fredag 28 september 2012

En vettig rovdjursstam en del av vildsvinsproblematikens lösning

Svar till Björn Gidstam 28.9 (publicerad i Smålandsposten 5/10)

En vettig rovdjursstam en del av vildsvinsproblematikens lösning

Jag delar Gidstams uppfattning om att vildsvinen är ett mycket större problem än något annat vild djur i Sverige. Så sent som i går kväll var jag nära att köra in i 3 vuxna vildsvin och ca 10 kultingar, strax utanför Agunnaryd i Ljungby kommun.

För några år sen jobbade jag som kyrkvaktmästare i Öja kyrka, strax utanför Gemla. Jag fick lägga närmare tre arbetsdagar på att försöka vända rätt ca 200 kvm uppbökad gräsmatta, så det blev hjälpligt snyggt. Jag har full förståelse för vilket tröstlöst arbete Gidstam har haft.

Så vitt jag vet så är det inte bara befolkningen i landsbygden som har problem, utan nu börjar det även krypa närmare större samhällens bostadsområden eftersom vildsvinen är så många till antal och kanske är det det som behövs för att samhället ska agera och reagera.

Jag tror det behövs flera olika lösningar eftersom antalet vildsvin är stort och konstant ökande. Det behövs både fler jägare som är villiga att lägga tiden det tar att skjuta det skygga vildsvinet, en fälla som inte plågar djuren och jägare som är villiga att kontrollera fällorna ofta. Tyvärr finns det exempel sen några år tillbaka i Kronoberg hur vildsvinskultingar blev snabbt ihjälstressade när flera av dem gick i en fälla, vilket verkligen inte är bra.

Jag delar även Gidstam tankar kring vargen. Lika lite som att fällor och jakt kan lösa vildsvinsproblemet här ensamt, lika lite kan en vargstam göra det.

Men den kan utan att tveka var en del till en minskning av vildsvinsstammen. Jägarförbundets hemsida talar om att "en viktig predator på vildsvin är vargen" och att "det finns områden där vargen står för över 90% av dödligheten av årsgrisar." Såna områden finns t ex i Tyskland där rådjur och vildsvin är vargens huvudföda. Även lodjuret kan ta vildsvinskultingar, men däremot har jag inte kunnat hitta referenser över hur stor del av deras föda vildsvinet kan utgöra.

Rovdjuren kan naturligtvis inte lösa vildsvinsproblematiken ensamt, lika lite som jakt kan göra det. Men den är en naturlig del av att hålla nere den stora ökningen av kultingar och av ett djur som inte har någon naturlig fiende, utan får föröka sig fritt.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 27 september 2012

HELA min debattartikel finns HÄR!

Svar till Johan Hultberg 11.9, publicerad i bl a Smålandsposten 27.9 2012 som är ett svar på Hultbergs svar av min tidigare debattartikel, där han "glömmer" att besvara ett antal frågor...

Hultbergs tystnad är talande

Tack för att du hoppar över huvuddelen av mitt svar och de saker jag kritiserar moderaterna för.  Det gör det lätt för mig.

Den enda anledning till det är att han är medveten om att hans och moderaternas politik inte kan svara på de ologiska besluten kring deltidsarbeten, som idag inte går att kombinera med A-Kassa, efter de förändrade, fördyrade och framförallt otryggare reglerna för A-kassan.

En försäkring som idag endast ca 35% av de arbetslösa kan utnyttja (2006 var det 70% av arbetslösa).
Detta trots att man numera betalar in mer till A-kassan än vad som går ut till försäkringstagarna och blir en extra skatt.

Förr var det missbrukare som var de som fick "socialbidrag" av kommunerna. Nu är nästan hälften av de med försörjningsbidrag människor som enbart har problem med att hitta arbete.

Det innebär ökade kostnader för kommuninvånarna, samtidigt som statsbidragen, som är ca 18% av kommunernas inkomster, är lägre än vad de varit vid en rödgrön valseger.

Jag tycker synd om Hultberg när det varit många artiklar senaste dryga veckan som talar om att Alliansen inte fixar jobben:

Hård kritik från arbetsgivarorganisationer m fl som inte tror på bolagsskattsänkningen då den redan är låg och blir under EU:s snitt.

Kritik från Lärarförbundet m fl om utbildningssatsningarna då det som behövs är yrkesinriktade utbildningar, inte minst för arbetslösa, och utbildningar som är högskolegrundande.

389 000 (8.4%) var arbetslösa i slutet av augusti i år, 19 000 fler än förra året samma tidpunkt. Enligt SCB hade vi augusti 2006 5.2% arbetslösa. Då har jag ändå inte räknat in det faktumet att det finns betydligt fler satta i åtgärder, som t ex Fas 3, som inte räknas in i den öppna arbetslösheten. Fas 3 innefattar ca 35 000 personer, något som gör det till en större "arbetsgivare" än den som räknas som den största, Posten, som bara har 25 000 anställda.

Att sätta folk att göra saker som inte behövs och som inte ger någon ett annat arbete känns som en lösning jag trodde dog med Sovjetunionens fall. Men den är återuppstånden i det moderatledda Sverige av idag.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!