fredag 11 mars 2011

Osäker på civilkuragelag

Till skillnad från en av mina favoritbloggare, Svensson som är emot civilkuragelagen, så är jag själv lite mer avvaktande tveksam till om den är bra, "sådär" eller dålig. Det beror på hur den i slutändan mer specifikt utformas, i synnerhet efter ett antal vägledande domar.

Det finns helt klart risker med en sån lag, som bland annat nämns i Brist på civilkurage kan straffas, där man tar upp bland annat att det kan försvåra att få folk att vittna om de riskerar att inte vilja vittna eftersom de kan bli dömda själva för att inte ha agerat.

Blir det en konsekvens så blir det knappast en förbättring eftersom det redan idag är svårt att få människor att vittna i många fall och det är svårt att tvinga någon att handla.

Samtidigt så undrar jag om skapandet av lagen och en diskussion kring den i media kanske kan få folk att agera mer och bättre?

Jag har ringt 112 vid tre tillfällen i hela mitt liv. Den första när en stor hop med människor drog ut en person ur en bil och började slå på honom (som man meddelade mig hos 112 att många redan ringt in till), en andra gång när jag och ex-sambon på julafton mötte en bil som körde i fel riktning i vår fil på en motorväg med fyra körfält och mitträcke (som jag skrivit om tidigare) och en gång när jag i Perstorp var med om hur ingen, utöver jag, reagerade på en tydligt berusad man gick från en bankomatkö direkt för att köra bil. För att citera ett inlägg från min gamla blogg:

Angående anmälda brott så verkar folk där luttrade och inte chockeras över något...
Så kände jag i vart fall den gången, på samma ort, då jag stod i minutenkön på torget för några år sen och mannen före mig, som stank både ny och gammal fylla och vinglade så betänkligt från automaten att han gick förbi sin bil med 5-6 meter innan han kom på var den stod.
Det må vara hänt att ingen vågade ingripa. Det hade inte säkert jag gjort heller helt ensam, om jag insett på tidigt stadie vad som höll på att hända.
Men det enda jag såg var några skakningar på huvudet och ingen enda utöver jag tog upp mobiltelefonen för att ringa till polisen.
Nu blev jag visserligen olyckligt bortkopplad så det tog 5-6 minuter innan jag alls kom fram och framföra mitt ärende. Men polisen var glad att jag ringde ändå för de skulle försöka hålla koll på bilens ägare eftersom de fick fram var han bodde.
Men av de andra tiotalet personer som såg händelsen så gjorde ingen något överhuvudtaget.
Ibland tycker jag att civilkurage som kräver så lite agerande, som i mitt fall att lyfta på telefonluren, borde vara en självklarhet. Hade det exempelvis hänt en olycka på grund av den alkoholiserade mannens bilfärd och ingen hade ens ringt polisen så har jag inga problem med att man riskerar att bli dömd för det.

Media dag exp smp skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 10 mars 2011

Polis i tunnelbanan var gammal sverigedemokrat

Det har pågått en debatt i Svenska Dagbladet om övervakningen i tunnelbanan i Stockholm.

Det sista inlägget kommer idag från Christian Tengblad från planka.nu/.

Däremot är Slottner faktiskt ledamot i Polisstyrelsen och borde rimligtvis intressera sig för vad polisen gör där. Om tunnelbanan aldrig får bli en rättslig frizon, är det då rimligt att poliserna från gategateskandalen i Hornstull får behålla jobbet även om de döms? Vad tycker han om att människor misstänks för narkotikabrott om de käftar emot eller har vänsteråsikter? Hur kan Slottner häva ur sig att det inte är polisen som är problemet − samma dag som poliserna står inför rätta för brott?
Det vore mer rimligt att Slottner försökte sig på att utreda vad som ledde fram till den här situationen, hur kunde ungdomsrotelns arbete i tunnelbanan gå så snett, var det en engångshändelse eller bara den enda gången det hela filmades med en i-phone?
Dessutom borde frågan om att polisens biljettkontroller används för att jaga papperslösa flyktingar vara intressanta för ledamoten. Är det utskrivet i budgeten vad syftet med poliser som hänger vid spärrlinjerna är? Jag önskar Erik Slottner ett uppriktigt lycka till med att reda ut den här rötan.
Den rötan kan ju Expo berätta om, som berättar om hur en av de åtalade poliserna vara tidigare sd-kandidat:


