lördag 15 maj 2010

Skärpning!

Jag tog upp tidigare idag att många inte tror att de rödgröna kan samarbeta utan att samarbetet riskerar att spricka.

Samtidigt så brottas regeringen med att de har olika åsikter också, denna gången angående den militära exporten till Saudiarabien:


– Folkpartiet har i regeringen väckt möjligheten att kunna säga upp avtalet så att det inte skulle förnyas. Men vi har inte fått tillräckligt stöd av de andra partierna i regeringen och därför lyckades inte detta, säger Folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman till Ekot i Sveriges Radio.
Enligt honom diskuterade alliansregeringen i flera veckor möjligheten att stoppa en förlängning av avtalet. Men partierna kom inte överens.
Hård diktatur
Svenska freds protesterar högljutt mot att regeringen inte avbryter det militära samarbetet med diktaturen Saudiarabien, där politiska partier och fackföreningar inte tillåts, yttrandefriheten kvävs, kvinnor förtrycks och dödsstraff tillämpas.
Det ursprungliga avtalet blev också hårt kritiserat från flera håll och S-regeringen anmäldes till riksdagens konstitutionsutskott.
Nu kräver Svenska freds ordförande Anna Ek att den borgerliga alliansregeringen förklarar hur ett militärt samarbete med en diktatur kan vara förenligt med svensk utrikespolitik.
Det är lite synd att jag bara hittar den här nyheten hos GP, eftersom många fortfarande verkar tro att Sverige inte säljer krigsmaterial till mer suspekta diktaturer.

All heder åt Folkpartiet som lyfter frågan!

Det är beklämmande både av denna, och tidigare, regeringen att man inte följer Svenska freds åsikt om att lägga ner exporten till diktaturer. Det borde vara självklart för alla demokratier!

Uppdaterat Det är lite lustigt en dag efter jag skrev det ovan att läsa om hur Sofia Nerbrand skriver att diktaturstöd föder extremism  och sen använder ekonomen som stödde Pinochet i Chile... Hade hon velat, vilket hon naturligtvis inte vill så där långt ut på den högra politiska kanten, så hade hon kunnat säga det samma om den svenska regeringen som stöder diktaturer enligt ovan. För risken borde vara lika stor att man stödjer extremism av den typen som finns i Saudiarabien...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Jag tröttnade genast på sommaren

Jag känner mig som den enda i landet som redan svär ve och förbannelse över att det är varmt ute, snart 20°c och soligt... Det känns som om det bara var för ett par veckor sen det var snöstorm och härlig temperatur ute.

Eller så sent som igår var det 8-9°c, mulet och lite lagom blåsigt och helt perfekt väder för att springa en mil på morgonen.

Nu när den eländiga värmen och sommaren på allvar verkar komma hit så gäller det att lägga träningarna på morgnarna så att man står ut. Synd bara att jag jobbar utomhus, där det inte är jättemycket skugga heller...

Jag ser med andra ord inte fram mot de närmaste månaderna, men jag får försöka vara tacksam för den långa vintern och våren och hoppas på en tidig höst också :)

Varför jag är så avig? För att jag vet att jag kommer att ha månader av svullen öm mage, svettas som en häst, ha svårare att sova, att andas och överhuvudtaget ogilla att vara konstant varm framför mig...

Sol i halva Sverige? Om man ändå hade jobb som kunde ambulera efter var det var som svalast, så jag kunnat jobba nära polcirkeln sommarhalvåret...

Själv stannar jag inne lite till och njuter av den svalkan som hemmet ger, innan det också är fullt uppvärmt...

Uppdaterat

Efter jag gnällde ovan så försvann solen bakom massiva moln och temperaturen sjönk till under 10°c igen! :) Och det ser ut som om den riktiga värmen ska vänta ett litet tag till...

Mer media ab dn dn svd svd exp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Undrar vem hon driver med?

Jag noterar att en moderat politiker skriver följande i sitt debattinlägg Politikerna ska inte bestämma hur folk vill bo:

Det krävs kvalificerad majoritet för att ombilda en hyresrätt till en bostadsrätt.Om oppositionen skulle få makten kommer detta försvåras, vilket skulle slå hårt mot människor som vill äga sin bostad. Boende i de mest attraktiva områdena kommer att kunna fortsätta med ombildningen, medan de som bor i förorterna på motsatt sätt får det svårare.Vi moderater välkomnar en utveckling som bygger på valfrihet. Människor ska kunna bo som de själva önskar.
Det är naturligtvis mycket värre att hyresrätter fortsätter att ombildas och fortsätta ge mindre valfrihet för de som vill flytta till en egen lägenhet och ett eget hem, eftersom få unga vuxna har råd med att köpa sin bostad, i synnerhet i ett läge där den moderatstyrda regeringen inte kan ordna fram fler fasta jobb, utan fortsätter köra fast i de tillfälliga anställningarnas rike i ett land där det är det samma som en omöjlighet att få bostadslån.

