lördag 23 oktober 2010

Vad hade Wikileaks hittat i Afghanistan för Sveriges del?

Apropå vad jag skrivit tidigare om den svenska insatsen i Afghanistan, senast i Ta ansvar inför folket, så undrar jag om det inte är fler än jag som gör paralleller mellan den och den läckor som kommer ut via Wikileaks idag?

Att fler civila än soldater dött i Irak borde egentligen inte vara så stor rubrik, med tanke på att det är så krig vanligtvis ser ut och att det inte alls är ovanligt att barn drabbas extra hårt.

Lika vanligt är det att den militära makten medvetet försöker mörka hur illa statistiken ser ut, som i ett led i den psykologiska krigföreningen, som ibland enbart är riktad mot hemmaopinionen.

Det gamla talesättet att sanningen är det första som dör i ett krig gäller självfallet även för Sverige i Afghanistan.

Oavsett vad man tycker om det, så är det självfallet så att media måste ges möjlighet att få granska så mycket händelser som möjligt, för hur ska man hitta missgärningar om ingen öppet kontrollerar en verksamhet som kan leda till död och lidande för många? Det är ingen slump att det först nu kommer fram att man tänkt låta övergrepp passera, på ett sätt som påminner om en diktaturs sätt att hantera övergrepp.

Den folkrättsliga grunden är klen, för att inte säga obefintlig, för den militära insatsen i Afghanistan. Det är mer dags att agera mot en mer humanitär insats, gärna långt innan det börjar läcka ut vad svenska medier inte alls fick veta för att inte påverka hemmaopinionen negativt.

Till sist så kan jag rekommendera filmen Nothing but the truth, som vi såg igår, som tog upp det här ämnet om vikten av att media tillåts granska och att de inte går i maktens ledband.

Mer media svd svd svd svd svd sds dn dn dn gp kb exp exp exp gp gp gp kvp kb kb ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Fel minister till Malmö

För ett par dagar sen så skrev jag inlägget Ett obehagligt scenario, om skytten som skjuter oprovocerat på människor med invandrarbakgrund i Malmö.

Nu är det visserligen svårt att veta om exakt alla skott är från samma dåre eller samma vapen.

Det som är jämförbart med lasermannen i början på 90-talet är att det handlar om människor som inte är kriminella, utan vanliga.

Även om det är svårt att tro för vissa, med tanke på hur sd:s retorik fått allt för hårt fäste hos många, så är de flesta invandrare med bred majoritet skötsamma.

Lasermannen sköt enbart människor som var skötsamma, hade jobb eller studerade, vilket i sig visar på hur absurt orimligt den typen av gärning är ens på idéstadiet. Man löper mycket större risk att träffa en skötsam individ än tvärtom.

Det samma går att säga om all kritik som många, även de som inte alls tillhör sd-gänget, vräker ut mot alla invandrare som en enda gemensam grupp. Även om det finns idioter där, som bland alla grupper, så drar ni ner alla som inte gör annat än sköter sig.

Skulden finns att finna på många håll, men självfallet så är det lättare att enbart klanka ner på sd.

Men den finns hos många andra också som mer eller mindre medvetet väljer att anamma samma ensidiga och förklenande syn på en enda grupp, utan att direkt vara sd-väljare.

Det finns många märkligheter med den typen av diskussion. Men en av de i mina ögon märkligare är att gruppen män är mer kriminell än gruppen invandrare, där män står för ca 85% av all kriminalitet och det är oftast alkohol och/eller missbruk inblandat.

Konstigt nog så är oddsen små att någon idiot skulle ut och skjuta bland gruppen män, eller berusade, trots att man har större möjlighet att träffa på en icke-skötsam individ än när man siktar på invandrare.

Poängen är att man naturligtvis inte ska hänga ut grupper av människor när det handlar om grupper där de flesta faktiskt sköter sig. Det finns inte många grupper som går att hänga ut på det sättet överhuvudtaget, inte ens gruppen berusade män, där de flesta också sköter sig.

