lördag 16 januari 2010

Bara Spyker kvar...

de inlägg jag skrivit om Saab så här långt så har jag hela tiden hoppats på att det ska komma en köpare som GM godkänner, trots att jag hela tiden betvivlat deras intentioner om att de verkligen ska vilja sälja.

Nu är de enda spekulanterna som finns kvar Spyker och det är intressant att läsa om hur det läcker ut hur budet ser ut i siffror och att det verkar som om GM dels kommer att få en stor summa pengar, samt en relativt stor aktiepost i det nya bolaget Spyker-Saab.

Det är längesen Sverige var en på allvar stor industrination, men precis som Jan Jörnmark säger i den utmärkta artikeln i Helsingborgs Dagblad så förändras världen ständigt och jag hoppas nu att det går att hitta andra sätt att skapa arbeten i landet, när risken är så stor att just bilindustrin krymper och på sikt antagligen försvinner helt.

Min förhoppning var att man skulle välja att börja med elbilar, men med tanke på hur mycket bättre man är på vindkraft i andra länder så lär den industrin vara mer aktuell på andra ställen..

Mer media dn dn

Jag gillar vintern av flera anledningar

Jag gillar verkligen vintern, inte minst nu när det är vinter på riktigt även i södra Småland, av flera anledningar, inte minst för att man slipper den jävla värmen...

En av anledningarna är att det är betydligt roligare saker att se på tv i sportväg än den så dödens tråkiga fotbollen som förpestar tv-rutorna i tid och otid...

Vintersport, möjligen med undantaget av friidrott, är betydligt mer spännande än all annan idrott jag ser resten av året.

Dagens vintersporter, som varade hela dagen, var dessutom rejält spännande och gav ett antal fina svenska prestationer inför OS om en månad. Det ser jag definitivt fram mot så mycket att jag mycket väl kan tänka mig att ta några dagars semester, i synnerhet när det kommer till den egentligen rätt lilla, men så väldigt tv-mässiga skidskyttet.

Roligast att se var dock inte de som vann eller fick topplaceringar, utan det var att se Martin Johansson köra in på en fjortonde plats i herrarnas. Dels för att han debuterade i de här sammanhangen, men framförallt för att se honom i toppform igen efter den svåra och allvarliga olyckan han var med om under VM i orientering, när han fick en rejält grov pinne i benet och höll på att förblöda, men räddades av konkurrenterna.

Han lär få svårt att välja sport som toppidrottsman både i orienteringen och skidorna. Min gissning är att det blir skidorna till sist eftersom det är lättare att göra en karriär och tjäna pengar på det, än vad det är inom min favoritsport orientering.

Apropå det så i morgon ska jag försöka orka och hinna med både just orientering och skidor efter varandra. Med tanke på hur fantastiskt trött och sliten jag känt mig senaste tiden så är jag glad om jag ids ta mig ut och hemmifrån alls.

Som vanligt är det som när jag tog mig i kragen idag och sprang en knapp mil i snön, det är skitskönt nästan direkt bara jag tar mig ut istället för att sitta inne och försöka bli pigg...

Media ab ab dn dn dn dn dn nsk nsk svd svd svd svd hd hd sds sds sds

Vargen hade inte en chans

Vargen och jakten på den skrev jag senast om under rubriken Bättre lagar för att skydda de vilda djuren, vilket verkligen behövs eftersom hatet och tjuvjakten mot vargen uppenbarligen är stort.

Någon annan förklaring kan jag inte se till att så många som 12 000 jägare ansökte och 4 500 jagade de 27 vargar som fick skjutas.

Som jag varit inne på tidigare så går det självfallet inte att generalisera över alla jägare, varken som anhängare eller motståndare till jakten. Men det är uppenbart att det finns oerhört många som vill vara med en jakt som säger sig självt att den ska gå över på en kort tid.

Naturligtvis hade inte vargen en chans, inte på samma sätt som de andra djuren som jagas har som art där det går betydligt fler djur per jägare.

Hade vi talat om den superorm som det talas om i USA så hade jag i vart fall förstått rädslan för djuret ifråga eller möjligen vildsvin som inte bara förstör för stora värden, utan även riskerar skada människor om man kommer för nära kultingarna. Men vuxna svenska män som är livrädda för ett fåtal vargar är svårt att ta på fullt allvar...

Mer av det jag har skrivit om vargen går att läsa här.

Mer media dag svd dn sds kb hd

Hur når man väljarna bäst?

Apropå föregående inlägg, Att ta från de fattiga som andas byte av både regeringen, och gärna maxialliansen i min kommun, så vet jag att många i de olika oppositionspartierna funderar över hur man ska nå ut till folk, och hur man ska ta reda på vad folk själva vill ha ut av politiker och förd politik.

Jag vet att mitt eget parti diskuterat att gå och knacka dörr, vilket ska ha gjorts i grannkommunen med påstådd framgång, för att träffa folk hemma, som Aftonbladet kallar det.

Jag vet också att det används, också med påstådd framgång, i USA.

Men vill verkligen de flesta vanliga människor ha politiker som knackar dörr och vill sälja politik?

Problemet om man inte gör det, är att den lokala politiken inte alls når ut, så här i tider när tidningarna inte vill skriva för mycket och i synnerhet inte om partier som inte är i närheten av tidningens partitillhörighet och i tider när färre och färre läser lokala tidningars nyheter, om de inte finns på nätet (där å andra sidan inte alla artiklar är med).

Den andra sidan är om man istället riskerar göra folk irriterade så de absolut inte vill välja partiet man representerar, utan i bästa fall väljer något annat eller efter sjunde besöket av en politiker inte alls vill gå till valurnorna.

Så kära potentiella väljare, vad tycker NI? Om ni inte tycker detta är en variant att göra, finns det något alternativ?

Att ta från de fattiga...

Jag skrev om Empatibrist och Tror fan att centern och alliansen med den faller i går, angående att opinionssiffrorna inte alls går alliansens väg, och att de agerar lika huvudlöst som de gjorde i inledningen av sin regeringsperiod.

Det är verkligen märkligt att läsa om hur ministrar tycks befinna sig på annan plats, både mental och rent geografiskt, jämfört med där de borde vara. Maria Larsson, som är kristdemokrat, tycks applådera fylla och den kriminalitet , inte minst misshandel i olika former, som följer i spritångornas spår, istället för att försöka agera för mindre liter alkohol per år för svenskarna, där en klen tröst är att gårdsförsäljningen tillfälligt förhindrats.

