lördag 23 juli 2011

Alla "visa män" - Rensa er egen häck

För att travestera Ebba Gröns text till "Alla visa män", om att rensa sin egen häck istället för att klaga på andra, och varför inte citera följande:

Här kommer dom på rad 
i en jättelång parad. 
Ridande på varsin häst 
skriker dom att vi vet bäst. 
Det är svårt att dra några andra slutsatser än att det finns många människor,  utöver attentatsmannen i Norge, som nyss rapporterades att ha dödat minst 90 människor.

Per Gudmundson, ledarskribent på SvD, skrev för ett litet tag sen om Ge inga bidrag till hatet, som inte  är några problem att se som en direkt uppviglande text mot muslimer generellt, som så ofta pekas ut som de största terroristhoten i världen.

Idag så skriver han om hur Vi står skuldra mot skuldra mot Norge. Men skribenter som saluför den typen av åsikter som han här i texten i stycken ovan står inte, och har aldrig stått, skuldra mot skuldra mot högerextrema terrorister.

Han står istället på samma sida som sverigedemokraten Kent Ekroth som uttalade sig på Twitter enligt följande: "Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?"

Bortsett från det rena sakfelet, att det är en, om än en stor, bomb och inte flera så är det han och Gudmundson som står skuldra mot skuldra, tillsammans med alla andra fördomsfulla människor som hela tiden letar terrorism åt ett enda håll. Trots att all modern historia visar att det finns gott om terrorism från andra håll och trots att islamistisk terrorism är ovanlig i europa.

Det är större risk att europeer råkar ut för terrordåd från ETA eller fram tills för några år sen för terrordåd med IRA som avsändare. Till och med den högerextrema terrorn är vanligare i västvärlden. USA hade 75 fall av högerextrem terrorism mellan 1995 och 2009 och andra kända namn från det landet är Timothy McVeigh och UNA-bomber Ted Kaczynski.

Inte heller Sverige har varit fritt från varken ensamma religiösa galningars bomber eller från högerextremas terrorattentat.

Tyvärr tror jag många av de högerextrema brotten glömts bort nu några år senare, men Det vita fältet listar några av dem:

1991 En bomb på Stockholms centralstation
1992 En spikbomb i Kungsträdgården
1993 En nynazist, som går tillsammans med sverigedemokraternas ungdomsförbunds dåvarande ordförande, har en handgranat i ryggsäcken på ett 1 maj-möte för Vänsterpartiet.

Och då har jag ändå inte nämnt Lasermannen eller serieskytten i Malmö med flera händelser som går att klassa som terrorbrott även de.

Det vore oerhört lätt nu för mig raljera och göra samma sak som Ekroth, Gudmundson och en sorgligt stor del av sd:s anhängare skulle göra, dra alla "nationella", högerextrema eller sd-anhängare över en och samma kam.

Men det tror jag inte, så det kommer jag inte att göra. De flesta sd:are kommer visserligen ha åsikter som står väldigt långt ifrån mina, men de kommer inte att göra mer än att uttrycka förhatliga åsikter, utan att direkt vara farlig för någon. Den misstänkte mannen har varit sympatisör med norska motsvarigheten till sd.

Men precis som lasermannen var påverkad av Ny Demokratis invandringsretorik på sin tid, som han tyckte gav honom rätt att skjuta invandrare (som alla var skötsamma studenter eller skötsamma med mer riktiga jobb och inkomster till skillnad från lasermannen själv), så ger deras retorik en grogrund för fler hatbrott mot invandrare. Allt från enstaka uttalande av gamla tanter med käpp mot de som har slöja till planerade massmord där det finns gott om människor med något annat än nordisk bakgrund.

Däremot så tycker jag det finns all anledning, precis som det säkert finns med några extrema islamistiska grupperingar, att på allvar börja syna extremhögern, inte bara inom Sverige, utan inom hela EU eftersom det i de flesta EU-länder finns gott om högerextrema grupperingar av sd:s modell och värre. Tyvärr ger det ett sammantaget stort tänkt berättigande för terrordåd, enligt deras enkla och beklagliga teorier.

För att stjäla Gudmundsons rubrik: Ge inga bidrag till hatet, inte ens hatet mot sd. Uppför och argumentera väl emot dem och dra inte ens alla de över en och samma kam.

Det gör så många av dem själv, av egen kraft, som Ekroth på twitter och som andra sd:are gjort både nu och tidigare, när de visar att de direkt "vet" vilka som är skyldiga och snarast verkar glada över det. Trots att det nu visar sig vara en av deras egna meningsfränder som står bakom.

