lördag 27 november 2010

Det var som väntat ingen varg

Redan i januari när jag skrev om en misstänkt varg i grannbyn så var jag rätt säker på att det inte alls var en varg. Precis som jag trodde så visade dna-testerna att det inte var någon varg, men tyvärr så visar inte dna-proven vad för djur det var, vilket borde vara bra om man testade också, för att punktera myten om hur mycket vargar här finns. Den enda rimliga gissningen är dock hund eller möjligen en mårdhund, även om även det känns relativt osannolikt också.

Det är relativt osannolikt, med tanke på hur tätbefolkat Sverige är och med tanke på hur mycket tamdjur det finns, att vargen skulle kunna ta sig så här långt söderut, utan att ha siktats någonstans tidigare.

Själv är jag räddare för hundar än vargar och vildsvin, som bevisligen attackerar barn och människor även i Sverige. Men det hör man sällan andra som är rädda för eller vill skydda sina barn mot...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Domen mot Pirate Bay är en märklig dom

En expert i svenskan hävdar att domen mot Pirate Bay-grundarna är klok och välskriven, därför att "man resonerat klokt, samt tydligt och pedagogiskt förklarar hur man tänkt". Han fortsätter nedan med:

Som exempel tar han att hovrätten påpekar att det finns en skillnad på vissa typer av tjänster där en del, som Google, kan vara socialt adekvata. Med andra ord anser man att de har en så pass stor samhällsnytta att man får acceptera att det blir ett visst missbruk, förklarar Daniel Westman.
Uppriktigt sagt så tycker jag det är märkligt att man börjar döma ut verktyg, som går att använda både lagligt och olagligt, som klandervärda.

Det går att jämföra med en cd/dvd-brännare, som följer med i princip vartenda dator som görs sen många år tillbaka.

Jag betvivlar inte alls på att de används till en del lagligt material, men jag betvivlar starkt på att det varit det varit det som var anledningen till att de snabbt blev populära och att de främst använts till lagligt material.

Ska man följa logiken så borde även den typen av tekniska lösningar förbjudas omgående och deras skapare, tillverkar och försäljare straffas.

Istället är det så, som också skrivs i svenskan, att domen ensidigt vilar på en ensidig syn på kulturekonomin. Det tycker jag är allvarligt när det enbart är stora företags ekonomi som räknas när rättsstaten agerar inom ett relativt nytt område.

Jag hoppas på att fallet kommer upp i HD och att de kan resonera klokare och ser en Upphovsrätt i takt med tiden.

Mer media svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Beklämmande om betyg

Jag är inte förvånad, men tycker det är direkt beklämmande, att regeringen och sossarna kommit överens om betygen.

Nu har det inte läckt ut exakt hur uppgörelsen ser ut, men med tanke på hur allianspartiernas hysteri kring betyg från föreskolan, i vissa debattörers fall, så lär det ligga mycket långt ifrån vad både jag och Vänsterpartiet anser är lämpligt.

Vad värre är att det dessutom finns ett antal pedagogiska experter som håller med oss, men frågan är varför man ska lyssna på experter? Det måste ju klassas som flum och vara förbjudet...

Precis som Rossana Dinamarca skriver i dagens svenskan, under rubriken S släpper kravet på rättvisa betyg, så måste man ha betygskriterier för alla steg i det nya betygssystemet.

Det vore istället bättre att satsa på de killar som skiter i skolan på grund av machoattityden som råder hos allt för många, för deras framtid med jobb är allt annat än ljus. Eller alla övriga problem, som ofta stavas brister i antalet lärare per elev. Men så fort det kostar pengar så tycks konstant skattesänkningar vara viktigare...

Läs även Röda Malmös Segregerad korvstoppning:

Den allt större tonvikten vid betyg och kontroll leder bort från skolans väsentliga uppgift och skapar en allt mera fyrkantig uppfattning om vad kunskap är. Mycket tid och resurser förslösas på att visa upp yta, medan allt mindre tid blir över för pedagogik.


Det är ingen lyckad "utveckling". Särskilt som den också paras med ständiga nedskärningar i kommunerna, med skolklasser med allt för många elever och för få utbildade vuxna i skolan. Och inte att förglömma, vi har fått ett privatskolesystem som segregerar skolan och driver fram betygsinflation och klyftor mellan människor.

Uppdaterat Läs även vad Vänsterpartiet säger ifrågan via My Newsdesk.

Mer media svd svd ab ab ab dn exp exp hd hd gp skd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sverigedemokraterna - en borgerlig knähund

Rubriken att Sd vill neka gömda flyktingar vård inom landstingspolitiken är inte förvånande alls och ett av få frågor de gick till val på över landets landsting.

