lördag 1 september 2012

Inte oväntat visar sig Sverigedemokraterna vara odemokratiska

Jag svarade nyss att Alla bör vara rädda för Sverigedemokraterna och noterade av en slump idag att mannen som tidigare försökt försvara deras politik har hoppat av partiet, eftersom de visade sig ha problem med demokratin...

Jag är inte förvånad och valde att skicka en insändare till, apropå det nya ämnet:

Svar till Björn Sjöberg f d Sverigedemokrat 30.8

Inte oväntat visar sig Sverigedemokraterna vara odemokratiska

Jag beklagar att Sjöberg nu fått se på nära  håll att Sverigedemokraterna inte är demokratiska, som inte ens låter han skriva insändare när han inte har uppdrag åt dem.

Vänsterpartiet Älmhult har som princip att om man ska signera med "Förnamn, Efternamn, Vänsterpartiet Älmhult" så ska man vara aktiv och betalande medlem, MEN det räcker att man går på gruppmöten så man hör ungefär vad för åsikter man har inom partigruppen, så är det upp till medlemmens omdöme.

Skriver man däremot under enbart med "Vänsterpartiet Älmhult" så måste det vara ett beslut som har klubbats igenom av antingen styrelsen eller helst på ett partigruppmöte, så att så många som möjligt kan stå bakom beslutet.

Det tycker vi är det mest demokratiska sättet att hantera den här frågan på.

Jerker Nilsson, ordf Vänsterpartiet Älmhult


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 28 augusti 2012

Skatteorättvisor mot flera utsatta grupper

Svar till Robert Gidehag, Skattebetalarnas förening

Gidehag argumenterar i flera tidningar för att pensionärerna bör få en skattesänkning som utlovat och att pension är uppskjuten lön och därför inte bör beskattas hårdare än lön från arbete.

Det tycker jag att han har fullständigt rätt i.

Men med exakt samma argument kan man också säga att de som får ersättningar från sjukpenning, föräldrapenning, A-kassa och övriga socialförsäkringar inte ska beskattas hårdare. De är olika typer av försäkringar, som till stora delar betalas via lönerna (A-kassan är undantagen men betalas givetvis av redan beskattad lön direkt av arbetstagaren).

Den stora skillnaden är att sjukförsäkringarna och A-kassan dras det mer pengar från människornas löner, än vad det kostar att betalar ut det till dem som behöver dem och blir därför en dold skatt som nästan ingen vet om.

Förra året så räknade jag ut att min sjukskrivna fru betalade 33% i skatt på en låg sjukersättning och jag med en betydligt högre lön, som i sig var under medellönen, betalade 26% i skatt efter jobbskatteavdraget.

Frågan är varför människor i ett utsatt läge, både ekonomiskt och på andra sätt, ska betala för de människor som har bäst förutsättningar att klara sig: De som är yngre, friska och har jobb?

Det vore klädsamt av moderaternas och alliansens partner, Skattebetalarnas Förening, att även lyfta fram de här orättvisorna mot alla oss som betalar skatt.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Alla bör vara rädda för Sd

Alla bör vara rädda för Sd


Jag får be om ursäkt för den långa tiden med att svara, vilket beror på jobb i första hand.

Sjöberg försöker ytterligare en gång att prata bort vad vi pratar om, genom att be mig förklara varför politiker från andra partier än Vänsterpartiet har oskälig ersättning. Lämpligt vore om han frågade de partiernas företrädare. Jag konstaterar igen att Jonas Sjöstedt har 27 000 kr i månaden och att sd:s partiledare, och flera i toppskiktet, har över 100 000 kronor, där partiet nästan dubblar själva riksdagslönen.

Vem tror att någon med så mycket som 100 000 kronor på allvar kan företräda folket?

Jag kritiserar inte sd:s politikers resor i sig, vilket Sjöberg naturligtvis förstår. Jag kritiserar att man väljer att betala sina ledande politiker mycket för mycket, trots att de som alla andra riksdagspolitiker har resorna betalda och att det inte finns något som motiverar en så hög lön av våra skattepengar.

Frågan är varför en så central fråga som jobbskatteavdraget inte får Sjöberg att överväga att byta parti? Han verkar ändå inse att det är något som gynnar de redan rika, som sd:s partitopp, framför vanliga människor som sd:s väljare. Pensionärer, sjuka och arbetslösa betalar i procent räknat mer än de som har en inkomst från anställning och det finns inget försvar för det varken för mig som Vänsterpartist eller för Sjöberg som sd:are.

