fredag 25 juni 2010

En seriös debatt om statsskicket är välkommet

Jag skrev en del om kungahuset i samband med Victorias bröllop.

Jag är böjd att hålla med författaren bakom DN-artikeln idag, Olof Ruin, som säger Vi behöver en seriös debatt om vårt statsskick.

Jag instämmer verkligen och rekommenderar två bra texter, dels bröllopet visar på förfallet, angående pressens kapitulation för kungahuset, och Det är SvD:s fel, inte Victorias, som konstaterar att medias intresse knappast varit att granska i det här fallet, som annars brukar anses vara medias uppgift.

Och då talar vi ändå om hjälpligt seriösa medier, som inte går ner till slaskjournalistiken som talar om kyskhetsbälten och gamla relationer...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Friskolor och utarmning

Farlig väg att gå, som jag skrev för några dagar sen, så skrev jag om riskerna med privatiseringar, avdrag för gåvor och skattesänkningar, eftersom båda riskerar att drabba andra negativt, som hade behövt stöd.

Med tanke på mina farhågor om för mycket privatiseringar, som riskerar utarma det som samhället inte bara bör ta hand om, utan även ska enligt dagens regler, så var det en glad nyhet att Växjö vågar säga nej till 23 friskolor. Även ett antal högerpolitiker valde att säga nej, eller att enbart reservera sig mot det.

Från Växjö är det rätt långt till Stockholm och deras växande barngrupper, men konsekvensen där är en konsekvens av vad man gör på många håll, drar ner på inkomsterna i form av skattepengar, och istället drar ner både på lokaler och personal. Som rutan vid sidan om i artikeln talar om så minskar personaltätheten inte bara i Stockholm, utan även generellt i landet. Det förvånar mig att man inte är mer rädd om barn i yngre år och vill ge dem den bästa möjligheten till utveckling inför skolan.

Det är självfallet inte bara skola- och förskola som hamnar i skymundan, utan även mycket annat. Som miljörätten, för att inte säga hela tänket kring miljön i Sverige, som totalt hamnat i fel riktning under alliansens och de två centerpartisterna Eskil Erlandsson och Andreas Carlgren, som jag nämnt många gånger innan. Den sistnämnde ville tillåta mer dödande av valar, trots att turismen kring dem inbringar mer pengar än slakten...

Med de förutsättningarna så förvånar mig att det går sämre med tiden och den enda orsak jag kan komma på är att människor idag tycks mindre intresserade av annat än de som gynnar dem personligen. Det borde vara självklart att både barnomsorg och en natur  är något som är värt att satsa pengar på...

Mer media svd svd dn dn hd hd nsk exp exp

Mer media smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Så var det då midsommar igen...

Så var det då midsommar igen, den största alkoholhelgen i det här landet, där det redan dricks ca 20% mer än vad det gjordes i mitten på 90-talet, som en jämförelse.

I vanliga fall så skriver man om misshandel, vanligtvis utan att göra några tydliga kopplingar till att det dricks alkohol och rattfyllor, där kopplingen mer synliggörs. Aftonbladet nämner, lite oväntat, att unga kvinnor säljer sex för att få alkohol, och lite förvånad blir jag ärligt talat att inte fler reagerar mot hur stort sug det finns efter alkohol och inser kopplingen till hela samhällets hela syn på alkoholen. En sak som att vinbönders vin inte får säljas vid gårdarna är en sån sak som påverkar.

Det förvånar mig givetvis att föräldrar ibland köper ut, men nästan än mer förvånar det mig att föräldrar också inte tycks intressera sig nog för sina barns fritid om de vet att barnen dricker, men att de inte köper ut själva. Det hade nästan gjort mig mer bekymrad och definitivt velat veta var de fått alkoholen ifrån.

Samma tidning skriver om att trafikdårarna måste bort från våra vägar, men fortfarande är de som är rattfulla eller rattonyktra ett större problem i sig, än de som "bara" kör för fort, men nyktra.

Tullkontrollerna av nykterheten på yrkeschaufförer har visat sig fungera utmärkt, och är något jag hoppas utökas. Samtidigt ska man komma ihåg att tullarnas verksamhet generellt sett krympt sen eu-inträdet, i synnerhet till vad det gäller att kontrollera smuggling och liknande.

Konstaterandet att smuggling och rattfylla hänger ihop förvånar mig inte, men däremot motiverar det ökade resurser till tullen, vilket också bör gynna upptäckten av beslag av den alkohol som säljs vidare till yngre personer också.

Naturligtvis skulle införselreglerna förändras till hur de var innan eu-inträdet och alkohol skulle sluta anses vara en matvara, som är anledningen till att det är så höga kvantiteter man får ta in i landet.

