lördag 10 mars 2012

78% säger NEJ till Vapenexport till diktaturer!Det är ännu mer aktuellt idag att Regeringen avgår!


Deras makt utgår från folkets vilja, och folkets vilja vad det gäller vapenexport är 78% säger nej till vapenexport till diktaturer. Svårare än så är det inte. En vald politiker i demokratin Sverige bör inte bara lyssna på folkets åsikt, utan även försöka göra omvärlden tryggare och mer demokratisk. Men framförallt bör man lyssna på det folk som man blivit vald av, något man hänvisar till när det gäller andra saker, som sjukförsäkringen och jobbpolitiken, som man sagt sig ha starkt mandat för att föra.


Vilket mandat tycker man sig ha för att föra fram vapenexport till diktaturer? Det är snarast farligt för demokratin! I det här fallet är det enbart Vänsterpartiet som har ett tydligt motstånd mot vapenexport till diktaturer!

En tänkvärd text är Daniel Braws, ledarskribent på Helsingborgs Dagblad, Saudiarabiens dubbla moral:Mest anmärkningsvärt av allt är att Saudiarabien allmänt räknas till de ”moderata”, det vill säga någotsånär fredliga och USA-vänliga, arabländerna. Visst deltog Saudiarabien i kriget mot Saddam Husseins Irak i början av 1990-talet, verkade för en fredsöverenskommelse mellan Israel och palestinierna och upplät mark till amerikanska militärbaser i islams heliga land – ett beslut som särskilt upprörde Usama bin Laden. Men det saudiarabiska styret som sådant kan knappast betecknas som moderat, och än mindre den verksamhet som bedrivs i omvärlden.
För även om andra länders dubbelmoral i förhållande till Saudiarabien är stor, är nog den saudiska dubbelmoralen ännu större. Redan i samband med Gulfkriget började försöket att kanalisera den interna religiösa entusiasmen ut ur landet, där den skulle kunna ställa till med problem, och ut i världen, där den skulle kunna stärka Saudiarabiens ställning. ”Den traditionella saudiska politiska idén”, skriver Efraim Halevy, förre chefen för Israels underrättelsetjänst Mossad, ”har alltid byggt på föreställningen att rikets stabilitet kan ’köpas’ – att fientliga eller potentiellt fientliga element kan blidkas och deras ansträngningar riktas någon annanstans, så att kungariket Saudiarabien lämnas i fred.”
Med underförstått amerikanskt godkännande – menar Halevy – har det från Saudiarabien spridits islamisk fundamentalism över hela den muslimska världen, utan hänsyn till följderna. För att komma undan de svåra frågor som religiösa fanatiker skulle kunna ställa om landets egen politik, bidrar man till att fanatismen sprids utanför landets gränser. Någon större dubbelmoral än denna är svår att tänka sig.


Jag delar inte skribentens slutsatser om att Saudiarabiens dubbelmoral är värre, av den enkla anledningen att de är en diktatur, och diktaturers moral är per definition dålig och det finns få, om ens något, exempel på en diktatur som under en längre tid behandlat hela sin befolkning bättre än vad man generellt gör i demokratier.

Den värsta just dubbelmoralen är att stödja den icke-demokratiska verksamheten de har sysslat med, något västländerna varit medvetna om, samtidigt som de försöker dölja sitt eget stöd och försöker göra Saudiarabien till en "mindre dålig" diktatur...

Ett annat lysande citat kommer från Expressens ledarsida i form av följande Saudiskandalen är inte bara Tolgfors:

6. Fredrik Reinfeldt borde sluta hyckla.
Även statsministern har rättfärdigat avtalet med att det bidrar till att saudierna lyssnar mer på Sverige när vi kritiserar bristerna i mänskliga rättigheter. Men denna absurda MR-koppling är ju i praktiken ett underkännande av alla vapenembargon; om bara Nordkorea fick köpa lite vapen så skulle nog de galna ledarna tänka lite mer på folkets frihet.

Någonstans är det oerhört skrämmande att se den här utvecklingen och Carl Bildts tidigare inblanding i de blodiga miljoner som Lundin Oil tjänat genom åren...


Ett krig om pengar, där människor dör...

Och våldtas...Det är med andra ord inte bara Tolgfors som tappat förtroendet, det är hela regeringen som har visat sina stora brister!

Att sen skribenter försöker slå blå dunster i våra ögon är en annan sak när det gäller jobbpolitiken är en sak. Inte ens de vanliga hyllningskörerna kan försvara vapenexportpolitiken. 

