torsdag 7 juli 2011

Alliansen - ett hot mot landets svaga grupper

I gårdagens inlägg, Ett fall framåt för Vänsterpartiet, så pratade jag lite om de mindre allianspartierna Centern och Folkpartiet och om deras behov av profilering och förmåga att haka upp sig på några frågor de gör till sina. Bland annat så var jag förvånad över att folkpartiet inte alls nämnde något om skolan... Men det var tydligen den media jag läste som inte nämnde det, för självfallet hade de gjort det :)

I vanlig ordning så försökte Björklund även att lura folk att de är ett liberalt parti som inte tycker om diktaturer, i synnerhet inte socialistiska... Men han är naturligtvis i vanlig ordning totalt omöjlig att ta på allvar, eftersom han vill att vi ska lära oss "kinesiska" i skolan, för att kunna öka kultur- och handelsutbytet mellan Sverige och Kina. Han är inte rätt person att detaljstyra läroplanen, det är experterna som ska göra det. Inte en man utan högre utbildning...

En riktig liberal hade naturligtvis inte velat stödja den kinesiska diktaturregimen, även om den på många sätt går att se som en ekonomiskt liberal diktatur, utan istället insett att inkomster till en diktatur enbart gynnar diktaturen. Det är ingen slump att Sovjet och östblocket föll samman så snabbt som de gjorde, eftersom deras ekonomier var så oerhört dåliga. Det är ingen risk alls att det kommer att hända inom den närmaste tiden för Kina, eller att västvärlden ens vill det, eftersom det finns så mycket pengar att tjäna på diktaturen.

Centerpartiet är på gång att byta partiledare och det finns en barnläkare, en it-minister och ett par smålänningar som Annie Johansson, som anses vara favoriten, och Eskil Erlandsson, som är landbygdsminister, som utses av en av Smålandspostens skribenter, som goda kandidater.

En barnläkare, vars namn är relativt okänt, har möjligheter bara av sin profession att dra cred för ett parti som stött alliansregeringen i deras nedmontering av sjukförsäkring och sjukvård, men jag tror likväl att den visuellt sett mediala fullträffen Annie Johansson kommer att bli den som får rollen som partiledare, som kommer att tillsammans med Gustav Fridolin bli de yngsta partiledarna. Något som gör att de kommer att, i teorin, kunna sitt kvar länge på sina poster, om de lyckas med sin politiska gärning.

Hennes debattartikel om sparande, som jag kommenterade i Sparande kommer att fortsätta vara en klassfråga, tycker jag dock tyder på en del brister hos hennes politiska retorik. Går man till kommentar nummer två, av Magnus, i Åt vilket håll går Centerpartiet? så verkar det finnas ett visst fog för att hon inte kommer att dra så många röster heller, trots att hon ser trevligare ut än den traditionella gubbmaffian inom politiken:

När Annie deltog i en debatt om sms-lån i SVT med ungdomar och några yngre politiker, bankrådgivare m fl såg jag en broiler som snackade i soundbites och slår dövörat till för alla andras argument. Hennes vinkel på frågan "Kan sms-lån i praktiken utgöra ocker, och hur ska man isåfall hantera det?" var helt enkelt att de inte faller inom lagbokens definition av ocker idag (lagen skrevs långt innan någon hört talas om mobiltelefoner och långt innan vare sig kostnaderna för att leva eller arbetslösheten pressats upp till dagens nivåer) och då var det, enligt AJ, inte legitimt att ens ställa frågan. lagbokens definition är den enda definition som existerar. Uppenbarligen har hon aldrig behövt tänka utanför läroböckerna eller se politik som ett försök att hantera det som inte är kodifierat i lagar och direktiv, att vara proaktiv och realistisk.
Stämmer det att det är på det sättet hon agerar, vilket gärna läsare får kommentera, så kommer det inte att bli någon förbättring för partiet. Det riskerar att bli lika illa som om man sätter Eskil Erlandsson som partiledare, en man som sannolikt bara drar män från landsbygden i samma ålder som  han själv, som inte heller bryr sig om ifall barn får äta gift fisk, som inte ens får användas i kattmat...

Det kommer onekligen att göra att alliansen blir än mer pressad och någonstans så lär det gå en smärtgräns för hur mycket stödröster man är villig att ge märkliga mindre borgerliga partier, även om det är Kd som är mest omaka i allianssamarbetet...