Den uppmärksammade rättegången pågår just ni vid Stockholms tingsrätt och det var polismannen själv som politiserade rättegången under onsdagens huvudförhandling.

Plötsligt började polismannens advokat läsa upp ett stort antal politiska blogginlägg som tillskrevs Jesper Nilsson. Advokaten stoppades dock av rättens ordförande som frågade vad detta hade med saken att göra.

När polismannen senare under dagen förhördes av åklagaren fick han frågan varför han i samband med ingripandet påstod sig misstänkta att Jesper Nilsson hade varit påverkad av narkotika någonting som inte stämde. Polismannen svarade då:

"Det är ju inte ovanligt med narkotikamissbruk inom vänsterleden."

Händelsen inträffade för ett år sedan i Stockholms tunnelbana. Jesper Nilsson hade fotograferat ett polisingripande mot två tonårspojkar då poliserna enligt åtalet tvingade honom att radera bilderna under hot om att han annars skulle få följa med och lämna urinprov.

Enligt poliserna kände de sig ofredade av fotograferandet och de hävdar därför att de hade laglig grund för att ingripa mot Jesper Nilsson, någonting som åklagaren inte håller med om eftersom det är tillåtet att fotografera på allmän plats.
Allvarligt talat så tycker jag det känns oerhört allvarligt för rättssäkerheten att en polis agerar så uppenbart odemokratiskt och rättsosäkert, samtidigt som han har en så tydlig fördomsfull bakgrund att han i rätten, mot all rättstänkande.

Även om det vore aldrig så vanligt med narkotikamissbruk inom vänsterkretsar så borde en polis inse att man inte kan agera hur som helst utan en reell misstanke, och där räcker det inte ens om man ser ut som att man gillar reggae...

Lägg till det här en nämndeman som är högerextrem och rättssäkerheten går en sorglig framtid till mötes...

I övrigt noterar jag att det bara är Expo som skriver om det här och vanlig media väljer att vara tysta, trots att det påstås att sd-nyheter blåses upp så stort om det är negativa skriverier om dem...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Juholt ny ledare för sossarna



Jag måste erkänna att jag inte kände till Håkan Juholt särskilt väl, även om jag vet vem det är, men en partiledare som verkar ha lite humor och folklighet kan aldrig vara helt fel.

Att han nu föreslås som partiledare tror jag trots allt är bra. Oavsett om han är den ultimata partiledaren eller det funnits bättre, så finns det ett behov av att få fram en partiledare så att det mycket viktiga opinionsarbetet mot regeringens hårda och cyniska politik kommer igång på allvar.

Jag vet att det på flera ställen påstås att Juholt lutar åt vänster, men jag vet inte hur väl det stämmer egentligen?

Flamman påpekar  att det inte är så mycket vänstersväng, med tanke på att Juholt är för euron, stödjer krigföringen i Afghanistan och pratar mycket om tillväxten...

Men det måste inte bara vara en nackdel att han är relativt okänd. Det gör ju också att inte så många har så mycket att reta på sig hos honom och att han är ett mer öppet och möjligt kort, som inte lätt får slängt på sig gamla synder, som med Sahlin, som glömts om det gällt en borgerlig politisk ledare.

Möjligen kan jag instämma i Stig Malms kritik, att det är lite märkligt att man bara tar fram en partiledarkandidat och inte låter medlemmarna välja.