Men jobbpolitiken går lika fel den. Först ut i den sprickande alliansröran är Jan Björklund som erkänner jobbmisslyckandet. De väljer även, med rätta, att kritisera att konstgödselbeskattningen tagits bort, något som till stor del var Eskil Erlandssons fel, eftersom det enligt honom gjorde det dyrare för bönderna.

Frågan är nu bara om Fp:s kritik är ett spel för gallerierna i samband med riksmöte eller om de menar allvar med att våga profilera sig och kritisera sin egen regering? Kan man kanske hoppas om något klokare uttalande kring kärnkraften också?

media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd hd hd hd exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp nsk skd svt svt svt svt svt svt svt svt svt sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr dag dag smp smp smp dag dag dag dag 
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 9 mars 2012

Dags för regeringen att avgå!

Skrev tidigare i morse om De moderata skandalerna fortsätter inom bananrepubliken alliansen, angående vapenfabriksbygget i diktaturen Saudiarabien...

Vänsterpartiet och Miljöpartiet kräver Tolgfors avgång, men som jag var inne på tidigare så är det rimligar att kräva hela regeringens avgång, eftersom det knappast är Tolgfors själv som ligger bakom det här. En så stor och extremt kontroversiell affär måste alla regeringspartier och sannolikt alla ministrar vetat om.

Naturligtvis har Reinfeldt gett sitt godkännande. Allt är är orimligt. En så här stor affär av den här digniteten måste även utrikesministern varit involverad i. Allt är är orimligt.

Därför måste de avgå, för Sveriges bästa och för landets trovärdighet och ett minimikrav är att de tre huvudansvariga minstrarna avgår.
media ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp nsk skd svt svt svt svt svt svt svt svt sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr  srdag dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

De moderata skandalerna fortsätter inom bananrepubliken alliansen

Någonstans så tycks det vara så att makt korrumperar, oavsett vem som har makten och oavsett var i världen eller tiden vi befinner oss.


Det finns ingen "politisk färg" på de regeringarna som inte vid något tillfälle har haft problem, med vapenexport, kontokort eller IB-affärer.


Men ärligt talat så börjar det här mer och mer likna en bananrepublik. Jag har skrivit några inlägg 2010 som jag kallade för De moderata skandalerna och Fler moderata skandaler samt ett par tidigare i år i form av Bananrepubliken alliansen och Bananrepubliken alliansen ger upp.


Frågan är vad man ska kalla det som fortsätter rullas upp nu, främst vad det gäller exporten till diktaturer? Eller Aftonbladets nu eminenta påbörjade redovisning av Lundin Oils agerande, där utrikesminister Bildt satt i styrelsen under lång tid.

Att fördriva människor från sina bygder är något som t ex man gör i den kinesiska diktaturen, när man behöver infrastruktur som stora dammbyggen, men även Lundin Oil är delaktiga i den här hanteringen:

Det gör ett mycket stort och farligt sammanhang, både för demokratin och de enskilda journalisterna (för att inte tala om alla drabbade invånare i de länder Lundin Oil varit involverade i) när en tyst politik förs där man inte vet hur mycket hållhakar som finns på Bildt, från hans tidigare engagemang i Lundin Oil.


Våldtagna kvinnor gör svenskarna rika:
Människor berättar om skövlade ­byar, massmord, stöld, sexslaveri och rekryteringar av barnsoldater i spåren av jakten på olja.
Vi har hört om Lundin-gruppen – en av Sveriges högst värderade bolagssfärer med ett sammanlagt börsvärde på över 80 miljarder kronor – och deras äventyr tidigare. Vi vet att Carl Bildt, nu Sveriges utrikesminister, satt i Lundin Petroleums styrelse mellan 2000 och 2006.
...

2010 presenterades rapporten ”Unpaid Debt”, som visar att det finns ett direkt samband mellan Lundins verksamhet i södra Sudan och upptrappningen av inbördeskriget i området. Det här är samma område som ­Aftonbladet rapporterar om i dag.
Rapporten fick Internationella åklagarkammaren att börja utreda Lundin ­Petroleum för folkrättsbrott, delaktighet i massmord och folkdeportationer. I den kan man nämligen läsa att Lundin Petroleum i jakt på profit dragit nytta av den sudanesiska regimens allvarliga brott mot mänskligheten.