Mest av allt så hoppas jag att polisen hittar den skyldige omgående.

Men det är klart, det märks hur lite på allvar regeringen tar händelsen när man väljer att skicka integrationsministern istället för justitieministern och det visar hur lite man egentligen bryr sig om problemet att oskyldiga människor skjuts ner medvetet.

Mer media svd svd svd svd svd svd svd sds sds dn dn dn dn dn dn dn gp gp gp gp skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd skd kvp ab hd hd hd hd hd hd exp exp sds sds sds kb kb kb dag ab ab nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Rätten till abort borde vara en självklarhet

Jag skrev för några dagar sen om En positiv vinkling på sex, och nämnde bland annat RFSU och deras påverkan av att sänka mödradödligheten i världen och även om hur kristdemokraterna tvekar om organdonationer som kan rädda liv, trots att man i diskussionen om aborter hela tiden talar om vikten av att rädda liv, men ofta bevisar att man struntar i kvinnans liv...

Idag skriver förbundsordföranden för Vårdförbundet och RFSU:s generalsekreterare i svenskan om hur viktigt det är att man inte får tillåtelse till undantag för att vara med vid aborter om man är sköterska eller läkare, för att ge patienten rätt till den vård som patienten behöver och vill ha.

Bortsett från att tillåtelse av ett undantag kan skapa tillåtelse för ännu fler undantag, så dog 358 000 kvinnor vid förlossningar, graviditeter och osäkra aborter förra året. Frågan är varför man inte är intresserad av deras liv och deras övriga barns liv och hur de påverkas av det, från abortkritiskt håll?

Rätten av bestämma över sin kropp, även för gravid kvinnor, ska vara absolut och inte kunna förhandlas bort.

Mer media svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

fredag 22 oktober 2010

Dagens "Vad var det jag sa?"

Inte oväntat så visar det sig att ytterligare av Jan Björklunds politik, ni vet partiledaren från folkpartiet, visar sig vara fel och inte fungera ihop med verkligheten.

Arbetsgivarna vill inte ha fler lärlingar, precis vad jag har hävdat hela tiden.

Det är mycket märkligt att en politiker i så pass ledande ställning så att man är minister inte tycks medveten om att man har testat det här systemet under flera år, men att man inte tycker det fungerar för arbetsgivarnas sida.

Frågan är hur Björklund tror att det ska fungera nu när det inte fungerat innan?

Med tanke på de slimmade organisationerna företagen i hög utsträckning har idag, så undrar jag hur de ska ta sig råd och tid att ha någon som på allvar handleder nytillkomna lärlingar?

Förslaget är  med andra ord lika ogenomtänkt som betygshetsen Björklund redan skapat...

Mer media nsk skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Organdonationer räddar liv

(Här fanns en lång text om organdonationer som jag av misstag lyckades radera och som inte finns cachad hos google :( )

Genmanipulerad mat ratas

Om det nu är så att genmanipulerad mat ratas, när kunderna får en möjlighet att välja bort det, genom kunskap om vilken mat som är manipulerad eller inte, så borde det vara självklart för politikerna inom både det svenska politiska livet och inom EU att göra ett regelverk som inte bara gör det möjligt utan även tvingar fram en märkning.

Uppenbarligen är det viktigt för kunderna, men mindre viktigt för producenterna, som kan tjäna mer pengar på manipulerad mat.

Med tanke på hur välvilligt inställda moderaterna och folkpartiet är till köttklistret inom EU, trots att både Corazza Bildt och Marit Paulsen talat sig varma för en bra mat, så finns det alla anledning att fortsätta att driva på mot en förändring av märkning, och framförallt att inte lita på att de borgerliga politikerna faktiskt är intresserade av bra mat, framför lönsam mat...

