lördag 13 mars 2010

Års- och Valkonferens i Växjö




Idag var det Års- och Valkonferens i Växjö för vänsterpartiet i Kronobergs län, vilket var första gången för min del, med besök av Josefin Brink, som är ledamot i riksdagen, arbetsmarknadutskottet och partistyrelsen och av Eva-Britt Svensson som är ordförande i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män m m i EU-parlamentet. (Bilden ovan är på Josefin och Eva-Britt)

Eva-Britt var, som jag uppfattade det, enbart som besökare eftersom hon bor i Växjö när hon inte är i Bryssel, men Josefin däremot höll en dryg timmes lång föreläsning (kanske man kan kalla det för?) och tog upp en hel del om det pågående arbetet inför valet och om hur det rödgröna samarbetet går.

Hon tog upp ett antal bra saker:

Arbetslösheten har under alliansens regeringstid stigit mer i Sverige än i alla andra länder inom EU, utöver "katastrofländerna" Irland och Island.

Att V är nöjda med det rödgröna samarbetet så här långt eftersom man fått igenom mer än väntat, vilket i och för sig gör att man närmar sig någon form av motgång...

En bra uppgörelse var om att satsa på rehab av sjuka, som jag har nämnt tidigare, istället för att ha kvar utförsäkringen, vilket självfallet är en mer human och på sikt bättre lösning eftersom utförsäkring sällan löser sjukdomar.

Ytterligare en bra sak, som jag också skrivit snabbt om tidigare, hon tog upp var att de fått igenom att utvidga rot-avdraget att även gälla hyreshus och miljonprogram, där det antagligen är där det gör mest nytta och behövs bäst, jämfört med oss med enfamiljshus.

Hon tog även upp hur regeringen strypt slopar investeringsstödet för hyresrätter, vilket naturligtvis fått den byggnationen att avstanna totalt, trots att just hyresrättet är det som behövs bäst, inte minst i storstäderna för de som inte har miljoner att lägga i sin bostad.

Ett förslag, som jag inte uppfattade som var något som gått igenom hos alla parter, var att försöka minska ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter, genom att inte tillåta försäljning av hyreshus till underpris, utan försöka få dem att säljas till marknadspris, vilket borde vara en självklarhet, i synnerhet när det gäller den skattefinansierade allmännyttan. Varför skänka skattepengar till andra människors vinster på bostäder?

Arbetsmarknadspolitiken berörde hon bland annat med att man ska ta bort perioden på 90 dagar som en arbetslös ungdom behöver vänta för att få praktik som finansieras via arbetsförmedlingen, vilket naturligtvis är oerhört onödigt när det handlar om människor som själva letat upp praktik som kan ge jobb. (Personligen tycker jag alltid att det ska ställas krav på arbetsgivarna att verkligen anställa om de inte mycket väl kan motivera varför de inte vill det, och de ska få mycket svårare att få praktikanter där efter).

Det sista jag och mina snabbt nedklottrade anteckningar ger mitt minne nu var att hon berättade om hur V vill höja pensionerna indirekt för de som är fattigast och har lägst pensioner genom att höja grundavdragen och att inte låta någon ligga under 10 000 kronor i pension, som jag ser att en vänsterpartist från Göteborg skriver om mer utförligt (och tidigare skriver andra vänsterpartister om att pensionssystemet helt måste göras om)

Fast jag undrar verkligen om det hade gått att vara riktigt lika positiv, vilket inte hade nått någons öron under konferensen, efter att Sahlin verkar tycka att LAS-undantagen kan vara kvar? Fackförbunden inom LO borde koka av ilska och frågan är om de inte borde närma sig V i fortsättningen eftersom S plötsligt inte känns så fackföreningsvänliga längre? De borde inte vara lika lätta att skrämmas av Lars Ohly som uppenbarligen stackars Björklund är på folkpartiets konferens..

Att LAS, som riskerar att skrämma bort både politiskt- och fackligt aktiva, som behöver och har rätt till ledighet, är att skada sina egna intressen, eftersom det självfallet behöver representanter från de som är anställda hos småföretagare också. Även om det nu stämmer att andra frågor är viktigare, så har jag svårt att se att denna frågan är så oviktig, eftersom människors tystnad inte är oviktig.

Själva val- och årskonferensen i sig gick ungefär som väntat och det var inte mer än några enstaka frågor som vållade någon form av diskussion och debatt, varav någon i det närmaste gick att beteckna som en spetsfundighet.

Det lustigaste var nog att jag under lunchen hamnade vid samma bord som bland annat Josefin och att diskussionerna där handlat om allt annat än politik. Bland annat om fladdermöss, som vi båda hyser en viss fascination om, som jag bara sett på nära håll en gång i mitt liv.

Själv hamnade jag, som jag skrev om tidigare, på femte plats på landstingslistan och ska vara med partigruppen i fortsättningen inför diskussionerna om landstingsfrågorna, vilket jag definitivt tycker ska bli intressant, även om jag håller med Värmby som kallade det för ett glömt val. Vilket egentligen är konstigt eftersom sjukvårds- och de allmänna färdmedelsfrågorna inte bara handlar om mycket pengar, utan även om oerhört viktiga frågor för väldigt många människor.

