lördag 7 augusti 2010

Centerpartiet agerar huvudlöst

Jag skrev nyligen om att En bättre märkning av kött behövs och som kompensation, även det om centerns fallerande politik.

Men trots att centern försöker leva på sin trovärdighet vad det gäller mat och närodlat, så vägrar man gå med på obligatorisk ursprungsmärkning.

Det är som centerpolitik oftast är, inte särskilt ärlig... Precis som resonemanget om djurskyddet, som naturligtvis försämrades när allians snabbt och lätt tog ner djurskyddsmyndigheten...

Mer media ab ab c nsk skd skd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Sd får orimligt mycket media...

Tidigare i veckan så skrev jag om att det inte går att lita på sd:s partiprogram heller och idag så undrar jag om sd:s anhängare inte en gång för alla kan konstatera att de får mycket mer media än något annat parti som inte ens finns i riksdagen? Till och med Åkesson själv verkar inse det, när han kallar partiet för etablerade, något man knappast blir utan medias hjälp...


Aftonbladet skriver om att sd:s väljare har redan offrats och de nämner även Åkessons valtal i hemorten, precis som expressen och svenskan också gör. Så mycket media har inget annat parti någonsin fått, utan att vara i riksdagen, bortsett från möjligen NyD, som dessutom hade två kända partiledare...


Artikeln är Aftonbladet är intressant för den bekräftar allt jag någonsin sagt och tyckt om sd och deras väljare. De är i hög grad protestväljare och allt annat än trogna partiet ifråga. Med en liten del kärnväljare så löper man alltid mycket hög möjlighet att åka ut efter nästa val, vilket är min fromma förhoppning är vad som händer om de kommer in efter detta valet.

Artikeln lyfter också fram att exempelvis folkpartiets förslag om slöjförbud till stora delar spelar sd i händerna och att de andra partierna i hög grad vänder sig till medelklassen i storstäderna, allt i en drift efter att ha hämta fler röster.

Vi är rätt många som bor på landsorten också och till viss del kan jag förstå att man känner sig sviken och som ointressant av många politiker. Det vore kanske på tiden att driva politik på ett annat sätt?

Undrar hur många av sd:s väljare som verkligen ställer upp på att inte bara invandrare ska få svårt att ta sig till Sverige, utan att även svenskar ska få svårt att flytta utomlands om de vill det?

En god tanke, som Kvällspostens ledarskribent kommer med, är att Valtesta politikerna istället för att testa väljarna.

Jag läser bland annat, i övrigt, om hur fyra moderata löften till unga och Kd:s avskaffande av fastighetstaxeringen, för jag vet inte vilken gång i ordningen och det är verkligen en valrörelse på högvarv. Även om jag tycker att högvarvet kommit gång senare än väntat...

Inget av det kommer att locka någon ny väljare som jag ser det, utan det känns som gammalt valfläsk man haft en mandatperiod på sig att genomföra. Om man velat...

Mer media dn dn dn dag dag exp hd hd hd dn ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Lite av en parodi...

Det är rätt många som insåg det öppna målet, bland annat jag själv i Verklighetens folk vill inte ha kristdemokraterna, i att Kd försökte muta in vilka som är verklighetens folk. Inte minst för att Verklighetens folk var mer mångfascetterat än vad kd kan förstå och inse.

Därför är det rätt märkligt att se hur en så rutinerad skribent som Gudmundson på SvD gör ett större självmål än de tyckarproffs som gör självmål.

Lustigt nog så är SvD-skribenten själv ett tyckarproffs och att jag som tycker att hans politiska åsikter långt ut på högra sidan är urusla är rätt självklart.

Men inser man inte själv att man inte kan göra sig till talesman för verklighetens folk som Hägglund gjort, så är självmålet man gör betydligt större än hos alla oss, tyckarproffs eller ej, som kritiserat Hägglund. Att han sen har kompetens folk runt omkring sig som kan fixa till en "Hägglund-app" är en helt annan sak.

Det gör inte kd:s politik det minsta modern.

Det vore bättre att kd höll sig med att bry sig om barnen mer i sin politikde fattigabidragstagarna eller rädda biståndspolitiken från moderaterna, istället för att påstå att vi har resurserna men inte lyckats fördela dem, utan ett erkänna sin egen skuld. Något jag varit inne på flera gånger.

Det klarar till och med Mona Sahlin bättre och det är skönt att se någon reagera på EU-länderna som inte sköter sin ekonomi och förväntar sig bättre av dem. Om det däremot drar några röster, det låter jag vara osagt...

Mer media sds sds dn ab ab svd dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 6 augusti 2010

Två bra artiklar i tidningen

Den ena lokaltidningen, Smålandsposten, har två bra artiklar online just nu som berör mig på ett eller annat sätt.


Dels den om Naturpasset i Älmhult, som är ett lysande sätt att tillbringa några timmar av semestern eller någon annan ledig tid på i skogen. Läs mer på Naturpassets hemsida, eftersom det finns över i princip hela landet.


