lördag 25 juni 2011

Är det värt priset?

Jag skrev för ett litet tag sen om att ett krogslagsmål kostar 75 miljoner och då undrar man onekligen vad en midsommarafton i Sverige kostar totalt?

Jag noterar visserligen att det verkar, av media att döma, varit lite olika över landet sett till hur mycket fylla och våld det har varit, men vore det enbart midsommarafton som gav den här typen av rubriker, så gick det lättare att stå ut med det hela... Fylla, mord och olyckor, där det mesta på något sätt är alkoholrelaterat, är tröttsam läsning.

Och framförallt så tycker jag fortsatt att fler borde reagera inte bara på lidandet, utan även på kostnaderna det för med sig, nu när så många reagerar så mycket på alla andra av samhällets utgifter.

Inte ens jag, som Vänsterpartist, tycker det är så kul att betala skatt att det är motiverat att år efter år låta alkoholen dra med sig så mycket kringkostnader.

Tycker verkligen alla ni andra att det är det?

Jag noterar att en av de politiska skribenterna knutna till SvD skriver att det är en opolitisk helg. Det stämmer naturligtvis inte. Människors drickande, och konsekvenserna av det och sätten att försöka komma till rätta med dem, är naturligtvis klart och tydligt påverkat av politik.

En annan svenska företeelse har genomgått en radikal förändring sen den blev känd på 60-talet. Nämligen Den svenska synden (en intressant och tankeväckande artikel, så läs den!), som gått från många porrbutiker till några få betydligt mer kvinnoinriktade affärer.

Onekligen en intressant tankegång, jag tror stämmer, att det har med kvinnofrigörelsen att göra och att det är av godo att vi idag, till skillnad från då när synden ändå var mer omtalad, har ett mer frigjort samhälle:

Men nypuritanska tendenser är knappast feministernas fel. När tidskriften Bang nyligen gjorde ett sexnummer var det inte statlig reglering som uppmuntrades, utan snuskiga fantasier, queer pornografi och monogamikritisk relationsanarki. Och i faktisk praktik är svenskarna långt mer syndiga i dag än på 70-talet, vilket sexforskare i första hand härleder till kvinnorörelsens landvinningar. Upprepade undersökningar visar att unga svenskar tänjer alltmer på de sexuella normsystemen.

Det vore bra synd om de högervridna elementen, som i själva verket är de som sexualiserar mer än andra (vilket även det är mycket politiskt, även om en känd högerkristen debattör påstår annat) i dagens samhälle lyckas vrida tillbaka det som vunnits genom årtiondena, att få njuta av det man helst vill njuta och av det sättet man helst vill leva på, utan att faktiskt skada någon.

Det är ingen slump utomlands heller att så få stater i USA tillåter bröllop för homosexuella och att det tog så lång tid för Sverige att tillåta det, om det inte funnits konservativa bakåtsträvande krafter som kämpade emot det. Det finns fortfarande en bra bit att vandra när världens största sökmotor gömmer gay-relaterade hyllningar, på ett direkt fånigt sätt, samtidigt som det inte är några problem att få fram vad för sex man vill via deras sökmotor.

Tänk om festandet och supande kunde göra samma typ av förändring till det bättre. Synen på droger är däremot något jag önskar gick mot mindre frigjordhet, eftersom det just skadar även oskyldiga.

Jag noterar att sd minskar sitt medlemsantal, vilket i sig inte är så förvånande. Det märkliga är att det är ett parti som vill försvara svenska traditioner och man undrar ju hur gärna de försvarar supandet också? De borde vara än mer intresserade av att försvara den svenska synden, som är en mycket välkänd svensk tradition, men som konservativa så går det naturligtvis inte för sig...

media svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn smp smp smp smp smp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag hd hd hd hd hd hd hd hd hd gp gp gp gp gp gp gp exp exp exp kvp skd skd nsk nsk nsk ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 23 juni 2011

Illavarslande siffror för Vänsterpartiet

Trots en borgerlig politik som få svenskar trivs med, vad det gäller exempelvis sjukvård, sjukförsäkring, hårdare beskattade hyresrätter och horribla FAS 3-projekt, så går Vänsterpartiet, till skillnad från socialdemokraterna, verkligen inte framåt alls.