Sjöberg undrar sist om det finns någon som är rädd för Sd? Det tror jag de flesta är som har läst om alla de olika sd-politiker samt anhängare som direkt och indirekt uttalat stöd för Breiviks massmord är.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Kommunfullmäktige Älmhult 27 augusti 2012

Igår postade jag anförandena jag höll inför omröstningen om våra två motioner vid gårdagens kommunfullmäktige i Älmhult:

Anförande inför omröstningen för vår motion, Motion om verklig valfrihet.


samt


Anförande inför omröstningen av Motion om elljusspår i Liatorp.


Det var på många sätt en intressant diskussion som uppstod, som blev oerhört tydlig för den som var där.


Det mest tydliga av allt är att allianspartierna enbart är intresserade av att inte höja skatten. Kosta vad det kostar vill.


Flera gånger hänvisade man till att man inte kan satsa pengar hur som helst och att man måste ta ansvar för kostnaderna, vilket de tycker att de gör.


Men frågan är om de tar ansvar för konsekvenserna av allt som inte utförs för de skattepengar de inte får in när de hela tiden envisas med att ha länets lägsta skattesats?


Med rätt enkla medel och till relativt låga kostnader, kostnader som dessutom har goda möjligheter att betala sig i längden, så väljer man att avslå våra motioner.


Trots att de har goda möjligheter att öka folkhälsan, få människor att må bättre både fysiskt och mentalt samt kan få fler människor att vilja flytta till kommunen, och även till de mindre orterna som idag har svårt att dra inflyttare.


Märkligast var ändå de irriterade kommentarerna som kommunfullmäktiges ordförande, Elisabeth Peltola, lät undslippa sig om att de tog ansvar och att vi bara lovade och lovade ökade kostnader.


För det första är det inga problem att lova mer saker, eftersom Vänsterpartiet Älmhult alltid får sina motioner avslagna. Pengarna vi har velat använda innan är med andra ord fortfarande oanvända.


För det andra tycker jag inte det är ett dyft bättre att Centerpartiet innan valet lovar mängder av saker, som jag nämner och länkar till i Anförande inför omröstningen av Motion om elljusspår i Liatorp. Man späder på politikerföraktet om att man lovar så mycket innan valet, som man sen aldrig nämner igen.


Hennes svar var att jag späder på politikerföraktet själv. Det må vara hänt, men varför ska man skjuta budbäraren, som lyfter fram deras löften? Det är knappast tidningen som skriver om ett inbrott som är skyldig till inbrottet. Inte mer än vad den är som lyfter fram andra partiers svikna löften.


Hur många saker hittar älmhultsbor bland centerns alla löften i sitt partimanifest, som man ens hört talas om efter valet? Motionsspåren i Liatorp har de inte offentligt framfört på något sätt att de ska prioriteras på något sätt.


Då tycker jag ändå att just motionsspår egentligen är en relativt liten sak. Läser man dagens reportage i Smålandsposten om hur vissa lärare väljer att sluta som lärare på grund av att man konstant väljer att sträva efter att ha länets lägsta skatt, så blir man rädd över hur lite omsorg de styrande i kommunen ger barn och unga.


Jag, som är ersättare i utbildningsnämnden, är en av de politiker som har varit ute i ett antal skolor i samband med nämndssammanträdena när vi "förväntas" göra det. 


De allra flesta gångerna har jag ändå valt att göra det på helt eget initativ, för att få höra så många röster som möjligt från så många skolor och förskolor som möjligt. Jag besöker gärna fler och vilken lärare eller skola som helst får gärna höra av sig.

Skolan Jennie har jobbat på har jag däremot inte varit på, men jag har träffat henne i samband med Allmänna Beredningens möte, där det är tydligt att hon varit en av alla bra lärare, som har slitit mer än de borde behövt göra.

Det som varit mest slående för min del är att de som jobbar inom skola och förskola är tillsammans med äldreomsorgens personal, den första yrkeskategori jag träffar som näst intill unisont säger att de måste ha fler kollegor för att klara jobbet. De ber inte om högre lön, som de flesta andra vill ha...

