fredag 19 augusti 2011

Vänstern borde fånga vreden mot högerpolitiken

Lite som en fortsättning på både Dubbelmoral från alliansen och Vänsterpartiets framtid och liberalismen...


Nu är det visserligen socialdemokraterna som Daniel Suhonen skriver om på Aftonbladet i sin ypperliga text om Populism - om hur svenska vänstern ska fånga folkets vrede mot högerpolitiken, men den hade precis lika gärna kunnat gälla Vänsterpartiet:Kapitalismen måste återregleras och inbäddas i en demokrati som sätter människans och samhällets behov före storfinansens. Att dagens fördelning av vinst, lön och risk är sjukt sned gör att samhällena kantrar, går sönder.
En vänster som inte sätter ord på detta och kanaliserar denna legitima vrede demokratiskt förlorar sitt uppdrag. Då går till slut folk ut på gatorna mot ”Politikerna” eller riktar vreden mot varandra och samhället eller släpper lös sin hopplöshet i vanlig enkel vandalism, främlingsfientlighet eller apati. För mig är det den moraliska innebörden av en social demokrati. Samhället måste ta ansvar för sina medborgare för att i verklig mening vara demokratiskt. För så ser demokratins sociala förutsättning ut.
Det är så tydligt att en helt fri och oreglerad marknad inte fungerar bättre än en totalreglerad marknad. Att sossarna befinner sig långt iväg från sin tidigare grund är ingen nyhet, även om Suhonen drömmer sig bort. Men där borde sen länge Vänsterpartiet klarat av att kliva in tydligare än de gjort så här långt, eller klarar via via Rossana Dinamarca som partiledare, även om hon skriver ett antal mycket kloka saker:

Detta tillsammans med mycket annat behöver Vänsterpartiet lyckas med för att stå starkt inför framtiden. Vår kongress kommer att debattera och besluta om inriktningen på det framtidsprojekt vi ska bygga gemensamt. I valet 2014 vill jag se att Vänsterpartiet ingår i regering, men vi ska gå fram som egna partier och söka människors förtroende för vår politik. Innehållet i en sådan regerings politik avgörs av styrkeförhållandena i valet. Det är orimligt att allt ska vara uppgjort innan folket sagt sitt.
Jag har länge varit kritisk till användandet av ordet "feminism", eftersom det,  precis som ordet "kommunism" är ett så infekterat ord så går de inte att använda längre, även om man kan hitta innehåll och saker inom dessa, och alla andra "ismer", som är positiva.

Jag är också väldigt kritisk till att hon inte alls kan tänka sig ett delat partiledarskap, något som begränsar hennes möjlighet att bli partiledare, tyvärr.

Centerns partiledarval anses vara ideologiskt, och jag är livrädd för ett starkt centern med en så hårt uttalad och världsfrånvänd nyliberal som Annie Lööf. Men jag undrar så om centerpartiets kärnväljare på landsbygden verkligen vill ha en partiledare som hyllar en anhängare till en massmördare? som Annie Lööf märkligt nog gör.

Jag hoppas att det för Vänsterpartiet blir en partiledare som befinner sig på ett betydligt mer realistiskt plan, som på ett tydligt och klart sätt kan förklara varför vi alla förlorar på att ha hälften av vården privatiserad och varför vi förlorar på att ha en miljöminister som byter åsikt på kort tid, mot naturens bästa.

Det är med andra ord inte bara Kd som behöver fundera på Varför finns vi?

En sak som man ytterst sällan ser någon vänsterpartist tala om är företagsamhet. Det finns många olika anledningar till det, varav det främsta borde vara att det snarare är fattiga anställda, eller som har svårt att få jobb, som är de vi värnar om mest. Samtidigt måste man inse att även privata företag behövs.

Det är inte det samma som att man inte kan kritisera dem, som när de gnäller via sina organisationer över vad de vill ha av ungdomarna i landet.

Varför inte inse sin egen roll i att få de anställda de vill ha? Jag har mycket svårt att förstå att de ska begära så mycket utbildning av samhället för att få rätt och anställningsbara personer. Det börjar bli dags att ta sitt eget ansvar och internutbilda de människor de vill ha. När det gäller just arbetslösa, i synnerhet unga, så finns det goda möjligheter att göra det på företaget för låg eller ingen kostnad alls, om man anställer dem sen. Det gäller bara att inte slimma organisationerna till max till aktieägarnas fromma...