Det är mycket märkligt att se och läsa det här, när det borde vara öppet mål för alla rödgröna partier, att ta sig framåt i väljarsympatierna. Vi har som ett exempel mer svenska dollarmiljonärer än någonsin förut, vilket knappast skapar ett rättvisare samhälle och hur de med välbetalda jobb har råd att skaffa fler barn...

Herregud, själv blir jag fortfarande kallad kommunist, trots att jag alltid varit för parlamentarisk demokrati, trots att det är moderaterna som kör med kommunikationspropaganda, värdigt vilken gammal kommunistdiktatur som helst.

Centerpartiet har en partiledare som går när det är kört. När börjar Vänsterpartiets partiledning och partiledare inse att det är dags för mer radikala förändringar i vårt eget parti? Jag vill inte se samma rekommendetioner som centern nu får, att stänga ner partiet och dela ut pengarna bland medlemmarna, eftersom Vänsterpartiet har ett betydligt större existensberättigande i ett land där alla partier snarast går att se som liberaler.

Uppenbart är att satsningen på Världens bästa sjukvård, som på många sätt var en bra satsningar, inte alls har lyckats och både den och partiet behöver snarast en katastrofkommission för ett snabbt agerande. Det kan tyckas länge tills nästa val, men  valrörelsen för den har snart pågått ett helt år, i synnerhet när man är ett litet parti långt från makten.

Om inte så är det bara kriminalitet som återstår för att de mest utsatta ska klara sig.

Uppdaterat Jag noterar att Sjukskrivningarna ökar kraftigt, vilket igen visar att regeringens politik inte funkar och lämnar vidöppet för andra metoder...

Mats Ohlsson i Lund har en illavarslande graf i hans senaste blogginlägg över samma ämne som den här posten, som mycket tydligt visar hur illa det varit under tio år: Saknar V självbevarelsedrift?

media ab ab ab svd svd svd svd dn dn  exp smp gp dag hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 22 juni 2011

Långsökt av alliansföreträdare

SvD opinion publicerar idag en mycket långsökt debattartikel av några alliansföreträdare i Sjukas rättssäkerhet riskeras:

Vi vill ha en bra sjukförsäkring som på ett tryggt sätt bryter utanförskapet för fler. Då kan inte vi inte stillatigande titta på när oppositionen hastar fram undermåligt beredda förslag. Det krävs en bättre och mer omfattande beredning innan riksdagen kan gå vidare och med fatta att ett beslut och därför kommer vi idag rösta för en återförvisning av ärendet till socialförsäkringsutskottet för en bättre och mer seriös beredning av ärendet.
 Alla som har följt diskussionen kring FAS 3 och hur man där verkligen klistras fast i ett utanförskap, där du inte får söka jobb när du är på din FAS 3-plats och du får ingen utbildning som kan hjälpa dig...


Istället har Aftonbladets ledarsida något som stämmer mer överens med verkligheten, att Arrogansen mot sjuka fortsätter, vilket även går att dra vidare över de som är arbetslösa och de förbättringar som behövs kommer från vänsterhåll:


Novus undersökning visar även att det finns ett starkt stöd för att människor som är sjuka ska ha rätt att få vara sjuka. Över 80 procent anser att det är fel att långtidssjuka människor ska hänvisas till Arbetsförmedlingen, trots att läkare slagit fast att de inte har någon arbetsförmåga. Mer än 60 procent av de tillfrågade tycker att det är fel att det finns en tidsgräns för hur länge man kan vara sjukskriven, trots att man har läkarintyg.


Regeringen är inte ens i närheten av att kunna lösa de här problemen, inte ens tillfälligt. Lösningen är aldrig den att man kan låsa in människor på obestämd tid, på ett ställe som är samma typ av vuxendagis som dagens regering tidigare kritiserat.


I slutändan kan det snarare öka risken för exempelvis depression...


Istället måste man öka utbildningsplatserna, i synnerhet inom de områden där man vet och tror det kommer att behövas anställda. Om inte så riskerar vi få det som i andra länder där människor rånar en bank på 1 dollar för att få sjukvård i fängelset...


Men ibland kan jag även tycka att de företag som lider brist på anställda med rätt kompetens behöver ta sitt ansvar både som påtryckare på den regering som borde stå dem nära och genom att själv bidra med möjlighet till praktik och utbildning och inte helt förlita sig på en inkompetenta regeringen...