Att de inte får det beror enbart på att maxialliansens partier, inklusive miljöpartiet, har bestämt sig för att länets lägsta skatt är viktigare än länets bästa skola.

Jag är inte alls så säker på att maxialliansens politiker, som inkluderar miljöpartiet, är medvetna om problemen, trots att utbildningsnämndens ordförande hävdar annat.

Då hade man, om man har hjärta och hjärna, aldrig valt att skära ner så hårt inom skolan. Istället för att satsa på länets lägsta skatt.

Verklighet och budget att förhålla sig till? Verkligheten för det viktigaste vi har, barnen, har maxialliansens politiker i Älmhult visat att de inte alls förhåller sig till.

Vad det gäller budget så måste den självfallet läggas så att den är realistisk sett till vad som krävs för att få en fungerande skola och barn och lärare som mår bra.

Nu läggs den enbart efter att få hålla låg skatt. Kosta vad det kosta vill, även om det blir barn som drabbas.

smp smp smp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 27 augusti 2012

Anförande inför omröstningen av Motion om elljusspår i Liatorp


Anförande inför omröstningen av Motion om elljusspår i Liatorp:

2009 flyttade jag till Liatorp från den lilla orten Gemla i Växjö kommun.

Gemla ligger 5 km från Alvestas närmaste motionsområde och 7-8 km från det närmaste i Växjö. I Älmhult kan man ha 2-3 mil till närmaste. Ändå hade man i Gemla på drygt 1000 personer råd att hålla sig med ett välfungerande elljusspår.

Det är kanske orättvist att jämföra oss med Växjö.  Alvesta har flera elljusförsedda motionsspår i Alvesta samhälle, samt i flera av ytterområdena, som Vislanda, trots att det är en kommun som befolkningsmässigt är av samma storlek som Älmhult och som vi ofta jämför oss med.

När stormen Gudrun rasade, som är orsaken till att elljusspåret försvann, bodde jag i skånes minsta kommun, Perstorp, med endast har 6 000 invånare i hela kommunen. Där har man ändå två välskötta elljusspår i centralorten. De skador som kom till den gången lagades snabbt, trots att delar av Perstorps skogar var lika raserat som Älmhults.

Osby kommun drabbades också hårt av stormen men har även de tre elljusspår, i Osby, Lönsboda och Killeberg, som är fullt fungerande.

Så vitt jag kunnat utröna så är vi inte bara den enda kommunen i Kronoberg, utan i alla de kommuner som drabbats av Gudrun, som inte har återuppbyggt de elljusspår som fanns tidigare.

Min första investering inför flytten till Liatorp var att skaffa pannlampa för 2 500 kronor, eftersom jag visste att elljusspåret här inte var renoverat med elljus, eftersom jag springer oavsett årstid.
När jag "klev ur garderoben" som fritidspolitiker så var den här frågan den första som förvånansvärt många av de boende i Liatorp bad mig försöka att driva. De kände sig bortglömda även av de partier som påstod sig kämpa för landsbygden.

Precis som den förra motionen så handlar det här om att jobba förebyggande. Vi har sen några år tillbaka en stor gång- och löpboom i Sverige som bedöms gynna folkhälsan på sikt. Den måste givetvis hjälpas på traven även där man har det svårare att utöva de lättaste motionsformerna som existerar och inte kräver mer än att man kan se och har ett par skor.

Tack vare att många vill röra på sig så är även motionsmöjligheterna något som gör att folk väljer att bosätta sig på en specifik plats och därför kan påverka människor att inte bara flytta till centrala Älmhult.

Friskislokalen stödde kommunen med 4 miljoner i räntefritt lån samt med ytterligare 8 miljoner som borgenär för ett banklån. Friskis hade förra året ca 1500 medlemmar. Antalet boende som har motionsspåret i Liatorp som närmaste belysta motionsspår är ca 2 000, om man räknar de boende i Eneryda, Liatorp och Diö med omnejd. Kan man göra en satsning som på Friskis så måste det finnas möjligheter till cirka en halv miljon på ett elljusspår där det är just endast elen som saknas.
Liatorps motionsspår är idag i rätt bra skick och det finns ett antal engagerade i det, som bland annat gör att där vintertid finns kommunens bästa skidspår. Det är synd däremot att de som jobbar dagtid enbart kan skida eller springa under helgerna vinterhalvåret.