Men däremot så är det bra att han är en god retoriker och debattör. Det kan S verkligen behöva för att rycka upp sig.

Tyvärr behöver även Vänsterpartiet en liknande debatt. Märkligt nog så uppför sig, vad det gäller partiledarfrågan, Vänsterpartiet inte alls lika vettigt och konkret, utan skjuter det på framtiden med ett byte av partiledare, trots att det var minst lika välbehövligt som för sossarna.

Mats Olsson i Lund förklarar bra och precis som han säger, så framtidskommissionen i all ära, men det vore bättre med en seriös diskussion inte bara om vårt partis partiledare, utan även om det inte är dags för delat partiledarskap och en man och en kvinna, som det anstår landets bästa jämställdhets och jämlikhetsparti?

Precis som Olsson så förespråkar jag Jonas Sjöstedt och Josefin Brink, även om det finns ytterligare några kandidater till jag kan tänka mig.

Det är dags för förändring på allvar, istället för att plötsligt framstå som så stockkonservativa att vi inte ens vill byta bort partiledare som inte drar väljare.

Mina sverigedemokratiska kommentatorer i den här bloggen brukar applådera vid tanken på att Ohly ska vara kvar som partiledare och anse att de snart åker ur riksdagen ändå.

Den risken tror jag också finns, och jag tror inte risken minskar med en riktigt bra socialdemokratisk partiledare, när V håller kvar vid en impopulär. Måtte det inte bli så.

Media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk nsk hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp exp exp exp exp kvp kvp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Dumsnålt av Landstinget Kronoberg

Det är svårt att förstå varför landstinget drar in solresorna, när det verkar handla om avundsjuka från omgivningen...

Dagens Medicin skrev den 11 mars under rubriken "UV-ljus gav patienter högre D-vitaminhalt" (finns tyvärr inte online) om hur man med psoriasispatienter fick dem att öka D-vitaminhalten i blodet hos patienterna från 57 till 105 nmol/l när de fick åka till Gran Canaria istället för att få sola i ett UVB-solarium.

D-vitaminet är viktigt och motverkar psoriasis och ett vitamin som är betydligt lättare att ta upp via solen och huden än via exempelvis tabletter.

Det ter sig i mina ögon direkt dumsnålt att dra in på de här resorna, när undersökningen ovan på alla sätt visar att patienterna faktiskt blir friskare.

Jag tänker göra vad jag kan för att påverka landstingsgruppen i Vänsterpartiet, som jag sitter med i, för att ta ställning mot att solresorna dras in.


Media smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 8 mars 2011

Kvinnodagen den 8 mars behövs även år 2011

Även om det ibland framförs att landet är det mest jämställda i världen så finns det fortfarande mer att kämpa för både här och i övriga världen, för att få ett mer jämlikt och jämställt samhälle.

Jämställdheten svag i EU är ett bra inlägg från den alltid lysande Eva-Britt Svensson, som jag skrev om igår i EU:s företräden farligt för Sverige och i Årskonferens för Vänsterpartiet Kronoberg 2011, som tydliggör att det finns mycket mer att göra.

En typiskt exempel är hur det satsas annorlunda beroende på om det är en manligt- eller kvinnligt dominerad idrott, som idag på kvinnodagen exemplifieras mycket tydligt med att Växjö Lakers damhockeylag inte får kvala vidare mot  högsta serien, trots att de sportsligt är i hamn för att göra det.

Naturligtvis är det pengar som saknas och jag tycker verkligen att i den mån klubben uppbär några kommunala bidrag, så ska de dras in.

Det är ett lokalt och tydligt exempel på orättvisor mot kvinnor.

Naturligtvis finns det betydligt värre saker än hockeykvinnor som behandlas orättvist, som att även kvinnor i Sverige dödas idag av sina män eller att landets värsta våldtäktsman äntligen befinner sig i domstol, så krävs det agerande även på det lilla planet, för att i det stora hela höja kvinnors värde.