Resultatet av konflikten kring olje­fälten i det som då var Sudan mellan 1997 och 2003 beräknas i rapporten till 12 000 döda, 160 000 tvångsförflyttade och en omfattande materiell förstörelse.
Lundin gjorde en nettovinst på 930 miljoner kronor på sin verksamhet i södra Sudan. Carl Bildt blev många miljoner rikare under sin tid som ­styrelsemedlem i Lundin Petroleum.
Det är helt enkelt våldtagna kvinno­kroppar, trasiga barnsoldater och ­nerbrända byar som har möjliggjort de miljardvinster som pumpas in i svenska fickor.
Per Gharton föreslår en förundersökning kring mutbrott kring Saudiarabienaffären och det bör komma en förundersökning, och inte enbart en artikelserie, kring vad som hänt med Lundin och hur Bildt är inblandad. Bildts trovärdighet, vad han än påstår i debattartiklar är konstant nersolkad, i synnerhet vad det gäller ett påstått engagemang i tredje världen.


Att vi Riskerar att bli till internationellt åtlöje tycker jag är det minsta problemet, om än illa nog i sig. Det stora problemet är att vi påverkar mot ohyggligheter för riktiga människor av kött och blod i form av utebliven demokrati, död, lidande och ingen som helst rättvisa inom ett varken långt eller kort perspektiv. Och det via människor som är demokratiskt valda själva!


Även om de här händelserna ligger längre ifrån vår geografiska sfär, till skillnad från alla vårdskandaler och det faktum att fler går på socialbidrag  vilket visar att A-kassan inte funkar och att kostnaden skjuts över på kommunerna, som som naturligtvis inte blir mer trovärdiga när de försvaras av en branschorganisation, så är skandalerna utomlands egentligen en betydligt större skandal.


Av någon för mig obegriplig anledning så tycktes inte de skandalerna direkt hota regeringens styrka, men nu bedöms saudiaffären kunna göra det


Själv tycker jag att den samlade odemokratiska och för människor skadefyllda politiken i och utanför landet borde göra det, eftersom regeringen tappat all sin trovärdighet på så många områden.


Det har gått så långt att man kan börja diskutera och fundera över om Reinfeldts separation bara är ett spel för gallerierna och något som görs för att Filippa Reinfeldt ska kunna agera friare och inte riskera svärta ner regeringen via sin oförmåga att sköta landstinget i Stockholm, där man i princip skänkt bort skattebetalda vårdcentraler, som senare kunnat säljas vidare för drygt 20 miljoner kronor av privata ägare...


Vänsterpartiet tar tydligt avstånd mot det här med följande från Jonas Sjöstedt:Ekot har under dagen rapporterat om att totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har ett hemligt samarbete med en av världens hårdaste diktaturer, Saudiarabien.
jonas-simoom
Samarbetet går ut på att hjälpa landet med att bygga en avancerad vapenfabrik. Projektet kallas internt på regeringskansliet för Simoom. Vänsterpartiet kräver att projektet avvecklas och att försvarsministern Tolgfors omedelbart kommer till Riksdagen och förklara sig.
– Jag tycker att det är fullständigt häpnadsväckande att vi har en regering som hjälper en diktatur att utveckla vapensystem och bygga en vapenfabrik bakom ryggen på Sveriges riksdag, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.


– Vi har nu begärt en debatt i riksdagen i frågan. Sten Tolgfors, försvarsminister måste så fort som möjligt komma till Riksdagen och förklara sig, varför regeringen har gjort som man har gjort och när det här samarbetet kommer att avvecklas. Det duger inte att gömma sig bakom formaliteter. Jag tycker att man har vilselett svenska folket i den här frågan, säger Jonas Sjöstedt.


media ab ab svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd exp exp exp gp gp gp gp gp gp nsk skd svt svt svt svt svt sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr sr dag 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 8 mars 2012

Kvinnodagen 8 mars i Älmhult

På Vänsterpartiet Älmhults hemsida kan ni läsa om vad vi gjorde Kvinnodagen 8 mars 2012.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Kvinnodagen fyller 100 år i Sverige

För två år sen skrev jag Kvinnodagen behövs fortfarande, och jag trodde ju inget annat än att den skulle behövas idag, 8 mars 2012 också, hur sorgligt det än må vara att jämställdhet och jämlikhet inte är helt infört trots våra kunskaper kring hur viktigt det är för alla individer.


I år är det exakt 100 år sen som Kvinnodagen började firas i Sverige, sen den föreslagits av Clara Zetkin i Köpenhamn två år tidigare. Den internationella kvinnodagen firas sen dess i många länder världen över.


Tyvärr hör man ofta "argumentet" att det är värre i så många andra länder för kvinnor än vad det är i Sverige. Även om det är sant så är det frågan hur man kan se det konstaterandet som ett "argument"? Samma argument går att använda för att motivera att sjukvården ska sluta upp att ta hand om de med migrän, för det är värre för de som har brutit benet och för att inte ta emot de med brutna ben, för det finns de som har cancer och så vidare.


