hos såväl regeringskamraterna som oppositionen. Det bidrog i hög grad till oredan under 1970-talet.
Ju längre tiden har gått, desto mer har svagheterna hos Fälldin fallit i glömska. Men ett misslyckande ska kallas ett misslyckande – för att citera en annan borgerlig statsminister. Och mot bakgrunden av förväntningarna på valnatten 1976 måste åren som följde kallas ett misslyckande. 

Sett med nutidens ögon så ter sig dessutom han och centerpartiets kamp mot kärnkraften som något som gör hans tid vid makten än mer misslyckad.

Mer media ab ab exp exp nsk skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ingen skillnad hos sverigedemokraterna

Det brukar komma irriterade kommentarer från sd och deras anhängare när någon politiker från de vanliga partierna brukar få problem om de säger något i paritet med sd:s invandringspolitik.

Inte helt oväntat så visar de sig vara exakt samma skrot och korn själva, och inte något större alternativ för de som ibland vill bryta mot partilinjen, när de själva utesluter de som inte delar deras syn på invandring...

Uppdaterat Jag noterar för övrigt att amerikanska högerkristna bär sig åt som talibanerkristna dödar och eldar upp muslimska herdar och att högerextrema stoppar prideparad, men att sd och deras blogganhängare är knäpptysta på ett sätt de aldrig varit om det varit muslimer som agerat på samma sätt...

Det säger mycket om deras agenda!

Mer media hd dag dag sds




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Moderaterna vill inte ta hand om konsekvenserna av sin politik

Jag skrev tidigare om Ökad kritik mot högern i sikte och syftade bland annat på hur de kritiseras från flera håll om hur orättvist reglerna slår mot de sjukskrivna.

En mycket märklig konsekvens av det hela blir att moderaterna propagerar för fortsatt närvaro i Afghanistan, med sämst löner jämfört med andra soldater och att de  hamnar i samma fälla som andra har gjort när de inte kunde anmäla sig direkt till arbetsförmedlingen från första sjukskrivna dagen, de får ingen ersättning.

Bildt och moderaterna skickar gärna dem på ett livsfarligt uppdrag som stora delar av landet befolkning inte vill ha.

Men att ge dem en chans att få ersättning för de skador staten indirekt åsamkat dem får de definitivt inte.

Och i ärlighetens namn ska de inte ha det heller, med gällande regelsystem. Det är knappast försäkringskassan som skapat reglerna, de är bara utförare av regeringens politik och beslut om vilka regler som ska gälla.

Det skulle inte förvåna mig ett dyft om resultatet blir att just soldater får specialregler, trots att det självfallet borde vara så att man knappast skulle behöva anmäla sig till arbetsförmedlingen som sjuk, i synnerhet inte när man är för sjuk för att ta sig dit inget vårdval hjälper...

Uppdaterat Sent om sider så börjar regeringen jobba för att förändra sina konstiga regler, men som jag såg att någon sa så är det svårt att lappa och laga något som inte bara saknar lite fel...

I övrigt är det illa att man inte räknade ut de här konsekvenserna, som andra varnade för, i förväg.

Mer media ab hd hd exp exp sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 21 maj 2010

Egentligen tycker jag bra om kampanjen

Det är egentligen självklart att man med nästan alla medel ska komma åt langningen av alkohol till unga, även om den senaste kampanjen får kritik för att den moraliserar och befäster könsstereotyper, som Schyman uttrycker det.

Som andra skriver så är det naturligtvis en del av en moralisk syn på unga kvinnors sexliv också, men man ska också komma ihåg att det inte är ovanligt att unga, av båda könen, ångrar många saker, inklusive att de haft sex, på fyllan. (Vilket säkert gäller många äldre också...)

Märkligt är det onekligen att unga mäns sexliv sällan får så stor uppmärksamhet, trots att inte bara den utan mycket av allt våld, rattfyllor och andra olyckor är direkt knutet till attityden till alkohol och det faktum att föräldrar köper ut.

Men hela diskussionen kring moral är konstig. Ett nytt och tydligt exempel är hur Youtube stoppar svensk kampanjfilm för säker sex, enligt känd amerikansk moral där man gärna får visa riktigt våld, men inte något som ens påminner om sex...

Själv är jag av åsikten att tillgången styr hur mycket som dricks, och nu kommer drickandet att öka i Sverige när det blir lättare att få servera alkohol, som om det var vad som behövdes...

Men vi kan ju hoppas på att ungdomarna fortsätter sitta inne med internet och datorspel istället, som verkar funka bättre än både kampanjer och föräldrars oförmåga att inte köpa ut alkohol...

Sen kan vi fundera på vad som behövs för att få medelålders kvinnor att dricka mindre...