Moderaternas bostadspolitik är och förblir för de som har råd att köpa sig förbi bostadsbristen.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Miljöpartiet försvinner inte så lätt

Som jag var inne på tidigare så har det klagats mer på mp:s politik idag än vad det gjort tidigare. Utöver de sakerna jag var inne på då så har det också varnats för att de ska byta språkrör om ett drygt år och att ingen vet vilka som kommer att bli partiledare då, så att man inte vet vem man röstar in egentligen.

Nu tycker jag visserligen det är för mycket personfixering, istället för politikfixering, vad det gäller nutidens val och det är ofta jag hör människor som förklarar hur de inte tycker om politikern X eller Y därför att de... och så vidare. Inte ens jag tycker om alla vänsterpartistiska politiker, men det är väl inte det som det handlar om?

Att Maria Wetterstrand varit en stor framgång för miljöpartiet, med tänket ovan, är dock bara att inse, inte minst med tanke på att miljöfrågan i sig är rätt kall.

Men jag är helt övertygad om att ersättarna är minst lika populära, i synnerhet Fridolin som var oerhört populär förra vändan han var aktiv politiker på riksplanet. Oddsen att Mp ska åka ur vid valet 2014 är med andra ord oerhört litet.

Uppdaterat

Jag kan lägga till lite personliga klagomål på de inom miljöpartiet också i form av som vill bli mer tillåtande till gårdsförsäljning av alkohol. Lyckligtvis så sa kongressen nej till försäljning direkt till kund. Ett tillåtande tror jag hade varit förödande för Systembolaget.

Gudrun Schyman har en betydligt bättre syn på alkohol som inser konsekvenserna av att behandla det som vilken vara som helst...

Mer media dn dn hd gp dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Nu är jag visserligen inte sosse...

Nu är jag visserligen inte sosse, och än mindre är jag Mona Sahlin, men så svårt är det inte att förstå varför man från de rödgröna väljer att vara emot rut-avdraget.

Den egentliga huvudfrågan, som egentligen alla oavsett politisk åsikt borde hålla med om.

Varför ska vissa jobb subventioneras med skattelättnader men inte andra?

Jag har själv en gammal bil, och sambon också, och frågan är varför inte vår bilmekaniker inte ska få ett rut-avdrag också, så jag och alla andra med gamla bilar kan ordna upp våra gamla bilar så att de blir i bättre skick och mekanikern kan anställa en person till. Varför inte lägga ner pengar på att göra dem till etanol- eller gasbilar så de blir mer miljövänliga?

Frågan är varför skattepengar ska gynna några få företagsverksamheter men inte andra? Och dessutom inom branscher där de mesta av verksamheten som görs är saker som de flesta normalbegåvade klara av på egen hand.

Meka med bilar är det däremot få som klarar av...

Ska skattepengar satsas på att hjälpa folk med städning och snöskottning så ska det självfallet satsas på de som behöver hjälpen och inte skänkas bort till de som är rika nog att betala även enligt vanlig beskattning. Men är för snåla för att göra det.

De ska, som alla andra som fuskar med skattepengar, oavsett om det gäller bidrag eller annat, jagas så att de betalar vad de ska.

Vem vet, med mer pengar till övervakning av att alla betalar vad de ska kanske ger inte bara mer jobb åt anställda på skattemyndigheterna, utan även till de firmor som nu startat upp och till alla andra som behöver del av de pengar vi betalar i skatt?
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Låt de Rödgröna bevisa vad de kan

Jag skrev om bra rödgröna förslag tidigare och nu tycks det plötsligt komma mer kritik från alla håll och kanter mot Miljöpartiet och det är klart en del av de konstigare förslagen kan tåla viss kritik...

Men som DN skriver så bör det ändå vara så att tryggast vinner:

Alliansens enda riktigt starka kort är den bevisade regeringsdugligheten. När Grekland hotas av kollaps och euron är i gungning påminns svenska väljare om värdet av stabilitet. Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borghävdar sig båda väl i internationell jämförelse. Därmed blir krisen inte bara en kraft som gynnar regeringen utan också en som förskjuter dess tyngdpunkt mot Moderaterna.
Det är naturligtvis olyckligt om saker utanför Sveriges gränser påverkar på ett negativt sätt, men det kan också bli så att det är som citatet ovan säger: Det förskjuter väljarna mot moderaterna. Och vad som händer om ett eller flera borgerliga partier åker ur riksdagen är lätt att räkna ut...

