lördag 9 januari 2010

Det såg ju ut som en tanke...

Det såg ju onekligen ut som en tanke, med tanke på den obegripliga vargjakten, att det tycks som om vargar rymde från Skånes Djurpark utanför Höör.

Det vore, genetiskt sett, antagligen alldeles utmärkt om de smet ut och det funnits någon annan lämplig varg i närheten. Men jag inser naturligtvis också att det vore olyckligt då de är för präglade på människor :)

Däremot så tror jag det vore lämpligare för alla dessa jägare jag nämnde tidigare som behöver terapi för att inte vara så hysteriskt rädda för vargarna att åka till djurparken i mellersta Skåne.

Den som vill kan nämligen få vara med om att möta vargar eller mata lodjur, vilket jag tror ett antal av de hysterikor till varghatare hade mått utmärkt av att få göra för att inse att deras farlighet är betydligt överdriven.

Ja om det nu är några vargar kvar? Det låter tråkigt att man behövt skjuta vargarna, men till skillnad från den tidigare vargjakten så har jag defintivt mer förståelse för denna gången, även om jag önskar att det gått att lösa på annat sätt.

Mer media skd hd dn nsk dag dag sds dn ab ab kb kb kb svd

GM ville aldrig sälja Saab

Sagan Saab är på allvar på väg mot sitt slut, som jag var inne på igår, och det har den naturligtvis varit hela tiden.

När de börjar sälja verktygen till flaggskeppet 9-5 till Kina, för att efter en smärre justering, göra en Buick av 9-5:an så är det mycket svårt att tänka sig att det alls kan bli någon affär. En av punkterna som varit en fördel är den nya modellen som naturligtvis gör en köpare mer intresserad av företaget eftersom man direkt kan få ut en förhoppningsvis säljbar bil.

Men utan den så torde intresset svalna radikalt, även om Spykers ägare försöker få det att låta som motsatsen, och Saab saga kommer att ta slut eftersom GM aldrig varit intresserade av att sälja Saab, trots att de velat få det att låta så.

Kvar står ett antal människor som snart kommer att vara utan jobb i högerns Sverige.

Mer media svd svd dn sds

Kognitiv beteendeterapi till varghatare - Ja tack!

Apropå att Vargjakten visar sig allt mer obegriplig så skriver idag Hanne Kjöller på DN om hur man borde erbjuda Kognitiv beteendeterapi när så få vargar som vi har i Sverige kan göra så många så rädda.

I Alaska finns ungefär 8.000 vargar på en yta som är ungefär tre gånger så stor som Sveriges. Omräknat är det samma sak som om vi i Sverige skulle husera knappt 3.000 individer. Det gör vi inte. Riksdagen har bestämt att det inte skall finnas fler än 210 stycken. Och redan detta låga antal tycker vissa är för många. Några tycker att det är exakt 210 för många. Rumänerna härbärgerar mer än tio gånger så många men är – om jag förstått saken rätt – inte hälften så hysteriska. Trots att en varg inte tagit ett människoliv sedan 1821 i Sverige tycks vi vara mer rädda för den än för att sätta oss i en bil och ge oss ut i den trafik som skördar hundratals liv. Per år.
Fruktan är inte rationell – det är sant. Men hur botar man den? Inom den populära kognitiva beteende terapin ska man titta på spindlar för att bli av med rädslan. Men när det gäller vargar ska man uppenbart göra tvärtom. Man skjuter av dem. Vore det inte bättre med kbt åt värmlänningar, dalmasar och andra skräckslagna? Och eget ansvar för val av boplats.
Står man inte ut med myggor ska man kanske inte bosätta sig i Tärnsjö. Står man inte ut med regniga höstar ska man kanske inte bosätta sig på västkusten. Står man inte ut med varg ska man kanske inte bosätta sig i en värmländsk skog.

Jag gillar inte veckans licensslakt, förlåt licensjakt. Om problemet är inavel, varför i så fall inte börja med att utöka stammen och sedan gärna bedriva skyddsjakt på eventuellt närgångna individer? Jens Karlsson, forskare vid SLU, berättar att djur som får välja partner att para sig med föredrar en som är genetiskt olik.

Det är inte många gånger jag instämmer i hennes åsikter då vi står långt från varandra politiskt sett. Men här är det skönt att se att hon gärna bryter med den allianstrogna linje hennes tidnings ledarskribenter ofta håller.

Varghatet är orimligt och utan proportioner om du jämför med hur många vargar det går per capita i andra länder, där folk inte alls tycks ha så stora problem med deras existens.

Läs även En flock söker sin varg

Kommentarer om politiken

Bättre bostäder stoppar bråken hävdar Odell från Kd, syftandes på de bråk som varit i förorterna det senaste året.

Jag tror visserligen det är en del i det hela, men knappast att det är det enda som saknas där människor har små resurser och få fasta anställningar...

Nya skattesänkningar kan alla komma tillgodo skriver en av SvD:s ledarskribenter. Jag betvivlar att de når ut till de fattiga förorterna eller till de pensionärer som får sänkta pensioner, som en av de jag träffade igår som konstaterade att han själv fick sänkt pension med 150 kronor, men att hans fru fick höjd pension med 50 kronor och att inte han heller tjänade på förändringarna...

Frågan är varför vi egentligen skäller på politikerna när det långt ifrån alltid är de själva som kommer på idéerna? De tänker åt politikerna är en intressant artikel som lyfter fram tankesmedjorna som många gånger ligger bakom de idéerna politikerna sen försöker göra sina egna.

Det känns lite lustigt för någon som sitter långt ifrån det som undertecknad, och befinner sig på kommunal nivå, och inte kan förlita sig på någon annan än sig själv. Mest märkligt är det att makten i sig är så viktig att man väljer att låta andra komma med förslagen...

Det förvånar mig för övrigt att det finns de som tror att Sahlin är på väg att petas från partiledarposten. Så nära inpå ett val så är det i princip omöjligt att göra sig av med en partiledare, möjligen med undantag om det gäller någon som begår ett grövre brott.