Mer media ab ab ab ab gp gp dn sds




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Den borgerliga regeringen förnekar sig inte

Jag noterar ännu en gång att den svenska alliansen viker sig glatt ner på knä för den kinesiska diktaturen:









Peking. Kungen, näringsminister Maud Olofsson och gräddan av svenskt näringsliv är på säljresa i Kina. Och när de igår mötte Kinas ledning var budskapet:
–Ni ger oss marknaden och vi ger er innovationer, sade Ulf Berg, vd för Exportrådet till de samlade kinesiska journalisterna.
Kungen och Maud Olofsson fick äta lunch med Kinas president Hu Jintao. Samtalet handlade mest om klimat- och miljöfrågor, men Olofsson sa att hon även tog upp mänskliga rättigheter i form av CSR – det vill säga företags sociala ansvar – en fråga som är lika okontroversiell i Kina som i Sverige. Däremot nämnde Maud Olofsson ingenting om känsliga ämnen som internet-censuren – som EU menar är ett handelshinder – eller politiska fångar.
Jag skrev betydligt längre om det här i Mängder av år sen jag skrev en insändare och den lilla tysta kritik som Maud Olofsson fick då, som kallade Kina för vänner, har inte oväntat gått spårlöst förbi...

Men vad är att vänta där borgerliga ledarskribenter tycker det är viktigare att gnälla över Sahlins kläderskatterfimpar och lyfta fram saker som människor tror borgarna är bra på.

Jag gissar att de flesta tror att borgarna är mer kritiska mot diktaturer också, trots att så inte är fallet. Med andra ord är "problemet" att centerpartister pekas ut som sd:are i ett politiskt test inför valet ett relativt litet problem när deras partiledare är en vän av den kinesiska diktaturen...

Uppenbart är att när man har tillräckligt med pengar, som Kina som på många sätt är ett ekonomiskt rikt land har, så struntar man gärna i frihet och demokrati...

Uppdaterat  Ofrivilligt och beklagligt komiskt blir det med Sydsvenskan som först skriver upprört om ofrihet och icke-demokrati och sen hyllar det samma i en annan del av världen...

Sen läser jag Sydsvenskans ledarblogg som hävdar att Nordkorea - Skurkstat med frikort och tycker de gör bort sig än mer när de försöker låta upprörda över att skurkstaten Nordkorea klarar sig.

Hur illa det än är, så är det än värre att Kina alltid klarar sig eftersom de har en betydligt större påverkan på sin omvärld och mer resurser att skapa ett rättvist land och problem utanför Kina...

Mer media exp ab sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inkonsekvent resonemang

Ja, det är banne mig märkligt att läsa om hur många som tycker att Daniel och Victoria ska få gifta sig som de vill.

Det är märkligt med tanke på hur viktigt många tycker andra traditioner är...

Eller varför inte ta exemplet med denna helgen, pingsten, som har firats i två tusen år för att komma ihåg minnet av den helige ande som gav sig tillkänna för apostlarna, där numera Annandag pingst är borttagen som helgdag.

Tvåtusen år av tradition för att ge plats åt en nypåkommen högtid som nationaldagen, som i princip ingen svensk firar...

Nä, man kan tro att jag bryr mig mer eller mindre om den ena eller andra faktiska eller påstådda traditionen är. Det gör jag inte. Jag tycker folk får välja att anamma vilka traditioner de vill, eller inte vill, och inte ska tvingas varken att undvika eller anamma någon tradition av annat än fri vilja.

Men jag retar mig på inkonsekvensen av att många säger sig vara för en viss tradition, som det  här med skolavslutningarna, när det ibland känns som om det är den enda traditionen som är viktig, trots att man sällan ser människor gör annat än bryta mot traditioner som är betydligt äldre...

Naturligtvis borde kronprinsessparet få gifta sig hur de vill, inklusive att få gifta sig borgerligt och helt utan publik, om de så vill.

Det bästa resultatet av allt i detta debaclet vore om alla insåg hur gammalt och mossigt systemet med kungahus är och kunde inse att det är dags att avskaffa det hela!

Om inte så är det banne mig dags att börja med gamla typen av husförhör...

Mer media ab ab svd dn dn dag exp sds kb hd




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ökad kritik mot högern i sikte?

Apropå vad jag skrev igår i Visst är det märkligt, om hur politikerna på högra sidan ofta klarar sig lindrigare undan än de på vänstra sidan, så har de klarat sig lindrigt undan i flera andra frågor än just den interna demokratiska processen, och fusk kring den.

Vad det gäller försvarspolitiken har de varit snabba att kritisera de rödgröna kring hur de vill ta pengar från försvaret, trots att de gjorde det samma själva och nu inte ens kommer överens om hur försvarspolitiken ska styras.

Jan Björklund fortsätter sin ogenomtänkta retorik, som vi känner igen från skolpolitiken, och argumenterar för att ryssen kan komma, trots att de har mer att förlora om vi inte vill köpa deras naturgas längre...