Det behövs ett samhälle som står upp för kvinnor, inte bara när det gäller rättsamhällets agerande,  utan på alla plan och alla dagar under året.

Media smp smp smp smp smp smp svd svd svd svd svd svd dn dn dn gp gp gp gp gp gp gp dag skd hd hd hd hd hd exp exp dag skd skd skd ab ab ab ab ab ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 6 mars 2011

Inte en dag försent

Det var inte en dag försent att moderaterna på allvar börjar tappa väljarsympatier och Vänsterpartiet istället får lite fler. Samtidigt så fortsätter Kristdemokraterna att halka utanför riksdagen.

Att moderaterna saknar visioner är en sak. Det går uppenbarligen att "muta" många av oss med jobb med lägre skatt för att få väljarsympatier och med populistiska och kortsiktigt dumma förslag i form av fotbojor på unga.

Lite innovativa förslag om att förhindra att fotbojan alls behövs är att föredra, istället för en hets på jobb som slutar i hemlöshet för många av de som är absolut längst ner och mest utsatta i samhället, som ni inte ens får sova på bänkarna på Malmö station, och uppenbart är att det inte är språket som är problemet...

Att det är ett Nytt och råare Sverige, sedan länge, råder det ingen som helst tvekan om. Men förhoppningsvis är det här det uppvaknande som landets befolkning behövs.

Fredrik Reinfeldt skrev för ett antal år sen boken Det sovande folket och den vision han  hade då i form av "Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras." Den visionen är han på god väg mot nu med sitt moderata parti.

Istället så vore det bättre med ett samhälle som ägnade sig mer åt jämställdhet, eftersom det hänger ihop med tillväxten, som påstås vara så viktigt. Även rika vinner på jämlikhet och jämställdhet, konstaterade Richard Wilkinson, som är forskare, för ett tag sen:


- Statistik är som ett socialt mikroskop, den visar saker som inte går att se med blotta ögat, säger Richard Wilkinson, forskare och författare till en av de mest omdebatterade fackböckerna som kom ut i Storbritannien i fjol.
I "Jämlikhetsanden" ("The spirit level") presenterar han och hans forskarkollega Kate Pickett upptäckterna från sitt siffermikroskop. Tillsammans har de sammanställt statistik från 21 rika länder, däribland Sverige, samt USA:s delstater. Deras databaskörningar, möjliga tack vare nya jämförbara siffror, visar hur graden av ekonomisk jämställdhet i ett land, eller i en delstat, är avgörande för såväl människors hälsa som studieförmåga och välmående.
Tillväxten har kommit till vägs ände, menar de. I stället är fördelningen avgörande - för alla. Ju större lönespridning desto mer våld, fetma och psykiska problem.
- Om och om igen säger folk, "jag visste det här", det har funnits en intuitiv känsla i hundratals år av att den ekonomiska ojämlikheten delar upp oss, och det är också vad alla fakta nu visar. Det är bara ännu mer sant än vad jag någonsin kunde föreställa mig.
Men vad har de rika att vinna på att äga mindre?
- Oavsett vilken utbildning och inkomst de har skulle de troligen leva lite längre, deras barn skulle lyckas lite bättre i skolan, och det skulle vara mindre sannolikt att de började ta droger. Gated communities (inhägnade områden för rika) är ett tecken på att människor känner sig hotade. I Storbritannien ökar de starkt, de bygger på idén om en farlig värld som de rika måste försvara sig mot.

Det går utan problem att se hur det hans vetenskapliga statistik säger är på väg att förändra Sverige till det sämre, både på kort och lång sikt.

Wilkinsons bok Jämlikhetsanden rekommenderas verkligen!

I Helsingborg så konstaterar man att diskussionen om jämställda löner pågått länge, men att inget har hänt.