Eller Maud Olofsson som inte är hemma  utan på en privat utrikesresa, istället för att försöka styra de snart uppsagda biltillverkarna mot ett liv efter Saab. De har bara bistra tider att vänta, oavsett hur de marknadsförs, vilket jag hoppas drabbar även alliansregeringen och att centern gör sig av med en av de sämsta partiledarna de haft någonsin.

Naturligtvis kommer inte hon eller de drabbas av en kännbar sänkning av inkomsten som så många andra som får "äran" att tillhöra den ökade skaran som lever på socialbidrag.

Kapitalism eller roffarmentalitet? frågar sig Göran Skytte retoriskt. Jag tycker snarare den senaste tidens debatter och agerande både vad det gäller bonusar och sänkta skatter för de med höga inkomster och mindre pengar att röra sig för de med pensioner eller bland de som är arbetslösa eller sjuka tydligt visar på att skillnaden inte existerar.

Det tycks viktigare för bankerna att tjäna pengar, än att göra så att alla kan göra rätt för sig, vilket inte är lätt när de förhindrar folk att ens öppna bankkonto eller skaffa bankkort. Vilket till och med får annars så väldigt nyliberala skribenter på landets största morgontidning att ropa på lagstiftning, då det igen visar sig att roffarmentaliteten som den överdrivna och hänsynslösa kapitalismen och liberala ekonomin inte fungerar fortfarande.

Edit Ser att Smålandspostens ledarsida skriver en artikel om En kravmärkt alkohollag, som är oväntat eftertänksam, till en viss gräns. De tycks i vart fall inse att alkohol inte är en vara vilken som helst och att det nya förslaget till alkohollag tar hänsyn till baksidorna av drickandet också.

Vad för de fram som tar hänsyn till det då? Jo att den serveringsansvarige numera måste ha fyllt 20 år och att man måste avlägga ett prov innan att man har kunskaper om lagarna och att kommunerna måste ha en tillsynsplan på att reglerna efterlevs.

Visserligen tycker jag många gånger att kommunerna är för mesiga och snälla, så att få deras tillsyn att fungera som de ska efter hur de i mina ögon allt för snälla reglerna är skrivna är givetvis bra. Det borde varit självklart sen tidigare. Frågan är bara hur det kommer att påverka praktiskt när det väl gäller.

Att tro att de andra sakerna är en faktisk skärpning är direkt naivt. Antalet serveringsansvariga under 20 år torde vara milt sagt marginella till antalet i det här landet...

Mer media kb nsk nsk svd svd svd ab hd hd dn dn dn sds sds sds sds sds sds sds smp smp smp dag

fredag 15 januari 2010

Empatibrist

Jag skrev ett ganska långt inlägg i morse om varför centern och alliansen faller, vilket förklaras av många olika anledningar, men jag tror att huvudsaken är sjukförsäkringen, som går ihop sig ekonomiskt sen flera år, men som det blir svårare och svårare att kunna använda, även om du är sjuk.

Jag är säkert som många andra, att jag ibland drar alla över en kam och undrar hur det är med empatin hos andra människor, inte minst de som väljer att vara moderater.

Det känns därför skönt att läsa om vad bland annat Kent Persson, oppositionsråd i Örebro och Mina moderata karameller, förhoppningsvis blivande riksdagskvinna, skriver som tydligt visar att de instämmer i regeringens kritiker i stora delar.

Bäst sammanfattar Paul Ronge dock det hela, med Saab, bajs och självmord - Var finns empatin?

SAAB:s öde avgörs och GM håller på att släcka ner respiratorn – då åker den ansvariga ministern Maud Olofsson på semester.
En sjuk kvinna tar i förtvivlan sitt liv när Försäkringskassan vill ta ifrån henne sjukersättningen och tvinga henne att söka jobb.
SVT:s Uppdrag Granskning tar upp fallet Mari-Louise här.
Den ansvariga ministern Cristina Husmark Pehrsson är upptagen med att försvara sig mot att ha blivit lurad i ett lyxbygge i Thailand.
Fredrik Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard har givit både ”arbetslinjen” och Facebook ett nytt ansikte genom att på sin sida prisa ”en ryskas” snabbutryckning för att torka bajs i hans trappuppgång i fashionabla Östermalm – en söndag.
Tre vitt skilda händelser som kan sammanfattas i ett ord: Empatistörning. Alltså brist på inlevelse. En oförmåga att se saker ur andras synvinkel och ta de utsatta människornas perspektiv.
För en regering som vill få förtroendet att sitta kvar är redan detta förödande. Om man sedan lägger till att regeringen Reinfeldt nu ligger under med 10 procent gentemot de rödgröna så talar vi om en politisk härdsmälta.
Jag tycker det går att fortsätta den uppräkningen med att konstatera att det är mer som saknas. Det är möjligt det är empati denna gången också, men någonstans tycker jag inte att regeringen förstått att prioritera vad som är farligt, när man gör det lättare att servera alkohol, och glömmer folkhälsoskälen till att försöka begränsa antalet liter alkohol som dricks, och istället försöker få solarier stängda...

Jag vågar påstå att nästan alla svenskar vet vilket som orsaker mest skador på människor, direkt och indirekt, och att det knappast är solarier som är det stora problemet med svensk hälsovård och dess bristande resurser...

Eller varför inte citera IOGT:s förbundsordförande:

– Det är bedrövligt. Det största problemet är kopplingen alkohol och våld. Långa öppettider leder till väldigt mycket elände och olyckor, säger hon.
Att det blir enklare att få alkoholtillstånd ser hon inte heller som positivt.
– De lagar och regler som fanns för serveringstillstånd behövde moderniseras. Men att det blir enklare att få alkoholtillstånd för catering, mässor och restauranger som inte serverar lagad mat kan leda till att det blir tusentals fler försäljningsställen för alkohol. Det är inte vad vi behöver i Sverige i dag, säger Anna Carlstedt.
Frågan är var empatin är för alla de som hade mått bättre om alkohol inte alls existerade?

Mer media ab ab dag sds hd

Tror fan att centern faller och alliansregeringen med den

Egentligen räcker det att läsa rubrikerna i tidningarna för att förstå varför det tycks ha blivit så att väljarna mer och mer tappar förtroendet för inte bara centern och kd som riskerar att åka ut helt och hållet, utan även för alliansregeringen i stort som på många sätt misslyckas, även om centerministrarna tycks vara de största sänkena av dem alla.