Tanken var att jag skulle tagit en hel del foton, men eftersom jag i vanlig ordning inte riktigt hade hjärnan med mig så glömde jag att ta med mig extra batterier, så efter andra fotot så dog kameran och det var mer på någon högre makts försyn som jag kunde starta om kameran igen och ta ytterligare något foto innan den la av igen. Vilket gjorde att jag tog mycket få foton innan slutet på det hela. Bilderna nedan var i varje fall de bilderna som blev bra nog att använda.

Uppdaterat Även Vänsterpartiet Södra Småland och Vänsterpartiet Växjö skriver om konferenserna.

Uppdaterat 2 Även Smålandsposten skriver om konferenserna och Brinks besök, naturligtvis under en rubrik för att få det att låta som stora inre stridigheter: RUT-splittrar Vänsterpartiet. Som Josefin säger i intervjun så är det sannolikt inte många fler än de bakom insändaren som är för rut-avdraget. Efter senaste dagarnas diskussion och vad som framkommit så borde även de här fem vara omvända... Läs mer om det i Rut-avdragets lögner fortsätter.





Mer media dn sds kb exp svd kvp hd gp gp dag smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Att ta från de rika och ge till de fattiga

Rut-avdraget nämnde jag för några dagar sen och konstaterade att det knappast är lägre skatter för rika som har råd att betala som behövs, utan mer vård till de som faktiskt behöver.

Jag noterar att vissa företagare som talar i egen sak inte har läst på sin läxa ordentligt. Det är konstaterat igen och igen att hälften av rut-pengarna gick till de rika, eller för att citera SCB:s expert:



Problemet var bara att Almegas uppgifter var stenhårt vinklade. Rent av missvisande, om man får tror Lovisa Sköld, statistiker på Statistiska centralbyrån (SCB).
Och hon borde veta, eftersom det var hennes siffror som Almega grundade sitt utspel på. 
– Almega visar upp det som passar deras syften bäst. Men det är inte så vi vill presentera statistiken, säger hon.
Enligt SCB ger diagrammet här ovan en riktigare bild. Det visar att rutavdraget utnyttjas långt oftare av folk som tjänar mycket pengar. Av Sveriges drygt fyrtiotusen miljoninkomsttagare gjorde 15 procent avdrag. Av folk med vanliga inkomster färre än 1 procent.
Man kan också uttrycka det så här: Nästan hälften av de 442 miljoner kronor i avdrag som gjordes 2008 tillföll de fyra procent av befolkningen som tjänade mest.
Ljög Almega? Nej.
Men som lobbyorganisation valde man att visa upp sin egen ”sanning”. 
– Visst är vi part i målet, medger Ulf Lindberg när Sydsvenskan ringer upp. Vi valde ett perspektiv. Klart man kan välja andra
Man kan istället vända på det, som socialdemokraten Tomas Enroth gör och istället ta de pengar som rut-avdraget ger och lägga det på människor som kommer hem och fixar småsysslor till pensionärer, som många kommuner valt att dra bort nu under krisen dagar. 2004 rapporterade DN att fixar-Malte halverar fallolyckorna, något som inte bara är plågsamt för den drabbade, utan dessutom kostar pengar i form av sjukvård, och som skapade nya jobb.

Svensk fattigdom har många ansikten skriver födelsedagsbarnet Göran Skytte idag. Politiken han står bakom, som skribent och högersympatisör skapar fler fattiga i Sverige, inte minst då vart fjärde mamma är fattig under nuvarande regering och rut-avdraget skapar bara större klyftor.

Uppdaterat Jag hittar en så bra text som kommenterar Skyttes födelsedag ovan hos Tysta tankar:

Jubilaren irriterar sig över att människorna sneddar en gräsmatta:
Under följdfrågan tittar Göran Skytte plötsligt ut genom fönstret.
– Titta där.
– Ja.
– Där finns en gräsplätt, och ser du nu när han går över.
– Ja.
– Han går rakt över gräset i stället. Den mentaliteten. Till slut kommer det att bli en stig där. Så kommer det regna, så kommer andra att gå vid sidan av den stigen. Till slut är det bara en grusväg där gräsmattan låg.

För mig är detta en starkt symbolisk reaktion och vi ser olika på fenomenet. Jag tänker att människornas vilja att skapa egna vägar är ett utslag av självständighet och en form av verklig gräsrotsdemokrati (förlåt skämtet). Där Göran ser lättja och hot mot samhällets (och Guds?) ordning – där uppfattar jag något helt annat och ser handlingen som en vacker uppgörelse med auktoriteter.
Mer media svd dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Eftertankens kranka blekhet

För några dagar sen skrev jag Två olika saker angående Vilks, vilket syftade till att han dels naturligtvis ska ha yttrandefrihet så långt lagarna tillåtet i Sverige och att det är tråkigt att en dålig skiss på något som aldrig blir av får så mycket uppmärksamhet, samt att han blir ihjälkramad av de som enbart använder honom för att driva en hatiskt politik mot muslimer.

