fredag 5 april 2013

Ett bra beslut att spara på röda stugan

Nu vet jag inte riktigt om det stämmer som sägs i artikeln om att Röda stugan bevaras helt stämmer, att kommunen tidigt var ute med att spara på den och utnyttja den småländska karaktären för stugan och omgivningen.

Det är sant att det tidigt fanns tjänstemän med den åsikten, men politiskt sett var det Vänsterpartiet som först agerade för stuga och stenmur.

Det går att läsa både i artikeln Stenmuren som splittrar från mars 2011 och kanske framförallt i de efterföljande kommentarerna om hur bl a både centerpartister och dåvarande sverigedemokrater uttalar sig mot bevarandet av svensk kultur.

Vänsterpartiet var direkt först bland de politiska partierna att ta ställning för stuga med omgivning i Låt stenmuren stå kvar.

Det må vara en av de minsta frågorna jag personligen uttalat mig om. Men att vid ett av länets största turistattraktioner och utan att tveka kommunens absolut största turistmagnet, välja att inte utnyttja det som naturligt påminner om både småländsk och älmhults historia bakåt i tiden är ett direkt dåligt val.

Det är skönt att se att det idag inte verkar vara något motstånd mot bevarandet varken från politiken, tjänstemännen eller Ikea. Kombinerat med ett nytt turistcentrum, så är jag övertygad om att det blir en betydligt bättre lösning än att jämna backen, huset och stenmuren med marken.

Jerker Nilsson, ordförandet Vänsterpartiet Älmhult

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 4 april 2013

Mer skeptisk än tidigare...

Jag hade egentligen inte så stora problem att acceptera att Ikea vill ge skolorna i Älmhult 8 miljoner, även om jag minns att jag var skeptisk till vilka eventuella krav som de kan ställa, i Grattis maxialliansen som blir räddade av Ikea!

Nu har jag inte läst exakt hur den nya policyn är utformad för Älmhults kommuns skolor, så det är möjligt att det ser bättre ut i verkligheten än den gör i artikeln i Smålandsposten, med rubriken Älmhult öppnar för reklam i skolan.

Det är lite skrämmande att läsa hur skolverkets jurist uttalar sig om att det inte finns några gränser för hur mycket exponering av företaget som sponsrar som är tillåten... Och att säga att det inte är tillåtet att hamna i en beroendeställning till sponsorn är något jag ser som helt omöjligt att kontrollera, åtminstone till den dagen sponsorn slutar bidra med pengar.

Personligen tycker jag det borde räcka att företagen ser att de får ett bättre och tryggare samhälle för alla, vilket påverkar företagen att göra bättre vinster.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 3 april 2013

En dyr åtgärd för alla skattebetalare i Kronoberg!

Uppdaterat: "Göra politik av detta" är något som förvånar Suzanne Frank... No offence men det handlar om politiska beslut, tagna av politiker och man behöver inte ens ha åsikten "Allt är politik", för att inse att detta i högsta grad är politik.

Landstingspolitikens högst uppsatta politiker anser inte att det är politik. Skrämmande och jag undrar vad mer som inte är politik? Landstingets konstanta underskott som alliansen inte kommer till rätta med? Besparingskraven på 220 miljoner som ingen verkar veta var man ska spara in någonstans? Att anställda jobbar i ett "skräckvälde"?

4,1 miljoner för någon som slutat arbeta är 9-10 undersköterskors lön under ett år. Där hade de pengarna gjort mycket mer nytta, om det nu var omöjligt att i Lindkvists kontrakt skriva in några andra arbetsuppgifter vid uppsägning...Skrämmande! Kronobergs landstings landstingsdirektör slutar, vilket blir en dyr anställning för landstingets skattebetalare... 

Det blir inte lätt att spara de 225 miljonerna de ledande allianspartierna anser att vi ska spara i landstinget, något som den borgerliga alliansmajoriteten med landstingsdirektören kapitalt misslyckades med, trots att de för några år sen höjde skatten till och med...

Trovärdigheten för att alliansen ska kunna sköta om landstinget är nu ännu lägre än tidigare...

Samtidigt så måste jag säga att jag förstår både Lindqvist och övriga tjänstemän. Den styrning och den budget som kommer från politikerna fungerar inte med hur verkligheten ser ut idag och ur den synvinkeln verkar Lindqvist ha gjort sitt jobb.


Det jag känner till om hans ersättare, Martin Myrskog, är en mycket kompetent person. Men frågan är hur han eller någon annan ska komma till rätta med de här stora problemen? Det tror jag tyvärr inte är möjligt.

Mer media smp smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

SD förvanskar statistiken

SD förvanskar statistiken

Insändare publicerad i Smålänningen i slutet på februari, som svar på fler insändare med märklig förvanskning av statistiken från några lokala sd:are från Ljungby.

Efter en lång insändardebatt kring SD:s siffror kring invandring, som startade med en ung pojke med tveksamheter kring SD får mig att undra en sak: Hur rädda är SD egentligen? Så att man behöver tre vuxna män som svarar så hårt mot en ung kille med icke-svenskt namn?

Bland de falska påståenden så har de rätt i en sak, nämligen att man kan trixa med statistik. Det gör de själva.

SD-politikerna nämner aldrig, angående Oslos överfallsvåldtäkter, är att under den nämnda 5-årsperioden är det bara 6 personer av Oslos 1,2 miljoner invånare som blir dömda för överfallsvåldtäkt. Det gör antalet statistiskt omöjligt att räkna med. Flera av de som inte blir dömda beskrivs av offerna som norrmän.

