torsdag 16 december 2010

Inte lätt att se vem som är där frivilligt

Det är naturligtvis helt rätt med att EU skärper straffen för alla typer av trafficking och att det finns svenska politiker som tar strid mot sexhandeln inom EU.

Men att försöka hävda att det är en morallag enbart, som går att särskilja från "vanlig" prostitution stämmer inte.

Det nämns att trafficking innefattar andra områden än just sexhandel, vilket självfallet stämmer. Att det fungerar allt för väl inom all annan verksamhet beror på att det inte är särskilt lätt att urskilja vem som utför jobbet lagligt och vem som är där mot sin vilja, om det handlar om ett arbete som finns lagligt i vanliga fall.

Genom att helt förbjuda prostitution, gärna via en liknande lag som den svenska, så går det att komma åt all trafficking också. Det är knappast någon nyhet att människor som säljer sex frivilligt blandas med de som inte gör det, vilket gör det omöjligt att lätt eller snabbt förstå vilka som gjort ett eget val.

Det finns dessutom undersökningar som visar att sexuell trafficking minskat med lagstiftning liknande den i Sverige, vilket självfallet är bra, för alla de barn, kvinnor och män som utnyttjas, som jag skrivit om innan i Vad var det jag sa?

Mer media ab svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

 1. Jag tror mer på en total legalisering. Inom matindustrin har vi rigorösa kontroller, inom vården likaså, inom säkerhetstjänsten har vi även där rigorösa kontroller. Varför skulel man inte kunna ha det inom prostitution? Hälsokontroll, mental och fysisk, fackförbund och hela konkarongen. Att förbjuda något är ett trubbigt instrument, vi har lika många horor i Sverige idag som innan lagen kom till. Enda skillnaden är att de som sysslar med sånt här måste gå än mer under jorden, de allra mest utsatta får det värre. En total legalisering skulle innebära att man får starta eget eller bli anställd i en bordell och därmed betala skatt med allt vad det innebär. Skattebrott är i en del fall högre straffskala än om man råkar ta livet av någon.

  SvaraRadera
 2. Tycker du det går bra med exempelvis restaurangbranschen eller bärplockarbranschen här i Sverige? Kommer du ut i Europa är det likadant i fler branscher.

  SvaraRadera
 3. F ö var det första, och antagligen sista, gången du förespråkar fackförbund ;)

  SvaraRadera
 4. Restaurangbranchen är ju på väg åt rätt håll iallafall, bärplockning vet jag inte, där har vi som köper bär lika stort ansvar som någon annan. Jag menar, hur naiv är man om man tror att blåbär och annat kan vara så billiga på butikshyllan som dom är? Skulle lönen vara enligt något kollektivavtal skulle nog bären kosta tre-fyra gånger så mycket och då dör hela den branschen ut. Ute i Europa finns inte samma kultur som i Sverige när det kommer till företagande, i Sverige är vi relativt väl fostrade att man ska betala sin skatt. Intressant dockj att du inte har något motargument mot mitt förslag på legaliseringen.

  SvaraRadera
 5. Jag tror många är naiva vad det gäller billiga saker öht.

  Missade svara på det. Som jag förstått så har det inte blivit värre i Sverige efter lagändringen.

  SvaraRadera
 6. Att legalisera prostitution gör ju även logiskt sett att du om du nekar ett förnedrande jobb som hora riskerar att bli utan A-kassa.

  Har en artikel på flamman ang. det hela:

  http://www.flamman.se/vagrar-prostitutera-sig-mister-a-kassa


  Jag tycker det är fullkomligt absurt.

  SvaraRadera
 7. Det blir en oerhört obehaglig konsekvens av att göra prostitution helt lagligt.

  SvaraRadera