Läser man de senaste dagarnas nyheter om "Jihad-Jane" så kan man konstatera att det knappast handlar om någon förslagen genomtänkt terrorist, som nästan alla har skrikit över, utan en deprimerad kvinna med en bakgrund som snarast borde ge en god grund till en psykisk diagnos. Inte för att jag kan allt om islamister av den extremare sorten, men sen när brukar det accepteras att vara en kvinna som varit gift två gånger, har en pojkvän efter det och har blivit tagen för rattfylla?

Grattis all media och alla människor på den högra politiska sidan, ni har skrikit er hesa för yttrandefrihet för en deprimerad amerikansk hemmafrus bräckliga psyke. När ska ni börja bry er om yttrandefrihet och psykisk ohälsa på allvar?

(Naturligtvis inser jag att även en ensam galning med taskigt psyke kan bli ett reellt hot för Vilks och kan utnyttjas av andra, men som sagt innan så verkar inte ens Vilks själv vara rädd, utan snarast glad över all uppmärksamhet och media för hans konstnärsskap. Jag misstänker att hela konstverket är större än bara en rondellhund och att vi snart får se något som är betydligt större än så...)

Uppdaterat Ytterligare personer som varit, eller fortfarande är, misstänkta har släppts. Även om det naturligtvis kan vara så att de bedöms vara skyldiga och fälls så vore det anmärkningsvärt om man släpper dem efter att ha hittat graverande bevis  på att de faktiskt varit skyldiga till genomtänkt planering av mord.

Den enda fördelen med det här kanske kan vara att vi en gång för alla slutar döma personer efter sina utseendet, då det kullkastar fördomar om hur en terrorist ser ut och vem personen är. Det vore onekligen illa om man missar faktiska terrorister för att man väljer att trakassera människor med "fel utseende". Själv minns jag hur Alfonso blev stoppad i princip vartenda dag, när han jobbade i Köpenhamn för några år sen och bodde i Malmö, av tullarna.

Nog för att man ser att han inte är äppelkäckt rågblond, men nog borde man lärt att känna igen någon som avvek från de mest vanliga utseendena och passerade tullen vartenda dag?

Mer media dn dn dn dn dn sds sds hd exp exp skd skd skd skd skd ab ab ab ab ab ab gp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 12 mars 2010

Utan vänsterpartiet hade frågan inte ens kommit upp...

Det är märkligt att se de upprörda reaktionerna från några få håll, som bland annat gjorde så att turkiets ambassadör åkte hem och hur Bildt beklagar röstresultatet som gav att den svenska riksdagen röstade för att erkänna massdödandet av armenier i början av 1900-talet i Turkiet för dess rätta namn, folkmord.

I vanliga fall brukar Bildt, och de flesta andra borgerliga politiker, hålla med amerikanska politiska beslut i den här typen av frågor, men även det officiella USA:s hållning är på väg att ändras till det samma som det svenska.

Det är märkligt att Bildt hävdar att man inte ska politisera den här typen av frågor, trots att han hela tiden varit för projektet med Forum för levande historia, vars första sida säger att "För att förstå dagens situation är det viktigt att känna till historien". Den tesen gäller självfallet även folkmordet på armenierna och som något som fortfarande, trots alla år som gått, påverkar verkligheten idag, något även sveriges riksdag bör kunna berätta om.

Idag är det inte ens lagligt i Turkiet att benämna mördandet som folkmord, vilket knappast talar för Turkiets eu-inträde och borde få förespråkarna för deras eu-inträde att fundera på varför man ska tillåta ett land att gå in i eu innan de uppfyller ett antal lämpliga krav, som till exempel den yttrandefrihet som är väldigt viktig. Men ibland undrar man om den bara gäller dålig konst och inte hela länder? Det verkar vara så för vissa ledarsidor...

Utöver det som skrivits ovan så är det hela också intressant ur inrikespolitisk synvinkel. Det är ett förslag där regeringspartierna blir nedröstade, då det bara krävdes några få borgerliga som bytte sida, vilket visar på att alla de gånger någon från alliansen försöker få det att låta som att de rödgröna riskerar få svårt att hålla sams. Det verkar inte som om alliansen klarar det heller...

Dessutom så kan alla kritiker mot vänsterpartiet generellt fundera över varför det är vänsterpartisten Hans Lind som drivit frågan:



- Idag är en historisk dag för Sverige. Jag och Vänsterpartiet har under drivit frågan om ett erkännande av folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker. Jag är oerhört stolt och lycklig över att ha varit med och fattat detta beslut som innebär ett stort steg framåt i försoningsprocessen och innebär upprättelse för offren för folkmordet och deras efterlevande, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
Utfallet av omröstningen blev 131 röster för reservationen, 130 mot. Beslutet innebär att man har bifallit motionen 2008/09:U332 av Hans Linde med flera.
- Nu utgår jag ifrån att utrikesminister Carl Bildt respekterar riksdagens beslut och till den turkiska ledningen framför riksdagens ståndpunkt, att det som skedde 1915 var ett folkmord. Det har förekommit uppgifter om att Turkiets premiärminister Erdogan besöker Stockholm nästa vecka. Om det stämmer anser jag det vara en självklarhet att Bildt tar upp frågan, avslutar Hans Linde.