Mer media kb

Facebook och politiken

Jag skrev om sociala medier som reklampelare för politikerna för några dagar sen under rubriken Frågan är hur stor roll just Twitter spelar?

Det samma går att säga om Facebook, möjligen med det förbehållet att det är betydligt fler människor aktiva på Facebook, eftersom det går att använda även om man är relativt inaktiv själv. Det gäller dessutom att komma ihåg att Facebook främst används av sociala skäl och inte politiska, vilket gör gruppen människor som skiter i politiker på Facebook milt sagt stor.

SvD skriver om hur facebook växer som kampanjkanal och tar som exempel på Facebookgruppen Gör Birgitta Ohlsson till EU-minister, med 450 medlemmar (481 skrivande stund).

Visserligen kan det ligga något i att det är viktigare med engagemang än många medlemmar, men det går inte så totalt att bortse från att antalet medlemmar också visar på hur stort intresset är.

Intresset för Birgitta Ohlsson som EU-minister känns milt sagt väldigt svalt om man börjar jämföra med gruppen Bevara och beskydda vargen, som har drygt 22 000 medlemmar, Vi som protesterar mot regeringens nya sjukförsäkringssystem med snart 6 300 medlemmar, Stoppa utförsäkringarna med över 8 000 medlemmar, Avsätt den borgerliga regeringen med drygt 5 500 medlemmar och Sverigedemokraterna i riksdagen - Nej tack med hela 295 000 medlemmar.

Ja till och med mitt eget partis allt annat än populära partiledare har fler medlemmar i Lars Ohly for president än vad Birgitta Ohlsson har.

Med det kan man säga mycket, det går både att kommentar den ofta förekommande kommentaren att journalister oftast är så vänstervridna att det påverkar det som skrivs (trots att politiska och ekonomiska skribenter inte är det i så hög grad), vilket inte stämmer här.

Det går också att göra sig lustig över att Sd som säger att de säger vad "vanligt folk tycker", trots att deras egen grupp samlar ungefär 5 000 jämfört med de 295 000 som är emot dem.

Det viktiga är kanske att inte helt och håller varken överskatta, eller underskatta, Facebook och bloggar (även om jag själv som sagt tycker att de flesta överskattar just Twitter).

Men just nu med flera generationer som inte har tagit del av de sociala nätverken och bloggarna så finns det gott om människor, för att inte säga en tydlig majoritet, som inte alls tar del av politiken på annat sätt än de traditionella sätten.

Enfrågepartierna, som drar till sig många yngre människor, nämnde jag i Frågan är hur stor roll just Twitter spelar? och jag är helt övertygad om att varken PP eller Sd varit så stora som de är utan internets existens.

Sd hade fortsatt vara den Ortodoxa minoritetsgrupp de egentligen är, utan att inse det själva och Piratpartiet hade inte startat upp överhuvudtaget.

Någonstans är jag övertygad om att tiden kommer att komma för de sociala medierna, men det krävs minst ett årtionde till innan det är den viktigaste informationskällan för en majoritet av svenskarna.

Mer media sds svd  svd smp

fredag 8 januari 2010

Går det att bortförklara alls?

Hej då moderaterna skrev jag igår, och syftade på hur de för en politik som få verkligen vill ha.

Lena Mellin på Aftonbladet ger Reinfeldt några tips på hur han ska göra för att få tillbaka väljarna. Jag betvivlar på att han kommer att lyssna på de råden, utan jag är övertygad om att han kommer att fortsätta på den påbörjade banan.

Den som kommer att formulera en samhällskritik som bäst tilltalar allmänheten kommer att vinna hävdade han tidigare enligt hennes artikel.

Hur ska man från moderaterna överhuvudtaget lyckas att formulera något som skyler över det faktum att socialbidragstagarna ökade med 20% förra året och att utsatta grupper blev än mer utsatta och istället gav mer till de som redan har det bäst?

Går det att bortförklara alls?

Varmt på jobbet trots -17°c...

Jag skrev om kylan i morse och om hur den biter sig fast och påverkar på många sätt, inte bara jobbet.

Farhågorna besannades i viss mån, även om kyrkan inte var iskall, men kall nog att göra att besökarna behöll kläderna på. Jag tror det var 16°c inne när värmen stått på för fullt under ett drygt dygn, och med begränsade resurser och kallt utanför var det omöjligt att få upp den högre. Det lär bli chockräkningar även för vår lilla församlings del, och jag minns från förra året att elförbrukningen var märkbart mycket högre på grund av kylan och jag blir inte förvånad om det blir så i år igen.

Å andra sidan så fick vi slita rätt hårt för att alls få jorden och sanden att släppa ur jordbingen, eftersom det hade fryst fast på alla fyra sidor + botten. Det enda som hjälpte var spett och spade, vilket gjorde att allt tog en bra stund längre att alls få klart. Dessutom såg det inte ut som den vanliga jordkullen ovanför, utan snarare som om någon slängt dit små block av sand och jord, vilket inte såg så värst bra ut... men vi slapp definitivt att frysa ute, utan fick jobba oss varma :)

Nu lär visserligen växtligheten få vila lite när det blir så här kallt, med snö ovanpå, vilket jag egentligen tror är bra, betydligt bättre än att det blir varma vintrar som det varit i många år.

Men till skillnad från förra året när det var kallt och lite snö, så har det dessvärre inte någon effekt på fästingarna, som jag gärna hade sett som en djurart som hade fått dö ut mer eller mindre helt och hållet...

Även om det hotar med att bli ännu kallare i helgen så ska jag verkligen försöka ge mig ut för att springa i morgon innan jag jobbar, även om det är aldrig så j-vla kallt... Det går ju inte att vara så mesig som fotbollsspelarna i England att man ställer in sin motion ;)

Hoppas också jag får tummarna ur och fixar ett par pjäxor till skidorna så jag i vart fall kan åka skidor en gång denna säsongen, som jag nämnde för några dagar sen...

Mer media svd svd svd svd svd svd dn kb hd hd hd kb

Jävligt märkligt

Jag skrev om hur frågan om Saab närmade sig avgörandets minut, när jag skrev inlägget i morse.

