lördag 19 juni 2010

Jag är glad att Vilhelm Moberg är död

Precis som jag skrev i morse så tittade jag till och från på bröllopet idag...

Jag trodde aldrig jag skulle skriva en rubrik som den till detta inlägget, att jag är Glad att Vilhelm Moberg är död. Jag trodde inte ens jag skulle ha en tanke på att tänka tanken.

Vilhelm Moberg är för mig en av de absolut bästa författare det här landet har skapat, och en av de bättre i övriga världen genom tiderna. I synnerhet vad det gäller att skapa realistiska berättelser om hur livet var för fattiga människor, som i Mobergs underbart skrivna Utvandrarepos på fyra böcker.

Jag har tyckt vid ett antal tillfällen, när jag nu tänkt på det, att det känts märkligt att de oerhört rika Björn och Benny gjort extremt stora pengar på en arbetarförfattares berättelser om människor som var så fattiga att de, likt många gjorde i verkligheten under många årtionden, av tvång för att överleva fick utvandra från släkt, vänner och hembygd, för att aldrig återse dem igen. 

Fast det jag var med om idag, under kronprinsessbrölloppet, var betydligt märkligare. Vid ett tillfälle så meddelade de två kommentatorerna att det spelades ett stycke, vars namn jag inte uppfattade, från musikalen Kristina från Dufvemåla, som bygger på just Utvandrarserien.

Det är till att vara ovanligt historiskt omedveten om man väljer något som alls har med Vilhelm Moberg att göra om man väljer någonting överhuvudtaget som är det minsta förknippat med honom i samband med något kungligt överhuvudtaget.

Visserligen är jag inte förvånad att Björn och Benny går med på att deras låtar används, eftersom jag utgår ifrån att de blir tillfrågade.

Och visserligen är det de som skrivit melodin i fråga till musikalen, och inte Moberg själv så vitt jag vet.

Men det är på gränsen till förolämpande att använda något som förknippas så tydligt med en av Sveriges genom tiderna mest tydliga republikaner, som till och med gav ut en bok med namnet Därför är jag republikan.
Från Wikipedia:
Moberg var uttalad republikan och ogillade monarkin. Han var också kritisk emot att svenska historiska kungar som Gustav II Adolf och Karl XIIbeskrevs som "hjältar", då Moberg menade att de i själva verket hade varit "tyranner", "krigsförbrytare" och "massmördare". Från 1960-talet var han en av Olof Palmes häftigaste kritiker. Han kritiserade till exempel Palme för att ha uppvaktat kung Gustaf VI Adolf på dennes 90-årsdag och sjungitKungssången. Detta var hyckleri menade Moberg, eftersom Palme påstod sig vara republikan.

Mobergs misstänksamhet mot makten gick hela vägen upp till samhällspyramidens topp. I den storsäljande boken Därför är jag republikan argumenterade Moberg för att monarkin borde avskaffas. Som alternativ önskade författaren en decentraliserad förbundsrepublik efter schweiziskt mönster, där folkomröstningar ersatte politikerrollen. Likheten inför lagen krävde enligt Moberg att rikets högsta ämbete tillsattes efter förtjänst och inte slump. Visserligen hade kungamakten blivit rent symbolisk, men även denna symbolik var olycklig. Dels spred kungens prestige attityden att medborgaren är underställd staten och är dess tjänare, i stället för tvärtom. Dessutom kunde den symboliken ge regenten stor makt i en krissituation, som t ex då Gustaf V påverkade samlingsregeringen att göra eftergifter för nazi-Tyskland. Bara på ett område ville han behålla kungadömet: det poetiska språkbrukets. Att "Mina drömmars drottning!" i ett kärleksbrev till en kvinna alltid lät långt bättre än "Mina drömmars presidentska!" var han villig att erkänna.
Efter dagens ceremoni och efterföljande spektakel är jag dock fullständigt övertygad om att den stackars Vilhelm Moberg inte bara vänder sig i sin grav, utan snarast snurrar som en propeller och önskar precis som jag önskade tidigare, i mitt långa inlägg om varför kungahuset bör läggas ner, att det blev ett sista historiskt bröllop...

Precis som jag så är jag övertygad om att han hellre lyssnat på vilken version som helst av God Save The Queen.


Mer media ab ab ab ab ab ab ab gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp svd svd svd svd svd skd skd skd skd skd skd skd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag smp smp nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk exp exp kvp hd hd hd hd hd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Centern fortsätter på det sluttande planet

Med tanke på det kungliga bröllopet jag nyss skrev om så lär det vara mycket få andra nyheter som alls lyckas nå fram i medierna idag. Inte ens så viktiga nyheter som att ytterligare en avrättning genomförts i USA...

Centern har jag skrivit om några gånger senaste tiden, senast igår, och om hur hopplöst efter de känns efter att ha svikit sina kärnväljare.

Precis som med vargjakten så är nu plötsligt Sverige för valjakten, som i alla år varit hårt emot, tack vare Andreas Carlgren. Precis som med den så handlar det naturligtvis inte om vetenskapliga skäl, utan enbart politiska. Naturligtvis så måste man lyssna på experterna inom de olika ämnena och inget annat.

Lite positivt är det dock med att de försökte påverka datalagringsdirektivet, men samtidigt så har en centerpartist i de här frågorna oerhört låg trovärdighet efter att ingen, inte ens de som tidigare var kritiska, vågade gå emot parti- och alliansnormen, att införa fra-lagen.