Den andra är intervjun med vänsterpartisten Lisa från Älmhult som är precis som jag rätt ny i politiken som jag tycker är en klar tillgång för partiet!


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Är det något fel på valfrihet?

Ibland undrar man om det aldrig kan ta slut med de mallar som omvärlden försöker stöpa om våra barn i.


Det är inte särskilt relevant även om det så vore förutbestämt för många enligt biologin vad barn vill ha för kläder eller leka med för leksaker.


Det finns alltid de som vill göra något annat än det de flesta vill göra.


Det är ungefär lika dumt som att utgå från att alla pojkar vill spela fotboll, bara för att många pojkar vill det när de är små. 


Med resonemanget om kläder och leksaker som många för så borde man istället bara ha en enda  möjlig sport att välja för pojkar, i form av fotboll.


Det här har jag för övrigt skrivit om flera gånger, bland annat i Ge barnen valmöjligheter.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Dagens "Jag önskar jag var där"


Jag har skrivit förut under rubriken "Jag önskar jag var där", sist om något helt annat, än idag som är nästan samma önskan som den första som också handlade om att vara på en Iggy and the Stooges konsert, för första gången på 6 år.

En liten märklig artikel om hur Iggy kommer till Stockholm och är sur för att han antagligen inte fått sova och om hans skor, men en sur Iggy Pop ger å andra sidan ännu bättre konserter än en glad :) I vart fall var det så på Rondo i Göteborg 1994 när han spelade den längsta konserten av de 15-16 jag varit på, efter att ha skällt ut publiken för att ha varit så slöa med att röja och klappa händerna :)

Jag hade visserligen gärna sett Iron Maiden, även om det bara är det tidiga 80-talet som jag gillar hos dem och Mötley Crüe, som jag förr tyckte var för mesiga för att bry sig om.

Men jag hoppas fortfarande på att jag kan ta mig till Way out West i Göteborg nästa fredag för att se Iggy där! Det är betydligt bättre nostalgi än vad någonsin överskattade Reeperbahn och Ultravox kan åstadkomma :)

Bilderna nedan är från Roskildefestivalen 2004 och är naturligtvis på Iggy And The Stooges och är mina egna foton.



Mer media ab ab exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Som kompensation...

Som kompensation för att jag dristade mig till att tycka att något som kom från centerhåll och Maud Olofsson inte var uruselt, som jag skrev om i Lite oväntat... eller?, så har de i vanlig ordning återtagit sin position som ett av landets mer hopplösa partier.

Först var det att det blir för dyrt att märka upp kött bättre och nu fortsätter de med ett extra rutavdrag för äldre.

Naturligtvis inser jag att det kan låta bra. Men äldre är, precis som människor i alla åldrar olika varandra. Det är bättre att de som behöver får hjälp med hemmet, oavsett vad det gäller, som med Fixarmalte, som dessutom var ännu billigare. Även om det naturligtvis är vanligare att äldre inte klarar sig själva än när det kommer till yngre människor, så är det inte så per definition att de måste ha hjälp, lika väl som att yngre kan vara så handikappade att de behöver hjälp.

Jag ser visserligen att Kd tycker att vi har tillräckligt med resurser, men att hjälpen inte når alla.

Därför är vänsterpartiets förslag om max 100 kronor för hemtjänst ett betydligt bättre förslag!

Även om de nu skulle ha rätt, så är det likväl kd som sitter i regeringen och har en socialminister som mer än alla andra i landet kan påverka att resurser hamnar rätt. Har man inte klarat av det på snart fyra år så finns det inte något som visar på att det blir bättre framöver.

Även om Mp:s valplakat är väl gröna för min smak så tror jag ändå betydligt mer på dem och de rödgröna, och det är ingen slump att vart tredje kvinnlig präst röstar på mp, framför KD.

För vem vill inte hylla verkliga miljöhjältar?

Tidigare skrev jag om bland annat betyg i regeringens politik drabbar på många sätt. Nu konstaterar Björklund från folkpartiet att han inte är intresserad av den överenskommelse som lärarförbundet föreslog angående betygen.

Det enda man inser, ännu en gång, är att han inte är intresserad av barnens eller lärarnas bästa, utan enbart att driva fram sin skolpolitik, vars enda lösning är hårdare tag, utförsäljningar och tidigare betyg. Istället för att ge mer resurser för att väga upp skolans faktiska kostnader.

Nu behövs bara lite mer ruter i de som är socialliberala i folkpartiet, om det finns några kvar, och i kristdemokraterna för att förhindra att fler barn avvisas till Malta, med tanke på hur barnen där tas om hand...

Mer media ab ab ab hd dag gp exp gp sds sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En bättre märkning av kött behövs!

Efter lite funderingar i mina två tidigare inlägg, Regeringens politik drabbar på många sätt och Lite oväntat... eller?, där jag till och med tycker för första gången någonsin att Maud Olofsson har något vettigt att säga, så får jag konstatera att det var en tillfällig sympati av något som kommer från centerns håll i politiken.