Men vad händer då under dagen?

Jo, istället för att komma med något avgörande så börjar man både avvecklingen och att titta på de bud som kommit in under den senaste tiden. Det låter som om man försöker äta kakan och behålla den, eller snarare att försöka lugna ner kritikerna och hålla de stackars anställda på sträckbänken så länge som möjligt.

Jag förstår mycket väl fackets hårda kritik mot GM:s snudd på elaka rävspel om människors framtid. Facket, som jag utgår från har mer insyn än jag och gemene man, anser dessutom att buden är relevanta. Så frågan är varför man främst från regeringens håll inte försöker sätta hårdare press mot den amerikanska staten, som är en stor ägare i GM?


Mer Media ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn sds sds hd dag dag kb

Märkligt resonemang

Det är mycket märkligt att läsa resonemanget om liberal eller konservativ där tidningen Dagen diskuterar med en teolog och katolsk kvinna.

Resonemangen om preventivmedel känns hårresande, där hon väljer att resonera som om de enda preventivmedel som finns är de som påverkar kemin i kroppen, trots att kondomer funnits i århundraden och att spiraler är det vanligaste p-medlet hos kvinnor som fött barn i Sverige.

I själva verket är det så att mödradöd kan förhindras med små medel och att inte bara kvinnor dör som försöker abortera barn de inte vill ha, eller inte ens får försöka förhindra att få i många länder. De riskerar också att dö på grund av bristande sjukvård.

Vore det inte bättre att kämpa mot det istället, om man nu verkligen värnar om livet, som många katoliker säger sig göra?

Ja inte ens det från kd så omhuldade vårdnadsbidraget verkar leda till någon som helst förbättring för de kvinnor som behöver få ett eget liv... Fast Hägglund försöker blanda bort korten, så att vi istället riktar ögonen mot mindre viktiga frågor.

Kylan biter sig fast

Jag skrev om vädret igår och idag är det ännu kallare än igår, med -16°c på min termometer.

Det blir så lagom roligt att försöka sig på att hålla en utkyld kyrka varm och att försöka hitta kläder som funkar att både svettas i och inte bli för svettig eller kall i när vi ska hölja (fylla igen) graven efter dagens begravning.

Det blir dessutom mer komplicerat eftersom jorden i jordbingen med jord till stora delar kommer att vara frusen och det gäller att få ner det i hålet runt omkring och ovanför kistan utan att ens vara i närheten av att förstöra kistan...

Dyrt blir det dessutom för den lilla församlingen jag jobbar för att inte bara hålla värmen uppe i de lokalerna de har, utan att även ha värmetråget på så att det alls går att gräva. Det går åt en del energi för att värma upp två meter kall jord per dygn.

Men jag ska inte gnälla, det är ändå rätt lätt att hantera jämfört med om man vore uteliggare. De avundas jag definitivt inte!

svd svd sds sds sds nsk ab

Makt korrumperar

Absolut är det så att makt korrumperar, vilket jag har för mig är ett gammalt anarkistuttryck.

Anarkism fungerar inte särskilt väl i verkligheten, eftersom det blir den rike och starkes lag som styr. Men uppenbarligen är det, när ett eller några få företag köper upp mängder av verksamhet, så att fri ekonomisk liberalism eller kapitalism inte heller fungerar så väl. Men det är inte särskilt många som ifrågasätter det, tyvärr...

Avgörandets minut

Saabs sista suck skrev jag igår morse, men än är tydligen inte den sucken dragen.

Det finns fortfarande ett mycket litet gnutta hopp kvar för de stackars anställda och oss andra som tycker att det är fel att slarva bort ett så gammalt företag, även om det haft svårt att gå med vinst.

För de anställdas skull så är jag fortfarande av åsikten att man hellre ska anta ett bud som ger ett hopp om vidare produktion än att välja att lägga ner det.

Jag håller tummarna idag!

ab ab dn dag kb svd hd sds sds

torsdag 7 januari 2010

Hej då moderaterna

Jag läser moderaten Schlingmans inlägg hos Aftonbladet idag, Så ska 2010 bli ett fra(m]tidsår.

Det första jag fastnar vid är hur han lägger fram att moderaternas Sverige ska vara ett land där alla upplever frihet och ges möjlighet att styra och påverka sina egna liv. Sen orkar jag inte mer utan inser att han och moderaterna inte förstått något alls.

Frihet från FRA och Ipred vet han och moderaterna inget om alls, vilket de visat via de nya lagstiftningarna. De vet ingenting om hur friheten begränsas hårt ifall man är sjuk eller arbetslös, utan att få vara sjukskriven och få ersättning man kan leva på, alternativt att tvingas som sjuk att inte bara få vänta på vård, utan även tvingas in i arbete.

Tidigare idag skrev jag om det här i Hur ska det gå för de sjuka? Det har vi svaret på nu och moderaternas Sverige 2010 ser  ut som en värre än jag trodde.

Jag tror det här, om den får lite större offentlighet, kan vara spiken i kistan för moderaterna, för ingen kan väl ändå luras av hans ord?

(Sen läser jag ändå lite till ändå, bland annat om hur de ska "utveckla kvalitén i välfärden" och undra om det är någon på Aftonbladet som sysslar med satir och har skrivit den i Schlingmans namn? Som en socialdemokratisk politiker uttrycker det så tycks Schlinman sakna sjukdomsinsikt.)

Mer media hd

Vargjakten visar sig allt mer obegriplig

I mitt förra inlägg om vargjakten så länkade jag till Scaber Nestors blogg och det finns det all anledning att göra igen, nu när det är konstaterat att det bara återstår en varg att skjuta och att flera alfavargar fälldes.

Det som det berättas om är Historien bakom avrättningen av Amungerevirets Alfa-par, som talar om hur man väljer att skjuta av inte bara ett alfapar, vilket kan göra det svårare för resten av flocken på många sätt, utan även en vargflock som inte ställt till några problem.

Det sägs att misstankarna om vargbrott avskrivits men frågan är på vilka grunder och om det inte är dags att ta upp dem igen?