Att det påstås att Väljarna inte tror på det rödgröna samarbetet är naturligtvis inte bra. Men det beror bara på en enda sak: De har inte fått möjligheten att bevisa att de kan.

Självfallet finns det oenighet bland de Rödgröna, men knappast mer än vad som funnits under de senaste fyra åren med alliansen, och oenighet måste finnas för att visa de olika partiernas ståndpunkter.

Men det är klart att när media ställer frågorna så blir svaren där efter. Högermedia är snabba på att berätta om hur journalister är vänstervridna, men "glömmer" att berätta att politiska- och ekonomiska journalister är på den politiska högra sidan, det vill säga de journalister som faktiskt påverkar politiken direkt.

Vilket är tur, för hade det varit samma sak på andra delar av nyhetsredaktionerna så undrar jag om någon hade vågat skriva om farliga ämnen i konserver, för vem vet vilkens aktier det hade kunnat påverka negativt?

Mer media e24 e24 e24 svd svd dag gt dag aob


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Centerpartiet agerar huvudlöst

Det brukar påstås ibland, när man inte har något att komma med vad det gäller argument, att Vänsterpartiet inte har gjort upp med sin historia.

Fast vad säger man då om centerpartiet som låter politiker som varit med i många år få vara med på listorna trots att de har åsikter som det osar brunt om? Åsikten att det är judar bakom förintelsen må vara tillåten att ha, men knappast lämplig inom centern av idag, även om det var det igår, och det är märkligt att ingen tycks ha lagt märke till den åsikten, trots hemsida, hos politikern ifråga...

Sen kan man naturligtvis ifrågasätta om det är demokratiskt riktigt att alls ta bort honom, eftersom jag antar att han i demokratisk ordning blivit placerad på en lista med allas goda minne?

Lite av centerpolitik i ett nötskal: Snurrigt och ogenomtänkt. Precis som CUF:s tramssatsning på att gnälla på jobbpolitiken i Sverige. Och det efter fyra år med alliansstyre...

Stackars Per Ankersjö för Centern i Stockholm försöker förklara och hävdar att mannen är förvirrad.

Nu vet jag inte om Ankersjö har någon medicinsk utbildning, men förvirringen tycks även finnas bland de som släpper fram honom...

Uppdaterat


Inte helt oväntat så stryks centerkandidaten ifråga och jag har visserligen full förståelse för att man gör så, även om min tveksamhet kvarstår enligt vad jag skrev ovan tidigare och vad jag skrev till Per Ankersjö i kommentarerna här nedanför.Från RapportMer media dn dn dag dag svd svd mnd dm nm nsk gp hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Säga vad man säga vill...

Säga vad man säga vill, men jag tycker om mitt jobb. 

Men vad skönt att få fyra dagar lediga på raken eftersom jag tog ut inarbetad tid för att vara ledig igår. Jag känner mig som en ny människa bara efter två :)
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 14 maj 2010

Ett bra trick

Jag läser om fusket på McDonalds, där maten är äldre än den ska vara och jag är inte det minsta förvånad att det förekommer både där och på andra ställen, eftersom där det går att tjäna pengar på fusk är det garanterat någon som kommer att försöka göra det, oavsett vad det gäller.

I just detta fallet är det rätt enkelt att komma runt det, och jag har ibland gjort det medvetet, men oftast omedvetet. Gör en specialbeställning, som också nämns i en av artiklarna och du får en nygjord hamburgare. Mig passar det utmärkt eftersom jag verkligen hatar verkligen smaken av gul lök.

Även om jag ofta blir anklagad för att vara politisk korrekt, vilket jag för övrigt inte ser som ett skällsord som vissa försöker få det till, så äter även jag på McDonalds med ojämna mellanrum, även om jag verkligen föredrar både Max, Frasses och Burger King framför mackedonken...

Annars är självfallet en bojkott det bästa, men ärligt talat så är McDonalds styrka att de är så stora så jag är övertygad om att de kommer att kvarstå om det så hade bevisats att de gjort hamburgare av små barn...

Varken svartjobb eller gammal mat kommer att skrämma bort folk i särskilt hög utsträckning...

Tack till Dokument inifrån som ännu en gång visar sig vara landets bästa undersökande program just nu.

Tidigare har jag skrivit om Hon ville ju inte lyda och Vargkriget som kommer från samma redaktion.Mer media ab ab ab ab svd exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


Fortsatta bra Rödgröna-förslag

Det är skönt att se att det kommer bra förslag från alla partier inom den Rödgröna samlingen av partier!