De Rödgröna kräver skärpt märkning av köttet så att man vet varifrån det kommer och vad det innehåller.

Enligt jordbruksministern, den centerpartistiske Erlandsson, så riskerar det att bli för dyrt. Han får dock inte ens medhåll av en av de organisationer som han annars står nära:


Otto Ramel är styrelseordförande på Sveriges Djurbönder, som representerar 17000 svenska lantbrukare. Även han anser att alla former av kött borde märkas med ursprunget. Han anser att den svenska djurskyddslagstiftningen är bra och ska behållas. Problemet är bara att de svenska bönderna konkurrerar med andra länder där reglerna inte är lika hårda.
–Jag skulle vilja se samma regler i hela EU så vi kan komma åt det här problemet. Det är många djuruppfödare idag som har dålig ekonomi som inte klarar av verksamheten i Sverige.
Jag instämmer också med att både de svenska reglerna och de i EU borde vara samma hårda som i Sverige.

Dessutom borde djurskyddsmyndigheten genast återskapas för att ta till vara på djurens intressen och inte klumpas ihop så olyckligt som det gjorts under nuvarande alliansregering, under jordbruksverkets paraply. Det går inte att ha både djurproducenter och djuren under samma tak eftersom de i många fall har helt olika intressent att ta tillvara på.

Men vad att vänta av ett parti som är ett bihang till moderaterna?

Mer media  svd svd dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Lite oväntat, eller...?

Det är lite oväntat att se centerpartiet föreslå samhällslön och det är svårt att inte dra det vidare till medborgarlön som mig veterligen inget borgerligt parti varit för någonsin.

I Sverige tror jag bara det är miljöpartiet som haft medlemmar som försökt föra fram frågan och jag själv är visserligen "nyfiken" på det hela, men är tveksam till om det är genomförbart praktiskt och ekonomiskt.

Sant är att det hade minskat ner all byråkrati om samtidigt alla andra bidrag tagits bort, men frågan är om samhällsekonomin i övrigt hade fungerat och hur exempelvis inflationen hade påverkats, eftersom den snabbt kan urholka värdet på den relativt låga medborgarlönen.

Olofsson har dock rätt när hon säger att Det är väldigt många som har aktivitetsersättning eller sjukersättning där pengarna inte räcker.

Synd bara att det är den regering hon själv sitt mer i som är en stor del av orsaken till hur det ser ut idag och att det är omöjligt att tro på att ersättningen hon föreslår ska vara i nivå med vad som behövs för ett dräligt liv.

Mer om det i föregående inlägg, Regeringens politik drabbar på många sätt.

Mer media dag exp hd hd sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Regeringens politik drabbar på många sätt

Jag är inte ett dyft förvånad över att jag får läsa rubriker om hur de hårdare tolkningarna av försäkringskassans regler gör att risken för självmord ökar.

En av de ansvariga moderaterna kommenterar det hela oerhört kantigt:

Socialförsäkringsutskottets ordförande, Gunnar Axén (M):
– Jag beklagar naturligtvis det fall där självmord har begåtts. Det är oerhört olyckligt. Men vår ambition med reformen är att fånga upp de sjuka i arbetslivet så att de inte hamnar i en passiv långtidssjukskrivning – och därmed riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.
Att det kan vara så att människor drabbas av psykisk ohälsa tycks inte slå honom eller de som ligger bakom regelverket.

Precis som att man självfallet kan få problem med hälsan om man är utanför arbetsmarknaden för länge, så kan man minst lika självfallet få problem om man inte får vara sjukskriven, och framförallt få vård, när man är sjuk enligt de läkare som vårdar patienten.

Hur vore det att fånga upp de sjuka och göra dem friska och istället lägga pengarna där? Vem tror på allvar att det finns någon större arbetsmarknad som vill ta emot människor som fortfarande är sjuka?

De nya sjukreglerna är och förblir ett misslyckande, hur man än försöker förpacka och föra fram det från allianshåll.

Det är  som Björklund och skolpolitiken. Det är viktigt att ha fler och tidigare betyg, men innehållet och lärarna struntar man i. En konsekvens i förlängningen är fler drunknade när simkunnigheten inte tycks prioriteras nog på skolorna, som det gjorde tidigare.

Rot-avdraget är trots allt en viss succé, på kort sikt, så länge det är lågkonjunktur. Men i längden är det en mycket märklig konstruktion, att få dra av hälften av skatten på viss typ av tjänst. Det är möjligt att det minskar antalet svartjobb inom hantverkarbranschen. Men det är märkligt att gynna några få branscher så mycket och att dessutom bara göra det mot privatpersoner.

Är problemet missade skatteintäkter så vore det bättre att anställa fler att jaga skattefuskare och sen istället lägga de pengarna hos människor som behöver hjälp med att sköta sitt hem, via exempelvis hemtjänst och liknande.