Mer media kb nsk svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

torsdag 21 oktober 2010

Ett obehagligt scenario

Efter att jag läste Gellert Tamas utmärkta bok "Lasermannen" för några år sen, som analyserade inte bara personen som var lasermannen, utan även bakgrunden till varför han kom fram när han gjorde, så konstaterade jag att det finns grogrund för en liknande person att begå samma typ av brott, att skjuta invandrare just bara för att de var invandrare.

Med tanke på alla de skott som skjuts mot invandrare i Malmö under den senaste tiden så är frågan om inte mina farhågor har blivit besannade? Jag är i vart fall rädd för det och det gör mig direkt olycklig.

Grogrunden finns där helt klart, med tanke på sd:s framgångar i senaste valet, vilket tyvärr, precis som när Ny Demokrati kom fram för snart 20 år sen, har förändrat diskussionssättet mot invandring att mer och mer likna hets och skrik med överdrivna argument mot vilka alla invandrare är, eller inte är... Det är samma upphettade samhällsklimat nu som då.

Frågan är inte bara hur man ska få stopp på skytten och den allt mer rabiata hetsen mot invandrare.

Frågan är också hur man ska bli av med sd och komma tillrätta med acceptansen om hets mot invandrare. Om Lasermannen då hittade acceptans för sitt handlande från Ny Demokrati och värderingarna många med dem sa sig stödja, så finns det tyvärr en allt för god grund att hitta samma "argument" även denna gången.

Mer media svd svd svd svd sds sds sds dn dn gp skd skd skd skd skd skd skd skd skd ab hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

onsdag 20 oktober 2010

Ta ansvar inför folket

Igår skrev jag en uppmaning om att ta ansvar för sina väljare och den åsikt man som parti sa sig ha innan valet angående Afghanistan och den svenska närvaron där.

Det samma går att säga nu, men att ta ansvar inför den svenska befolkningen, som vill att vi ska ta hem våra soldater.

Gamle TV4-reportern och programledaren Lasse Bengtsson gör en vettig jämförelse som konstaterar att det går många säkra förlossningar på en soldat, och det är lätt att glömma att 30% av alla barn i Afghanistan dör innan de hunnit bli 5 år.

Människor dör i högre utsträckning av saker som militärer inte kan påverka och därför behövs pengarna mer till humanitär hjälp.

Mer media svd svd svd dag sds gp gp gp gp hd hd dn dn smp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett dödligt farligt parti

Om Kristdemokraterna och deras vilja att byta namn skrev jag om för ett litet tag sen, under rubriken Putsa fasaden - Räcker det?

Idag skriver Dagen om hur partiet är krismedvetna och jag undrar verkligen om det stämmer, eller snarare om det stämmer att de vet hur de ska lösa det?

Magnus Jiborn på Sydsvenskan har däremot fattat galoppen och analyserar det på samma sätt som jag i Vilset parti söker, och konstaterar att problemet är att väljarna faktiskt förstår vad Kd står för, och att konservatismen i deras variant knappast tilltalar många människor i dagens moderna Sverige.

Att lägga till "familjepartiet", kommer inte att göra någon skillnad och att lägga till "frihetspartiet" lär ses som en så stor motsägelse att många kommer att reta sig på det istället. Konservativ inställning familjefrågor är knappast frihetsökande...

En sak som få tänker på är att många kristdemokrater, i synnerhet av just den mer konservativa sorten, var negativa till begreppet hjärndöd och att stänga av respiratorn den dagen det var oåterkalleligt att få en människa till medvetande igen.

Deras politik hade exempelvis gjort att organdonationer varit mycket svårare att alls genomföra, utan en tanke på de liv som faktiskt räddas i längden, om man inte haft möjligheten att både förlänga en donators liv något tills man kan ta ut organen som behövs, vilket gör ett antal av partiets medlemmar direkt farliga för allmänheten.

Det är som med aborterna, som många är emot även om moderns liv är i fara. Konstigt nog så är det ofödda barnets liv mer heligt, även om det handlar om en mamma med flera andra barn att ta hand om.