Idag är det miljöpartiet som syns och hörs mest, naturligt nog med tanke på deras konferens.

En variant av det gamla friåret är ett entrepenörsår för att testa att vara företagare, vilket både kan skapa fler företagare och fler anställda på lite sikt, samt att det framförallt skapar trygghet för den som är ny företagare. Kombinera det gärna med det förslag jag skrev som Vänsterpartiet la tidigare om att ta bort sjuklöneansvaret för företag med mindre än tio anställda.

Det trededlade föräldraförsäkringen är jag lite kluven till. Det är bättre än som det är nu, men genom att inte dela den rakt av mellan föräldrarna så kommer ofelbart i de flesta fall det bli så att kvinnan kommer att ta ut de återstående.

Det enda jag möjligen tycker är lite märkligt är passusen Wetterstrand säger om arbetsresor jämfört med semesterresor. Jag har ju svårt att se att inte även semesterresor kommer att få stryka på foten i högre grad.

En fördel är att man förhoppningsvis väljer andra färdsätt som är mer hållbart, i synnerhet om det kombineras med fyradagarsvecka kombinerat med rätt till heltid, vilket även ger möjlighet att anställa fler människor.

Jag noterar också att allt fler nekas sjukpenning, vilket kommer att förändras till det bättre med de Rödgröna vid makten, i synnerhet eftersom myten om de sjuka inte stämmer, utan det var något som samhällsförändringar till stora delar låg bakom, samma hårda syn som gör att du riskerar bli av med din A-kassa vid dödsfall eller får problem att klara dig på 1200 kronor i månaden när dina barn blir sjuka...

Mer media gp gp gp gp ab svd svd svd svd svd svd dn dn dn nsk skd nsk exp exp exp skd dag
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Klarsynthet

Jag har alltid tyckt det är märkligt att det i västvärlden, till skillnad från många andra ställen, är så att troende håller sig på högerkanten av politiken.

Nu så här inför det kommande valet så torde det vara än mer viktigt att fundera på vilka frågor man som troende tycker är viktiga, inte minst efter konstaterandet att Väckelsen avtar med materialismen...

Fast istället koncentrerar man sig på helt andra saker och inte alls på det som borde vara viktigare, hur medmänniskorna mår, som att det finns en annan förklaring till sjukskrivningarna än vad många politiker framför idag, dyra nedskärningar i skolan och ökad press på de sociala myndigheterna i kommunerna på grund av alliansens politik.

Är det verkligen viktigare med privatiseringar som utarmar de som bäst behöver hjälp eller en regering som fortsätter gynna de som tjänar pengar på missbruk av alkohol och utarmar allt av det som tidigare var den svenska modellen?

Mer media dag dag dag ab skd dn
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 13 maj 2010

Vilken vacker saga...

Vilken vacker saga en av landets bästa kulturskribenter målar upp i Aftonbladet över kungahusets fall:

Efteråt var det svårt att avgöra exakt vilken tuva det var som fick sjuglasvagnen att välta.
Kanske var det helt enkelt den stora tröttheten efter bröllopsspektaklet 2010. Eller också var det Silviagate. Efter en hovsam tv-intervju där reportern ställt en inlindad fråga kring den svenska nyfattigdomen hade någon glömt att befria drottningen från mikrofonen. Förvånade undersåtar kunde därför i nyhetssändning efter nyhetssändning höra hennes synnerligen sura majestät anförtro sin presschef att de arbetslösa väl fick äta falukorv om de nu inte hade råd med entrecôte.
Men de flesta bedömare lutar ändå åt att det var Miljöpartiets smått sensationella valframgångar som fick kronan på Carl Gustafs hjässa att till sist bli så lätt att den blåste bort.
Själv får jag skämmas över att jag hade för många rätt hos Aftonbladets kungaquiz... :)

Jag tror, som jag var inne på i Dags för demokrati fullt ut, att det mycket väl kan bli så att man tack vare all uppmärksamhet som media ger åt bröllop, kan bli så trött på det hela att vindarna fortsätter att vända sig ännu mer mot det märkliga systemet med ett kungahus.

Mer media ab nsk skd
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Privatiseringarna funkar så lagom bra...