En alliansperiod till så blir det snart som i USA, där man kan välja att ge bistånd som skatteplanering som privatperson.

Visserligen kan det verkar bra, om man inte tänker efter. Men i slutändan snedvrider det vilka som får tillgång till biståndet. Några få mottagare, som kan saluföra sig bra kommer att få mycket pengar. Men äldrevården kommer att bli än mer utarmad än vad den är idag.

Själv tycker jag att de som anser att svenska militära satsningar i Afghanistan är viktigare än bistånd inriktat mot de som verkligen behöver det borde, även utan avdragsmöjligheter, slanta upp ur egen ficka. Även om vi inte har så många dollarmiljardärer som i USA, men än så länge ett mycket bättre skattefinansierat system för skola och vård, så har vi tillräckligt många miljonärer och rika företag, som har all möjlighet i världen att bidra till det som allianspartierna tycker är nödvändigt...

Mer media ab svd svd hd dag exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 5 augusti 2010

Björklund kan inte räkna

Jag skrev om Förutsägbart från folkpartiet, apropå burkaförbudet i skolorna igår. Rubriken borde snarast varit att det var Björklund som var förutsägbar, för jag undrar hur många han har med sig i sitt eget parti, som på allvar tycker det är en viktig fråga?

Risken är, som flera andra också påpekat, att det spelar sd i händerna.

Det märkligaste av allt är, i vanlig ordning när det gäller Björklund, att han lägger förslag som egentligen inte har någon större relevans i verkligheten, vilket gör att han får mothugg av skolchefer.

Som bland annat DN:s ledarsidaMarteus i Expressen och Alliansfritt Sverige konstaterar så finns det redan regler som ger rektorerna möjlighet att hantera frågan om de anser att det alls behövs och inte ens deras eget ungdomsförbund tycker det behövs.

Men en karl som inte ens kan räkna ut de sakerna han påstår angående lärartätheten kan man inte ta på fullt allvar... Det visar sig att lärartätheten har sjunkit under hans och alliansens tid vid makten. På vilket sätt gör det skolan bättre?

Men det är klart, förslag som inte behövs av burkatypen riktar ju alltid om koncentrationen på politiken åt ett annat håll, och inte det faktiskt viktiga, utan det håll som kanske kan dra några röster till från sd-sidan...

Ett fp-förslag utan ordet förbjud i kommer att dröja...

Tidigare skrev jag, som sagt, lite längre om detta ämnet i Förutsägbart från folkpartiet och om sd i Det går inte alltid att lita på partiprogrammen.

Det märks på allvar att det svenska valet har börjat nu, även om det är lågt valdeltagande bland utlandssvenskarna som är de som börjar. Jag hoppas dock att de inte är representativa för resten av de röstberättigade!

Mer media e24 svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dag dag ab hd hd sds smp smp smp smp smp skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 4 augusti 2010

Förutsägbart från folkpartiet

Ska man skratta eller gråta?

Jag vaknade tidigt i morse och läste Björn Johnsons blogg och kommenterade att jag inte var så säker på att folkpartiet inte skulle fiska i de grumliga vatten som sd simmar i.

Det tog inte 10 minuter efter jag skickat dem kommentaren innan jag gjorde frukost och fick höra Björklunds utspel om burkor i skolorna. Som Johnson skriver i sin blogg så undrar jag om det är ett särskilt stort problem med burkor i svenska skolor? I synnerhet när man talar om en regering som är för vårdnadsbidrag som definitivt låser fast kvinnor ännu hårdare vid att stanna hemma istället för att komma ut i samhället... Vore det inte bättre att intressera sig för alla de barn som inte tycker om sommarlovet?

Björklund fortsätter i samma fåra som Billström tidigare när han uttalade sig illa om romer och frågan är om det inte är den största risken med de här utspelen, sd får igenom sin politik även om de inte blir valda?

Det känns som en pseudodebatt, för att helt komma undan de svåra och betydligt mer relevanta ämnen... Var finns diskussionen om försvaretMaud Olofssons utspel om Vattenfall eller klimatdebatten i världen som några exempel? Inte når det särskilt högt upp på gemene mans dagordning för viktiga ämnen.

Jag skrev om sd igår i Det går inte alltid att lita på partiprogrammen och läser nu om att riksdagsledamöter vill blockera sd, vilket jag tycker är olyckligt att man går ut redan i förväg och diskuterar eftersom den typen av diskussion är bättre att föra när man sitter med ett faktiskt valresultat i handen så att man vet hur möjligheterna till regering och samarbete ser ut.

Även om det inte lutar åt att något block får absolut majoritet nu, så finns fortfarande möjligheten att det kan förändra sig på flera olika sätt.

Den som läser lite om hur sd agerar lokalt och regionalt, inser att det finns mycket kritik mot hur de hanterar region Skåne och hur lite de gör även där de har möjligheten att påverka. Och den kritiken kommer inte ens från motståndarna, utan från ledaren för sd i kommunen där sd har flest anhängare, i Bjuv.