Eller som att man skulle konstaterat för cirka hundra år sen att T-Forden var byggd och d å ansågs vara världens då bästa bil. Varför ska vi idag nöja oss med det vi nöjde oss med för så många år sen och vem anser inte att en majoritet av dagens bilar är bättre?


Frågan är varför vi ska vara nöjda med att kvinnor Inte får lön hela dagen, utan jobbar gratis från 15:51 fram till 16:00, enligt Medlingsinstitutet officiella statistik?

Det faktum att kvinnor tjänar mindre, och oftare jobbar deltid i högre grad försätter dem i en mer utsatt position. Det gör att det finns all anledning att fortsätta kämpa för att alla ska ha rätt till heltid. Kvinnor är generellt mer utsatta här, eftersom det inte bara ger dem sämre position, utan även ett sämre utgångsläge när de separerar från sina respektive, eftersom de har sämre lön generellt sett även vid full tid. 


Alla är inte  i samma ekonomiska utgångsläge som Filippa Reinfeldt när hon separerar från sin äkta hälft, där ekonomin torde vara det minsta bekymret att hantera.  Det är orimligt att kvinnor ska tjäna 4700 kr mindre än vad män gör per månad.


Den senaste tidens pseudodiskussion kring ordet "hen" har tyvärr missat vad som egentligen är viktigt, något som lyfts fram rätt bra i HD:s ledarartikel Fram för frihet att utvecklas.


Det förs ofta fram på vilka sätt män och kvinnor skiljer sig åt. Men det nämns sällan att det är generellt sett och att det på individnivå kan se väldigt olika ut. Även om det nu är så att flickor och kvinnor föredrar rosa och att pojkar och män föredrar bilar och motorer, så finns det alltid många det inte stämmer in på. Varför ska förväntningar på vilka individer barn och människor ska bli, är och kan bli läggas på något annat sätt än förutsättningslöst så att de får välja själva vad de vill göra med sina liv?


Ett exempel är att man tidigare ansåg att kvinnor hade svårare för att lära in överhuvudtaget och att man senare kom fram till att kvinnor hade svårare att lära matte än vad män har.


Som det ser ut idag så är det kvinnor som går ut med högre betyg än männen och kvinnor som i högre grad läser vidare.


Förvisso är det ett tveggat svärd, eftersom det onekligen gör att kvinnor är mer pressade att prestera än vad män är, redan från unga år. Men i slutändan tror jag, igen generellt sett, att det blir kvinnorna som tjänar på det. För utan utbildning och kunskaper i dagens kunskapsbaserade samhälle står man sig rätt slätt.


Vad det gäller våld mot kvinnor i Sverige, så är det högt relaterat till alkohol, därför glädjer det mig att läsa att färre pojkar/yngre män dricker idag, även om det faktum att de som dricker dricker mer gör att statistiken vad det gäller misshandel mot kvinnor inte påverkas i så hög grad som önskat.


Även om vi har kommit en bit på vägen i Sverige, så har vi fortfarande en bit kvar här också och vi kan utan att tvekan ta våra lärdomar utanför landet för att sprida vidare världen över.


Det är egentligen bara en enda sak det handlar om: Valfrihet att få vara den man vill och inte den andra tror att man är eller vill att man ska vara.


Vänsterpartiet i Älmhult är idag, trots snöyran, ute för ett dela ut nejlikor och information om ett jämställt samhälle som en liten aktion för att belysa de här problemen.


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svt svt svt svt svt sr sr sr dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn svd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smp smp smp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag kvp nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd 


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 7 mars 2012

Ett otroligt hyckleri

Lyssna: Tillsynsmyndighet deltog i möten om vapenfabrik


Från gårdagens inlägg från mig, Avgång för flera moderata ministrar blev det ett inlägg till, i Kommunalarbetaren under rubriken För M går pengar före demokrati.


Faktum kvarstår, och det finns få ursäkter, att man dom politiker inte kan, får eller bör agera för att beväpna diktaturer, som kan användas för att slå ner strävande mot fler demokratier i världen.


Det är att såga av den gren man själv sitter på. Hänvisningen till att man behöver finansiera Sveriges egen vapenindustri och vapenutveckling är ohyggligt långsökt.


Ju fler demokratier världen består av, desto mindre är risken för att du behöver dina egna vapen.
Ju fler demokratier världen består av, desto fler länder har du en öppen marknad för att exportera och importera varor till, vilket i sig brukar användas för att argumentera för att demokrati är bra för alla.


Märkligt nog tycks den annars rätt liberala tesen, som jag i huvudsak delar, vara som bortblåst just nu och här.

