lördag 20 mars 2010

Fixstjärnor i politiken - olyckligt

Jag skrev igår om hur vissa politikers agerande borde vara politiskt självmord, men det tycks någonstans som att man överlever länge på förtroendet för partiledarna, vilket gör att partier med "fel" partiledare hela tiden riskerar tappa röster.

Egentligen tycker jag att den typen av resonemang är ett stort underbetyg till alla inblandade, i form av politiker, media, partier och väljare.

Man behöver inte vara särskilt politiskt intresserad eller insatt för att inse att politiken i Sverige inte är något enmansarbete, utan att det, till skillnad från många andra länder, verkligen är partipolitik och att inte ens partiledarna ensamt kan varken berömmas eller lastas för partiets politik. Även hur partipiskan snärtat till enskilda politiker med annan åsikt än den förhärskande inom ett specifikt parti visar på att aldrig så profilerade politiker får en chans att faktiskt driva igenom förslag som få andra i partiet delar.

En av anledningarna till att väljarna blir lurade att tro att fixstjärnorna, oftast partiledarna, i ett parti är så viktiga är personvalet, som borde avskaffas. En annan är både medias och partierna oförmåga att lyfta fram andra personer än partiledarna, eller möjligen ministrarna i en sittande regering, och i viss mån tidigare ministrar.

Problemet är att partiledarnas för- eller nackdelar skymmer förslagen som partierna i stort lägger fram, som egentligen borde vara det som diskuteras och påverkar vilka åsikter som får väljarna att välja ett visst parti.

Sen vet jag inte om jag tror det är så illa som Sydsvenskans ledande politiska skribent tycker, att kvinnorna röstar vänster för att alliansen ofta representeras av fyra medelålders kostymklädda män... Det undrar jag om det inte säger mer om skribentens fördomar om sitt eget kön?

Ett bra förslag idag, som förhoppningsvis får uppmärksamhet eftersom det hamnar på debattsidan hos ett av landets större sidor, är det rödgröna förslaget om sänka skatten för studentkorridorsboende så att hela korridoren räknas som en hel bostad, vilket sänker hyra med upp till 1000 kronor per månad. En sak som jag inte ens visste var möjlig eftersom jag inte visste om hur beskattningen av studentbostäder fungerade, men som definitivt påverkar det faktum att få studenter klarar av en oförutsedd utgift på några tusenlappar.

Uppdaterat Ungefär som väntat, men första gången karln tar bladet från munnen, när Reinfeldt säger att partipiskan är viktig. Bra, men varför vill han då ha personvalet kvar?

Mer media dn dn dn svd svd svd sds sds hd kb dag dag ab skd skd exp exp exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 19 mars 2010

Det borde vara politiskt självmord, men...

För det första så vill jag direkt klargöra en sak: Jag är för prostitutionslagen, som gör det olagligt för människor att köpa sex, men inte att sälja den.
Det är inte det samma som att jag tycker det låter som ett lämpligt straff att hänga ut sexköpare, oavsett om man gör det så att "bara" familjen får reda på det eller så att allmänheten får reda på det.

Beatrice Asks förslag är horribelt av många anledningar.

Det finns hur man än vänder och vrider på det flera brott som är betydligt värre och som i första hand borde komma på tal för att använda skampålsstraffet mot. Som exempelvis alkoholförsäljning till barn, som tidningen naturligtvis inte nämner något om vem den skyldige är i min lilla by.

Dessutom är det en justitieminister som vill hänga ut människor som inte har blivit dömda för något, utan får ett strafföreläggande. Tala om rättsosäkert förslag då det här som inom all annan kriminalitet definitivt kan finnas människor som blir oskyldigt misstänkta. Hur kul är det då att ha blivit uthängda?

Man vet sen länge att straffen i sig endast marginellt påverkar kriminaliteten. Men däremot påverkar risken att åka fast brottsbenägenheten markant. Och det lär i detta fallet inte alls påverka de män som är utan familj.

Jag är inte förvånad alls eftersom Ask knappast rosat marknaden vad det gäller lag och rätt. Tyvärr hittar jag inte uttalandet nu, men hon uttalade sig någon gång förra året om att det är olagligt att ha sex innan man är 15 år. Det stämmer inte, vilket en justitieminister om någon borde veta. Det som är olagligt är att ha sex med någon som är under 15 år, om man är äldre (och då mer än någon månad äldre). Den underårige själv gör inget olagligt.

Det är, som Bodström säger, nära Sd:s retorik, men varför bli förvånad när de ibland tycks ligga närmre Sd än vad folk inser?

Det finns fler moderata politiker som gör bort sig i media idag. Men av någon anledning så tycks de alla överleva de politiska självmord de genomför.

Någonstans har jag alltid trott att det är de förvirrad centerutspelen och kristdemokratiskt omänskliga politiken, som jag skrev om igår under rubriken Svårt att begripa, som sänker högern i opinionsmätningarna.

Men just nu så verkar moderaterna helt på egen hand förstöra för sig själva... Grattis! Det gör att dagens fina opinionssiffror, där både Mp och V får högre väljarstöd, där de Rödgröna har mer än hälften av anhängarna.

