tisdag 22 november 2011

Naturdemokraterna försöker dra nytta av barnamord

Det är verkligen beklämmande att se hur varghatande Naturdemokraterna försöker dra nytta av barnmord, genom att absurt nog försöka misstänkliggöra vargen som fanns i samma kommun, men inte i några bostadsområden, för ett av de mest beklagliga morden mig veterligen som skett i de här trakterna i modern tid.


Mest beklämmande är det verkligen att inte ens presstaleskvinnan för partiet inte kan ta avstånd från uttalandena, vilket verkligen cementerar det faktum att partiet som sådant står bakom misstankarna.

– Man måste ju kunna diskutera, det här har ju kommit upp. Det är någon som funderat på om det är så, säger Annica Trygg, Naturdemokraternas pressansvarige.
Men vad tror du själv?
– Nej, det vill jag inte kommentera.
Det nya partiet Naturdemokraterna som hoppas komma in i riksdagen vid nästa val har en enda fråga på programmet - att utrota vargen. Och på partiets Facebookgrupp med nära 600 medlemmar har det nu gjorts kopplingar mellan vargen Kynna och mordet på den 4-årige pojken i Ljungby. Att det kan vara vargen som dödat pojken.
Tagit bort
De som ansvarar för Facebookgruppen har nu tagit bort diskussionen eftersom man inte kan vara säker på att det stämmer. Samtidigt uppmanas medlemmarna att själva forska vidare i frågan
Och Annica Trygg hon säger att man från Naturdemokraterna inte kan utesluta att vargen har dödat pojken.
– Nej, vi vet ju inte.
Men hur rimligt är det?
– Det kan jag inte svara på. Jag vill inte kommentera just den här frågan något mer, tack, avslutar Annica Trygg.
– Det låter helt makalöst att ha sådana spekulationer, att ett djur skulle ha orsakat den här pojkens död, det kan vi med det bestämdaste och kraftfullaste dementera, säger Robert Loeffel, informationschef på Kronobergspolisen.
– Om det hade varit så hade vi inte haft en mordutredning på gång.


Naturdemokraterna kan du läsa om här:


Jägarförbundet
Dagens Nyheter 1
Dagens Nyheter 2
Svenska Dagbladet 1
Svenska Dagbladet 2
Helsingborgs Dagblad
Göteborgs-Posten 1
Göteborgs-Posten 2
Göteborgs-Posten 3
Jaktjournalen
Jakt och jägare 1
Jakt och jägare 2
Flashback 1
Flashback 2
Aftonbladet

Själv undrar jag om jakttidningarna är lika snabba på att ta upp den här nyheten och om de stödjer partiet i fortsättningen också? Eller om det fortsätter att driva på om att vi som stängslar för vargen är sagotroende, trots att det knappast är vi som försöker göra annat än något positivt som står i total motsats till att försöka göra rovdjurspolitik av barnamord.

Skärmdump från partiets facebooksida, som de naturligtvis inte vågade ha kvar trots att många av partiets aktiva gruppmedlemmar kommenterat:
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 21 november 2011

Wapnö slott Halmstad november 2011

Vi gifte oss, som nämnt tidigare, på Wapnö slott första helgen i november 2011.

Wapnö slott var inget jag kände till sen tidigare, varken till namn eller utseende.

Med tanke på tillfället så tyckte jag det var en fantastisk byggnad på utsidan, med vackra omgivningar, men om möjligt ännu vackrare på insidan. Det var kanske viktigast, eftersom det ändå var inomhus vi var under vigseln och middagen.

Den som vill läsa en lång historia om Wapnö slott, som sträcker sig från 1300-talet och framåt, kan läsa på Holsljunga hembygdsförenings hemsida, som har rätt utförlig historiebeskrivning. En kortare finns hos Wikipedia.


Det som går att säga är att det är samma släkt som har ägt den sen mitten på 1700-talet och att dess nuvarande utseende fick den ungefär samtidigt. Idag har de flera olika typer av verksamhet, som det går att läsa om på deras hemsida, som utöver hotell- och konferens/festverksamhet bland annat består av en stor mjölkproduktion, under eget namn, där man säger sig vilja jobba så miljövänligt som möjligt.


Bilderna som inte är på själva huset är taget från omgivningarna i direkt anknytning till slottet.I vanlig ordning finns det fler bilder på min Facebooksida (det krävs dock normalt sett att man är vän med mig för att se bilderna, vilket man givetvis får bli om man vill).

Fler inlägg från vårt bröllop finns under taggen Vårt bröllop.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Svar på insändare

Svar till Kicki Svensson 21.11, som i sin tur är ett svar på den här insändaren.

Det var lite trist att höra att Kicki Svensson inte verkade menade allvar med sin inbjudan, utan enbart försökte ge perspektiv. Själv tror jag vi har en del gemensamma åsikter, trots allt, och jag delar din uppfattning om att politiska beslut ska följas av ekonomiska resurser att följa upp besluten med och att stängsling av får och för rovdjurens existens måste få mer resurser.