Jag tror också att KDU är något på spåren som konstaterar att folk fortfarande tror att man måste vara kristen för att vara med Kd. Med tanke på hur sekulariserat Sverige är så har ett parti som till och med har namnet "krist" med i namnet inte framtiden för sig.

Dock räcker inte bara ett namnbyte, som sagt. Det behövs ett byte av politiken också.

Mer media dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

tisdag 19 oktober 2010

Jag är inte förvånad...

Jag är inte förvånad över att det blev massflykt från finska kyrkan efter ett homofobt uttalande.

Det rekordantal som lämnade kyrkan visar tydligt på en sak. Att det inte stämmer att det är så många som lämnar kyrkan efter att ha tagit positiva beslut om homosexuellas rättigheter och möjligheter, som motsatsen.

Något jag  hoppas de homofoba människor inom församlingarna i Sverige kan ta åt sig.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Fel människor på fel plats

Igår skrev jag Ta ansvar inför era väljare, med tanke på hur vissa partier agerar tvärtemot vad deras väljare tycker och i något fall tvärtemot vad de gick ut med under valet att de stod i frågan om den svenska insatsen i Afghanistan.

Flera tidningar skriver idag om att dödsfallen får fler människor att söka sig till Afghanistan och Sydsvenskan tar upp hur många söker sig till den här typen av upplevelser på grund av kicken.

Oddsen att det är de bäst lämpade som söker sig vidare, är som med slopandet av värnplikten, oerhört mycket mindre, eftersom de bäst lämpade mycket väl söker en helt annan bana i livet.

Frågan är vem som på allvar tror att det här ett bra system, att rekrytera människor vars mål främst inte är att göra en god humanitär insats, utan istället har för många av oss andra svårbegripliga personliga mål med sitt engagemang?

I synnerhet inte när inte ens amerikanerna tror på seger...

Mer media ab svd svd svd svd svd svd dn exp ab hd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

måndag 18 oktober 2010

Lite förvånande att miljöbränsle ratas

Det förvånar mig lite att miljöbränsle ratas och att man tankar mer bensin än etanol.

Hur jag än räknar så är det vid få tillfällen som bensinen är billigare att köra på för oss som har möjlighet att köra på etanol.

Ja om man nu inte vill göra en liten insats för miljön och välja ett drivmedel som är lite mindre skadligt för naturen, som var min och sambons tanke när vi köpte en bättre begagnad etanolkonverterad Saab i slutet på sommaren, trots att den egentligen var lite i dyraste laget.

Själv har jag hoppats på att den lilla lokala macken hade velat ta in E85 också, men hävdar man att E85 är ute i kylan så kan jag nog drömma om det, och istället få fortsätta tanka bilen på de större orterna, när vi ändå är där.

(Naturligtvis vet jag om att E85 inte är det perfekta miljödrivmedlet och att det finns nackdelar med det också, men det är som jag ser det det minst dåliga alternativet för oss som inte har obegränsat med pengar).

Mer media svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

En positiv vinkling på sex

Det är inte ofta man får läsa om positiva nyheter, eller i vart fall försök till det, när det gäller sex.

Oftast problematiseras sexualiteten eller möjligen görs som en rubriksättande sensationsnyhet som ska locka köpare till kvällstidningarna.

Men jag blir glad när jag läser om Helena Cewers som är sexolog och barnmorska, som gör vad hon kan för att även äldre kvinnor utan problem ska kunna njuta av sex och att det startar en ny RFSU-förening i Kristanstad, vilket behövs eftersom det är för få lokalföreningar på mindre orter.

Jag tror att många har fördomar om RFSU, men de bedriver ett mycket viktigt arbete bland annat när det gäller mödradödligheten i världen och det gäller att komma ihåg att den valfrihet vi har i Sverige när det gäller sex också är där de är på grund av politiska beslut, som kan förändras till det sämre.

