lördag 10 maj 2014

Växjö Pride - Inte bara fest, utan mycket kunskapsförmedling!

Jag har ägnat den gångna veckan åt att delta i Växjö Pride och gått på ett antal olika föreläsningar. Jag har verkligen gått på de olika ämnena som varit av störst intresse och struntat i vilka avsändarna varit.Jag vet att en del politiska meningsmotståndare reagerar ibland, när jag dyker upp som på den moderata Olof Lavessons föreläsning om idrott och homosexualitet (bilden ovan), som moderaterna höll i som första föreläsning eller som den som var idag som blev den sista jag gick på, som var med centerpartisten Fredrick Federley (bilden nedan), om hur man borde få komma ut som homosexuell även om man bor på landsbygden.


Jag skiter ärligt talat rätt mycket i vem som säger något, så länge det som sägs är klokt. Det finns gott om andra områden att kritisera både moderater och centerpartister på som vänsterpartist, och vice versa för deras del.

Men det är skönt att alla partier utom ett (eller två...) i svenska politiken idag har ett stort samförstånd kring alla de frågor som rör HBTQ-frågor. Det grundläggande är att alla ska få leva det liv de själva vill och en människas sexualitet så länge det är laglig sex där alla inblandade är vuxna och med på det som händer verkligen är en sak enbart för de inblandade.

Hur många jag nu än haft sex med, så är andras sexualitet och läggning egentligen inte av något intresse innan någon inser att de vill ha sex med personen ifråga.


De kanske intressantaste föreläsningarna var som Lärarförbundet ordnade (bilden ovan) om skolan är en garderob och Hanna Haraldesens (på bilden nedan) om hur kärleken övervinner allt. De två lyfte fram flera exempel på hur samhället har ändrat sig, i synnerhet under de senaste åren, till att bli mer accepterande mot de som inte lever traditionellt heterosexuellt även på landsbygden. Det känns som en väldigt positiv utveckling.


Man undrar om det var med mening Sd hade planerat att komma med Jimmie Åkesson till Växjö just under prideveckans sista dag, några timmar innan pridekarnevalen? Men tvärtemot vad många trodde blev det en lugn manifestation där jag och 90% av alla deltagare stod tysta med ryggen mot Jimmie Åkesson. Någonstans så känns det som Sverige inom HBTQ-området är så långt på väg mot rätt håll, att sverigedemokraterna med sjunkande opinionssiffror har mycket litet att hämta. Istället så blev mötet med Åkesson, som bilden nedan är från där han finns bakom oss, en tydlig manifestation mot främlingsfientlighet, rasism och hat mot HBTQ-personer.Idag avslutas det hela med ett pridetåg som kommer att samla betydligt fler människor som stödjer fritt val till ditt eget liv, i en stad där inte många anhängare till sverigedemokraterna kom till deras påstått populära partiledares tal.

Istället så blev det en stor fest och mycket förmedling av kunskap till ett mer öppet och mänskligt samhälle. Tack till alla som arrangerade och deltog!Sista bilden från invigningen av Noaks Ark Kronoberg och Hallands snabbtestklinik i Växjö.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!