Expressen listar de senaste Mauds misstag hotar alliansen:

SAAB: Saabkrisen har lett till stark kritik mot Maud Olofsson för att hon inte engagerat sig tillräckligt. Centerledaren har också valt att åka på semester nu när Saabs öde avgörs.
VATTENFALL: Maud Olofsson fick som näringsminister stark kritik för hanteringen av turerna kring statliga Vattenfall i november och december. 
KÄRNKRAFTEN: 
Maud Olofsson har släppt en av partiets viktigaste profilfrågor - kärnkraftsmotståndet. Många tidigare C-sympatisörer är tveksamma till kursändringen.
KLIMATET:
 Klimatfrågan domineras av Miljöpartiet trots att Centern har miljöministerposten. Misslyckande under Köpenhamnsmötet gjorde inte saken bättre för miljöminister Andreas Carlgren, C. 
GRISARNA:
 Jordbruksminister Eskil Erlandsson, C, fick kritik för att stå för nära grisnäringen under skandalen med grisarna i december.                                                                   VARGARNA:Andreas Carlgren, C, har fått bakläxa från forskare efter att han motiverat vargjakten med att vargarna inte är genetiskt friska.


Som jag skrev nyss så tror jag inte att hanteringen av vargjakten är den största orsaken till tappet, men det blir ytterligare en sten som sänker centern och alliansregeringen till botten.

Hanteringen av Saab har knappast skötts på bästa möjliga sätt, och borde försökt styrts upp mer av regeringen nu när GM officiellt hävdar att priset var för lågt, trots att många intressenter fanns.

Rekordutdelning trots krisen gynnar knappast högerpartierna eftersom det är inom de mer välbetalda som deras väljare främst finns och det har varit väldigt tyst om hur andra kan kräva orimliga utbetalningar när vi andra ska försöka hålla igen på lönekraven. Med en hotande jättestrid inför lönerörelsen så finns det utan att tveka gott om synergieffekter för de rödgröna för att peka ut varför det finns skillnader mellan fattiga och rika fortfarande, och att regeringens politik understryker det faktumet.

2 miljarder till bonusar, trots att det går dåligt sticker i ögonen, när alla vi andra inte kan dra på oss extravaganser när vi har för lite pengar, trots att det finns de som argumenterar för dem.

Diskussionerna om sjukvården, sjukersättningarna och kanske framförallt det cyniska fiaskot som rehabkedjan innebär, och som uppenbarligen inte fungerar då det viktiga inte är att göra folk friska ens där det går, utan att bara få ut dem i arbete är antagligen det som påverkat mest. Vinsten är istället tre timmar mindre sjukskrivningstid.

Alla känner vi någon som är sjuk och där vi inte betvivlar att personen är sjuk på allvar, och behöver hjälp, och alla kan vi hamna där. De flesta av oss är inte rika nog att hantera situationen utan hjälp av samhället.

Om facket, och de rödgröna centralt, dessutom lyckas lyfta fram frågan om det märkliga och ofta otrygga i att det blir mer inhyrd personal, som är lättare att göra sig av med, så har de fler röster att vinna.

Någonstans där är det som grunden för samhället borde finnas: En grundtrygghet som gör att du vågar jobba och leva, att det finns skyddsnät som tar emot dig i form av fungerande sjukvård, sjukförsäkring, A-kassa och andra sociala skyddsnät.

Den som är fri är den som inte behöver fundera på sin överlevnad. Den utan hälsa och tro på att den får hjälp eller utan jobb och svårt att få ekonomin att gå runt är det inte.

Sen kan jag ju tillägga att det är tråkigt att V får låga siffror, när det i själva verket finns en lysande möjlighet även för deras del att få en ökning av väljarna. Risken att de ska åka ur tror jag däremot inte alls är särskilt stor.

Edit Jag noterar att Eu-anmälan mot olaglig vargjakt går vidare och jag hoppas den går igenom. Stämmer det som påstås så borde det vara klart olagligt, för det är omöjligt att se en så liten vargstam som befinner sig i "gynnsam bevarandestatus". Det är få, om ens något, djur som är det med endast ett par hundra individer.

Mer media ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd sds dag kb

Vargjakten och politiken

Bättre lagar för att skydda de vilda djuren skrev jag om för ett par dagar sen.

Hd:s ledarblogg skriver en väldigt bra text idag om vargjakten i Vilseledande marknadsföring:


Det är svårt att se hur de så kallade vargälskarna (alternativt -kramarna) skulle gå med på idén att vargarna måste bli färre innan de blir fler, och för de så kallade varghatarna tycks alla former av ökning och tillväxt vara förkastliga. Om det var en politisk pr-plan misslyckades den alltså kapitalt, och var dömd att göra det.

Även Per Gharton, själv jägare, skriver  klokt om hur varghatare skämmer ut oss jägare:



En del av varghatarna talar om en förtroendeklyfta mellan makthavarna i samhället och en del av landsbygdsbefolkningen. Men den klyftan är i så fall ingenting mot den avgrundsdjupa förtroendeklyfta som varghatarna har skapat mellan den stora majoriteten icke-jagande stadsbefolkning och hela jägarkåren, inte bara den lilla skyldiga minoriteten, utan också den stora oskyldiga ”tysta jägarmajoriteten”, för vilka jaktbytet bara är en del i en övergripande naturupplevelse.
De flesta fritidsjägare är ofta också svampplockare, fjällvandrare, amatörfiskare. Vår rovdjurssyn styrs varken av vidskeplighet eller gamla folksagor, inte heller av rädsla för att några jakthundar, får eller rådjur skall bli rovdjursföda, utan av ett natur- och miljöintresse där rovdjuren är en lika viktig del av en levande natur som bytesdjuren.
Det är hög tid att ”den tysta jägarmajoriteten” höjer rösten så att en minoritet av varghatare inte lyckas inbilla majoriteten av icke-jagande stadsbor att alla jägare betraktar Sveriges natur som sitt privata slakthus. Naturen är vårt gemensamma arv som vi har rätt att skörda överskottet från, men inte att förstöra.
”Den tysta jägarmajoriteten” måste bevisa för den urbana folkmajoriteten att ekologiskt balanserad jakt är positiv för vilt- och naturvård. Det betyder inte att inte ett enda rovdjur ska få skjutas. Men den sorts psykoterapeutiskt motiverad jaktanarki som nyligen drabbade några dussin vargar kan inte få fortsätta.



Jag nämnde själv i en kommentar till ett tidigare inlägg om vargar hur min svärfar och svåger, med en sammanlagd erfarenhet som jägare på närmare 90 år tillsammans, också ifrågasätter sättet som varg har jagats på.

Lika lite som vi "vargkramare" ska försöka låta bli att se jägarna som en enda samlad grupp, lika lite borde jägarna som är emot varg se sin egen grupp av jägare som en grupp med en enda åsikt om vargarnas existens.