Jag läser Svenssons inlägg om Vådan av privatiseringar, som i huvudsak handlar om vinterns problem för SJ och den dåliga snöröjningen:

Troligen kommer väl Trafikverket i sin tur bli tvunget att kräva skadestånd från de privata företag som man ofta upphandlat snöskottningstjänsterna ifrån. Eventuellt är då tjänsterna upphandlade till så låga priser att skadeståndskrav innebär konkurs för bolagen då dessa inte har marginaler och tillräckligt stora vinster för att klara extra kostander och skadestånd.
Kanske gäller detta inte de företag som Trafikverket (Banverket) men det gäller säkert de underleverantörer och under-underleverantörer som de oliak företagen som Trafikverket använts sig av i sin tur använt. Upphandlingskedjan blir så lång och invecklad att i slutändan är man kanske inte just medveten om vem som ska ha skottat ett visst utrymme på en viss bangård. De minsta enheterna i detta har ju varit enmansföretag som bara kan ha haft hand om en mycket liten del och som i princip består av en gubbe med snöskyffel och utan maskiner. Det finns säkert också delar av järnvägar och bangårdar som i detta system ramlat mellan stolarna. Inte känns det speciellt pålitligt och effektiv inte.
Det är knappast det enda stället som har problem med privatiseringarna, även om det är ett tydligt exempel.


Ett annat exempel är artikeln om den ångrande Mats Hulth som sålde ut Birka Energi vilket gör att inkomsterna går i privata fickor och inte går tillbaka till samhället.


Ytterligare ett annat exempel är det där Filippa Reinfeldt reagerar väldigt vagt, trots att det har visat sig, vilket inte alls är oväntat, att privata vårdgivare hittar på utförd sjukvård och överdriver vad som har gjorts för att få in mer pengar.


I vanliga fall så är moderaterna väldigt kritiska mot oansvarighet med skattepengar. Men när det gäller privata intressen som tjänar pengar på dem så tycks det som om acceptansen är mycket större än den någonsin varit förut...


Det handlar inte bara om pengar, utan som för posten handlar det också om svårighet att alls utföra sitt uppdrag och ett krasst konstaterande att marknaden inte kan ge alla fullgod postservice. Vilket egentligen är självklart eftersom man knappast vill ge sig in på områden som innebär förluster.


Det behövs definitivt en uppryckning hos de rödgröna, som visar på de här problemen och som lyfter fram både "lok"och vagnar i den alliansen nu när det är så jämnt mellan blocken. Det är i det sammanhanget skönt att se att miljöpartiet inte bara går bra i städerna utan även på andra ställen.


Ett parti som Kd, som försöker stå för moralisk rättvisa och stöd till fattiga, visar sin rätta sida i den kritik de framför och allra tydligast blir det vårdnadsbidraget, som de inte alls nämner i senaste debattartikeln hos AB. Lägg till det att de befinner sig i en regering som skär ner på biståndet.


Mer media gp gp dn nsk skd exp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Skönt med avtal utan strejk

Skönt att läsa att mitt eget fackförbund Kommunal har fått klart med sitt avtal med arbetsgivarorganisationerna.

Det låter vid en första blick på det som ett helt okej bud, i synnerhet med tanke på att arbetsgivarna i vanlig ordning började med att inte vilja ha någon löneökning alls, vilket är lika orealistiskt som att begära 25% löneökning...

Som vanligt kommer det mängder av direkt okunniga kommentarer, som påstår att ökningen är 490 kronor per år när det i själva verket är 490 kronor varje månad och att år två av det 2-åriga avtalet innebär ytterligare en höjning med 490 kronor.

Liv Beckström, chefredaktör på Kommunalarbetaren skriver lite utförligare om det hela.

Apropå okunnighet så läser jag om en sommarjobbare som inte vill vara med facket alls för att hon tycker att hon kan förhandla själv.

Jag vet inte vad som irriterar mig mest, facket som inte kan få fram vad de gör i bakgrunden eller på människor som är så naiva att de inte vet eller ta reda på hur mycket som förändrats tack vare fackföreningarna?

En ännu naivare moderatpolitiker undrar varför facket ska få bestämma över folk som inte ens är med i facket?

På ett sätt vore det bättre om de inte fick göra det så att alla fick se hur utnyttjade unga människor skulle bli och vilka svältlöner de skulle få utan ett fackförbund som förhandlade om reglerna. Det är en nackdel med alla människor som rider gratis på oss som betalar för det vi får.

Eller som vägrar anställa dig för att du är tatuerad, trots att du haft jobb där tidigare med tatueringar...

Det är inte konstigt att fattigdomen ökar med den typen av politik som förs och med tanke på hur facket blivit av med mycket av sin möjlighet att påverka...

I övrigt noterar jag påståendet att skolan lär ut om fackföreningarna men inte om hur man startar företag.

Om det alls finns några skolor som lär ut om facken så torde de vara mycket få enligt alla jag diskuterat det hela med. Vilket bevisas av den naiva inställningen som många unga uppenbarligen har kring fackföreningarna...