Man behöver inte ens lyfta fram de djupa orättvisorna,  som många verkar ha svårt att ta till sig, diskutera Rut-avdragstudenterna urusla ekonomi, eller kritisera Bildt som argument. Man kan sätta sig ner och titta på hur alliansen faller ihop i bitar av förvirring.

Mer media svd svd ab ab ab ab ab dn hd dag exp exp gp gp dn smp skd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Underbar recension av Dagen-recensent!

Jag har funderat på under de senaste dagarna på att skriva ett lätt gnälligt inlägg om tidningen Dagen, som normalt sett alltid skriver om när någon med minsta lilla kristen anknytning gör något, som inte skrivit om ett dugg om den pingstvän som var med i Fuskbyggarna, och som dessutom påstods tala om etik och moral i den kristna närradion.

Men efter den underbara totalsågande recensionen av ett par Livets Ordares äktenskapsbok så är deras heder så ordentligt upprättade att jag glömmer den tidigare fadäsen :)Det här är en problematisk bok på många sätt, och därmed också viktig att skriva om. Utgångspunkten, att kärnfamiljen "attackeras" i dag, kanske många delar. Men hur dessa attacker ser ut kan man ha delade meningar om. Man kan, som här, se "feminister", "socialister" och "samhället" som de som attackerar och förstör, som skapar skilsmässor och får barn att må dåligt.
Man kan också i en alternativ version se att stress och statushets förstör och tar tid främst från barnen, och att de flesta skilsmässor sker i farvattnen runt ont om tid - ont om pengar.
...
Att jag skriver Robert Ekh - och inte Åsa Ekh - beror på att vi i baksidestexten får veta att han har skrivit det mesta av boken, trots att de båda står som författare. De två sista kapitlen har skrivits av Åsa, vilket, enligt förlaget "tillför boken ett befriande kvinnoperspektiv". Redan dessa rader säger mycket om den ideologiska agendan. Åsas kapitel handlar dels om vad det innebär att som kvinna underordna sig, men också om vikten av att träna och äta rätt och vara vacker för sin make (ingenting står om att maken ska göra sig vacker för sin hustru).Den agenda som Ekh själv har, säger att allt var bättre förr, att mannen ska vara "huvudet" i äktenskapet, att kvinnan ska underordna sig och att detta är inte bara naturens ordning utan även Guds.

Men redan här finns ett grundproblem. De texter han citerar av Paulus för att stödja sina teser kan naturligtvis motsägas av andra bibeltexter, som han inte tar upp. 
Och till sist kanske det viktigaste av allt:Den här typen av skrytsamhet tror jag har en anti-evangeliserande effekt. Alla de av mina vänner som kallar sig sökare och som djupt och ärligt söker en Gud som är till för en sårad värld, får vatten på sina kvarnar när de säger att kristna är präktiga och skrytsamma över sina lyckade liv.
Jag hoppas att de inte får tag på den här boken.
 Själv minns jag inte när jag sist blev så här mörkrädd som jag blev när jag läste om den här boken.

En sak som författarna borde tagit upp i den här boken är den realitet som många barn lever i, att de inte får kontakt med sina mor- eller farföräldrar efter en skilsmässa, i synnerhet inte där den ena föräldern försvinner bokstavligt talat.

Förhoppningsvis är det något som man kan komma tillrätta med nu när en dom i Malmö ger farföräldrar rätt till umgänge med barn, efter att pappan dött. Det är självfallet viktigt med barn att få relationer till sina föräldrars föräldrar också, i synnerhet när den ena föräldern är bort.

Uppdaterat Efter ett tips i kommentarerna så rekommenderar jag John Nilssons blogginlägg och Per-Axel Sverkers text om man och kvinna som Guds avbild.

Mer media dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Partipiskan då?

Jag läser om hur ett par folkpartister vill ha väljarkontrakt där politikerna som är emot datalagringsdirektivet skriver kontrakt där de lovar att rösta efter sina åsikter.

Även om någon nu gör det, så vem tror de på allvar vågar stå emot partipiskan? Det var oerhört få som vågade det när det väl gällde något sist, men just Lindberg, som är en av skribenterna till artikeln, vågade det.

Men i övrigt var det väldigt tyst bland de andra som tidigare varit oerhört högljudda. Så kommer det att bli igen och det är bättre att rösta på de partier, Vänsterpartiet och Mp, som är genuint emot den här typen av diktaturliknande lagar, där den eventuella partipiskan snarast viner åt andra hållet...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


torsdag 18 mars 2010

Dum på riktigt?

Jag var övertygad om den här videon där en lastbil kör med en personbil framför sig var fejk på alla sätt och vis.

Men nu påstås det med säkerhet att den var på riktigt och det enda jag undrar är varför lastbilschauffören inte gör det mest naturliga, försöker bromsa eller sakta ner? Det ser ju som om han närmast ökar farten eller i vart fall inte ens släpper på gasen. Själv bromsar jag för minsta ekorre, vilket man i vissa fall inte borde göra, men det sker ju automatiskt när något dyker upp, även om det är glashalt...