Jag är fortfarande ytterst tveksam till påståendet att fler vargar ska skjutas, men jag är definitivt inte mot att det skjuts, den dagen det på allvar bevisas att vargen själv tjänar på det. Däremot inte för att skapa acceptans för vargen i stort inom några grupper.

Som jag sagt innan så är det tveksamt om det sätt som jakten bedrivits på nu, med jägarnas goda minne och stöd, är rätt sätt att jaga på. Om det alls ska göras så är det frågan om det inte är bättre att avliva rätt djur vid rätt tidpunkt:



Mitt förslag är att inte skjuta några vargar under vintern utan i stället decimera antalet genom att avliva valpar på våren. Jag hör redan ramaskriet: Hu så barbariskt – avliva oskyldiga små vargungar! Men tänk efter vad som faktiskt går att vinna.
Det blir för det första inga skadskjutningar. Under den nu genomförda jakten rapporterades att fyra av de 27 fällda djuren först hade skadskjutits. Två av de skadade djuren gick i två dygn innan de kunde spåras upp och avlivas. Dessutom har skott avlossats mot flera vargar där jägarna själva uppger att det måste ha handlat om bommar. Eftersom jag själv har varit med på flera obduktioner vid Statens veterinärmedicinska anstalt av döda rovdjur där det visat sig att djuren haft gamla skottskador, vet jag att det finns jägare som inte tycker att det är så noga när det gäller rovdjur.
Med mitt förslag finns det dessutom ingen risk att föräldraparet dödas och att därmed ett antal föräldralösa halvvuxna vargar lämnas ensamma i skogen. Just detta verkar nu ha hänt i Gävleborgs län. Sådana valpar går en mycket oviss framtid till mötes och klarar bland annat inte att försvara det revir där de vuxit upp. Det vi nyligen såg i Skånes djurpark, när ledarhonan sköts och resten av flocken blev så ohanterlig att ledningen för parken bedömde att alla måste avlivas, visar på föräldradjurens stora betydelse.
Det går också att välja exakt vilka djur som ska tas bort, vilket blir mycket viktigt med tanke på den situation vi har. Den genetiska bakgrunden hos våra vargar är känd och mycket grovt kan man dela dem i två grupper. Den ena utgörs av avkomman till de tre vargar som låg bakom hela tillväxten under 80-talet och hos dem finns det defekter på grund av inavel. Den andra utgörs av vargar som fått anlag av de få djur som invandrat senare och lyckats delta i fortplantningen. Vargar ur denna denna senare grupp är och kommer att vara viktiga, kanske till och med avgörande för artens framtid i Sverige.
Slutligen kan man på detta sätt tillmötesgå ett viktigt krav i jaktlagstiftningen, nämligen att en decimering av detta slag måste ske under ”strängt kontrollerade förhållanden”. Ingen kan väl säga att det kravet var uppfyllt som jakten nu gick till. Och det torde aldrig kunna uppfyllas om tusentals jägare samtidigt ger sig ut för att skjuta några tiotal djur. Det bäddar för skadskjutningar och överskjutningar.
Mitt förslag går att genomföra så länge vi har forskning på varg med ett stort antal djur märkta med sändare. Som det är nu lokaliserar forskarna lyor på våren och det jag ser framför mig är att en liten grupp forskare förstärkt med en speciell veterinär besöker de lyor som valts ut och där avlivar de valpar som ska tas bort. Under strängt kontrollerade förhållanden!
Redan under den förra rovdjursutredningen – den som lades fram för så gott som exakt tio år sedan och där jag medverkade som sakkunnig – lanserade jag den här tanken. Den förkastades då av jägarkåren med argumentet att all avlivning av vilt ska ske ”på ett jägarmässigt sätt”. I det här sammanhanget finns det alltså goda skäl att i framtiden förkasta det jägarmässiga sättet.

Tyvärr tror jag det stämmer att de jägare som är emot vargjakten ofta blir så förblindade av sitt hat mot vargen att de chansar och skjuter, även när de inte borde, för inte uppvisar andra djur som jagas lika hög frekvens skade- eller tjuvskjutningar.

Men om den senaste opinionsmätningen blir sanning så kommer rovdjurspolitiken att förändras eftersom centern riskerar att åka ur riksdagen helt, och dra Kd med sig i fallet. Även om jag inte tror att rovdjurspolitiken är det viktigaste som ger centern det tappet, så blir det ytterligare en negativ sten på deras sjunkande trend.

Så kanske kan det komma något gott ur vargjakten på sikt ändå, när de rödgröna tar över, med två faktiskt ansvarsfulla partier, sett till rovdjursfrågan?

Vargar har jag för övrigt skrivit om flera gånger förut.

Mer media dn dn dag sds svd hd ab ab

Det är möjligt jag är dum i huvudet...

Det är möjligt jag är dum i huvudet, men när det gäller facebookgrupper som byter namn, och plötsligt blir något som man inte alls valde att gå med i, brukar det inte skickas ut ett mail om det?

I vart fall så vet jag att jag själv fått några mail om grupper som valt att byta namn på sin grupp, då vanligtvis någon marginell förändring som när gruppen som var emot Shells provborrningar i Skåne valde bort ordet "Skåne" i namnet.

Om det går att välja bort att man blir upplyst om namnförändringen, borde inte Facebook ställa det som krav, att alla får meddelande både via Facebook själva och via mail?

Mer media dn sds sds hd ab svd

Även demokratier kan misslyckas

Smålandspostens ledarsida skriver idag om hur bara demokratier kan hantera naturkatastrofer. Även om det nu är så att det faktiskt stämmer, så kan man konstatera att det finns exempel på hur även världens största demokrati misslyckas kapitalt, när Katrina drabbade New Orleansområdet.

Naomi Klein visar till och med hur kapitalismen i dess hårddragna version i själva verket förvärrar det hela både när naturkatastrofen händer, det akuta skedet och hur det förstör även återuppbyggnaden på längre sikt.

torsdag 14 januari 2010

Studiecirkel

Det blir inget inlägg ikväll, istället blir det studiecirkel med Vänsterpartiet, om jag inte minns fel så var det om landstingspolitiken. Det kan bli intressant :)

Nytt gemensamt bud på Saab

Inte så oväntat var rubriken på mitt senaste inlägg om Saabs nedläggning. Det är inte riktigt slut än när nu två av de tidigare budgivarna går ihop om gemensamt bud för att köpa upp Saab.

Om inte ens det duger för GM så är det verkligen klart att det aldrig var aktuellt att sälja och att allt var ett spel för gallerierna från GM:s sida, som självfallet inte bryr sig om svenska arbetstillfällen. Men det tycks ju inte regeringen göra heller, så vem är förvånad egentligen?

