fredag 18 april 2014

Hur mycket mer kan alliansen komma undan med?

Jag har full förståelse för att alla varken vill vara vänsterpartister, sossar eller miljöpartister. Eller inte vara till vänster alls.

Men däremot har jag oerhört svårt att förstå att alliansen har några väljare kvar själva efter den senaste tidens uppmärksamhet kring Nuon-affären, där alliansen gemensam försöker smita undan med att ha slarvat bort 100 miljarder skattepengar. Och inte vill ta ansvar för det som skett.

Det är en sak att göra misstag. Det är en annan sak att som en högerregering göra ett storköp a la Sovjet, mot alla rekommendationer och som när det går åt helvete ingen vill svara på, utan alla de inblandade skyller på varandra och Maud Olofsson som vet mest om det hela inte ens vill inställa sig till KU-förhören.

Det är alltså en total lekstuga, trots det stora allvaret och den stora summan pengar det handlar om. Det är lika mycket som företagsvinster genererar i skatt i Sverige ett helt år, enligt Swedbanks uträkningar. Det är mer än dubbelt så mycket som det svenska försvaret kostar per år. Det är mer än dubbelt så mycket som all vård i Stockholm kostar under ett år. Det är nästan lika mycket som vägarna och järnvägarna ska få 2014-2025. Och så vidare...

Trots detta så vill inte den ytterst ansvarige, statsminister Reinfeldt svara på frågorna han får. Trots att pengarna kunnat hjälpa arbetslösa till jobb eller förhindrat att fler sjuka dör av platsbrist.

En viss tröst ger det att borgerliga ledarsidor också inser det orimliga och kritiserar alliansen, som Expressens ledarsida:

"Fredrik Reinfeldt tyckte inte att det spelade någon roll att Olofsson skolkade då han i egenskap av statsminister kunde svara för henne. Men det kunde Reinfeldt givetvis inte göra när han hördes av KU. Han förklarade precis som Anders Borg att han fått vetskap om att affären var klar via media.Här gör statliga Vattenfall en affär på nära 100 miljarder kronor och varken finans- eller statsministern är informerad om köpet? Det ger ju en närmast skrämmande amatörmässig interiör från alliansregeringens samarbete. Samtidigt som det är just regeringsdugligheten och kompetensen hos firma Reinfeldt & Borg som Moderaterna hoppas ska bidra till att vända opinionsvinden."
Facit blir att den här alliansregeringen kan inte falla vad som än händer dem. Det märkliga är inte att de rödgröna partierna är större. Det märkliga är att någon kan vilja rösta på partier som så gravt förstört skattepengar som hade kunnat gå till skola, vård och omsorg.

media ab ab ab ab ab svd smp nsk skd dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!