Istället för att kräva både försvar och betyg för en fungerande skola (som till stor del motverkar varandra eftersom vi med den låga skattesatsen knappast kan ha både ett bra försvar och bra skola, som till och med Reinfeldt konstaterar) så vore det bättre att försöka se till att CSN:s regler fungerar med verkligheten.

Risken är annars stor att vi får ännu färre utbildade och ännu mindre människor i arbete, men efter att regeringen satsat mycket på jobb enbart, och förlorat, så kan man kanske en gång för alla lära sig att det oftast krävs utbildning idag och att man måste underlätta för de som vill utbilda sig.

Men regeringen fortsätter gärna göra sig själva och landet bidragsberoende och skolan till en marknadsplats framför en plats för säker och bra utbildning.

Det hela påminner direkt om sjukförsäkringsreglerna, som kritiserats att ha dragits för långt och genomförts för snabbt, utan att man försökt överblicka konsekvenserna av hur de slår.

DN försöker i sin debattartikel att få det att låta som om det kan komma något gott ur det på sikt, eftersom det kan förändra synsättet på sjukskrivningarna. Synd bara att de inte verkar ha någon som helst empati för de som direkt blir hårt drabbade idag i onödan...

Apropå regeringens sjukförsäkringsregler och marknadsplatser istället för skolor så drabbar det samma sjukhusbygget av Karolinska i Stockholm. Det blir ytterligare ett exempel på hur privatiseringar mycket väl kan vara ett fördyrande och kosta skattebetalarna mer pengar än det gjorde innan, när man hade full kontroll på verksamheten, trots att man försöker påstå att så inte är fallet.

Mer media svd svd svd svd svd hd ab gp skd exp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 20 maj 2010

Visst är det märkligt...

Visst är det märkligt att se högertidningarna och allianspolitikerna försöka tjata sönder Sahlins tabbar hon gjorde för 15 år sen, men så sällan se att de fusk som moderaterna gjort sig skyldiga till och datorintrång som folkpartister utnyttjat m m nämnas i media.

Nu går några av fusken vidare till åklagare, men hur snabbt tror ni att debatten kring det här tystnar?

Normalt sett tycker jag det är skittråkig politik att syssla med den här typen skitslängande. Men frågan är varför man ska vara tyst när andra sidan inte har argument utan måste slänga den här typen av skit kring sig?

Ännu värre blir härvan när man skickade partitoppar från moderaterna för att tysta ner det hela... Så mycket för demokrati, rättssäkerhet och öppenhet inom moderaterna.

Fast rättssäkerheten och kännedomen hos justitieministern är fortsatt dålig, som jag berättade mer ingående om igår i Vad sysslar regeringen med?.

Mer media exp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Så vitt jag vet...

Så vitt jag vet så är det ett slag i luften, men följer samma ordning som Fp brukar ha inför valen, att erbjuda nyanlända utbildning av grundläggande värderingar i svenska samhället, eftersom det redan görs i Svenska för invandrare och blir ytterligare en fråga under Vad sysslar regeringen med? med tanke på att en minister är undertecknare till debattartikeln.

Varför inte låta alla boende, även svenskar, genomgå en utbildning i grundläggande värderingar? Det behövs uppenbarligen för vissa svenska män också...

Fnattig hysteri är en bra rubrik för att beskriva det hela...

Mer media svd ab ab smp smp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 19 maj 2010

Vad sysslar regeringen med?

De allra flesta gånger förstår jag vad regeringen sysslar med och hur man tänker. Det är bara det att jag inte håller med om vad de tycker är den bästa politiken för landet.

Fast angående följande saker så förstår jag verkligen inte något alls...

För sjuk för att anmäla sig - Nekas sjukpenning på grund av att reglerna inte medger undantag, när en man blev så sjuk att han hamnade på sjukhus innan han anmäla sig första dagen som arbetslös.

Hur f-n kan man skapa regler som gör att om du blir för sjuk för att ta dig till arbetsförmedlingen gör att du inte får några pengar alls? Vad händer då om man blir sjukskriven under lång tid? Risken är uppenbar att det blir ytterligare fall som puttas över till kommunerna, som redan har det svårt ekonomiskt på grund av regeringens regler som gör att kommunerna får mer utgifter för sina sociala myndigheter, som jag var inne på i Vem får betala? Numera så vill inte ens myndigheterna hjälpa dig...