Uppenbart är att länder som har en hårdare syn på exempelvis preventivmedel och aborter än här också har högre mödradödlighet. Av någon anledning så tycks inte moderns liv vara alls lika viktig som barnets...


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ta ansvar inför era väljare

Från gårdagens längre inlägg Varför krig?, om Afghanistan och Sveriges insats där, till ett något kortare idag...

Sverigedemokraterna tycks redan få kalla fötter inför vad de lovat innan valet, och verkar tveka om de verkligen vill fälla regeringen, trots att de inför valet lovade nedrustning och hellre hade humanitärt bistånd till området.

Precis som jag hävdat innan så är sd inget alternativ för missnöjesröstande unga arga män, utan ett parti bland alla andra, om än med ett mer förhatligt grundbudskap än alla andra partier ihop...

Lösningen för regeringen är dock, tyvärr, en uppgörelse med S som trots motstånd hos sina medlemmar och väljare är mer positiva till insatsen än de borde vara.

Det är, som Aftonbladets ledarsida skriver, Ett krig som måste sluta, eftersom USA och EU är på väg att dra sig därifrån. Istället bör FN ta huvudansvaret, vilket gör att Sverige hade kunnat ta ett bra ansvar i fredsprocessen, istället för i krigsprocessen.

Precis som igår så undrar jag varför förespråkarna av militära svenska insatser i Afghanistan inte höjer rösten för Kongos våldtagna och sexterroriserade kvinnor?

Mer media svd svd svd svd dn dag exp dn smp skd skd dag nsk sds kb ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Tur i oturen

Tur i oturen att jag är ledig idag efter helgens jobb när säsongens första svåra halka slår till i södra Sverige.

Själv hade jag problem att ta mig ut för att hämta morgontidningen för någon timme sen och var inte alls beredd på att det blöta underlaget, som regnat ner under natten, skulle kunna vara halt också.

Jag hade tänkt ge mig ut att springa, men jag får nog vänta någon timme till. Inte för att jag tror att det är så halt i skogen där de flesta av mina närmare 1,5 mils löprunda finns, men det ska gå att springa till och från skogen dessutom på asfalt som ska gå att gå på och kunna möta bilar på utan att man är rädd för att bli påkörd.

Framförallt så hoppas jag att det smälter bort ordentligt tills vi båda ska i väg till sjukhuset i grannstaden.

Det är den första riktiga känslan av att förra årets långa kalla och snöiga vinter kan återkomma, på gott och ont. Fast sen läser jag att det inte går att förutspå på det sättet och att det snart blir varmare igen, runt 10°c, vilket känns som en bättre hösttemperatur.

Media smp dag gp svd svd sds kb ab dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vad Vänsterpartiets jobb borde vara

Jag läste igenom Helena Durojs inlägg V:s jobb: Organisera de som tror på socialism och blir lite frustrerad och besviken.

Kanske är vår historiska uppgift inte ståtligare än att fortsätta med det vi är bäst på: att organisera de mellan fyra och sex procent av den röstande befolkningen som, klassmässigt eller av andra skäl, tror på socialism. Vi ska arbeta mot rasism och för rättvis fördelning, välfärd och jämlikhet. I övrigt ska vi se, stöda och delta i det som händer när människor börjar röra sig igen, även om de inte rör sig tillsammans med oss.
Jag håller inte med. Nog för att jag är socialist men jag läste en undersökning om hur få människor det är som definiera sig som socialister. Så frågan är om man inte ska försöka lyfta blicken en hel del och försöka bli så stora så att man mer på allvar kan påverka politiken. Jag tycker fortfarande att Fagersta och Degerfors sätt att bedriva politik ska belysas och analyseras noga för att se vad som går att ta med till rikspolitiken.

