fredag 19 november 2010

What took you so long?

Jag noterar att Camilla Lindberg lämnar Folkpartiet, ni vet den enda allianspartisten som vågade rösta nej till fra-lagen helt efter sin övertygelse, eftersom "den liberala falangen är död" och att populismen och partiets fokusering på hårdare tag har tagit över partiet.

Inte för att vara sån, men var har hon varit den senaste mandatperioden, eller varför inte säga de allra flesta mandatperioderna? Har Folkpartiet någonsin varit faktiskt liberala?

Märkligt nog så var Folkpartiet Liberalerna i Sverige länge det parti som nykterister och frireligösa höll till i, och utan att vara sån, eftersom jag är nykterist själv, så är det två grupper som jag inte skulle se som maximalt liberala...

Det är lite av problemet i den svenska politiken, det finns inget faktiskt parti som är riktigt liberalt, och det tycker jag behövs, även om jag självfallet såg att de röda partierna var störst.

Men ett liberalt parti behövs, om inte annat så för att vara en motvikt till kristdemokraterna, som i och för sig krisar så mycket att de inte alls behövs...

Märkligt nog så har socialdemokraterna under många år, sorgligt nog, varit det mest liberala partiet, och framförallt det enda socialliberala partiet, och hur det blir med en ny partiledare återstår att se....

Det jag saknar i politiken i Sverige är ett faktiskt socialliberalt parti... Men det tror jag aldrig vi kommer att få se, inte minst för att så få liberaler inte alls förstår den liberala frihets idén med genuspedagoger, som gör att barnen i högre utsträckning får välja sitt liv efter eget huvud, något som faktiskt borde tyckas om av även nuvarande batongledning i Fp, för poängen med att det anses tufft bland pojkar att inte bry sig om skolan är enbart idiotiskt att cementera...

Lindberg har helt rätt, vi  har fått ett påstått liberalt parti som tagit över de klassiskt högerkonservativa sakerna att driva, med hårdare tag och mindre frihet, samtidigt som moderaterna blivit mer liberala på ytan.

Men vem vet vad något av alla partier som har större eller mindre kriser slutar innan det är dags för nästa val? Det är egentligen bara Mp och M som inte haft en kris stor nog att behöva byta partiledare, så det finns gott om tid för byte av inte bara människor, utan även politik...

Apropå att jag är nykterist och inte liberal alls när det gäller alkohol så tycker jag det var oerhört skönt att få läsa förslaget om att Straffa vuxna med barn som super tillsammans med sina barn.

Att det i praktiken förhindrar midsommarfirande tycker jag är strunt samma, för inte katten kan man motivera sitt drickande utifrån traditioner,  hur gamla de än är, när barn far illa av det. Flera undersökningar har visat att barn känner obehag inför berusade vuxna och föräldrar, även när det inte handlar om rent missbruk. Det borde vara självklart att inte dricka så mycket bland barn.

Även Sanna Lundell skriver bra om ämnet i sin blogg:

Straffrättsprofessorn Madeleine Leijonhufvud skriver i dag i DN om vårt litet bisarra straffsystem som ger böter för att typ inte anmäla hittegods, böter för att ta tillbaka sin stulna cykel från tjuvens trädgård och böter för att inte anmäla tv-innehav när man köpt ny tv, men som INTE straffar vuxna som super sig fulla när de har ansvar för sina barn. Vi straffas om vi kör bil fulla. Men att bli dyngrak med sin tvååring är helt ok enligt lagen.
Skillnaden mellan min åsikt och hennes är dock att jag tror att det går att lagstifta om.

Mer media svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd exp nsk ab ab ab ab ab gp nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Hur tänkte du nu?


Karin Nilsson från centern skriver "Vi behöver skapa ett livsvänligt arbetsliv som håller oss friska och som inkluderar fler."

Ändå så förespråkar hon och centern minskade möjligheter för människor att få en trygg tillsvidareanställning och att vi fortsätter med fler och fler tillfälliga anställningar. Nu kommer det även förslag om lägre löner för unga, som tyvärr stöds även av Metall, trots att det riskerar att minska möjligheterna för unga att skapa sitt eget liv.

Det är något som inte skapar trygghet och inte skapar "livsvänlighet" eller "friskare människor".