Mer media svd svd

Sen när har gratisreklam hjälpt?

Jag noterar att en miljöpartist ska debattera med en sverigedemokrat idag, med orden Att tiga ihjäl dem har inte hjälpt.

Sånt svammel. Hur många år sen var det inte sen Sd på allvar blev ihjältigna? Sen innan förra valet har de fått mer media och uppmärksamhet än vad något annat parti utanför riksdagen har fått sen Ny Demokratis tid, som hade ett par kändisar i toppen av partiet som gav uppmärksamhet nog, inklusive tv-debatter i rikstäckande kanaler.

Sen när har gratisreklam hjälpt att få partier man tycker genuint illa om att bli mindre undrar jag då?

Mer media sds sds sds sds kb kb kb

Inte undra på att folk tröttnar och går ut...

Inte undrar på att folk tröttnar på min arbetsgivare, Svenska Kyrkan, och går ur, när man fortfarande håller på att diskutera om kvinnor ska vara präster eller inte.

Tala om att verkligheten sen länge gått ifrån vissa människor, och den gick ifrån dem för redan 50 år sen.

Mer media dag

onsdag 13 januari 2010

Bättre lagar för att skydda djuren

Carlgren och jägarnas argument faller hårt skrev jag om som föregående inlägg i debatten om vargjaktens nödvändighet och om varför den alls påstods behövas.

kommentarerna till det inlägget så säger Daniel Ligné, som är biträdande jaktvårdskonsulent på Svenska Jägarförbundet, att jakten till stora delar existerar för att skapa acceptans hos de som är emot vargens närvaro, något som också fler vargexperter tar upp idag i Aftonbladet. Med andra ord så är det inte längre så att det handlar om att hjälpa själva vargen som art, även om Carlgren försvarar sig desperat.

Istället är det som en tvärpolitisk grupp med politiker säger, att vilda djur behöver bättre lagskydd så att de inte bara omfattas av jaktlagen, utan även av djurskyddslagen.


När kom vård av viltfaunan att närmast uteslutande handla om jakt i Sverige? Naturvårdsverket som ansvarar för att finansiera viltforskningen lägger i stort sett alla resurser på jägarna att sköta inventering av viltfaunan samt komma med förslag på åtgärder. Denna strategi har inte bara visat sig bristfällig, utan också subjektiv med åtgärdsprogram som är konstruerade för jägare. För att forskning om viltfaunan skall förbli objektiv bör anslag till viltforskningen liksom inventering av viltfaunan också tilldelas opartiska aktörer (biologer, naturvårdare, viltrehabiliterare, ideella organisationer m.fl.) för att vi överhuvudtaget skall kunna nå resultat som på allvar gynnar det som verkligen är viltvårdande.
I de större internationella organisationerna för bevarande av biologisk mångfald anses inte jägarkåren överhuvudtaget vara en primär samarbetspartner när viktiga frågor kring bevarandet av viltfaunan skall avgöras.

Även om det finns många jägare som inte håller med de varghatande jägarna, så är och förblir jägarnas organisationer en grupp som driver lobbyverksamhet framför att de driver vetenskapligt arbete för djurens bästa. De driver vad de anser vara jägarnas bästa, som sig bör.

Därför bör naturligtvis deras makt minska på den faktiska viltvården som genomförs, för att bli vad de är: en lobbyorganisation bland andra.

Edit Eu kan tvinga regeringen att ompröva rovdjurspolitiken, vilket är något jag hoppas kommer att inträffa snabbt. Det känns direkt konstigt för en gammal eu-kritiker att hoppas på just Eu...

Läs även Hanne Kjöllers eminenta krönika Varganarki är inte demokrati.

Mer media dn nsk nsk skd skd hd

Pinsamt hyckleri Unionen

Jag noterar att fackförbundet Unionen i huvudsak tycker illa om inhyrd personal.

Konstigt nog så är de inte alls snabba med att berätta att de själva som organisation använder sig av inhyrd personal istället för att anställa på riktigt. Om jag inte minns fel så handlar det om deras medlemsservice, som finns i Malmö, som har inhyrd personal från bemanningsföretag.

Hur lätt är det då att behålla trovärdigheten som fackförbund?

Mer media dn dn

Har regeringens hetsjakt inte gått för långt nu?

Har regeringens hetsjakt på sjuka verkligen inte gått för långt nu när sjuka människor tar livet av sig när samhället signalerar att de inte tror på läkarnas besked om allvarliga sjukdomar?

Det blir oerhört märkligt och oerhört fel när andra än de faktiska experterna, läkarna, ska göra ett avgörande över vilka som är sjuka eller inte.

När sen Försäkringskassan, som försöker följa högerregeringens beslut, lämnar så olika besked beroende på vilken avdelning som lämnar beskedet så är det än mer uppenbart att regelverket inte fungerar när inte ens Fk själva kan avgöra vilka beslut som är de riktiga.

Förändringen, som påstås ha lett till en normal nivå, innebär i själva verket bara en minskning på tre timmar per sjukskriven och är med andra ord en mer marginell förändring för hela gruppen, även om det som sagt leder till drastiska förändringar för vissa av de faktiskt sjuka.

Naturligtvis blir folk inte friskare utan bara fattigare. Det är som vänsterpartiets talesman säger, dags att prata om människor istället för om siffror. Inte minst för att alla kan bli sjuka och inte bara behöva få en inkomst att leva på, utan även vård för att bli friska i första hand, än som har drabbat ett antal, att bli utslängda på en arbetslöshetsåtgärd istället för att få fortsätta sin rehabilitering.

När det, som i exemplet med kvinnan som tog livet av sig, dessutom handlar om människor med psykiska problem så allvarliga att de överväger att ta livet av sig, så måste man självfallet lyssna än mer noga på de som behandlar dem för att inte riskera att putta dem över kanten som man gjort här.

Mer media svd svd dn

Inte alls förvånande

Inte alls förvånande att Google överväger att lämna Kina när det riskerar att slå mot deras verksamhet...

Intresset för att mänskliga rättigheter minskar och det enda sättet att få upp ögonen för den igen är att slå där det gör som ondast: mot plånboken på de som tjänar pengar på diktaturerna.

Konstigt nog är kritik rätt tam mot företag som tjänar pengar i diktaturerna, när många annars ondgör sig över bristen på demokrati, trots att de företagen riskerar cementera diktaturen. Ungefär som jag upplever har hänt i Kina.