Mer media exp ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Intressant debattinlägg från Schlingman

Per Schlingman skriver en rätt intressant inlägg i Expressen om hur Företagen sviker landets arbetslösa, vilket han absolut har rätt i vad det gäller miljö-, jämställdhets- och integrationsfrågor, och det hela låter ärligt talat som något en mer vänsterinriktad person skulle välja att skriva.

Han fråga sig om vad som gått fel i alliansens politik när den här frågan fortfarande är ett problem. Det går självfallet att lagstifta om den här typen av frågor om det inte sker förbättringar av den typen som man vill ha.

Frågan är oavsett vad om inte den här typen av frågor kommer att lösa sig på lite längre sikt, i vart fall med vad det gäller kvinnorna, eftersom det är kvinnor i högre utsträckning som får bättre betyg och läser vidare på högre nivå i högre utsträckning? Jag hoppas i vart fall att det blir så, för att högerpolitikerna skulle komma på något mer kreativt än att tigga om förändring tror jag tyvärr inte på.

Man får vara glad att det tycks funka med sommarjobben i alla fall...

Uppdaterat Någon som inte lyssnat på Schlingman är Burger King-chefen som väljer att försöka fuska mot de regler och avtal som finns. Fortfarande finns det de som tror att facket inte behövs och att ingen företagare vill utnyttja sina anställda..

Mer media svd svd svd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Att glömma vad som är viktigt

Jag läser om hur en kristdemokrat argumentera för att datorspel gör människor våldsamma, och jag ska låta det vara osagt om det alls stämmer. Det torde dock vara ett relativt sett litet problem.

Men det är däremot under många år klarlagt att alkohol skapar våld, lidande och död ur många aspekter och för många andra utöver den som dricker. Trots det så lättar kd-ministern Larsson restriktionerna kring alkohol på ett negativt sätt.

Nu behöver man kanske inte överdriva skyddet av barn hur långt som helst vad det gäller alkohol i barnkulturen, för hur svårt är det att dra positiva slutsatser, även för barn, av att nazister dricker alkohol och att Emil blev helnykterist efter att ha festat på jästa bär?

Mer media sds sds smp svd dag nsk skd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Fast skämmas borde han

Jag noterar att en av de borgerliga ministrarna är kristna och att han han inte skäms över det. Bra, för det ska man naturligtvis inte skämmas över.

Däremot borde han skämmas över att han är borgerlig som kristen, vilket knappast gör de grupper han borde värna om gladare på något sätt, något som några kristna socialdemokrater förklarar på ett bra sätt.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Svårt att begripa

Totalförlamad kvinna vädjar om hjälp att få dö, vilket är förbjudet i Sverige.

Däremot är det tillåtet att sluta ge människor livsuppehållande vård, så att man indirekt dör snabbt, men inte nödvändigtvis utan lidande.

Jag har svårt att se att det ena ska vara förbjudet, när det andra inte är det och båda ger exakt samma resultat. Det får mer än gärna vara många läkare som ska godkänna en sån handling och vara tydligt klarlagt att det är medicinsk riktigt att låta någon dö. Men det hoppas jag att det är redan idag med att sluta den livsupphållande medicineringen...

Uppdaterat Flera intressanta artiklar sen jag skrev detta i morse, i synnerhet Att vägra någon att dö är tvångsvård som skriver mycket tänkvärda saker.

Uppdaterat 2 Jag är inte det minsta förvånad, men självfallet blir det aldrig någon förändring i den här frågan när socialministern är helt emot aktiv dödshjälp och ytterligare ett par bra artiklar i Patienter har rätt till sin egen död och Tydlighet tack, som lyfter fram vad jag säger ovan, att det knappast är glasklart eller logiskt med att tillåta en sak, men inte en annan, trots att resultatet är det samma, att personen dör.

Uppdaterat 3 Ett faktist bra och genomtänkt inlägg av någon som inte är positiv till dödshjälp ges av en läkare på SvD:s opinionssidor: Läkare ska vårda, inte döda, som bland annat innehåller följande:

I dödshjälpens pionjärland Holland får inte bara dödssjuka utan också psykiskt sjuka och dementa hjälp att dö. Detta borde stämma till eftertanke. Istället för dödshjälp bör vi satsa på god, palliativ vård, skriver Johan frostegård, professor i medicin.


och

I själva verket handlar det om rätten att säga nej till vård, och här finns inga tveksamheter: tvångsvård kan förekomma men på strikta indikationer och kan aktualiseras vid svår psykisk sjukdom, bland annat. Men i normalfallet har en patient rätt att avstå från en behandling, även om detta snabbt eller långsamt leder till döden. Patienten har också rätt att få god palliativ vård, vilket också innefattar sedering, vid till exempel kvävningskänsla. Detta har ingenting med aktiv dödshjälp att göra.
Det jag tycker man kan vända mot hans resonemang är att man naturligtvis inte ska kopiera Nederländernas exempel rakt av. Självfallet ska man inte tillåta några andra än dödssjuka, med en begränsad och plågsam tid kvar av sitt liv, att få aktiv hjälp att avsluta sina liv. I synnerhet inte psykisk sjuka, som har svårt att tänka klart kring sitt liv och ofta saknar sjukdomsinsikt. Samma sak gäller med andra ord även dementa, som i de värsta fallen inte har någon insikt alls.