Mer media dn kvp kvp nsk skd
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En glad vargnyhet!

Jag minns inte när jag sist hörde om en faktiskt glad och bra vargnyhet. Sist jag skrev om varg, angående filmen Vargkriget så blev jag mest irriterad och undrade hur korkade människor kan vara.

Men ett konstaterande att ett vargpar utanför Stockholm fått ungar, vilket är det första i de trakterna på 170 år, tycker jag är en på allvar rolig nyhet!

Än roligare är det att det inte ens bland hund- och fårägare varit protester eller några uppätna får! Och naturligtvis är det helt rätt att det nu sätts upp rovdjursstängsel för att skydda fåren.

Anledningen till att de låtit bli tamdjuren är med stor sannolikhet att det funnits mängder av vilda djur att äta . Konstigt att det inte tycks fungera på andra ställen...

Vi andra konstaterar igen att älgen är farligare än vargen och att vi aldrig kommer att få höra någon kräva att älgen utrotas...

Mer media dn dn svd svd hd ab gt dag hd
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 12 maj 2010

Är det värt priset?

Det är precis som jag sagt tidigare, som få tycks vilja förstå. Supandet är dyrt, även för de som inte är missbrukare, som oftast är vad de flesta tror är de som kostar pengar i alkoholens verkningar.

Men en stor del av kostnaden är också de kostnader som uppstår kring de som inte är missbrukare i klassisk mening.

I senaste numret av Accent Magasin, så finns det en artikelserie som kallas Våldsdrogen Alkohol som visar tydligt hur ställen som tydligt förknippas med alkohol också får konsekvenser.

Som att vart femte anmäld våldtäkt i Stockholm sker på en Finlandsbåt och att polisens insatser mot våld till 75% är kopplade till alkohol, att det är mest anmält våld där det finns krogar och att den används som en ursäkt för våld.

En vårdchef på Södersjukhuset säger att Skulle inte de våldsskadade finnas skulle inte ett enda landsting i Sverige någonsin behöva spara.

Så frågan är varför alkohol accepteras av nästan alla, trots att det stjäl oerhörda resurser som hade kunnat läggas på ställen där de hade behövts bättre? Är det värt priset för sämre sjukvård för alla andra som inte varken direkt eller indirekt kunnat välja bort anledningen till sjukvård?

Uppdaterat Noterar att IOGT-NTO idag på folknykterhetens dag skriver om att Antal misshandelsfall har ökat med 42 procent mellan 1998 och 2008

Uppdaterat 2 En debattartikel idag i Svenskan: Krögarnas intresse går före som visar tydligt hur pengar för krögarna är viktigare än pengar över till annan sjukvård.

Uppdaterat 3 Våldet avfärdas på lösa grunder är rubriken på en artikel hos SvD. Artikeln i sig avfärdar i gengäld alkoholen som orsak till det ökade våldet och ökade brutaliteten genom att inte ens nämna den...

Mer media gt exp dag dag hd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 11 maj 2010

Märkliga resonemang

I ett av de inlägg jag är absolut mest nöjd med av de snart 500 jag skrivit här, Får jag lova att slå dig?, så tar jag upp hur mycket vanligare och mer accepterat det blivit med att slå barn idag och att många grupper i samhället inte har några problem med den typ av misshandel som tv-programmet "Hon ville ju inte lyda", som jag länkar till och berättar om.

För mig ser det alltid konstigt ut att acceptera slag mot barn.

Det är precis lika illa när jag läser om strafflindring för kulturskillnad. Visserligen kan jag förstå att man kan missar vad regler och gränser går i länder man inte känner till så väl. Men jag har svårt att se att det ska vara en anledning till strafflindring i någon större skala.

Men det är klart, men tanke på hur accepterat det är med strafflindring även för de som inte har någon annan kultur att skylla på så är jag inte förvånad.

Men i vanlig ordning så misstänker jag att de som höll med de som slog då, kommer att vara kritiska nu.

Men som jag sa  så säger jag igen att det är märkligt att det ska finnas en acceptans för att vuxna slår barn och att barn döms hårdare när de slår vuxna och det gäller oavsett vem och varför barnet slås.


Mer media smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Nedskärningar påverkar

Jag skrev om att Kampen för kvinnors rättigheter behövs fortfarande för några dagar sen, där jag bland annat nämnde de 50-åriga p-pillrets betydelse.

Kampen med den går till viss del hand i hand med att försöka få ungdomar att skydda sig bättre, trots att vi är bland de bättre på att använda kondom.