Det är lätt att stirra sig blind på lönen, men man bör också komma ihåg att schemaläggningen och arbetstiden också går att peka ut som orättvisa, för delade turer borde verkligen tillhöra forntiden och de med tunga jobb borde få möjlighet att jobba färre timmar, om inte annat för att på sikt spara in sjukskrivningar.

Lönerna må vara symptomet men det är fortfarande så att männen är i lönetoppen i en kommun som Helsingborg och de lär inte vara de enda i landet med det problemet.

Media dn dn ab svd svd svd hd hd hd hd hd hd hd smp exp exp exp exp exp gp gp kvp dag skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

EU:s företräden - Farligt för Sverige och omvärlden

Eva-Britt Svensson, som jag träffade igår, har skrivit en lysande debattartikel i Svenska Dagbladet idag, om hur Carl Bildt låter EU ta över utrikespolitiken:





Carl Bildts uttalande om Libyen har vållat besvikelse. Var han bara feg? Var det hans tidigare engagemang i Lundinaffärerna med Libyen som låg bakom? Var den låga profilen motiverad av att han inte vill provocera regimen så att det skulle bli svårare för svenska medborgare att sig ur landet?
Det kan finnas en annan förklaring som hittills inte kommit fram. Allt sedan Lissabonfördraget började gälla så har Carl Bildt konsekvent endast talat i EU:s namn.
Vi hörde det senast i den utrikespolitiska debatten. EU:s utrikespolitik är densamma som Sveriges, underströk han gång på gång.
När Bildt besökte Europaparlamentets utrikesutskott i slutet av december 2009 så läxade han upp ledamöterna på sitt vanliga, småarroganta sätt. De var upprörda över att det svenska ordförandeskapet inte hade bjudit in medlemsländernas utrikes- ministrar till toppmötet i sedvanlig ordning. Nu är det så att Lissabonfördraget gäller, svarade Bildt.
Han menar att det nya fördraget skapar en självständig utrikespolitik för EU, där medlemslandet Sveriges eventuella avvikande åsikter inte får komma fram. Det räcker med EU:s utrikesrepresentant Cathy Ashton, var Carl Bildts tydliga besked.
...
Såväl Sarkozy som Cameron var ute i skarpare ordalag. Även Finlands Alexander Stubb talade om sanktioner. Men Bildts besatthet av en framtida europeisk supermakt leder honom till ställningstaganden som kommer i konflikt med vad svenska folket anser. Händelserna i Nordafrika och Mellanöstern visar att EU inte är moget för en enda gemensam utrikespolitik.
Som av en  händelse så har Karl Sigfrid, från moderaterna, en debattartikel i samma tidning om hur EU monterar ner yttrandefriheten, med god hjälp av svenska politiker, på internet.

En av de politikerna är folkpartiets Cecilia Malmström, som Eva-Britt Svensson kritiserat för att ge Gaddaffi oerhört mycket pengar, som igen är ute i mycket obehagliga, antiliberala och antidemokratiska ärenden.

Precis som med utrikespolitiken så puttas yttrandefriheten vidare längre bort från Sverige, svenska åsikter och bort från det som tidigare varit landets signum: En ansvarsfull utrikespolitik och högt i taket vad det gäller yttrandefriheten, i famnen på EU.

Även om Sigfrid och Svensson står långt ifrån varandra politiskt sett, precis som även jag gör med Sigfrid, så instämmer jag med honom i den här frågan.

Det går att se oerhört tydligt hur viktigt yttrandefrihet på internet är i samband med revolterna i norra Afrika och att det är en tydlig strävan för de helt utan demokrati att få ta del av den världen också. Frågan är varför vi ska gå ett steg tillbaka, när de är på väg att gå framåt?

Även om början var vällovlig, med möjlighet att förhindra besök på barnporrsidor som jag stödjer, så är det märkligt när man fortsätter att stoppa utländska pokersidor och så vidare... Frågan är var det ska sluta sen? Med att förbjuda andra sidor där det går att spendera tid och pengar?