Jag önskar att slippa rubriker om dödade i rattfyllor och slagsmål. Men hur ofta slipper man det under denna dagen?

Mer media svd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det är inte lätt att få folk att jobba politiskt...

Det är inte lätt att få människor att intressera sig för politik, och ännu svårare att få dem att jobba politiskt, brukar det påstås.


Undrar hur mycket lättare det blir om man väljer att göra som Sd, som lägger förslag som stoppar sina egna kandidater, som inte kan vara med på några listor inför valen överhuvudtaget, då det visar sig att många av deras kandidater inte är svenska medborgare.


Det är inte utan att man undrar över hur man har tänkt här, eller om man har tänkt alls? Kanske vill man ha mer pengar att resa upp för partitopparnas släkt, istället för att behöva dela dem med icke-svenskar, även om de så är sd:are? :)

Mer media svd dn hd sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 24 juni 2010

Opinionssiffror och skatter

Det är fortsatt olika siffror från opinionsinstituten, ett som visar att det blir väldigt jämnt, och ett som hävdar att det blir väldigt jämnt.

Det förvånar mig verkligen att väljare är så känsliga för en överdriven villaskatt som bara drabbar ett fåtal, och knappast de som har mest problem med att betala skatten ifråga. Det är utan att tveka ett marknadsföringsfiasko eftersom det handlar om 7.5% av villorna i Stockholm och inget som drabbar särskilt många av invånarna. Dessutom så tycks alla glömt bort att den sittande alliansregeringen visserligen  påstod sig ta bort fastighetsskatten, men ersatte den med en avgift som gjorde det dyrare för många, men billigare för de med dyrast hus, och generellt sett bäst ekonomi.

Inte heller slår regeringens krav på hårdare krav på underlag vid sjukskrivning särskilt väl ut, eftersom det gör att läkarna får mindre tid där det behövs, med patienterna. Undrar hur man botar sjuka bäst egentligen? Det är knappast något stort överskott på möjligheterna till rehabilitering i dagens samhälle.

Men ibland undrar jag om alla kritiska ens inser att den kritiserade försäkringskassan jobbar efter regler som dagens regering gjort hårdare?

Även om det naturligtvis inte går att jämföra u-länder med Sverige så gäller likväl samma princip, en ojämlik värld är en farlig värld. Det är svårt att tro att den ökade ojämlikheten i andra länder inte också påverkar till det sämre.

Privatieringarna ökar och det trots att det mest sjukvårdsprivatiserade västlandet, mig veterligen, USA inte bara har en sjukvård som är bland de dyraste i världen, utan även jämfört med Sverige. Den omfattar betydligt färre människor dessutom.

Privatiseringarnas effekter får vi följa via media mer eller mindre dagligen och det är också en konsekvens av dagens politik.

Mer media ab dn dn dn dn dn dn gp hd hd hd hd hd nsk skd exp sds svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 22 juni 2010

Farlig väg att gå

Alliansen fortsätter med sin privatiseringsiver, trots att personalen är tveksam eftersom det redan fungerar bra.


Det vore mycket bättre att satsa på psyksjuka, som igen konstateras att de får sämre vård när de drabbas av fysiska sjukdomar också.


Ska vi verkligen fortsätta att satsa på ett gott samhället för några, eller ska det gälla alla, eller åtminstone så många som möjligt?


Får regeringen som den, och ledarskribenter vill, att man får göra avdrag för gåvor till ideella organisationer så kommer det att göra ännu större skillnad mellan vilka som har eller inte har. Anledningen är att några organisationer kommer att få mycket, andra mindre och skatterna som ska fördelas någorlunda rättvist mellan de som bäst behöver det, kommer att få ännu mindre än idag.


Vem kommer att satsa på det lilla kommunala vårdboendet i en mindre ort, framför att satsa på större organisationer som kan göra reklam för sig själva?


Mer media sds ab hd skd dn dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Eskil Erlandsson pratar i nattmössan

Eskil Erlandsson ger replik på ett inlägg från LRF-ordförandens debattartikel på DN för några dagar sen, med att Sverige är pådrivande i EU:s jordbrukspolitik.


Det låter verkligen bra när man konstaterar att det är lagligt att mata grisar med grisblod inom hela EU, det vill säga något liknande som skapade "galna kosjukan", när man matade kor med just resterna av andra kor...


Är det bra svensk pådrivande jordbrukspolitik så vill jag byta politik totalt! Andra tidningar utropar att det handlar om ambitös miljöpolitik från centern och alliansen, men det stämmer knappast det heller och det är hög tid att byta regering.