Samtidigt så försöker kristdemokraterna göra ett utspel via läkemedelsbiverkningarna, för att profilera sig så att de inte blir ett parti som åker ur riksdagen, något som definitivt hade kastat om möjligheterna till regeringsbildning för allianspartierna.

Jag förstår visserligen dem, men det rimmar oerhört illa när Hägglund, som ansvarig minister, inte haft det minsta problem med att öppna upp marknaden för Apoteken och få dem att bli som vilken butik som helst, vars främsta mål är att sälja varor. Som är mediciner som kan ger biverkningar. Och även om många tycks glömma det så kan även receptfria läkemedel ge svåra biverkningar, i synnerhet om de äts i för stora doser. Lägg till det den negativa miljöpåverkan som försäljning av bakteriedödande tillsatser ger, något som inte bara läggs till där man minst anar det, utan även det säljs lättare via apoteken.

Till sist, apropå att jag skrivit om sd, som så ofta vill försvara Sverige och svenskarna och våra traditioner och så vidare, men som sällan får till det när de ska förklara vilka svenska traditioner som är genuint svenska och värda att försvara. Här hittade jag ett tips från gp.se: En riktig svensk hälsar inte och banne mig om det inte stämmer :)

Läs även Emil Brobergs blogg

Mer media svd svd svd dn dn dn dn gp gp gp gp nsk dag dag dag sds sds sds sds sds sds sds sds sds sds hd hd ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Lite förvånande

Det är lite förvånande att läsa att Malmöfestivalen har lagt mer pengar på gage till artisterna i år än innan.

Jag flyttade från Malmö 2003, men har varit där ett antal gånger på festivalen sen dess. Själv tyckte jag att artistutbudet känns sämre än någonsin. Det brukar alltid vara några internationellt kända artister mer än jag tycker det är i år, som när jag var där senast för något år sen när Dropkick Murphys spelade där.

Visserligen hade jag gärna sett Lars Winnerbäck igen, som jag såg i Växjö för några år sen och som var superb då, men det känns långt med 30 mil tur och retur dagen innan jag ska jobba...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Upprusta alla kommunens motionsspår – Ett löfte från Vänsterpartiet

Sedan rätt många år tillbaka så har jag retat mig på att Älmhults kommun, under det centerpartistiska och borgerliga styret, varit så snåla med kommunens motionsspår, när grannkommunerna sedan länge lagat de i stormen Gudrun nedfallna och förstörda belysningarna och motionsspåren. Det är naturligtvis självklart för de som rör sig i spåren att de används mycket och ger mycket.

Däremot var det inte helt lätt att komma fram med andra bevis för det, än de rent känslomässiga, och de statistiskt vaga åsikterna om att man ser mycket folk som rör sig i de som är välskötta, vilket har gällt alla de orter jag bott på genom åren.

Därför blev jag rätt glad när jag hittade en undersökning gjord över klöxhultsområdets skog och motionsspår, som sammanställdes i början av året, och som mycket tydligt kunde visa att det jag ansåg tycktes vara rätt och att det fanns många goda effekter av välskötta motionsspår som kan användas året om.

Jag tycker det är märkligt att se att små samhällen som jag bott i, som Skånes minsta kommun Perstorp, som har två olika motionsspår och Gemla, som ligger i Växjö kommun. En kommun som har flera andra välskötta motionsspår och där Gemla ligger bara några kilometer från motionsspåret i Alvesta kommun. Det är oerhört konstigt att Älmhults kommun inte kan uppbringa vettig skötsel varken i kommunens huvudort eller de mindre orterna.

Vore det inte för OK Älme, kommunens orienteringsklubb, som tidigare hade skötseln av motionsspåret i Klöxhult, så hade sannolikt inte där funnits något elljus heller eftersom det var klubbens medlemmar som utförde arbetet med att sätta upp lyktstolparna där.

Sen jag flyttade till Liatorp för ett drygt år sen, som har ett motionsspår, och jag kommit ut som politiskt aktiv, så är det hart när den enda frågan människor tagit upp med mig, vilket visar både på att folk på mindre orter också använder motionsspåren och irriterar sig över att de ofta blir bortglömda, trots att de betalar lika mycket skatt som de som bor inne i Älmhult.