Och kanske framförallt, varför man skjuter alfavargar, när de enligt DN är lätta att urskilja och att risken finns att det nu finns valpar som inte är tillräckligt stora för att lära sig överleva.

Knappast etiskt alls och är så vitt jag kan avgöra en möjlighet att sluta med djurplågeri. Allt tvärtemot vad som utlovades och ytterligare ett bevis på att det finns en helt annan agenda än vad politikerna påstår.

Scaber Nestor har även skrivit om det hela på Second Opinion.

Edit: Idag lyfter svenskan fram att det är en splittring mellan vänstern, miljöpartiet och sossarna i vargjaktsfrågan.

Nu hoppas jag verkligen att S inser att de har många i sina egna led, både bland väljare och politiker, som delar åsikterna som V och Mp har, att det inte behövs den här typen av jakt på vargar, som redan är ett så utsatt djur.

Att politikern som uttalar sig säger att de är för möjligheten för landsbygdsbefolkningen ska kunna ha djurproduktion.

Då är min fråga om att skjuta vargar är den enda vägen att gå? Går det verkligen inte att ställa krav på, och bidra ekonomiskt från staten, med metoder som faktiskt stänger ute vargen?

Som jag sagt tidigare så är min åsikt fortfarande att rovdjursfrågan är en nationell fråga och kan inte lämpas över till mer lokala organ att besluta om.

Dessutom tycker jag att S försitter en chans att få fler väljare över på sin sida, med tanke på att opinionen för vargen tycks mycket större än de som är för den. Det är väl ändå val i år?

Mer Media dn dn

Hur ska det gå för de sjuka?

Jag noterar att tusentals blir utan ersättning från sjukförsäkringen och att det ter sig något märkligt.

Å andra sidan så återstår det att se dels hur väl informationen nått fram till de drabbade och kanske framförallt så gäller det att vardagarna kommer igång efter alla mellandagarna. (Jämför exempelvis med jobbskatteavdraget som påstås vara så bra som få vet om)

Inte nog med att folk har fullt upp själva. Att få tag på rätt person på företag eller myndigheter i mellandagarna brukar vara lögn i helvete milt sagt uttryckt..

Gäller det människor som gått tillbaka till sina jobb i ett desperat försök att klara ekonomin så är oddsen goda att de snart försvinner därifrån igen, på grund av sina fortsatta sjukdomar.

Integritetsfrågor i all ära, men sjukvården och att klara sin ekonomi är fortfarande viktigare, mycket viktigare. Tyvärr har vi en regering som inte kan hantera någon av dem...

Att nuvarande regeringen vinner popularitetsmätningar för individerna i undersökningar, som ibland görs med tveksamma metoder, är en sak. I slutändan är det ändå tryggheten för människorna i landet som avgör, vilket jag tror är förklaringen till de rödgrönas försprång i opinionen av idag.

Trygghet för att överleva skrev jag om igår, och det är grundbulten i våra liv alla av oss behöver. Inte minst för att vi alla kan hamna i sjukdom och arbetslöshet, och behöva hjälp för att ta oss därifrån.

Mer media kb

Saabs sista suck

När inte GM alls verkar vilja sälja Saab, vilket ter sig mycket märkligt i mina ögon eftersom det borde vara bättre att få lite pengar för det företaget än inga alls, så tror jag tyvärr att hoppet är helt ute för det tidigare så innovativa bilmärket. Tyvärr.

Jag vet visserligen att det hävdats att de är rädda för att andra biltillverkare kan snappa upp teknik som finns även i GM:s bilar. Men frågan är om de kan undvika det ändå i längden?

Även om även den svenska regeringen har skuld i misslyckandet med att sälja Saab, så ligger självfallet den största skulden hos GM själva, som inte alls är intresserade av svenska arbetstillfällen, trots att det finns fler tänkbara köpare än Spyker.

Mer media dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds svd svd svd svd svd svd dag hd

onsdag 6 januari 2010

Skjut först och tänk inte alls

Bristen på rovdjur är ett problem skrev jag igår angående vargjakten. Ett annat problem som jag nämnt är att man inte vet vilka vargar man skjuter, om det är djur med friska arvsanlag eller inte.

Ett problem jag inte alls tänkt på, men som jag hittar via Scaber Nestors blogg är konstaterandet att flera alfahannar sköts i jakten, och att ingen tänkte på att det inte var rätt väg att gå.

Vargspåraren Mats Rapp uttalar sig i Dalarnas Tidningar och säger följande:

Enligt jägare är en av fördelarna med vargjakten att djurens respekt för människan vinns tillbaka. Att varg i mindre utsträckning söker sig till platser som bebos av människor.
Men om alfaparet i en vargflock skjuts så kan problemet bli det omvända. Det är alfaparet som lär ungvargarna i flocken att jaga. Utan alfaparet skapas förvirring i flocken, som är van vid en mycket stark struktur vad gäller hackordning.
Under vargjakten i Dalarna sköts två alfahannar, en i Närsen i Vansbro och en i Sörskog.
Vad betyder det för respektive flock?
- Då är det tiken som tar över och hjälper till att jaga. Sen beror mycket på om det är första kullen eller inte. Om det är så att det är en andra års föryngring eller tredje års föryngring så finns det ofta någon ungvalp kvar som kan hjälpa till och jaga, säger Mats Rapp, vargspårare i Leksand.

Läs även Scaber Nestors jämförelse med japanska valfångstfartyg, som en majoritet av svenskar tycker illa om, och resonemanget kring vargjakten.

Edit Man kan ju lägga till att med tanke på att nu älgarna mer påtagligt ger sig på människor så kanske vi ska se till att utrota dem också? De verkar ju farliga till skillnad från vargarna...

Edit 2 Jag ser att Andreas Carlgren i dagens SvD försöker försvara och ta tillbaka lite för att mildra all kritik som har kommit mot honom i artikeln Årets jakt ska noga utvärderas.

