torsdag 18 april 2013

Varför inte ge förutsättningar som gör att unga vill utbilda sig till yrken som behövs?

Jag har skrivit tidigare om vad jag tycker om Ikeas bidrag till skolan i Älmhult, både i Mer skeptisk än tidigare och Grattis Maxialliansen som blir räddade av Ikea.

Jag är i huvudsak fortsatt positiv, precis som jag sa i radion hos Radio Kronoberg igår.

Men som bl a står att läsa på Radio Kronobergs hemsida, så är det ju inte helt lätt att tro att Ikea inte har någon som helst baktanke eller krav med att bidra med pengar till skolan, utöver att deras anställda behöver en bra skola till sina barn.

Utöver att det är ett dåligt betyg till maxialliansen politik, att behöva bli räddade av ett företag, så kan jag citera mig själv från tidigare inlägg:

Det är lite skrämmande att läsa hur skolverkets jurist uttalar sig om att det inte finns några gränser för hur mycket exponering av företaget som sponsrar som är tillåten... Och att säga att det inte är tillåtet att hamna i en beroendeställning till sponsorn är något jag ser som helt omöjligt att kontrollera, åtminstone till den dagen sponsorn slutar bidra med pengar.

Personligen tycker jag det borde räcka att företagen ser att de får ett bättre och tryggare samhälle för alla, vilket påverkar företagen att göra bättre vinster.


Ett företag som bara vill göra gott kan precis lika gärna lämna en anonym donation.

Smålandsposten skriver idag om att politiker vill rädda hotade utbildningar, och jag förvånar mig över att man inte lyckas saluföra till både föräldrar och elever att det i ett land med över 20% ungdomsarbetslöshet sen lång tid tillbaka är viktigt att välja utbildningar man faktiskt får jobb av.

Till stor del tror jag att det både är politikers och vuxenvärldens fel när det t ex gäller äldreomsorgen. Sen när hörde ni själva något gott om äldreomsorgen vad det gäller bemanning eller löner? Vem vill skicka sina barn till ett jobb med så låg status? På annan del i tidningen idag, som inte finns på nätet, så talar man om hur maxialliansens partier inte vill ge mer pengar till den här delen av Älmhults kommuns verksamhet, till skillnad från oss i oppositionen. Det vore klädsamt om man från borgerligt håll inser att de här sakerna hänger ihop...

Kritiken mot Utbildningsnämnden kommer nu även från revisorerna och frågan är om det nu finns någon instans kvar som inte kritiserar kommunens utbildningsväsende?

Tack gode gud för att vi har bra personal som jobbar häcken av sig för barnens skull.

Den vanligaste synpunkten jag har hört när jag träffat personal inom skola- och barnomsorg är att de behöver bli fler. Tidigare har jag mest hört att de vill ha högre löner. Det tycker jag säger en del om allvaret...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 17 april 2013

Lögnaktig argumentation från SverigedemokraternaLögnaktig argumentation från Sverigedemokraterna

Svar till Jan Lorentzon, Peter Kårhammer 11.4, "Medmänsklig medborgare..." 12.4

Det är svårt att få till en bra argumentation utan att ljuga om man är Sverigedemokrat. Det lyckas inte den här gången heller.

Ni påstår att våldtäktsstatistiken ökat hela tiden sen lagarna blev hårdare 2005.

Enligt Brottsförebygganderådet, BRÅ, minskade antalet våldtäkter med 5% förra året. Antalet anmälda våldtäkter har inte ökat sen 2009, vilket går att läsa på http://www.bra.se/bra/brott--statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html Kurvan lutar inte "stadigt uppåt" som ni sd-politiker ljuger om.

När jag letade statistik så såg jag hur många sd-anknutna bloggar bara visade statistiken fram t o m 2009, även om det var inlägg från senare år. Det visar hur både de och ni väljer att vinkla statistiken för att följa era politiska syften.

BRÅ visar på sin hemsida att vid undersökningar de gör kontinuerligt så har antalet människor som säger sig blivit våldtagna varit den samma under tio år. Där fångar man alltså upp även de som inte vågat anmäla och ger ett mörkertal på 77% som inte anmäler. De anger också att fler vågar anmäla än tidigare. Det är enligt BRÅ de ökade anmälningarna som är orsaken till ökningen, inte att antalet våldtäkter ökat.