Med ca 600 000 kvinnor i Osloområdet, så löper man liten risk att alls bli överfallsvåldtagen.
En jämförelse är att under ett antal år så var de enda överfallsvåldtäktsmännen i Örebro och Umeå svenska män i yngre medelåldern. Det var i media kända "Örebromannen" och "Hagamannen" från Umeå, båda med förnamnet Niklas.

Varför bryr sig inte SD-politikerna om den vanligaste typen av våldtäkt, den av någon man känner? Där visar att av 159 anmälda våldtäkter 2010 i Oslo så var 61,2% norska medborgare.
Faktum är att 95% av de som döms för sexuella övergrepp i Sverige är gruppen män, vilket är en högre siffra än för invandrare som grupp.  En annan siffra är att 70% av 113 intervjuade amerikanska brottslingar har psykiska problem.  Andra rapporter visar på missbruksproblem, oavsett brottstyp.
Om SD nu menar allvar med att komma till rätta med sexuella övergrepp: Är de koncentrerade på rätt grupp att agera mot, om man nu alls ska gruppera våldtäktsmän som annat än våldtäktsmän? Hur ska män bli mindre våldsamma och hur ska de med psykiska problem få hjälp innan de förstör för sig själv och andra och vill SD något med missbrukarna?

För att använda svenska siffror och statistik,: Mellan 1997 och 2001, som går att läsa i Brå 2005:17, bland svenskar är 99.96% inte är misstänkta för våldtäkt och bland de med icke-svensk bakgrund är 99.78% inte misstänkta för våldtäkt.

SD-politikerna nämner att mer pengar ska fördelas till vården, Ändå röstar SD i över 90% av fallen med alliansen som hela tiden ger vården mindre pengar, oavsett om det gäller kommun, landsting eller riksdag.

I landstinget Kronoberg lämnar SD in en motion om att höja åldersgränsen för glasögonbidraget, så att färre barn får hjälp. Även SD:s väljare med låg inkomst har väl barn som behöver glasögon?
SD nämner att de tycker man ska hjälpa människor där de bor, istället för att ta hit dem. Varför röstar de då emot förslag som innebär att man hjälper i krisområden där det kommer flyende från krig och död?
Nyligen visade media att en i Saudiarabien känd person dödat sin 5-åriga dotter. Han blev straffad, men hade pengar att betala av sin skuld till det saudiska rättsväsendet. SD stöder idag den här regimen genom att vilja fortsätta med vapenexport dit.

Till skillnad från SD anser Vänsterpartiet att man inte ska bygga vapenfabriker eller exporterar vapen, som upprätthåller diktaturer och lagar som tycker det är okej att 5-åriga flickor ska dö utan att någon egentligen blir bestraffad. Det skapar dessutom fler flyktingar, något jag trodde SD inte ville ha.
Vänsterpartiet är det enda partiet i riksdagen som är emot vapenexport till diktaturer. En åsikt vi delar med en tydlig majoritet av alla väljare.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhult
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 2 april 2013

Ann-Charlotte Wiesels version av demokrati haltar

Svar till Ann-Charlotte Wiesels insändare, Smålänningen 27.3

Ann-Charlotte Wiesels version av demokrati haltar

Det är trist att se hur Wiesels till Gunilla Mattsson-Dahl, försöker förklara hur demokratin fungerar. Stora delar av Wiesels insändare instämmer jag i.

Men när hon förklarar hur det fungerar när en enskild medlem inte håller med gruppen i partiet så borde hon tydliggjort att hon talar enbart för moderaterna (i Ljungby antar jag?).

När jag var ny som politiker så ställde jag en fråga vid ett medlemsmöte hos Vänsterpartiet Älmhult samt i Vänsterpartiets landstingsgrupp om hur jag ska göra om jag som representant vid ett möte inte håller med partiet i övrigt. Det svar jag fick var att man ska förklara för övriga varför man väljer att gå emot gruppens åsikt i förväg.

Men i övrigt så står det en fritt att ha en egen åsikt och gå emot sitt eget parti. Jag tycker Wiesel istället borde fundera på hur trovärdigheten ser ut hos den politiker som väljer att exempelvis inför ett val gå ut för att driva en specifik fråga, men sen plötsligt får göra avbön och rösta emot det man gått till val på.

Att anse att man som medlem i fullmäktige ska stanna hemma som Wiesel gör, trots att just där faktiskt är vald av folket, tycker jag är ytterst tveksamt demokratiskt sett.

Eftersom vi i viss mån har personval så går det inte att som Wiesel gör, att hävda att man enbart representerar sitt parti och dess åsikter. Framförallt representerar man de som valt att rösta på det parti och det man tror sig veta att de vill ha ut av partiet. 

Exemplet från Växjö Wiesel nämner var en kd-kvinna som röstade mot en utförsäljning av hyresrätter, för att hon ansåg att det inte gynnade den lilla människan. Det tycker jag var väldigt bra gjort och helt i enlighet med vad Kd påstår sig stå för. Dessutom har hon fått oerhört mycket stöd av vanliga människor, utanför alliansstyret i Växjö.

Jag kan bara beklaga att Wiesel tycker det är negativt. Det tycker inte jag.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet ÄlmhultInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!