Följer man debatten annars så kan det låta som om vänsterpartiet generellt sett, och jag i synnerhet, inte minst efter debatten om Lars Vilks, bara tar parti för muslimer.

I själva verket visar det hela att både jag och Vänsterpartiet i stort snarare ställer sig på den svage och hotades sida, oavsett vilken diskussion det handlar om.

Frågan är som den brukar, var tog alla kritiker vägen i den här frågan och hur kommer det sig att det i denna frågan påstås vara så viktigt att inte trampa det nu kritiserade landet på tårna? Annars brukar det inte vara något som det anses att man ska ta hänsyn till...

Men det kan mycket väl förklara den accepterande attityden mot andra länder med tveksam vandel i dagens samhälle, när vissa har så svårt att acceptera gårdagens förbrytelser. Att regeringen ska göra ett lika tydligt uttalande om Kina är bara att drömma vidare om...

dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn nm nm dn sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag dag exp exp hd hd hd hd hd skd skd svd svd svd svd svd svd svd ab ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 11 mars 2010

Livsfarligt förslag från regeringen

Det har egentligen funnits mycket att skriva om de senaste dagarna, inte minst om den bisarra Vilks-affären, och om politik både på kommunal nivå och riksnivå. Men tiden och orken har inte riktigt funnits + att jag lagt lite mer krut i kväll på lokalpolitiken och förslag om vad för frågor som går att driva där. Jag återkommer dock med det.

Sen får jag börja läsa på mer om landstingspolitiken dessutom eftersom jag kommer att hamna på femte plats där, under förutsättning att förslaget på listans utformning röstas igenom, och på andra plats i kommunen.

Men en sak vill jag, trots allt kommentera, och det är det mycket konstiga förslaget om att unga ska få bjudas på mindre mängd alkohol, istället för ett totalförbud som det är nu.

Anledningen till att det är ett mycket märkligt förslag som regeringen och folkhälsoministern är involverade i är att det sen länge är väldigt välkänt bland de som forskar om ungdomar och alkoholvanor att unga som bjuds hemma dricker mer och det här definitivt inte motverkar ungas drickande på något sätt...

Men visst, när man argumentera för att även de på äldreboende ska få dricka så är jag inte förvånad. Frågan är om man glömmer bort att det för det första inte är förbjudet att göra det nu, om anhöriga köper det till de boende och om man tycker att personalen ska ta konsekvenserna av att de redan fysiskt, och ibland mentalt, skröpliga ska bli ännu sämre?

Man får försöka vara glad åt att man från regeringens håll i vart fall försöker skärpa tobakslagen...

Mer media svd dn smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 9 mars 2010

Två olika saker angående Vilks

För det första ska naturligtvis Lars Vilks få göra exakt vad han vill i konstväg, som inte bryter mot några lagar, utan att någon ska få hota honom. I synnerhet när han tycks klara sig undan med det provocerande, och lite roliga, långtidsprojektet Nimis (som bilderna i slutet på inlägget är ifrån) som utförs på mark som inte är hans och utan någons tillåtelse.

För det andra är det trist att han gör en skittråkig skiss som rör upp mycket mer än vad som var nödvändigt och får uppmärksamhet för den, som måste det tråkigaste, mig veterligen, han skapat i konstväg. Konsten är inte själva skissen, eller den färdiga rondellhunden (en företeelse vi alla glömt nu) som aldrig blev gjord, utan istället tycks det vara provokationen av en redan utsatt grupp.

Som Röda Malmö skriver så är det tur att det inte är så många muslimer som är idioter nog att ens lägga den här skissen på minnet, och otur för den stora majoritet som inte tar till våld att det finns några idioter som väljer att ge alla andra skit de inte förtjänar...

I övrigt tycker jag lite synd om både Vilks och den svenska extremhögern som kramar ihjäl sin galjonsfigursliknande konstnär. De verkar missa att han gillar dekadent konst av den sorten som extremhögern annars brukar hata och kalla för pervers nog att slå sönder och i själva verket är naturligtvis inte extremhögern alls intresserad av konsten och yttrandefriheten. Sen när hörde ni senast en Sverigedemokrat hylla en olaglig konstnär som Vilks också är? Nä det är bara det vanliga packet Sverigedemokrater som vill hetsa vidare mot en redan hårt utsatt grupp för att få fler röster till valet och det enda sättet att försvara yttrandefriheten är inte att hacka på muslimer.

Vilks träffade jag på vid ett tillfälle i början av 2000-talet (2003?), vid ovan nämnda besök vid Nimis och jag tyckte han var trevlig vid det korta meningsutbyte vi hade den gången, och jag har inte något emot honom personligen och gillar onekligen en del av det han har skapat. Provokationer mot myndigheter är roligare än de mot redan utsatta grupper.

(Jag kan f ö konstatera att mitt eget förfall och ålderdom märks på de åren som förflutit sen dess, ack du flyende ungdom... :) )

Uppdaterat Jag noterar två saker. Dels att Vilks själv verkar osäker på om det hela handlar om media som försöker trissa upp stämningarna och är inte det minsta rädd och att Magnus Ranstorp, som är terrorismforskare, är förvånad eftersom de muslimska terroristerna som finns sen länge slutat nämna Vilks på de internetsiter och forum som bevakas. Räddast och mest upprörda av alla, utöver några eventuella muslimska terrorister, är ett antal sverigedemokrater med anhang...


Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds kb nsk nsk skd skd skd exp exp exp exp exp exp hd hd vg gp gp dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Frågor om kvinnor, skolan och rut

Jag skrev flera inlägg igår och i förrgår angående kvinnodagen, där det sista var Att skjuta sig själv i foten, när det konstaterades att ett företag som riktar sig till föräldrar med barn väljer att sparka flera gravida anställda, som ett bevis på att kvinnodagen fortfarande har sin relevans till de andra 364 dagarna per år som männen är de som lyfts fram allt som oftast.

Det konstateras också fortfarande att yrken med mycket kvinnor i får sämre löner, vilket är oerhört märkligt och man kan onekligen börja undra om motståndet mot kvinnor i styrelser beror på rädsla för sänkta ersättningar från styrelseproffsen...

Själv är jag fortsatt av åsikten att om männen tänkte som kvinnorna så skulle inte bara Sverige, utan världen i övrigt vara en bättre plats, eftersom kvinnorna röstar för välfärd, eftersom de i högre utsträckning, tack vare könsrollerna, är de som först drabbas av och märker av hur illa de slår, när männen hellre sänker skatterna för redan rika.

Men fortfarande står valresultatet skrivet i stjärnorna och än är inte hoppet ute för ett bättre värld under nästa mandatperiod.

Med tanke på att fler är beredda att betala för privat vård, av den typen att försäkringskassan inte alls betalar något av den, så borde en av de största frågorna inför valet vara att inte bara ordna en bra vård för sjuka människor, utan även att kapa ner de köerna som finns och förhindrar folk att komma tillbaka till sina arbeten, något som hade givit mer positiva effekter än exempelvis rut-avdraget, även om det utökas att gälla nästan alla. Konstigt nog är fortfarande tystnaden över konstaterandet av ruts överskattning lika tyst som när en bloggare undrade var alla tog vägen nu?

En anledning att inte rösta på högern är hur vissa vurmar för hemundervisning. I själva verket så är det så att allt börjar med bra lärare och det är inte så att man per definition är en bra lärare, även om man är aldrig så bra förälder.

Dessutom så är frågan hur lätt det blir att upptäcka barn som mår dåligt, har problematiska hemförhållanden och om man kan garantera att de får öva sin sociala kompetens ordentligt? Borde det inte vara viktigare att tänka på barnens bästa, istället för att prata om demokrati för föräldrarna?

sds exp exp exp exp svd hd hd hd hd hd dn dn dag dag dag smp kb kb sds aob aob

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 8 mars 2010

Att skjuta sig själv i foten

Jag skrev igår, och uppdaterade ett par gånger idag, att Kvinnodagen behövs fortfarande (även lite om kvinnodagen i Politik) och det blev än mer tydligt av att några gravida kvinnor hos Babyproffsen blev sparkade på grund av att de blev gravida, även om företaget försöker hänvisa till brist på arbete.

Naturligtvis är det ett solklart fall för DO och det är omöjligt att sätta sig in i hur man resonerar på ett företag som lever på att kvinnor väljer att bli gravida, när man så totalt skjuter sig i foten genom att sparka potentiella kunder...

Kan vi kanske en gång för alla inse att med arbetsgivare som de ovan så är det inte ett faktiskt jämställt samhälle vi lever i, oavsett vad vissa försöker att få det till?

Och efter att ha skjutit sig så totalt i foten så borde Babyproffsen i Örebro byta namn, om nu inte moderföretaget vill ta sin hand i från, vad jag antar är en franchisebutik...

Jag längtar efter den dagen en separat kvinnodag inte alls behövs, utan att vi lyckas se alla som likvärdiga människor och inte som ett kön, som egentligen inte borde spela roll alls, oavsett om det gäller jobb eller något annat. Men hur fan ska man kunna vara utan den när 12-åringar trakasseras sexuellt och stora delar av världen behöver ett uppvaknande?

Mer media ab ab ab dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds smp exp exp exp exp exp exp svd kb

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Politik

Så här på kvinnodagen så lyfts det fram att kvinnor är till vänster och män till höger, generellt sett. Ska man se historiskt sett så kan man konstatera rätt snabbt att historien varit blodig och att män haft makten, och inte i första hand prioriterat de så kallat mjuka värdena, som exempelvis barn och vård... Men ingen regel utan undantag och det känns, fortfarande så här på kvinnodagen, irriterande att mitt eget parti på kommunnivå har så få kvinnor att det känns tveksamt om det blir mer än i bästa fall ett enda namn, av fyra fem namn på listan till valet...
En sak som onekligen påverkar de mjuka värdena är felaktigheterna som försäkringskassan begår, vilket handlar om så stora summor som 16,4 miljarder, vilket leder till problem med utbetalningarna, bland annat för barnlediga.