I sak kan jag förstå att poängen med ett liv för en dement är tveksam. Men det måste vara oerhört viktigt att den som vill dö själv ska kunna fatta beslutet och det blir svårt för en dement att göra det.


Jag ser däremot det ovan inte som en motsats på något sätt till att ge en mycket god pallitativ vård. Om samhället förmår ge det så tror jag många av fallen där dödshjälp efterfrågas kommer att försvinna av sig självt.


Uppdaterat 4 Jag är inte förvånad över att majoriteten av svenskar vill ha dödshjälp och det är onekligen en fråga att driva inför valet för lämpligt parti...


Mer media svd svd svd ab ab ab ab ab exp exp exp hd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Våld är sällan rätt

Våld är sällan rätt av självklara skäl.

I detta fallet det skapar det dessutom bara martyrpoäng till Sd i fallet med SDU-politikern som blev attackerad efter skolbesök. Sen kan jag möjligen tycka att det låter lite märkligt att i förhören inte alls nämna kopplingen till skolbesöket, men komma ihåg det när tidningen ringer... Normalt sett brukar det vara viktigast, om man vill ha ett brott utrett och den skyldige hittad och straffad, att tala om allt för polisen, i synnerhet så relevanta saker.

Uppdaterad: Sd som parti kommer med några förslag att driva i valrörelsen. Inte oväntat så är de ofinansierade och svåra att ta på allvar och inte oväntat så fortsätter sd visa hur ointresserade de är av kvinnor i politiken.

Mer media svd sds dag dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 17 mars 2010

Är någon förvånad?

På vilket sätt kan man anses vara motiverad att ta emot en hög bonus till en redan hög lön när företaget man leder har gjort en stor förlust?

Samtidigt får de anställda, som Volvo inte klarat sig utan, ingen eller i minst dåliga fall, en liten löneökning.

Generellt så gäller att direktörernas löneökningar är på 215% och de anställdas är på 0.7% inom industrin. Frågan är om man inte agerar oerhört kontraproduktivt mot sitt företag både på kort och lång sikt, för hur lätt blir det att argumentera då för att hålla nere lönerna?

Vinsten sägs vara 25 miljarder och aktieutdelningarna 15 miljarder, så det verkar ju finnas pengar att dela ut, utom till dem som gör grovjobbet och riskerar sin hälsa och inte bara andras investeringar.

Mer media gt ab ab ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Det börjar blåsa hårt kring Reinfeldt

Så här långt så har Reinfeldt försvarat, slätat över och ursäktat de turkiska ledarnas upprördhet över att den riksdagen moderaterna själva är en del av röstat för att fördöma folkmordet av armenier, trots att ett folkmord självfallet måste angå även regeringen.

Men jag undrar om det går att fortsätta med det längre nu när Erdogan hotar med att deportera armenierna, för att verkligen understryka att det inte bara handlar om ett gammalt folkmord, utan om att agera som en nutida Idi Amin, som utvisade alla indier från Uganda 1972 till nackdel för landets egen ekonomi...

Särskilt bra känns det inte och det känns snarare som att Turkiet fortfarande har mycket att hantera innan de börjar behandla sin omgivning, eller de som bor inom landets gränser, på ett sätt som får dem att klassas som fullödig demokrati, värdiga ett EU-inträde.

Hans Linde kallar det upprörande, och det känns som årets understatement minst sagt...

På hemmaplan kallar Reinfeldt det för olyckligt att stänga ute partier, vilket verkar vara en fråga han fortfarande vågar uttala sig kring. Hans motivering av att man åtminstone bör släppa in partier i riksdagen tycker jag låter som ett minimikrav, om inte annat för att begränsa antalet partier som kommer och riskerar störa elevernas vardag.

Frågan är bara vad man gör om det kommer in värre extremister än exempelvis Sd och om det blir flera nya partier? Det kan bli trångt som det är...

Fast kanske kan någon då, kanske bland de mer pålästa lärarna, ställa lite svårare frågor till Sd, som den om deras motstånd mot aborter, som mycket få av svenskarna delar och som definitivt kan skrämma bort folk från den skränande pöbelhopen som sd med anhängare är i den svenska politiken.

Som om inte de sakerna vore nog så verkar det krypa fram att kopplingen mellan sd och moderaterna inte är så otydlig eller konstig som många verkar tycka, som jag var inne på för några dagar sen.

Inte oväntat så svängde moderaterna i Vellinge av partipiskans vinande när de ändrade sig över en natt om att plötsligt ta emot ensamkommande flyktingbarn. Den typen av agerande och tyckande de haft från början ligger så nära sd:s retorik om flyktingar att de någonstans spelar dem i händerna och ger acceptans för deras politik och gör det som tidigare bara var brunt och smutsigt acceptabelt...

Ibland behöver partipiskor vina, men det går inte att vänta med att utdela slagen hur länge som helst, med tanke på att Vellingemoderaternas åsikt inte direkt var ny...