Men det är klart, med partier som Kd som hellre diskuterar pseudofrågor, som berör några få och betygsdiskussioner framför kvalitét och faktiskt kunnande som efterfrågas, så är jag inte förvånad...


Nu verkar regeringen ha fegat ut i diskussionen och omröstning kring FAS 3, men de verkar komma få problem ändå eftersom att sd stöder ny huliganlag och regeringen kommer få fortsätta med att försöka smita undan med att driva igenom en politik som majoriteten röstar för...


Under tiden så fortsätter man att propagera för att vi i Sverige ska få fortsätta att äta giftig fisk, vilket verkligen inte är något bra för en regering som försöker lansera Sverige som ett matland...

Det kan ni läsa mer om i Svar till Eskil Erlandsson.

Läs även om Vänsterpartiets alternativ till regeringens förslag angående sjukförsäkringen.


media svd svd svd svd svd dn dn dn dn exp exp exp exp exp ab ab ab ab ab ab ab ab ab smp smp smp smp gp gp hd dag gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En ny turistattraktion till Älmhult

Vad spännande att läsa om att det har flyttat hit en ung varghona till vår kommun. Kan man önska sig en ung hane dessutom?

Jag hoppas verkligen att honan får lov att vara i fred för varghatande människor och att alla inser hennes viktighet som bärare av nya och friska gener, som inte alls kommer från de tre vargar som är ursprunget till nästan alla av dagens svenska vargar.

Naturligtvis kliar det i mina fingrar, och antagligen i min kära sambos fingrar också, om att åka till området där vargen ska vara. Men jag är övertygad om att den i själva verket klarar sig bättre helt utan människor, även vi som är välvilliga till den, så det blir till att låta bli...

Den här vargen är, enligt ortens andra tidning, en varg som nästan enbart överlevt på rådjur och borde vara ett mindre hot mot tamdjuren än vad andra vargar har varit i landet. Och jag hoppas det fortsätter så för allas bästa!

En bra turistattraktion kan förhoppningsvis en varg vara ändå!

media smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 20 juni 2011

Stöd till Palestina

Jag noterar att Israel har förstört ett kraftverk som kostade 182 miljoner att bygga, med svenska biståndspengar.

Naturligtvis är det rimligt, som den moderata ministern säger, att Palestinierna ska slippa betala på den och få pengarna efterskänkta.

Men det är orimligt att Israel ska slippa undan att betala skulden för det de har förstört.

Någonstans tycker jag det är en miss att inte Sverige kan kräva in pengarna. Men det går att stödja Palestina med hjälp inför och under rättegången och det går att tala om för den isrealiske ministern i Sverige vad man tycker om det hela.

Vill man så kan man vända sig till den israeliska ambassaden i Stockholm och tala om hur illa man tycker om att nästan 200 miljoner skattepengar har gått om intet.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

På tiden att göra något på allvar?

Ännu en uträkning har kommit om vad som är alkoholens strikt ekonomiska kostnader.

Den här gången presenteras det som vad ett krogslagsmål kostar: Notan för ett krogslagsmål är 75 miljoner.

Nu är det visserligen inte varje krogslagsmål som slutar med en invalidiserad människa, men även utan det så handlar det om stora pengar, så fort polis, rättsväsende och sjukvården blir inblandade och på den dyraste tiden, kvällar, nätter och helger.

Även om kostnaderna, som hade kunnat komma andra till nytta både i form av snabbare och bättre vård och skattesänkningar, är höga så är det likväl det mänskliga lidandet som är värst.

GP har just nu en artikelserie om sprithandeln för Sveriges del, som jag varmt kan rekommendera, som visar på ett sjukt system.

Jag vet att många naturligtvis tycker att alkoholskatterna ska sänkas, vilket dock få svenskar vill, och att man ska få köpa alkohol i matvarubutiker, vilket inte många heller vill.

Men problemet enligt mig är snarast att alkoholen redan nu är mer lättillgänglig än den varit tidigare och att införselkvoterna är löjligt höga och tullen bakbundna via EU:s regler om införselkvoterna.

Tidigare fungerade systemet bättre och det är dags att på allvar försöka förändra de regler som gäller idag.

Men ser man till majoriteten i riksdagen idag, så består den partier som är liberala till alkohol, trots att det är den mest kostsamma drogen för samhället.

