lördag 5 juni 2010

Ingen vidare framtid...

Jag skrev igår om hur illa det tycks gå i politiken för de rödgröna och hur S är, fullt förståeligt skakade av tendensen om att moderaterna är starkare än någonsin förut.

Jag vet inte om folk verkligen går på det som SvD:s ledarblogg skriver om, att rut-avdraget skapat många nya jobb. Om det är skattsänkningar som skapar nya jobb, borde man inte totalt avskaffa skatterna då?

Skönt är att se att Mona Sahlin ändå står på sig, och inte gör en "folkpartist", det vill säga att börja flirta med rasisterna.

Som svenskan konstaterar så är det en bit kvar och ingen är rökt ännu och att det verkar vara värre ju mer de Rödgröna för ut sin politik. Samtidigt så går det lätt att konstatera att alliansen i sin tur varit väldigt tysta med vad för politik de vill föra, som Dagens Nyheter lyfter fram i sin huvudledare Ingen enkel seger idag.

Fler år med alliansregeringen lär definitivt göra att vi faller nedåt på den superlista vi ligger i topp på idag och tvärtemot vad Hägglund säger så kommer aldrig jämlikheten öka med kristdemokraternas konservatism.

Och inte heller kommer köerna för exempelvis missbrukare bli något kortare...

Frågan är fortfarande, när ska väljarna inse att det krävs skattepengar, inte skattesänkningar, för att få ut det de flesta tycks kräva av samhället? Bra skolor och bra sjukvård.

Som någon sa, även om jag glömt vem det var: Man ska komma fram till vad medborgarna vill ha av samhället och sen lägga skattesatsen ut efter det.

Jag får försöka vara glad över att allianspartierna i Älmhult inte verkar kunna hålla sams, så att det inte blir något samarbete innan valet där.

Med tanke på de olika ståndpunkterna inför hur skolans organisation ska lösas, som jag nämnt tidigare, så borde det vara omöjligt. Frågan är bara hur de ska göra efter valet? Inte lär de vara mer sams då...

Mer media dn dn skd hd hd nsk exp ab sds dag dag exp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vad kommer att hända skeppet Rachel Corrie?

För några dagar sen skrev jag Ska mördare utreda sig själva? och den frågeställningen känns än mer relevant när obduktionsrapporterna från de dödade vid Ship to Gaza attacken nu offentliggörs.

Det visar sig att nio av de döda har skjutits med 30 skott i huvud och rygg, vilket säger hur mycket avrättning det hela påminde om.

Just nu när jag skriver det är så är det oklara uppgifter om vad som händer Rachel Corrie, det irländska fartyget som är på väg mot Gaza med fler förnödenheter, även om det kommer rapporter om att hon har förföljts.

Jag noterar att Willy Silberstein skriver i SvD om Antisemitismen slår ut i full blom och till viss del håller jag med honom. Det är lätt att tala innan man tänker när man är upprörd.

Däremot missar han helt poängen med att Israel är sin egen värsta fiende, eller för att hårdra det, judarnas värsta fienden just nu. Så mycket goodwill de tappar genom att staten Israel agerar som de gör är det svårt att tro att någon annan klarat av att få dem att tappa.

Barnen i Gaza är inga terrorister, men med Israels isolationspolitik så riskerar de att växa upp för att bli det.

Som läkaren Viktoria Strand, som var med, säger så behöver man inte importera terrorister till Gaza,  utan allt handlar om att hitta någon eller några att skuldbelägga med en terroriststämpel och att det knappast fanns några 50 legosoldater på skeppet.

Det enda svaret vi som är kvar hemma kan göra är att bojkotta landet Israel!

Uppdaterat Än så länge verkar Rachel Corrie fortsätta mot GazaSpekulationerna om vad som händer med skeppet fortsätter både här och i Gaza.

Jag har svårt att tro att den israeliska armén ännu en gång vågar döda människor som är obeväpnade.

Men vem vet? Med tanke på hur de valde att behandla kvinnan som gav namn åt båten Rachel Corrie (officiell hemsida) så är det omöjligt att veta.

Henne körde de över med en bulldozer, trots att hon stod väldigt synlig på ett sätt där till och med kinesiska armén på himelska fridens torg valde att svänga undan, istället för att köra över den protesterande.

Länkarna nedan innehåller hemska bilder av döda och blodiga människor, bland annat Rachel Corrie, efter hon har dödats:


Mer media ab ab ab ab gp gp gp skd svd svd svd dn dn sds dag exp hd hd hd sds dag dag dag exp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 4 juni 2010

Inte nog med att det är eländigt varmt...
Inte nog med att det är eländigt varmt och så ska förbli några dagar till...