Mer media svd svd ab dn dn dn dn dn dag dag dag kb exp sds sds sds sds gp gp skd sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Satir i politiken redan under antiken

De borgerliga debattörerna tycks inte bara glömma sina egna ungdomsförbunds påhitt genom åren, utan glömmer tydligen också att "redan de gamla grekerna" använde satir för att göra sig lustig över sina politiska meningsmotståndare, nu när SSU tar patent på ordet Alliansen.

Vad roligare är att även experterna sågar den rätt fula loggan och förhoppningsvis så avskräcker den mer än något annat...

Däremot bör man fundera på hur bra det är att man riskera bryta mot upphovsrättslagarna, när man i praktiken snor en av Animal Planets loggor, när det handlar om politiker som annars hävdar att fildelning och stöld... Fast det är klart, det finns ju vissa likheter mellan Alliansen och närmaste djungel... :)

Mer rolig satir blir det i den snabbgjorda filmen nedan :)
Mer media svd svd dn sds exp 
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Mängder av gratis reklam, men ingen bryr sig...

När jag läser om Att gnälla på Jonas Gardell kommer vi inte långt med, så kommer jag att tänka på för ett litet tag sen då jag i samband med en jobbrelaterad händelse hamnade vid ett borde med två präster.

Jag minns inte riktigt hur vi kom in på det, kanske via en diskussion om alphakurser, men jag konstaterade att jag tyckte att församlingarna och Svenska Kyrkan generellt var urusla för att inte ta tillvara på den reklam Jonas Gardells böcker "Om Gud" och "Om Jesus" i synnerhet har gett kristendomen. Jag kan bara komma på att jag sett att min gamla arbetsplats i Klippan försöker dra nytta av bokens uppmärksamhet.

Argumenten jag fick var, om jag inte minns fel nu, att boken inte var särskilt bra och att det fanns mycket som inte stämde i den, vilket jag tycker spelar mindre roll. Någon nämnde att risken fanns att folk kom dit för att de tyckte om boken, men skulle få en negativ upplevelse om boken blev för mycket ifrågasatt.

Men om jag nu utgår att de flesta kan hitta något som de håller med om i boken, så borde det vara rätt ände att börja i, för alla som kan något som retorik vet att man alltid kan tjäna på att hålla med sin meningsmotståndare på ett antal punkter om man vill verka trovärdig med det man själv vill ha fram senare.

Någonstans känns det som om det är lättare att predika för de redan troende, istället för att ge sig en utmaning att få människor som har något intresse att diskutera trosfrågor att ta sig till församlingarna. Jag har svårt att se poängen med att tacka nej till så mycket gratisreklam för den verksamhet man jobbar i och lever med.

Själv tyckte jag om boken, även om jag också tyckte en del kändes av mindre intresse. Vem bryr sig om hur Jesus såg ut och vem säger att det inte fanns undantag från den tandlöse,  hårlöse och magre slitne "medelsvensson" på den tiden?

Det som fastnade mest var att alla, inklusive Gardell själv, troende och samfund (vilket sannolikt går att applicera på alla andra religioner också) gör sig sin egen bild av vad den sanna tron är. Det stämmer verkligen och förtydligar anledningen till varför det finns så många olika tolkningar och trosinriktningar.

Mer media dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 16 mars 2010

Fördomsfullhet

En inte helt ointressant diskussion dyker upp när Smålandspostens debattredaktör först slänger och sen släpper fram en direkt homofob insändare, av någon som ärligt talat känns allt annat än modern i sitt resonemang:

 Ungdomar som vill leva i otukt kommer att av nyfikenhet pröva homosex om det blir fritt fram. Tänk på att det är lättare att stämma i bäcken än i ån.
Vad gör ni om det blir en lavinartad ökning? En sådan ökning kommer bara att bevisa att homosex inte är medfött som en del felaktigt vill påskina. Ge de stackars vilseförda behandlingshem där de kan få hjälp.
Skulle du vilja se ditt eget barn eller barnbarn vilsefört av en vuxen homosexuell?
Homosexualitet har varit tillåtet sen 1944 och har alltså varit fritt fram 65 år lite drygt, och den lagen fyller med andra ord folkpensionär och än så länge har det inte varit någon lavinartad ökning.

Ska man hårdra det så är världen överbefolkad så frågan är hur mycket det gjort om det blivit en dramatisk ökning? De flesta tycks bli heterosexuella i alla fall.

Jag hade hellre sett mina barn som öppet homosexuella och lyckliga än olyckliga med att behöva gömma sin läggning för mig och vilseförda av heterosexuella med lika många fördomar som skribenten.

I grund och botten tycker jag att alla åsikter i sig är tillåtna. Däremot känns det tveksamt att släppa fram exakt alla åsikter i media.

Uppdaterat Idag fortsätter diskussionen med att diskutera yttrandefriheten och att det är viktigt att alla får komma till tals. Frågan är bara var gränsen går och när man börjar närma sig hets mot folkgrupp?

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Skulle inte privatägd sjukvård vara så mycket bättre?

Det är ofta man har hört i debatten att det blir så mycket bättre om man privatiserar vården. Men läser om man om Maria Ungdom på privata S:t Görans sjukhus så konstaterar man att det är samma besparingar där som över all annanstans.