Centern driver bland annat vidare frågan om gårdsförsäljning, trots att det inte alls handlar om enstaka gårdar som säljer egna varor längre och slår ytterligare mot de som är fattiga genom att hellre pratar om villkor för småsparare, istället för att koncentrera sig på de som inte alls får något över de kan spara, oavsett regelverk.

Men det är verkligen ett uruselt parti, med kortsiktigt tänkande, framför ett mer långsiktigt, som värnar om folkhälsan.

Istället behövs det satsningar på en bättre sjukförsäkring, där alkohol också spelar en stor roll till varför människor både blir sjuka och varför barn förblir fattiga, där missbrukande föräldrar kan spela en stor roll.

Ser nu att Annie Johansson inte bestämt sig för om hon vill kandidera som partiledare. Blir det hon så blir det inga förändringar från den nu inslagna linjen, mot det jag saknar...

media gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp smp smp svd svd hd hd dn dn dn exp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 19 juni 2011

Äntligen har vi nytta av EU-medlemskapet

Äntligen verkar vi kunna få någon nytta av EU-inträdet och EU-medlemskapet!

EU kan stoppa vargjakten!

En rovdjursexpert för svenska jägarförbundet hävdar att det innebär att rovdjurspolitiken havererar.

Det har den gjort för längesen under den här regeringen och med Carlgren och Erlandsson i spetsen mot rovdjuren.

Men centern skrev jag en del om tidigare idag och igår, så de tänker jag inte ödsla mer tid på att odugligförklara idag.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Dags för förändring?

I gårdagens rätt långa sågning av Maud Olofsson, Centerpartiet och hennes kronprinsar/prinsessor så lyckades jag klämma in något lite beröm också, över att hon faktiskt går när hon inser att loppet är kört för hennes del, för partiets bästa.

Hon och Sabuni tycks ha hittat varandra, i frågan om att nyinflyttade ska ha kortare föräldraledighet än infödda svenskar, med motiveringen att det är en grundläggande rättighet att ge kvinnor ekonomisk självständighet.

Naturligtvis så splittrar det alliansen på ett tydligt sätt, eftersom de redan infört vårdnadsbidraget, som i sig är en styggelse, eftersom man var tvungen att ge kristdemokraterna någonting av de frågor de drivit. Trots att det egentligen går emot all politisk propaganda kring arbetslinjen, om att så många som möjligt ska jobba och inte gå på bidrag.

Att alliansen har svårare att hålla samman och fortsätta sin politik påverkar självfallet opinionen, som idag visar på ett tydligt övertag för de rödgröna partierna och hur centerpartiet närmar sig 4%-spärren, tillsammans med Vänsterpartiet, samt Kd som med marginal befinner sig under spärren. Det finns alltså mängder av goda möjligheter till eftertanke både kring sin politik och partiledarbyten hos fler partier.

En bra fråga för flera partier, eftersom den inte direkt är partipolitisk till sin grundnatur, att driva är den om begränsningar i allemansrätten, sett till att man inte mot betalning får låta hur stora grupper människor som helst agera på ett begränsat område.

Oavsett om man väljer att tänka på markägaren, som är ett perspektiv som naturligtvis passar någon som skriver på SvD:s opinionssida eller på miljön, som kunnat passa både Vänsterpartiet och Centern, så finns det anledningar att skapa begränsningar.

Vad det gäller just Centern känner jag mig dock tveksam, eftersom de sen länge ligger närmare moderaterna än t ex socialdemokraterna som det var förr och frågan är om de någonsin kommer tillbaka dit, med tanke på att de flesta partiledarkandidaterna känns väldigt nyliberala?

Själv saknar jag fortsatt ett socialliberalt parti (sossarna ligger närmast) som hade velat prioriterat globaliseringsfrågoreftersatt sjukvårdäldrevård och sjukförsäkringsfrågor som hade skapat ett bättre samhälle för utsatta grupper, tvärs över dagens cementerade blockgränser.

Det behövs för en levande demokrati och ett bättre samhälle.

Vänsterpartiet om sjukvård och barnfattigdom i partiledardebatten

media gp dn dn hd hd hd gp gp gp dag nsk nsk nsk svd svd svd svd svd svd svd svd svd exp exp kvp ab ab skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!