Konstigt nog så förs debatten annars bara om de som fuskar, men vore det inte bättre med en ännu tydligare debatt om de regler som regeringen sätter upp för försäkringskassan, som gör att de ibland inte klarar av sitt uppdrag, och definitivt inte i tid, till nackdel för de som behöver en fungerande inkomst?

Konstig prioritering så lyfte jag bland annat fram att rut-avdraget överskattas rejält i förhållande till vad det ger och att det är konstigt att 900 högkvalitativa jobb i Lund försvinner, men att högerns arbetslivsrepresentanter låter det ske under tystnad. Jag undrar fortfarande om högern slutat bry sig om inte bara anställda utan även företagen?

Mer media svd exp ab ab ab dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Grattis till de två välförtjänta Oscarsstatyetterna!

Jag skrev för en dryg månad sen om hur jag Håller tummarna för min släkting, pappas kusin, som var nominerad till två Oscars, för ljudredigering och ljudmixning till filmen Hurt Locker, som jag inte sett själv ännu.

Det var väldigt kul att få höra nu på morgonen att det dessutom blev två statyetter och inte bara två nomineringar. Nog för att nomineringarna i sig är kul nog, men ännu roligare är det självfallet att faktiskt vinna dessutom!

Så GRATTIS Paul!

Jag ser att redan nu är hans sida hos imdb.com uppdaterad med bilder från Oscarsgalan och det är onekligen en imponerande samling med filmer han har varit inblandad i under de år som gått sen han slutade med hårdrocken och började med filmljud istället.

Uppdaterat Jag noterar för övrigt att man kan bli profet i sin egen hemstad :)


Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab gp gp gp svd svd svd svd dn dn dn dn dn sds dag dag kb kb kb kb kb exp exp exp exp exp hd nsk nsk nsk

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 7 mars 2010

Vackert lopp av Brink!

Skidor har jag åkt betydligt fler i år än på många år, och jag har sett betydligt mer på sport på tv senaste veckorna än vad jag gjort på länge tack vare det nyss avslutade OS, som jag skrev innan hur gärna det fick fortsätta.

Någon slags fortsättning, i vart fall i form av en stor idrottstävling som funkar även som nöje på tv, och som igen får mig att utbrista Vilken tävling var dagens sändning av Vasaloppet.

Det är få saker som kan få mig att tycka det är kul att stirra på tv:n i fyra dryga timmar, men med Vasaloppet så fungerar det, även om det handlar om utklassningskörning med en och samma tydliga ledare från start till mål, eller som idag med några ryck som plockas in för att sen avgöras i en spännande spurt.

Själv har jag tävlat i skidor som ung, och åkt en del efter dess på ren motionsnivå och tycker fortfarande att det är en av de skönaste idrotterna jag sysslat med eftersom det går att ta sig fram rätt lätt, när det finns snö och rätt temperatur, på ett rätt lätt sätt och ändå känna att man kommer någonstans utan att totalt förta sig.

Jag hade för flera år sen en tanke om att åka Vasaloppet, eller snarare Öppet Spår varianten av det loppet, eftersom pappa åkt det tio gånger på 70- och 80-talet, men det är bara att inse att min kropp inte riktigt klarar av den mängden träning som krävs, i synnerhet inte när jag har så dålig balans att alla två gånger jag försökt köra rullskidor har slutat med att jag trillat och slagit mig rejält nog att inte kunna träna alls på 3-4 veckor, så det närmaste jag kommit var Älmhults Vasalopp som grabb på 5 kilometer...

Men ett år som detta snörika hade jag åtminstone klarat av halvvasan eller kortvasan, i synnerhet om jag bestämt mig för det på ett tidigare stadie än jag nu gjorde, i synnerhet om jag fått vara lite mindre skadad och jag lite mer disciplinerad med min träning... Men vem kunde tro att vintern skulle vara så ihärdig som den nu varit?

Nu börjar jag onekligen bli lite lite sugen på att vintern ska försvinna, även om det inte måste bli löjligt varmt, så man kan börja springa igen på mjukt underlag, vilket förhoppningsvis gör att min vad klarar av att öka träningsdosen till högre än löjliga 6-7 km vart tredje fjärde dag, som inte gör underverk för konditionen direkt...

För att återgå till dagens Vasalopp, så var det bästa med dagens sändning att just Brink vann, så att han kanske äntligen kan slippa med att bli konstant förknippad med hans genomklappning för sju år sen i en viss stafett, och nu istället kan bli förknippad för evigt som Brink, du vet han som vann Vasaloppet 2010? En ypperlig taktiker visade han sig att vara, och vann på alla sätt mer än välförtjänt dagens lopp, så Grattis Brinken!

Mer media exp exp exp exp exp exp exp exp skd skd skd gp gp ab ab svd svd dn dn dn dn dn dn sds kb kb nsk nsk nsk hd hd smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sälslakten är inte bra, men...

Sälslakten, här i Norge, har upprört svenska så länge jag kan minnas, det vill säga sen en bit in på 70-talet.

Åsikten att jakten inte ska finnas är oerhört vanlig bland svenskar.

Men av någon anledning så är det fler som är tysta när det gäller svensk jakt, oavsett om det gäller varglodjur eller varför inte rådjur, som är det mest skjutna djuret i Sverige, och älg.