Har inte V tillräckligt länge varit ett litet parti som har kunnat påverka alldeles för lite?Jesper Bengtsson skriver om långsam förnyelse för S och ger en rätt bra analys av hur jag uppfattar både S och V, som är kvar lite för mycket i gamla tankesätt och främst vänder sig till redan frälsta.


Mer media svd svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

söndag 17 oktober 2010

Ett Sverige i förändring

En mycket intressant ledartext av Helle Klein finns publicerad hos Aftonbladet idag i Därför närmar vi oss korruption.

Tvärtemot vad myterna om både moderaterna och privatiseringarna tidigare har sagt så kommer det som en konsekvens just av privatiseringarna av tidigare samhällsägda verksamheter, där ett litet fåtal får köpa luckrativa verksamheter oerhört billigt, för att snabbt göra en stor vinst.

Jag har tidigare skrivit om Den moderata bananrepubliken och hur det är Lätt att bli miljonär på skattepengar, och det visar sig vara lättare än jag trodde och att man många gånger inte alls tycks intresserad av att hålla igen med utgifterna för skattepengar.

Lägg till det Fula fallskärmar för politiker, där en Vänsterpartist medvetet väljer att inte utnyttja den och istället gå tillbaka till sitt jobb på ett gruppboende och hur upphandlingar av byggande av fängelser inte sköts ordentligt och snart så är vi inte längre landet med minst korruption i världen, utan ett land med ännu mer politikerförakt och stora missnöjespartier...

Lösningen är naturligtvis att inte sälja ut så mycket, eftersom det är lättare att behålla insynen i verksamheterna det gäller och kanske framförallt att skapa möjligheter att bestraffa de som bryter mot de regler som finns.

Uppdaterat En text från en skribent hos tankesmedjan Captus, som talar om Risker med offentligt ägande tycks totalt har missat hur mycket mer risker det tycks att vara med privatägande utan insyn för väljarna och skattebetalarn...

Mer media svd dn


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Ett steg framåt för alliansminsister

Jag ska villigt erkänna att jag blev glatt överraskad när jag läser om hur alliansminister vill ha vård och skola för papperslösa och deras barn.

Det var helt oväntat och inget jag alls hade förväntat mig av integrationsminster Ullenhag, som faktiskt agerar som en socialliberal ska agera. Nu trodde jag visserligen att den typen av folkpartister var utdöda, men förhoppningsvis kan jag haft fel i det...

Oavsett vad man tycker om invandring och oavsett vad man röstar på så bör man ha en sak klar för sig. Barnen som är papperslösa är aldrig i den situationen de är av egen kraft, utan är där för att vuxna människor har gjort val åt dem.

Att ge dem, utan att polisen på något sätt utnyttjar dem för att komma åt vuxna människor som är här utan uppehållstillstånd, möjlighet inte bara till sjukvård, utan även till skolgång är och ska vara en självklarhet.

Annars sänker vi oss till en nivå där vi annars glatt kritiserar andra länder som inte bryr sig om barnens rättigheter.

Mer media sds dag kb hd expInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Varför krig?

Jag är inte ett dyft förvånad över att fler svenska soldater dör i Afghanistan, utan konstaterar att det var en tidsfråga innan det skulle hända igen. Ta hem soldaterna skrev jag sist det hände, och det gäller fortfarande. Vi har inte där att göra, i ett land där stora faktiska krigsmakter gått bet och i ett krig vi inte startade och för orsaker vi egentligen inte har att göra med.

Som jag skrev i Vill vi ha ansvaret även om det visar vara ett felval, och att våldet faktiskt ökar och att talibanerna blir fler och starkare och att trovärdigheten för soldaterna minskar och gör det lättare för rekrytering för talibanerna.

Allt jag ser hos förespråkarna är en romantisering om vad militära insatser kan göra för positivt för ett land som är i större behov av fungerande vård och fungerande infrastruktur i stort än av vapen och soldater.

Försvarsminister Tolgfors tar i med stora ord när han säger En stor förlust för Sverige och En uppoffring vi aldrig får glömma. Frågan är hur många, utöver de kvarlämnade anhöriga, som minns honom efter ett tag?