Politikernas löner från Expressen berättar följande historia, om att det kan bli förbjudet från 1 augusti att få ut inkomstuppgifter, offentliga handlingar, elektroniskt:

Av hänsyn till den personliga integriteten vill regeringen att bara de som har ett "legitimt behov" ska kunna få del av uppgifterna elektroniskt. Företagen som tillhandahåller kreditupplysningar på nätet blir skyldiga att kontrollera att den som begär att få del av uppgifterna tänker ingå affärsavtal med den som uppgifterna berör. Om företagen lämnar ut uppgifterna till en väljare, en journalist, eller en nyfiken väntar böter eller fängelse i högst ett år. 
...
Den logiska konsekvensen av resonemanget vore att sekretessbelägga sådana uppgifter. Men även i fortsättningen ska det vara möjligt för vem som helst att vända sig till bland annat skattemyndigheterna för att få ut uppgifter om såväl grannen som riksdagskandidaten. Regeringens förslag minskar sannolikt antalet förfrågningar om andras ekonomi och det som många menar är ett integritetsintrång. Men begränsningen av tillgängligheten är ett steg tillbaka när det gäller att låta ny teknik tjäna inte bara byråkraterna utan också medborgarna och öppenheten. Offentlighets- och sekretesskommittén betraktade avsaknaden av en grundlagsskyddad rätt för den som vill få del av en allmän och offentlig handling elektroniskt som en brist. Kommittén ville införa huvudregeln att alla handlingarna ska lämnas ut elektroniskt och att undantag ska beslutas särskilt, bland annat av hänsyn till den personliga integriteten. 
Regeringen förklarade
 - i sin proposition 2001 - att den delar kommitténs grunduppfattning och att "allmänhetens möjligheter att ta del av allmänna handlingar bör effektiviseras". Trots det valde regeringen med hänvisning till integritetsintresset den omvända huvudregeln. Uppgifter ska endast lämnas ut elektroniskt när det finns ett särskilt beslut om det. Eftersom det även i fortsättningen blir tillåtet att publicera kreditupplysningar i tryckt form innebär det sannolikt att taxeringskalendern, som Karl-Bertil Jonsson hade sådan nytta av, får en renässans. Det vore ett steg tillbaka. Att KU och riksdagen skulle gå emot finansminister Anders Borg och justitieminister Beatrice Ask starka vilja ett valår är kanske att hoppas på för mycket.

Kortfattat kan man konstatera att den som vill betala för att få köpa en tjock tung taxeringskalender kan få göra det eftersom den innehåller offentliga uppgifter. Den som vill kan ringa till skattemyndigheterna och få uppgifterna, som är helt offentliga, och så ska fortsätta att förbli.

Men när möjligheten att få det enkelt, miljövänligt och kanske framförallt demokratiskt lättillgängligt för alla, varit möjlig några år så ska det förbjudas...

Det här landet lider snarast på en brist av intresse, av andra än journalister i bästa fall, på intresse för offentliga handlingar som kan avslöja mycket om vårt samhälle.

Och att få kontrollera våra folkvaldas inkomster och, om det blir förmögenhetsskatt igen, rikedomar är bara att glömma, trots att vi alla kan ha fullt legitima behov av att kontrollera offentliga handlingar.

Säga vad man vill men en regering som är för frihet har vi knappast!

I vanliga fall brukar man hävda att den som inte har något att dölja inte har något att vara rädd för när man pratar om övervakningskameror och liknande. Märkligt nog så tycks regeringen anse att det är många som har mycket att dölja från allmänhetens insyn i denna frågan...

Jag noterar också att kristdemokrater vill påverka utifrån kristen grundsyn och att Göran Hägglund tycker att statsministern gör ett bra jobb. En regering som agerar utifrån allt annat än omsorg om de svaga kan knappast vara ett val för den med kristen grundsyn...

Det klarar ärligt talat Sahlin och de rödgröna betydligt bättre!

Mer media svd dag exp exp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Politiken i Älmhult

Igår skrev jag om politiken i Älmhult i Vem får betala och kritiserade bland annat centern i Älmhult.

Jag noterar idag att fotbollsarenan rustas upp för 800 000 kronor, trots att den kommer att flyttas på lite sikt och att man ignorerar belysningen i haganässpåret.

Jag kommer definitivt att driva frågan om att dra om Haganässpåret så att man kan sätta upp belysning där omgående, och jag kommer, vilket överhuvudtaget inte nämns, att driva frågan om att få upp belysning på de andra motionsspåren i kommunen, som ligger i de mindre orterna.

Nu tycker jag visserligen att båda motionsspåren i Älmhult ska ha belysning, men det finns trots allt ett spår med belysning där, så det känns viktigare och mer prioriterat med belysning på de orter där man inte alls kan röra sig efter mörkrets inbrott på mjukt och motionsvänligt underlag.

Anledningen till att jag tycker det ska prioriteras är att hälsa är viktigt och att det berör i teorin alla invånare istället för några få som förslag som förslag inom kultur- och fritidsområdet vanligtvis gör.

För sakens skull bör det också påpekas att Klöxhults motionsspår, som är det enda som är belyst nu i kommunen mig veterligen, inte kom upp via kommunens förtjänst i så hög grad eftersom det var kommunens orienteringsklubb, OK Älme, som skötte om det.

Utan dem hade det inte kommit upp fortfarande, trots att det gått 5 år efter Gudrun...