Jag betvivlar inte alls att Svensson är mycket bättre än mig, med lätt fumligt handlag, på att stängsla för får. Däremot tror jag att hon hade kunnat lära sig mer om rovdjursstängsling om hon vågat komma med under helgen som var. Annars tror jag inte hon hade nämnt höjden på stängslen, som givetvis följdes, utan varit medveten om att det är neråt som är det viktigaste för vargen, för att den hellre kryper under stängsel än hoppar över, vilket gör att min inbjudan självfallet står kvar tills nästa stängslingstillfälle.

Det är skattepengar som borde betala både stängsling och de skador som älgen orsakar och jag tycker det är på sin plats att man från regerings- och riksdagshåll tar beslut som är mer sammanhållna för hela Sveriges vilda djurfauna och naturflora. Mindre älgskador, hur man än minskar dem, ger mer pengar över till en vettigt rovdjursstam.

Dalademokratartikeln jag hänvisar till är lätt att leta upp på deras hemsida, om man vill. På Länsstyrelsen Dalarnas sida som Svensson hänvisar till så hittar jag ingenting om kor som vargen har tagit i Malung. Däremot om vargar som visar intresse för bl a hundar, vilket inte kan vara någon nyhet att de gör, med tanke på att de är artfränder.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult


Läs gärna även En fin helg med rovdjursstängsling.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 20 november 2011

En fin helg med rovdjurstängsling för vargens existens 19-20 november 2011Det var inte utan att det kändes som om det var med visst vemod, och lite försent, med tanke på att på vargen Kynna sköts någon vecka innan, när jag i helgen var ute med Naturskyddsföreningen Kronoberg och Rovdjursföreningen för att stängsla första rovdjursstängslingen i Sydvästra Småland. Mig veterligen var det den första ordentliga rovdjursstängslingen i Rovdjursföreningen regi i de här trakterna någonsin, och det i spåren på den första bofasta vargen i Småland sen mitten på 1800-talet.


Men någonstans kändes det ändå som ett positivt arbete, trots att den av mig inbjudna LRF-ordföranden i Kronoberg lyste med sin frånvaro.


Det ska sägas direkt att jag inte är landets händigaste man och även om jag inte på något sätt var den som gjorde mest nytta, så gjorde jag så gott jag kunde. Jag kan definitivt inte allt om att stängsla varken för att öka viljan hos fårägare att vilja ha varg eller ens för att hålla fåren inne, men lite lärde jag mig på vägen.


Men precis som jag sa om Vänsterpartiets KoLa-dagarna för någon månad sen, så var mycket upplevelsen av att få träffa likasinnade i vargfrågan, som dessutom vill jobba konkret för ökad acceptans för vargen och för att slippa få bönderna med får att bli än mer irriterade på rovdjur.


Jag förstår verkligen deras irritation och jag är övertygad om att det i huvudsak går att få de båda djuren att leva vid sidan om varandra, utan att behöva orsaka allt för många skador.Jag har skrivit mängder om varg tidigare i den här bloggen, och tänker därför inte lägga ut här varför jag är positiv till varg och rovdjur överhuvudtaget.

Men den här helgen gav några nya vänner och människor jag aldrig träffat innan och gav mig än mer vetskap om att det finns både bönder och jägare som inte alls är emot vargen och faktiskt tycker att man kan försöka göra något annat än att skjuta först och fråga sen.Den här första stängslingen skedde i direkt anknytning till Lille Petter-Johans stuga, strax norr om Eneryda, på vägen mot Agunnaryd och går att se resultatet av den nästan färdiga stängslingen för den som är intresserad.Även om vi var drygt 20 personer, där bara ett par tre fyra stycken hade erfarenhet av det hela sen tidigare, i två dagar under de timmar ljuset var närvarande så var jag ändå imponerad av att vi hann inte bara göra nästan allt färdigt, utan även riva upp den gamla taggtrådsstängslingen först också.

Det ska bli kul att komma åter igen till våren för att göra det sista, innan fåren släpps in.Nästa gång det kommer en varg hit finns det åtminstone en bonde som minskat möjligheten för får att dö på kuppen. Jag önskar att det vore fler som var så innovativa.Ps: Ett särskilt omnämnande tycker jag att LG-produkter ska få som skänkte stängsel för 25 000-30 000 kronor till det här projektet, utöver Ulla Rundlöf och Naturskyddsföreningen Kronoberg, som drog igång det här från första början.I vanlig ordning så kommer inom kort läggas upp fler bilder på min facebooksida. Ser ni inga bilder därifrån och vill göra det, så bli gärna facebookvän med mig.På gott och ont så orkade jag inte ta med en riktig kamera utan det fick bli en fuktig mobilkamera som tjänstgjorde istället.

Som vanligt får ni mer än gärna använda bilderna hur som helst, även om de som sagt inte är så bra, så länge ingen tjänar pengar på det och så länge man länkar tillbaka till hit där man hittade dem.


Till sist kan jag säga att jag är glad att åtminstone Smålandsposten tog sig till den här historiska händelsen. Medierna har frossat i den avlivade vargen, men nu var det av flera medier enbart en enda tidning. Inte den andra tidningen och inte varken Radio Kronoberg eller Smålandsnytt, som alla skrivit mycket innan. Men det är kanske mindre spännande nu?

Läs även Varghjärtas blogginlägg om helgen,  Smålandspostens reportage från helgenen klok text publicerad på Svenska Dagbladet, samt ett svar från den regionala LRF-ordföranden, som jag skrev till tidigare här.

media hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!