Jag hoppas att pressen fortsätter och att befolkningen i Sverige inser att alliansen är de som gjort mest för att försämra möjligheterna för utsatta grupper, där barnomsorgen inte är anpassad efter dagens verklighet, där regeringen bedriver propaganda för sig själva med skattemedelprivat sjukvård kommer undan med att inte göra sitt jobb, där privat sjukvård får ge dig ovetenskapligt utpröva medicin utan verkan, där arbetslinjen går över lik, där utförsäljningar gör att våra skattepengar blir oskattade i skatteparadis, där barnen inte får lära sig simma och där sjukhusen överbeläggs med risk för patienthälsan.

Är det verkligen så långt vi vill ha försämringarna för landets svaga grupper?

media ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dag dag dag dag dag dag exp exp exp exp exp exp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd smp smp smp smp smp skd skd skd nsk nsk nsk e24 e24 kvp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

 1. Alltid rätt ser alltid rött. Kul att läsa dina texter som verkligen vinnlägger sig om att vinkla ALLT så att det passar med ideologin. Men att få språkkunskaper i kinesiska till bli ett stöd för en diktatur. Nja, det tror jag inte ens du övertygar dig själv om. Men kul vinkel.
  mvh/Hans

  SvaraRadera
 2. till på köpet påstår Borjarna att SD röstar med Oppositionen 9 av10 i i Rikstaden, Vilket är En STOR LÖGN!
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8368336.ab
  T Lindholm

  SvaraRadera
 3. Aliansen med fFredrik reinfelt i spetsen upprepar begreppet arbetslinjen gång på gång. det betyder att folk utförsäkrades 25000 st 2010. vad har aliansen dessa sjuka skall ta vagen.
  Här har nu alla alians kramare schansen at ge några förslag!?
  Så här ser det u på Arbetsmarknaden bland arbetsgivarna för övrigt:
  http://www.dn.se/ekonomi/foretagare-vill-inte-anstalla-sjukskrivna

  T Lindholm

  SvaraRadera
 4. Hans - Du får läsa fler inlägg av mig så ser du att du inte har riktigt rätt. Här är det, enligt mitt sätt att se det, rätt enkel och tydlig politik där man märker lite skillnad mellan olika partier, eller i vart fall de olika blocken eller sidorna i politiken. Men jag är kritisk mot sossarna och vänsterpartiet också och de gånger jag hittar bra saker som borgerligheten kommer med så talar jag om det.

  Är man av åsikten av att det är nyttigt att lära sig kinesiska, och att vi ska göra det för skattepengar, för att vi i framtiden kommer att ha mer och mer affärer med Kina så blir det konsekvensen av det. Kina tjänar stora pengar och det är ingen slump att de snart blir världens största stat ekonomiskt sett och det är tack vare västvärldens förmåga att strunta i demokrati och mänskliga rättigheter när de tycker sig tjäna på det själva.

  Samma typ av argument ser man ibland hos borgerliga skribenter när det gäller andra länder. Men sällan eller aldrig när det gäller Kina.

  SvaraRadera
 5. Skolan ska erbjuda de ämnen som är betydelsefulla för elevernas framtida liv. Kinesiska är säkert ett sådant ämne. Sen har du rätt i att för få människor pratar om "diktaturen" Kina. Men jag ser inte ur kunskapen i kinesiska skulle stödja diktaturen. Snarare tvärtom faktiskt. Ju närmare vi kan komma kineserna ju lättare blir det nog också at påverka i positiv riktning. Vi folkpartister är ett av de partier som då och då lyfter frågan om Kina som diktatur.

  SvaraRadera
 6. I sak håller jag med dig om att skolan ska göra det. Men frågan är kanske om vi inte borde lära oss kinesiska i så fall för att övertyga dem om vikten av demokrati istället för att göra så att regimen får bättre ekonomiska möjligheter? Det finns inget så här långt, som jag tror du också är medveten om, som tyder på att Kina har närmat sig demokrati och mänskliga rättigheter tack vare den handeln som bedrivs.

  För att kunna bedriva handel är kunskaper i deras språk en nödvändighet och jag ser inte att handeln är bättre än att skänka bistånd till diktaturer som annars diskuterats.

  SvaraRadera