Det får de naturligtvis tycka om de vill, och jag tycker lika självklart tvärtemot, Papperslösa ska ha vård när de behöver, som alla andra människor.

Själv var jag på Landstingsfullmäktige för Kronobergs län för några dagar sen, som jag skrev om tidigare (och borde skriva ett inlägg till om...) och fortsätter att tycka som innan att det är tråkigt att den politiska arenan behandlas så styvmoderligt av media. De två lokaltidningarna här har nästan inte skrivit någonting alls.

Jag är inte förvånad alls över att sd:s politiker i det fullmäktige rakt igenom röstade med allianspartierna.

Men frågan är om inte deras väljare borde bli förvånad över att deras politiker röstade för en sänkning av mammografikostnaden och att de röstar inte bara emot att screening ska ingå i högkostnadsskyddet, vilket även diskvalificera det från att kunna ingå i den hjälp man får med resan till screeningen?

Borde inte ett parti som påstår sig stå för den lilla, om än äktsvenska, människan göra det?

Borde dessutom inte ett parti som försöker trycka på att de är demokratiska, och att andra inte är det, röstar för en demokratisering av landstinget, så att fler större frågor är frågor föreläggs i fullmäktige att rösta om?

Jag säger som jag ser att Lennart Värmby Vänsterpartiet säger i sin rapport om fullmäktige så är sd en borgerlig knähund, som gör exakt som husse säger. Oavsett om det är några beslut som drabbar deras väljare i form av mindre möjligheter till undersökningar som på sikt kan rädda liv.

Att partiet inte vill, precis som moderaterna, redovisa varifrån de får sina inkomster förvånar mindre, det är något som svärtar ner moderaterna betydligt mer när de ställer sig i samma odemokratiska och korruptionskänsliga fålla.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ska man stå ut med arbetsmiljöproblem?

Ibland undrar man onekligen hur folk tänker, och om de tänker alls?

Till artikeln om att Födsloskrik ger bullerproblem på BB, där det uppmätts upp till 122 decibel höga skrik från de födande kvinnorna, där man ska komma ihåg att smärttröskeln vid ljud går från 115 decibel, så är det milt sagt beklämmande att läsa de många kommentarerna som är utan förståelse för att det är smärtsamt.

Utöver att det är smärtsamt så kan naturligtvis även hörselskador leda till sjukskrivningar och frågan jag ställer mig är om den här diskussionen alls hade kommit upp om det handlat om en manligt dominerad arbetsplats?

Tillåt mig tvivla, för jag har jobbat på ett antal arbetsplatser med höga ljud och hörselskydd är något det aldrig har funnits någon brist på, oavsett hur mycket övriga brister det funnits.

Förhoppningsvis så finns det en aktiv fackförening som kan se till att det köps in, eller tas fram om det inte redan finns, lämpliga öronskydd där det fortfarande går att prata med omgivningen.

Och till de som kommenterar eller deras åsikter så inställer sig genast frågan om de istället tycker att man ska ta bort barnmorskor och annan bb-personal helt och hållet eller vilka andra grupper som ska förväntas att behöva stå ut med arbetsmiljöproblem som ger dem skador?

Mer media ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 26 november 2010

Dystopi

Det är naturligtvis inte roligt att vakna upp till nyheten att moderaterna är större än S och V ihop och att det finns miljöpartister som tycker att de och S enbart skulle bildat allians, trots att det var miljöpartiets krav på höjd bensinskatt på 49 öre som var startskottet för sänkningen av de de Rödgrönas opinionssiffror, något som jag tror att mycket få S-väljare uppskattade.

Men visst, det gäller att profilera sig så mycket det går inför valet av nya språkrör hos Miljöpartiet och försöka dra nytta för egen del av sossarnas kollaps.

Tyvärr tror jag att Mp, så väl som V, behöver ett starkt socialdemokratiskt parti för att lyftas fram till någon form av makt och jag hoppas verkligen att de löser sina interna problem och hittar en partiledare som inte är behäftad med den gamla ledningens problem.

HD:s ledarsida skriver om regeringens akilleshäl, i form av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, som verkligen inte rosat marknaden på något sätt.

Det blir dessutom ännu värre när antalet fattiga barn ökat med 10 000 individer under alliansstyret och det borde, jag säger borde, vara en väckarklocka för att det finns mycket att vinna på en annan politik. Inte bara  det faktum att man borde bry sig om utsatta barn, utan även att människor som växer upp i svåra förhållanden löper större risk att råka illa ut på många sätt inte bara som barn, med allt vad det gäller hälsa och utbildning.