Jag tror tyvärr inte de frågorna, i synnerhet inte den sistnämnda, påverkar så värst mycket. Men däremot så kommer Maud Olofsson absolut att bli centerns fall, förhoppningsvis så att de hamnar långt utanför riksdagen, som de senaste opinionssiffrorna pekar på, så att bland det sista vi ser från Maud är hennes hälsning till Daniel...

Förhoppningsvis påverkar det även lokalpolitiken i min kommun, där centerpartiet varit orimligt stort i alla år...

Notabelt är högerskribenternas makt och påverkan, som Göran Skytte i det här fallet, och hur de utan att skämmas väljer att hacka på de rödgröna för deras historia. Precis som jag skrev till en viss annan högerskribent så kan jag fråga Skytte Varför inte omformulera och fråga sig varför Göran Skytte som själv är troende varit så tyst vad det gäller Maud Olofsson och andra borgerliga politikers tystnad när kristna tystas och diktatur Kina kallas för vänner?

Mer media sds nsk nsk sds gp svd exp skd skd
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett historiskt sista kungligt bröllop idag?

Jag kommer att titta på bröllopet idag, i vart fall delar av det, trots att jag är starkt och tydligt emot kungahuset av flera anledningar. Den största är att det kan bli det sista historiska kungliga bröllopet någonsin i Sverige, innan vi blir moderna på allvar efter nästan tusen år av kungadömen.
Det handlar om att det knappast är ett vettigt statsskick att ha i en demokrati, det att man föds till det.

Att man föds in i ett ämbete som inte är helt lätt att ta sig ur i fall man vill göra något annat av sitt liv. Hur ofta protesterar vi inte annars när barnen inte får välja varken det yrkesliv de vill eller någon annan partner än den föräldrarna godkänner? Det ger en orimlig press på de inblandade, och det är knappast en slump att Victoria tidigare dragits med ätstörningar.

Alternativet som förs fram är vanligtvis att ha en president istället. Men jag tycker precis som de ledande företrädarna för Den republikanska föreningen tycker att Sverige kan bli så modernt att vi blir det första landet i världen som är den första republiken utan statschef.

Statschefens uppgifter kan ersättas av att statsministern tar över statschefens utrikespolitiska uppgifter och att talmannen får utökade inrikespolitiska uppgifter.

I teorin kan det naturligtvis innebära mer jobb till redan tyngda tjänster. Men i praktiken så går det att lösa med att anställa någon till under dem som får göra mer av övrigt arbete.

Varför ska det då bli ett sista historiskt bröllop?

Jag tycker det verkar som att opinionen faktiskt är på väg att vända. Även om kungahuset många gånger suckat över medias närgångna bevakning, så  har media alltid varit deras bästa vänner, eftersom de knappast granskat kungahuset kritiskt och snarast gjort reklam för deras existens.

Idag lyfter media fram fler kritiska röster, även om granskningen av kungahuset i sig fortfarande är oerhört undfallande. 

Men någonstans så tycks den hysteriskt överdrivna massmediala övervakningen ha påverkat gemene man via massmedierna, så att stödet för kungahuset är lägre än någonsin förut.

Därför hoppas jag att opinionen vänder så radikalt att inte bara Vänsterpartiet driver frågan om att lägga ner kungahuset, utan att även socialdemokraterna, och gärna även det sista rödgröna partiet också. S kommer aldrig att våga följa sitt partiprogram innan de har opinionen på sin sida, och det behöver vara en längre och tydligare negativ opinion än vad det är nu.

Även om kungahuset i sig inte är en särskilt dyr post, så är det likväl skattepengar de kostar och det är en mycket sluten verksamhet där utgifterna inte är särskilt offentliga. Frågan är varför vi ska betala andras lyxliv? Eller varför våra kommunpolitiker åker dit med presenter de hävdar är billiga, men glömmer att vi betalar resa och uppehälle åt dem också...

Det sägs ofta från flera större svenska företag att de får mycket gratisreklam via kungahuset. Varför inte låta dem betala deras kostnader fullt ut också då, som alla andra får göra med reklam? Det är en av få saker som kunnat få mig att kanske, jag säger kanske, ändra åsikt om att behålla kungahuset.

Men det blir fortfarande konstigt att man inte ens i teorin kan få ett jobb på meriter, vilket gör att vi har en kung jag upplever som relativt dålig på sin tjänst, en åsikt även många svenskar verkar dela, som tycker kungen ska abdiker. Jag tror trots allt att Viktoria kommer att göra jobbet bättre!

Men jag hoppas och tror att hon är en så klok kvinna att hon väljer att låta sina barn slippa det hon själv gått igenom.

Så med allt detta i åtanke, se till att titta på bröllopet idag du också. Det kan vara den sista gången en blivande regent gifter sig, innan landet blir det moderna land det borde varit sen länge.

Till sist så hoppas jag ändå att de personer som gifter sig idag, Victoria och Daniel, får ett bra äktenskap och lyckligt liv och att bröllopet kommer att kunna genomföras utan handgripliga attacker. Oavsett vad så tycker jag att de ska få det.

Fast om människor tutar med vuvuzelor utanför kyrkan så är det naturligtvis ett utmärkt sätt att visa uppskattning på :)


Hade jag sen bara hunnit lära mig att tuta fram dagens mest givna hitlåt Knugen skuk av Kriminella Gitarrer så hade jag gärna åkt till slottet och tutat :)

Ett annat alternativ är Ebba Gröns "Beväpna er"Mer media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab gp gp gp gp gp svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd e24 e24 dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn skd skd skd skd skd skd skd skd sds sds sds sds sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag smp smp nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk exp exp exp exp exp 

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!