Upprusta alla kommunens motionsspår – Ett förslag från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet föreslår en upprustning och elektrifiering av kommunens motionsspår, så att så många som möjligt kan använda dem under även den mörka delen av året. Det ska påbörjas omgående under mandatperioden och fortsätta vidare under en längre tid. 
Sedan stormen Gudrun så har alla kommunens motionsspår mer eller mindre ignorerats av kommunen. 
Det som är mest saknat är elen, så att vi får elljusspår, och inte bara motionsspår, på alla ställen där det finns motionsspår idag, för att kunna utnyttja dem året om.
Det behövs även bättre underlag, i form av fint grus, för att underlätta för de som har svårare att gå, sitter i rullstol eller har barnvagn med sig. 
Såren efter stormen och skogsmaskinerna är på flera ställen påtagliga och är i vissa fall allt annat än lätta att gå i. Att ha motionsspår som är i gott skick är en självklarhet för att främja folkhälsan, på ett för kommunen relativt billigt sätt. Kostnaden betalas igen i  form av ökad hälsa för Älmhultsborna, då åtskilliga undersökningar visar att motion och vistelse i naturen ger friskare människor. I slutändan ger det samhället bättre ekonomi. 
Camilla Oskarsson gjorde undersökningen ”Sociala och ekonomiska värden i den tätortsnära skogen” som projektarbete. Hon kom fram till flera olika intressanta slutsatser, efter att ha använt sig av klöxhultsområdet och dess invånare i sin undersökning. 
Hon fick fram att 75% av invånarna använder sig av motionsspåret minst en gång i veckan och att alla som besvarat hennes enkät anser att den har betydelse för deras hälsa. 
Vad som mer kom fram var att 60% tycker att kommunen kan avstå mer än 50 000 kronor per år från skogens intäkter för att skydda de sociala värdena. Väljer man att bekosta via skatter så är det endast 29% som säger tvärt nej till den lösningen.
Kostnaden för Klöxhultsborna i detta exemplet blir 3.50 kronor per månad. Viljan att finansiera förbättringarna finns med andra ord och det lättaste sättet vore att använda sig av skogsintäkterna.
Det är svårt att se att övriga av de boende i kommunen skulle ha en annan åsikt än de i Klöxhult, inte minst eftersom Oskarssons siffror är liknande som gäller för riket i övrigt. 
Det finns även besparingar att göra i form av att uppfylla de krav som stod i avtalet med kommunens orienteringsklubb, som tidigare skötte spåret i Klöxhult. Klubben fick endast 13 000 kronor per år, men valde att säga upp avtalet när kommunen inte ville fullfölja återställandet av motionsspåret, som utlovat enligt kontraktet. Att kommunen nu själva övertagit skötseln fördyrar och riskerar att försämra eftersom antalet arbetstimmar som läggs på spåret sannolikt kommer att minska. 
I kommunens målsättning för mark- och skogsinnehav står det att innehavet ska möjliggöra friluftsliv och rekreation för att främja välbefinnande och hälsa och att vägar och stigar ska underhållas för att bli attraktiva för motion. 
Vänsterpartiet tycker att är dags att kommunen lever upp till det fullt ut, även i motionsspåren utanför centralorten, så att så många som möjligt kan utnyttja motionsspåren oavsett årstid och eventuella funktionshinder. 
Därför kommer Vänsterpartiet under nästa mandatperiod att driva en politik som möjliggör detta. 
Vad det gäller Haganässpåret så finns det naturligtvis ingen anledning att rusta upp det innan man har dragit om det enligt de förslag som finns för att passa in med Haganäsleden.




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 3 augusti 2010

Det går inte alltid att lita på partiprogrammen



Jag vet inte hur många gånger jag har fått kommentarer här, och på andra ställen, när jag har kritiserat sd och deras politik, som hänvisat till vad sd:s partiprogram säger.

Sd är, som alla andra partier, ett parti som inte alltid följer sitt partiprogram. Det mest synliga, vad det gäller de andra partierna, är kanske socialdemokraterna som är för republik, men som inte på åtskilliga årtionden, om någonsin, försökt föra en seriös debatt om att göra sig av med kungahuset.

Själv brukar jag ofta svara att man ska se vad deras anhängare och politiker skriver om i bloggar och kommentarer istället, för det visar till stora delar mer rättvisande vad partiet står för. Vad det gäller en majoritet av partier så stämmer vad som sägs på nätet oftast överens med vad partiet står för officiellt sett.

Men när vi kommer till sd så går partiprogrammet och anhängarnas åsikter inte alls ihop längre, vilket särskiljer sd radikalt från de andra partierna. Hur många anhängare till något parti väljer att för en politik som går i mot det egna partiet?

Men Martin Ezpeleta får på Aftonbladet till en bra artikel, På nätet kan sverigedemokraterna visa sina verkliga åsikter:

Och finns det något som sårar Sverigedemokraterna så är det att bli kallade för rasister eller främlingsfientliga.
I samband med min krönika uppstod en debattråd på Flashback, ett forum där högerextremisterna gillar att hänga och beklaga sig över mångkulturen.
Efter många inlägg där man varvade ”äcklig spagge”, med ”vidrig kroknäsa”, ”låt oss leva rasrent” och inte ”med en massa äckliga rashybrider” konstaterade en av debattörerna ”att tro att svenskar är främlingsfientliga är en fördom”. Och fick såklart medhåll.
Det kan tyckas schizofrent. Men så är Sverigedemokraternas backstage, så är ”nationalismen” när inga kameror och mikrofoner finns i närheten och kardborrebanden lossnat.
Jag vet inte vad Jimmie Åkesson kallar invandrare när han sitter hemma och kollar på nyheterna eller sjunger snapsvisor med sina polare.
Däremot är det säkert att han behöver rösterna från alla rasister som ännu inte kommit ut ur garderoben. Därför spelar partiet hela tiden dubbelt: å ena sidan lugna etablissemanget och visa upp sig som ett demokratiskt nationalistiskt alternativ, samtidigt som man uppviglar och flörtar med de högerextrema krafterna.
För journalisterna som vill granska Sverigedemokraterna uppstår ett dilemma: åt vilket håll ska man rikta mikrofonerna?
Personligen tror jag att om man vill förstå lejonets beteende, ska man inte gå på zoo.
Man måste till savannen och se hur djuret beter sig i sin naturliga miljö.
Naturligtvis är det med det i åtanke tråkigt att läsa att stödet för sd ökar och sd får vågmästarroll, eftersom det ökar osäkerheten inför hur det ska vara möjligt att bilda en regering efter valet.

Att valet blir stenhårt är rätt klarlagt, men jag hoppas onekligen att det också blir så att sd inte får riktigt så många röster som de själva tror. Ett enfrågeparti som lägger sin våta vante över landet gynnar inte någon eftersom de kan få oproportionerligt stor makt över sin enda fråga.

Ett parti som medvetet valt bort att alls ha en utrikespolitik lär knappast intressera sig för att hjälpa svenskar som kämpade för demokrati utomlands, där internationella påtryckning behövs, även om jag mycket väl kan tänka mig att de vill hjälpa bombhögern att fortsätta den svenska militära satsningen i Afghanistan, trots att alliansen inte vill ge mer pengar till försvaret.

Med tanke på Sabunis debattartikel, som får svar på tal idag som visar att hon har fel och dömer ut grupper felaktigt, så tycks dessvärre alliansen har mer gemensamt med sd än de vill erkänna innan valet.

Den klena trösten för mig är fortfarande den jag lyft fram tidigare. Sd blir en historisk parantes som kommer att få mycket svårt att stanna kvar i riksdagen ytterligare en mandatperiod, om de kommer in vid detta valet.

När jag läser Religiösa krav ska hållas bort från politik och lag så slår mig en sak. Sd argumenterar ofta för det samma, fram tills det gäller kristendomen, då man inte alls har kvar åsikten.

Ett fullt demokratiskt parti kan naturligtvis inte göra skillnad på religion och religion, utan måste förhålla sig neutralt till dem alla. Det kommer sd inte att lyckas med.

Mer media sds dag gp hd svd dn sds dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Apropå SMS-lån

Svd:s ledarsida påstår idag att problemet med sms-lån inte är höga räntor och inte heller lättillgängligheten eller brist på information.


Lättillgängligheten eller dålig information om kostnaderna är emellertid inte det mest problemet med sms-lånen. Det verkligt stora problemet är att kundunderlaget är så omfattande. De flesta sms-lån är på mellan 1000 och 4000 kronor.
Alla som tar sms-lån har inte problem med återbetalningarna och några exakta siffror finns inte, men en enkätundersökning uppskattade antalet svenskar som någon gång tagit ett sms-lån till knappt 200000. Enligt ett av sms-lånföretagen, Folkia, har deras kunder en medelålder på 35 år och en årsinkomst på 250000 kronor.
Det är en sak att vara desperat och se sms-lån som en sista utväg om man lever på existensminimum och har fått en oväntad utgift en månad. Det är en helt annan sak om en medelinkomsttagare inte ens kan få fram 4000 kronor utan att behöva ta ett sms-lån.
Svenskars buffert för oförutsedda utgifter är oroväckande låg. I sin bokTryggare kan alla vara (Timbro 2010) konstaterar Dick Kling att åtta av tio svenskar har ingen förmögenhet alls, om man räknar bort värdet på den egna bostaden. Det beror inte på att åtta av tio svenskar tjänar så lite pengar att hela inkomsten går åt till bostad och mat. Tvärtom. Svenskarnas materiella standard är hög. Nästan alla har mobiltelefoner och moderna datorer och det går inte direkt dåligt för detaljhandeln.
Lösningen på problemet är både svår och enkel: ta ansvar och börja spara. Sparar man åtta procent av sin disponibla inkomst (mindre än vad jobbskatteavdraget ger varje månad) har man en månadslön efter ett år.
Nu låter jag det vara osagt om det verkligen stämmer att ett av företagen påstår att deras kunders medelålder är 35 år och har en medelinkomst på 250 000 kronor.

Stämmer det, så är det inte de kunderna som får problem att betala efteråt.

Själv tycker jag definitivt att det är ett problem att människor inte tycks inse nödvändigheten av att ha lite sparade pengar. Hur mycket beror rätt mycket på hur man bor och om man har bil eller barn.