Som DN säger så borde man inte sitta nöjd:



Det finns faktiskt anledning att fråga: Varför så nöjda? Naturvårdsverkets årliga utvärdering av riksdagens miljömål är, som vanligt, ledsam läsning. Områdena havsmiljö och biologisk mångfald illusteras, som vanligt, med dystra ord och ledsna tabeller.
Förlusten av arterikedom är, enligt myndigheter såsom intresseorganisationer, alltjämt stor och ohejdad. Värdefulla naturmiljöer avverkas, försvinner.
Det finns helt enkelt oändligt mycket kvar att göra, att göra om och göra rätt.
Varför dessa brösttoner? Lite klädsam förtvivlan är allt jag begär.

Mer media dn gp hd hd skd sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 21 juni 2010

Bildt och Lundin Oil

För att gå från morgonens lite splittrade Diverse politiska funderingar, till ett lite mer riktat inlägg om ett färre antal ämnen.

Jag noterar att Bildt riskerar vara inblandad i folkrättsbrott, oklart hur mycket eller lite det skulle vara, men som styrelsemedlem är blir man lätt skyldig, även om man är omedveten om vad som händer.

Det märkligaste tycker jag egentligen att det är att man väljer att sätta sig i en styrelse som under lång tid innan och under tiden Bildt var styrelsemedlem där fått hård kritik för att ha varit en tydlig orsak till följande, här från Göteborgsposten:




Mellan 1997 och 2003 ska 10 000 människor ha dödats och nära 200 000 tvingats på flykt i södra Sudan.
Sudanesiska soldater och milis angrep och tvångsförflyttade civilbefolkning för att Lundin Oil i konsortium med Petronas och OMV skulle kunna utvinna olja, enligt rapporten ett 50-tal frivilligorganisationer i European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) står bakom.

Jag kan hålla med Bodström om att Bildt inte kan företräda Sverige, även om jag inte delar mitt moderpartis åsikt om att han bör avgå redan på detta stadiet, som bland annat Hans Linde skriver om på Newsmill.

Att han satt i Lundins styrelse och att de under åtskilliga gånger varit misstänkta för oegentligheter borde däremot ha diskvalificerat honom för en ministerpost, i synnerhet som utrikesminister, redan från första början som jag ser det.

Det måste varit en stor risk från första början att ta med någon med engagemang i ett så kritiserat bolag och det kan mycket väl slå tillbaka på moderaterna. Även om det mycket väl kan bli som jag sagt förut, är man något annat än till vänster i politiken så tycks det mesta vara mycket mer accepterat...

Men vid folkmord borde väl gränsen ändå gå?

Bäst av alla kommenterar, av de jag läst så här långt, Helsingborgs Dagblads ledarblogg:
Det är viktigt att få klarhet i vad som har hänt och hur den eventuella svenska anknytningen ser ut. Hittills har varken Carl Bildt själv eller statsminister Fredrik Reinfeldt velat kommentera hur detta påverkar Carl Bildt i hans roll som utrikesminister. Carl Bildt meddelade dock i går att någon time out blir det inte fråga om.
Men naturligtvis borde de lagt till att han bör kliva åt sidan vid den här typen av misstanke. Om inte annat för moderaternas egna bästa, så här när de rödgröna mobiliserar för valspurten.

Mer media svd sds exp hd hd dn ab svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Diverse politiska funderingar

Det har varit nästan omöjligt att läsa något intressant att reagera på i bloggen under helgen, utöver kungabröllopet eftersom andra nyheter snudd på varit förbjudna...

Centerpartiet på det sluttande planet och och Myterna sd sprider (som, i vanlig ordning när det gäller sd-kritiskainlägg, med bred marginal var mest besökt av alla inlägg på flera veckor) var dock två undantag, och jag hoppas att det lugnar ner sig med kungatramset i många år framåt. Fast jag vågar inte tänka på hur det blir när de får barn...

Nåväl nu idag så finns det lyckligtvis lite annat att reagera på.

Alliansen försöker kamma sig och försöker framstå som ett salongsfähigt parti vad det gäller omsorg om naturen, via koldioxidlagring. Jag förstår mycket väl människors oro för att det kan läcka ut och orsaka stor skada. Den vettiga vägen att går är självfallet att släppa ut mindre koldioxid.

En annan märklig kommentar från höger är Vi vill leda Sverige in i den gröna ekonomin, som ser märklig ut eftersom nyss öppnat vägen för utbyggnad av kärnkraften, som är subventionerad av staten den också, trots att den knappast kan anses vara miljövänlig på sikt,  när man inte lyckats att på allvar lösa problemen med slutförvaringen.

Lägg till det, trots bilden som finns i artikeln, att man inte gynnar exempelvis vindkraftens möjligheter, när kommunerna har oerhört goda möjligheter att stoppa utbyggnaden. Ska vi nu ha så mycket energi att röra oss med så borde det vara betydligt svårare att stoppa faktiskt miljövänlig utbyggnad av skapandet av energi.