Som jag själv skrivit tidigare och som Scaber Nestor nämner i sin blogg så är det fortfarande ingen från offentligt håll, inte heller Carlgren, som nämner om när och hur en utökning av vargar med nytt friskt dna ska planeras in i Sverige, om det inte sker någon invandring i större mått på egen hand. Något som självfallet inte kommer att hända eftersom det skett i så liten utsträckning så här långt. Det borde gjorts innan man skjutit av vargar så att man hade en plan att följa. Nu kan inplanteringen skjutas på i evinnerliga tider.

I övrigt har han fel att besluten om rovdjuren ska tas lokalt. De är ett nationellt intresse eftersom vargens naturliga utbredningsområde är i princip hela landet, utom möjligen södra delarna av Skåne.

Mer media svd

Snöskottning


Det är nästan 2 dm snö runt vårt hus nu och nysnön att skotta bort var knappt hälften av all snö som ligger här nu.

Från början tyckte jag det var rätt kul att få skotta något som var mitt eget hem, istället för att göra det i jobbet som jag annars gjort.

Fast det vet i fan om det inte börjar bli lite som med rakning, när jag var så där 14-15 år och började göra det.

Det var kul i början, för att man känner sig vuxen. Men när man gjort det 3-4 gånger så inser man att det är något man kommer att få göra mer eller mindre resten av livet. Och så jävla kul är det inte :)

Fast det var ändå rätt skönt ute idag, och det var lagom väder, som jag var inne på innan, för att just skotta :) Som jag sagt innan så finns det ju bara dåliga kläder :)



Att jag ser ut som en hjulbent Bambi på hal is när jag skottar är bara att ta :)

Det där vädret...

Vädret skrev jag om igår senast och det känns som om det är svårt att undvika vädret i än högre grad när det snöat rejält nog för att bara vilja stanna inne idag, även om det inte nått upp till de 20 cm man hotade med, inom vissa delar av landet.

Jag försöker dock vara glad över att det inte varit några strömavbrott här i varje fall och att det finns vissa områden som tjänar på det hela.

Dyrare blir det också när de så omhuldade kärnkraftverken är stängda, och som får SvD att ifrågasätta varför de är stängda när de behövs som bäst. För den som har bättre minne än journlisten så skrev tidningarna om de stängdes av för underhåll i våras, vilket bland annat Svensson upptäcker bara genom att titta på Ringhals hemsida , och man undrar onekligen varför journlisten inte orkar göra en undersökning av fakta?

Själv önskar jag att jag visste vad jag hade mina skidpjäxor (skidor och stavar är de där de ska vara) för nu borde det för andra gången i år bli tillräckligt med snö för att åka skidor på längden. Det går långt mellan åren jag gör det, men det är en av de skönare motionsformerna jag vet om, även om det är nästan lika skönt att springa så här års, även om löpning på hårt underlag är mer än vad min kropp egentligen klarar av.

Fast allt jag får göra idag är att skotta snö för att sen köra i snöyra till mina snälla svärföräldrar som ska bjuda oss på mat, vilket inte är det sämsta. Bara vädret vore lite bättre...

Media ab ab ab svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds dag hd kb kb dag dag nsk hd hd hd hd

Trygghet för att överleva behövs

Apropå att Trygghet och säkerhet måste få kosta, som jag skrev om igår, och det blir mycket tydligt om hur viktigt det är när man läser dels Cancersjuka ska inte behöva köa i Aftonbladet, där två cancerdrabbade skriver om hur det är viktigt att inte bara få en bra behandling, utan att även få den i tid och att det inte sparas på några resurser på dig som sjuk. Tyvärr kan alla blir sjuka och få cancer. Även den som propagerar för konstanta nedskärningar och sänkta skatter...

Samma sak gäller för ledarkrönikan om facket, också i Ab, om att fackföreningsrörelsen som tappat mer makt sen EU-inträdet och EU-domstolens dom över Vaxholmsmålet.

Som sägs så har den sen många årtionden svenska modellen, som onekligen har fungerat här sett till arbetstagarnas annars svaga ställning, monterats ner och fackets värde har devalverats.

Artikeln tar även upp exempel på hur bärplockare från Thailand och slovaker på Volvo får jobba för slavlöner, om de alls får några löner och inte skulder som med bärplockarna.

Även om facket naturligtvis också innehåller ett antal dåliga saker och ibland tyvärr självgoda individer som tänker på sig själv eller någon annan än sina medlemmar, vilket även jag råkat ut för, så är det fortfarande så att ensam inte är stark.

De enda som är starka är de som har så unika utbildningar eller förmågor på sina arbetsplatser att de är svåra att byta ut. Men det är relativt få som är så unika, oavsett hur bra jobb de gör, i synnerhet bland oss som har "enklare" arbete som de flesta kan lära sig.

I förlängningen så är risken att det blir som exempelvis i USA, där du behöver flera arbeten för att ha råd att leva och bo, och ändå inte kan leva något annat än ett liv där ekonomin går jämnt upp.

En sak som retat mig är det faktum att oorganiserade anställda åker gratis vid löneförhandlingarna, trots att de inte betalar medlemsavgift för förhandlarnas löner. Vore det rättvist så skulle de få förhandla helt för sig själva, och arbetsgivarna skulle inte av lathet och enkelhet bara ta med dem i samma svep som övriga.

Det är knappt man tror att man läser rätt...

Jag missade helt SvD skribenten Elise Claesons debattartikel Vaccinerande mot närhetsförstöring när den kom i förrgår. Undra hur jag kunde missa något som var så ärkekonservativt att Göran Skytte på samma tidning kan slänga sig i väggen?

Socialister i alla länder, ofta maskerade till genusfeminister, förenas i kampen mot den lilla världens subversiva mänsklighet. Men det är en meningslös kamp. Förbjuden kärlek är ofta den starkaste kärleken. Småborgerligt julfirande har ingen lyckats stoppa. Globaliseringen har snarare ökat än minskat behovet av intima relationer, som gör oss starka och trygga.
Inte ens Sydsvenskans Heidi Avellan kan vara tyst och ger, trots att hon är allt annat än socialist själv, en utmärkt verbal käftsmäll i Men vem är lede fi Claeson?