Visserligen så bidrog kommunen med materialet men arbetet utfördes för en liten peng av klubbens medlemmar. Men i slutändan så valde kommunen att bryta mot det kontrakt man ingått när man inte ville uppfylla löftena i kontrakten om att lägga en ny lämplig beläggning på motionsspåret.

Kontentan blev att OK Älme valde att bryta kontraktet eftersom kommunen inte uppfyllde sin del av det hela och i stället får kommunen sköta motionsspåret för en summa som är betydligt högre än de drygt 10 000 kronor som jag har för mig att klubben fick, vilket lär bli dyrare.

Ja om man nu alls väljer att sköta om det...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vem får betala?

Igår skrev jag om hur centerpartiet inte behövs, vilket i och för sig handlade om riksplanet, men som i viss mån känns relevant även på det lokala planet i Älmhults kommun.

Det är direkt märkligt att läsa idag i Smålänningen om hur centern väljer att skapa en rätt tydlig spricka i alliansen (som i Älmhults kommun kallas Maxialliansen och innehåller miljöpartiet under denna mandatperiod) genom att ställa sig tydligt emot en nedläggning av alla mindre skolor.

Det märkligaste av allt är ändå, tvärtemot vad centern förespråkar nationellt, och som är allt annat än det vanliga liberala tänket, är att de via kommunalrådet Peltola uttalar sig så tydligt emot att ytterligare en kommunal skola riskerar bli friskola.

Visserligen tycker jag det är en sympatisk inställning, men frågan är varför man vill driva frågor som normalt sett ligger långt ifrån centerpartiet och snarast går att se som en röd(grön) fråga?

Visserligen kommer hon med en sen räddning, att de i grunden är positiva till friskolor och att det inte finns någon anledning att ha en kommunal skola i Virestad, som har en friskola.

Någonstans finns det självfallet en nedre smärtgräns för hur få barn som kan gå i en skola och att man ändå ska kunna få en möjlighet att få en bra undervisning, ett bra socialt sammanhang för barnen och möjlighet att få ekonomi.

Var den gränsen går säger centern inget om, trots storslagna manifest och frågan är om de kan tänka sig att driva skolor med endast en elev kvar? Det är den känslan man får och i Claes Lindahls blogg, som är vice ordförande i utbildningsnämnden i Älmhults kommun.

Men visst, det finns goda marginaler i Älmhults kommun, som har beklämmande låg skattenivå... för skattehöjningar är de enda sätten jag ser som det går att skapa den typ av skola som centern påstår sig vilja ha. Synd bara att de inte vill tala om det för väljarna.

Det går i vart fall inte att skära ner mer eftersom den borgerliga politiken har skapat ett rejält underskott hos socialförvaltningen i vår kommun.

Jag kan dock hålla med om att man ska behålla de mindre skolorna, när det fungerar. Det viktigaste måste självfallet alltid vara nivån på verksamheten och inget annat och jag delar personligen också åsikten att det är bättre med att ha några få högstadier i kommunen istället för F-9 skolor, som jag har för mig att de borgerliga tidigare var så positiva till...

Men blir det borgerlig regering i höst så är risken stor att det kommer att behövas läggas så mycket pengar på att utbilda personalen i att sätta betyg att mycket annan kompetenshöjning och framförallt satsning på fler vuxna människor i skolan får stå åt sidan, precis som centerpartiets ofinansierade satsningar får göra...

Naturligtvis är det viktigare att satsa pengar på en bra utbildning i första hand och det går varken att få med för små skolor eller för orimliga satsningar på betyg vid för låg ålder, som stjäl tid och pengar från kärnverksamheten och från fritidsverksamhet, som ofta känns sorgligt bortglömd och som naturligtvis är viktigare än rut-avdrag, som skattefinansierar rika människors städning.

Eller som sägs i Göteborgspostens ledare Bara betyg är inte nog:








Betyg skall sättas från årskurs sex i stället för från årskurs åtta och med sex steg på betygsskalan.
Så vill utbildningsminister Jan Björklund ha det från höstterminen 2012.
Viljan att ge elever och föräldrar tydliga besked i tid är bra.
Men skall reformen lyckas måste elever med problem få motsvarande hjälp i tid.
Betyg som bara något tidigare dokumenterar vilka som misslyckas i skolan är inte till glädje för någon.
Synd bara att Björklund själv inte inser det...

Läs bara här i Brister i läsundervisningen:



Enligt Skolinspektionen, som granskat undervisningen i 31 grundskolor, fokuserar många skolor för mycket på "tyst läsning" och bänkböcker. Ett annat problem är brister i lärarnas planering av lektionerna. I 28 av de 31 skolorna upptäcktes brister i svenskundervisningen och i 27 inom NO-ämnena, skriver Dagens Nyheter.
I närmare 75 procent av de granskade skolorna används inte texter som är anpassade till elevernas utvecklingsnivå.
Endast i en av de granskade skolorna agerade lärarna när de ansåg att eleverna läste för lätta texter. Sällan fick elever lära sig att kritiskt granska och värdera texter.
Är det någon som på allvar tror att betyg kommer tillrätta med problemen ovan?