Samtidigt så lastas bekymmerna i högre grad över på kommunerna när folk blir, och förblir, arbetslösa under längre tid, då övriga socialförsäkringssystem monterats ner.

Samtidigt så konstateras det dessutom att äldre känner sig instängda på vårdboende och har extremt lite valmöjligheter och bara några dagar på sig att välja sitt boende, när de väl erbjuds boende i äldreboende och deprimerade får medicin istället för diagnos, som borde vara en god grund för vilken medicin som ska erbjudas.

Efter fyra år med moderaterna och skattesänkningar, som skulle lösa alla problem. Det borde det vara dags att inse att det inte fungerade varken med skattesänkningar eller privatiseringar, utan istället tycks det ha ökat problemen istället.

Konsekvenserna av den förda politiken ser man hos bland annat Veronika Palm i inlägget Regeringen fortsätter svika de utförsäkrade (även i hennes blogg) och en röd grön seger i höst är det enda sättet att ta sig ur den fälla regeringen har gillrat.

Mer media dn

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Moderaterna vs sd

Det ger inte helt bra vibbar att några av Sd:s partitoppar hämtas från moderaterna, men det ger mycket tydliga signaler om att Sd inte alls är som de försöker påstå, ett parti för personer med låg inkomst och som vill ha högre A-kassa och förmånliga sjukförsäkringar.

Inte heller är de ett parti för de som vill ha hårdare tag mot kriminella, med tanke på att de själva låter kriminella vara kvar som valbara politiker, och försöker ursäkta det med att de varit utsatta för politiska domar, i ett land där politiska domar knappast tillhör vanligheterna...

En nackdel, åtminstone för oss som inte alls vill se Sd med någon makt, är att de får in politiker som kan politikens spelregler i högre grad än vad de ibland oborstade Sd:s politiker kunnat så här långt.

Med tanke på människosynen hos moderater som tar höga summor av skattemedel och gravt utnyttjar förståndshandikappades situation så förstår jag mycket väl att det är just från moderaterna de hämtar många politiker.

Inte heller jämlikheten, ligger för Sd, trots att jag noterar att det tycks som om vissa medlemmar gnäller oerhört mycket över att man kvoterar in kvinnor... Men med tanke på den låga andelen kvinnor känns det som fel sak att hävda, och med tanke på hur hög procent skåningar där är så undrar jag om kvinnoandelen är rätt sak att gnälla över alls?

För att nå ett friskare samhälle behövs snarare mer utjämnade löner då inkomstklyftor är ett hot mot samhället och individen. Men det kommer vi aldrig att få höra om från varken Sd eller sverigemoderaterna då det innebär satsningar på grupper de båda ratar så långt det går och det hjälper inte att alliansen försöker putsa fasaden...

Mer media skd dn sds sds kvp hd  svd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Säga vad man säga vill...

Säga vad man säga vill... Men det känns ju rätt konstigt att torgföra åsikter som i praktiken gör viss incest laglig, tvärtemot den allmänna uppfattning och partiets uppfattning, när det definitivt är en fråga som mycket få har förståelse för att man på något sätt kan vara positiv till.

Visserligen är det historiskt sett inte så ovanligt med giftermål som vi idag ser som incestuösa, men det är inte det samma som att det idag är något att eftersträva. Och kanske är det viktigaste vi har lärt oss sen det var legio att beroendeställningar, som man kan ha till föräldrar eller syskon, kan påverka långt efter man blivit formellt sett vuxen.

Eller som en sexrådgivare sa i en av alla de rådgivningsspalter som finns i diverse tidningar, apropå att en son i 20-årsålder hade en relation med sin 20 år äldre mamma; Det är ett övergrepp även om man är vuxen som i synnerhet föräldern ska inse är felaktig och kan omöjligt ge något gott i längden.

Rent politiskt torde det vara självmord att försöka driva den här typen av frågor...

Uppdaterat Idag så ber politikern ifråga inom ursäkt, men skadan är redan skedd som jag ser det..

Mer media exp ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 15 mars 2010

Rut-avdragets lögner fortsätter

 Det har ytterligare en gång konstaterats att rut-avdraget bara är för höginkomsttagare:

Nu har Agenda i SVT låtit undersöka detta närmare med hjälp av Statistiska centralbyrån.Det visar att det bara sex promille av låginkomsttagarna som använder rut-avdraget.Bland medelinkomsttagarna är det bara en procent.Majoriteten som drar av för bland annat skottning och städning är i stället höginkomsthushåll, enligt Agenda. 
Det har även påståtts att många ensamstående föräldrar med låg inkomst utnyttjar rut-avdraget, men inte heller detta stämmer enligt SCB-undersökningen.Den visar visar att endast 107 av de 81 000 som utnyttjat avdraget var ensamstående föräldrar med låg inkomst.FP-ledaren Jan Björklund och LO-basen Wanja Lundby-Wedin debatterade rut-avdraget i Agenda på söndagskvällen.– Det är rätt självklart att det främst är de som har en högre inkomst som utnyttjar det här, sa Jan Björklund.Wanja Lundby-Wedin höll med – men var förvånad över en annan sak:– Att det är låginkomsttagare som ska vara med och finansiera det här.
Likväl så fortsätter vissa debattörer på högertidningarna att argumentera mot bättre vetande, med ord som Oseriösa uträkningar och Varför så viktigt med fler svartjobb?