Vilket nonsens i ett land där de allra, allra flesta – som har möjlighet – nu bakat pepparkakor och lussat och firat jul tillsammans med just familj, släkt och vänner.


I övrigt så borde det viktigaste, och intressantaste, för alla inblandade när det gäller familjer och familjebildning vara att barnens bästa kommer först. Ska man hela tiden, med bland annat ekonomiska styrmedel som Claeson tycks applådera, styra mot familjernas bästa, så blir risken större att människor stanna kvar för att ekonomin blir svår att få att gå ihop, även om relationen i sig är dålig.

Få barn mår bättre att växa upp i en bråkig familj med båda föräldrarna än vad de gör med att växa upp med separerade föräldrar som bryr sig  om barnen.

I övrigt noterar jag att flera i anknytning till artikeln noterar att Ola Ullsten gav den rumänske diktatorn serafimerorden under 70-talet, så det tycks ha funnits fler att kritisera för konstiga hyllningar av kommunistdiktaturer...

tisdag 5 januari 2010

Fågelbordsspaning

Det är nog tur för fåglarna att katterna Kajsa och Rasmus är innekatter som bara får gå ut i koppel, eller oftare i den innätade lilla altanen, med tanke på vilket intresse i synnerhet Rasmus visar deras aktiviteter kring fågelbordet. Jag tycker det är roligt också inser jag nu när det är kallt och snöigt och maten tycks uppskattas av skogens fåglar.

Det enda som är lite tråkigt är när man sitter med ett teleobjektiv och systemkamera (om än med något år på nacken och mindre pixlar än dagens) är just nämnda innätning och i viss mån även skitiga fönster som gör att bildkvalitén nästan ser ut som en mobilkamera. Fast jag orkar inte bry mig så mycket om kvalitén. Det roligaste är att sitta och spana på fåglar, vars sort jag sällan vet.

Fast de vackra domherrarna kan inte ens jag ta fel på och talgoxar samt blåmesar vet jag också utseendet på. Men det finns ju ett antal till här? (Ser att sambon har mer kunskap om mig om vilka sorts fåglar det är på bilderna)

I övrigt är det som vanligt med mig och bilder, jag är inte bra på att "döda mina älsklingar" och antagligen är det mer än det borde här i bloggen...

Alla bilder ska vara klickbara för större versioner.





Den som till äventyrs orkat så här långt ner kan se fler fågelbilder på min Photobucketsida.

Ljud som stör

S:t Andreas kyrka i Malmö, från 1959 anklagas för att bullra för högt, vilket stör grannarna.

Att, som rubriken i Sds säger, traditionen att ringa i kyrkorna är tusen år stämmer i princip, även om många av kyrkor som är äldst i Sverige gjordes utan delen med kyrktorn och kyrkklockor.

Men det går inte riktigt att säga att kyrkan i centrala Malmö har någon längre tradition att ringa just där när kyrkan är så relativt ung.

I Sverige  har klockornas huvudsakliga användning under ett antal år hundra år varit att göra folk uppmärksamma på att det är dags att dra sig mot kyrkan till, i synnerhet för de som har längre väg att ta sig. Något som gör att man på de flesta ställen ringer med den största klockan, som hörs längst, vid första ringningen inför en gudstjänst eller högmässa, för att där efter välja en mindre klocka vid de andra ringningarna.

Den poängen finns inte kvar längre med tanke på att det i vårt moderna samhälle är mycket lättare att hålla reda på vad klockan är än vad det var förr.

Jag tycker inte heller att det går att klaga på att folk får skylla sig själva som flyttar in i närheten, inte minst för att det i en större stad som Malmö inte är lätt att hitta bostäder, utan i många fall får ta det man hittar och som finns att faktiskt välja på när bostadsmarknaden är hård att ta sig in på.

Lägg till det att samhället idag inte ser ut som det gjorde igår, då nästan alla hade arbetstid dagtid och sov på nätterna, jämfört med nu när många behöver sova dagtid för att orka jobba obekväm arbetstid.

I mina öron låter det lite överdrivet att ringa "någon gång" varje dag och minst fem gånger på söndagarna.

Varför inte dra ner till lite mer rimliga alternativ, som att ringa de gånger det finns en faktisk förrättning att ringa för?

Mer media sds dag

En av orsakerna till den dåliga skolmiljön

Jag läser om hur Dålig skolmiljö ger elever sämre betyg.

Vem är på allvar förvånad?



Det allvarliga med att bristen på arbetsro inte betraktas som ett problem är att skolan prioriterat fel. Fokus har hamnat på nya undervisningsmetoder, ämnesfördjupning och att sätta eleven i centrum. Under tiden fortsätter svenska elever att halka efter.
Skolans psykosociala arbetsmiljö har lämnats utan nämnvärd åtgärd, vilket lett till att stök, bråk och mobbning fortsätter. Följden är pressade rektorer som inför en uppgift som känns övermäktig satsar på ogenomtänkta projekt eller utbildningar i stället för att angripa problemet.
Ett exempel är en mellanstadieskola där skolledningen anlitade mig för en utbildningsdag för personalen om mentorskap. Det visade sig snart att skolans egentliga problem var något helt annat.
Några lärare berättade att det förekom mobbning och grovt våld på skolan, samt att några elever och deras föräldrar trakasserade ett antal lärare. Av sextio lärare på skolan befann sig ungefär tjugo på gränsen av vad de klarade av. Lärare hade larmat sin rektor som uppenbarligen inte tagit rapporterna på tillräckligt stort allvar. Tveklöst hade personalen en helt annan bild av klimatet på sin skola än rektorn. I detta läge avbröt jag mitt arbete och frågade vilket som var mest angeläget att ta itu med – mentorskap eller den destruktiva arbetsmiljön. Återstoden av dagen ägnade vi i stället åt skolans akuta problem.


 Folkpartiet, som jag nyss nämnde, verkar för mer läsning av böcker och, som ni alla vet, betyg i lägre åldrar.

Själv är jag övertygad om att det som behövs är fler vuxna på skolorna, både under lektionstid och under deras lediga tid, vilket självfallet inte bara är folkpartiets eller högerpartiernas fel, utan något som även sossarna ligger bakom.

