söndag 17 april 2011

Hund anföll annan hund?

Att hundar anfaller hundar blir sällan några större rubriker. I vanliga fall handlar det om en ansvarslös, eller två, hundägare som inte förstår att oddsen att den egna hunden råkar illa ut om den är okopplad. Här vet vi inte ens om det verkligen är vargar, utan det kan mycket väl vara hundar som är stora och okopplade också.

Jag skrev för ett tag sen om hur hundar anföll 30 får och det var en nyhet som dog fort, trots att många djur blev skadade. Ingen höjde röster om hårdare regler för hundägande.

Nu görs det stora rubriker av en påstådd Vargattack mot familj. Men som den minnesgode vet så är de flesta vargattacker utförda av vargliknande hundar, då vargen är ett ovanliga djur, i synnerhet i södra delarna av Sverige.

I det här fallet kan man dessutom läsa följande:

Attacken inträffade på söndagsmorgonen. Kvinnan var ute på en morgonpromenad med sin lilla dotter och familjens hund av rasen wachtel. Hunden var lös och sprang cirka tio meter från familjen.
– Plötsligt dök två vargar upp från skogen och omringade vår hund Tyson. Den ena grep tag honom i nacken och sprang in i skogen, berättar kvinnans man för Aftonbladet.

Sprang från platsen

Den andra vargen stod kvar och började springa mot barnvagnen. Kvinnan handlade blixtsnabbt och sprang från platsen samtidigt som hon skrek.
– Vargen avbröt då attacken och sprang in till skogs igen, berättar mannen.
Kvinnan återvände chockad hem, men Tyson är försvunnen.
– Han är förmodligen död. Det här hände bara några hundra meter från vårt hus. Jag vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt vår
dotter, säger mannen.
Polisen och länsstyrelsen undersökte platsen för attacken på förmiddagen.
– Vi måste fastslå att det verkligen var vargar och inte lösspringande hundar, säger Hans-Erik Karlström, inre befäl på polisen i Norrtälje.

”Världens gladaste hund”

Ett vargrevir har tidigare upptäckts i området och vargarna som kommitatt kallas Rialavargarna har tidigare attackerat hundar.
– Tyson var världens gladaste hund, han trodde säkert att det var några lekkamrater som dök upp från skogen, säger mannen.
Då ska vi se...

Vi har ett par icke-ansvarstagande hundägare som har en hund lös. Hunden är av rasen Wachtelhund som beskrivs som en utpräglad jakthund, vilket gör det tveksamt om den trodde att det var lekkamrater... Det gör det också sannolikt att någon eller några i ägarfamiljen är jägare och vad de vanligtvis har för åsikt om vargar vet vi.

På hundsport.se så kan man läsa om hundägare och allemansrätten, apropå kopplade hundar i skog och mark:

Självsäkra hundägare gör gällande att det är fritt fram för dem att släppa sina hundar lösa var som helst och när som helst. Vissa hundägare som vill verka mera pålästa känner till den generella hundförbudstiden 1 mars – 20 augusti och säger sig endast behöva respektera den tiden.
Med principiella uttalanden av Naturvårdsverket och några uppmärksammade rättsfall kan det vara på sin plats att informera om vad som verkligen gäller.
Den som med rätta påpekar felaktig och otillåten hundhållning på sin mark blir inte alltid vänligt bemött. Arrogans och nedlåtenhet mot markägande och jakt är mycket vanligt. Även hot och rena misshandelsincidenter förekommer.

Naturvårdsverkets inställningNaturvårdsverket hänvisade både till Lagen om tillsyn av hund och katt och § 6 i Jaktlagen. Av den förstnämnda lagen framgår det bland annat att hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.
När det gäller jaktlagstiftningen hänvisar Naturvårdsverket till några aktuella rättsfall, som närmare beskrivs nedan.

Jakträtten knuten till markägandet – allemansrätten en sedvanerätt
För användning och träning av jakthundar krävs alltid jakträttshavarens medgivande. Samma krav gäller verksamhet med exempelvis spårhundar.

Man kan däremot inte förbjuda någon att ta med sig hund, som hålls i lina som förhindrar att den driver eller förföljer villebråd. Gör däremot kopplad hund ändå skada på vilt är ägaren ansvarig och brott mot tillsynen med åtföljande skadestånd kan åberopas.
Naturvårdsverket berör också den kollektiva hundhållningen och påpekar att en större ansamling av hundar, även om de är riktigt kopplade får anses utgöra en allvarligare störningsfaktor. Naturvårdsverkets inställning till jakträtten respektive allemansrätten är följande.
Inte för att vara sån, men att ha en jakthund utan koppel i naturen, när den både ska och bör vara kopplad är oerhört ansvarslöst mot alla vilda djur, samt mot hunden själv. Dessutom gör det att man riskerar dra, som i det här fallet, vilda rovdjur mot både sig själva och dottern. Hundar, när de blir skrämda, kan i många fall välja att springa tillbaka till husse och matte och dra rovdjur med sig. Det finns flera exempel på hur hundar dragit med sig björnar som anfallit jägare, när hunden vänt tillbaka av rädsla.

Har hunden gjort skada på vargen, eller annat djur, så kan det vara ett brott som är skadeståndsskyldigt.

Men som sagt så tror jag det blir som när någon här i mina krokar ropade på varg: Det visade sig vara något annat.

Och jag kan påpeka att både den gången och de andra gångerna när varg faktiskt har passerat här, så har jag inte varit rädd, utan valt att springa, gå och vistas i naturen precis lika mycket som annars.