Det gäller att på allvar visa att faktiskt EQ smäller så högt som påstås. Som i att låta tillräckligt många vuxna jobba med barn och ungdomar i skolorna, så att de unga slipper känna ångest och oro i skolan, utan kan känna sig trygga. Inte bara de vuxna ska strunta i att titta bort, utan även politikerna som mest ser skolan som ett ställe att spara inpå, inför fler skattesänkningar.

Att vi riskerar hamna där igen är säkert som amen i kyrkan, när vi verkar gå mot börserna världen över rasar...

media ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn hd hd hd hd smp smp gp gp gp gp gp gp dag dag dag exp exp exp exp dag dag dag skd skd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

3 kommentarer:

 1. Jösses. Mycket kunde kommenteras, men jag ska försöka hålla mig kort. Låt oss hoppas att ni får Dinamarca som ny partiledare. En stenhård feminist lär med säkerhet skrämma bort väljarna från VP förutom ett litet fåtal likasinnade. Med Dinamarca vid rodret lär VP med säkerhet åka ur riksdagen och få lär väl gråta över det.

  Du tycker att företagen skall ta ansvar för att utbilda unga. Visst, men kan man då anta att staten i lika mån kommer att sänka skattetrycket när då statens åtagande övertas av privat aktörer? Jag skulle inte tro att det är något VP skulle jobba för i varje fall. Så det du förespråkar är ytterligare pålagor på redan hårt pressade företagare. Inta alla företag heter Volvo eller ABB. Inte alla företag gör miljardvinster. Ryggraden i Sveriges välfärd och bland företagen utgörs av små- och medelstora företag. De flesta med små eller obefintliga vinster och de flesta med redan hårt ansträngd likviditet. Dessa företag vill alltså du som talesperson för VP ge den slutliga dolstöten? VP är ju det parti som löser alla problem genom att höja skatterna och nu tydligen genom att även lägga över tidigare skattefinaniserade områden på de privata företagen. Det blir nog säkert en bra "combo" som kommer att leda till fler företag och fler arbetstillfällen....eller kanske inte. Vad tror du själv?

  Om man ska ta den ekonomiska och personliga risk som det innebär att starta och driva ett företag så måste det också finnas ekonomiska incitament. Idag lever företagare under höga skattetryck, personligt betalningsansvar för bolagets skatter (12:6§ SBL), närmast obefintligt skyddsnät vid sjukdom eller konkurs (arbetslöshet) samt borgensåtaganden för bolagets finansiering. Semester är något som för många företagare är ett okänt begrepp, likaså föräldraledighet. Detta beror på ekonomiska realiteter. Som företagare skall du betala bolagets löpande kostnader, löner och inte minst skatter. Hur vill du som Västerpartist kompensera företagarna för dess risker och åtaganden? Hur vill du skapa grogrunden för fler företag och därmed fler arbetstillfällen samt bättre grund för välfärden? Genom ökat skattetryck och fler pålagor? Tror du själv på en sådan lösning?

  SvaraRadera
 2. Frågan är varför det alltid är samhällets skyldighet att specialutbilda personalen? Naturligtvis ska staten stå för grundutbildningarna men många anställningar är så specialiserade så det är omöjligt att ordna alla som behövs. Frågan är vad företagen ska göra om de inte får folk med rätt utbildning? Lägga sig ner och dö? Eller varför inte, som jag föreslår, få billigare anställda under en begränsad period när de kan läras upp?

  SvaraRadera
 3. @ Krister Karlsson: Jag är inte säker på att skatter för småföretagare behöver ökas - jag tror i stället att vi skulle komma mkt långt om vi såg till att alla betalade lika mycket skatt som de ärliga (dvs, de som inte fuskar och kör svart)...konkurensen skulle nog må bra av att företagarna hade liknande villkor.

  Sedan kan jag nog hålla med om att välfärden även i större utsträckning borde inkludera just småföretagarna, som många lever under ganska så hårda förhållanden och saknar en del av det grundläggande skyddsnätet. Vi behöver dessa företagare och måste se till att dessa kan verka under rimliga förhållanden.

  Jag skulle tro att en insats på att jaga svartarbete lätt skulle kunna finansiera ett utökat skyddsnät.

  SvaraRadera