Det minst dåliga som kan komma ut av det här är att människor vaknar upp och inser att världen inte är så enkel som högerextremisterna försöker få det att låta som och att det finns fler hot än islamistiska extremister.

Det är en högerextrem nationalist som väljer att med berått mod spränga en bomb stor nog att döda hundratals, för att inte säga tusentals, och för att sen direkt efter med berått mod välja en ungdomsträff för socialistiska ungdomar, motsvarande SSU, för att skjuta mot dem.

Det är uppriktigt sagt svårt att tänka sig några jävligare mål att vilja döda, eftersom det handlar om oskyldiga människor.

I övrigt så noterar jag att norrmannen som verkar vara skyldig till dåden igår är, precis som skytten i Malmö, aktiv i en skytteklubb, vilket får mig att börja fundera på om det är dags att göra det svårare för privatpersoner att ha flera skjutvapen enligt licens och om skytteklubbarna borde ha någon form av kontroll över vilka deras aktiva medlemmar är?


Alla mina övriga tankar går till de som direkt eller indirekt är drabbade av dådet i Norge. Jag hoppas ni tar er igenom det här! Jag känner det samma som Vänsterpartiets partiledare säger, det här är det värsta terrordåd, värsta angrepp på demokratin och öppenheten som har drabbat norden någonsin.

Den tidigare vänsterpartisten, nu boendes i Norge, Ali Esbati var på träffen ovan och skriver kort om det och länkar till andra intervjuer om sina upplevelser. 

Läs även det väldigt bra inlägget Jag hade mördaren som vän på facebook

media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp exp kvp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag dag skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk nsk hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smpInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Är inte alla skattepengar viktiga?

Det samma som sägs i artikeln kassaregister eller kassa register, hos svd:s ledarsida, kan sägas om varenda typ av bidrag som existerar i det här landet. Varför bestraffa alla med hårda kontroller när det bara är några som fuskar? De ärliga bestraffas och får ibland inte igenom sina sjukskrivningar, som ett exempel som många drabbas av.Där är viktigt med att spara skattepengar. Men när det gäller skatt som ska betalas in från företagare och privatpersoner så verkar inte skattepengarna lika viktiga längre...

Självfallet ska alla typer av skattefinansierade verksamheter kontrolleras, oavsett om det gäller pengar som ska in eller pengar som ska ut. I grund och botten har allt samma ursprung. Våra inbetalda skatter.

Läs gärna inlägget Fusk och oärlig retorik, om samma ämne.


media svd svdInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 22 juli 2011

Annie Johansson hyllar anhängare till en barnamördare

Jag skrev ett rätt långt inlägg tidigare om centerkandidaterna och mina åsikter om dem.

Pressens åsikt om de tre kandidaterna är däremot klar, de vill ha Annie Johansson. Jag säger inte så mycket om det eftersom hon onekligen gör sig bra på bild och oftast ger en bra framtoning i media.

Fast jag undrar om inte centerpartiet centralt fegar ut lite när det väl kommer till kritan, även om många är positiva till Johansson? Johansson är onekligen så ung att hon kan bli partiledarbyte vid nästa maktskifte i centern, om vi förutsätter att det sker efter 10 år också. Men frågan är om man vågar välja den mindre erfarne framför den mer erfarne?

En av alla dessa experter uttalar sig i SvD om hur Centern påminner lite mer om sossarna än övriga partier, som behöver ha sina gräsrötter med sig i betydligt högre utsträckning, och om hur Hatt verkar mer pragmatiskt lagd och villig att lyssna till dem än Johansson. Jag tror det är det som kommer att fälla avgörandet, och jag är inte så säker på att de vill ha en partiledare som åsiktsmässigt ligger närmare stureplanscentern än bonden på landsbygden.

Personligen hoppades jag på Eskil Erlandsson, men det var av rent egoistiska skäl, för han hade inte dragit några extra röster, utöver de närmast sörjande :) Kort sagt så en man som försöker göra Sverige till ett stort matland internationellt är dömd att misslyckas (och då tycker jag ändå väldigt mycket om svensk husmanskost). Men "mansalibit" blev en i princip okänd barnläkare, som visserligen har en profession som kan vara draghjälp, men i övrigt inte är någon som säger de vanliga väljarna något speciellt.