Det märkligaste av allt är kanske ändå att Björklunds folkpartiet gick till val på det här förra valet också men har ändå inte genomfört det ännu och säger sig nu vilja genomföra det till 2012... Kan man verkligen lita på det? Till och med statsministerns barn undrar, även om många andra barn ger förslaget IG.

Apropå Centerpartiet, som jag började med, så har jag faktiskt lyckats hitta ett bra förslag från deras håll: Hög miljöpremie till de som köper elbilar.

Det väger inte upp allt ogenomtänkt från det partiet, men är ju ett förslag som är en förbättring för miljön, till skillnad från de förslag jag hörde talas om igår från Andreas Carlgren som innebär att böndernas utsläpp, som är stora, ska försöka komma till rätta med på frivillig basis.

Undra bara varför det ska fungera här när det inte fungerade i Danmark? Vem tror på allvar att någon, utan lagar, vill riskera mindre vinst för sitt lantbruk? Inte tillräckligt många för att man ska få ner de utsläpp det gäller som försämrar vår miljö...

Jag skrev för övrigt ett inlägg till, igår, om Politiken i Älmhult.

Mer media gp gp dn exp svd svd hd smp smp smp smp smp smp dn ab exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 18 maj 2010

Centerpartiet behövs inte

Med tanke på konsekvenserna som centerns politik får så är det egentligen märkligt att någon alls vill rösta på det partiet och det känns mer och mer som om de helt tappat sin identitet och far fram och tillbaka mellan vänster och högersidan på den borgerligt-liberala planhalvan av den politiska fotbollsplanen, trots att de passar bäst på avbytarbänken...

Det lustigaste stödet av alla som de får är det korta inlägget på SvD:s ledarsida som utropar Fortsatt framåt för Maud Olofsson, trots att hon i bästa fall står still, om det nu inte är baklänges som hon egentligen rör sig...

Vem behöver egentligen centerpartiet i dagens Sverige? Det behövs bättre saker för att få fram saker som exempelvis mer jämlik vård och dåliga vallöften. Bättre vård kommer i vanlig ordning från rödgrönt håll och utesluter inte de med minst resurser.

Mer media skd hd dn





Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det där med skolavslutningar och traditioner...

Det är samma visa varje år inför skolavslutningarna och det känns lite som "nu börjas det igen" när jag läser i Smålandsposten om Skolavslutning i kyrkan eller på skolgården...

Själv tycker jag att det självklara är att föräldrarna och barnen får bestämma själva eftersom det inte handlar om lektioner gjorda för att lära sig något och de jag har hört protestera mest är de föräldrar som är ateister, inte de som har en annan religion.

Det lustigaste av alla myterna är påståendet att det är en tradition att sluta i skolan. Det är möjligt att det varit så för ett antal, men för egen del, och för många andra inser jag när jag frågat, så var det inte så förr för särskilt många, utan det tycks av någon anledning ha kommit senare.

Jag minns att vi, och då talar vi 70- och 80-tal, gick till kyrkan när vi slutade 6:an, 9:an och vid studenten, men att vi alla andra gånger slutade i vårt klassrum. Hade jag något emot det? Inte alls. Tyckte jag det var högtidligt? Ja, fast det tyckte jag å andra sidan alla andra avslutningar var också.

Sen går det också att diskutera varför just skolavslutningarna ska hålla kvar vid den här traditionen? Hur många av de andra traditionerna som är kyrkligt anknutna, där ansvaret snarast ligger på föräldrarna, lever kvar?

Tycker ni att det ska vara förbjudet att applådera i kyrkan? Det är en tradition också, men som rätt få av idag vill följa.

Det var tidigare tradition att kvinnor alltid hade huvudbonad i kyrkan. Är det något vi ska införa igen?

 I övrigt är det är rätt låg procent som går på exempelvis julottan, firar påsk i kyrkan eller någon av alla de andra högtiderna som förr var tradition att fira där, även om man inte var särskilt djupt troende.

Inte ens kronprinsessan Victoria vill hålla kvar vid faktiska traditionen som är vad som passar in både sett till den Svenska Kyrkans tradition och sett till vilket traditionsbunden roll hon har i det svenska samhället, utan hon vill ha en pappa som för henne till altaret. Ska hon, av traditionsargumentet, tvingas att gifta sig på ett annat sätt eller inte? Det är varken svensk eller lutheransk-kristen tradition att ha en pappa som för en till altaret.

Samtidigt så tycker jag det är självklart att inte förvänta sig av kyrkan att de vill stå till tjänst med enbart en tom lokal att fylla med vad som helst.