En fungerande ekonomi är en av de grundstenar som finns för att människor ska hålla sig friska och utan trygg inkomst så får färre den möjligheten.

Och för att man inte ska bli sjukare än nödvändigt den dagen man blir sjuk och får försämrad ekonomi...Mer media nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 18 november 2010

Det blir knappast bättre...

Jag skrev om Ett dåligt beslut på både lång och kort sikt, angående det köpet som kommunen valde att göra av det konkursdrabbade Kunskapscentrumet på Möckelsnäs för några dagar sen, eftersom det är ett ekonomiskt tveksamt projekt.

I dagens Smålänningen så visar det sig att kristna Kanal 10, som ägs av en pastor från Citykyrkan i Älmhult, har lagt ett bud på 10 miljoner och som är 2 miljoner högre än det bud som kommunen gav och som konkursförvaltaren accepterade.

Tydligen så har tv-kanalen ansett att de fått för få dagar på sig att låta banken gå igenom lånet som hade kunnat möjliggöra köpet och därefter dragit tillbaka sitt bud.

Att det hela är ett konstigt beslut, sett till att kommunen köper kunskapscentrumet, nämnde jag tidigare, men när man nu dessutom köper det till ett lägre pris än vad man hade kunnat göra så blir det ännu märkligare. I synnerhet om man, som flera politiker framförde på fullmäktige, vill köpa det av hänsyn till företagarna som satsat pengar som riskerar gå förlorade om det inte blir en köpare.

Visserligen ansåg jag , så väl som nu, att företagare ger sig in i affärsprojekt med vetskapen att de kanske inte får igen några pengar alls och att de någonstans får stå sitt kast för sina beslut som alla vi andra får göra vid dåliga beslut.

Men det argumentet försvinner totalt bort nu när man inte agerar för att få ut så mycket pengar som möjligt till fodringsägarna.

Nu ska jag villigt erkänna att jag inte alls kan juridiken kring konkurser, så jag utgår från att allt gått till väga som sig bör.

Men en konkursförvaltare som i slutet av intervjun konstaterar att "kanal 10 hemskt gärna skulle vilja köpa Kunskapscentrum och fastigheten skulle passa dem utmärkt." samt att "på det här sättet räddas Linnés kulturskatt", via kommunens köp ser märkligt ut i mina ögon. Jag trodde att konkursförvaltarens enda uppgift var att få ut så mycket som möjligt för det som har gått i konkurs, för att företräda de som riskerar att bli utan pengar.

Det centerpartistiska kommunalrådet Peltola säger dessutom i Smålänningen att "Vi vill fortsätta på samma vis som stiftelsen och hedra det engagemang som företagen som sponsrat Kunskapscentrumet har lagt ner."

Inte för att vara sån, men med tanke på hur illa det gick så är ju frågan varför kommunen ska fortsätta vara inblandad i ett uppenbart riskprojekt?

Eftersom hela bygget är ett nybygge, som inte ens ligger i direkt anknytning till det stora turistmålet, Linnés födelsehem och inte heller hans uppväxtplats (vilket naturligtvis är svårt eftersom den ligger på kyrkogården där jag jobbar) så har jag mycket svårt att se att kunskapscentrumet i sig är viktigt varken för turisterna eller för att bli ett världsarv på sikt.

Istället undrar jag om problemet inte är vem som är köparen?

Det ska sägas att jag själv ideologiskt står väldigt långt ifrån vad jag uppfattar vara Citykyrkans inriktning, som jag upplevt som närstående till Livets Ords framgångsteologi, vilket understryks av Ulf Ekmans blogg.

Även om det nu är så att vem köparen är som är ett av problemen, så kan det vara som en person sa apropå att vederbörande hade hört ett rykte om att de lagt ett bud: "Är de ett problem för någon så måste man se det bättre att de kommer så långt iväg från centrala Älmhult som möjligt".

Själv ser jag på köpet och försäljningen krasst, rent och strikt ekonomiskt. Den som har möjlighet att betala mest är den som bör få köpa det som ingår i en konkurs, så länge det inte är en uttalad kriminell organisation.

Här verkar man inte velat ge möjligheten att få fodringsägarna att få tillbaka så mycket pengar som möjligt.