De löper även större risk att få det svårare med utbildning och jobb när de når en vuxen, eller vuxnare, ålder, vilket verkligen cementerar det klassamhälle jag vill  undvika och som understryker det 2/3-delssamhället som finns här redan nu.

Ett bra samhälle definieras av hur man behandlar de mest utsatta grupperna, och de har fått det sämre under många år nu...

Det har till och med gått så långt att Smålandspostens moderata ledarsida uppmanar till bot och bättring vad det gäller de fattiga barnen.

Men deras uppmaning att det är välgörenhet som är lösningen är direkt obehaglig, för det är omöjligt att förutse vilka som kommer tillgodo för den och om det ger de pengarna som behövs...

Frågan är varför de vill se tiggande barn? Vore det inte bättre att de fick samma möjligheter som de med föräldrar med höga inkomster?

Mer media dn dn dn exp exp exp gp ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd hd hd hd dag smp nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 23 november 2010

Landstingsfullmäktige för Kronobergs läns landsting

Jag noterar att Smålandspostens ledarredaktion varit på samma landstingsfullmäktige möte som jag under gårdagen, och jag utgår från att de och kanske någon från den vanliga redaktionen är där idag också. (Eller så luras jag av att det finns artiklar i papperstidningen, men inte webupplagan)

Jag minns att jag kritiserat ledarsidan förr och även i debattartikeln idag så får de inte riktigt till det eftersom de skriver att "Det är två vänsterpartister i fullmäktige", trots att de borde veta att det även finns en tredje i Carina Ek.

Inte heller det de ondgör sig över hur oppositionsrådet från socialdemokraterna argumenterar, där de påstår att det är svårt att förstå oppositionens kritik mot att nya privata vårdgivare får etablera sig var de vill, istället för att låta landstinget bestämma var de ska placera sig.

Självfallet ska landstinget undersöka var behovet är störst och möjligen ge erbjudande till privata vårdgivare att etablera sig där behovet finns, och inte där det finns bäst möjligheter att tjäna pengar i första hand. Drivkraften för allas våra skattepengar måste vara att ge vård där det behövs bäst.

Även om man som välbetald ledarskribent kan tycka att vårdcentralerna ligger så när så att alla kan välja den privata, så är det från andra landsting konstaterat att det är svårt att få människor att välja det som ligger längre iväg geografiskt sett. Vilket jag tror styrs en del av att när man är sjuk så åker man gärna till det som ligger närmast och har man dessutom sämre ekonomi så finns exempelvis inte möjligheten att ta sin egen bil, utan man får förlita sig till vad man själv orkar.

Fullmäktige på landstinget var en nyhet för min del och det går att säga en hel del om det, även om jag inte riktigt hinner med allt nu.

Det var på många sätt en rätt seg historia och jag blir alltid lite fascinerad över hur svårt många av de politiska talarna har för att vara korta och koncisa. Välutvecklad retorik i all ära, men det fanns ett antal talare som hade tjänat mer på att inte agera sömnpiller, utan istället varit kärnfulla.

Märkligast var onekligen, och inte helt oväntat, sd:s representant som inte alls kunde försvara sig över att de gått till landstingsval utan att överhuvudtaget ha presenterat något landstingspolitiskt program och politik för de kommande fyra åren.

När Vänsterpartiets Lennart Värmby tog upp det så var svaret att det var svårt att nå ut med politiken när partiledaren centralt, Jimmie Åkesson, inte fick vara med i tv och media... Som om tv på det nationella planet intresserar sig för landstingspolitiken i Kronobergs län och som att Åkesson är aktiv i landstinget här?!

Värmby hade redan tagit upp att det är svårt att driva landstingpolitik utan en riktig bevakning, och föreslog tv-utsändningar av fullmäktige, precis som Växjö har över sitt kommunala fullmäktige, när allt man får en är en timme i Radio Kronoberg.

Så någonstans så tycker jag att sd:s politiker borde reagerat där... För vad man än tycker så är inte Jimmie Åkesson landstingspolitiker i Kronobergs län och har egentligen inget att göra med vad för politik sd för här.

Men jag får lov att återkomma med mer reflektioner senare efter den andra dagen idag.

Mer media smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 22 november 2010

Hur tänkte de nu?

Bättre sent än aldrig skriver jag om hur den utökade gårdsförsäljningen gör att risken för att Systembolaget inte får vara kvar i Sverige ökar radikalt.

Det hänger onekligen ihop med det som justitieministern kommer ut med idag på DN-debatt i form av att Regeringen ska granska brottsförebyggande rådet, via statskontoret, för att se till att vi får fram en tillförlitlig statistik...