Kyrkans huvuduppgift är, oavsett vad andra tycker om det, att föra ut den tro man har och det är märkligt, som antyds i artikeln och som bland annat Jan Björklund sagt, att man kan fira avslutningar utan präst och religös kontext. Jag har svårt att se varför Svenska Kyrkan ska ställa upp på det?

I övrigt är det ett fel till i slutet på texten, där det sägs att man inte behöver vara klädd på ett visst sätt i Svenska Kyrkan. Det stämmer inte. Som man, till skillnad från kvinnor som snarast bör behålla något på hvuudet, förväntas man, bland annat på grund traditionen och av vördnad inför Gud att ta av sin huvudbonad.

Visserligen tror jag inte att  någon blir utslängd som behåller mössan eller hatten på, men å andra sidan tycker jag att man ska visa respekt för de regler som finns i den lokal man befinner sig i.

Eller kort sagt: Jag tycker om barn och mycket folk i kyrkan. Men självfallet ska de vara där för att de själva har valt det och inte tvingats till det.

Mer media ab ab ab ab ab smp dag exp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 17 maj 2010

Förstår ni hur demokratin fungerar?

Om man inte har absolut majoritet i Sverige efter ett val så måste man samarbeta med andra.

Socialdemokraterna, som ett exempel, har exempelvis valt att samarbeta med Centerpartiet vissa perioder för att få ihop till en majoritet i rikspolitiken och uteslutit alla andra partier från ett kontinuerligt samarbete.

Frågan är varför folk blir upprörda över att få partier vill samarbeta med sd? Det står alla partier fritt att samarbeta med vilka de vill och det är helt demokratiskt, oavsett vad andra tycker eller tänker.

Och framförallt så har man inte hört några klagomål från de som klagar nu vid tidigare tillfällen. Frågan är var ni och era klagomål var när det drabbade andra än sd?

Media dn svd dag gp hd




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Nu börjar det röra på sig!

Nu börjar äggen kläckas i vår holk!!! Mer här: http://alltidrottalltidratt.blogspot.com/2010/04/live-fran-fagelholk.html

Uppdaterat Som bonus fick sambon prata i P4-Extra idag om holken idag och rösten var inte helt normal kan jag säga :)




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vila i frid!

Det är alltid tråkigt att läsa om hur gamla stjärnor dör, som nu senast med Ronnie James Dio, men det går ändå att fortsätta glädjas åt hans existens tack vare all bra musik han varit med om att göra.

Vila i frid!

Mer media gp dn dn svd hd hd ab ab




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 16 maj 2010

Gå med facket!

Jag skrev om naiva personer för någon dag sen som uttalade sig negativt över facket och ifrågasatte nödvändigheten av att vara med och att de hade för stor makt.

Tycker de fortfarande att det är ett gott råd när McDonalds utnyttjar unga och får dem att jobba gratis för att de inte vet att man inte få gå utan lön bara för att det oväntat inte är något att göra? Är det något du som vuxen vill att dina barn ska göra, tvärtemot alla regler? Vill du att dina barn ska bli utnyttjade av girighet som knappast är bra för någon?

Och vem ska upplysa dig om reglerna som gäller om du inte är med facket? Uppenbarligen inte ägaren till företaget du jobbar på, som tjänar pengar på att inte tala om vilka regler som gäller och riskerar att utnyttja dig för egen vinning.

Att gå med facket kan mycket väl vara den bästa löneförhandlingen du gör eftersom du har någon som bevakar dina intressen åt dig. Det är  knappast en slump att facket har färre medlemmar än på åtskilliga årtionden och att den här typen av saker dyker upp nu.

Läs även Ett bra trick, apropå tv-programmet om McDonalds...

Mer media dag exp svd ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ska vi vänta länge till Eskil?

Utöver all annan dålig politik från den högra sidan så kan man dessutom lägga till möjligheterna för pälsdjursuppfödarna att bryta mot lagarna, vilket verkligen har underlättats sen regeringen snabbt som ögat la ner Djurskyddsmyndigheten och la över deras verksamhet på Jordbruksverket, som plötsligt både skulle stödja och kritiskt granska samma verksamhet, vilket inte verkat gå särskilt bra med tanke på att kontrollerna är färre än tidigare.