Edit Lite tragikomiskt är det att Googles aktieskurs faller efter beskedet. Kapitalismen "tackar" för att Google börjar agera i enlighet med de mänskliga rättigheterna genom att göra företaget mindre värt...

Edit 2 Ett bra inlägg skriver bland annat Amnestys svenska generalsekreterare idag hos SvD: IT-företag bidrar till förtryck.

It-företagens verksamhet har många beröringspunkter med mänskliga rättigheter. Yttrandefrihet, rätten till privatliv och brevsekretess är kanske uppenbara, men också rätten till hälsa, förbud mot slaveri, fackliga rättigheter och många andra mänskliga rättigheter kan kränkas i samband med deras verksamhet runt om i världen. It-företag kan till exempel hamna i en situation där de får till uppgift att hjälpa förtryckarregimer med avlyssning och censur av medborgarna. Eller de kan anställa personal i ett land där fackliga rättigheter kränks och arbetsförhållandena kan vara livsfarliga, som till exempel i Kina.
Hur den utrustning och de system it-företag har producerat påverkar mänskliga rättigheter eller vem som har kontroll över dem efter leverans, bör höra till de riskanalyser som företagen regelmässigt gör. Risken att it-utrustning och system hamnar i fel händer ökar i konfliktområden och bristfälliga demokratier. Följderna av utebliven riskanalys kan skada människor – men också företagets rykte.
Men hur är riskmedvetenheten bland svenska it-företag? Under 2008 publicerade Amnesty Business Group resultaten från en undersökning, Amnesty Business Survey, som visade att it-företag ofta inte känner till människorättsriskerna i sin verksamhet.
Mer media dn dn dn dn sds kb kb svd svd svd

Slut med positiv särbehandling

Jag läser med viss besvikelse att man väljer att sluta med positiv särbehandling på högskolorna när det plötsligt är männen som blir de som blir i minoritet på vissa utbildningar.

Frågan är hur man ska försöka vända så att det exempelvis blir fler män i förskolan, vilket jag vågar påstå att nästan alla är ense om behövs. Högre lön, när det är skattefinansierad verksamhet, vore en sak, men vem tror på det när det som förs är lågskattepolitik?

Möjligen kan jag tycka att DN:s huvudledare idag kommer med några bra förslag som jag hoppas regeringen överväger att titta närmare på.



Alltför enkönade utbildningar och yrkeskårer är knappast önskvärt. Men insatserna måste komma långt tidigare än vid antagningen till högskolan. Pojkars allt sämre skolresultat skulle exempelvis kunna förbättras av mer lärarledd undervisning i skolan.
Både regering och högskola borde fundera över hur antagningen kan breddas. Det nuvarande systemet, som helt grundar sig på betyg, är förvisso billigt och relativt transparent. Men det skulle med fördel kunna kombineras med intervjuer och motivations- och lämplighetstest för sökande med höga betyg.
Tillsammans med informationskampanjer om högre utbildning riktade till elever från studieovana miljöer skulle det förhoppningsvis ge landets topputbildningar en bredd av studenter med olika bakgrund. Att Sveriges bästa studenter går på de bästa utbildningarna borde ligga i allas intresse.

Fast att dagens regering ska vara villiga att anställa fler lärare när man annars koncentrerar sig på att prata betyg tror jag inte någon tror på eller att vara villig att titta närmare på korrelationen av kön och klass och de höga betygen, som sen inte stämmer överens med hur de högre tjänsterna är fördelade.

Mer media dag sds dn kb ab ab hd svd nsk

tisdag 12 januari 2010

Begravningar och tidspress

Fler begravningar drar ut på tiden och den genomsnittliga tiden är drygt 20 dagar efter dödsfallet, vilket jag i sig inte tycker är SÅ illa.

Värre är det möjligen när det börjar dra över en månad med lite marginal. Det längsta jag varit med om, som jag minns är väl bäst att tillägga, är fem veckor lite drygt.

Det som oftast kommer fram är att det är anhöriga som inte vill ändra något som redan är planerat i sina liv. Men vad som oftast inte kommer fram är att det även ska funka med begravningsbyråns övriga begravningar, prästernas arbetsbörda, andra begravningar och förrättningar i önskad kyrka och lokal att äta i efter begravningen där det finns plats för alla som ligger inom rimligt geografiskt avstånd, vilket det är problem med i storstadsområdena många gånger.

I övrigt så vill nästan alla alltid, åtminstone på landet där jag alltid jobbat, ha sina begravningar på fredagar, vilket gör att alla ovan nämnda som är inblandade direkt eller indirekt i begravningarna får rätt få dagar att planera in verksamheten på.

Fast nu ser jag att Kristianstad, där det var stora problem förra året, har utökat sina bårhusplatser, vilket också är ett sätt att lösa problemet med kön till begravningarna.

Edit Känns lite onödigt att skriva ett helt nytt inlägg, så jag uppdaterar detta gamla, då det ovan fortfarande gäller. Men det är verkligen beklämmande  att läsa om hur folk får ruttna innan de kan få begravas ordentligt. Men det är, som jag säger ovan, flera orsaker till problemet och man kan definitivt lägga till att det är även politikernas fel som inte kan prioritera att ha fungerande bårhus. Att döden kommer kan knappast vara en nyhet för någon.

Mer media dn ab

Grattis Vellinge

Jag säger bara Grattis Vellinge, som tar ert ansvar både mot resten av landets kommuner och tar ett steg mot större medmänsklighet när de öppnar för flyktingmottagande!

dn svd

Var fjärde trafikdödad påverkad

Var fjärde trafikdödad påverkad är möjligen en nyhet sett till hur stor andel som dör i trafiken som är påverkad av alkohol eller andra droger. (l

Men det har konstaterats många gånger förr att det är en hög andel av olyckorna som är alkoholrelaterade.  Trots det väljer trafikverket och polisen att hellre satsa på hastighetsövervakning än på att försöka fånga in fler rattonyktra och rattfulla, med regeringens goda minne.

Det är minst sagt ofta man får läsa rubriker som vinglig resa tog stopp och berusad körde in i hus, men trots det så är det sällan det får särskilt stora rubriker, gissningsvis eftersom acceptansen för alkohol är så pass stor som den är. Lägger man till rubriker om misshandel i tidningarna efter en helg så blir det oftast ännu kortare artiklar, eller snarare notiser.

Vore det inte dags att försöka börja i rätt ände, det vill säga att ta ner acceptansnivån för drickande rent generellt, eftersom det är där allt börjar, då ingen börjar sin bana som missbrukare, slagskämpe eller rattfyllo?