Det är fullkomligt horribelt och osannolikt att se hur regeringen väljer att tillåta skapandet av ett fristående bolag för att kunna komma runt de lagar som man själv i högsta grad är med och bestämmer och utformar kring, för att hålla riksdagen och svenska folket ovetandes.


Det är självfallet inte bra att den sista sosseregeringen är indirekt involverade, eftersom försäljning av vapen i sig är illa nog att agera för mot diktaturer.


Men det här är en helt annan nivå på bedrägeri och brott mot mänskliga rättigheter, eftersom du försöker göra diktaturen självförsörjande på vapen, ännu längre bort från den teoretiska kontrollen av att de regler för vapenexport i Sverige följs. Dessutom blir Sverige mer och mer involverad i krigsinsatser i andra länder och det är inte alls långsökt att tänka sig ett scenario där svenskar och svenska soldater blir dödade av den svenska regeringens krigsmaterielpolitik.


Du har dessutom en tillsynsmyndighet som inte följer sitt uppdrag kring att granska exporten och frågan är vad den då har för existensberättigande?


Jag har aldrig betvivlat att Sverige verkligen är ett av världens minst korrupta länder. Men det här saknar i mina ögon motstycke i svensk efterkrigspolitik och bevisar att korruptionen även i Sverige kryper sorgligt högt upp i riket.

Västvärlden blundar för saudisk tortyr
Britter försöker stämma saudiska fångvaktare för tortyr
Saudiarabien: Kraftig ökning av avrättningar
Kvinna avrättad i Saudiarabien för anklagelser om trolldom
Saudiarabien benhård religiös diktatur

och så vidare, för den som orkar googla.

Ni känner alla till den arabiska våren, där många tidigare diktaturer föll. Vad det gäller Bahrain, så har Saudiarabien redan beväpnat rebeller för att slå ner revolten där. Varför ska Sverige hjälpa till med att se till att Saudiarabien fortsätter att slå ner demokratin inte bara inom sitt eget land, utan även i andra länder? Breivik mördade 77 människor, men hur många hade regeringen hjälpt till att mörda i förlängningen?

Utrikespolitik är sällan en stor fråga i Sverige. Men plötsligt så känns regeringens misslyckande inom jobbpolitiken rätt liten, eftersom demokrati är grunden till allt i vårt samhälle.

Att man vill skrota kvinnodagen ter sig plötsligt väldigt logiskt, eftersom man uppenbarligen struntar i kvinnors rättig- och möjligheter även i Saudiarabiens kvinnofientliga diktatur.

Det är så illa att inte ens regeringstrogna ledarskribenter på Svenskan eller Smålandsposten kan försvara det hela.

Som en sista undran, så undrar jag hur säkert live.se är som e-mailleverantör? De hemliga pdf-filerna innehåller en kopia av mail från msn-mailen live.se och det känns ju graverande att man använder något vars säkerhet man sannolikt inte vet något alls om.Uppdaterat Från Vänsterpartiets hemsida:Efter avslöjandet om Sveriges stöd till en vapenfabrik i Saudiarabien har det förekommit felaktiga uppgifter om Vänsterpartiets inställning till avtalet. Det ursprungliga avtalet slöts 2005 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen, men Vänsterpartiet samarbetade inte med denna om vapenexport. Tvärtom har Vänsterpartiet regelbundet motionerat i riksdagen om att avveckla vapenexporten till bland annat just Saudiarabien. Det gjordes även året då avtalet slöts och det är en politik som ligger fast idag.
2006 behandlade konstitutionsutskottet frågan om regeringens avtal med Saudiarabien. Vänsterpartiet reserverade sig då mot utskottets hållning att regeringen inte hade begått något fel. Partiets ledamot i KU förde fram att försvarssamarbete med Saudiarabien inte är förenligt med intentionerna bakom svensk vapenexportlagstiftning och att regeringen därför förtjänar kritik för avtalet.
Torbjörn Björlund, försvarspolitisk talesperson (V), kommenterar:
– Vänsterpartiets hållning var då precis som nu att Sverige ska sluta exportera vapen. Som första steg vill vi skärpa lagen så att inga vapen exporteras till länder som för krig, begår grova brott mot de mänskliga rättigheterna eller inte är demokratier. Saudiarabien är ett typexempel på ett land vi inte ska förse med vapen och naturligtvis inte heller med några vapenfabriker.
– Vapenfabrikssamarbetet måste upphöra. Vi har begärt en aktuell debatt i riksdagen om detta för att kräva svar av de ansvariga.


media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd svt svt svt svt svt svt svt svt svt svt svt svtd sr sr sr sr smp smp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag skd skd skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsl nsk nsk nsk nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!