Men vad de inte talar om är att i Finland, som tas som exempel i ett av inläggen, så handlar mycket om avdrag som här går under rot-avdraget och inte alls går att använda som argument för rut-avdraget.

Frågan är hur man kan ta Almegas argument på allvar och frågan är varför låginkomsttagare ska finansiera höginkomsttagarnas ovilja att betala skatt? Är det något mer vi ska betala för som det skattefuskas med som plåster på såren, eller ska vi istället börja försöka jaga de som smiter undan skatterna? Det känns mycket konstigt att belöna dem med mer pengar...

Istället vore det mycket bättre att satsa på att utjämna klyftorna i samhället när det igen visar sig att hälsoklyftor är ett hot mot samhället och självfallet är något som påverkar kostnaderna för samhället och sjukvården, om det nu inte räcker med att minska det mänskliga lidandet i sig.

Uppdaterat Mannen bakom Almegarapporten är inte bara par i målet eftersom Almega och deras medlemmar naturligtvis tjänar på att få skattepengar till de inblandade företagen för att få jobb. Det är dessutom så illa att karln ifråga är gammal folkpartist, som Claes Krantz har lyckats hitta. Vilket gör att trovärdigheten blir lägre än någonsin förut.

Mer media hd sds sds sds ab ab kb skd svd dn exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 14 mars 2010

Politik

I morgonens långa Mot en trygg och rättvisare rödgrön framtid så nämnde jag flera olika saker.

Bland ifrågasätter jag det faktum att inte bara religösa friskolor finns, utan även att friskolorna rent generellt existerar, mot i många fall bättre vetande.

Det verkar åtminstone som om även politikerna börjar svänga vad det gäller just de religösa friskolorna, eftersom det inte verkar illa nog att skattepengar försvinner ut ur landet via privatiseringen och att betygen blir för bra för allas bästa...

På många sätt så tycker jag det är lite konstigt eftersom det annars tycks finnas så stor acceptans för kyrklig närvaro i den vanliga allmänna skolan, för att inte tala om skolavslutningar.

Men jag misstänker att det handlar om skriverierna om ett antal muslimska friskolor som misstänks för att inte ha skött sig särskilt bra, när det istället borde handla om avprivatisering av alla skolor...

Det hela ser onekligen lite konstigt ut när man å ena sidan börjar uttala sig kritiskt mot religösa friskolor, å ena sidan fördömer den egna demokratiskt inröstade riksdagens beslut att fördöma folkmord och sen applåderar Vilks, som nu vill göra såpa om Jihad-Jane, som om det inte räcker med såpor om hemmafruar med psykiska problem...

Tänk om regeringen ägnade mer tid åt reella problem som drabbar många av de boende i Sverige, som exempelvis att invandrare, även de med utbildning, har betydligt svårare att få jobb, trots försök...

Tills vidare får man försöka trösta sig med att Olofsson ku-anmäls efter att ha bedrivit partipolitik på myndighetssite, för att än en gång bevisa att hon och centern hör hemma utanför riksdagen och att folkpartiet ytterligare befäster sin ickeliberala politik, genom att ge statligt finansierade subventioner.

Uppdaterat DN:s ledarsida skriver idag om de religösa friskolorna och försvarar dem med att man ska rikta kontrollen mot undervisningens innehåll och inte riktas mot "lärare eller rektorers trosuppfattning". Man bör, enligt mig, definitivt kontrollera finansiärer och ägares bakgrund, inklusive undervisningens innehåll, om man väljer att ha kvar friskolorna alls, eftersom det också kan påverka.

Men visst, drar man DN:s resonemang till sin spets så kan man i teorin starta skolor av nazistisk eller stalinistisk bakgrund och frågan är vem som vill ha det? Som jag sa tidigare så är inte problemet nödvändigtvis religionen, utan vad ägarna till skolan förväntar sig att vinna på att driva en skola som borde vara viktigt, vilket gäller alla friskolor.

Eller så kanske man kan gå en mellanväg, man väljer att tillåta alla typer av skolor, som följer reglerna, men tar bort all skattefinansiering, ungefär som det var förr med renodlat privata skolor. Frågan är fortfarande varför översikten över både kunskap och de vinster som uppenbarligen går att exportera till länder utan skatter och där de aldrig kommer tillbaka till svenska staten ska försvinna till några få riskkapitalist bolag och deras ägares händer?

Mer media svd svd svd dag dag dag hd hd hd hd hd sds dn exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Bedömningssporter bör dömas ut...

Efter att ha blivit "tvingad" igår av sambon att lyssna igenom schlagerfinalens två bäst placerade melodier så kvarstår bara en enda fråga, hur dåligt kommer en låt utan en tydlig refräng att placera sig i Eurovision songcontests stora final?