Att låta EU:s bestämmelser och utrikespolitik gå före de svenska är djupt olyckligt och allvarligt, både för oss och vår befolkning och för omvärlden. Det går helt sonika inte att lita på en så stor organisation som inte bara använder sig av de urmodiga och dåliga femårsplanerna, utan gör det än värre, och ökar dem till sjuårsplaner...

Det enda undantaget jag hittar just nu är möjligheten till Tobinskatt, som moderaterna är emot, men som får ett större och större stöd i övriga EU.

Jag noterar att det varit Kraftig skottlossning i Tripoli under natten och jag hoppas verkligen att den här situationen löser sig till demokrati och så snart som möjligt både för invånarnas och de än mer utsatta gästarbetarnas bästa.

Nästa gång ska det som exporteras dit från Sverige inte vara något vi skäms över eller bryter mot folkrätten.

Media ab ab ab ab ab ab ab dn dn dn svd svd gp gp gp gp gp dag dag hd hd hd hd hd kvp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Framtidskommissionen för Vänsterpartiet

Jag var ju på Årskonferensen för Vänsterpartiet Kronoberg igår och naturligtvis diskuterades framtiden för Vänsterpartiet.

Idag kan vi läsa om Ida Gabrielsson i Svenska Dagbladet, som är ordförande i Framtidskommissionen, som arbetar med Vänsterpartiets framtid.

Hon nämner många ett antal saker, inte minst som  nämns i Framtidskommissionens blogg och Flamman, att prioritera utåtriktade saker, något jag var inne på igår verkar vara nödvändigt. Syns man inte och på ställen där man märks, så finns man inte.

Jag ser fram mot Framtidskommissionens slutrapport, som ska komma i maj och vad det kommer att innehålla.

Jag personligen tror att hon har flera poänger i att man också måste bredda vad för utåtriktade verksamheter man sysslar med och de sakerna man gjorde förr kanske inte är de man ska lägga störst kraft på idag.

En av farhågorna jag personligen känner är att jag vet att många ideella organisationer, inte bara Vänsterpartiet eller politiska partier generellt, har svårt att hitta människor med tid och möjlighet att vara aktiva som det är nu, och jag är inte säker på att det blir lättare, beroende på hur arbetet förändras och på om det blir något som riskerar att ta ännu längre tid från ett politiskt arbete som för många kan stjäla rätt mycket tid.

Sen går det att diskutera om det verkligen är rätt att ett partis medlemmar ska göra de saker som samhället inte riktigt klarar av att genomföra?

Exempelvis så ställer jag mig, om jag nu förstår det rätt, tveksam till om Vänsterpartiet ska stå för läxhjälp. Det vore betydligt bättre att satsa på att skolorna har möjlighet att ge läxhjälp till barn som har svårt i ämnen där föräldrarna har bristande möjligheter att ge hjälp.

Rossana Dinamarca från Vänsterpartiet skrev i oktober förra året en debattartikel i Göteborgsposten, om att Införa läxhjälp i skolan, något jag tror vore betydligt bättre att göra. Det blir märkligt om Vänsterpartiet ska stjäla det som borde vara en anställning för någon istället.

Kan friskolor ha den typen av hjälp borde det naturligtvis kunna gå att få även hos kommunala. Även om jag, och de flesta vänsterpartister, är tveksamma eller till och med emot, friskolor, så finns det ingen anledning att inte lära sig av de saker de trots allt verkar vara bättre på.

Framtidskommissionen kommer till Växjö 20 mars, och jag ska göra vad jag kan för att ta mig dit och jag hoppas att många andra vänsterpartister gör det samma, eller till något av de övriga ställena Framtidskommissionen kommer att åka till.

Svensson gör ett bra inlägg i frågan och tycket inte att partiet ska bli ombud åt människor, utan istället, med kända exempel från arabvärlden, få människor att ta tag i sin egen verklighet via att de organiserar sig.

Media svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!