Det var inte så många dagar sen jag skrev 
Sköna valvindar i Sverige, men det förbyttes snart till Snålblåst över landet, där jag betvivlade de snabba svängningarna.
Men med tanke på det historiska faktumet att M är större än S så får jag helt sonika äta upp de tvivlen och om jag döpte det tidigare inlägget till Snålblåst över landet, så vet jag inte vad jag ska döpa det här till...


Jag tycker det känns oerhört skrämmande att behöva dras med de borgerliga i hela fyra år till och förvånas över vad jag upplever vara en större egoism än någonsin förut i Sverige.


Någon annan slutsats är svår att dra om nu plötsligt, tvärtemot hur det varit tidigare, skattefrågan anses vara en tydlig orsak till att S tappar och alliansen ökar.


Problemet är pedagogiskt, och de rödgröna har inte lyckats få befolkningen att inse att de inkomster de flesta vill behålla så mycket som möjligt av på grund av sänkta skatter alltid har ett pris att betala, och att det är ett lotteri att veta vem av oss som behöver utnyttja de socialförsäkringar som fortfarande finns kvar.


De flesta tycks tro på inte bara evig ungdom, utan även evig hälsa, evig anställning och ingen pensionering...


I går konstaterade jag att i min hemkommun Älmhult så väljer centerpartiet låga skatter framför att ge dementa en vård som är av den typen de dementa mår bäst av, och det är ytterligare en konsekvens av att fokusera på sänkta skatter framför välfärd för de som behöver det bäst.


Vem vet vem som är nästa dementa person som behöver bra vård? Du, jag eller våra föräldrar?


De frågorna är för viktiga, och bortglömda och det är en klen tröst över att moderaterna påstår att LAS fungerar bra. Frågan är snarast hur pass bra LAS är för de vanliga anställda om moderaterna har den åsikten?


Själv försöker jag trösta mig med att kd och centern löper viss risk att åka ur och att sd plötsligt är med viss marginal under fyra procentsspärren.


Det går så där ärligt talat när V inte har över 5%...


Jag noterar dock att det är europartierna som går uppåt, samtidigt som euron rasar i värde. Jag är glad att de partierna inte fått införa euron som de vill.


Mer media svd svd svd skd skd dn dn dn sds dag dag nsk nsk nsk skd hd
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 3 juni 2010

Vad vilja centerpartiet?

Jag noterar att Peter Andersson ställt sig frågan Hvad vilja centerpartiet för några månader sen, syftandes på partiet på riksnivå.

Men det går definitivt att ställa samma fråga när det gäller centerpartiet i Älmhult, dels efter inlägget jag skrev för någon dag sen, Skolan riskerar att utarmas, som en konsekvens av alliansens politik.

Men det blir ännu mer en fråga att undra över när man läser om hur man medvetet, utan att riktigt kunna förklara varför, väljer att vårda dementa och icke dementa äldre ihop, tvärtemot hur man bör göra, vilket gör att de dementa inte får den vård de borde få.

Ordföranden i socialnämnden lyckas inte förklara varför man har det så och det beror inte på ekonomin, påstår han... och han vill inte praktisera där heller för att lära sig något nytt heller.

Fler vänder sig till kyrkan för hjälp skrev jag om för ett tag sen. Någonstans tycks centern i Älmhult tycka att det är bra eftersom även diakonerna här behöver hjälpa till där allianspolitikerna inte vill ge den hjälp som behövs.

Vad centern vill? Just nu känns det som att de vill försämra för allt och alla. Är det priset för att behålla alla små skolor på landsbygden?
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ska mördare utreda sig själva?

Att Israel är Israels värsta fiende konstaterade jag redan tidigare.

Men nu konstaterar jag att de får bra hjälp av USA också, tyvärr.

Flera skribenter efterlyser en opartisk och internationell utredning om vad som hände. Men USA:s svar är att Israel bör genomföra den själva.

Även om vi lyckas bortse från att Israel och undersökningar av övergrepp gjorda av militären sällan verkar lyckas bra, så existerar det inte i ett rättssamhälle att någon som misstänks för att ha begått ett brott får utreda sig själv.

Undantaget är möjligen polisen, vilket naturligtvis är illa nog...

Berättelserna från båtarna är inte roliga att läsa och det tycks av de ögonvittnen som var där som om det handlar om faktiska avrättningar med skott i pannan och skott mot de ombordvarande redan innan soldaterna alls tagit sig ombord.