Ändå så tycker jag att Annie Johansson borde vara diskvalificerad, på samma sätt som alla blir som tycker om fel saker eller någon gång haft en misshaglig åsikt.

Kallar man Ayn Rand för "en av 1900-talets största tänkare", så borde man få mängder av kritik.

Eller varför inte citera unt.se:s ledarsida:


Sist men inte minst (1220 sidor) finns där Ayn Rands Och världen skälvde. Rand, amerikanskrysk författarinna med en del verkligt fruktansvärda litterära olyckor på sitt samvete, är politikens svar på L. Ron Hubbard: hälften science fiction-skribent och hälften kultledare, med störst talang för det senare. (Det är inte alla som klarar att grunda en sekt på slagord om självständighet och individualism.)
Och världen skälvde beskrivs av Johansson som ”en filosofisk, skönlitterär bok”, vilket dock förefaller lika orättvist mot bägge adjektiven. Det är en pubertal övermänniskoskröna om heroiska storföretagare med stålblick och grop i hakan, som i protest mot den parasiterande allmänheten bryter sig ur välfärdsstaten och flyr till en hemlig dal för att bygga en ny skön värld utan socialister och svaghet. Till detta tingens brödraskap hör bland annat en filosofiskt lagd norsk sjörövare som, likt en något torftigare kapten Nemo, har tagit till de sju haven för att undfly skattetrycket i sitt hemland — tyvärr inte avsedd som comic relief utan som hjältegestalt.
Det är ingen slump att Anton LaVey, grundare av Church of satan, anses som en anhängare till Ayn Rand och fann inspiration till sin tro på övermänniskor och för att skriva Satansbibeln och dess oempatiska budskap om den starkes rätt över den svage, ett samhälle som t ex inte alls brytt sig om svaga och sjuka.

Ayn Rand tog övermänniskan i försvar:

Att ge sig i kast med ”Och världen skälvde” samtidigt som man lyssnar på en svensk partiledardebatt är (tro mig!) en hisnande upplevelse. I alla fall en stund. Efter ett tag blir smaken fadd. Hennes förakt för och beskrivningar av de icke-producerande individerna – de är alla feta, pluffsiga och svajar med blicken – är inte bara löjeväckande, utan har också obehagliga, totalitära övertoner. Rands normativa individualism gör åtskillnad mellan individer. Efter tusen sidor blir hennes övermänniskor lika smaklösa som fascistiska konstverk: hjältarna är blodlösa abstraktioner av storhet. Och så tråkiga!

Är du "icke-producerande" och inte till beskriven som fet och plufsig, så tycks inte centern vara partiet för dig. Det är  ingen slump att Ayn Rand hade en sadistisk barnamördare som idol:

Det är helt begripligt hur man kan komma att tänka på en person oförmögen till empati när man betraktar en sadistisk barnamördare. Mindre begripligt hur det skulle kunna inspirera till en hjälteberättelse. Men Rand läser in övermänniskoegenskaper i Hickman. Han mördar småbarn helt enkelt därför att han är för stor för det här futtiga samhället. Ynkliga små skitmänniskor som har mage att döma en riktig Man, en Individualist. How dare they?

Vore det ett parti som Vänsterpartiet, eller för den delen sd, som hade hyllat den typen av författare och tänkare så hade de aldrig sluppit undan med sitt politiska liv i behåll. Det tror jag tyvärr att Annie Johansson kommer att göra, hur osympatiska böcker hon än må hylla.

Frågan är om det inte vore bättre med att ta in Linda Bengtzing i centerleden igen?

Jag bör poängtera innan det kommer ett gäng kommentarer som försöker inkassera billiga poänger att jag alltid varit för parlamentarisk demokrati och jag har naturligtvis aldrig hyllat någon som misskrediterar de svaga på bekostnad av de starka, som vilken elitistisk kommunistisk diktatur som helst...

Läs även Mikael Andersson och Annie Johansson

media svd svd svd svd svd svd svd svd smp smp smp smp smp smp exp skd skd skd skd nsk nsk ab ab dn dn dn gp hd kvp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Härlig åska i natt, men inte blev det bättre...

Till skillnad från många andra så tycker jag om åskan och när det blixtrar mycket, och jag tycker om naturkrafter överhuvudtaget, som någonstans visar oss människor att vi inte har mycket att säga till om.

Åtminstone på det teoretiska planet, för mig i Sverige, som relativt sällan löper någon risk att få några riktigt stora naturkatastrofer riktade mot oss.