Argumentet, som man ofta får som kommentar, att det är lätt för mig att ha åsikter som bor långt ifrån varg-land och i stockholmstrakten eller någon annan stad, stämmer inte. Vår närmaste granne är, som det står under Om mig-profilen, att vi bor granne med skogen.

Ett mycket bra citat kommer från Extrem revirkänsla bakom vargattacken:


Vargar är normalt sett mycket skygga för människor. De flesta hundar som tas av varg befinner sig därför långt ifrån sin ägare.
– Varje år dödas 20-30 hundar av vargen och ytterligare 20 skadas, säger Olof Liberg.
Olof Liberg konstaterar att vargarna var ute efter hunden och inte kvinnan och hennes barn.
– Det som hänt visar egentligen hur ofarliga vargar är, säger han.

Jag konstaterar att om det gäller hund som biter ihjäl hund, så är det möjligen landsortspressen som skriver kort om det. Det är ingen risk att riksmedia gör det.


Uppdaterat: Av bilden att döma på Facebook så är mannen ifråga jägare.

(Normalt sett så länkar jag inte till privatpersoner och hänger ut dem, men gör ett undantag eftersom mannen är nämnd vid namn hos bland annat Svenska Dagbladet.)

Uppdaterat 2 Nu kommer det en undersökning, där man inte får veta något om hur den utförts eller hur många som fått svara på den, som påstår att det finns ett stort stöd för att begränsa vargstammen.

Men det finns sen tidigare en seriös rapport som talar om motsatsen...

media svd svd svd svd svd svd svd dn dn exp exp exp exp dag dag dag dag dag dag dag dag hd hd hd gp gp gp gp gp ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab gp gp gp skd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

 1. Förstår inte vad du menar med: "Hunden är av rasen Wachtelhund som beskrivs som en utpräglad jakthund, vilket gör det tveksamt om den trodde att det var lekkamrater..."
  Jag vet inte så mycket om just wacthelhund, men många jaktraser (om än inte alla) är avlade för att vara vänligt inställda mot främmande hundar. Detta för att jägarna jagat i stora jaktlag med allt möjligt folk och alla möjliga hundar, och man ville då inte ha hundar som muckade med varandra. Så rent hypotetiskt, om vargar dök upp ur skogen framför en "utpräglad jakthund" är det inte ett dugg konstigt om den a) skulle uppfatta dom som artfränder och b) vara vänligt sinnad.

  Dock tror jag inte riktigt att det hände som ägarna beskriver det. Jag har svårt att tro att vargar verkligen nyper hundar på pin kiv mitt under näsan på husse och matte. Är väldigt skeptisk till alla såna historier. Det var nog antingen lösspringande hundar av nån varg-aktig ras, eller så var Tyson ute och sprang all världens väg. Eftersom alla jägare känner till lagar och regler om lösa hundar vill man nog inte erkänna ifall hunden sprungit vind för våg, ffa inte vid den här tiden på året.

  SvaraRadera
 2. Tydligen ska det vara bekräftat nu (DN) att det var vargar, men återigen, jag är skeptisk till rappporter om hur dom nyper hundar rätt under ägarens näsa, när man vet hur många lösa hundar som springer långa sträckor bort från ägarna.

  SvaraRadera
 3. Kanske vad det tur att hunden inte var kopplad. Vem vet vad som då hade hänt?
  Jovisst ja, du vet ju. Men alla andra...

  SvaraRadera
 4. Dvärghundspossen - Jag lyssnade på sambon som är van hundmänniska som tyckte det var en anledning till att det var svårt att tro att hunden bara ville leka. Det framkom senare att hunden var 80 meter bort, enligt ägaren.

  Gubben - Det finns inga exempel på att vargar skulle ta människor i situationer som den här.

  SvaraRadera
 5. Ja det är ju lite skillnad på 80 m och 10 m.

  Så himla många hundar som släpps lösa springer runt lite som dom själva vill långt bort från ägaren. Därför bör man ju vara lite skeptisk till det faktum att typ alla som rapporterar om att hunden blivit tagen av en varg enligt egen utsago hade den jättenära med full koll. Nästan som att vargarna verkligen skulle UNDVIKA dom hundar som ägaren INTE har koll på, och istället på pin kiv nypa hundar rätt under näsan på ägarna...

  SvaraRadera
 6. Ja verkligen viss skillnad!

  nej jag tror som du att det har varit så här som det så ofta är. Jag minns tom ett fall med ett lodjur som dödade en hund och det kröp fram först senare att hunden varit lös och sprungit efter lodjuret.

  SvaraRadera
 7. För något år sedan var jag ute och rastade vår hund vid halv ett-ett-tiden på natten i vårt bostadsområde i utkanten av Åkersberga, när ett vargpar (Rialavargarna) passerade c:a 50 meter ifrån oss. De stannade upp och tittade och fortsatte sedan lugnt sin väg genom området.
  Min hund en blandning av Doberman-Stövare-Jämthund sa inte ett knäpp, trots att hon annars blev helt galen när hon såg/kände av vilt
  (Hon var naturligtvis som alltid kopplad)

  SvaraRadera
 8. Helst inte historieförvanskning21 april 2011 kl. 10:17

  Det finns gott om exempel på att vargar skulle ta människor i sådana här situationer. Man behöver inte leta länge innan man hittar intressant information. Och att drivande hundar kallas vargwobbler i varglän är ingen tillfällighet, vargen lockas till hunden som springer genom jaktmarken och röjer sig med att skälla.

  SvaraRadera