Rent märkligt blir det dessutom när man behandlar de på båten så olika utifrån vilka de är och att den kände Henning Mankell blir så väl behandlad, när Dror Feilers blir misshandlad.

Var är alla idag som skriker på Lars Vilks frihet att få göra vad han vill? Står ni inte upp längre för yttrandefriheten? Som jag minns det så är det samma grupper som kritiserade Dror Feilers vandaliserade konstverk som idag dunkar ryggen på Vilks...

Man får helt sonika försöka vara glad åt att Bildt är kritisk, precis som statsministern, och inte bara vill lyssna på passagerarnas berättelser, utan dessutom verkar tro på dem, när de berättar om hur de blev bordade på internationellt vatten, långt ifrån de regler som gäller för sjöfart.

Till skillnad från många andra moderater, som Rickard Wendel som försvarar övervåldet, den påstådda liberalen Dick Erixon och de bakom den moderata bloggen Moderatprat som totalt stoppat huvuden i sanden.

Till sist så kan jag rekommendera reklambilden i Lasses blogg, som var i DN igår. Vem vill åka till Israel idag?

Det enda som gäller, fortsatt i ännu högre grad, är att Bojkotta Israel!

Mer media ab ab ab svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dag dag dag dag dag dag dag dag gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp skd skd skd skd skd skd skd skd skd hd hd exp smp smp sds sds 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


onsdag 2 juni 2010

Skolan riskerar att utarmas

Det är mycket märkligt, precis som Monica Haider säger i artikeln i Smålandsposten, att från centerns håll påstå att man ger mer pengar när de inte får mer pengar än de har idag.  I en tidigare artikel så påpekas det att det inte går att dra ner på grundskolan mer, vilket det i praktiken blir genom att inte ge dem mer pengar än idag. 

I övrigt är det självfallet att man räknar med de pengarna man kommer att få vid en rödgrön valseger. Det visar dessutom att det finns all anledning att rösta rött både i kommun och riksdag. För vem vill inte ha en fungerande skola och barnomsorg i Älmhult?

Alliansen i Älmhult tycks inte vilja lyssna på skolan och barnomsorgens påpekande om brister.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 1 juni 2010

Israel är Israels värsta fiendeSom jag skrev igår så har det inte varit lätt att vara tyst om händelseutvecklingen i Israel, och det var inte lätt idag på morgonen heller att vara det, men tiden har absolut inte räckt till.

Nu däremot så finns det lite mer tid och för en gångs skull är det skönt att se att i princip hela omvärlden unisont reagerar på det övervåld som Israel väljer att ta i med mot konvojer med förnödenheter till de i praktiken fängslade människorna på Gaza-remsan.

Att de attackerade båtarna dessutom innehåller ett antal kända människor, som Henning Mankell, gör att nyhetsvärdet ökar ännu mer, och även om det knappast är värt de som blev dödade, så är min och många andras förhoppning att omvärlden ska inse hur staten Israel hanterar sina kritiker.

För ärligt talat, om fredliga västerlänningar kommer med bistånd behandlas så här, hur tror ni då att de boende bemöts där media inte alls följer, ofta för att de inte ens får om de så vågar?

Som demokrati är de ett skämt, eftersom demokrati kräver att man är en fungerande rättsstat. Men hur mycket rättsstat är man om man släpar aktivister från internationellt vatten till Israel och åtalar dem för att tagit sig in illegalt i landet?

Jag instämmer till fullo i att de skyldiga, både på hög och låg nivå, borde skickas till Haag omgående!

Det är nog nu! Häv blockaden och befria Gaza!

Sen kan det vara hur skönt det vill med de svenskar som kommer hem. Det finns de som blev kvar och de i Gaza som inte alls kan eller får ta sig därifrån och inte har möjligheten att åka till en fri demokrati.

Som andra har sagt förut, och lär behöva säga igen: Israel är Israels största fiende och agerar kontraproduktivt, för med en annan politik hade läget kunnat vara betydligt bättre både i Israel, Palestina och sett till omvärldens relationer och känslor för landet. Ett land som anklagar Mankell för att ha vapen med sig, när allt han är var en rakhyvel går inte att ta på fullt allvar.

Märkligt är hur många som kallar sig för kristna, som Ulf Ekman och Annelie Enochson som försvarar Israel ensidigt, trots att landet ofta agerar för att skrämma bort de kristna som lever i de här områdena det handlar om. Förut fanns det en stor minoritet kristna som har valt att fly, men om dem bryr sig dessa föga...