Men att som Björklund förespråka ett förstatligande är inget som leder någon vart, varken enligt mig eller skribenten till debattartikeln i Aftonbladet Per Binbach. Men däremot lugn och ro, som ger arbetsro åt både lärare och elever vore bättre att satsa på.

Något som blir lättare att försöka upprätthålla med fler vuxna.

Jobb och kyla


Tillåtet idag, förfryst i morgon och ishavsklimat skrev jag om för några dagar sen. Nu har det visserligen blivit betydligt varmare. Eller ja, mindre kallt, när det droppat från -10-15°c på några dagar till -4-6°c grader som det varit idag.

Men vad det har börjat snöa mycket! Och värre verkar det bli, även om det verkar vara värre på andra ställen...

Jag tycker visserligen, som jag nämnde tidigare, bättre om kyla än värme, men det behöver ju inte gå till överdrift varken med snö eller kyla.

I synnerhet inte eftersom jag jobbar utomhus och börjar jobba igen i övermorgon. Även om det försvårar delar av arbetet som kyrkvaktmästare så måste en del arbete utomhus göras ändå, som att gräva gravar inför begravningar. Visserligen är det hytt i grävaren, men värmen i den är inte mycket att yvas över och det får definitivt bara plats en enda person i den. Lägg till det att kyrkogården ligger vid en sjö som det ofta och gärna blåser ifrån...

Även om jag normalt sett tycker att det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, så är det lättare att hålla värmen uppe när man springer. När man är tvingad att vara lite mer stilla så blir det något värre, i synnerhet när jag redan till liten del förfrös fingrarna under nyår på jobbet, efter att ha sprungit med marschaller i nävarna fram och tillbaka en liten för lång stund, vilket gjorde mina fingrar både vita och röda.

Den där rånarluvan som kanske kan bli förbjuden kanske är något att investera i? Fast då lär väl någon tro att jag ska råna eller göra något annat jag inte borde göra...

En sak som varit rolig med kylan är alla fåglar som kommit till vårt fågelbord. Ska försöka redigera de bilderna senare idag, istället för att använda de här gamla bilderna från förra vintern (och som är tagna där jag bodde tidigare, utanför Växjö).

Mer media kb nsk nsk nsk ab dag hd svd dn dn


Trygghet och säkerhet måste få kosta

Det som först verkade vara en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus som medvetet tog livet av ett mycket för tidigt fött barn, verkar ta en annan vändning enligt SvD idag Nya teorier i spädbarnsfall.

Vad som nämns lite i förbifarten den pressade arbetsförhållanden på grund av personalbrist:

Sjuksköterskan medger sitt misstag med ursäktar sig med pressade arbetsförhållanden. Hon säger sig vara blockerad av tankar på att lämna sjuksköterskeyrket för gott. Under lång tid har hon sett hur barnkompetensen på avdelningen minskat samtidigt som patienterna blivit allt mindre och skörare. Den aktuella natten är belastningen på avdelningen ovanligt hög. Det var ont om personal, särskilt erfaren sådan och många mycket svårt sjuka barn i mer eller mindre livshotande tillstånd, varav det nu aktuella barnet var ett.
Inte oväntat så styrs stockholms läns landsting av allianspartierna, som prioriterar låga skatter framför personal där det behövs personal.

Oavsett vad man tycker om det så kostar trygghet och säkerhet pengar, oavsett om det gäller säkra transporter eller direkt sjukvård för barn som i exemplet ovan, något som borde vara minst lika självklart, om inte självklarare än en A-kassa som fungerar och betalar ut pengar som går att leva på.

Men någonstans tycks högern tappat bort sig i sina utförsäljningar och nedprioriteringar till förmån för höginkomsttagarna. Jag har sagt det förut och kommer att få anledning att säga det igen: Ska man ha upphandlingar och ge ifrån sig den direkta kontrollen så måste man ställa hårdare krav och följa upp, samt göra regler som gör att det går att avbryta de privatiseringsförsök som inte fungerar.

Frågan är bara när allt är utsålt vilken beredskap det finns hos kommunerna att starta upp den typen av verksamhet igen?

Mer media dag

Ytterligare genant resonemang av folkpartiet

För ett tag sen gjorde folkpartiet ett utspel om att de vill ha ny utredning om nya läsvanor eftersom de såg det som ett problem att färre och färre läser böcker.

Frågan är om det verkligen är ett problem? Precis som sägs så är frågan varför just bokläsandet ska prioriteras, när det numera finns många andra sätt att läsa på?

Bortsett från att jag själv läser väldigt mycket böcker, och läser bok i princip varje dag, så är det inte nödvändigtvis så att det måste vara ett nöje som alla måste dela. Det måste inte nödvändigtvis vara sämre att få en litterär upplevelse på internet istället.

Någonstans tycker jag att det är den så av folkpartiet omhuldade skolans uppgift att lära barn att läsa längre texter, eftersom det i många yrken och högre utbildningar är ett krav att kunna läsa och reflektera över en längre text.

Men någonstans verkar folkpartiet ha fastnat i betygshetsens snara och inser inte att det vore bättre att satsa på faktisk kvalité och fler vuxna i skolorna, som kan lära ut det som ett betyg i sig aldrig kan ge: Kunskap.

Edit Något folkpartiet kunde ta åt sig av och försöka genomföra är läxläsning i skolan, som visar sig fungera utmärkt i Malmö. Men risken är uppenbar att det kostar mer pengar att genomföra än att ge betyg till allt och alla från dagis, eftersom det kan bli svårt att genomföra utan att det kostar pengar till skattesänkningar...

dn sds

Bristen på rovdjur är ett problem

Jag skrev igår om hur jag bor på landet och vill ändå ha en vargstam värd namnet.

Diskussionen fortsätter idag i media, och det är svårt att se någon anledning att ändra åsikt, trots långa och välformulerade kommentarer till ett annat inlägg om vargen mot min åsikt.

Min förhoppning är att de politiker som står bakom den här sett till tagna hänsyn konstiga jakten får ta sitt ansvar vid nästa val, som exempelvis Carlgren, och bli utan makt.