Regeringen, via Maria Larsson ska försöka ändra på ungdomars attityd till kondomanvändandet, men jag känner viss misstro mot att de klarar av att göra det av ett antal anledningar.

Huvudanledningen är den direkt fientliga attityden mot sexualundervisning från kristdemokratiskt håll och de allmänna nedskärningarna inom skolan, vilket gör att just den typen av undervisning ofta tyvärr nedprioriteras.

Det finns fler exempel, som från Skåne där ett nytt regelverk stoppar informationen:
Orsaken är att Socialstyrelsen och Region Skåne ändrat reglerna för utbetalning av de bidrag som gjort att verksamheten gått runt.
Maruja Arévalo är handläggare på Region Skåne och hon tycker att HBTre gör ett bra och viktigt arbete men med de förändrade reglerna passar inte HBTre längre in. Orsaken är att pengarna framför allt ska gå till att förhindra HIV-spridning.
— Men ansatsen i projektet är inte huvudsakligen HIV-preventiv, säger Maruja Arévalo.
Därför har nu organisationen fått se sig om efter nya finansiärer. Hos samarbetsorganisationen Skåne nordväst där flera nordvästskånska kommuner finns med har de ansökt om pengar men fått kalla handen. Orsaken är att organisationen i första hand samarbetar, inte ger bidrag.
Förra året fick HBTre 900 000 kronor och i år har man fått 400 000 kronor. De pengarna ska användas till att lägga ned verksamheten och sammanfatta vad man åstadkommit.
— Vi ska göra en slutrapport helt enkelt. Vi har tagit beslut om att lägga ned verksamheten den förste augusti, säger Zana Doncic på HBTre.
Ytterligare en sak som påverkar, vilket påverkar allt mående hos ungdomar, är att det finns färre vuxna människor kring barnen i skolan idag än vad det fanns tidigare. Även de påverkar attityderna hos dem.

Ofta brukar man hävda att föräldrarna har ett stort ansvar för ungdomars uppfostran. Men som jag tror de flesta vet så är det här området antagligen ett av de svårare för både föräldrar och unga att kunna resonera kring, vilket gör att samhället har ett än större ansvar för att det går att påverka mot en attitydförändring i form av säkrare sex.

Mer media hd dn exp svd gp dag ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 10 maj 2010

Komik eller tragik?

Det är svårt att veta om jag ska kalla det komik eller tragik, men det är i vart fall oerhört konstigt att läsa hur en väl känd sverigedemokrat hävdar att EU försöker införa blasfemilagar av hänsyn till Islam, trots att han nyss tagit upp att det är katolska Polen som riskerar döma en popstjärna som uttalat sig på ett misshagligt sätt mot bibeln och hävdat att det är "vinpimplande och örtrökande" människor som skrivit den.

Även Irland har liknande lagar, vilket begränsar åsiktsfriheten. Är Irland möjligen islamskt? Nej inte alls, även det är katolskt, vilket säkert är ytterligare en anledning till att det är mindre intressant att ta upp det.

Det är oerhört tydligt vilken agenda sd och dess politiker har.
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 9 maj 2010

Politik

Jag noterar att många på högerkanten försöker håna Vänsterpartiets krav på en A-kassa på 90%.

I själva verket så är det få som vet eller är intresserade av att lyssna på när man berättar att A-kassan fram till en bit in på 90-talet var på 90% i Sverige, att den är på 90% i Danmark fortfarande, att den svenska A-kassan är en av de sämre i EU och att kostnaderna för A-kasseutbetalningarna är mindre än inbetalningarna.

Det vill säga så betalar vi som betalar till A-kassan in mer pengar än vad som går ut och blir en extra skatt, som moderaterna konstigt nog verkar totalt ointresserade av att sänka, som går rätt in i statskassan och inte räknas som skatt alls, officiellt sett.

Jag skrev tidigare idag om ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter, vilket jag självfallet är emot.

Ett förslag angående bostadsbristen kommer från Ulla Andersson i Vänsterpartiet i Aftonbladet idag, som bland annat vill stoppa amorteringsfria lån:
Orsakerna bakom den rådande situationen är självklart flera, bostadsbristen den främsta men också de växande inkomstskillnaderna där en liten del av samhället har allt större andel av det ansamlade kapitalet och ständigt söker avsättning för detta. Den låga räntan, möjligheter till amorteringsfrihet, ränteavdrag och uppskovsrätten har också bidragit till utvecklingen.
Det behövs omfattande förändringar för att komma tillrätta med problemen.
Finansinspektionen föreslår ett tak för utlåning till bostäder, upp till 85 procent. Bättre vore att ta bort amorteringsfriheten. Särskilda undantag kan behöva medges. Lånen måste ändå bygga på att hushållen klarar att betala av sina lån. Ett hushåll som klarar både ränta och amortering bör få låna hela beloppet.
Aktuella siffror visar att en stor andel av hushållen har en mycket hög belåningsgrad. Det finns självklart stora risker med det om marknadspriserna sjunker men samtidigt ges hushåll med mindre kapital en möjlighet att köpa sin bostad. Ett tak för utlåning till bostäder kan tvinga en del att söka lån hos ett annat institut, för att få ihop hela beloppet, till en högre ränta. Det bidrar inte till att lösa problemen, snarare tvärtom.
Det behövs statliga investeringsstöd för att få fart på byggnationen av hyresrätter. Minst 20 000 hyresrätter behöver byggas varje år för att möta kommande generationers behov av bostad.