Mer media hd

Carlgren och jägarnas argument faller hårt

Vargarnas vara eller icke vara är en konstant diskussion, som eskalerat den senaste tiden.

Argumentet från politikernas håll har varit att det handlar om att inte få vargarna mer inavlade än nödvändigt, även om jag själv misstänkt att det bara handlar om politiska hänsyn av högern, och kanske framförallt Carlgrens centerpartis huvudsakliga väljare, jägare och djurhållare på landet.

Nu visar det sig att trots att hunddjur, till skillnad från kattdjur, är lite mer känsliga för inavel, så har så här långt alla skjutna djur visat sig vara friska vargar trots inaveln, vilket gör det än mer lämpligt att ifrågasätta den vetenskapliga grunden till jakten, som inte tycks finnas. Vargarna verkar inte lida av det själv, så för vems skull är jakten Carlgren?

Argumenten för jakten börjar nu även för jägarnas del att tryta, när man istället för fakta tar till känslouttryck i form av att vargen är inget hotat gosedjur och det sedvanliga att det är synd om jakthundarna... Synd är det om jakthundarna, men bara för att de har ägare som släpper dem lösa där det finns främst bilar som kör på dem, men även rovdjur som kan skada dem.

Han nämner även att risken för att klyftan mellan stad och landsbygd ökar på grund av polariseringen. Tråkigt nog verkar han inte inse att hans egna osakliga och högljudda argument gör exakt vad han kritiserar andra för.

Jag kan tala om för honom och andra att jag bor inte i någon stad, jag bor med skogen som granne, en skog som under några veckor hyste en omskriven varg under hösten, jag springer orientering och är ofta i skogen när jag tränar utöver tävlingarna. Jag har dessutom en svåger och svärfar, som bor ännu  längre ut i skogen, som båda är jägare och inte delar skribentens åsikter, utan har i princip samma som mina.

I viss mån är jag rädd för vildsvin och älg och har insett sen länge att de orsakar mer skador generellt över landet än vad vargen gör. När ska de jägarna som hetsar mot varg ta sitt ansvar och börja skjuta av vildsvinen i högre utsträckning, istället för att gnälla om några få vargar?

Det finns även mer anledning än jag tyckt innan att ifrågasätta även Skånes djurparksagerande, där man bland annat inte använder sig av elstängsel och som jag sa innan så tycker jag det verkar tveksamt att ha rovdjur och deras bytesdjur så nära inpå varandra.

Edit: Läsvärd är även Elisabet Höglunds krönika på Aftonbladet Vargjakten - en skam för Sverige, där hon bland annat lyfter fram hur oerhört märkligt man kan förändra på lagarna inför just vargjakten och göra jakt laglig som varit olaglig i många år...

Även Expressen har en intressant artikel som lyfter fram att det mycket väl kan vara så att jordbruksministern ligger bakom påtryckningar för att få igenom vargjakten...

Edit 2Inavel hos få av de skjutna vargarna leder till ökad kritik även från vargforskare som förut inte var helt emot den, inte minst för att Carlgrens argument faller hårdare och hårdare då inaveln var ett av få argument för jakten. Andra forskare visar dock att jakten snarare ökar risken för inavel, det man sa sig vara emot från första början...

Det är mycket märkligt att se hur man väljer att inte försöka komma tillrätta med tjuvjakten, utan istället väljer att gör det som var olagligt förut, lagligt, med argument som inte är argument, utan tyckande.

I övrigt noterar jag konstiga argument hos Smålandspostens ledarsida som frågar retoriskt om tillgången på mat ska få avgöra vargstammens storlek...  No offence herr ledarskribent, men det är så storleken på en viss arts individantal bestäms naturligt. Naturen är inte alltid vacker eller snäll mot dess invånare och någonstans så undrar jag vad folk pratar om som säger att det är varganhängarna som har romantisk syn på hur naturen fungerar...

Till Daniel Ligné och de som läst hans inlägg så finns undersökningen att läsa här: https://arbetsplats.slu.se/sites/sfak/Nyhetsbrev/Rapport%202rovdjur_2009.pdf Det går att notera att den dels är gjord i maj förra året, långt innan vargjakten nu och den ställer frågor om rovdjur generellt och inte om vargarna specifikt så vitt jag kan se. Det går också att konstatera att en majoritet har större förtroende för att rovdjursforskningen än för jägarna vad det gäller förvaltning.


(Är för övrigt väldigt glad över att lodjur etablerar sig bara någon mil ifrån där jag bor!)

Mer media ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd nsk nsk nsk nsk nsk skd hd hd

Danskarna inte särskilt traditionsbundna

Jag noterar att 8% av danskarna läser bibeln varje dag.

Jag skrev lite om danskarnas förändring tidigare och det går att konstatera ytterligare en gång att det är lätt att skylla förändringar i samhället på utomstående och invandrade istället för att se sina och sitt lands egna förändringar.

Men vem vet, det kanske är muslimernas fel att danskarna själva jobbar rätt hårt för att göra landet mindre kristet? Traditionen med att låta kristendomen vara med i vardagen tycks ha helt andra anledningar än det som exempelvis dansk folkeparti väljer att försöka skylla på och samma fenomen lär gå att se i Sverige som i Danmark.

Mer media svd hd hd kb

måndag 11 januari 2010

Det var inte så oväntat...

Mina tidigare rubriker om Saab: Ett spel för galleriernaGM ville aldrig sälja SaabSaabs sista suckAvgörandets minut och kanske framförallt Jävligt märkligt visade sig stämma oerhört väl.

Saab läggs ner, enligt GM:s vd och sorgligt och arrogant är bara förnamnet. I synnerhet för de runt 10 000 som direkt eller indirekt har sin inkomst baserad på att Saab finns kvar som bilmärke.

Anledningen är missnöje med buden och akademikerföreningens ordförande som luftar misstankar om en dold agenda.

Som Aftonbladets ledarblogg säger så är det ett fattigare land och regeringen behöver definitivt göra något åt det stora antalet arbetslösa som kommer att drabba främst väst-Sverige i svallvågorna av detta.

Är det någon som tror de har några som helst kreativa idéer efter att varit utan det så här lång tid innan?

Mer media ab svd svd svd sds hd

Vintern stannar ett tag till

Jag kom iväg för att springa som jag var inne på i morse och det var skönt. Men det är alltid jävligt märkligt att konstatera hur mycket just vinden kan göra för hur mycket man fryser eller inte fryser. Det gick att springa sig varm idag också, men det var nog tur att jag började med den delen av den runda jag sprang som går i skogen där det är lä, för sen var det knappt jag behöll värmen jag trots allt fått.