Jag vaknade i natt efter en dryg timmes sömn och konstaterade att det var dags att gå och dra ur alla sladdar ur eluttagen och antennsladden till tv:n för att slippa köpa nya datorer, dvd-spelare och datorer. Men värre än så blir det sällan, även om både jag och sambon varit rädda vid några tillfällen när åskan bokstavligt talat befunnits sig rakt över våra huvuden.

Trots att det inte är helsäkert så känner man sig trygg i sitt hus, även när det slår ner ett par hundra meter bort.

Det som förvånar mig mest efter nattens åskväder är att det inte alls rensade upp det som kändes kvavt igår. Idag är det ännu värre och strax över 20°c, trots att det inte är någon sol, utan mulet. Det känns med andra ord som om även de mellersta och södra delarna av Götaland kan få ännu mer åska under dagen, till allt regn som kommit ner de senaste dygnen.

media svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn exp exp exp exp exp gp gp hd hd hd hd hd ab ab dag dag dag dag kvp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Absurt att bry sig om det som är inte är olagligt

En liten lustig nyhet, bland alla de mer allvarstyngda, var den om en man med stringtanga som badade på badstrand.

Om vi försöker tänka bort, och det är inte lätt jag vet, att män i stringtanga är något få tycker är snyggt, så är frågan vad det är att anmäla och varför polisen alls bemödade sig att säga till mannen, när man nu konstaterade att det inte var något lagbrott begått?

Det påminner vagt om den händelsen jag skrev om förra året, där en tecknare blev fälld för barnporrbrott för tecknade bilder, vilket är absurt att det går att döma någon som inte begår ett brott mot en levande människa alls.

Här finns visserligen levande människor, men igen, vad har polisen för anledning att säga till någon som inte begår ett brott?

Även om toplessbadande inte är så stort som det var på 80-talet så finns det i viss mån kvar. Med tanke på den sexuella anknytningen som bröst har i vår kultur så vore det mer relevant att anmäla det än någon som har stringtanga på sig, och jag betvivlar att någon hade anmält en kvinna i string.  Hur fult och opassande det än må vara...

Risken är att den här typen av icke-ofredande påstådda sexuellt anknytna händelser skymmer sikten för verkliga våldtäkter, och det tror jag inte någon gynnas av överhuvudtaget?

Det är ett märkligt samhälle och märklig tid där "nästan-nakenhet" i sig är upprörande, till och med på ställen där alla är lättklädda.

Samtidigt så skapar lagar kring barnpornografi som inte kan användas och frågan är då vad som är viktigast för allmänheten, faktiska brott där någon lider eller andra? När även spädbarn är med om övergrepp i barnporr, så har det gått så långt det kan gå och det behövs en förändring.

Som en av de utsatta säger så är det en repetition av övergreppen varje gång någon ser filmerna, i synnerhet där det går att känna igen det utsatta.

media dn dn dn skd nsk gp smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 20 juli 2011

Kortsiktigt tänkande styr

Det är oerhört tröttsamt med hur det konstant i inte bara vårt land, utan även i övriga västvärlden, tänks så oerhört kortsiktigt.

Jag har skrivit om ämnet flera gånger, i Död, dödare, dödast, alliansens arbetsmarknadspolitikÄr sänkta skatter värda människors liv? och Långsiktigt tänkande efterlyses.

Det finns verkligen fullt av exempel på det vartenda dag i valfritt media, och ännu mer som inte alls når media.

Ett exempel är hur Samres får dirigera Färdtjänsten via sina beställningscentraler utomlands, i många kommuner i Sverige.

Det kan ses, som jag ser någon nämna, att man sparar skattepengar genom att inte använda dem vårdslöst, utan att man väljer att välja det billigaste alternativet.

Då är ju dock problemet att skattepengarna ska inte bara sparas på som utgift, utan de behöver även uppmuntras att komma in i statskassan. Vilket de gör i mindre utsträckning om vi minskar antalet arbetsplatser i Sverige. Hur ska man annars kunna ordna en bra vård för alla i landet?

I det här fallet, med Samres, så har man flera gånger fått kritik för att det varit svårt med språkförbistringen, eftersom man i många fall, inte minst bland äldre, använder lokala uttryck och det är svårt att förstå för den som inte har åtminstone svenska som ett huvudspråk, som man lärt sig under längre tid än några månader... Dessutom så är det alltid en fördel att ha lokalkännedom, inte minst när man rör sig på landsbygden med små byanamn.