När jag bodde själv i hyrd lägenhet och var barn- och billös så behövdes det egentligen rätt lite sparade pengar eftersom det var rätt få saker, om ens några, som kunde kosta några större summor pengar som behövde betalas omgående.

Problemet är uppenbarligen informationen och marknadsföringen, inte bara om att det är vettigt att ha lite pengar sparade. Utan även att det är orimligt höga räntor på sms-lån och att det, för de allra flesta, betydligt vettigare att låna på bank, i synnerhet medlemslån, om man är medlem i någon fackförening.

Mer media svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Svar på insändare


Svar på en insändare införd i Smålandsposten 3 augusti 2010, av signaturen Liber Humanus


Svar till Liber Humanus 3 augusti:

Det är märkligt att läsa en insändare med rubriken "Onyanserat gnäll från vänsterfolk" som framför att Lars Ohlys favoritland är Kuba... 

20/2 -08 så gick Ohly ut och konstaterade att Castro stått ivägen för en demokratisk utveckling av Kuba och att det är dags för en genomgripande demokratisering av Kuba. Ohly hade då förhoppningar om att Castros avgång skulle innebära att Kuba öppnade upp och bland annat satte stopp för politiskt förtryck. (Det går att leta upp på Vänsterpartiets hemsida.)

9/6 -08, i samband med Vänsterpartiets kongress, där merparten av kongressombuden tog avstånd mot Kuba, så uttalade sig vänsterpartisten och riksdagskvinnan Ulla Andersson i SvD och uttalde tydligt att Kuba inte ens uppfyller minikraven på vad som är en demokrati.

Tydligen är det från högerns anhängare som det onyanserade gnället kommer från, som inte ens klarar av att driva en argumentation med fakta, utan istället behöver använda sig av lögner för att ha något att säga.

Jerker Nilsson, Vänsterpartiet i Älmhult



Media sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 2 augusti 2010

Björklund svamlar i vanlig ordning...

Sist jag skrev om Jan Björklund så funderade jag över hans betygsförslag som jag inte tycker om.

Det blir naturligtvis inte bättre idag när han vill införa skolk i betygen, eftersom det bara bestraffar och inte försöker förändra anledningarna till att elever skolkar.

Hur rättvist slår det exempelvis mot de elever som skolkar för att de är mobbade (det vet jag flera exempel på elever som gjort) och skolan inte gör  något? Ibland för att de inte tycks kunna hantera det och/eller för att det inte finns resurser nog att ta hand om problem, utöver den nödvändigaste undervisningen.

Fast fan vet om det inte är värre att S inte har så mycket emot det, där Ylva Johansson uttalar sig positivt,trots att lärarförbundet konstaterar att det antagligen inte löser något...

Är det verkligen så svårt att lyssna på lärarna och eleverna, och avdela resurser nog att ta hand om de problem som finns? Det vore pedagogiskt och vetenskapligt korrekt och allt annat än den flummiga syn på skolan som Björklund har, där hårdare tag är det enda som behövs.

Den enda lösningen som är acceptabel är den som var under tiden jag gick på gymnasiet, som visade antalet frånvarotimmar, uppdelat i "godkända" och "icke-godkända". I och med att de stod på baksidan av betyget så var det aldrig något som följde med när man sen skickade betygen för att söka jobb och liknande.

Läs även Krassmans Vad är det som ska betygssättas?

Jag är av uppfattningen att om skolan skall sätta betyg, så skall det göras på det som eleverna presterar i de olika ämnena, inget annat. Skall skolk omfattas i betygen så kanske man skall löpa den linan helt ut och använda betygskriterier som är helt hämtade från arbetslivet. Vad sägs om samarbetsförmåga, socialkompetens och kunskapsförmedling till övriga elever. Eller varför inte initiativförmåga och problemlösning. Vissa kanske tycker det är dags att låta fack och arbetsgivare ta fram vad som skall betygsättas på våra elever, men det gör inte jag.
Och i Högbergs tankar:

Jag ställer mig frågan varför man skolkar från skolan? Är det bara för att man ska eller finns de skäl bakom? Jag var en skolkare och inte gjorde jag det på pin tji. Mitt betyg var 1,8 när jag lämnade högstadiet utan skolk i det. Men varför som jag skolkande var det ingen som frågade efter. Mobbad, skoltrött, problem hemma och listan kan göras lång. Att då angripa skolkaren och inte problemet är att göra det lätt för sig. Skolan ska ha individuella planer för alla elever så att de kan tillgodogöra sig kunskapen utifrån sin nivå och intresse enligt läroplaner. Vi vet att inte så är fallet utan alla behandlas lika i klassrummet. Det är ingen kritik till lärarna som med bristande resurser inte har någon annan möjlighet till agerande. Att då straffa de som inte klarar den pressen.
Som om det inte räckte med elände från folkpartiet så går de vidare och utökar sin litteraturkanon, något jag skrev om tidigare i Konservatism - Nej tack!

Mer media dn sds dag exp exp gp skd skd hd hd nsk nsk svd smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!