Förra gången jag sprang var det under -10°c, men nu var det bara ett par tre minusgrader, och det kändes om än inte betydligt kallare, så klart kallare.

Men jag upptäckte att det fanns ett skidspår även i den lilla byn jag bor, vilket var oväntat, så jag får göra slag i saken och se till att fixa de där pjäxorna jag pratade om innan så jag får åka skidor någon gång i vinter... Det som förvånad mig mest var snarast att ingen verkade ha gått i spåret, och utöver lite hundspår i skidspåren så verkade för ovanlighetens skull icke skidåkare respektera skidspåren.

Även om det ska bli lite varmare här i söder så verkar det vara så att vintern inte är slut än, så möjligheten till skidåkning verkar kunna finnas kvar ett tag till.

Inte då, väljarna vill ha enkla lösningar så de slipper tänka själva

Nu tar Åkesson Svenssons plats när filosofen Torbjörn Tärnsjö hävdar att väljarna vill ha "politiker som framträder med skarpt budskap".

Det betvivlar jag skarpt. Jag tror väljarna vill ha politiker med enkla budskap som är lätta att ta till sig och inte kräver mycket eftertanksamhet eller resonerande, vilket onekligen Sd kan sägas ha, som jag var inne på  tidigare.

Däremot så tror jag han har rätt i att Alf Svensson och hans milda framtoning var den stora tillgången för Kd när de var som störst, något som varken Hägglund eller Åkesson är ens i närheten av att axla.

Fast kommer Sd:s åsikter om aborter fram, som är i paritet med vad många Kd-politiker har, så är frågan om de inte kommer att tappa mer? Åsikten om fri abort i Sverige känns väldigt grundmurad, oavsett vad man tycker om politik i övrigt.

Edit Funderade en runda till när jag läste om artikeln i Dagen och noterar lite tydligare att Tärnsjö inser vad jag insett sen länge, det är politikern framför politiken som är intressant.

Jag är i och för sig osäker på om det gäller i just Sd:s fall, men i politiken i övrigt tycks det vara så, trots att det verkligen är parti- och inte personpolitik som gäller i Sverige. Personvalsmöjligheten understryker det, men fortfarande så är det i realitet för enskilda politiker, även om de kryssas in, ganska svårt att föra egna frågor som inte partiet i stort håller med om. (Nu bortser jag från de i den absoluta partiledningen)

Känns det inte som om väljarna någonstans har blivit lurade? Eller som om de inte alls förstår hur demokratin i Sverige fungerar?

Vad menade karln egentligen?






Riksdagskandidat från moderaterna i blåsväder efter inte helt genomtänkt uttalande om invandrare, arbetslinjen, bajs och städning...

Själv kommer jag att tänka på en helt annan sak i de här sammanhangen, som Arne Anka sa en gång:




Nu kan man ju luras att tro att karln ifråga har en syn på invandrare och skit som han i sin position som potentiell riksdagsman inte borde ha... Undrar om han själv kunnat tänka sig att torka bajs i trappor mot betalning eller om han först varit tvungen att känna av det ekonomiska klimatet från Ryssland först?

Eller om det är så att besparingarna från moderaterna på allmänna toaletter och uppluckrad alkoholpolitik gör att trappuppgångarna ligger illa till när nöden är som störst? :)

Mer media dn sds ab ab

Ge barnen valmöjligheter

Boll eller Barbie, biologin avgör är rubriken på en artikel, gud vet vilken i ordningen, som talar om att vad för typ av leksaker barn föredrar bestäms redan innan de är födda.

Ofta tas det som intäkt för att man ska ge barnen en viss typ av leksaker.

Varför inte göra det enkelt för sig? Ge barnen valmöjligheter, som en av Ab:s krönikörer föreslår, och jag instämmer i. Annars är risken stor att de som är undantag inte alls får en möjlighet att välja vad de vill.

Själv tyckte jag om inte bara bilar och dylikt utan lekte även med dockor och kramdjur och ser ingen anledning till att man inte kan göra både och.

Om man nu tillåts att få välja vill säga, nu när alla barn inte är stöpta i samma form.

Varmare, fast kallare...

Mot varmare tider skrev jag igår och så blev det, för idag var det bara -1°c ungefär. Men märkligt nog så känns det kallare än på länge och sambon skrek i mitt öra av allt annat än vällust när jag tog mina händer på hennes hals nyss :)

Inte fan vet jag hur jag ska orka ut och springa som jag hade tänkt när jag helst bara vill fortsätta att gömma mig under filten, men det är ett av få sätt som verkligen fungerar när man känner sig genomfrusen och trött och bara vill bli varm. Det gäller bara att stå ut de första bistra minutrarna innan man får igång värmen...

Man skulle varit hund så man inte ens fått tvingas ut när det var kallt :)

Nåväl, man får vara glad att elförbrukningen minskar både för samhället i stort och för oss via vår stackars bergvärmepump som har låtit som om den fått gå dygnet runt senaste veckorna...

Mer media hd hd dn dn dn dn

Satsning på jobben från S

Alliansen sviker - Vi satsar på jobben säger Sahlin när S erbjuder kunskapslyft om de kommer till makten:


Sahlin skriver i Göteborgs-Posten att hon vill införa ett så kallat första jobbet-avdrag, där företag som anställer långtidsarbetslösa ungdomar kan dra av två tredjedelar av lönekostnaden i ett år.
Hon lovar också en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna på 15 procent för enmansföretag som gör sin första anställning. Alla företag som anställer en arbetslös ungdom mellan 20 och 25 år ska också kunna dra av hela arbetsgivaravgiften.
Dessutom får skola, vård och omsorg löften om extra resurser för att motverka att 60 000 lärare, sjuksköterskor och vårdanställda riskerar sina arbeten.
"Den borgerliga regeringen gick till val på löften om fler jobb och färre i utanförskap. Nu kan vi utvärdera dessa löften: Under mandatperioden har sysselsättningen sjunkit — snabbare i Sverige än i vår omvärld", hävdar Sahlin bland annat och anklagar alliansregeringen för svek.

Jag tycker det låter som ett bra förslag, men (vilket är ett rätt stort men) så måste man hela tiden ställa krav på företagen att verkligen anställa på sikt och inte göra sig av med ungdomarna sen och ha tvingande regler att alla får betala tillbaka vad de fått, om de väljer att säga upp dem inom exempelvis två år. Risen för utnyttjande är för stort annars och med liknande regler tidigare så har jag på nära håll sett gott om företag som utnyttjade bidragen för att få gratis eller väldigt billig arbetskraft.

Mer media svd ab sds dag