Sanna Rayman argumenterar även hon på ett relativt vettigt sätt, vilket jag inte alltid tycker med tanke på vilken sida hon står på politiskt sett, när hon skriver att de som bo på landet och de som bor i storstan borde byta bostadsort med varandra för att förstå varandras problem.

Men som jag sa innan så bor jag på landet och är ofta i skogen och jag har bott vid Fridhemsplan, Kungsholmen, Stockholm samt i gamla staden i centrala Malmö, i ett av den stadens fulaste hus, Caroli City-huset. Med svenska mått mätt vet jag för- och nackdelarna med både landet och storstad, och ändå trivs jag bäst där jag är nu :) Även om vargen som var här i höstas kommer tillbaka och har en flock med sig.

Det vore bättre om man insåg att bristen på rovdjur är ett problem oavsett vilken del av naturen man befinner sig i. Det är inte bara i havet det behövs rovdjur för att få ekosystemet att fungera så bra som möjligt...

Det vore bättre om jägarna som är emot vargens existen brydde sig mer om djur som ger faktiska problem, och som skadar och dödar människor. Som älgen eller vildsvinen som förstör betydligt mer och för fler människor än vargen. Men eftersom den är mer svårjagad så tycks den vara mindre intressant att jaga, vilket är konstigt eftersom jag trodde att jakten till viss del var en sport, där man som i alla sporter vill ha lite motstånd.

Sen är jag den första att beklaga att folk hotar andra människor, oavsett om det är jägare som blir hotade eller de som är emot jakten. Problemet ligger i huvudsak hos politikerna som tagit beslutet ifråga. Frågan om djur som i princip är utrotningshotade som art i Sverige är för allvarlig för att göras ett jippo av.

Mer media hd smp kb kb dn dn dn svd svd dag dag hd sds  nsk

måndag 4 januari 2010

Jag bor på landet och vill ha en varaktig vargstam!

Jag skrev om konstig retorik av vargexpert tidigare, vilket var lite förvånande...

Jag är mindre förvånad, även om retoriken där är lika konstig, när privatpersoner resonerar konstigt och är emot vargens existens och verkar fortsätta tro att det bara är storstadsbor som är emot vargen.

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Jag bor inte i någon storstad, utan i utkanten av en liten by med några hundar invånare och närmaste granne är den skog som en varg under hösten passerade förbi i och befann sig i under en vecka.

Jag är ofta i skogen, som den orienterare jag är, både när jag tränar och tävlar.

Och tro det eller ej: Jag vill ha en verklig vargstam även så långt ut som i södra Småland där jag befinner mig.

Argumentet som han lyfter fram säger jag, även det ytterligare en gång, är man rädd om sina hundar och katter och för att vargen ska ta dem så håller man dem kopplade eller inomhus. Det gör framförallt att de klarar sig undan det som oftast dödar dem: trafiken. Som aldrig någon tycker vi ska stoppa, beskjuta eller utrota, trots att den dödar fler än alla svenska rovdjur ihop.

I övrigt noterar jag att det bara finns två vettiga partier i det här landet, miljöpartiet och vänsterpartiet, som är emot jakten. Något jag dessutom hoppas att ledningen i båda partierna reflekterar över för att inse att det är en fråga som engagerar många och som kan få fler av de väljare de två mindre partierna hos de Rödgröna kan behöva.

Sossarna i denna frågan är onekligen en besvikelse och det förklarar Sahlins njugga hållning, som jag skrev om tidigare...

Så jag hoppas verkligen att planteringen av varg blir av, även om jag, som jag sa innan, tror det först när jag ser det...

För de som vill finns det en enkät hos Expressen om vad man anser om vargjakten, som jag tycker att alla som är emot jakten ska rösta i!

dag

Kajsa och Rasmus


Kajsa och Rasmus är med en varje dag på något sätt. I synnerhet Kajsa, som är den röda honkatten (oreggad Main Coon), som vid det här laget borde lärt sig allt som går att lära i ett hem, eftersom hon nästan alltid är där jag eller min sambo är.

Rasmus (Norsk Skogkatt) kommer från Månlyckans katteri ursprungligen och är en katt som man får klappa ibland, om man är snäll, stilla och lugn. Man känner verkligen sig hedrad av att han låter sig bli klappad.

Lustigt nog så får jag nästan hålla med sambon om att Rasmus nästan känns som om han blivit lite min katt, efter att ha delat bostad med honom och kvinnorna i familjen, eftersom han oftast kommer till mig, den enda gången per dag han kommer för att bli klappad :)



Sann pornografi

13 sorters kakor samt tårta når inte riktigt upp till min farmors rekord på 16 sorter, än mindre till min arbetskamrats farmor som hade 22 sorter som rekord.

Men bilderna nedan är så här dagen efter fortfarande ren och skär porr för någon som inte bara tycker om choklad så mycket som jag gör, utan även kakor, tårtor och bakverk.

Jag ska inte skryta med att jag gjort särskilt mycket av det som syns på bilderna och som åts, utan det är min kära sambos förtjänst till största delen.

Men tårtan är däremot inte bara jag som gjort, utan även min idé, även om det är en enkel och i huvudsak stulen idé av att göra tårta av falsk savaräng, genom att göra lager som man lägger vaniljkräm och burkfrukt mellan, samt toppar med grädde och godisbitar.

Det var jävligt gott och tack vare att min systers familj tyvärr valde att inte komma, så blev det väldigt mycket över också, även om fyra bigpackburkar med kakor försvann och gjorde frysen möjlig att komma in i igen :)

Det som fanns att äta var i varje fall, utöver tårtan följande: Vetebröd med mandel och apelsin, pepparkakor, kokoskakor doppade i vit choklad med limesmak, vaniljkrokar, syltkakor, bondkakor, schackrutor, strassburgare, nötkakor, saffranssockerkaka, stuvor, mandelmusslor med grädde och hemkokt plommonsylt, samt kaffe, hemgjord saft och hembubblad läsk att skölja ned det hela med.