Redan 1990 konstaterade Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap att pälsnäringen inte lever upp till djurskyddslagens krav när det gäller minkar. Undersökningen visade att minkhållningen visserligen uppfyllde djurskyddslagens krav i fråga om djurhälsa, men att minkarna inte gavs möjlighet att bete sig naturligt och att det ledde till att de utvecklade hög grad av beteendestörningar. I en uppföljande rapport 1996 framfördes kritiken på nytt, eftersom problemen inte hade åtgärdats.
Jordbruksverket kom några år senare fram till samma resultat: minkarna uppvisade allvarliga beteendestörningar som indikerade att uppfödarna inte följde djurskyddslagen. Slutsatsen blev att jordbruksverket ansåg att de traditionella bursystemen för pälsfarmningen måste avvecklas. En statlig utredning konstaterade sedan 2003 att hållningen av minkar måste förändras. Utredningen föreslog att minkindustrin senast 2010 skulle ha utvecklat sin djurhållning så att beteendestörningarna upphört. Om så inte skedde, ansåg utredningen att hållningen kunde förbjudas helt eller delvis.
Även inom EU har man undersökt hur pälsnäringen håller minkar. En expertrapport har konstaterat att hållningen leder till att djuren utvecklar beteendestörningar. Den konstaterade att minkarna inte gavs möjlighet att klättra, simma eller utföra andra för minkar viktiga beteenden.
Jag är naturligtvis inte för att släppa ut minkar, men jag tycker å andra sidan inte, med faktan från citatet ovan i bakhuvudet, det är särskilt konstigt att folk släpper ut minkar och andra djur som inte får en chans att leva hjälpligt naturligt, utan istället får leva så att de får beteendestörningar.

Frågan är om vi måste vänta på att EU ska agera, eller om mot förmodan och allt sunt förnuft en av regeringens sämsta minstrar, i form av Eskil Erlandsson, ska sköta sitt uppdrag på allvar och inte bara bry sig om sina gamla vänner bland djurproducenterna?


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Konservatismen har ingen framtid i Sverige

Miljöpartiet försvinner inte så lätt skrev jag om igår, men det ser å andra sidan ut som om både kristdemokraterna och sd kan få svårt att klara sig in i riksdagen efter valet i höst.

Som vanligt känns det vanskligt och tveksamt att redan nu dra för säkra slutsatser av alla de undersökningar som kommer nu och de ska självfallet tas med en viss nypa salt.

Men jag har hela tiden varit säker på att kristdemokraternas tid i riksdagen är begränsad allt eftersom deras allt mer åldrande och utdöende väljarskara med hög medelålder blir färre och färre med åren.

Det är dags att se sanningen i vitögat: Konservatismen har ingen framtid i Sverige. Tack för det!

Det hela gör också att rubriken Tätt mellan blocken inte stämmer om siffrorna som undersökningen presenterar stämmer eftersom att det som presenteras som 46,2% för allianssidan blir en siffra under 43% och hela 6-procentenheters skillnad till det rödgröna blocket.

Ytterligare en konsekvens av den hårdnande kampen mellan blocken blir att sd får det svårt eftersom de fortsatt är ett enfrågeparti oavsett vad de påstår själva eftersom folk röstar på dem av en enda anledning: Invandringspolitiken. Och det i ett land där en majoritet tycks inse att man inte kan koka ner politiken till en enda fråga, trots att deras anhängare jobbar hårt i artiklar som handlar om att skicka kristna i döden...

Jag vet att sd själva påstår att de inte är enfrågeparti och att de har många andra frågor på sitt program, men det spelar inte så stor roll eftersom trovärdigheten där är oerhört låg och ska så förbli eftersom man exempelvis inte har någon utrikespolitisk agenda alls, trots att vi lever i en värld där omvärlden påverkar mer och mer, samt att fler beslut tas utanför Sverige, som i EU, som påverkar vår vardag.

I övrigt fortsätter Miljöpartiets kongress och jag applåderar deras beslut att ta hem Afghanistantruppen inom några år, vilket jag på många sätt tycker är bättre och mer realistisk än mitt egna Vänsterpartiets förslag om att ta hem dem genast, även om 2014 är väl många år bort...

Själv önskar jag dock, precis som Hd:s ledare, att diskussionen främst ska handla om de olika trygghetsförsäkringarna, inte minst sjukförsäkringarna och Vad som ryms bakom siffrorna för sjukskrivningarna. Som jag nämner i Fortsatta bra rödgröna förslag så stämmer inte myten om de sjukskrivna och varför det såg ut att vara så många sjukskrivna.

Det är som sagt ingen slump att socialförvaltningen i min egen kommun har kärv ekonomi, utan det är en tydlig konsekvens av regeringens politik, som jag var inne på för ett par dagar sen.

Vilket parti vågar lyfta den frågan och varför är Vänsterpartiet så tysta? Det kan behövas eftersom dessvärre även Vänsterpartiet sladdar i opinionssiffrorna...

Uppdaterat Jag noterar att även S vill att de rödgröna i sig ska ge besked i Afghanistanfrågan. Frågan är om jag tycker det är en viktig nog fråga att diskutera innan valet? Men inget mig emot för den delen. Lika väl som att aldrig ta hem 2014 som att ta hem dem direkt känns orealistiskt tidsmässigt, om man nu vill ta hem dem, så är det antagligen inte någon nackdel med ett besked.

Mer media ab ab ab svd svd svd svd svd svd dn dn kvp exp exp exp gp skd skd hd hd hd dag dag dag dag dag dag dn nsk nsk nsk nsk nsk smp




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!