Se även hompoliticus blogg som visar hur skeppet blir beskjutet redan innan bordningen, tvärtemot vad som påstås hos inte bara israelerna, utan även flera högerpolitiker och inte minst muf-ordföranden som var bland de första att ta ställning för den blodiga attacken. Skönt att hans partikamrater i regeringen tycks ha lite mer sans och vett...

Uppdaterat Ja till och med Israelisk press tycks ha bättre sinne för proportioner, som nu höjer rösten mot attacken, nästintill unisont.

Precis innan jag ska skicka den här uppdateringen så konstaterar jag att man skjuter människor som sover och att Dror Feiler och Mattias Gardell hålls isolerade, efter att ha blivit misshandlade. Skamlgi är bara förnamnet!Mer media svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag nsk nsk nsk nsk gp gp gp gp gp exp exp exp exp skd skd skd skd skd skd ab hd hd hd hd hd hd smp smp smp ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Konsult avråder från spårbilar

Jag har skrivit ett par gånger om spårbilar i Älmhult, som har varit på förslag för att ta sig mellan centralorten och det i framtiden utlokaliserade IKEA-varuhuset.

Inläggen kallade jag för Tveksamheter över spårbilar och Politiken i Älmhult, där jag, främst i det sista inlägget, konstaterade att det är märkligt att man väljer att ens gå vidare med att undersöka möjligheten för spårbilar i Älmhult, efter man konstaterat att det är ett för nytt och osäkert koncept för att man ska våga satsa på det i Lund/Malmöområdet och att många har stora tveksamheter över det även i Stockholm.

Det påminde mig om centerprojektet reningsverket, som sist jag läste om det ansågs i bästa fall ha kommit upp i ca 30% av den påstådda kapaciteten. Det innehöll också ny och oprövad teknik som är dyrt för skattebetalarna.

Undersökningen av spårbilarna har kostat 60 000 kronor, vilket är en relativt liten summa, men ändå ett slöseri av skattepengar som utan att tveka kunnat användas på betydligt bättre sätt.

Jag hoppas verkligen att det stannar vid den undersökningen och de pengarna, men med vissa av de styrande i den här kommunen, som jag hoppas byts ut vid nästa val, så vet man aldrig... Att dra in pengar för kärnverksamheten tycks ibland väldigt lätt. Men att sen satsa på oprövade vansinnesprojekt ingen annan vågar sig på, det går bra...

Nu är jag visserligen för att Älmhult utvecklas, men den här typen av satsningar kan aldrig vara meningen att älmhultsbornas skattepengar ska vara investerare i. Inte innan den dagen det är ett välbeprövat och tekniskt säkert koncept som inte igen hotar att ta orimligt stora summor skattepengar.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 31 maj 2010

En intressant dag

Naturligtvis är det inte helt lätt att inte skriva om vad som händer med Ship to Gaza och hur Israel med våld slår ner en konvoj med förnödenheter på, som det verkar, internationellt vatten, tvärtemot alla regler som finns. 

Men jag tänkte egentligen ta den lilla korta tiden jag hinner med att skriva blogginlägg idag (på morgonen låg internet nere) om en diskussion och möte jag var med på i Växjö som några av oss vänsterpartister i landstingsgruppen hade med några socialdemokrater (Mp kom inte som utlovat av okänd anledning) och några representanter för Rsmh (som står för Riksförbundet för social och mental hälsa) som kändes väldigt givande och som jag hoppas kan leda någon vart.

Än mer hoppas jag egentligen att även allianspartierna tar sig tid att lyssna till dem och andra liknande patientgrupper av utsatta människor.

Det kändes inte förvånande, men direkt beklämmande, att höra hur psykiatrin på många sätt enbart har möjligheten att engagera sig i de absolut mest sjuka fallen, som de med exempelvis schizofreni och hur man blandar de som "bara" är psykiskt sjuka med de som har problem på grund av missbruk på grund av överbeläggning.

Inte oväntat så visar det sig att patientföreningen får vara de som håller kontakten med de som är så sjuka i många fall att de egentligen borde få vård inom kort.

Egentligen är jag inte förvånad när, som någon sa, att det blir problem när den slutna vården minskades och den öppna vården, som var tanken, inte ökade i lika hög utsträckning, vilket gör att det inte är så konstigt att det finns fler hemlösa idag med samsjuklighet som riskerar att falla mellan stolarna.

Att de faller mellan stolarna kan exempelvis bero på att exempelvis en psykisk sjuk är landstingets sak att hantera och en missbrukare är kommunens. En samordnare efterlystes för att överbrygga den här typen av problem.

Malmö hade under tiden jag bodde där ett psykiatriteam (vars namn jag totalt glömt idag) som åkte runt med bilar till de som hörde av sig, för att göra en första bedömning av hur stort behov av akut sjukvård för en patient var.