Jag noterar att Utrikesfrågor kan stärka det rödgröna samarbetet, och det tror jag definitivt är en god idé att slå mynt av under valrörelsen, då det inte bara splittrar borgerligheten, utan även är många svenska som är skeptiska till att gå med nato och att låta Sverige vara med i Afghanistan.

Mer media hd hd skd ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 20 juni 2010

Kul intervju!

Jag höll tummarna och sa grattis till pappas kusin Paul som fick två Oscars vid senaste galan i Los Angeles.

Idag är han med en stor och rätt rolig intervju i DN, Jag har fått chansen utan att förtjäna det. Hur många människor som kommit någon vart och gjort det med viss tur erkänner en sån sak?

Roligt är dessutom att det lyfts fram hur viktigt det är med att ha engagerade lärare som gärna provar något nytt än samma sak som alla andra gjort. Undrar vad rottingmajor Björklund sagt om någon som vågat på den typen av kaos som riskerar utbryta vid en musiklektion av den typen som i slutändan var den som gav en knuff i ryggen för Paul och andra att ta sig vidare med musiken?


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Gå inte på myterna

Gå inte på myterna som sd sprider. Svenskarna är mer välkomnande av flyktingbarn än vad de påstår och  dessutom klarar de sig bra i Sverige.


Skönt att se att till och med sd:are vågar klaga på sin partiledning, men de agerar som vilket annat gammalt dammigt parti som helst mot de som har en egen vilja. De straffar politikern ifråga genom att lyfta ner honom till en plats längre ner.


Var det inte sd som skulle vara tvärtemot andra partier, och mindre toppstyrda? Även det en väl spridd myt...


Mer media dn dn dag hd




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Några bra saker fanns det trots allt...

Jag skrev två inlägg igår om kronprinsessbrölloppet, båda skarpt kritiska, naturligtvis.


Först skrev jag Ett historiskt sista kungligt bröllop?, om hur fel jag tycker det är med monarki.


Sen om att Jag är glad att Vilhelm Moberg är död, efter konstaterandet att man använder musik med kopplingar till en man som var så tydligt och klart emot kungahuset att han skrev böcker om varför han var republikan.

I övrigt kan jag självfallet tillägga att jag hoppas att de unga (nåja, de är ju i princip medelålders...) tu får ett bra och lyckligt liv, precis som jag hoppas att alla andra brudpar får och att de faktiskt fick ett ostört bröllop.

Lite märkligt tycker jag, som reflektion över det jag såg, att det var sånt tjat om bröllopstårtan. Nog var den hög, men rent tekniskt kändes det inte SÅ avancerat att göra många mindre tårtor och sen sätta på en tre meter hög ställning med plattformar att placera de mindre tårtorna på... Det tror jag till och med jag hade klarat av att göra, även om tårtorna hade varit ohyggligt mycket fulare :)

Ska jag låta bli att gnälla mer, och istället säga några positiva saker, så får jag faktiskt hålla med om, retorikintresserad som jag är, att både pappa och son Westling (som i och för sig var Prins Daniel då) var oerhört bra talare och retoriker.

Huruvida de skrivit talen själv eller inte har jag ingen uppfattning om, men de var båda betydligt bättre än kungen var och någonsin har varit eller kommer att bli och även om Victoria inte var en dålig talare, så låg även hon efter. Det imponerade faktiskt mer på mig än något annat under hela gårdagen. Precis som jag tyckte det var beklämmande att ha en kung som snart varit kung i 40 år och är så dålig både på engelska och att hålla tal...

En viss besvikelse tyckte jag även att ärkebiskopens vigseltal var. I sak var det bra, men retoriskt sett var det rörigt när han hoppade mellan "henne", "han" och "paret". Vore det inte bättre att ta en person och sak i taget?

Uppdaterat Jag hade egentligen tänkt att låta bli att skriva mer om kungahuset, men jag kan inte låta bli att uppdatera det här inlägget med ett oerhört bra citat från Fördummande bröllops-tv:

Det går inte längre att tuta i folket vad som helst. Som att bröllopet skulle vara en världshändelse av samma format som till exempel Stieg Larssons romaner eller Zlatan Ibrahimovics eventuella övergång till ett lag i Premier League. Millenniumtrilogin har på bara ett par år gjort mer för att sätta Sverige på världskartan än vad kungahuset gjort på flera decennier. Lisbeth Salander är vida mer berömd än Victoria och Daniel.
Amen and praise the lord! En perfekt kommentar om vad som faktiskt säljer in Sverige. De svenska deckarförfattarna har definitivt gjort mycket mer för landet än vad alla kungligheter ihop har gjort.

Mer media gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk kvp kvp kvp exp exp svd svd svd hd hd smp smp ab hd hd hd skd skd skd skd skd skd skd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!