Men med tanke på hur naivt moderata politiker skriver om Afghanistan, och uttrycker sig som att det var en bra vardag innan de sovjetiska tanksen kom.

För den som är det minsta påläst, ja det räcker till och med med att orka läsa igenom Wikipediasidan om Afghanistan, så inser man att innan de kom in så var landet kommunistiskt, och vem trodde att en moderat skulle beskriva ett kommunistiskt land som ett land med en bra vardag?

Mohammed Daoud Khan, som var prins och president i Afghanistan under 5 år under 70-talet, fick visserligen sitt presidentskap via en militärkupp och han införde ingen demokrati heller.

Men han försökte i varje fall att modernisera landet, och frågan är om man inte behöver börja i den änden nu också? Frågan är bara hur man ska klara det med något så omodernt som vapenmakt om ett lands naturtillgångar?

Kanske ska vi främst fråga oss varför, om den här lösningen med mer våld nu är så bra, vi inte är på andra ställen på jorden också? Rättslösheten i Kongo är stor med krig som gjort massvåldtäkter av kvinnor till vardag, även från grupper som man normalt sett inte förväntar sig våld av. Varför pratar ingen om att svenska soldater ska offra sina liv där?

Uppdaterat Hans Linde från Vänsterpartiet skriver ett utmärkt inlägg i Vi måste sluta blunda för misslyckandet i Afghanistan:

Vi måste inse, efter nio år av krig i Afghanistan, att motståndsrörelsen inte går att besegra militärt och att fler soldater inte är lösningen på säkerhetsläget i landet. Det Afghanistan behöver är tvärtom ökat bistånd och en politisk lösning på konflikten. Istället för att med militära medel försöka besegra motståndsgrupperna borde vi med civila medel attackera orsakerna till att unga afghanska män ansluter sig till den brokiga motståndsrörelsen – bristen på arbete, utbildning och framtidstro. Sverige ska inte vända Afghanistan ryggen, tvärtom bör ett trupptillbakadragande kombineras med kraftigt öka vårt bistånd och ett starkt politiskt stöd till de försök till freds- och försoningsprocess som görs. Än finns alla möjligheter för Sverige att främja freden, demokrati och jämställdhet i Afghanistan, men då kan vi inte blunda för misslyckandet på marken.

(Jag kom att tänka på den gamla Punklåten med Trojne som just har namnet "Varför krig?" till det här inlägget.)Mer media svd svd svd dn dn dn dn dn exp exp gp gp gp gp gp skd skd kb nsk nsk hd hd dag dag dag dag dag dag dag ab sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Varför inte för alla hundar?

En skribent på Expressen skriver och tycker att vi ska införa Vapenlagar för kamphundar.

Inte helt fel tänkt eftersom en hund mycket väl går att använda som ett vapen, oavsett om det är ägarens intention eller inte.

Problemet är bara att det knappast enbart är ett kamphundsproblem. Själv skrev jag för ett tag sen om Varför inte förhindra alla farliga hundar? och Det där med hundar, om hur jag som löpare haft problem med att ha blivit påhoppad, jagad och biten av hundar, men däremot aldrig av en kamphund, utan enbart vanliga raser.

Är det så svårt att förstå att det inte i första hand är rasen det handlar om, även om det självfallet är värre att bli påhoppad av en hund som är stor och har potential att bita hårdare?


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Vissa tror att de är tuffa...

Vissa tror att de är tuffa, som de som sprang tjurruset igår utanför Stockholm.

Och bilderna ser säkert tuffa ut för medelsvensson...

Men så där ser ju nästan alla vanliga orienteringar ut, i synnerhet när jag lyft på benen ännu sämre än jag brukar... (i vart fall när jag i vanlig ordning sprungit fel långt åt h-vete... :) )

Mer media SvD:s Maratonbloggen svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!