Jag läser också i Lasses blogg om hur Jonas Sjöstedt (v) vid ett besök berättar om en flicka i en skola som har en släkting som dött efter att ha tvingats ut för att jobba.

Det får mig att fundera på om inte socialminstern har fler saker att fundera på än säkerheten på sjukhusen? Nog för att det är viktigt, men vore det inte viktigt att de som är sjuka får vara det och får hjälp istället för att tvingas till jobb?

Och hur går det med att våga granska sina egna misstag när vården blir privat? Det kan finnas stora pengar att förlora om man blir offentlig med att man gjort misstag inom sitt vårdföretag och vem av de anställda vågar göra exempelvis en Lex-Sarah då?


Till sist ett bra förslag, från opolitiskt håll, om att inrätta Datorslöjd:Internet finns, kort sagt, överallt utom i skolan. Mot bakgrund bland annat av detta vill projektet ”Ambient Sweden” ge en tydlig rekommendation till regeringen: inför ett nytt skolämne, ”dataslöjd”, för att adressera datoranvändning.
Trots ungdomarnas till synes stora kunskapsövertag inom it gentemot vuxna, kan vuxna lärare förmedla kunskaper som eleverna oftast inte har. Det kan bland annat handla om att få ungdomarna att visa upp ett större omdöme och en tydligare integritet på nätet.
Vi skulle vilja ha med några inslag i undervisningen om internet som stärker elevernas medvetenhet. Det är för det första mediekritik, som handlar om hur man förhåller sig till det informationsflöde som finns på nätet. För det andra är det etik, som handlar om moraliska grundvalar i kommunikation med andra. Och för det tredje handlar det om teknik, som kan vara såväl kreativt och skapande som kritiskt och analyserande.
Dessa komponenter kan så samlas i ämnet ”dataslöjd”, som ska vara ett obligatoriskt ämne som vi tycker bör finnas från första klass i grundskolan till sista året på gymnasiet.
Vi vill dock poängtera att det är helt avgörande med lärarutbildning i de tekniska färdigheter som eleverna kanske redan har. Dessutom måste förstås även lärarna ha tillägnat sig kunskaper om mediekritiska eller etiska aspekter på internet. En obligatorisk it-utbildning för blivande lärare är därför en förutsättning för att kunna ha lärare i ämnet. I dag saknas en sådan lärarutbildning. För att kunna inrätta ett skolämne liknande det vi föreslår måste därför även lärarvidareutbildningsprogram skapas.
Projektet ”Ambient Sweden”, som startades 2009 av IVA, syftar till att Sverige ska vara en ledande internetnation år 2015. Projektets slutrapport lades fram nu i mars 2010, och gav rekommendationer även kring effektiv e-förvaltning, lagstiftning mot brottsliga handlingar på internet, ytterligare massiva investeringar i nätinfrastruktur, åtgärder för en blomstrande tjänstemarknad kopplad till internet, med mera.
Vi hoppas och tror att ett framtidsnedslag i Sverige år 2015 visar elever som känner sig trygga när de använder internet, och som kritiskt vågar ifrågasätta det de läser om på nätet. Och vi hoppas och tror att vi år 2015 möter en gediget it-utbildad lärarkår.
Bakgrunden är bland annat att privatpersoners vetskap om datorer och internet är historiskt kort och händelsen i Bjästa, där vuxenvärlden inte tycks förstå fenomen som internet och Facebook/bloggande.

Att utbilda lärare att hantera de här frågorna borde varit en självklarhet, inte bara för de som är på väg eller ska bli lärare i framtiden, utan även de som redan är lärare.

Idag är det inte säkert att platsen för mobbing är skolgården eller uppehållsrummen, utan internet, där givetvis även skolans vuxna måste befinna sig, precis som eleverna befinner sig där när de är i skolan också.

Mer media ab exp exp dn nm svd
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!