Uppdaterat Jag noterar att en privatperson har överklagat beslutet att kommunen köper anläggningen. Jag tror dessvärre inte att det kommer att påverka processen det minsta, men det är ändå bra att det görs.

Uppdaterat 2 Jag noterar att även Sd överklagar kommunens köp av anläggningen. I sak kan jag tycka att informationen kom försent för alla inblandade, eftersom det var rätt få som visste om något innan. Men i sak tror jag, tyvärr, inte att det hela fått en annan utgång.

Mer media smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 17 november 2010

Bättre sent än aldrig

Det är verkligen märkligt att det ska vara så svårt att inse att kriget för många grupper i Irak INTE är över!

Sverige är ett mycket märkligt land där det blir ramaskri om någon får för sig att yttra sig något om att skolavslutningarna inte bör vara i kyrkan, vilket jag mycket väl tycker de kan vara, eftersom det är en tradition.

Men handlar det om verkligt viktiga frågor, där kristna människor skickas tillbaka till en framtid som kan sluta med döden, då är inte de kristna traditionerna i form av medmänsklighet och omtanke om sin nästa, ett dyft viktiga längre...

I regeringen sitter bland annat ett påstått kristet parti i form av Kd. Men de är märkligt tysta trots att Sverige får fortsatt kritik mot sitt agerande, från bland annat europarådet.

Kd tycks dock vakna till liv lite, men bara i form av några få ledamöter, när det gäller utredningen om gårdsbutiker som horribelt nog kommer fram till att man även ska få sälja andras alkohol.

Som väntat så blir det naturligtvis inte bara dödsstöten för Systembolaget, utan även för den svenska folkhälsan och det med en kristdemokrat i form av Maria Larsson på en av de ledande posterna för den svenska folkhälsan...

Frågan är varför kristdemokraterna slutat bry sig om de som behöver samhällets omtanke?

Bättre sent än aldrig när det gällde de avvisningshotade som får stanna. När ska det gå att säga det samma om de som riskerar att drabbas, direkt eller indirekt, av alkoholens alla skadeverkningar?

Uppdaterat Noterade att någon skrev någonstans att en möjlighet för att låta lokala producenter få ta plats genom att låta de få en speciell plats på de närmaste Systembolagen. Det tycker jag lät som ett bra alternativ till att, som förslaget ser ut nu, skrota Systemets monopol.

Mer media svd svd svd svd svd dn dn dn dn dag dag dag hd smp kvp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 16 november 2010

Ett dåligt beslut på både lång och kort sikt

Jag var på det första fullmäktigemötet sen efter valet under kvällen igår och den huvudsakliga frågan, utöver presentationen av det nya fullmäktige (som jag är ersättare i och med andra ord inte hade någon rösträtt i under gårdagen) var kommunens köp av den konkursdrabbade Linnéanläggningen vid Möckelsnäs.

Tidigare så var många politiker, inte minst de i maxialliansen som har makten i Älmhult, negativa till ett köp, men som artikeln i Smålandsposten säger så ändrade de åsikt ifrågan och fick med sig i princip alla partier, utöver någon enstaka politiker där tveksamheten var stor nog att gå emot sitt eget parti.

Själv tycker jag det är ett felbeslut att köpa det för skattepengar, vilket gör att jag har en annan åsikt än mitt eget parti och dess ordförande. Även om man redan plöjt ner pengar i det hela så ser jag inte det som rimligt att fortsätta lägga mer pengar på ett ekonomiskt tveksamt projekt och jag har svårt att se att, som vissa ville få det att låta som, just behållandet av anläggningen skulle göra att Linnéarvet kommer in på UNESCOS världsarvslista.

Om man alls ska satsa några pengar på det, så vore det bättre att ta halva köpesumman, det vill säga fyra miljoner, och satsa på de befintliga anläggningarna i Linnés Råshult, istället för att köpa något som uppenbarligen hade svårt att lyfta både besöksmässigt och rent ekonomiskt och som det är tveksamt om Växjö Universitet är intresserade att ha något samarbete ihop med.

Ett argument som hördes var att man skulle tänka på de företag som satsat pengar i anläggningen.