Det behövs inte särskilt mycket studerande av statistik för att inse att det finns en tydlig koppling mellan alkohol och kriminalitet, inte bara rent missbruk utan även mer vanligt bruk, i form av att våldet utanför krogarna är märkbart:

Om man märker ut de platser där våldet sker på en karta och sedan också lägger in restauranger med serveringstillstånd framträder en tydlig bild. Kriminologen Leif Lenke har i en undersökning delat upp alkoholkonsumtionen i privat och offentligt drickande. Hans analys visar att ökningar av den offentliga konsumtionen ger cirka 10 gånger så stark effekt på antalet anmälda fall av misshandel som ökningar av den privata konsumtionen.
Men det är omöjligt att tro på moderaterna ska ha så stor självinsikt och självkritik, när de visar så total brist på det i samband med kritik av korruption i andra länder, när man inte alls är villig att granska det egna partiets risker för korruption, när man inte alls vill redovisa de egna partibidragen, som jag skrivit om flera gånger tidigare.


Det återstår att se hur de ska hantera önskan från Folkhälsoinstitutet, som vill förbjuda unga att röka och införa totalt marknadsförings- och exponeringsförbud och fler rökfria miljöer.


Missförstå mig rätt nu, jag är inte rökare och är självfallet emot rökning, så f d rökare jag är. Men jag tror inte alls att man resonerar på samma sätt med tobak som alkohol, trots att det sistnämnda i högre utsträckning skadar omgivningen än vad tobak gör, trots att man kan skadas som passiv rökare.


Mer media gp dn dag svd svd svd exp skd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 21 november 2010

Framåt marsch

Det vore onekligen ett stort framsteg om Socialdemokraterna valde Veronica Palm som partiledare, med tanke på vad hon säger i intervjun i svenskan, om att hon vill skärpa skattepolitiken och att de inte kan fortsätta med den nuvarande regeringens jobbskatteavdrag.

Men efter att ha funderat lite, sen det senaste inlägget som berörde sossarnas nästa partiledare, där jag bland annat konstaterade att de varit landets enda faktiskt liberala parti, så känner jag mig kluven.

För det första så är jag naturligtvis, som vänsterpartist, glad om det blir en partiledare som påstås stå till vänster, vilket borde underlätta för Vänsterpartiet att få komma till tals som samarbetspartner.

Samtidigt går det inte att förneka att en röd seger vid nästa val måste innefatta stora delar även mittenväljarna, som riskerar att skrämmas bort med för mycket röd klasskampsretorik, eftersom mittenväljarna ekonomiskt sett är medelklass, även om de har yrken som åtminstone förr räknades in bland sossarnas kärnväljare.

Det stör mig rätt mycket att så många väljare har ett kortsiktigt egoistiskt tänkande över sig själva och sin egen ekonomi som utgångspunkt och inte är särskilt intresserade av att dela med sig via lite högre skatter till de som hamnat vid sidan om. Eller om man så vill, som hellre betalar till privata försäkringar för sig själva ifall de hamnar i samma sits, än att betala till de allmänna försäkringarna för att rädda dem om de råkar ut för arbetslöshet eller långtidssjukskrivningar.

Lösningen borde vara att de, precis som jag tycker för Vänsterpartiet, inför ett dela ledarskap och väljer inte bara Palm, utan även exempelvis Mikael Damberg som språkrör, som till viss del är en motsats till Palm.

Även om jag håller med Sommerstad i dagens DN-debatt, Partiets tidlösa värderingar ryms i några rader av Palme, om att "den socialdemokratiska förnyelsen måste börja med en diskussion om de grundläggande idéerna som bär den ekonomiska politiken", så går det inte att grotta ner sig för långt i sina gamla teorier, om man ska få med sig andra än de politiskt pålästa som redan står till vänster.

De tror jag tyvärr, både för S och V, är för få för att vinna några val på.

Däremot vinner man val på att visa att man har ett bra alternativ på den ständigt försämrade äldrevårdenutnyttjande av arbetskraft, till de ökade klyftorna som ökar brottsligheten och sjukhusmaten, där staten måste sätta hårdare press på kommunerna på helt motsatt sätt än dig, genom att införa hårdare krav för hur verksamheten ska se ut, framför att gynna och tillåta låga skatter på andras bekostnad.

Det gäller att skapa ett riktigt och trovärdigt alternativ, och inte försöka att fortsätta med att sträva efter alternativ som knappt är alternativ alls...

Som andra säger så gäller det inte bara att följa opinionen, utan även att skapa opinion. Vi kan inte längre ha ett samhälle där låg skatt är viktigare än fastbundna äldre människor...

Mer media dn dn dn dn dn dn dag ab ab ab svd svd svd svd svd hd hd hd hd exp exp gp gp gp gp skd skd skd nsk nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!