Det är illa nog med det antalet våldtäkter som inträffar, även utan att man försöker skrämma upp kvinnor med lögner som att våldtäkterna i sig ökar.

Det vore mycket bättre om alla partier, även Sd, valde att försöka jobba förebyggande för att förhindra våldtäkter, istället för att sprida direkta lögner.

Sd avslutar sin första insändare med orden "Sen är ju då frågan varför vi har en så förnedrande plats i våldtäktsstatistiken? Det tål kanske att funderas över..." Det känns absurt att påstå att ni inte försöker koppla era påstående till invandring efter den avslutningen.

Vänsterpartiet jobbar med förebyggande förslag för att få ner antalet våldtäkter och minska mörkertalen. Några av dem nämnde jag i min insändare 11.4. Sd väljer att hålla sina riksdagsmän, som puttar in unga kvinnor i bilar och kallar dem för horor, om ryggen och låter de sitta kvar i riksdagen.

Det tycker jag säger allt om kvinnosynen i Sd och hur man egentligen inte bryr sig om kvinnors rättigheter eller strävan mot ett faktiskt jämställt och jämlikt samhälle, något som gjort att fler än 23% av de utsatta för sexualbrott vågat polisanmäla.

Det förvånar mig uppriktigt att "Medmänsklig medborgare..." inte förstår kopplingen mellan hur kvinnor behandlas i stort i Indien och hur många som vågar anmäla att de blivit våldtagna. Varför skulle kvinnor med få rättigheter tro att någon tror på dem om de blir våldtagna? Varför skulle de anmäla om ingen tror dem? Tror du verkligen inte det påverkar statistiken?

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 16 april 2013

Vänsterpartiet vill minska antalet våldtäkter

Vänsterpartiet vill minska antalet våldtäkter

Svar till "Anonym ilsken dejt-våldtagen kvinna" 11.4 i Smålänningen

Jag beklagar att du blivit utsatt för något så extremt som våldtäkt. Jag hoppas att du fått all hjälp du har behövt och att du hade modet att polisanmäla.

Jag beklagar också att du missuppfattade min insändare.

Jag har haft 15 vänner/bekanta som blivit utsatta för övergrepp, så jag har full förståelse för att våldtäkt är ett vedervärdigt övergrepp som man måste agera mot. Jag delar dina åsikter om att samhället ska vara på offrens sida.

Att jag valde statistik att jämföra beror på att sd-politikerna byggde halva sin insändare på orimlig statistik som jämförde Indien och Sverige.

Statistiken fick Sverige att se ut som värsta landet i världen. Den haltar på många olika sätt. Enligt tidigare generaldirektören hos BRÅ, Jan Andersson, beror det på att man räknar på olika sätt i olika länder. Ett exempel är att många länder räknar en gruppvåldtäkt som en våldtäkt medan man i Sverige räknar varje gruppvåldtäktsmans våldtäkt som en enskild.

Sd-politikerna avslutar sin insändare med orden "Sen är ju då frågan varför vi har en så förnedrande plats i våldtäktsstatistiken? Det tål kanske att funderas över..." Jag tror jag inte det finns någon som tror annat än att de syftar på invandrare.

Vänsterpartiet har ingen stenålderssyn på sexuella övergrepp. Vänsterpartiet har bl a fört fram: ökat stöd till kvinnojourerna, att de som utsatts för övergrepp ska få ett juridiskt biträde vid en rättgång, att man ska ha en samtyckeslag, bedriva riktad undervisning mot alla pojkar, självförsvarskurser för flickor i högstadiet, att sexualbrottsutredningar ska bedrivas snabbare samt att skolor och förskolor ska lära ut så att man får ett mer jämställt samhälle.

Vad det gäller självförsvarskurserna, så handlar inte enbart om att kunna försvara sig mot ett fysiskt angrepp, utan även att öka flickornas självförtroende och få dem att våga och kunna försvara sig även verbalt och vara mentalt förberedda i hotfulla situationer.

Det finns forskning som visar att de som klarar sig undan ett övergrepp är i hög grad de som vågar försvara sig och att jämställdhet minskar risken för övergrepp överhuvudtaget.

Jag har inget emot hårdare straff, men av mina bekanta så har det inte varit någon som trott att de våldtäkter de utsatts för inte hade hänt även med mycket hårdare straff. Därför är det viktigt att agera förebyggande mycket mer än idag.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!