Det är ett märkligt argument eftersom alla företag ger sig in i projekt och liknande med vetskapen om att något kan gå i konkurs och att man kan stå utan inkomst för sitt arbete. Men av någon anledning så vill även de borgerliga partierna bortse från detta faktum om hur ekonomin fungerar.

Konstigt nog, som Vänsterpartist, så tycker jag det hela luktar rätt gammal unken socialism över det hela och jag trodde inte på satsningen från första början och tror ännu mindre på den nu.

Vore det inte så att det redan finns besöksmål som kunnat utvecklas så finns det andra saker att satsa på, som socialdemokraten som var emot förslaget påpekade. Det hade exempelvis varit vettigare att satsa på fler lärartjänster istället.

Märkligast, eller åtminstone mest oväntat, var att mitt första fullmäktigemöte som ersättare, slutade med att jag åsiktsmässigt låg närmare sd:s åsikt än mitt eget partis...

OBS: Läs även fortsättningen på den här märkliga historien i Det blir knappast bättre.
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 14 november 2010

Lycka till i framtiden Mona!Jag skrev för några dagar sen och undrade retoriskt om de vågar tänka nytt inom socialdemokratin, och det tycks åtminstone vara så att Mona Sahlin i och med sin avgång idag vågar inse det som flera andra tyvärr tycks ha haft svårt att inse inom S, att hon är bränd som partiledare. Nu tror jag ännu mer på förändring.

Jag vill säga att jag personligen tycker bra om henne och tycker hon har fått mycket mer skit än hon någonsin har förtjänat. Även om hon naturligtvis gjort misstag, så ligger de långt tillbaka i tiden, men får hela tiden det uppkört i ansiktet, trots att alla moderata skandaler ligger närmare i tiden och på många sätt varit värre, så är det ändå "Mosa Mona-kampanjen" som har fungerat mest och fått mest påverkan på väljarsympatierna. Helt obegripligt.

Men det är likväl ett faktum, att Sahlin så väl som Persson vid valet 2006 var en belastning för valet. Sahlin kunde inte gärna avgå innan hon varit med om ett val som partiledare, men hon har, till skillnad från Persson, mer vett att inse vilken negativ roll hon spelat, även om det är omgivningens agerande som inte låter henne bli förlåten för de misstag hon gjort förut. Det tycker jag hedrar henne och jag tycker fortfarande att hon är en av de bättre socialdemokratiska ledarna i modern tid, men omvärlden var för oresonlig och hård mot henne.

Jag önskar henne av hela mitt hjärta all lycka i framtiden och jag tycker inte att hon borde avgå från även riksdagen, utan sitta kvar där hela mandatperioden. För det är trots allt många som trott på henne och röstat in henne, även om det inte var tillräckligt många.

Vem som blir hennes ersättare står skrivet i stjärnorna och precis som Mellin i Aftonbladet så tror jag det blir svårt att hitta en bra ersättare, när nu inte Wallström tycks gå att övertala... Ser man vilka kandidater Aftonbladet listar så blir min inte överlycklig, eftersom det inte finns någon som höjs över de andra som någon form av självklar ledare...

Nu tror jag ännu mer på förändring skrev jag i början på inlägget. Det gäller självfallet att det inte blir en fortsatt gråsossemarkant ledning i partiet i fortsättningen också. För det är inte bara några personer som behöver bytas ut i toppen, det går inte att skylla allt på partiledaren, utan det krävs betydligt mer förändringar av politiken och framförandet för att vinna väljarnas förtroende 2014.

Nu blir det spännande i politiken framöver för att se om det finns fler partiledare som vågar vara lika självkritiska och inse sina begränsningar för sina partier och inse att det behövs ett byte. Det behövs när moderaterna fortsätter att bli större och större...

Uppdaterat Inte oväntat så talar Margot Wallström om att hon inte är en ledarkandidat, men jag är optimist och tror fortfarande på att hon går att övertala, för sossarnas bästa!

(Alla bilder är mina egna och är tagna från tillfället då de Rödgröna Partiledarna besökte Växjö inför valet 2010. De får användas fritt på nätet, om man anger vilken adress orginalinläggen finns på.)

Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd kvp nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp dag dag dag dag dag
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!