Salem är ingen överdriven favorit hos mig, men låten han tävlade med var långt ifrån en av de sämsta och var en låt som mycket lättare fastnade i skallen och som hade en refräng som åtminstone existerade :)

Det är som jag och många andra sagt förut, det går inte att tävla i musik, skönhet eller någon annan bedömningssport och få ett bra slutresultat. Det gäller även den svenska schlagerfestivalen...

Uppdaterat Jag konstaterar att Markus Larsson i AB konstaterar precis som jag att oddsen är goda för en "sjunkbomb" och att den internationella juryn tycker det samma.

Mer media ab ab ab ab svd svd dn dn sds kb kb exp exp exp exp exp exp exp exp hd hd hd hd hd hd skd gp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Mot en tryggare och rättvisare rödgrön framtid

Det är självfallet oerhört skönt att läsa om hur de Rödgröna nu har egen majoritet, av de senaste opinionssiffrorna att döma.

Men det är lite synd att det är moderaterna och mp som agerar "lok" åt sina respektive sidor. Jag saknar definitivt en uppryckning både från vänsterpartiet och S lika mycket som jag inte alls saknar en uppryckning från de andra mindre borgerliga partierna.

Någonstans tycks det som om de som vet vad de ska välja åtminstone vet redan nu på vilket block de ska rösta.

En lämplig fråga för vänstern att driva vore exempelvis frågan om religösa friskolor, som 46% av befolkningen är emot.

Jag är egentligen tveksam till om det är en SÅ stor fråga, som får folk att välja parti utifrån den frågan, men jag tycker definitivt att undervisningen ska vara inriktad på objektiv undervisning om de ämnen som finns i skolan, och jag är tveksam till att man alla gånger klara av det hos friskolorna.

Egentligen är jag emot alla typer av friskolor, dels för att det hela tiden finns en risk för att det finns ett syfte bakom den privata friskolan som försämrar för eleverna, även om det "bara" handlar om att tjäna pengar och föra ut dem till ett skatteparadis, som inte är ovanligt både när det gäller friskolor och privata sjukvårdsföretag.

Jag är tveksam till om inte fler varit emot icke samhällsägd sjukvård och skolor, om man insett att skattepengar försvinner på ett sätt som de inte gjorde förr, för att inte komma tillbaka och beskattas som vinster, som bland annat Ordfront skriver om i senaste numret, och att driften efter vinst mycket väl kan generera betyg som är överdrivna, som ett exempel, som knappast gagnar fortsatt utbildning för varken den enskilde eleven eller samhället i stort.

Frågan är varför våra surt förvärvade skattepengar ska ge oskattade vinster till riskkapitalbolag?

Jag ser att högskoleministern kritiseras idag, även indirekt för forskningens förflackning i landet, för regeringens förslag att bedöma högskolornas kvalité efter studenternas resultat. Risken finns att man även här misslyckas och istället visar det resultat som människor vill ha och det är märkligt att staten avsäger sig sin insyn..

Men även det går igen hos den konstanta privatiseringsivern hos högern. Den folkvalda regeringen och partierna till höger tycks inte vara intresserad av att ha kontroll längre. Men vad att vänta av företrädare som inte inser att femtonåringar kan ha svårt att bestämma sina livsval i fråga om studier och får sämre möjligheter att använda sig av komvux för att bestämma vad de vill jobba med?

Oavsett var man står politiskt så borde det vara allvarligt att de som är företrädare för oss och demokratin inte vill ha möjligheter att påverka hur våra skattepengar används. Det är på många områden som möjligheten till insyn och påverkan försvinner samtidigt som det säljs ut mer och mer.

Jag läser om hur en desperat Björklund försöker peta in ideologin i fp:s riksmöte och blir ytterligare en i raden som hyllar Vilks. Det vore bättre om han såg mer till sitt eget partis påstådda ideologi, liberalismen, och försökte få ihop den med de förslag av övervakning som hans eget parti ställt sig bakom, att på allvar ta itu med sitt eget spionage när det visar sig att folkparti politiker visste om allt hela tiden eller varför inte försöka få statsministern att våga kritisera länder med bristande mänskliga rättigheter?

Men det är väl viktigare att hänga upp sig på saker som betyg från förskolan, trots att ingen forskning visar att det är något som gynnar eleverna. Det gör däremot duktiga lärare och så många vuxna så att undervisning och barnens liv i övrigt kan fortgå på ett vettigt sätt.

Vi andra får gå vidare och konstatera att i högerns Sverige så behöver många hjälp av kyrkan där fler vänder sig till kyrkan än någonsin förut för att få den hjälp som alliansen förhindra nödställda att få. Det kan knappast vara meningen att gå flera hundra år tillbaka i tiden och överlåta till andra att ta hand om vad samhället ska hjälpa till med...

När man läser om hur moderata politiker utnyttjar förståndshandikappade och tjänar flera hundra tusen på att låta en ung pojke bo på 15 kvadratmeter i ett uthus så är det en tydlig vägvisare vart det kan sluta för hela landet... Vem tror att den nyheten hade stannat kvar på lokal nivå om det varit toppolitiker på lokalnivå om det varit en sosse eller vänsterpartist?

Mer media svd svd svd ab dn hd hd hd dn dn dn dag gp sds skd skd skd skd skd skd skd exp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!