Det är möjligen lite svårt att få det att passa till relativt stora och jämförelsevis glesbefolkade Kronoberg, men det kanske vore möjligt att stationera ut dem mer än i Växjö i så fall för att täcka hela länet?

Någon efterlyste också arbetsplatser som kan ta emot de som är friska men inte friska nog att direkt ta ett vanligt jobb, i den mån möjligheten att få det alls finns.

Ett problem är onekligen att antalet offentliga arbetsgivare blir färre i  och med att fler verksamheter säljs ut. Undrar om möjligheten finns att skriva in i en upphandling att de som åtar sig ett visst uppdrag också åtar sig att ta emot människor med behov av praktikplats? Att få bort stora delar av de som sålts ut känns ibland nästan hoppplöst...

Möjlighet till vårdtestamente diskuterades också. Jag minns vagt att kd har diskuterat det, men bara angående vård i livets slutskede.

Här lyfte de fram svårigheten med att vårda människor som inte vill, som många gånger inte kan vårdas mot sin vilja, eftersom de saknar sjukdomsinsikt när de väl är sjuka. Men hade vårdtestamente existerat, som skrivits under friska perioder, kunnat gälla även när sjukdomsinsikten fallera vid sjukdomstillstånd så hade varit en förbättring.

Fanns ett antal andra saker jag tänkte på också som föll bort nu så jag får göra ett dåligt avslut och fundera på morgondagen då jag och sambon ska vara med på radion, hemska tanke...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 30 maj 2010

Lagar och läggning

En viss lättnad att få läsa att homosexuella kan bli benådade även i homofientliga samhällen där de riskerade att råka mycket illa ut.

Vad som däremot är notabelt, minst sagt, är att de så kallade frihetskämparna, som jag skrev om igår, från sd inte alls skriker högt i avsky mot den här behandlingen...

Undrar varför? För att den största delen av befolkningen i Malawi är protestanter och inte muslimer?

Men jag ska inte gnälla på dem... det finns ju värre saker, som liberaler som försöker få det att låta som ett problem som handlar om katoliker och islamister istället, för att de antagligen inte hjälpt dem alls.

I forna öststater så existerar samma typ av fördomar fortfarande. Undrar vilken religion vi ska försöka skylla på där istället enligt de som hela tiden bara försöker hitta en enda liten sak som passar in i deras föreställningsvärld av orsaker?

Det är lätt att trilla i fällan, om man inte tycker det duger med en viss religion för att hitta en syndabock, att istället fundera på om det handlar om U-länder med mindre vetande befolkning, för att lyfta en annan fördom.

Fast läser man om hur småbarn som lekt doktor hamnar i domstol i England så vet jag inte hur långt vi har hunnit här heller... Naturligtvis ska man inte låta barn göra vad som helst, men att släpa 10-åringar till domstol känns som vad mina egna fördomar säger om länder med låg rättssäkerhet och låg utveckling på många plan...

Snart lär det komma hit också, med tanke på hur ihåligt Beatrice Ask argumenterar:

Skatteverket lät 2005 göra en enkätundersökning där 1000 personer ombads att rangordna vad de ansåg mest integritetskränkande. Trea på den listan hamnade att uppgifter om taxerad inkomst och förmögenhet är offentliga. 

Det märkliga är inte att hon vill förbjuda eller förhindrar möjligheten att kontrollera folks inkomst för vem som helst.

Nä hon vill bara förbjuda möjligheten att göra det över internet. Vill du ringa ditt lokala skattekontor eller köpa en taxeringskalender så går det precis lika bra som förut och allt man gör är att skjuta ner en enda budbärare, och det i ett samhälle där privatpersoner gör mer och mer köp och försäljningar via exempelvis Blocket och Tradera och mycket väl kan ha all anledning att själva kontrollera om någon har betalningsanmärkningar.

Det är märkligt värre att man här inte alls är intresserad av att låta privata intressen styra, när man gör det i alla andra fall...

Dessutom slår man undan möjligheten för inkomster för de företag som levererar offentliga uppgifter via internet, med argument från en fem år gammal undersökning...

Vad tror ni svaret på en undersökning varit om du fått frågan om man vill ha möjlighet att kontrollera en ny köpare eller säljares vandel och ekonomiska möjligheter i samband med ett större köp, som exempelvis en bil?

Som jag skrev för några dagar sen så borde hon ha avgått för längesen och som Aschberg antydde så tycks det som om hon är rädd för något helt annat.

Mer media dag svd sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!