2009 så valde Stockholms läns landsting att inte förnya avtalet igen med Samres, men ändå så väljer många att använda  dem.

Både PRO och DHR har genom åren kritiserat det här upplägget, dock utan att få särskilt mycket gehör för sina åsikter.

Fler exempel idag kommer från EHEC-smittan, som i princip alltid har samma ursprung i form av stora djurbesättningar där bakterier har goda grogrunder att både öka snabbt och spridas vidare till människor.

Bakom det hela ligger inte bara kortsiktigt tänkande hos företagare, som vill göra största möjliga vinst på kortast möjliga tid, utan även politiska beslut med kortsiktigt tänkande.

Just spridningen av smittor av den här typen är något som går att begränsa via politiska beslut. Men med tanke på den inslagna banan, att klumpa ihop flera myndigheter under Jordbruksverkets paraply, så att man ska stå på två ben och värna om både matproducenter/djurhållare och djuren själva, samt det de orsaker, gör att naturligtvis att det blir även pengarna och deras väljare som det först och främst tas hänsyn till.

Eskil Erlandsson är ministern som är överst av det här, och att partiledaren i Centern byts ut inom kort lär inte göra någon skillnad på den här politiken.

Synd är bara att den här attityden sprider sig vidare till andra delar av befolkningen, som tror sig stå över lag, rätt och miljö. Jag menar, hur många hade hört talas om människor som väljer att ta död på träd för något så banalt för utsikten, i synnerhet när det inte ens handlar om deras egna träd?

Men det är som sägs i Aftonbladets ledartext idag. Det är lättare med månfärden än skattesänkningar, inte bara i USA, utan även i Sverige och många andra länder. För att kosta på lite mer och få ett lite mer hållbart samhälle, på sikt, är det för få som är intresserade av.

media svd svd svd svd svd svd svd dn exp exp gp gp gp gp gp hd hd ab ab ab ab ab ab smp kvp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 18 juli 2011

Fler sätt att köpa alkohol ger fler missbrukare

Jag noterade för några dagar sen hur regeringen gjorde en ny satsning på att komma till rätta till den påstådda ökningen av cannabismissbruk bland ungdomar, som jag också ser att vissa hävdar inte stämmer.

Jag låter vara osagt hur det egentligen ligger till med själva ökningen som sådan, men oavsett vad så är ett existerade bruk i sig en nackdel både för individerna och samhället.

Men det är i det här som i så mycket annat någon annanstans det börjar och någon annan drog som orsakar betydligt mer skador, och som många på god grunder anser är inkörsporten, nämligen den socialt nästintill totalt accepterade drogen alkohol.

Som jag var inne på för ett litet tag sen, så borde det vara självklart, att börja sina satsningar där, eftersom varje procents förändring till mindre drickande och mindre fylla ger högre utslag i slutändan än vad det gör med de relativt få, sett över hela befolkningen, som missbrukar andra droger.

Men under den här regeringen kommer det definitivt inte att hända, när man nu går ut med att man ska kunna få alkoholen hemkörd från Systembolaget. Dessutom av en politiker som är med i det partiet som förr hade störst antal helnykterister, folkpartiet.

Generellt sett gäller för alla varor, att ju mer tillgänglig den är, desto mer säljer den. Med tanke på hur mycket skador alkoholen orsakar samhället så finns det ingen som helst anledning att öka på de skadorna, varken via gårdsförsäljning eller hemkörning, där det dessutom kommer att bli svårare att kontrollera åldern på beställaren.

Samtidigt så får missbrukare och anhöriga till missbrukare, inte minst barn som löper större risk att själv hamna i stora problem, inte mer hjälp från omvärlden än tidigare, så frågan är vart pengarna tar vägen? Ett ställe är ju helt klart till skattesänkningar, som i sin tur gynnar privatiseringarna av välfärden, som i sin tur i allt för många fall inte vill betala någon skatt tillbaka, så att kostnaderna som ökar för skattebetalarna ökar i flera ändar.

En satsning som är vettig är den på att få människor att begära kvitto, eftersom det är för mycket svarta pengar i omlopp. Men samtidigt så måste man självfallet försöka minska kostnaderna som skattepengarna ska gå till, i synnerhet när det handlar om alkoholens ofta onödiga kostnader.

media exp exp exp exp kvp kvp kvp svd svd svd svd svd gp hd hd hd hd dn dn dn dn dn dag smp smp skd skd ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!