Jag har svårt att se att det inte haltar betänkligt vad det gäller vissa människors resonemang, där det är synd om vissa djur och andra djur tycks få skylla sig själva...

Uppdaterat Att skrämma bort närgångna vargar tycker jag däremot är en helt annan sak än att skjuta dem.

Lodjursjakten som jag nämnde ovan tidigare tycker vara över i vissa delar av landet när man skjutit de tilldelade sju djuren. Sen är frågan hur många mer som verkligen sköts...

Uppdaterat 2 Eller en rimlig fråga att ställa till de som är upprörda över vargarna, som görs av en bloggare, är om man inte borde vara mer rädd för att möta rattfyllon? Rattfyllon är en realitet som dödar andra människor, även barn.

Mer media gp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Väntat men underbart!

Det var ett väntat men underbart resultat av omröstningen på Island, som vägrar betala till utländska statskassor efter att de privata isländska bankerna inte kunnat handskas med pengarna.

Istället borde snarare de länder som lånat ut pengarna få stå både med skammen och den ekonomiska skulden och tillsammans med de som lånat och lånat ut pengarna få betala tillbaka de lån man gett ut, utan någon som helst vettig säkerhet.

Jag menar, hur svårt är det att bedriva verksamhet om du hela tiden vet att någon annan får ta den ekonomiska smällen när det gått åt skogen?

Mer media svd dag dn ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Kvinnodagen behövs fortfarande





I morgon är det dags för kvinnodagen igen och det är onekligen lite irriterande att konstatera att kvinnornas lön inte förbättrats jämfört med männens under bra många år, inte ens i Sverige där det påstås att allt är frid och fröjd och där vissa skribenter och ledarskribenter påstår att den inte behövs...

Även om det är mycket värre i andra länder, inte minst i länder med hög mödradödlighet och där kvinnliga politiska kandidater hotas till livet,  än vad det är i Sverige, där vi kan glädja oss åt att män får värdinneroll i tv-program, hur viktigt nu det är i slutändan, så befinner vi oss fortfarande på den låga nivån att Kvinnor bestraffas när de föder barn:

Jessica berättade för arbetsgivaren att hon var gravid. En dryg månad senare blev hon uppsagd med motiveringen att det rådde arbetsbrist på företaget. Efteråt fick hon veta att en praktikant fått överta hennes sommarschema.
Ulrika hade ett vikariat på 75 procent i samma butik. Hon hade fått muntligt löfte om att fortsätta vikariatet efter sommaren. Men sedan hon berättat att hon var gravid beslutade arbetsgivaren att hon bara skulle kallas in som extra resurs ”vid behov”.
Eva fick en provanställning hos ett bemanningsföretag med placering på ett telekommunikationsföretag. Efter några veckor kommenterade personalchefen hennes växande mage. Några dagar senare fick Eva sparken eftersom uppdragsgivaren inte ville lägga pengar på att utbilda henne när hon ändå skulle vara föräldraledig.
Att få barn är knappast en sjukdom som innebär att man försvinner för evigt och med tanke på att fler och fler män tar ut ledighet så borde det i så fall vara ett problem även för blivande pappor. Men handen på hjärtat, hur många av er har ens hört talas om att någon av oss män har fått frågan om vi kommer att skaffa barn närmaste tiden och därför kommer att vara lediga?

Så nej, vi kommer inte att glömma kvinnodagen, för det är uppenbart att den fortfarande behövs mer än väl. Inte bara i länder långt från Sverige, där våld och hot är vardag för många, utan även här hemma där kvinnor behöva kunna få gå utan att vara rädda på nätterna, även om många påstår att "svenska kvinnor har det så bra jämfört med många andra". Att det kunde varit värre är inget argument för att sluta fortsätta att göra det ännu bättre och ännu mer jämlikt. Att införa rut-avdraget lär snarare fortsätta stryka under vad som är lämpligt att göra för kvinnor och jämlikheten är först införd när rut-avdraget även anses öka antalet män i arbete...

Men istället är det viktigare med billig städning för rika män och fortsatt acceptans för mäns intag av alkohol och droger, trots att båda sakerna snarast minskar jämställdheten och drabbar kvinnor, både här och i övriga världen. Något som valrörelsen borde ta upp på ett mer seriöst sätt än som gjort så här långt.

Tydligheten mellan de som bryr sig om kvinnorna och de som inte gör det är övertydlig.

Uppdaterat Det finns onekligen ett antal olika sätt att mäta på vilket sätt jämlikheten sprider sig. Det vanligaste borde vara hur många procent av männens lön kvinnor har, generellt sett.

Men man kan vända på steken och undra över hur det har förändrat sig sett till hur många procent fler män som jobbar inom kvinnliga yrken, eller varför inte hur mycket mer män gråter jämfört med tidigare.

Jag tror kanske inte just att gråten i sig gör så stor skillnad, men jag är övertygad om att få inte bara enskilda män utan även samhället i stort att acceptera att mäns sorgsenhet och att även män förväntas göra sin sorg tydligare påverkar antalet män som tar livet av sig. Det blir lättare att få hjälp både från samhälle och vänner om man på ett tydligare sätt visar hur dåligt man mår.