Motion i sig stärker det psykiska måendet och naturen kring motionsspåret höjer effekten av det måendet, som natur gör på oss människor.

I princip alla partier i Kronoberg och i riket lyfter fram vikten av en god folkhälsa, där egenhändigt utförd motion ingår. Tyvärr tycks det inte nått fram till maxialliansen i Älmhult.

Centern, som säger sig värna om landsbygden, skickade några dagar innan valet ut en broschyr, vars text går att läsa både på deras hemsida och Elisabeth Peltolas blogg, där de säger att de "vill arbeta för återuppbyggnad av elljusspår i Liatorp och Haganäs (när Haganäsvägen är klar)".

Det enda som hörts från centerpartiet efter valet är en motion om Haganäs, trots att det i princip var bestämt sen tidigare att det motionsspåret skulle återkomma i någon form. 

Det ger centern, och övriga partier, en möjlighet att stödja landsbygd och folkhälsa via vår motion.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Anförande inför omröstningen för vår motion, Motion om verklig valfrihet

Anförande inför omröstningen för vår motion, Motion om verklig valfrihet. Den går att läsa här på Vänsterpartiet Älmhults hemsida.


LOV Lagen Om Valfrihetssystem är infört i Älmhult.

Valfrihet låter bra, men det enda man kan välja här är utförare av vad kommunen har bestämt ska få utföras.

Att bli äldre och/eller funktionshindrad nog att behöva hjälp av andra är inte det samma som att nödvändigtvis intellektet har förtvinat.

Jag själv som aldrig brytt mig fantastiskt mycket om städning, kommer att vara betydligt mer intresserad av att bli hjälpt några gånger i veckan till Folkets Hus för att se på bio, teater eller komma ut i naturen eller ta en fika, än att få mitt hem perfekt städat varannan vecka.

Det är sannolikt att det finns de som redan nu väljer att lägga sin kraft på städningen och inte kommer ut för att den stjäl all ork.

Det är lätt att tänka att det här är anhörigas uppgift att ta hand om. Samtidigt lever vi i en tid där vi aldrig har flyttat så långt från våra uppväxtorter som många yngre gör idag, vilket minskar möjligheterna att hjälpa föräldrarna. Det är också ett stöd till åldrande makar som försöker hjälpa varandra.

Det vi vill med den här delen av motionen är skapa verklig valfrihet, där man får välja och prioritera själv vad som är viktigast i ens liv. Sociala kontakter, kulturella upplevelser eller ett rent hem.
LOV:en är valfrihet för företagen som utför de traditionella sysslorna i äldres hem. Inte för de som får den utförd och som betalar för den och som framförallt behöver den.

Socialtjänstlagen säger att biståndets ska utformas så att det stärker ett självständigt liv. Finns det någon av er som anser att självständigt liv i princip bara innefattar livets nödtorft som dagens bistånd handlar om?

Vad det gäller att-satsen med åldersgränserna så är även det något som ökar tryggheten. Man vet att man inte kommer att bli ifrågasatt, vilket är en oro en äldre person kan ha svårt att släppa även om socialnämnden hävdar att de flesta får vad de anser att de behöver. Med vår motion vet man att det kommer att ordnas en plats åt en när man känner att man inte orkar mer.

Det är dessutom ingen hemlighet att måendet i hög grad styrs av hur man mår mentalt. Upplevelser och möten är för många ett sätt att få en chans att må bättre mentalt, något de nuvarande regelverket förhindrar.

Båda våra "att-satser" gör att äldre får en möjlighet till bättre och tryggare mående. Något de inte bara förtjänar efter att ha byggt upp tryggheten i vårt samhälle idag. Utan något som även rent humant är vad de flesta av oss inser är något vi själva kommer att vilja ha, även om vi inte har möjligheten, oavsett om det beror på ekonomi eller möjligheter att ha nära släktingar i närheten som kan hjälpa oss.
I förlängningen finns det även en möjlighet att saluföra det här utåt, inte minst mot de inflyttare som förväntas komma hit. Det är lätt att glömma att även äldre människor genererar pengar för våra företag, skatteintäkter, samt statsbidrag, som idag är ca 40 000 kr per person.

Varför inte försöka få inflyttarnas föräldrar att få ytterligare en möjlighet att vilja flytta hit där deras barnbarn är och där det är tryggt att vara gammal?