Men det förväntas man inte göra som man och hur lätt blir det då att få hjälp?

Uppdaterat 2 Jag inser att man ska börja sända Svenska Hollywoodfruar igen på kvinnodagen och att det anses vara "perfekt"... Fan vet om det inte kan ligga något i det? Om inte annat så inser man hur viktigt det är med kvinnor som är självständiga och inte beroende av någon annans inkomst...

Uppdaterat 3 Det är genant att gamla sanningar från 1800-talet gäller än, att det för många är en man som är viktigare än ett liv och att det fortfarande är svårt att få fast våldtäktsmän, i synnerhet om du inte har blivit överfallen i samband med den, trots att det är den vanligaste formen av våldtäkt...

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab hd hd hd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn kb gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp sds exp exp svd svd svd svd svd nsk nsk nsk nsk nsk skd skd skd skd skd skd skd skd kb kb kb

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Konstig prioritering

Jag skrev ett inlägg för några dagar sen som blev allt annat än bra i slutändan, i synnerhet om man dömer av kommentarerna till Är billig städning för rika viktigare?, vilket jag kan skylla på en viss stress och trötthet. Den får lik väl vara kvar i oförändrat skick, om inte annat som en liten piska för att få mig själv att skämmas och tänka lite mer och lite längre i fortsättningen...

En av de saker jag ville ha fram är en sak som, oväntat nog, högervridna SvD:s ledarsida lyfter fram idag under rubriken Lite mer oro skulle inte skada:


I veckan kom beskedet att Astra Zeneca lägger ned i Lund och att 900 jobb försvinner. Det har inte fått fart på någon laddad diskussion av Saabmodell. Den skånska riksdagsledamoten Morgan Johansson (S) har interpellerat Maud Olofsson och undrat varför näringsministern lägger ”all sin politiska kraft” på frågan om hushållsnära tjänster istället för att stödja läkemedelsindustrin, men bortsett från detta tröttsamma försök att plocka partipolitiska poäng har det varit lugnt.
Inte ens Johansson, som hör hemma långt ut på vänsterflygeln i sitt parti, kräver att just jobben i Lund ska räddas.
... 

Ändå vore det bra om nedläggningen sågs som en starkare varningssignal och väckte en aning mer oro. Den påminner trots allt om att framtidssatsningarna på forskning och utveckling (FOU) i Sverige vilar tungt på en handfull stora företag, som blir alltmer internationaliserade och gör sina satsningar på de platser i världen där man tror att resultat och avkastning blir bäst.
Det är troligen inte i dessa mogna bolag som de nya svenska jobben skapas. Men i kraft av att vara ledande kunskapsutvecklare, producenter, partners, kunder, skattebetalare och arbetsgivare spelar de en avgörande roll för vårt välstånd, och vi kan inte ta dem för givna. Vi måste erbjuda betingelser som gör att de gärna stannar kvar med delar av sin verksamhet och fortsätter att satsa i Sverige. Och helst ska vi förstås vara så attraktiva att utländska företag vill komma hit.
Om vi talar om framtida välfärd och livskvalitet är denna förmåga att attrahera investeringar enormt mycket viktigare än allt vad ersättningsnivåer, avtalsrörelser och kommunbidrag heter. Men hur många ord om attraktionskraft har vi hittills hört under valrörelsen?
Enligt myndigheten Vinnova satsas det ungefär 110 miljarder kronor om året på FOU i Sverige (2007). Som andel av BNP är det respektingivande. Men det finns ett par viktiga aber.
För det första står väldigt få företag för en väldigt stor andel av de samlade investeringarna. Av näringslivets samlade satsningar i Sverige på nästan 80 miljarder återstår bara 30 miljarder ifall man räknar bort de 20 FOU-tyngsta bolagen, och två företag är av extraordinär betydelse: Ericsson och Astra Zeneca.
Det ger en extra delikat dimension åt att Astra Zeneca stänger en stor anläggning. Eller för den delen åt att Ericssons FOU-chef, Håkan Eriksson, flyttar från Stockholm till Silicon Valley, som skedde nu vid årsskiftet.

Säga vad man säga vill, men naturligtvis är det en skam att regeringen lägger mängder av kraft på några få enkla jobb, som genererar relativt lite jobb utöver de faktiska jobben och att Maud Olofsson ignorerar det hela så tydligt med sin totala tystnad.

Forskning i den högre skolan har en större möjlighet att generera mycket positivt både sett till arbetstillfällen och bra produkter i slutändan, till skillnad från rut-avdraget som i bästa fall ger renare hem åt rika och enskilda personer jobb.

Så här dagen innan kvinnodagen, som jag skriver mer om efter detta inlägg, så vore det bra med mer än fina ord om hur man skapar mer jobb åt invandrare och kvinnor via rut, när man totalt tycks ignorera de invandrade och kvinnor som jobbar hos Astra Zeneca i Lund, både direkt och indirekt i hela det långa ledet från framforskad idé till användbar produkt. Rut-avdragets effekt tycks enligt många vara gravt överskattad, vilket inte forskningen hos Astra är.

Mer media svd svd svd nsk gp skd skd  dn sds dag hd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!