Socialnämnden nämner att om motionen godtas så måste det utredas hur stora de ökade kostnaderna kommer att bli. De kommuner som infört de här att-satserna helt eller delvis har inte sett någon ökning att tala om. De flesta är som mina egna föräldrar som är i 80-årsåldern. De inte bara vill, utan kan klara sig själv och vill bo kvar i hemmet så länge det går.

Men de vill också känna trygghet och få möjlighet till andra saker än idag för att få ett liv som är värt att leva så högt upp i åldern som möjligt.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 26 augusti 2012

När argumenten tar slut, så tar nävarna vid?

När argumenten tar slut, så tar nävarna vid? Eller vad ska man kalla Thomas Böhlmarks "argument" för att försöka tvåla till socialdemokraterna? 

Böhlmark har jag skrivit om ett par gånger innan, i samband med förra valet, och säga vad man säga vill, men hans argumentation var inte bra då heller. 

Det finns någonstans två saker som blir extremt uppenbart hos moderaterna nu.

Deras brist på politik och deras hart när totala oförmåga att hitta kompetent folk eller bristande omdöme hos de som avgöra vilka som ska rekryteras.

Att på ledande poster tillsätta personer som man får ägna massor av tid att städa upp efter, som här som någon som håller i bland annat det officiella twitterflödet hos moderaterna, är tidsödande och skapar konstant negativa rubriker.

Samtidigt så kryper det mer och mer fram hur alliansen slarvar med skattepengar. Inte bara renodlade fusk, som hos Tillväxtverket, utan även rena satsningar av skattepengar, som de med superfängelsena, som visar sig sluta med att vara rent slöseri med de resurser som blir färre och färre till de som verkligen behöver dem.

Bristen på seriös politik kan visas på många sätt. 

Ett är när en mörkblå högerskribent på SvD talar om att moderaterna inte har någon försvarspolitik som går att finansiera.

Ett är en justitieminister som prioriterar statistik framför annat.

Ett annat är korta notiser om brister av vården i livets slutskede, som beror på att det är brist på tid, som i sin tur beror på besparingar.

Eller varför inte en utrikesminister som bedriver ministerstyre och inte låter kronofogden agera enligt de lagar som finns.

Kanske en regering som konstant går emot den i grunden inte helt felaktiga jobbpolitiken, med att fördyra redan för dyra körkort, vilket gör det svårare att ta sig till jobb eller tacka ja till jobb som kräver bilkörning.

Själv minns jag många år där man kritiserar inte minst vänsterpartiet för att inte finansiera sina satsningar. Själv vill man ha ett nytt JAS-plan, men inte har man visat hur det ska bekostas...

För mig som vänsterpartist är dock alliansens undergång trevlig att se på från sidan, även om den pågått en längre tid, men först nu börjar märkas på allvar i media, trots desperata påhopp på något som svenska folket är för: En välfärd utan oskattade vinster till skatteparadis eller en politik som är mer långsiktigt hållbar, som ibland tar sig så enkla uttryck som att Bra mat till äldre minskar vårdbehovet för de äldre

Visserligen försöker media få det att framstå som att sossarna tappar mängder av väljare, men samtidigt så går väljarna till vänsterpartiet och miljöpartiet, vilket gör de rödgröna oerhört starka. Nästan ingen nämner att Kd, igen, ligger under 4%, vilket gör att alliansen ligger ca 10% efter oss rödgröna.

Visserligen finns det många som talar sig varma för att S ska samarbeta åt höger. Jag personligen tror dock att det hade varit att gräva sin egen grav, eftersom det inte är något som en majoritet av sossarnas väljare vill se.

Sd och deras hårda anknytning till Breiviks retorik bör inte helt glömmas. Ett parti vars anhängare vill förbjuda en hel religion och tycker det är okej att trakassera somalier, samtidigt som man gnäller på de som yttrar sig mot det egna partiet har sen länge lämnat demokratin bakom sig och deras koppling till Breivik är tydlig, för han stod knappast ensam med sitt hatbudskap.

Som sagt, när argumenten tar slut, så tar nävarna och våldet vid...

media ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn hd hd hd hd hd hd smp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp nsk nsk nsk nsk nsk nsk skd skd skd skd skd skd sr sr sr sr sr sr

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!